Jump to content

bfjohansson

Medlem+
 • Posts

  666
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Posts posted by bfjohansson

 1. Hm, lite knepigt? Även om jag bara kommer ha ett pci-kort ser det ju inte alls ut som om det kommer passa? Är det såga och borra som gäller? Eller är det så här lite snett som det ska vara, för det högra kortet? Det vänstra kommer ju inte alls fungera. 

  20210918_155150.jpg

 2. Minnet verkar komma lite fortare än först meddelat. Beställde även processor idag. Det blev en AMD 5 5600G. AMD gör, såvitt jag fattat det, enbart två processorer med inbyggd grafik och detta är det lite billigare. Jag har inte räknat så mycket på budget, men är rätt övertygad om att hela bygget kommer kosta mindre än usb-sladden som sedan kommer koppla ihop den med förstärkaren. Och det är ju rätt knepigt.. 

   

   

 3. On 2021-04-13 at 09:05, VoicesInMyHead said:

  Då slogs jag av tanken att jag kan skaffa en LPS till som har 5V & 12V så kan jag dra en kabel direkt till CPU EPS på moderkortet och få en fin uppgradering den vägen också.

  Citerar ett gammalt inlägg men är lite nyfiken på detta. Hur gör man rent praktiskt? Specialkabel från den linjära nätdelen direkt till moderkortet? Jag har dålig koll på strömförsörjningen till de olika delarna på moderkortet men tror mig ha förstått att det går fler kablar än den härva som kallas ATX?

   

  Min plan i mitt, enklare bygge, är ju att, åtminstone till en början, bara använda 19V till DC-atx och senare en 5V till USB-kortet. Men skulle det vara idé att nyttja en tredje utgång för detta? 

 4. 15 minutes ago, VoicesInMyHead said:

   

  Typiskt, det är alltid något som är restat från Hdplex. Jag blev ändå förvånad över hur snabbt du fick lådan. Du kan få låna min 400W HIFi DC-ATX om du inte orkar vänta.

   

  Det var väldigt generöst. Ramminnet kommer dock inte på ännu någon vecka heller så det är ingen panik än. Skulle det visa sig att nätdelen dröjer ytterligare så nappar jag dock gärna. 

 5. 27 minutes ago, VoicesInMyHead said:

   

  Glöm inte bottenplattan till den passiva kylningen under moderkortet innan du skruvar för mycket... 🙂

  Den har jag faktiskt kommit ihåg. Däremot blev jag lite fundersam när jag inte hittade nätdelen i paketet. Det visade sig att den var restad och kommer inte skickas förrän sista september. 

   

  Fått dit sidorna och skruvarna som ska hålla moderkortet på plats nu. Måste säga att lådan ger ett rätt så gediget intryck. 

  20210914_224209.jpg

 6. Jag har ju tänkt att mitt nya bygge ska hålla rimlig budget. Förhoppningsvis kommer det dock bli lite mer stabilt än det jag har nu, och kanske blir det bättre ljud. Provlyssning är ju inte riktigt aktuellt. 

  Jag har i alla fall bestämt, och beställt, nytt moderkort. Det blev ett Asrock B550M Gaming som jag hoppas kommer funka bra. Jag har alltså bestämt mig för AMD. Som det ser ut nu kommer processorn bli en Ryzen 5 5600G som är dyrare än jag egentligen tänkt men halvledarbristen verkar göra att det är lite svårt att hitta enklare idag. 

  Nu funderar jag på vilka minnen jag borde köpa, det känns lite som en djungel där jag inte riktigt fattar vad som passar.

   

  Nu kommer nog både låda och moderkortet nästa vecka. Det ska bli spännande att se om jag lyckas med detta. 

 7. On 2021-09-02 at 17:52, AlfaGTV said:

  Det är förvånande att DWM och Explorer tuggar i sig runt 26-27% av kapaciteten? Men det här är ju faktiskt ett exempel på varför jag personligen valt server/streamer-strukturen. Det innebär att man oftast kan köra serverdelen utan grafiskt gränssnitt, eller iaf ett väldigt anpassat sådant som inte knaprar i sig en massa resurser i onödan och servern behöver ingen egen skärm eller tangentbord osv. Visst, jag kör en del Windows-baserade servrar också, och de är alla "skärm-lösa" och jag fjärrstyr dem från min padda eller MacBook. Därmed inte sagt att jag skulle välja en 1Ghz Celeron för att köra Roon OS med Roon Server, det hade blivit i underkant.

