Jump to content

calle_jr

Admin
 • Posts

  19 101
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  193

Everything posted by calle_jr

 1. REW har ju byggt in impedansgångsmätning i sin mjukvara. Allt som behövs är ett bra ljudkort och en referensresistor.
 2. Bra. Jag rekommenderar att märka väljaren med riaa, dac1, dac2 och r2r. Omöjligt att komma ihåg annars.
 3. Jag tycker att man kan generalisera för en gångs skull Det uppstår en glidfriktionskraft mellan spår och nål när skivan roterar. Om det inte är en rät linje (under gång) mellan nålspets, nålinfästning och pivot, samt att denna linje är vinkelrät mot spindeln, så kommer det uppstå en sidokraft som gör att nålen trycker mer på höger eller vänster spårvägg. Vi kan kalla den för skatingkraft eftersom den är svår att skilja från andra fenomen i praktiken. Både friktionskraft, offsetvinkel, överhäng och pickupens azimut- och zenitvinkel påverkar kraften. Om man studerar nålen under gång i ett tyst ytterspår och ett tyst innerspår och ställer antiskating så att nålen lutar som minst så har man ett bra utgångsläge. Fortsätt med en testskiva som har spår som modulerats med högre och högre amplitud. Förr eller senare börja det dista i höger eller vänster kanal. Justera antiskating så att det börjar dista samtidigt i båda kanaler. Då har man optimerat så gott det går.
 4. Inte alls. Det är enbart bra, kul och positivt med dessa belysningar. Sen kanske man inte ska slå över på andra hållet och påstå att allt som hänt detta millenium är MBS. Jag tycker att den tekniska utvecklingen sedan ca 2005 har varit fantastisk. Det var lite snårigt, men de gjorde två studioalbum med JJ och ett gäng bortglömda album när hon hade lämnat. Min bedömning är att hon var på en annan nivå och det tålde de inte riktigt.
 5. Om man ska göra en objektiv bedömning spelar väl utförandet i finmekanik en viktig roll. Det finns mycket skräp även idag, men om man studerar utformningen av viktiga detaljer i drivverk, tonarmar och pickuper så var väldigt få ens i närheten av de bästa lösningar man ser idag. Ofta var det inte ens möjligt. Med "viktiga detaljer" menar jag då sådana delar som har direkt kvantifierbar påverkan på överföringen av signal. Hur stor roll det spelar för "upplevelsen i sweetspot" är som vanligt upp till var och en. För många av oss är "70-talsljudet" en referens, dvs det är så det ska låta - rätt eller fel. För andra har referensen förändrats med tiden och påverkan från andra media. Det gör det ännu svårare att försöka vara objektiv om upplevelsen. Jag har själv en lite märklig upplevelse att LP från 50-, 60-tal låter bättre med spelare från den tiden, medan nya LP låter bättre med en nutida spelare.
 6. Jag kan inte hitta hur HiFi News gör Det har ju avgörande betydelse om man jämför mätningar som publicerats på olika ställen. För vinyl- och bandspelare borde även mjukvara och pu/tonhuvud ha ganska stor inverkan på resultatet. Hittade en text i Audio från marsnumret 1990, men de filtrerar bort testtonen och medelvärdesbildar för att kunna ange ett tal i dB;
 7. Det finns viktigare saker att prioritera i dessa tider, men man behöver tänka på annat än elände emellanåt för att behålla förståndet. Du har nog dragit helt korrekt slutsats @thli72. Och du har ju belyst situationen flera gånger tidigare. Kopplingen mellan nypriser och värde har havererat totalt i hifibranschen. Jag gissar att världsläget de kommande 5 åren kommer innebära en sanering.
 8. Det är överväldigande. Speciellt i Friedrichshain och Kreuzberg. Det är imponerande i sig att det finns så många butiker i Berlin, men också att flera av dem är så stora. Jag försökte mig på en kartläggning för 10 år sedan;
 9. Där rök även rom-russinpralinerna! Snyggt jobbat. Nu vet du hur du ska gå vidare med den regionen. Inga problem.
 10. Det verkar ju lovande! Hur har du dimensionerat portarna? Har glömt säga att jag gillar elementen Har själv byggt in Supravox 215 Signature Bicone i en (avsevärt mindre) bokhylla.
