Jump to content

bfjohansson

Medlem+
 • Posts

  625
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Reputation Activity

 1. Like
  bfjohansson got a reaction from Perfect sense in Det hänger något i luften...   
  Elementen görs i Borås. Det är lite kul. Eller i alla fall görs materialet till elementet i Borås. 
 2. Like
  bfjohansson got a reaction from Terminator in Det hänger något i luften...   
  Elementen görs i Borås. Det är lite kul. Eller i alla fall görs materialet till elementet i Borås. 
 3. Like
  bfjohansson got a reaction from P-pan in Det hänger något i luften...   
  Elementen görs i Borås. Det är lite kul. Eller i alla fall görs materialet till elementet i Borås. 
 4. Like
  bfjohansson got a reaction from Perfect sense in Det hänger något i luften...   
  Den där digra instruktionen, är det något du får skicka vidare @Perfect sense?
 5. Haha
  bfjohansson got a reaction from figge in Fotbolls EM   
  Putte stod ju för en legendarisk "insats" när kan skulle kommentera match med Eusebio. Så jag är lite osäker på om man med dagens mått mätt skulle tycka att han verkligen klarade det. 
   
  (Det går inte att skriva här vad han sade men kanske Google kan vara en vän här?)
   
  Håller för övrigt med om matchen igår, tycker Italien har varit väldigt bra. Förstår inte kritik för filmning heller, att fira mål vill nog alla göra även om man har rejält ont. 
 6. Like
  bfjohansson reacted to Apexorca in Mästarmöte har en vinnare!   
  Det är första semesterdagen för mig i dag. Det har hela veckan utlovats fint väder och sol. Planen var en ganska lång båttur, plocka upp några släktingar och äta lunch på en trevlig restaurang i skärgården. Träffsäkerheten i prognosen var usel. Vind över 10 m/s och mycket mer i byarna. Tilltagande molnighet, mörker och stora mängder regn avgjorde saken. Inställd skärgårdsaktivitet öppnade för musik i stället.
   
  Fullt vaccinerad med marginal som jag nu är åkte jag för första gången på mycket länge till Bengans Skivor. Det blev tex en vinylbox med Miles Davis och Bill Evans, mer Jazz som jag bara hade på CD och lite Eminem och en Melody Gardot jag inte hade. Samt en ny platta som verkar lite intressant men kanske också svår. Sons Of Kemet - Black To The Future.
   

   
  Jag spelade igenom 3 album och repeterade vissa avsnitt jag gillade. De jag spelade var Eminem - Revival, Dvorak Celloconcert med makalösa Jacqueline Du Pre och Norges fruktansvärt skickliga pianist Leif Ove Andsnes som lyckas ta sig an Rachmaninovs stundtals mycket svåra 3e Pianoconcert med bländande teknik genom de svåra partierna så att det låter avslappnat och känslosamt. Just den egenskapen fastnar jag för. Spelandet bara strömmar fram utan minsta kantighet och är bara fullständigt självklar. Tekniken är så bra att musikern inte behöver bry sig om tekniken utan kan till 100% bara uttrycka sig och förmedla musikens innersta... ända längst in. Dessutom var det bra ljud och bra inspelning på dessa 3 album. 
   
  Medan jag lyssnade igenom dessa plattor ångade familjelivet på i huset. Dottern kom ut från sitt rum och satte sig i soffan en kortis och njöt av 3 pionoconcerten. Jag fick anpassa volymen lite fram och tillbaka. Jag märkte hur upplevelsen ändrades pga detta. Det låter bra, upplöst, friskt och dynamiskt oavsett volym upplevde jag, men över en viss volym så händer något. Det är lite svårt att sätta fingret på vad det är, men det har med någon slags balans mellan inspelningen, stereons förmåga och rummet/akustiken. Det kan säkert vara personligt, men vid en viss volym på musiken känns den mer här och nu. Man blir inte åskådare som på håll hör musiken. Man hamnar mitt i musiken med hela kroppen. Inspelningens delar med instrument och akustik från inspelningen får en realistisk storlek och ett verkligare liv. 
  Vad är det egentligen som händer då? Det är väl det vi diskuterat lite av och till med att trycksätta rummet. Man hör det, känner det och upplever det tydligt i vart fall. 
   