   

  Jag tycker man ska köra det man känner sig bekväm med, och sedan kan man göra avsteg från det spåret om andan och nyfikenheten tränger sig på.

  Hur kör du AO? Extreme eller Standard? Jag minns inte vad de kallas men det är nåt åt det hållet va? 

   

  Edit: noterar nu att du kör nåt som heter PC Remote Server. Är du inte nöjd med den inbyggda RDP?

  AO går i sin mest extrema nivå, "Purist" har jag för mig den heter. Ingen aning vad skillnaderna är.

   

  Att jag använder PC remote beror på gammal vana. När jag först satte ihop min lilla dator tyckte jag den var enkel. Jag tror också att AO stänger av remote desktop. Pc remote går också bara när den används, så att säga, och i vanliga fall använder jag ju enkom appen jRemote för avspelning.

 8. Jag, med mina klart lägre ambitioner, tittar på Ryzen 3 eller 5. Problemet här verkar vara att komponentbristen gjort att dessa lite billigare processorer i de senaste versionerna antingen bara finns som OEM alternativt kan vara lite svåra att få tag i. Tur att jag inte har så bråttom, och Hdplex-lådan verkar ju dessutom också vara restad.

 9. 19 hours ago, AlfaGTV said:

  Vad gör den med datakraften då? Visst, du kör ju Win10 i botten men AO och Process lasso borde ju minska over head men att bara skyffla en DSD-fil är inget som helst problem för den minsta propp. Spelar du från RAM? (om det är anledningen till att det ballar ur i början av låtarna~buffringsfasen?)

  Har du övervägt att prova ett server+streamer-baserat sätt att spela? 

  Kanske detta är en ledtråd?

  20210902_171735.jpg

 10. 1 hour ago, new order said:

  Det är aldrig fel med datakraft. Det som är kraftfullt idag är på sin höjd medelmåttigt om tre år. Jag brukar ta till lite när jag uppgraderar. Men jag har kvar datorerna allt längre. Pyttejävlamjuk har nu dessutom frångått vad de lovat om att W10 var deras sista OS. Det ryktas om ett nytt operativsystem, och då kommer troligen systemkrav att höjas.

  Jag kör redan med W11 i en av mina datorer. Funkar fint men det finns också en del hårdvarukrav som, om jag förstått det rätt, innebär att datorn måste vara ganska ny.

   

  Och lite märkligt är det ju med tanke på att W10 skulle vara det sista.

 11. 13 hours ago, AlfaGTV said:

  Vad gör den med datakraften då? Visst, du kör ju Win10 i botten men AO och Process lasso borde ju minska over head men att bara skyffla en DSD-fil är inget som helst problem för den minsta propp. Spelar du från RAM? (om det är anledningen till att det ballar ur i början av låtarna~buffringsfasen?)

  Har du övervägt att prova ett server+streamer-baserat sätt att spela? 

  Jag vet faktiskt inte riktigt vad den gör, eller jag vet väl det men inte varför det drar så mycket. Exempelvis drar Process Lasso runt 15 % när den är uppe, numer kör jag den bara i bakgrunden med avstängt gui, då funkar det bättre. Sedan drar jriver runt tio % och så en massa andra processer som alltid ligger där. Det är i alla fall min tolkning när jag tittar i Process Lasso, men jag kanske letar efter fel saker? Men eftersom detta borde vara saker som egentligen inte borde dra nästan någon datakraft alls så har jag tänkt att min dator helt enkelt är alldeles för slö och saknar marginaler.

   

  Jag spelar från RAM, tror jag...

   

  Jag har inte övervägt annan avspelningssätt med server+streamer, osäker på vad det innebär.

