Jump to content

persve

Medlem+
  • Posts

    164
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by persve

  1. Dårar?!? Ok då, när man slutar vara dåre är livet slut! Hade ju nöjet att lyssna till Soulnote hos dig i tisdags å det lät riktigt bra! Bra driv och väl upplöst. Funkade fint med båda riggarna. Den är nog snart tebaks😁
  2. Hittade en bra och informativ sida: https://www.hifi-advice.com/blog/audiophile-insights/analog-insights/phono-cartridge-stylus-shapes/ Tack för länken @AlfaGTVDen bästa beskrivningen av olika nålslipningar jag sett!
  3. Om Shibata har med 4-kanal å göra vet jag inte men så här säger den jag köpte Deccan av gällande Paratracer: ”Nej det är troligen inget samband. Jag har pratat med Wyndham flera gånger över åren och det har aldrig nämnts. Jag tror bara att han ville göra en så avancerad profil som möjligt för att få ut allt som finns i spåret.” Jag är inte särskilt religiös men när jag hör denna förstår jag varför! Just denna har samma drag som jag hört tidigare men med ännu djupare klang och mer dynamik! Tyvärr får jag inte ordning på problemet med Lencomotorn så nu sitter den i EMT 927 och Ortofonarmen och här är det tyst! Spelar fint med Maranzriaat.
  4. Lessen att jag gjort dig besviken! Detta är en SME IV.Vi som är ganska ovanlig. Om jag förstått det rätt så togs den fram till Sumiko, en amerikansk pickuptillverkare, som ville ha en arm som låter minst lika bra som Van men till ett lägre pris. Faktum är att flera tycker den låter bättre. Detta tillskrivs ett annat internkablage. I övrigt skiljer den sig mot Van i att nåltrycket sätts med motvikten som på IVan i stället för med fjäder. Jag har 2 armar med fjäder och nu 4 utan och kan inte höra någon skillnad. Detta är en Decca SC4E, en C4E som valts ut för att den har snävare toleranser, härav Set ( typ selected ). Pickupen är utrustad med en mycket speciell nålslipning som kallas ”paratracer” som ger en längre anläggningsyta med bättre egenskaper som följd. Så här skriver personen som jag köpte den av: ”Jag har just pratat en längre stund med Wyndham som är senior på bolaget Expert Stylus. Han måste vara en bra bit över 80 men låter väldigt vital. Han bekräftade att det var han som designade Paeatracer profilen. Han bekräftade också att det var ett stort bolag som ville ha ensamrätt på profilen men att han sa ett bestämt nej. Han sa också att den SC4E med Paratracer nålprofil är väldigt ovanlig och attraktiv. Han bekräftade att det var han som satt på nålen på min begäran. Den låter väldigt väldigt bra redan från start men vill man få ut vad denna nålprofil kan leverera så får man ha lite tålamod vid montering och intrimning. När den är rätt monterad så får man en tonalt rik klang med en väldig dynamik och detaljrikedom. Efter denna serie av Decca 4 så bytte man leverantör av spolar och ljudet blev tunnare och mindre kul. John Wright berättade en gång för mig att den dyraste av de nya Pickuperna London Reference hade en del av de gamla spolarna som han hade sparat men inte alla.” Som många vet är Deccapickuperna mycket känsliga för brum! Detta fick jag också erfara och jag fick inte till den med Simply Black Riaat och Lenco. Däremot fick jag bort brummet med EMT 927/Ortofon 297 arm och Maranzriaat! Nu börjar det låta riktigt bra men flera av mina audiofilkompisar säger att Decca trivs med oljedämpning. Härav att jag nu satt den på Lencon med SMEn som har dämpning och Maranzriaat. Nu dök dock ett annat problem upp. Deccan plockar upp brum från motorn?! Det har jag inte hört förut. Så nu får jag dyka in på Lencoheaven och leta efter möjliga lösningar. Eller kanske nån här på forumet har några tips? Å @MatsT kanske kan hjälpa mig med dämpningen? Du är ju grym på det!
  5. Det är ett MM steg så för dig tillkommer en stepup ( som kan vara mångdubbelt dyrare )! Jag skall dock testa en moving iron, i alla fall till att börja med.
