gcs

Medlem+
 • Content Count

  1 327
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

gcs last won the day on October 23 2018

gcs had the most liked content!

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

7 523 profile views
 1. Förr sa man att om man spelar en skiva några gånger med en sliten pickup eller för högt nåltryck. Då tappar man eller rentutav förstörs de högsta frekvenserna. Men det stämmer inte för i så fall så skulle mina äldsta LP skivor inte ha några höga frekvenser kvar. Tyvärr så spelade jag i början av 60-talet mina skivor med en kristallpuppa. Jo då jag har kollat mina äldsta skivor som trots allt fortfarande har alla frekvenser kvar med tanke på vad man kunde gravera 1960.
 2. Ja hifi rengöring av öronen, helt rätt
 3. Bommulstopsen på översta bilden ser ut som efter man har gjort öronen rena.
 4. Jag är ledsen Apexorca för jag har skrivit ett långt inlägg som plötsligt försvann och jag kan inte hitta tillbaka. Jag orkar inte skriva om det en gång till.
 5. Om man låter en flöjtist spela ett solostycke i ett rum och samtidigt spelar vi in stycket analogt på ett band som vi sedan lyssnar på. Då finner vi att ljudet runt flöjten kommer att störas av ett varierande brus som kallas modulationsbrus. Det är vad vi vanligen mäter som intermodulation. Gör vi samma inspelning digitalt då kommer vi att höra den rena flöjten utan några som helst störningar utöver flöjtens ljud. Jag för min del föredrar en digital inspelning framför en analog inspelning. Det finns naturligtvis sätt att slippa modulationsbrus men det kräver dessutom en annan teknik. Den tekniken som jag tänker på tar bort alla negativa effekter som man har medmagnetband.
 6. gcs

  HEM 2020

  En gång i tiden när Genelec i Finland började att tillverka högtalare. Hade man inte då en högtalare som kallades för Barbapappan?
 7. Hej alla bandspelarvänner. Jag vill bara berätta lite om vad jag har för klenoder hemma hos mig. Jag äger en Studer A812 med tre hastigheter, 19,05 - 38,1 & 76,2 cm/sek. Har också en Technics RS 1500 som är monterad i en SR vagn. De här två maskinerna är patchade till två + två enheter brusreducering från Dolby SR/A. Jag har också möjlighet att spela in/av valbart två andra brusreduceringar från dBx typ I alt. Telcom C4. Den bästa avspelningsmaskinen tror jag är maskinen från Technics som faktiskt är tystare än någon annan av mskinerna. Men vad spelar det för roll när man ändå har med hjälp av Dolby SR, Telcom eller dBx en dynamik på minst -96dB lin. som motsvarar 16bitar. På hyllan har jag tre stycken Nagra IV varav två modell S. Den ena stereomaskinen och en mono maskin är utrustad med kristallpilot. Jag köpte på 70-talet en QGB adapter för 10,5" spolar/kakor. En gång under 80-talet kunde jag om jag ville komma över en Ampex ATR 104 som man körde med 1/2" band. Min äldste som ville ha den i sitt rum men den var alldeles för stor och tung. Jag kan som avslutning berätta hur jag gör vid trimning av en bandspelare. Jag använder mig av rosabrus där jag direkt kan se hela frekvensområdet vid alla tänkbara nivåer. Sedan kollar man THD med en distorsions mätare.
 8. Det är precis därför man bör ha den valmöjligheten. Vad man annars ska göra, är att enbart ansluta puppans ena kanal som man också fördelar till förstärkarens båda stereokanaler (L+R). Fördelen med kanalväljaren (som vanligen inte numera finns) L,R,Mono & Stereo är att man kan välja den mest störningsfria kanalen om man skulle vilja lyssna på sina ärvda gamla monoskivor. Det är väl knappast något problem med nyutgivningar av gamla monoinspelningar typ Blue Note m.fl. Fasfel kan man aldrig heller få med monoinspelningar. En rolig sak som jag kan berätta om. Det är att som jag gjorde fasvände den ena signalen från pickupen när jag spelade av en monoinspelning. Det blir näst intill tyst i högtalarna samtidigt som man hör inspelningens distorsions produkt. Om ni har möjlighet så prova det.
 9. Det är ju klart att det går att spela av en monoskiva med stereopickup. Vad som är viktigt då är att balansen mellan kanalerna är exakt kalibrerade. Men det är väl inte så kul om det knastrar och brusar olika mellan kanalerna. Själv kan jag välja bästa kanalen på en skiva.
 10. Man ska inte spela av en stereogravering med en monopuppa. Det stod tidigare alltid på konvolut på den tiden då skivar oftast gavs ut i två exemplar, ett för mono och ett för stereo. En riktig pickup för mono var alltid ganska vertikalt styv. En sak till är att när man spelar av en monoskiva så bör man kunna spela av endast den ena sidan av ett skivspår. Därmed slipper man skivbrus från den andra sidan av spåret. Med andra ord så får man då onödigt mycket brus när hälften kan vara nog.
 11. Quote

  stereoskiva men monopuppan låter det hemskt och blir outhärdligt.

  Man ska inte spela av en stereogravering med en monopuppa. Det stod tidigare alltid på konvolut på den tiden då skivar oftast gavs ut i två exemplar, ett för mono och ett för stereo. En riktig pickup för mono var alltid ganska vertikalt styv. En sak till är att när man spelar av en monoskiva så bör man kunna spela av endast den ena sidan av ett skivspår.

  Därmed slipper man skivbrus från den andra sidan av spåret. Med andra ord så får man då onödigt mycket brus när hälften kan vara nog.