calle_jr

Admin
 • Content Count

  15 468
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  105

Everything posted by calle_jr

 1. calle_jr

  God Jul

  Det kan man inte invända mot. Det låter som ett uttalande av polisens talesman. Slår man ihjäl sig så kan vi inte utesluta att det kan finnas en icke försumbar risk att man avlider.
 2. calle_jr

  sprudels tråd, testar nätverksspelare

  Häpp. Jag fick ett tips av @Audionet som också labbat mycket med dessa (to say the least), så jag har en Allo på ingång. Försening pga jullogistik. Hur gör du med nätdel?
 3. calle_jr

  sprudels tråd, testar nätverksspelare

  Trevligt. Den verkar bra. Har du provat spela radio? Funktionalitet i styrning är viktig tycker jag. Man måste kunna bläddra, söka och hitta saker på ett vettigt sätt, och styrningen får inte vara seg.
 4. calle_jr

  sprudels tråd, testar nätverksspelare

  Det får du hemskt gärna berätta mer om. Hur har du använt den och vad har du spelat för material?
 5. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  SMT Crystal Diffusor Vi har skymtat dessa nya diffusorer från Svanå Miljöteknik tidigare. Jag har testat dem, och här kommer nu lite bilder på dem i standardutförande. Det ska komma labb-mätningar, men vi får vänta på dem ett tag till tror jag.
 6. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Ja! Det är faktiskt lite intressant att mäta diffusionsegenskaperna högfrekvent. Jag är inte främmande för att dålig akustik över hörbart område kan påverka upplevelsen negativt.
 7. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Även Ringo tyckte att det blev bra.
 8. calle_jr

  Bästa musiken 2018

  Det var kanske att vi behövde lite tillvänjning Jag behöver också lite tid att tänka till så att jag inte luras. Kommer ihåg förra året att jag funderade på om jag skulle ta de som var nya för mig eller om det bara gäller vad som släppts 2018. Boris Blank kom ju för flera år sedan, så jag kör på det
 9. calle_jr

  Vem kan man lita på…?

  Ja, sorry, men jag syftade på dsd.
 10. calle_jr

  Hemma hos Krelle

  Det är basarna som står på golvet med portarna riktade utåt. Topparna syns inte på bild (än?).
 11. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Jodå, det blev ljud. Eller ljudet blev, hur man nu säger. Jag är inte människa att utvärdera kvantitativa skillnader mellan GH och Crystal här, men det blev mycket bra. Jag har ökat ytan med Crystal i tak med drygt 50%, vilket antagligen är en större ändring än själva utformningen på diffusorn. Jag tycker att det var en lyckad ändring.
 12. calle_jr

  Hemma hos Octavia rs

  Generellt en bra inställning. Allmängiltig inom hifi.
 13. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Det är inte helt entydigt och i ett läge har man lagt till ett S som prefix till koden i NCS. Så vi kan i princip prata om samma kulör, eller inte Hur som helst verkar Crystals standardvit vara något vitare än dessa brutna snickerivita. Men jag antar att Crystal är vanligare att sätta i tak, och där brukar man välja en både vitare och mattare färg än på vägg. Vad gäller glans för Crystal skulle jag gissa 20-40, dvs högre än normal takfärg. Ps. Jag kan ta reda på NCS-koden nästa vecka.
 14. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Montera bara. Om det inte blir bra så får du göra om det. Det låter ju bra åtminstone De är lite stalaktitinspirerade dessa kristaller. Ingen aning vilken level det är
 15. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Översikt:
 16. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Crystal är vitare, men jag har inte kollat vilken vit som är standard för Crystal. Jag har själv målat med Carlssonvit som också har ett stänk gult i sig, men mindre än NCS S 0502-Y (som jag antar att du menar). Det är aldrig helt lätt att matcha perfekt med en annan yta. Både kulör, glans och struktur kan skilja sig åt. Men jag tycker inte det är något som stör. För standardkulörer bör det gå bra med översättning. För många NCS-koder finns det ingen matchande RAL. Jag har använt denna i andra sammanhang: https://www.e-paint.co.uk/Colour_alternatives.asp Priser och ÅF är det bäst att @SMT svarar på.
 17. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Ingen mönsterpassning och jag kan inte se att det spelar någon roll hur man vänder. De kan monteras random. Det är på gång. Att de har diffusionsegenskaper ser man intuitivt, men jag har inte sett några mätningar ännu förutom att SMT sett i rumsmätningar att de även absorberar lite grand ganska lågfrekvent. Ja, det väckte viss uppmärksamhet. Fräckt. Jag har monterat 20st och på så sätt kunnat komma lite längre bak med diffusion, på en del av snedväggen;
 18. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Varje platta är indelad i 16 rutor, och det är 8 varianter av oregelbundna tetraedrar och fyrsidiga pyramider som vridits åt olika håll för att åstadkomma så stor oregelbundenhet som möjligt. Basplattan är 25mm tjock och den största pyramiden sticker ner ytterligare 70mm. Monteringen kan göras på olika sätt, men ett fix eller lim är rekommendabelt. Viktigt att tänka på att limmet måste vara lösningsmedelfritt så att inte styrofoamen smälter. Jag använde en kombination av PL Premium fix och smältlim. En klick fix i varje hörn för att de ska sitta kvar över tid, och en klick smältlim vid varje kant för att de skulle sitta direkt vid monteringen och inte glida iväg. Plattorna väger bara ett halvt kg styck.
 19. calle_jr

