Jump to content

Akkelis Audio

Branschmedlem
 • Posts

  1 016
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Akkelis Audio

 1. System 6. Kawero högtalare och Ypsilon elektronik. Ett fantastisk välspelande system utan brister. Ypsilon tror jag alltid spelat bra då jag hört dem. Dessa Kawero spelade med Audio Note förra mässan och det var inte lika övertygande. Denna kombination gifte sig däremot perfekt. Ni har noterat och jag gillar släpp och det fanns här. Detaljer, dynamik, botten, precision och såklart engagemang. De ”stora” system jag tog upp i inledningen som sällan presterar, detta var ett av undantagen. Vågar inte en gissa prislappen på systemet men det levererade verkligen välljud och makalös byggkvalitet och finish. Det fanns mycket bra och tanken var att välj fem favoriter, det fick bli sex. Det var också en Hifi Deluxe mässa som vi besökte där det fanns mycket som lät bra. Återkommer med lite mer bilder och favoriter.
 2. System 5. Tune Audio med Trafomatic Audio förstärkare och Rockna signalkälla. Detta system nästan krävde att man satt i sweetspot för att få en bra upplevelse men väl i sweetspot så var man in hifihimlen. Helt makalöst vilken öppenhet, släpp (ja jag gillar släpp), lätthet i anslag, transienter, dynamik, känsla och engagemang. Kanske att detta var helgens hallelujamoment.
 3. System 4. Onda Acustica med Einstein förstärkare. En italiensk högtalare med märkligt utseende, en prislapp på runt 50 000 kr och som spelade så man blev glad i hela kroppen. Dels spelade man ”riktig” musik, ingen Stockfish, inga Tibetanska klockspel. Men det hade attack, öppenhet, släpp, driv, timing. Detta var riktigt roligt.
 4. System 3. Avantgarde Trio G3 med SMEs nya toppmodell av skivspelare och Wadax DAC. Avantgarde drev sina högtalare helaktivt med de inbyggda iTron förstärkarna. Storskaligheten, det obegränsade dynamiska omfånget, släppet, renheten, drivet, detaljerna, ja jag gillar detta. Här satte sig jag och Jonas några gånger för att ”rensa huvudet” då man var trätt. Ett par låtar ”rent ljud” så var man pigg att ge sig ut på mässan igen.
 5. System 2. Fink Team högtalare och Soul Note elektronik. Facinerande perfektion är min bästa beskrivning av detta system. Perfekt presentation, oklanderligt, detaljerat, torrt, luftigt, en fascinerande ljudupplevelse. Det är inte ett system jag själv skulle välja men precisionen och presentationen var imponerande.
 6. Vi har nu varit tillbaks i ca en vecka från årets High End Show i Munchen, världens största, renodlade, 2-kanals hifimässa. Jag (Stefan)tänkte presentera mina höjdpunkter, reflektioner och favoriter. En reflektion för mässan överlag är att den erbjuder produkter dels för den verkliga ljudentusiasten men också för den som ser hifi som en statussymbol. Det sistnämnda är inte så vanligt i Sverige där det nog betraktas som det motsatta. Produkterna som riktar sig till de som ser det som en statussymbol har i mina ögon ofta galna prislappar, massor av ”glitter” och prestanda är inte i relation till, eller som mål då man tar fram produkter. Målet är att motsvara en prislapp så hög att inte ”alla” kan äga den. Jag har inga problem med att saker kostar mycket pengar men det ska vara baserat på prestation. Å andra sidan så förstår jag att om det finns en efterfrågan så är det naturligtvis många som svarar upp med att leverera. En reflektion som jag har med från årets, och tidigare mässor, är att det verkar svårt att få de riktigt stora systemen att spela bra. Jag tänker på systemet där elektroniken består av 6-10-12 lådor och högtalarna väger ett par hundra kilo. Det kan låta kontrollerat och kan säkert spela högt, men släpp, känsla, engagemang saknas i de flesta av dessa system. Visst, det är en mässmiljö med allt vad det innebär, men ändå. Min tes är att det blir så många komponenter i signalvägen, så många kontaktövergångar, kablar (XLR, RCA), att man tappar ”nerven” på vägen. Få saker låter lika närvarande som en single end förstärkare och ett bredbandselement. Det har andra brister, men nerven finns där. En annan reflektion är att jag nu levt med horn så länge att jag sällan tycker vanliga dynamiska högtalare är speciellt roliga att lyssna på. Ljudet släpper inte, det är återhållet, det spelar i lådan. Det finns undantag såklart och en del sådana som är riktigt bra och som kommer med på min lista. Mina fem favoriter är inte rankade utan är bara sex system som jag tyckte mycket om. System 1. Kora förstärkare med Diptyque magnetostathögtalare. Streamer och kablar noterade jag inte. Koras rörhybridörstärkare jobbar vi med i butiken och tycker mycket om men dessa högtalare var jag inte bekant med. Det spelade väldigt öppet, dynamisk, engagerande, intressant, man ville gärna sitta kvar en stund till. Var tillbaks ytterligare en gång för att höra en mindre model från Diptyque och det spelade på samma fina sätt även det.
