gcs

Medlem+
 • Content Count

  1 319
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

gcs last won the day on October 23 2018

gcs had the most liked content!

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

7 401 profile views
 1. gcs

  HEM 2020

  En gång i tiden när Genelec i Finland började att tillverka högtalare. Hade man inte då en högtalare som kallades för Barbapappan?
 2. gcs

  Tar resan slut.....

  Hej alla bandspelarvänner. Jag vill bara berätta lite om vad jag har för klenoder hemma hos mig. Jag äger en Studer A812 med tre hastigheter, 19,05 - 38,1 & 76,2 cm/sek. Har också en Technics RS 1500 som är monterad i en SR vagn. De här två maskinerna är patchade till två + två enheter brusreducering från Dolby SR/A. Jag har också möjlighet att spela in/av valbart två andra brusreduceringar från dBx typ I alt. Telcom C4. Den bästa avspelningsmaskinen tror jag är maskinen från Technics som faktiskt är tystare än någon annan av mskinerna. Men vad spelar det för roll när man ändå har med hjälp av Dolby SR, Telcom eller dBx en dynamik på minst -96dB lin. som motsvarar 16bitar. På hyllan har jag tre stycken Nagra IV varav två modell S. Den ena stereomaskinen och en mono maskin är utrustad med kristallpilot. Jag köpte på 70-talet en QGB adapter för 10,5" spolar/kakor. En gång under 80-talet kunde jag om jag ville komma över en Ampex ATR 104 som man körde med 1/2" band. Min äldste som ville ha den i sitt rum men den var alldeles för stor och tung. Jag kan som avslutning berätta hur jag gör vid trimning av en bandspelare. Jag använder mig av rosabrus där jag direkt kan se hela frekvensområdet vid alla tänkbara nivåer. Sedan kollar man THD med en distorsions mätare.
 3. gcs

  Varför mono-picup?

  Det är precis därför man bör ha den valmöjligheten. Vad man annars ska göra, är att enbart ansluta puppans ena kanal som man också fördelar till förstärkarens båda stereokanaler (L+R). Fördelen med kanalväljaren (som vanligen inte numera finns) L,R,Mono & Stereo är att man kan välja den mest störningsfria kanalen om man skulle vilja lyssna på sina ärvda gamla monoskivor. Det är väl knappast något problem med nyutgivningar av gamla monoinspelningar typ Blue Note m.fl. Fasfel kan man aldrig heller få med monoinspelningar. En rolig sak som jag kan berätta om. Det är att som jag gjorde fasvände den ena signalen från pickupen när jag spelade av en monoinspelning. Det blir näst intill tyst i högtalarna samtidigt som man hör inspelningens distorsions produkt. Om ni har möjlighet så prova det.
 4. gcs

  Varför mono-picup?

  Det är ju klart att det går att spela av en monoskiva med stereopickup. Vad som är viktigt då är att balansen mellan kanalerna är exakt kalibrerade. Men det är väl inte så kul om det knastrar och brusar olika mellan kanalerna. Själv kan jag välja bästa kanalen på en skiva.
 5. gcs

  Varför mono-picup?

  Man ska inte spela av en stereogravering med en monopuppa. Det stod tidigare alltid på konvolut på den tiden då skivar oftast gavs ut i två exemplar, ett för mono och ett för stereo. En riktig pickup för mono var alltid ganska vertikalt styv. En sak till är att när man spelar av en monoskiva så bör man kunna spela av endast den ena sidan av ett skivspår. Därmed slipper man skivbrus från den andra sidan av spåret. Med andra ord så får man då onödigt mycket brus när hälften kan vara nog.
 6. Quote

  stereoskiva men monopuppan låter det hemskt och blir outhärdligt.

  Man ska inte spela av en stereogravering med en monopuppa. Det stod tidigare alltid på konvolut på den tiden då skivar oftast gavs ut i två exemplar, ett för mono och ett för stereo. En riktig pickup för mono var alltid ganska vertikalt styv. En sak till är att när man spelar av en monoskiva så bör man kunna spela av endast den ena sidan av ett skivspår.

  Därmed slipper man skivbrus från den andra sidan av spåret. Med andra ord så får man då onödigt mycket brus när hälften kan vara nog.

   

 7. gcs

  Varför mono-picup?