  SMT Crystal Diffusor

  Materialet är samma flamskyddade hårda polymer som GH. De är formgjutna men det sitter en styrofoam på baksidan. Ja, de går att få i RAL-kulörer som @byZan skrev, och detta är standard matt vit. Jag tror att det går att välja både från Classic och Effect. Måtten är 595 x 595 x 95, att jämföra med GH120 som är 550 x 550 x 120.
 20. calle_jr

  Vem kan man lita på…?

  Björn Afzelius och Tomas diLeva Jag skulle uppskatta om fler skivbolag säljer sina släpp direkt som dsd. Tills dess är jag minst lika villrådig som du. Jag vet inte om det finns så väldans mycket ännu, men dessa liksom jazz och klassiskt är ju ofta analoga masters som remastras för exvis dsd. Det finns ett litet utbud med tex Alan Parson, Boston, Counting Crows, Santana, Michael Jackson. Jag ser ingen tydlig skillnad mellan genrer förutom att utbudet är överlägset störst för klassisk musik. Jag skulle dock aldrig få för mig att köpa dessa eftersom jag har en skivspelare. Annars skulle jag gjort det.
 21. calle_jr

  En ovanligt balanserad tråd - diskussion

  Här kommer äntligen nästa avsnitt i denna balansakt; https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12853-en-ovanligt-balanserad-tråd/&do=findComment&comment=238882
 22. Under förra året skrev Peo ett antal avsnitt om balansering inom hifi. Framför allt han själv tyckte inte att det blev helt enkelt att hantera. Det blir lätt en strid mellan vad som är trivialt eller ointressant och alldeles för djuplodande, samtidigt som ämnet är väldigt brett och man kan ifrågasätta varför man bara gör enskilda punktnedslag. Det var en pedagogisk utmaning helt enkelt. Vi hjälptes åt för att kanske få en vettig struktur, men kom aldrig till skott med att börja publicera. Med tillstånd av Peo har vi nu valt att publicera avsnitten i Artikelarkivet. Kom gärna med input i denna tråd och... Håll till godo, det börjar här:
 23. calle_jr

