Jump to content

Amatören

Medlem+
 • Content Count

  462
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Posts posted by Amatören

 1. 1 hour ago, calle_jr said:

  Om man väljer rätt högtalare till rätt förstärkare så finns det så det räcker.

  Är det inte tvärtom? :clownface:

   

  9 minutes ago, Apexorca said:

  Vid benledning kan vi uppleva frekvenser upp mot 100.000hz. 

  Jo, jag har upplevt detta hos bl.a. tandhygienisten med sin f-b ultraljudsmanick för att ta bort tandsten. Inte fasen njuter jag av dessa frekvenser...:grimacing: 

  Gud hjälpe mig här åxå :grin:

 2. 53 minutes ago, calle_jr said:

  Vi tittade häromdan på @Peos riaa som mätts upp med avvikelse 0.2dB 10Hz - 60kHz. Det lär duga :smile:

  Absolut, det lär duga!

  Vad jag menar är hur ser RIAA kompensationen, kurvan, ut utanför 20-20.000Hz?

  Jag hittar ingen bild eller andra uppgifter på det ser ut, därför jag undrar...

 3. 9 minutes ago, calle_jr said:

  Liksom man vill ha headroom i en förstärkare vill man ha det i en pickup.

  Jo, att det är mekaniken i en pick-up, som med tiden har förbättrats, som medger det breda frekvensspektrat det är väl givet, men det jag undrar över hur "brett" är det graverat på vinylen och ger RIAA:t begränsningar i frekvensområde och dynamik? 

  Eftersom vinylen är mekaniskt formad, pressad, med en begränsning av spårbredd m.m. så är inte lagringen i form av "gropar" oändlig, detta ger att både frekvens och dynamik blir begränsad. Frågan är då vad som kan anses vara realistiskt frekvensområde och dynamikbegränsningar. Jag menar, vad är mekaniskt möjligt och hur är det med RIAA:t, är det begränsat eller har det "oändligt" frekvensområde, 0->100kHz?

 4. 1 hour ago, AlfaGTV said:

  Osså refererar du till IDG? ;) Nåja...

  Why not? Intressant artikel...tycker jag.

   

  1 hour ago, AlfaGTV said:

  Quadrofoni var ett system som lanserades tidigt 70-tal där man överlagrade två bakkanalers info högre upp i frekvensspektrat. Utan att ha stenkoll, tror jag de flesta pickuper för detta uppgav frekvensomfång uppemot 20Hz-40Khz.

  Vad jag förstår kräver detta egna "RIAA" och flerkanaliga förstärkare, Wikipedia Quadrofoni.

  Nedan bild visar en normal RIAA kompensation, hur ser då kompensationen ut för signal över 20kHz?

  RIAA-EQ-Curve_svg.png.d86ba0be78cd4df1b059ff7b20194ac0.png

   

  Här en bild hämtad från Stereophile som testar en dCS Puccini SACD:

  SACD.JPG.53b7792b6a05db47a9a9893512ff908e.JPG

  Som synes så skär man friskt i signalen med hjälp av olika valbara filter, för att undvika HF-störningar att blanda sig i musiksignalen.

  2 hours ago, tek said:

  jag har delvis digital vinylkedja och kan se när jag kontinuerligt tittar på spektrumet av musik att det kommer ibland komponenter upp till ca 40-50kHz.

  Hör du dessa "toner" upp till 40-50kHz? Eller är det bara skräp som spektrumet visar?

   

  1 hour ago, Apexorca said:

  Jag tror fördelen är att man får med detta i alla interferenser som sker i det hörbara området. Då blir det en "verkligare" återgivning.

  Totalupplevelsen av ljud upplevs inte heller bara med öronen.

  Jag är inte säker på vad du menar?

  Inte bara med öronen? Basen upplever man härligt fysiskt om man har en anläggning som klarar av att förmedla detta men över 15-20kHz? För min del så blir det obehagligt bara med alla dessa skärande, skrikande, sylvassa diskanter, som många så kallade HighEnd-anläggningar är beskaffade med, ska de dessutom återge det som ligger över det hörbara...Gud hjälpe mig! :monkey-hear-no-evil::grimacing:

   

  Frågan kvarstår, är det något vunnit med att tillverka apparater som kan återge MER än vad de olika musikmedierna, vinyl, CD, SACD, DVD-Audio osv mäktar med att leverera?