   
 7. Like
  bfjohansson reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Eftersom jag nu ändå vädrar min smutsiga byk så kan jag väl fortsätta...
  Thorens TD-160 Super (m Rega RB-300)
  Linn Sondek LP12 (Cirkus, Lingo2, Ekos, Trampolin)
  Technics SL-1000 MkII (SP10 MkII motor, SH-10B3 plinth och EPA-100 eller SME V)
  Kuzma Stabi S m Stogi S tonarm.
  AMG Viella V12 m AMG 12J2 tonarm
   
  Just nu är det Röcklinger PHA-1 som sköter RIAA-anpassning och förstärkning till linjenivå. Men jag har också ett Tom Evans The Groove+ SRX Mk II samt ett Mastergroove MkII som jag har ångest för att skicka till Wales på service. I garderoben döljer sig även ett Linn Linto om det är nån som är sugen?
 8. Like
  bfjohansson reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
  Trots att jag är ganska osocial av mig så är det väldigt trevligt att träffa likasinnade hifinördar får man ju ändå säga... 
   
  Nej, klar blir man väl kanske aldrig egentligen? Det återstår dock fortfarande att fixa den passiva kylningen som dragit ut alldeles för länge på tiden och precis som @byZan skrev ovan så funderar jag på Taiko DC-ATX kortet. Det är väl mest att det springer iväg en del i pengar och bygget är redan uppe på en nivå av en bättre Ansuz kabel, så jag försöker hejda mig något och tänka att man inte behöva ta alla steg på en gång. Men man vet ju hur det brukar sluta...  
   
  Nu vet jag inte om jag riktigt minns och kan beskriva skillnaderna på ett bra sätt, men det har varit väldigt roligt och intressant att successivt addera eller byta komponenter och höra hur det utvecklas längs vägens gång. Strömförsörjningen är av stor vikt och något som jag satsat ordentligt på, likaså JCAT USB och NET korten har tillfört mycket. Rent ljudmässigt så kan jag bara säga att det är på en helt annan nivå än innan, det låter bättre på alla sätt. DAC:en spelar stor roll i en anläggning, men man ska inte underskatta streamern/servern heller är väl slutsatsen.
 9. Like
  bfjohansson reacted to byZan in En hifinörds bekännelse   
  Så fick jag äntligen göra ett hemma-hos (tillsammans med @figge), ett besök jag har velat gjort sedan länge, men kanske tur att det inte blev av förrän nu? I detta hem har det testats och bytts prylar ganska frekvent, med stor noggrannhet och med teknisk kompetens hittat fram till ett system som lät riktigt bra och som även jag gillade.
  Nu är det tänkt att det skall byggas om lite och systemet ska få en annan plats i huset vilket jag tror kommer att gynna soundstaget som i mina öron inte har de allra bästa förutsättningarna där det spelas idag, men det är ju högst individuellt!
   
  Oj, kanske skulle skriva om besöket i kronologisk ordning och inte bara som det poppar upp i hjärnan?!
   
  Okej!
  Träffade @VoicesInMyHead för första gången för något år eller två hemma hos p-pan i samband med tite Riaa testande, det var mycket snack om vinyl då. Men hade följt hans förehavanden via forumet och blev imponerad av både kunskap, skrift, engagemang, ödmjukhet etc och det trots sin ringa ålder
  Det var den gången jag frågade om det skulle vara möjligt med en hemma-hos och svaret var ja med en passus, vänta lite tills jag blir klar! Pandemin kom emellan och det byttes mer grejor under tiden, grejor jag trots min ringa tekniska kunskap blev intresserad av att få höra irl. 
   
