Jump to content

calle_jr

Admin
 • Posts

  18 299
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  176

Everything posted by calle_jr

 1. Han syftar på att 215=32768 innefattar Most Significant Bit i ett 16-bitars format. Jag antar att han menar att skillnader i impedanser i kretsen på ett multilager PCB (som han kallar wire) har betydande inverkan. Men jag ser inte hur han får ihop det. Hela hans text är fullsmockad med sånt här. Det är mycket intressant men väldigt snårigt och ofullständigt beskrivet. Skulle behöva korras och skrivas om för att bli begripligt.
 2. Tack! Förstår du vad han kan mena med "it covers 32768 which is the MSB of 16bits"?
 3. Musiker tjänar inget, noll, zipp på streaming. Så om vi ska satsa på det så kommer konstmusik att dö. Reklammusik och underhållning kommer dock alltid att finnas. När en LP kostade 30kr så kostade en dosa snus 5kr. En dosa snus kostar idag 55kr... På i princip alla konserter och events jag varit på de sista 10 åren har det funnits cd, LP och t-shirts till försäljning. Är det en tidsfråga innan fraktbolagen stoppar försäljning av fysiska media? Att det bara är 10% av befolkningen som är intresserade tycker jag är irrelevant. Så har det alltid varit och som musiker bör man väl i första hand rikta sig mot sin fan base?
 4. Inte alls! Jag tog dig på orden som verkar väldigt klarsynta. Precis. Vad ser du för nackdelar med en sådan transresistansförstärkare i denna tillämpning om jag kan definera källimpedansen mer exakt?
 5. Tanken med upplägget är mycket bra, men jag tyckte det var svårläst till den grad att jag inte förstod alls vad som menades. Bara ett exempel;
 6. När du skrev "beständighet" trodde jag du menade fysisk hållbarhet Den spaningen hade inte jag gjort. Båda mina söner och flera av deras kompisar har 100-1000 vinyl-LP och/eller singlar. Det är fler än många av oss hade när vi var i deras ålder. Åldern hos kunder i fysiska butiker är 15 - 80 år, och det är även tjejer i alla åldrar. Flera unga jag träffar besitter en imponerande fördjupning som går långt utöver att bara lyssna. Vissa på arkeologisk nivå, som en del av oss här Min spaning är att det helt enkelt är för många som attraheras av det som omgärdar spelande med fysiska medier. Fysiska media kommer överleva även nästa världskrig.
 7. Mycket intressant dac @ishoot! Bra information på Magnahifis hemsida. Den kompletterande informationen var bra men mycket svårläst.
 8. Ofta är inte kopplingarna alls det man antar så jag gissar på Dr. John. Ställningen är;
 9. Ok, det ska jag göra. Jag vet att han moddat ett repro-kort till dig, men det är inte baserat på uppmätning av tonhuvud. Vad jag förstår är det mer generiskt och baserat på komponentval och konstruktionslösningar. Han använde ett riaa för testning om jag minns rätt. Eftersom han numera har en bandspelare för sina finska bandupptagningar kanske han rentav är lite intresserad av mina övningar
 10. Sorry @conan, jag svarade i fel tråd . Var nog trött i morse. Semestertider Men det är ju liknande frågeställningar, dvs att bestämma karakteristiken för en källa (pickup/tonhuvud) i audiobandet. Så om jag mäter mV och µA från spotfrekvenser direkt på pickupen med en multimeter, funkar det? Utspänningen är ju 22mV vid 1kHz, så jag behöver nog ingen förstärkning.
 11. Jag är inte så blåögd att jag inbillar mig kunna göra något som inte Studer skulle kunna göra. Vill förtydliga att det är totalt otänkbart. Så hela skillnaden ligger i just att göra något som skalar bort alla variabler och nödvändiga kompromisser, all flexibilitet för olika tonhuvuden, eq, hastigheter, inspelning mm, och skräddarsyr en krets för just detta tonhuvud och endast avspelning och endast 15ips IEC/CCIR med moderna 10½" band. Jag ska se om jag kan gå vidare med detta.
 12. Nu ska jag inte röra till det, men jag blev mycket fascinerad av en approach baserad på strömkälla, den som har lust kan läsa här. I korthet är uppspelningen baserad på en transresistansförstärkare (IV-förstärkare) i stället för en integrerande spänningsförstärkare. Det man utnyttjar är att strömmen genom tonhuvudet är direkt proportionell mot magnetflödet , i stället för att spänningen är proportionell mot magnetflödesändringen . Dvs man undviker behovet av integration. Både Boegli, Perandi och Tritschler har studerat detta, och Thomas Salvatierra har vidareutvecklat ett förslag till krets för praktiska tonhuvuden; Figur: Salvatierra, Thomas R. M.S.Egr., Department of Electrical Engineering, Wright State University, 2011. Design and Evaluation of an Audio-Frequency Transresistance Amplier for Magnetic Tape Playback. Vad sägs, är inte detta värt att studera vidare