 7. Nu ska jag inte kapa Ulriks tråd så mycket mer men vill ändå svara på din fråga. Jag håller med, det har hänt något i med hifbranchen i och med att många, kanske främst asiater, har hifi som en statussymbol och det verkar viktigare att det är blingigt och dyrt än att det levererar prestanda i förhållande till priset. Detta är något vi hör från många av våra vänner i branchen, "kan ni inte göra något dyrare"..... är ofta en fråga, inte bättre.... Många av mina favoritrum på årets mässa innehöll grejer till en väldigt rimliga pengar, vi fick finfina upplevelser av högtalare för 60-150 000 kr. Mycket jättedyrt levererade inte alls, men en del saker som kostade mycket pengar gjorde det. Avantgarde som ligger mig varmt om hjärtat kommer att erbjuda hela sitt nya sortiment som helaktiva. instegsmodellen, helaktiv med streaming/förstegsmodul kommer att kosta ca 370 000 kr. Det är jättemycket pengar å ena sidan, å andra sidan köper folk bilar för det dubbla utan att någon reagerar och det är ett komplett system som man kan ha tusen och åter tusentals timmar av glädje med. Trio G3 är för att visa det bästa man kan och i det sammanhanget får man rätt bra prestanda för sina pengar även där. Om man har plats för dom.
 8. Egentligen är det ganska billigt. Du får betala ca 1.8 miljoner för ett komplett system med 2 st hornbasar, helaktivt,med försteg och streamingmodulen. Tillsätt bara 2 strömsladdar. som jämförelse kan man se på ex Sonus Faber Aida, 1.2 miljoner, Focal Grande Utorpia, drygt 2,5 miljoner, Marten Coltrane Supreme 4,9 miljoner eller den lilla Mingus Orcestra för strax under 2.2 miljoner., Rockport Lyra 2,2 miljoner, Verity Lohengrin IIS ca 1,4 miljoner, osv. Och alla dessa behöver du köpa till en massa matchande elektronik och kablage. Så Trio G3 helaktivt är lite av ett budgetfynd :-)
 9. Jag bidrar gärna med en bild på Avantgarde. Detta är den nya G3 generationen och det finns såklart en massa saker man förbättrat och ändrat sedan förra generationen. Den största och kanske mest uppseendeväckande nyheten är dock att detta är ett helt aktivt system, dvs inga externa förstärkare. Man använder en helt nyutvecklat förstärkarteknik som man kallar iTron. Det är en strömförstärkare i motsats till i princip det mesta annat på marknaden som är spänningsförstärkare. (denna teknik används inte i bashornen) Nu hade man ett försteg och RIAA men det kommer en försteg och streamingmodul under sommaren så då kan dom fungera som en Roon Enpoint, eller man kan välja Tidal Connect och bara ha sin skivspelare ansluten till den inbyggda förstegsdelen. Sparris, färskpotatis, schnitzel och en god öl, det blev nog 3 eller 4 sådana menyer för egen del :-)
 10. Stefan på Akkelis här. Följer det hela på distans och bollar tankat med Björn. Lite synd om du tappar sugen Apex, för detta är verkligen inte komplicerat på något vis. Med Statement så finns två val då man ansluter en DAC, det ena är att man i "inställningen" bockar för att Statement själv ska välja den DAC som är ansluten. du funkar den lika smidigt som din Bluesound. Det andra är att man själv väljer i en lista. där finns tidigare anslutna DACar och där dyker nya upp, som Statement identifierad. Om man väljer en ny, eller gör någon annan ändring, så måste man alltid avsluta med att bekräfta ändringen genom att trycka på knappen längst ned "Apply changes". Hoppas att allt nu ska funka framöver. Vi hjälper gärna till annars på det sätt som är smidigast. Lycka till med fortsatt utvärdering av streamingen.
