Jump to content

calle_jr

Admin
 • Posts

  18 770
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  184

Everything posted by calle_jr

 1. Trevliga us-pressar där från Audio Fidelity Det var Sidney Frey som startade den etiketten i New York, och han var pionjär inom stereo-inspelningar. Idag plockar man upp mastrarna till dessa, bl.a de du visar, och tex Classic Records ger ut dem som enkelsidiga 45-varvare 200 clarity supervinyl osv
 2. Det var inte så enkelt. Här är några mätresultat med olika switchar av/på; Den simulerade skillnaden mellan ett inkopplat och urkopplat kalibreringskort är ca 12dB boost från 1kHz och uppåt, vilket förklarar stegringen för den mörkröda kurvan i mätningen ovan. Inga konstigheter. Men jag kan inte "simulera fram" vad som ger en så kraftig lokal dipp vid 2kHz. Jag har försökt förtydliga testbandet så att det inte ska utgöra en felkälla i avläsningarna. Såhär ser testbandet ut;
 3. Ser mycket bra ut! Vilket härligt rum. Har du skickat en sådan bild till Julien Pelchat? Du gillade alternativ 1 bäst vad jag förstår?
 4. Kanske behövs en namntävling? Black Adder!
 5. Du behöver två burkar till! Inte två högtalare till samma burk eller dela med elektronik. Fråga mig inte varför, men så bör man göra.
 6. Precis! Det är inte otänkbart att det upplevs lite kantigt nu, men jag tycker att det är rätt väg att gå, och i så fall ge sig på påförd dämpning, alltså fästa något på plattans undersida.
 7. Det ser bra ut med armplattan i corian! I original är det väl typ 12mm mdf?
 8. Borde kanske kolla om det är variation för förlustfaktorn i audiobandet? Jag skulle inte ens kunna gissa hur den skulle variera, men risken finns att det är betydande skillnad i audiobandet. För en kondensator är förlusterna direkt beroende (prop mot wC), så kanske även för kablar?
 9. Det känns inte rätt. Moment använder man för friktionsförband alternativt normal åtdragning som finns definierad, och i vissa fall för mycket speciella dynamiska tillämpningar. Jag köper inte detta. Gungfly.
 10. Jag förstår. Detta är ju en privat bostad vad jag förstår där du själv är byggherre. Jag hade utfört med ett steg ut på terrassen.
 11. Ojdå. Mer än jag trodde. Men minskningen kanske klingar av redan efter 2 dygn?
 12. Det ser bra ut. Vad blir det för rumshöjd? Det är bra om du kan få till minst 2.5m rumshöjd så att det inte sammanfaller för nära 2:a-moden av rumslängden.
 13. Provade att spela in dessa toner på ett LPR90-band på A810. 20sek-toner 40, 100, 200, 500, 1k, 2k, 5k, 8k, 10k, 12k, 15k och 18kHz. Så nu har jag kunnat testa med tonhuvudet. Och kalibreringskortet är kopplat; Plintarna är namngivna 1-5 på kalibreringskortet, och varje plint har nummer 1-3 (från kopplingssidan) Som syns stämmer den okalibrerade mätningen väldigt bra med det jag idealiserat tidigare. Nu får jag gå tillbaka till simuleringarna...
 14. Intressant streamer med denna uppgradering. Det är en mätning av det brus som genereras av nätdelen. Den är väldigt tyst.
 15. Från min horisont är det nog en överdrift. Jag tycker att jag sett på när stora LP-samlingar åkte ut och "överlägsna" återutgåvor på CD köptes i drivor. Åren gick och det var fler och fler som började förundras över att det kanske inte var helt perfekt, inte bara ettor och nollor. Det vi såg för 10-20 år sedan är bara att pendeln slog tillbaka, vi visade att LPn minsann inte var sämre och en känga till musikindustrin att göra bättre ifrån sig, sluta komprimera sönder, nästa pendel att det finns en poäng att fysiska media ger musiker anständigt betalt etc. Dessa rekyler är bara av godo. Visst finns det monoteister, men det går väl minst 10 streamare på en vinylpuritan? Jag tycker det är lite starkt att kalla det för ett evigt tjat. Sedan håller jag med dig i sak att alla formaten behövs. Det handlar mer om tillgänglighet. Emellanåt kan det handla om format, men då är det mer en speciell master man söker och det varierar vilket format. Det glädjer mig att det fortfarande kommer så mycket nytt varje vecka att jag inte hinner med, både på LP, cd och sacd.