  Jag tycker inte att man ska skaffa sig en speciell mono puppa. Jag har själv jämfört monoslipning (25µ) med en stereo puppa. Det är ingen som helst skillnad mellan dessa två. Det är vanligen inte heller någon skillnad i nivå mellan mono och stereo. Däremot kan man uppleva skillnad i nivå på vissa äldre stereoinspelningar där man panorerat kanalern fullt L>R. Det görs sällan idag eftersom man vill att musiken ska låta lika starkt i båda formaten. I min egen anläggning blir en monoinspelning spikad i mitten precis vad man kan med hjälp av min goniometer eller ett stereokorrelations instrument. Med hjälp av instrumentet har jag finkalibrerat min skivavspelning så att alla mono skivor ligger spikade i mitten mellan högtalarna. En sak till som jag kan nämna är att äldre graveringar av vinylskivor oftast har ett mindre frekvensomfång jämfört med nya graveringar. Det beror på att den tidens bandspelare var utrustade med tonhuvuden som hade grövre spalt. Jag slutar här, men jag skulle kunna berätta mer om det här en annan gång.
 8. gcs

  Technics 1978/79

  Jag är glad att jag sedan länge äger en RS1500. Just den modellen har faktiskt det lägsta bruset och brum jag någonsin kunnat mätta på, Maskinen är bättre än Nagra IV-S och säkert alla modeller av Studer, Telefunken och Ampex. Ni som har en RS1500, sälj den aldrig.
 9. gcs

  Are you for reel ?

  Snygga bilder som du har tagit av din bandare. Jag har själv en RS 1500 som jag köpte 1982 och som är trimmad till EU standard. För tre år sedan sålde jag min ombyggda G36:a till en forumvän. Revoxen köpte jag för 50år sedan och jag lät bygga om den till en 19-38 maskin. Jag har flera andra maskiner som t.ex Studer 812 och tre olika Nagra IV-S var av en mono IV. När det gäller Technics 1500 är det den minst brusiga maskinen jag har haft. Men vad spelar det för roll om de bästa magnetbanden brusar mycket mera än avspelningselektroniken. Jag har innan det var försent skaffat mig ett gäng testband typ Din Bezugsband för kassetter 120 & 70µsek. Jag har också skaffat testband 1/4" 9,5-19-38-76 och för 1/2" & 1" 19-38. Jag skulle gärna önska mig en Technics RS 1800 som har en digital större display för tidräkning.
 10. Det kan väl inte vara den maskinen som jag skänkte bort för ett par år sedan eftersom jag inte hade plats för en sådan. Det var en fullspårs mono maskin. Jag hade då också en Stellavox TD 9 som jag gav till en kamrat. Det var en jättefin maskin som var omrustningsbar till perfoband & 1/2". Enligt de som jobbat med Studer och Telefunken så tycker man att Telefunken M10 är den bästa i Europa tillverkade bandspelaren. Jag vet inte mer än att den är byggd som en stridsvagn. Som svar till Eliot vill jag bara säga att jag har några masterbandskopior och några som jag kopierat med Dolby SR. Jag har svårt att tänka mig annat än att de här masterbandskopiorna är inget annat än en kopia av mixoriginal som sedan blir ett kopieringsoriginal som man sedan gör kopior till försäljning. Jag har svårt att tänka mig att man vågar köra ett gammalt original (Scotch 111) från 50-60talet gång på gång.
 11. Jag vet att Gert Palmkrantz spelade in på en Nagra IV-S och mikrofoner från Neumann U87. Jag köpte min första Nagra IV-S i början av 70-talet tillsammans med en QGB adapter för 101/2" spolar/kakor. QGB är en elektroniskt styrd låda som styrs av bandspelaren. Numera har jag två Nagra IV-S och en IV mono med Quartsstyrning. I mitt bandspelarmuseum har jag en Technics RS1500 9,5-19-38 och en Studer A812 19-38-76cm/sek. I ett rack bredvid sitter det fyra kanaler Dolby SR & A, jag kan även koppla in dBx typ I & II. Med brusreducering kan man öka dynamiken med 25-30dB ovägt. Jag vet inte hur det är med Stellan men Nagra har en elektronik som lägger till en negativ distorsion för att öka dynamiken på band.
 12. gcs

  Den magnetiska myten

  Så länge som skivbruset ligger betydligt högre än förstärkarbruset så saknar det betydelse. Det är väl ändå inte så att ni hellre lyssnar på förstärkarbrus istället för musik?
 13. Jo jag håller med dig och jag gör likadant. Ibland för att konstatera att det inte blev någon större skillnad.
 14. Jasså är det du som har både vinyl och CD. Jag vet inte var jag har min skivor, men de finns säkert någonstans. Jag har faktist också en Rosa pantern single som kom före innan LP skivan släpptes. Jag tror att det var 1964 som jag köpte den första.