  En ovanligt balanserad tråd

  Kablar och kontakter Det finns en uppsjö olika kabel- och kontakttyper som används för signalöverföring inom audio. Här kommer en redogörelse för de vanligaste och deras egenskaper. En kabel för balanserad överföring måste innehålla två ledare och helst vara skärmad: Hela tanken med balanserad överföring är ju att eliminera störningar och då är det viktigt att störningen drabbar båda ledarna exakt lika mycket och exakt samtidigt. Med två parallella ledare kommer troligtvis den ena ledaren att ligga närmare störkällan än den andra och då induceras det också en högre spänning i den: Det kommer också att bli en liten tidsskillnad mellan ledarna. Bilden ovan överdriver både detta fenomen och amplitudskillnaden av pedagogiska själ. Oavsett hur mycket (eller lite) det handlar om, så är det inte bra, det som skiljer mellan de båda ledarnas störningsnivå kommer ju att passera differentialingången och finnas kvar som smolk på nyttosignalen. Lösningen är att tvinna de båda ledarna så att de hela tiden byter plats och så enkelt har man löst det problemet: Kablar avsedda för balanserad överföring är därför partvinnade eller flätade på något sätt. XLR -> XLR Den standardiserade kontakten för balanserade signaler kallas XLR (Cannon X Series Latch Rubber). Det finns fler kontakttyper typ 1/4" telepropp (TSR), men för hifi är nog XLR närmast allenarådande. XLR-kontaktens pindefinition enligt IEC Vilken signal som finns på vilket stift har historiskt varit en källa till konflikt. Ampex valde tidigt stift 3 för +signalen (hot) och många Amerikanska tillverkare hakade på. IEC standardiserade stift 2 som +signal, stift 3 som -signal och stift 1 till jord. Under 1980-2000 var det fortfarande många och främst USA-tillverkade apparater som fortfarande höll fast vid Ampexkonventionen, d.v.s stift 3 som +signal. Att stift 1 ska användas för eventuell jord har det aldrig varit några tvetydigheter om och flera tillverkare av kontakter gör stift 1 lite längre så att det ansluter före de andra och således minskar störningar vid in/urkoppling. Idag verkar det som att en klar majoritet av världens tillverkare kör enligt IEC-normen. Det enda som händer är att signalen blir fasvänd 180 grader, men t.ex. i ett biampat system kan det bli problem om ett av slutstegen följer Ampex och det andra IEC. RCA -> XLR Ibland finns behovet av att kunna ansluta en obalanserad apparat till balanserad ingång. Söker du på nätet efter "RCA to XLR converter" får du oftast träff på följande koppling: Med denna koppling tappar man all CMRR som den balanserade ingången faktiskt erbjuder. Man har direktjordat -ingången med en bygel mellan stift 1 och 3 i XLR-kontakten. Väljer du istället en kabel med två ledare plus skärm och gör enligt bilden nedan så kan du faktiskt tillgodogöra dig 20-30 dB CMRR i ingången. Båda varianterna fungerar givetvis och du kommer att få ljud ur högtalarna oavsett vilken du väljer, men det är synd att inte använda fördelen som en balanserad ingång faktiskt kan erbjuda. Jag rekommenderar dock att göra enligt bilden nedan: Anslut båda ledarna och skärmen i XLR-kontakten, men skippa skärmen i RCA-kontakten så får du bästa symmetrin. Du kan tjäna ytterligare några dB i CMRR på det viset. Oavsett vilken kabel du använder kommer du sannorlikt att tappa ~6dB i nivå på signalen. En balanserad ingång förväntar sig en signalamplitud som är minst dubbelt upp mot vad en obalanserad utgång ger. En annan lösning är en extern omvandlare med transformator från RCA till balanserat och då kan du använda standardkablar istället. Oftast har de också en omsättning på 1:2 eller 1:4 för att ge en vettig signalnivå. Detta är bara ett exempel, det finns en uppsjö av både passiva och aktiva enheter. XLR -> RCA Hade du tänkt dig att ansluta en apparat med balanserad utgång till en RCA-ingång kan det faktiskt bli lite problem. Har din apparat en aktiv och flytande utgång bör du enligt AES (Audio Engineering Society) göra så här: Använd skärmad enledare. Bygla stift 1 och 3 i XLR-kontakten och anslut till kabelns skärm. Skärmen ansluts sedan till RCA-kontaktens GND. Innerledaren ska från XLR-kontaktens stift 2 till RCA-kontaktens signalpinne. Det verkar som att "köpekablar" och färdiga adaptrar närmast uteslutande bygger på denna princip. Har däremot din apparat en flytande transformatorutgång kan du göra såhär: Använd en skärmad tvåledare och löd in alla ledare i XLR-kontakten. Anslut sedan -signalen (från 3) och GND (från 1) till RCA-kontaktens jord. +signalen (2) går direkt till RCA-kontaktens signalstift. Denna lösning med att sammanbinda -signalen och GND i RCA-kontakten ger dig bättre immunitet mot störningar, men kräver flytande transformatorutgång för att fungera. Gör inte såhär om du har en aktiv flytande utgång, det kan orsaka självsvängning hosdrivsteget. Ovanstående exempel är hämtat från AES rekommendationer. Det finns ytterligare en väl fungerande variant där man helt enkelt skippar att ansluta skärmen i RCA-änden. Jag kan tycka att impedanssymmetrin för utgången blir bättre så här och