 16. Precis. Men frågan är om inte det ligger mer i hur man väljer att representera signalen. Man skulle kunna börja med att betrakta ett kabelsegment som RCL, dvs resistor, konding och spole i serie baserat på dina mätningar. Och parallellt med resistorn sitter det en resistor+konding som representerar förlusterna pga dielektrikum.
 17. Du ställde ju inte frågan rakt ut i det blå Jag undrade eftersom det antagligen finns en sekvens av antaganden att om jag gör blindtest så "..." och om jag inte gör blindtest så "...". Jag tycker att som vi har sett i tråden finns det flera aspekter som ger hack i den skivan. Det är inte så självklart att man får det resultat man i förstone föreställer sig eller förväntar sig bara genom att göra ett blindtest. Vi är inte ens säkra på vad vi egentligen söker. För mig är det större chans att jag gör en välgrundad helhetsbedömning baserad på avslappnad lyssning. Dessutom, för mig är det mesta systemberoende och ofta ger ett test följdeffekter där även andra delar behöver anpassas. Jag är i grunden väldigt kritisk till att tillskriva komponenter fristående klangegenskaper. Ps. Tack för en bra tråd!
 18. Jag har mentalt problem att hoppa till slutsatser. Det behövs en teori.
 19. Apex kan såklart svara själv, men det finns några steg i tankebanor som man lätt hoppar över, och som hänger ihop med diskussionen. Exakt vad är det egentligen man tror sig få reda på i ett blindtest? Frågan gäller även @shifts Är det att man inte vill bli lurad?
 20. Man kan tänka sig en betydande mekanisk/akustisk påverkan på förlustfaktorn om kabeln är avkopplad eller ligger mot golvet. Det ser man i så fall tyvärr inte här eftersom du inte spelar.
 21. Ja, samma här. För min del har mysticism, hemlighetsmakeri, dimridåer och oanständig prissättning en motsatt verkan. Jag vill inte äga sådant. Jag kan attraheras av produkter för att jag gillar hur man har konstruerat, hur man har prioriterat och sättet att implementera lösningar. Fastän det kanske inte går att bevisa att det låter bättre än något annat. Sticker inte under stolen att jag går i samma fällor som andra, men hifi bör vara en slags kulturutövning. Det kan inte handla enbart om hur det låter. Bra jämförelse med vin.
 22. Hög igenkänning i din beskrivning @Steelberry Bra tips av andra i tråden. Jag föredrar också benämningen soundstage, men tycker att det är vad man kallar alltihop, hellre än ett specifikt läge. Det beskriver storleken i plan (bredd och höjd), och i djupled beskrivs det av perspektiv. Tex har mono därför också ett soundstage och perspektiv. Soundstage och perspektiv varierar kraftigt i olika mixar, och man får väl sträva efter vad som låter mest naturligt. Det finns oftast en setup där det "klickar" med en naturlig scen och fokus. Mindre --> det krymper ihop och blir platt, större --> soundstage blir diffust.
 23. Min bild av historiken i detta är att det ofta förekommit kritik mot de som testar (speciellt kablar), där de blir i grunden ifrågasatta och avkrävs göra blindtester. Det är inte sällan ganska respektlösa och nästan hatiska påhopp för att någon slösar PENGAR på sladdar. Om man nu inte tycker blindtester ger så mycket (av de skäl som nämns här i tråden), så är det inte konstigt att folk reagerar. Men jag gillar idén att tillämpa lite mer av blindtestsmetodik när man testar, utan att gå in i klinisk testmode för sakens skull.
×
×
 • Create New...