 11. Rapport från Akkelisbutiken. Vi har fått med MSB DACen till butiken och testar den här med Innuos Zen. Problemet är detsamma, vi har musik i 10 sekunder och sedan blir det tyst. MSB DACen funkar ju med Bluesound och den funkar även utmärkt med vår Aries G2.1. Uppenbarligen är det något med MSB DACen i kombination med Innuos som inte fungerar. Jag förstår att Calm löste problemet med sin MSB DAC och Innuos, går det att lägga upp uppdateringsfilen för MSB DACen som en fil på ex Dropbox som vi kan ladda ner och föra över till MSB DACen? Vi har sålt mängder av Innuos, vi kör dom i flera system i butiken och vi har aldrig råkat ut för detta tidigare. Vänligen/ Stefan & Björn
 12. Siriusen fungerar som den ska men eftersom vi bara kört den med Lightning Link med övriga Auralicprodukter i butiken var det svårt att ge support på telefon. I butiken kopplade vi upp det på samma sätt som hos Apex, dvs lightning link från Aries G2.1 till Sirius G2.1 och från Sirius till DAC en vanligt koaxial digitalkabel. Lite rattande på inställningarna så att den själv väljer vad en ska uppsampla till så funkar det perfekt. Den vet då att max ut på koaxialutgången är 196 khz och då blir en 44.1 khz fil max 176,4 khz och en 96 khz fil (Qobus) blir då 192 khz.
 13. 100% klockrent Mats !!!!!! Vi har ju gjort mängder av jämförelser och en korrekt rippad cdskiva låter alltid bättre än samma skicka streamad via Qobuz eller Tidal och även samma skiva spelad via en cd-drive. Om vi ska ranka ljudkvalitet: 1. CD skiva rippad på rätt sätt 2 CD drive/spelare 3. Qobus 4. Tidal 5 Spotify Som bubblare finns ju möjligheten att köpa och ladda ner samma skiva i högupplöst, men det var ju inte aktuellt i just detta fall.
 14. Auralic Sirius G2 Universal Upsampling Processor, med betoning på Universal. Sirius G2.1 är gjord för att funka utmärkt även i andra system där inte nödvändigtvis en Aries är streamern och en Vega är DACen. Positive Feedback Online gör en djup recension där de kör med DACar från DCS, Chord och Schiit. Positive Feedback testar Sirius G2.1 Hifi+ gör en liknande recension, men inte riktigt lika omfattande: Hifi+ Testar Sirius G2.1 Ni har några spännande dagar och jämförelser framför er. Det blir spännande att se om ni hittar nån digitalkedja bra nog att ta plats bland rullbandarna och skivspelarna.
 15. Värdens bästa högtalare !!!??? Avantgardes nya Trio G3, helaktivt med i-Tron teknik. Om det låter lika bra som teorin bakom med perfekt akustisk fas, direktkopplade förstärkare mot elementen. Element som är specialbyggda för ändamålet med en impedans i varje element som gör att känsligheten är lika på alla element så man slipper dämpa något, osv. Hornladdning som gör att rörlig massa är minimal, distortionen jättelåg, Ja då måste detta vara världens bästa högtalarsystem. Ser framemot att lyssna på det. Se gärna filmen och bli lika nyfikna som vi.
 16. Det finns en butik i Göteborg som har både Chord och Shunyata BNC/BNC - 75 ohms kablar :-)
 17. En av branschens giganter och en konstruktör och personlighet vi har den största respekt för har gått bort i cancer. Tim med bakgrund i Luxman och som med sitt eget märke EAR gjort välljudande och otroligt pålitliga rörapparater i 50 år. Vårt största personliga minne av Tim var i Munchen för ett par år sedan då vi fick följa med honom och hans fru på en Japansk restaurang. Hon beställde all mat, till alla, inget som fanns på menyn. En fantastisk måltid. Tim ville inte prata om hifi, han ville hellre prata om sin andra passion, flygning. Han hade ett eget gammalt plan och flygcertifikat. Det var en kväll att minnas och Tim kommer att vara saknad. https://positive-feedback.com/audio-discourse/tim-de-paravicini/
 18. Otroligt spännande läsning!!!!! Tror aldrig jag läst tidigare om någon som experimenterar med gain på detta sätt. Kul att du också funnit nytta med "No No" knappen Rumble. Den brukar jag anse vara för folk med gamla mellanhjulsskivspelare där man vill ha bort lager- och hjulljud. Och kapacitans, det brukar man ju bara använda på MM pickuper. Ja din grundlighet och nyfikenhet i detta har verkligen lärt mig något och gjort mig nyfiken.
 19. Jag är part i målet, men måste ändå rekommendera denna DAC som jag själv spelar på och och jag spelar 75% hårdrock/metal som en av våra kunder som är mest "metal" också spelar på. Balanserat ut. https://www.akkelisaudio.com/cd-spelare-dac/line-magnetic-audio/line-magnetic-lm-32-dac-ror-i-utgangssteget.html
 20. Chord använder sitt "Array" system, dvs dumptekniken i olika förfinade grader i alla sina finare kablar, även digitalkablar https://www.chord.co.uk/product/epic-digital/ https://www.chord.co.uk/product/sarum-super-aray-digital/
 21. Då man skickar en signal i en kabel så kan det uppstå en "returreflex" av det man skickar genom kabeln. Vi fick detta demonstrerat för oss då vi besökte Chord i England, där en 1.5 meters nätverks/streamingkabel lät bättre än en 75 centimeters. (deras enklaste modell). Chord har på sina handbyggda kablar något dom kallar för "array". Denna finns i olika versioner, men är i grunden något vi i sverige kallar för "dump". Det är en avstämd "blindtarm" där reflexen som uppstår i en kabel hamnar och klingar ut. Denna "dump" är avstämt efter användningsområde och kabellängd. Jag berättade detta för Hans Röcklinger som bygger RIAA steg, förstärkare mm och han är också raidoamatör. Han berättade att alla radioamatörer har en "dump" i sina antenner just för att den reflex som uppstår ska klinga bort och inte påverka sändningen. Så det är inget "hittepå" från Chord.
