- Marten -

Branschmedlem
 • Content Count

  338
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by - Marten -

 1. - Marten -

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Hej, Idén är att ha en serie som är lite mindre i storken i jämförelse till Django serien, de upplevs ibland lite för stora till en del rum samt till ett billigare pris, speciellt i jämförelse med Heritage serien, men med full Marten prestanda. mvh
 2. - Marten -

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Hej, det är en prototyp på en ”strömlist” som kommer att kunna fås med filter/DC-fälla också. Det kommer att vara tre grupper om 3x2 uttag eller 3x4 som är helt separerade så att grupperna inte påverkar varandra. Den är uppbyggt av 2 st 10mm alu-plattor med ett urfräst massivt POM (delrin) block för maximal resonans dämpning. Komponentval kommer att vara av maximal kvalitet för ändamålet. Den kommer att säljas under Jorma namnet och kommer att vara klar för leverans senare under året. Vill passa på att tacka alla som kom och besökte oss och gjorde mässan till en succé för oss. Vi fick mycket fin kritik på alla nya modellerna och speciellt roligt var det med kommentarerna från besökarna på Oscar-serien som är lite mer plånboksvänlig (59000:- resp 96000:-) Vill också rikta ett stort tack till Apex som gör ett lysande reportage, med fina kommentarer, och som även jag uppskattar mycket då jag bara hann med att lyssna i 2-3 rum förutom våra egna. mvh Leif Marten / Jorma
 3. - Marten -

  MSB Audio, nya DACar

  Hej, i svenska kronor med svensk moms så hamnar den på ca 137000:-.
 4. - Marten -

  MSB Audio, nya DACar

  Då vi redan kör med Roon till MSB renderare med mycket gott resultat, så kollade jag direkt med MSB. De svarade: Allt funkar som det ska med Roon, men själva certifieringen har tagit tid. Så de dacar och renderare som levereras idag funkar med Roon och som Roon endpoints fullt ut. Det står dock ”non certified” när man tittar i menyerna, men det kommer att fixas med ny mjukvara inom det snaraste.
 5. - Marten -

  MSB Audio, nya DACar

  Vill också bekräfta att MSB renderer modul är Roon ready. Vi spelar själva med Roon Nucleus+ med mycket gott resultat.
 6. - Marten -

  MSB Audio, nya DACar

  Jag kan bekräfta att det är fortfarande vi på Marten som distribuerar MSB. Det har kommit en hel del mycket spännande nyheter som vi har legat lite lågt med tills allt går att leverera. Nu finns allt för leverans med rimliga leverans tider. Priserna kommer att vara de priser som står på MSB hemsida, fast svensk moms måste läggas på (+ 25%). Återkommer med det snaraste med mer info. mvh Marten
 7. - Marten -

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Vi kommer med största sannolikhet att erbjuda högupplöst digital kopia av det analoga masterbandet och då till en låg kostnad i förhållande till den analoga bandkopian. Men naturligtvis blir det bättre med en analog bandkopia om man har tillgång till en högklassig rullbandspelare.
 8. - Marten -

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Den kommer både på vinyl och masterband kopia. Vi har precis gjort färdigt klippningen så det är på gång.
 9. - Marten -

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Nja jag tror Shaft menar att då masterband kopior kostar mycket så kan ju en digital kopia vara ett bra alternativ om det är en marginell skillnad. De flesta av oss här har ju förmodligen en hyfsad digital rigg redan och att då kunna uppleva masterband kvaliteter till en betydligt lägre kostnad vore ju inte dumt.
 10. - Marten -

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Hej, jag har tidigare hört digitala kopior (PCM 24/96) av master-band av en inspelning gjord på en Nagra 4S och det har varit väldigt svårt att höra någon skillnad överhuvud taget. Men jag ska göra ett mer "seriöst" prov, när vi har fått vår nya (tillverkad 1993) bandare av mycket hög klass, och kopiera till PCM 24/96 av den inspelningen som vi gjorde för ca 1.5 år sedan på en Studer A80. Rapporterar när detta är gjort. Återkommer i ämnet i en egen tråd. Mvh Leif Marten
 11. - Marten -

  Plind goes back to basics

  När man betalar via iTunes så kostar det extra. Har gjort samma misstag. Jag sa upp prenumerationen på mitt Apple konto och prenumererade direkt på Tidal i stället. Mvh
 12. - Marten -

  Träets klang

  Naturligtvis finns det skillnader i resonansegenskaper mellan de olika materialen du räknar upp, men är det gjort på ett optimalt sätt så är det relativt små skillnader. Exemplet med pinnarna är inte riktigt relevant då metallpinnarna är helt odämpade och ringer som "kyrkklockor" förmodligen. Metallkabinett måste dämpas med stagning och som jag själv använder i en sandwish då vi tar bort de ringande egenskaperna som metall har. Gjort på rätt sätt så fungerar det mycket bra. De akustiska egenskaperna invändigt i lådan så är det små skillnader och det är ju oftast dämpat med någon slags ull eller skum. De mätningar som John Atkinson gör i stereophile säger väldigt mycket hur ett kabinett uppför sig och är väldigt användbara. Så länge mätningarna är lika mellan olika material så låter de också väldigt likt. Men visst är det ändå små skillnader mellan olika material (även mätmässigt), även om det är optimalt dämpat. Om vi tittar på det optimala materialet och kostnaden inte räknas in så föredrar jag ett dämpat kolfiberlaminat eller en sandwish med aluminium/stål/Corian med dämplim mellan.
 13. - Marten -