kan inte se att det skulle påverka störningsimmuniteten negativt. Om det i praktiken spelar någon roll vill jag inte spekulera i utan att först ha kontrollerat med praktiska tester. En fördel med denna variant är att man bryter upp eventuella jordströmmar mellan de båda apparaterna. Risken finns att du överstyr RCA-ingången när du går från XLR till RCA eftersom signalen från den balanserade utgången har en betydligt högre signalamplitud än vad en RCA-ingång normalt är tänkt för. Tänk på att ingen av dessa kablar fungerar på en icke flytande utgång och om du inte vet vilket du har blir det lite av ett lotteri. Vad händer då om jag använder en kabel avsedd för en aktiv flytande utgång till en icke flytande utgång? Tittar vi på transformatorn så ser vi att den nedre halvan av sekundärlindningen nu är kortsluten och på den aktiva kretsen kommer utgången Out- att kortslutas till signaljord. Det är antagligen inte hälsosamt för varken transformatorn eller den aktiva kretsen. En transformator med halva sekundärlidningen kortsluten låter inte bra, jag vet av erfarenhet. Det finns givetvis lösningar på detta också och det gäller bara att veta hur apparaterna är uppbyggda, men hur många av er vet det?   I följande bild använder vi bara halva utgången, vi tar bara +signalen och GND med oss till RCA-kontakten. Denna kabel kommer dock inte att fungera på en flytande utgång. Vem har sagt att det ska vara enkelt?   Jag tar ett exempel som dök upp för ett litet tag sedan. Apparaten är en MERGING+NADAC och ägaren ville använda de balanserade utgångarna till en extra förstärkare som bara har RCA-ingångar. Spec'en lyder: BALANCED ANALOG OUTPUT Connector: gold-plated male XLR Impedance: 40 Ohms Max output level: 18 dBu (6.1 Vrms) Läser man lite djupare i deras tekniska dokumentation hittar man även följande information: Här kan vi snabbt och enkelt dra slutsatsen att den vanligast förekommande lösningen på kabel/adapter mellan XLR-utgång och RCA-ingång inte får användas. Anledningen är att XLR-utgången inte är flytande. Väldigt många av våra apparater som inte har en transformator på XLR-utgången är faktiskt byggda på det här viset, men tyvärr är det allt för få tillverkare som klart och tydligt deklarerar hur utgången är gjord.   Använder vi den vanligaste kabel/adapter som finns att köpa kommer det rent elektriskt att se ut så här: Utgången har enligt spec en impedans på 40 ohm och det motsvarar resistansen på Zout+ plus Zout-. Out- (stift 3) kommer ju att kortslutas till GND (stift 1) och drivkretsen för -signalen kommer att få jobba mot en kontinuerlig last på 20 ohm medan +signalen känner en last på ett antal 10 Kohm. Utgångskretsen är konstruerad för att jobba mot en balanserad impedans med väldigt låg obalans och kommer sannorlikt inte att trivas i sin nya arbetssituation. Den kanske överlever, men det är inget som varken jag eller MERGING rekommenderar i alla fall. En lämplig kabel tillverkades, men signalnivån blev alldeles för hög för förstärkarens ingång och det resulterade i närmare 100% dist. Ett par resistorer som dämpning i respektive kontakt löste förvisso problemet, men det är ju inte alla som varken har kunskapen eller erforderliga komponenter och utrustning att göra en sådan operation. Måste ni ansluta en balanserad utgång till en RCA-ingång gäller det att ni tar reda på hur utgången är byggd först. Har ni inget annat alternativ än att använda den balanserade utgången och inte kan få nödvändig information från tillverkaren finns det egentligen bara en lösning. Köp en extern omvandlare. Antingen en passiv med transformator eller en aktiv variant. De flesta omvandlare har även möjligheten att anpassa utsignalens signalnivå och då löser ni det problemet också. Det finns många olika modeller att välja på och här kommer bara några exempel: Jensen Transformers PC-2XR XLR/RCA Audio Converter Balanced to Unbalanced Sescom AUD-XLR-RCA 1-Channel XLR to RCA Balanced to Unbalanced Audio Converter Australian-Monitor-GET-DOWN-Pro-XLR-to-Consumer-RCA Groundlift Switch Studios och proffsindustrin har länge brottats med jordproblem/brumslingor och man ser ofta apparater med en switch märkt "Ground Lift". Med den kan man ändra hur och om in- och utgångar ska jordas, eller inte. Den vanligaste funktionen ser ni på bilden nedan och den kan finnas på både ingångar och utgångar: Vad man gör är att bryta jordslingan mellan jordade apparater genom att bara jorda skärmen i den ena änden. Det finns även apparater med följande funktion. Här kan man inte bryta joden till skärmen helt: Det är oftast på transformatorbaserade apparater som man ges möjligheten att välja, hos deras halvledarkusiner är det konstruktionen som avgör, typ på MERGING+NADAC som beskrevs ovan. Man brukar allmänt benämna detta som " Pin 1 problem", det har diskuterats fram och tillbaka och det har skrivits spaltmeter utan att man har kommit närmare en enhetlig standard. Det finns s.k. isolationstransformatorer som ger användaren en mångfald av möjligheter. Nedanstående är från en ISO-MAX PI-2XX: ISO-MAX PI-2XX isolationstransformator.