   

 5. Med anledning av en fråga jag ställde i Transient Designs tråd där företaget informerade om Hana Umani Red pick-up (40kkr) som påstås kunna återge ett frekvensomfång mellan 15-50.000Hz så startar jag denna tråd.

  Min fråga var: Imponerande frekvensomfång men finns detta breda spektra verkligen i vinylen?

  Svaret blev: Detta är nog en diskussion som passar bäst i en egen tråd? Jag är säker på att det finns de på detta forum som kan förklara allt detta för intresserade in i minst detalj. 

   

  Så, eftersom jag är nyfiken, undrar jag vad forumets medlemmar har för fakta om vinyl och RIAA gällande frekvensomfång och dynamiska egenskaper och om det finns belägg för att tillverka/köpa en pryl som kan återge ett betydligt större frekvensomfång som mediet kan återge?

   

  Hittade en intressant artikel i IDG.se som jag kan rekommendera att läsa igenom!

  Bl.a. finns denna bild...

  1222045320_Frekvensomfngolikamedia.thumb.JPG.f784a076f54981731b53fae2b8bb21cb.JPG

  ...där det framgår att vinyl har ett frekvensomfång mellan 20-20,000Hz.

  Så, om detta är korrekt, så kvarstår frågan om varför tillverka prylar som kan återge långt under och över vad mediet klarar av att lagra?

  Jag tänker på att den mänskliga hörseln sällan hör över 12-15kHz (vuxna) och barn upp till 20-22kHz, undantag finns.

  Man ser ofta pickuper, försteg, slutsteg och högtalare (bl.a. TAD) som påstås kunna återge 50-100kHz inom ±X dB...VARFÖR?

   

  All spekulation och tyckande undanbedes utan FAKTA är det som diskuteras i denna tråd.

  Ok? 

   

 6. 30 minutes ago, Double A said:

  IB15 elementet är byggt för att kunna prestera lågbas i en öppen baffel i en passiv högtalare, med parametrar optimerade för detta ändamål, och det syns ju tydligt i din simulering när du jämför med dom två andra. Men bara för att tillverkaren har optimerat elementet för just denna tillämpning, kommer det spela bättre/snyggare lågbas än ett av dom andra om vi hjälper dom på traven med en frekvenskorektion och eget slutsteg?

  En fundering till:

  Jag tror IB15HT presterar en "blötare" bas än en TD15H hårt kontrollerad (DSP + effekt) i en open baffel. Jag har lite att jämföra med + att jag blivit glatt överraskad av TD15H i open baffle. En dynamik som även Fjorgyn har svårt att tävla emot!

  Nu vet jag att det inte är dynamik(?) du är ute efter, calle_jr, utan "påfyllning" av de lägre registren, men jag tror du kan bli glatt överraskad av vad dessa kan prestera och kanske fundera på att pensionera basdelen i dina huvudhögtalare...:monkey-see-no-evil::grimacing:

   

  Kanske dags att gå ifrån teori till praktik nu?:think:

 7. 2 hours ago, MatsT said:

  Membranet rör sig fram och tillbaka med relativt hög frekvens och baffeln hinner inte flytta sig just någonting innan det blir rörelse åt andra hållet så problemet är inte så stort som man kan tro.

  Well, mina egna prov har gett mig insikten att baffeln ska vara STILLA om man ska gräva djupt i basen!

  Bl.a. en av anledningarna till att jag valde U-baffel till mina Torshammare med tjock baffel och sandfyllda sidor för att öka på massan. Funkar bra!

  Nästa steg är att prova att koppla dem till taket också med ställbara "ben" för att på detta sätt öka massan ytterliggare...:sunglasses:

   

  2 hours ago, MatsT said:

  Att ha en massa i baffel + element som är 100 ggr större än luftmassan (inklusive membranmassa) som ska flyttas är nog en god grundregel men i praktiken klarar man sig nog med mindre också.

  En mycket bra regel :grin:

 8. Strmbrg: Jag upprepar, har du provat?

  Jag har jobbat med praktisk tillämpad fysik i 35 år i bilindustrin som konstruktör så massa, rörelse, tröghet o.s.v. är jag väl förtrogen med.

  En framåtriktad kraft motsvaras alltid av en lika stor motriktad kraft! Lika sant som att all energi förr eller senare slutar som värme!