  Så jag PM:ade om att jag var dubbelbesprutad och hade inga problem med att träffas men följa restriktionerna. Sagt och gjort! En perfekt sommarkväll med en tur genom Roslagen i min sommarbil, nercabbat så man hör motorljudet och med bra skön musik på bra volym, så var tanken inför besöket. Dagen kom och precis innan jag skulle åka kom regnet (hade inte regnat på veckor innan) och det blev bara musik i takt med vindrutetorkarna och regnets smattrande på cabben, surt!
   
  Väl framme så möttes vi av en glad värd med kockmössan på och hans kära som hälsade oss välkomna. Maten var i stort sett klar och det dukades upp utomhus med en vacker utsikt över sjön, under en markis även om regnet hade slutat redan. Lite snack, nja mycket snack (figge var ju med, haha) om ditt och datt innan det var dags för lyssning på övervåningen i ett lite speciellt rum (min tolkning). Det blev en presentation av systemet och jag hängde med i allt utom det digitala där det hänt grejor och som var extra intressant för mig och min nyfikenhet, hur hade han tänkt och gjort? Den utförliga beskrivningen tackar jag för och fick lite svar på funderingar jag haft själv, tackar
   
  Det är nog bäst att värden presenterar sina grejor och specar så att det blir rätt, själv kunde jag bara konstatera att det lät förbaskat bra, organiskt, avslappnat och skönt, precis så som jag gillar att få musiken framförd
   
  Timmarna gick och det var dags att åka mot stugan, 19gr och med en himmel som visade sig tillåta nercabbat. Sagt och gjort så for jag genom Roslagsskogarna i en hastighet av ca 30km/tim för fort trots lite lätt dimma, jag fick mitt tänkta lystmäte tillfredställt under de 30min resan tog och jag la mig glad, mätt och belåten att få ha fått avverkat ett hemma-hos och som jag gärna gör om med de de förutsättningar som ska förvekligas framöver.
   
  Tack för denna kväll och du! Det är inte längre för dig än för mig om du känner för en sommar lyssning i en sommarstuga via en sommaranläggning! 
   
  Allt gott!
   
  /byZan
   
   
   
   
 10. Like
  bfjohansson reacted to David_33rpm in Ny eldragning, vad bör jag köpa? Kabel och personskyddsautomat.   
  Jag fick 3G2,5 dragen från Klangmodul till Xindak "audiofil-uttag" till TV-rummet på övervåningen. Dom drog den kabeln jag fick tag i för tillfället, antingen EQLQ eller EXLQ. Enda skillnaden mellan dom två är valet av isoleringsmaterial där X står för PEX-isolering.
   
  www.mychifi.se har två alternativ till matning av stereon.
   
  135:-/m - https://www.mychifi.se/taga-etpc-stromkabel-losmeter
  229:-/m - https://www.mychifi.se/taga-tpc-stromkabel-losmeter
   