  6. Detta är Kinatillverkat till ett förhållandevis mycket rimligt pris. Alfred säger att komponenterna håller mycket hög klass. Om den medvetna felstavningen gör att man går fri från varumärkesintrång är väl tveksamt. Å andra sidan är konstruktionen från början 60- talet så jag antar att eventuella patent gått ut. Alfred tycker att konstruktionen är mycket lyckad som enl honom eliminerar alla fasfel. Jag är ingen ingenjör så jag kan inte förklara! Kanske kan du @MatsT? Efter att ha låtit tamt i början har det fått stå på nån vecka och spelat några timmar och nu börjar det låta riktigt bra. Det ska testas med en speciell pickup i en ”ny” arm på Lencon. Återkommer till detta!
  7. Det är ett EAR 324 som just nu spelar med Lencon och Ortofon SPU Synergy. Jag har kvar ett Simply Black Riaa för MM/MC som jag tycker låter bäst så det spelar med mina EMT spelare. Jag har också 2 st EMT 155, en i varje EMT spelare och använder det ena när jag vill spela mono. Det finns ytterligare ett Riaa men jag avvaktar med det för att jag tänker att @MatsT kommer att skriva om det!
  8. Det är SVS SB-1000 pro. Den är förhållandevis kompakt och har ett attraktivt pris. Jag har svårt att få plats med nånting större och känner heller inte att det behövs! Appen är fantastisk. Man sitter i Sweetspot, ändrar 3-4 inställningar i mobilen och hör omgående resultatet.
  9. Jag är nog inte rätt man att besvara frågan, men jag upplever inte att Coltrane förlorat någonting när det gäller dynamik, snabbhet, upplösning eller tonalitet men vunnit på ett mer oansträngt mellanregister. Men vad det beror på vet jag inte! @MatsT och @Apexorca har framfört trovärdiga förklaringar som känns rätt för mig.
  10. Dom körs i stereo och är delade med 24dB/oktav vid 32Hz.
  11. Tack @Apexorca Riktigt kul att du också haft en liknande upplevelse! Riktigt bra beskrivet tycker jag👍 Absolut! @MatsT vinklade också ut mina huvudhögtalare lite som ytterligare förbättrade mellanregistret och ljudbilden. Frågan är om en annan placering av subbarna skulle kunna förbättra basen? Närmare vägg, mer in o i hörn……….. Jaa, nu har man lite mer å greja med i ”vår”! Det är kul att man på sitt 74e år fortfarande får lära sig nya saker😁
  12. Stort tack @MatsT för inspiration, kunskap och idoghet! Jag har genom åren hört ett antal anläggningar med subwoofers och inte imponerats av det jag hört! Det integrerar dåligt med huvudhögtalarna och oftast tar basen över. Jag har under 2023 besökt @MatsT och följt hans övningar med SW och imponerats av hur han fått till det. Samtidigt har det pågått flera övningar här på forumet som också inspirerat. Jag är en nyfiken typ och kunde till slut inte låta bli att testa. Jag är sen tidigare ganska nöjd med min återgivning inte minst tack vare rumskorrigeringar så jag hade inga större förväntningar. Med en installerad SW blev jag ändå imponerad av att basen blev djupare, torrare med lite mer kontur. Men mest att rummet blev fylligare och större. Med 2 SW inkopplade blev det haksläpp. Jösses, förstår fortfarande inte vad som hände! Förutom det jag skrev tidigare så blev det ett nytt mellanregister. Lugnare och tydligare. Ja hela återgivningen hamnar på en ny nivå! Än en gång stort tack @MatsT! Det här är roligt på riktigt!❤️😁👍
  13. Den här tråden hade jag missat! Tack för tipset @MatsT! Jag började lyssna på soul på 60-talet och senare på funk och jazz mycket tack vare en viss @lindome och hans eminenta kunskaper och Vinyl-/bandsamling. Tack vare dig har jag upptäckt artister som ex Crusaders och Cymande men också många fler! Härlig tråd som jag gärna följer!😁👍
  14. Har jag möjligen inspirerat dig? Jag kan rekommendera en site som jämför tuners till er som är sugna på att testa. https://www.fmtunerinfo.com/shootouts.html Jag köpte nyligen en Kenwood KT 5020 efter den fina rescentionen på siten och den låter fint. Provar med en rundstrålande antenn i rummet och det blir väldigt brusigt på de flesta kanaler speciellt P2. Får fundera på en antenn utomhus högre upp eftesom vi har höga berg i närheten.