 11. Kul att du nu får tummarna loss @gsson. Är det någon vinylrigg som du spanat in eller har funderingar på?
 12. Speciellt eftersom du gör en jämförande mätning.
 13. Det bedrevs ju också forskning och utveckling inom audio på institutioner och universitet. Det gör det även idag, men då är den smalt inriktad inom hörhjälpmedel, bullerbekämpning och liknande. Man kan konstatera att samhället enbart ska stötta utsatta, inte bedriva utveckling. Om hifi ens skulle vara med på en lista för jämlikhet, hbtq eller segregation så är det nog en avvecklingslista. Detta är huvudet på spiken, men invecklat formulerat. Dvs det är friktionskraften mellan nål och spår som man bör studera. Den är kopplad till nålens hastighet vilken är direkt kopplad till output. Men vad är det som skiljer för en tallrik som påverkas av friktionskraften vid remdrift, direktdrift och mellanhjul?
 14. Jag tycker han är en sann världsmedborgare. Han rör sig fritt och säkert mellan olika språk och kulturer, och är ju inte främmande för moderna kompositörer heller. Sedan är han ju inte hur bred som helst, men det inger enbart en trovärdighet, tycker jag.
 15. En slags hybrid mellan transmission line och basreflex. Intressant koncept, och kul om det går att få till. Men det gäller väl att man klarar hantera de dippar som uppstår i multiplar av våglängder för lite högre frekvenser.
 16. Så kul! Huh, jag hade för mig att dessa var svåra att tygla, alltså att få en hyfsad frekvensgång. Kanske helt fel? Har du simulerat högtalaren?
 17. Förstärkningen i kretsen är som visats ovan (med senaste ändringarna) uppdelad i 2x1+2=4 steg i stället för 2x1+1=3 steg, med totalt sett ungefär samma gain men det blir då jämnare fördelat. Jag har denna gång valt en beprövad dual bipolär/JFET OP275GP från Analog Devices; Man får en stund över då och då, och nu borde vi snart närma oss!
 18. IMD-test kan nog bli att vi går som katten kring het gröt. Man vill gärna se något som kan kopplas till det man hör. Ortofons test-LP har både fyrkantvåg och en serie 315Hz-toner med ökande amplitud upp till 100um. Dessa borde ge ett resultat som skiljer sig mellan systemen. Jag kan skicka den till dig om du inte vill skaffa den. Den har även svep till 50kHz. Gillar verkligen detta du gör här @AlfaGTV. Ponera att frekvensgången hade varit lite olika för dessa system. Då hade man lätt försökt förklara klangskillnader utifrån det. Hur sant skulle det vara? Den mesta elektronik (cd, dac, riaa, försteg, slutsteg) har normalt mycket små avvikelser i frekvensgång för nominell gain med sinustoner, trots att de kan låta helt olika. Man behöver testmaterial som efterliknar musik om man ska kunna jämföra. Jag är ändå förvånad över att två pickuper kan ha så lika karakteristik som de du testat. Speciellt att de är olika på samma sätt mellan kanalerna.
 19. Sorry @AlfaGTV, jag har varit fast i annat de senaste dagarna. Jag kan kommentera att svepen ser förbluffande identiska ut i jämförelserna. Men svep är ju en väldigt basic sak för en vinylkedja att avkoda. Det är stationära toner som sveps genom registret. När vi jämför vinylkällor på den här nivån så är det inte tillkortakommanden i frekvensgången som skiljer dem åt. Jag gillar verkligen att du vill ta dig an detta, men vi måste då spela in betydligt mer komplexa saker. Samtidigt måste det vara repeterbart. Vi behöver förse dig med en test-LP med fyrkant- eller triangelvåg, alternativt med IMD-testspår, dvs 1kHz blandat med något högfrekvent. Om du vill...
 20. Och så många vi har förlorat i tidig ålder; Mozart, Charlie Parker, Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin, Gram Parsons, Jim Morrison, Phil Lynott, Kurt Cobain, Amy Winehouse... Ur ett egoistiskt perspektiv har vi kvar deras musik, men jag undrar vad som är hönan och vad som är ägget?
 21. Kaffebord Eller M.C. Escher tänkte jag. Fast detta är ju på riktigt
 22. En extremversion av swing low;
×
×
 • Create New...