   

  Förtydligande: Det är den sammanlagda massan, luftpelaren som tvingas framåt + memranvikt + fjädersystemets .... - undertrycket som skapas ... alla dessa massor transporteras till korgen som ska var absolut still för att önskvärt utslag av membranet ska ske.

   

  Men jag tror calle_jr har haft detta uppe i en annan tråd om elementegenskaper.

 9. 5 minutes ago, Strmbrg said:

  Alltså sålunda att baffeln hänger i ett par linor.

  Har du provat?

  Jag har! Funkar på högre frekvenser men inte om du vill ha BAS!

  Om du tänker att en impuls ger upphov till en framåtgående rörelse, membranet kopplat till talspolen, så skapas en lika stor motkraft. Så om du låter elementet hänga fritt i luften så kommer membranet att "stå stilla" och elementkorgen börjar svänga istället. Troligtvis så kommer både membran och korg svänga med motgående rörelse på grund av trögheten i omgivande luft. Och det vill vi ju inte, eller? Vi vill ju sätta fart på luften så en tryckförändring åstadkoms, en ton. Så, en stadig baffel i kopplad till ett tungt fundament är mitt recept...:sunglasses: 

 10. 12 hours ago, calle_jr said:

  Men eftersom jag inte får någon nytta av att dela dem olika är det nog bättre att gå på en driver.

  Underskatta inte effekten av dubbla drivers, framförallt inte på låg volym.

  Ett litet försiktigt förslag, låt baffeln gå ända ner till foten och sätt på sidostycken som går ner till och fästs i foten, H-baffel, för bättre stadga när reaktionskrafterna sätter igång ;)

 11. 13 minutes ago, calle_jr said:

  Du har tyvärr helt missförstått mitt syfte.

  Nej, jag har inte missförstått!

  Det är ambient och kontur du är ute efter av vad jag förstår. Den där härligt omslutande bubblan av fullständig transparens utan något som sticker ut, bara finns där...fullständig lugn och harmoni oavsett genre, slut ögonen och artisterna står framför dig...

  Därav inbjudan. 

 12. 12 hours ago, calle_jr said:

  Några av de frågor som snurrar i skallen;

  • Vad finns det för lämpliga drivers?
  • Vilka egenskaper i en driver är viktiga för just den här tillämpningen?
  • Ska jag försöka hitta lösningar med olika delning?
  • Varför inte försöka hitta en bra matchning med olika drivers?
  • Hur optimerar jag baffeln för just den här tillämpningen? Varför inte folded eller H-baffel?
  • Kan det fungera bättre med ett enkelt baffle step filter jmf med aktivt bara jag har kräm så det räcker?
  • Ska jag lämna analoga filter helt och lita på dsp?
  • På vilket sätt bör systemet integrera med Verity Sarastro II?
  • På vilket sätt bör systemet integrera i rummet?
  • Diverse byggtekniska frågor...

  Bor du i villa eller lägenhet? Tänker på grannsämjan;)

  Hur ser rummet ut? Skiss? Ritning?

  Är det för musik eller bio eller ska det funka till båda tillämpningarna? Tänker på hur djupt basen ska nå.

   

  Mina råd:

  - Stora element, 18" eller större, med kraftig magnet för maximal koppling till rummet. T.ex. 18Sound 21LW1400 eller liknande.

  - Kraftigt slutsteg (gärna PA-steg) med rejäl effekt och återkoppling som tar tag och håller styr på konerna.

  - H- eller U-baffel. Tar "mindre" plats sidorna medger en styvare baffel.

  - Givetvis aktiv delning med DSP. Medger betydligt enklare integration.

   

  Nu ska jag svära i kyrkan så håll för öron och ögon!

  Om det är maffig och djup kvalitetsbas du söker så föreslår jag att du ställer Veritas basdelar åt sidan och ställer toppdelarna på ett par open baffle typ Double A:s kommande Amazon. D.v.s. dubbla 15" i mer som en U-baffel. Kör aktiv delning med DSP så kan du sitta i soffan och trimma in systemet med hjälp av REW och sinussvep. Vill du ha mer och djupare bas komplettera med ett par 21" subbar i basreflex eller 1/4-vågshorn  Detta är vad jag gjort med Torshammare (bion i källaren).

  Detta spelar med all renhet och pondus du kan tänka dig! Ingen dunka-dunka "bilbas" utan här har alla instrument korrekt tonalitet och storlek!