  15. ……å snyggt blev det!😁
  16. Jag har full respekt för att Duelundkablarna kan låta olika i olika system. Jag kan bara uttala mig om vad jag upplever i mitt. Eftersom det var några år sedan jag testade och valde DCA20 och mycket hänt i mitt system kollade jag i mina lådor och hittade 4*3m DCA12. DCA16 har jag uppenbarligen sålt! Jag tvinnade 2 par högtalarkablar och anslöt till mellanregister/diskant med DCA20 till basen ( biwiring ). Det gick inte alls. Diskanten lät inte bra, den lät avrullad och den ”sprack”. Uppenbarligen fungerar inte arean/antalet kardeler med mina diamantdiskanter?! Eller om det kan handla om inspelning? Så jag bytte och satte tillbaka DCA20 på mellanregister/diskant och DCA12 på basen å nu låter det riktigt bra. Lite mer tyngd och drag i basen men med fortsatt fin luftighet och kontur. Det tar ett tag att spela in DCA12 så jag ska köra ett par hundra timmar men det släpper allt mer och det låter otroligt bra. Upplöst, dynamiskt, kraftfullt med ett j—-a drag och jag upplever ett mycket välbalanserat ljud.
  17. Innan jag använde DCA20 hade jag tvåkardelig 5-kvadrats kopparkabel ( EKG )för basen och mångkardelig kopparkabel för mellanregister/diskant = koaxialkabel med smart lindning. Jag var då övertygad om att det krävdes area för att få en bra basåtergivning men så var det inte. Basen är lika djup men tydligare och med bättre kontur nu.
  18. Jag har inte nån bra förklaring och blev som sagt mycket förvånad när jag kopplade in DCA20. Sen om det gäller generellt är en annan fråga. Jag talar om min upplevelse i mitt system. Jag tror på så enkla system som möjligt och inbillar mig att fler prylar och övergångar mellan olika material kan påverka negativt. Men jag är ingen expert. Jag bara lyssnar och väljer därefter.
  19. Jag har testat såväl DCA12 som 16 och båda lät stumma i min anläggning . Med 20 lossnade allt. Djup, tydlig bas med öppet mellanregister och upplöst diskant. Som sagt sanslöst bra och det bästa jag haft. Jag upplever små skillnader mellan single- och biwiring. Kanske jag skulle kolla några olika jumperalternativ?!
  20. Jag kör Duelund DCA20GA, alltså den tunna varianten, både som högtalarkabel och balanserad signalkabel sedan några år. Jag har testat det mesta i kabelväg ( utan att nämna några namn ). Såväl de balanserade som högtalarkablarrna är tvinnade från singelkabel och termineradeav mig. Högtalarkablarna skruvas fast i slutsteg och högtalare utan spadar/gafflar! Till signalkablarna använder jag de enklaste Neutrikkontakterna. Jag har kört biwiring med samma DCA20GA både till bas och mellan/diskant men kör nu singlewire med DCA20GA som jumper. Jag var mycket förvånad över resultaten, framförallt att basen blir så bra med en så tunn kabel! Men när basen fungerar då blir resten också bra. Min helhjärtliga rekommendation.
  21. Jag har bestämt mig för att behålla spelaren. Den är enastående bra och kan dessutom ta 2 armar! Tack för visat intresse!
  22. Jag plockade fram min gamla Aftermath som inhandlades ca 1967 vad jag kommer ihåg?! Den har varit med på en del fester på 60-/70-talet och är ganska repig men här finns draget och tydligheten som @AlfaGTVskriver. Det var länge sen jag spelade den och kul att höra den nu med bättre utrustning. Spelar igenom hela albumet nu. Riktigt kul! Jag vill igen pusha för Stripped. Köpte dubbelLPn när den kom för ett par år och jösses så bra Stones låter här. Nya liveinspelningar av gamla godingar i mindre lokaler resp live i studio.
×
×
  • Create New...