  Verkar som om man får 10% rabatt också vid köp över ett visst belopp, om nu priset har någon betydelse för dig.
 11. Like
  bfjohansson got a reaction from shifts in Anläggningskvalité och prylfokus   
  Jag har skalat ned en del. Det kändes lite befriande faktiskt att gå från cd-spelare, monoslutsteg, försteg, dacar och annat som passerat genom åren till en alltiett-apparat som Devialeten är. Men det har ju inte medfört att funderingar slutar på hur jag ska komma vidare med kablar, hembyggda datorer/streamers eller annat. Men det tycker jag absolut är en del av hobbyn. Skulle kännas trist att inte få klura lite. 
 12. Like
  bfjohansson got a reaction from byZan in Anläggningskvalité och prylfokus   
  Jag har skalat ned en del. Det kändes lite befriande faktiskt att gå från cd-spelare, monoslutsteg, försteg, dacar och annat som passerat genom åren till en alltiett-apparat som Devialeten är. Men det har ju inte medfört att funderingar slutar på hur jag ska komma vidare med kablar, hembyggda datorer/streamers eller annat. Men det tycker jag absolut är en del av hobbyn. Skulle kännas trist att inte få klura lite. 
 13. Like
  bfjohansson got a reaction from new order in Fotbolls EM   
  Så blir det lätt. Det drar iväg. Jag har sett en hel del matcher från årets EM. Tycker Italien och Frankrike imponerat mest. Tror Frankrike vinner hela klabbet med England som en outsider, beroende lite på lottning osv.
  När det gäller Sveriges insatser så var ju spelet mot Spanien vansinnigt trist. Cyniskt kanske. Men att vinna mot Spanien i Spanien är väldigt svårt. Att ta poäng var väldigt bra. I slutändan minns man ändå bara resultat. Bronset i VM 94 minns ju de flesta och imponeras av. Men hur många tänker på att lagen man slog var nationer som Rumänien och Bulgarien? 
 14. Like
  bfjohansson got a reaction from Apexorca in Anläggningskvalité och prylfokus   
  Jag har skalat ned en del. Det kändes lite befriande faktiskt att gå från cd-spelare, monoslutsteg, försteg, dacar och annat som passerat genom åren till en alltiett-apparat som Devialeten är. Men det har ju inte medfört att funderingar slutar på hur jag ska komma vidare med kablar, hembyggda datorer/streamers eller annat. Men det tycker jag absolut är en del av hobbyn. Skulle kännas trist att inte få klura lite. 
 15. Like
  bfjohansson got a reaction from Terminator in Fotbolls EM   
  Så blir det lätt. Det drar iväg. Jag har sett en hel del matcher från årets EM. Tycker Italien och Frankrike imponerat mest. Tror Frankrike vinner hela klabbet med England som en outsider, beroende lite på lottning osv.
  När det gäller Sveriges insatser så var ju spelet mot Spanien vansinnigt trist. Cyniskt kanske. Men att vinna mot Spanien i Spanien är väldigt svårt. Att ta poäng var väldigt bra. I slutändan minns man ändå bara resultat. Bronset i VM 94 minns ju de flesta och imponeras av. Men hur många tänker på att lagen man slog var nationer som Rumänien och Bulgarien? 
 16. Like
  bfjohansson reacted to Bebop in Fotbolls EM   
  Jo, idrott kan dela en befolkning. Där jag bor finns ett tryck på att man skall tycka om Mjällby, köpa deras tröjor, halsdukar mm. Det är nästan som en religiös rörelse, ungefär när jag själv var som mest aktiv på att försöka övertala folk att gå på jazzkonserter. Idag bryr jag mig mindre. Var och en får intressera sig för det tycker intressant att lägga tid på och förkasta det de somnar av. Förhoppningsvis gäller det även för mig.
   
  Att idrottsstjärnor tjänar mycket pengar har jag mindre bekymmer med. Det betalas ju av fansen i slutändan via biljetter, skräpmatskonsumtion, tv-abonnemang, föreningarnas företagssamhet osv. De betalar det de tycker spelarna är värda.
   
  Idrottsrörelsen gör dock ett fantastiskt jobb med sin ungdomsverksamhet. Breddidrott är bra för folkhälsan. 
   
   
 17. Like
  bfjohansson reacted to byZan in Fotbolls EM   
  Precis som hund, bil, båt, musik, politik osv osv….. vilket bidrar till utveckling och härliga diskussioner vid olika slags sammankomster, härligt med yttrandefrihet!
  Lite samma sak här - kan det vara åldern eller något annat som gör det eller både ock? Ganska skönt är det ändå
   
  /byZan
 18. Like
  bfjohansson got a reaction from AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Jag klurar ju själv på ny USB-kabel och mina funderingar ligger mellan Tyr och Heimdall. Ska bli spännande att höra (läsa) vad ni kommer fram till.
 19. Like
  bfjohansson got a reaction from Neve in Ska köpa lång ethernetkabel. Vad rekommenderas?   
  En liten bit på väg. Kabeln borde komma senare i veckan. 
  Hoppas det blir lite stabilare uppkoppling nu framöver. Om det ljudmässigt skulle vara någon skillnad på detta eller koppar kommer jag dock aldrig få reda på, att jämföra koppling kommer inte låta sig göras. 