 22. Mycket olustigt detta. Trovärdighet är det enda vi ha i dessa tider av internetköp osv och den ifrågasätts nu rejält och som jag ser det omotiverat. Awing har ingen ipad utan kör Samsungpadda, Ligtning DS finns bara till ios, dvs Ipad. Roon är den absolut bästa musikorganiseraren, den som också ger mest information om musiken för musikälskaren. Den samlat all musik i samma fönster, Tidal, hårddisklagrat, osv. Med alla andra lösningar, oavsett det är Naim, Aurlaic, Lumin, osv så måste man välja om man vill spela musik från Tidal, från nätverk, från Qobus osv. Söker man optimal smidighet så väljer man Roon som musikkontroll. Jag kommer inte kommentera mer i denna tråd. Saker kan bara eskalera och bli mer infekterade. /Stefan
 23. En tråd om Aries G2 vs Vega G2, och här är dom flesta överens om att kombinationen Aries + Vega låter bättre. Och här som på många andra recensioner låter Aurlalic bäst med sin egen Lightning DS jämfört med Roon, men Roon är ju det smidigaste sättet att navigera bland musiken som finns. https://community.auralic.com/t/aries-g2-vs-vega-g2-streaming-sq/1747/32 Aries har. också en bättre streamingplattform, Tesla 2, mer processorkraft, större systemminne, mm, bifogar en bild med specar. Den har också wifi, något som var en viktig parameter då detta system inhandlades. Så det är inget skojeri vi lurat på någon utan en bättre streamer- och DAC lösning. Att ljudet nu med ny NAS är bättre kanske beror på att den nya NASen "låter" bättre än den gamla. Vår erfarenhet i butiken är att det blir än bättre med apparater dedikerade för att rippa och lagra musik där Naim Uniti Core är det bästa vi testat. Björn (i butiken) har efter att ha upplevt skillnaden skrotat sin Synology NAS och börjat rippa om hela skivsamlingen i Uniti Core. Att ni inte hittade nån hårddisk vid er lyssningsträff kan bero på att man måste först säga till Auralic att man anslutit ett nytt bibliotek. Sedan måste Roon också få veta att musiken lagrad hos Auralic ska tas med bland all annan musik som Roon hanterar. mvh /Stefan
 24. Vi har nöjet att ha ett par Avantgarde Trio Classico i butiken på permanent demo (tills dom är sålda). 109 db känslighet, horn rakt igenom, inkl basarna (ligger i hörnen bakom själv hornsystemet), en omtumlande, upplevelse, vi lovar. Ta chansen att provlyssna ett sådant här system, det är inte säkert möjligheten kommer igen. vi har systemet uppställt tills det är sålt vilket kan gå väldigt fort, eller ta lite längre tid. Välkomna.
 25. Tack för en toppentrevlig kväll med god mat och dryck och med mycket musik. Förutom snacket då vi åt, så var det musiken i fokus, alla genrer utom metal (får ge lite tips till din skivsamling). Vi lyssnade på MSB riggen digitalt, givetvis jättebra men inte i närheten av dina analoga källor. Jag har lite svårt att bestämma mig för om jag tyckte bästa om skivspelarljudet eller rullbandsljudet, och det måste vara ett gott betyg till din skivspelare. Du har tur som har ett rum som låter så jämt, inget som sticker ut, som klarar av bas i alla former och frekvenser på konsertnivå. Trycker med Krellarna är makalöst, vilken tjong i magen och vilket driv. Vi hörde dem ju i butiken, orenoverade, och jag var lite beskriven, tyckte det var lite grovkorning men nu efter renovering och inspelning, ja dom står sig mer än väl i konkurrensen. Renheten i systemet är fantastiskt så även efter flera timmars lyssnande på riktigt hög volym kände jag mig inte det minsta trött, bara glad och ville höra mer och mer och mer.... Som jag sade så är du en få av lyckligt lottade där ett Triosystem inte givet är en uppgradering utan mer en annan "smak". Detta är utan konkurrens det bästa jag någonsin hört i hemma miljö. Grattis och tack för att jag fick komma. /Stefan
×
×
 • Create New...