 13. Jag har mätt utspänningen i hela audiobandet. Det är röd kurva i ovan diagram. Jag vet att källan är induktiv och att den har en dc-resistans. Hur mäter jag ström på ett tonhuvud? Samma som en högtalare fast tvärtom?
 14. Ok! Återkommer kanske om detta när det blir dags. Filtret är en Spice-modell, och tonhuvudet är modellerat i samma modell med två delar; den ena delen är modellerad som ett högtalarelement med en "utstrålning" som motsvarar den spänning som tonhuvudet inducerar i audiobandet, som ett upp-och-nedvänt V (röd kurva). Den andra delen är en spole 200mH/50ohm som ska representera tonhuvudets impedans. Spolen är inlagd först i kretsen, högtalarelementet är inlagt sist i modellen. Det du skriver här styrker mina spretiga tankar.
 15. Jag har inte gjort det metodiskt, men jag vågar garantera att det inte gör någon minnesvärd skillnad på FFTns utseende. Jag funderar på hur man kan lista ut optimal belastningsimpedans för denna pickup. Några tips?
 16. Det är denna: https://www.discogs.com/Miles-Davis-All-Stars-Walkin/release/3079265 Jag spelade även in Jennifer Warnes - Bird On A Wire 45rpm som ju är helt annan musik, men som visar att frekvensfördelningen mellan två så olika inspelningar är ofta inte så stor för ett band. Man ser dock att det finns elbas i Warnes; Skulle vilja ha minst två exempel till, men från dessa få test kan man väl som väntat konkludera att både mastring och hårdvara kan göra rätt stor skillnad.
 17. Bra! Finns det socklar där man kan montera/flytta motstånden själv? Ja. Min tanke var att det blir snabbt komplicerat att biasera med flera komponenter att variera. Kan tänka mig skaffa ett band med rosa brus, så att man kunde biasera i realtid. Någon som har? Ja, men det är främst tonhuvudet självt som ger puckeln. Det är induktansen i tonhuvudet och den är 50ohm. Gör jag rätt som har med denna induktans samtidigt som jag anger karakteristiken i drivern (Woelke 1.116.071) Kommer den så att säga synas som en del av filtret? Jag tror inte jag förstår vad du menar, men som du ser är det ett aktivt notchfilter jag ska skapa. Den LM1897 som jag har hittat är det bästa hittills, men klarar inte invertera karakteristiken fullt ut.
 18. Jo, den tar vi. https://www.discogs.com/Miles-Davis-All-Star-Sextet-Miles-Davis-All-Star-Sextet/release/6919530 https://www.discogs.com/Miles-Davis-All-Stars-Walkin/release/3079265
 19. Jag tycker att Pierre Clement låter riktigt bra. Jag inbillar mig att spelaren tar oss tillbaka till den eran när det spelades in. Det är ju en form av äkta eller hur? Det är mer klipp, konturer och luft i presentationen än vad man normalt hör i vintage. Jag har en del tidiga mono, men inga mängder. Jag har spelat någon Columbia, HMV och någon Capitol. Ska plocka fram fler. Jag har även jämfört Miles Davis Prestige PRLP 182 med en remastrad 45rpm från Acoustech, spåret Blue 'N' Boogie. 45rpm låter inte helt olikt, men definitivt tystare och lite mjukare i toppen på blåset. Vad var distorsion från inspelningen och vad har remastrats? Jag spelade även in 2min av PLP182 med Pierre Clement och sedan med Lyra Atlas, och därefter 2min med 45rpm Acoustech med Lyra Atlas.
 20. Såhär nånting; R1tek=R3tek samt Ctek, R0 och C3 påverkar beteendet högfrekvent. R1=R2 påverkar beteendet lågfrekvent. Även C1, R3 och R4 används för eq. Kan jag använda R0 som trimpot/varistor till diskanten?
 21. Helt klart. Men även vid mono måste det vara svårt att få magnetflödet linjärt. Om någon skulle berätta att de hade en ny idé som de förklarade såhär så skulle jag säga "det kommer aldrig fungera" Så det skulle inte förvåna mig mer om någon lyckats orientera fältet för separarering av mitt- och sidosignal. Elkretsmässigt bör den betraktas som en MM, dvs hög belastningsimpedans (10-47kohm).
 22. Så bra! Det är värt att förtydliga. Jag förstår det som att nålarmen i järn magnetiseras, och inducerar en spänning direkt, dvs transducerprincipen är elektromagnetisk induktion. Både spolar, polstycken och magnet är fasta, endast nålarmen vibrerar. Det bör göra den till en mycket effektiv generator eftersom hela nålarmens rörelse skapar spänning, jämfört med de flesta MM och MC som har en utväxling där minst halva rörelsen förloras (oftast mer). Jag är dock förvånad att de lyckades få transducern hyfsat linjär. Princip för VR-pickup (variabel reluktans) Det verkar som att det var GE som introducerade principen och var mest lyckosamma med tunga och lågkomplianta pickuper i början på 50-talet. Tannoy hade en "highend"-version som de kallade Vari-Twin eller Variluctance.
 23. Ja, det är en dual mono MM med variabel reluktans vad det nu betyder.
×
×
 • Create New...