 12. En av anledningarna till att jag vill bygga en ny är att min nuvarande är lite för klen. Det är en Celeron på cirka 1 gHz. Det märks främst när jag spelar en sacd eller annat högupplöst då jag ofta tappar kontakten med den, framförallt i början på en låt. Jag antar att det främst är datakraften som inte räcker då den ofta ligger väldigt högt när jag kollar medan till exempel minnet bara brukar några procent av de åtta GB jag har. Trots detta tycker jag dock att ljudet från den är väldigt bra, det är dock påfrestande att ofta tappa kontakten med den. Jag kör den headless och tappad kontakt gör den obrukbar. 

 13. On 2021-08-28 at 23:19, AlfaGTV said:

  Vad tänker du dig för operativsystem/musikspelarprogramvara?

  Min plan är att bara fortsätta på den inslagna vägen med W10 pro, Audiophile Optimizer, Process Lasso och Jriver. Än så länge funkar det rätt ok, tycker jag.

   

  On 2021-08-29 at 09:29, Svanteborg said:

  Har haft bägge, kommer fortsättningsvis hålla mig till Intel.

  Bägge fungerar antagligen lika bra till det du ska göra med dem, men en punkt som inte är så viktig i en speldator men kanske en av de viktigaste här, är hur mycket värme processorn alstrar. Det styr ju valet av kylare och därmed påverkar ju valet av processor direkt ljudnivån på burken. Har man datorn i ett vanligt chassi så kan man ju klämma in en stor luftkylare och köra den helt ljudlöst, men en liten HTPC-burk blir ju svårare och då spelar valet allt större roll.

  Tänker du att AMD alstrar mer värme? Jag har för mig att specarna är detsamma.

   

  On 2021-08-28 at 19:14, VoicesInMyHead said:

  jag valde Intel, men emellanåt har jag tänkt att det hade varit roligt med AMD. Svårt att säga om det spelar så stor roll. Det jag lärt mig om jag skulle bygga en server på nytt (vilket jag ibland blir lite sugen på) är att jag skulle välja en större låda (HDPLEX H5 istället för H3), jag tänkte att jag inte ville att servern skulle bli för stor och blaffig, men det är ju fel prioritering, en större låda är bättre ur värmeperspektiv samt att du såklart får plats med mer saker men kanske framförallt att man inte behöver känna sig begränsad och kan välja vilka komponenter man vill och även uppgradera i framtiden. Jag skulle även valt ett moderkort med plats för 2st PCI kort (t.ex USB eller SPDIF och Ethernet) utan adapters.

  Om du önskar köpa en H5 istället kan jag ju alltid ta över din H3...

   

  Jag blir lite osäker på detta med PCI och adapters, har dålig koll på det innebär, skulle du kunna utveckla lite? Sett att det verkar finnas moderkort med två olika pci till exempel, men vet inte vad det betyder. Finns det begränsningar här vilken sort man bör ha?

   

  Anledningen att jag funderat över AMD är ju att det är lite billigare och jag har två laptopar med amd som alltid funkat fint. Framförallt min senaste med senaste generationen Ryzen där fläkten aldrig går.

  On 2021-08-29 at 09:25, Bebop said:

  Jag tycker det varit ett lyft att slippa avspelning via USB. Å andra sidan har jag inte haft några dedikerade USB-utgångar, endast standard. Jag kör ethernet från min NAS till Lumin. I en övergångsfas gjorde jag det även från laptopen, vilket också fungerade utmärkt.

  Jag har provat både ethernet och usb och usb har varit lite stabilare hemma hos mig. Å andra sidan har Devialet gjort lite mjukvaruuppdateringar här så det kanske inte längre är ett bekymmer.

   

  Tack för alla svar.

 14. Jag hade väl tänkt sätta i ett kort för usb-utgången. En del verkar ju byta upp sig nu så man kan hitta begagnade jcat.

  Min plan var också att gå på den lilla lådan då platsen kanske är lite begränsad. 

  Tack för tipsen.

 15. Det börjar bli dags att se över min lilla dator/streamer och börja bygga en ny. Jag har inga enorma ambitioner men tänker mig ett chassi från Hdplex med ett mAtx ( tror jag det heter) och lämplig processor, max 65w, om jag förstått saker lite rätt. Spelar det någon roll om jag använder mig av Intel eller AMD? AMD är kanske lite billigare?

×
×
 • Create New...