  Träets klang

  Jo, det stämmer. Fast i Magicos fall så är alu-kabinettet med största sannolikhet bättre än trä-kabinettet så i det fallet är det förmodligen tuningen som skiljer mest. mvh
 14. - Marten -

  Träets klang

  Bra, så är det!
 15. - Marten -

  Träets klang

  Man kan säga (något förenklat) om det är något annat än membranet som rör sig i högtalaren då är det distorsion. Sedan så har ju högtalarelement, mer eller mindre, i sig en inneboende distorsion. Det Engelholm (och jag) menar är att om har ett nära resonansdött kabinett så påverkar det väldigt lite "tuningen". I det läget så kan konstruktören välja vilken tonal balans eller klangkaraktär han vill ha. Men kabinettet har mycket stor påverkan på det totala ljudet om det inte är resonansdött. Blev det lite mer förståeligt?
 16. - Marten -

  Träets klang

  Det tycker jag är ett feltänk. Ju fler problem vi eliminerar (distorsion, olinjäriteter, resonanser mm) i våra högtalare ju närmare musiken kommer vi och liveupplevelsen ökar. Med andra ord det låter mindre hifi och mer musik, om man kan uttrycka det så. Om det låter dött så är det distorsion man lyssnar på. Vissa inspelningar som tex från Opus3 kan låta dött och ganska tråkigt om inte anläggningen har tillräckligt låg distorsion (hög upplösning), men med en tillräckligt högupplöst anläggning så kommer inspelningen till liv och livekänslan blir uppenbar. Det erfar vi också med våra egna inspelningar på Marten Recordings.
 17. - Marten -

  Träets klang

  Nu fattar jag ingenting
 18. - Marten -

  Träets klang

  Jag menade bara att du nog missförstod vad Engelholm skrev.
 19. - Marten -

  Träets klang

  Nja, jag tror du missförstod det hela. Engelholm menade att kabinettet har ganska liten påverkan på den tonala balansen och tuningen. På den totala helheten/ljudkvaliteten så har kabinettet mycket stor påverkan. Däremot är det ett bra konstruerat resonansfritt kabinett så är det upp till konstruktören hur han vill tuna helheten.
 20. - Marten -

  Träets klang

  Ok, då förstår jag. Det jag tror Engelholm Audio menar är att "tuningen" eller "ljudkaraktären" bestäms till största delen av filter/element och inte av själva kabinettet, om det är bra konstruerat. Så det är nog som du säger att i vissa fall så får kabinettet större "cred" än det borde, åtminstone då det gäller ljudkaraktär och tonal balans.
 21. - Marten -

  Träets klang

  Nja, om man gör sig omaket att använda ett exklusivare/dyrare/sexigare material än tex MDF (som också går att göra fina kabinett av), så används detta naturligtvis i marknadsföringen. Eller missförstår jag dig?
 22. - Marten -

  Träets klang

  Du får gärna utveckla det där med "obehaglig distorsion för normal respons". Hur ett optimalt resonansdött och styvt kabinett skulle kunna ge någon "obehaglig distorsion" hänger jag inte med på.
 23. - Marten -

  Träets klang

  Bra skrivet, håller med. Att seriöst konstruerade högtalare från tex Magico, YG, Marten och Engelholm mfl låter som de gör är ett medvetet val och inte beroende på materialval i kabinettet, då dessa kabinett är välkonstruerade (resonansdöda) sådana.
 24. - Marten -

  Den långa vägen tillbaka.

  Kan så vara, men enligt min egen erfarenhet så är det ganska mycket enklare att få till det med iOS och är mer "plug n play" och färre fallgropar. Kanske inte ett stort problem för de som kan och har tålamod.
 25. - Marten -

  Den långa vägen tillbaka.

  Om jag får var lite off topic (eller inte?). Min erfarenhet är att den digitala filspelningen är mogen och om man vill ha det problemfritt ska man satsa på en hårdiskspelare som har allt inbyggt, finns några st välrenommerade som funkar mycket bra. Då slipper man allt med NAS, separata hårddiskar, datorer mm som kan ställa till det, speciellt Windows baserade sådana. Man ska nog vara ganska duktig för att få det att spela på bästa möjliga sätt och helt smärtfritt. Ofta enklare med iOS (Mac) dock. Nackdelen med en hårddiskspelare är att det blir förhållandevis dyrare att investera i, än en motsvarande hopplock man gör själv med laptop, NAS mm. Men vi har som sagt haft det helt problemfritt, och mycket bekvämt, med vår spelare som jag upplever ofta spelar bättre än motsvarande silverskiva plus att man kan spela en uppsjö högupplöst mm. Jag upplever nog att det är betydligt mer fix (och problem?) med vinylavspelning, men det kan ju också vara en del av charmen kanske. När det gäller Tidal ihop med Aurender så har vi inte upplevt några problem alls. Mvh