 20. Thanks
  bfjohansson reacted to LPL in Ska köpa lång ethernetkabel. Vad rekommenderas?   
  Eventuella skillnader mellan en bra kopparkabel och prylarna du beställt skulle jag säga går under marginella och varierar nog beroende på system. Jag skulle då sova gott med vetskapen om att det inte är någon påverkan på fiberkabeln fastän den ligger parallellt med elmatningen.
 21. Like
  bfjohansson got a reaction from LPL in Ska köpa lång ethernetkabel. Vad rekommenderas?   
  En liten bit på väg. Kabeln borde komma senare i veckan. 
  Hoppas det blir lite stabilare uppkoppling nu framöver. Om det ljudmässigt skulle vara någon skillnad på detta eller koppar kommer jag dock aldrig få reda på, att jämföra koppling kommer inte låta sig göras. 

 22. Like
  bfjohansson reacted to calm in Ny eldragning, vad bör jag köpa? Kabel och personskyddsautomat.   
  I samband med inköp av Gigawatt-kabel för direktlina till systemet så fick jag hjälp av @JWEatt montera en JFB som enbart betjänar denna kabel. Detta eftersom jag inte har någon generell JFB för hela elinstallationen i lägenheten. Huset har original elsystem från 1965 och därför inte jordade uttag i ursprunglig installation annat än i köket och tvättstuga/grovkök och definitivt ingen JFB var aktuell då. Jag lät också en Klangmodul stå för avsäkringen. Hitills inga problem och ett lyft i jämförelse med tidigare standard 2,5 mm2 installationskabel.
  Hela historien finns i min tråd "Kan nätdoktorn komma"
  Mycket nöjd!
   
  Calm
 23. Like
  bfjohansson reacted to calle_jr in Ny eldragning, vad bör jag köpa? Kabel och personskyddsautomat.   
  Kul!
   
  Här är en sammanfattning av hur jag gjorde;
  https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/7526-cable-guy/&do=findComment&comment=222172
  Jag har dock inte monterat finskydd som visas i första bilden. Endast mellanskydd vid huvudbrytare.
   
   
  Håll oss uppdaterade!
   
 24. Like
  bfjohansson reacted to LPL in Ny eldragning, vad bör jag köpa? Kabel och personskyddsautomat.   
  De flesta har nog valt klangmodul.
   
  Det är krav på jordfelsbrytare vid nyinstallation, sedan kan det kanske diskuteras vad som är nyinstallation eller försöka hävda att det inte är nyinstallation om olyckan skulle vara framme, men personsäkerheten bör alltid prioriteras.
   
  Överspänningsskydd bör man i alla fall ha om det förekommer större överspänningar, spänningsspikar på elnätet för att skydda utrustningen. Det beror nog ganska mycket på var man bor och risken för blixtnedslag o.s.v.
   
  Vad gäller kabel så är denna populär om du får in den och lär vara betydligt bättre än Supra.
  GigaWatt LC-Y EVO 3X4 in-wall strömkabel - Meta Wave
   
  Själv har jag valt samma kabel som @octavia rs N1XV 5G10 & 3G10, men det blir nog svårt att få in 10mm2 om du har begränsat med utrymme.
  https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/13502-det-kan-alltid-bli-bättre…/&do=findComment&comment=264355
   
 25. Like
  bfjohansson reacted to figge in Ny eldragning, vad bör jag köpa? Kabel och personskyddsautomat.   
  Nog jämt skägg, har själv Klangmodul och nöjd med den.
×
×
 • Create New...