   

  Om jag fattat rätt så bor du i Malmöområdet så det är inte så långt till Sölvesborg! Du kan härmed betrakta dig som inbjuden på en lyssning och disskusion...:grin:;)

 13. 5 hours ago, Apexorca said:

  Basen är otroligt viktig för hela återgivningen och vi snackar inte om att den skall sticka ut i återgivningen, ofta är det där lilla extra som man knappt tänker på i basen det som gör det riktigt bra. Värmen, kroppen i instrumenten, akustikuppfattning från inspelning mm. Bara stora kvantiteter av basen är inte kul. Det skall vara i sitt sammanhang och gör det rätta. 

  Mycket bra formulerat! Instämmer till fullo!

  35 minutes ago, Strmbrg said:

  Numera besöker jag aldrig likasinnade så jag får försöka minnas: Minnet säger mig att det ofta var ganska vanligt med ”grumliga”, hårda och allmänt lite svårlyssnade anläggningar hemma hos folk, men som dock ganska ofta var riktigt potenta just i basen.

  Ganska vanligt i anläggningar med små element, för lite effekt och hissad bas. Rummet kan också ha en riktigt stor påverkan om man inte "akustikbekämpat" tillräckligt. Hårda, nakna, väggar, golv och tak låter ljudet studsa runt för mycket vilket ger upphov till ett grumligt, hårt ljud. Talar av egen erfarenhet här ;)

  Man talar mycket om spridning. Ibland kan det vara en välsignelse att begränsa spridningen, speciellt i diskanten, om man inte vill akustikbekämpa för mycket.

 14. 23 minutes ago, calle_jr said:

  För det första ska de vara ganska lågt ställda jmf huvudhögtalare, och framför allt tillskott 20-50Hz, därefter så sömlöst som möjligt tona bort med 3dB/okt.

  Calle_jr, om du glor på bilden jag la upp tidigare så har jag resonerat exakt likadant som du. Jag låter 10"-arna spela så lågt de kan, utan att slå an rumsresonanser, därav Bessel då det rullar av långsamt neråt, sedan "fyller" jag på med 18"-arna. Man kan säga att 18"-arna spelar mer som subbar. Mina filter tillåter även delay, tidskompensering, av de olika elementen. Perfekt för att trimma fasgången! Detta funkar bra i mitt rum. Fylligt, snabbt, musikaliskt och medryckande! Man vill inte sluta spela...

  Jag har även samma resonemang till bion, Torshammare, i källaren. Där spelar 12" + 18" i dipol med 21" i kvartsvågspipa. 

  Så, min uppfattning är: Dipol + aktivt filter + kraftiga slutsteg, i alla fall till basen, är melodin :grin:

 15. Visar med ett skärmklipp hur korrigeringen, både för element och rum, ser ut för mina Fjorgyn anpassade till MITT rum:

  876482154_FrekvenskorrigeringFjorgyn.thumb.JPG.ad3f858df1549aad80deec8a0b4d6115.JPG

  Detta är en "försiktig" anpassning för att få en någorlunda "rak" frekvensgång på lyssningsplats i mitt ganska akustikbehandlade rum.

  Vad bilden inte visar är att även nivåerna till de olika elementen är justerade i filtret. T.ex. vänster kanal är lågbasen höjd med +6dB, mellanbasen +4dB och diskanten -4dB i förhållande till mellanregistret (0dB). Många mätningar och mycket lyssnande till referenslåtarna blir det...

  Tänk att göra detta med passiva filter...då pratar vi nog inte om timmar utan veckor av arbete, phu! 

 16. 8 hours ago, Strmbrg said:

  Högtalarna är dipoler med följande fabrikantdata:

  SENSITIVITY:
  88dB, 500Hz, 2.83Volts

  Vad är känsligheten vid 20Hz? 50Hz? 100Hz?

  88dB vid 500Hz skvallrar för mig att de har betydligt lägre känslighet vid ovan uppräknade frekvenser, m.a.o. 6W räcker inte långt i basen.

  Själv har jag 4x18" i basen (Fjorgyn) drivna av slutsteg som är kapabla till 2350W per kanal. Jag provade med ett 2x550W slutsteg men det löste ut när man öste på lite.

  Min "normala" lyssningsvolym är ca. 85-90dB i snitt. Blir betydligt mer i transienterna men där hänger inte min analoga ljudmätare med. 

  Bör kanske tillägga att jag bor i villa med långt till grannarna! 

×
×
 • Create New...