Jump to content

calle_jr

Admin
 • Posts

  19 271
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  196

Everything posted by calle_jr

 1. Vad jag menade är att ett hastighetsbaserat medium (tex rullband eller LP) har en fasvridning redan i sin karakteristik. De poler man ansätter skapar en fasvridning redan i insignalen. Den inspelade signalen ser ut såhär… …för rullband (IEC/CCIR): …och såhär för LP (riaa): Så det är ”anti-eq” av denna karakteristik som är intressant, både vad gäller magnitud och fas. I en analog krets innebär det att när magnituden korrigeras kommer även merparten av olinjäriteter i fasgången att korrigeras: De fasvridningar som inte korrigeras är om eq inte följer karakteristiken för de band/LP man spelar av, eller om man kompletterar med sub- och supersoniska filter för att begränsa bandbredd neråt och uppåt. Som vanligt...
 2. Hmm, fattar inte hur du menar här. De bör väl i första hand stå vinkelrätt och kloss mot vägg, och som de står nu blir det ju mer toe-in?
 3. Alltså, kommersiella och kommersiella… Om man får påtryckningar från handlare och distributörer, tex att man behöver ha en tydlig stege som syns fysiskt, så har jag lätt att tro att det påverkar starkare än komponentbudget. Ja, precis separata lådor för nätdel. Men inte för audiokretsen.
 4. Hej alla glada! Euphonia-Audioforum kommer ha en bordsplats på mässan på Park Avenue. Kom gärna förbi och snacka lite!
 5. Ja precis, det är följdeffekten av det, och att snedvridningen blir förstärkt "i kubik" vid höga förstärkningsnivåer. Men orsaken ligger i att impedanserna i kretsen inte har hunnit stabiliseras. Det tar tid. I ett slutsteg är det mycket högre förstärkning i Volt men mycket lägre i omsättning jämfört med ett riaa.
 6. Det är just vinster med brus och störningar som tekniskt borde vara en fördel med integrerad signalkedja. Om man kan flytta bort nätdelen, men hålla hela eq och linjeförstärkning tajt och integrerat så borde man minimera SNR. Nästa steg vore mer logiskt att separera kanalerna än att separera mitt i signalkedjan. Tänk tex att kunna göra linjeförstärkningen först men behålla volympoten sist. Jag skulle gärna prata med tex Luke Manley om detta.
 7. Det är helt ok med två låddor, men jag tycker det finns en fördel att dela komponentbudgeten på gemensamma kretsdelar. Säkert 2/3 av innehållet ovan kunde betjäna både riaa- och linjesteg. Det är inte billig elektronik direkt och det är Made In US of A (11 spänn). Säg att en ny modell av riaa kostar 100 och linjesteg kostar 100. Samtidigt lanseras exakt samma krets men integrerat riaa+linjesteg med separat nätdel (i enklare lådda). Den säljs för 140. Dessutom kan man sätta dubbel budget på en nätkabel och ett par signalkablar och köpa skivor för 60 pengar.
 8. Nästan klar! För nästa steg måste hjärnan kopplas på igen. För min del är uppmätningen inget slentriangöra. Och det tar tid. Att mäta upp alltså. Funderar på metoder för att rationalisera momenten, men det blir lätt att man då hoppar över steg och det brukar straffa sig. Var det någon som sa att en förstärkare inte behöver stå på speciellt länge innan den låter bra? Som syntes vid dc-mätning av kanal 1 krävdes 12 timmars gång innan matningen blev helt stabil. Jag tvekar inte en sekund att detta hörs åtminstone den första timmen innan kondensatorerna hamnat i stationärt tillstånd.
 9. Ja, det var inte Ostrich Inc i alla fall (som jag får erkänna mig tillhöra). Lampan ser mycket fin och funktionell ut.
 10. Genomgående rörlogik alltså. Grattis @sprudel till ett mycket bra val Det kan bero på att de delar upp riaa och försteg i två låddor. Pass och flera andra gör ju likadant. Jag ser ingen annan anledning än att det är många som inte använder riaa som då tycker det är onödigt. Jag antar att även VTL har en nätdel och spänningsmatning som inte skulle ha några bekymmer att driva både riaa och linjesteg. Halva kretsbudgeten bara där...
 11. I vid bemärkelse är den väl det. Svårt att undvika penningpolitik och geopolitik för detta trådämne när situationen ser ut som den gör.
 12. Vidare framsteg med kanal 2 !! 150nF har jag lödat av från föregående bygge eftersom det inte gick att få tag på likadana. Den var in i helskotta svår att få bort trots att jag klippte av benen.
 13. När de två mest påverkande riskfaktorerna är Vad blir Putins nästa drag? och Hur blir vintern? , så skulle inte jag utgå från prognoser. Jag har svårt att bry mig om lyxkonsumtion. En ryss har valmöjligheten att dö vid fronten eller tio års fängelse. Tio år i ryskt fängelse innebär att allt han har kämpat för raseras och framtiden med fängelse i sitt CV är becksvart. Jag tror (och hoppas) att vi får se 300.000 illegala invandrare innan jul. Ett sånt scenario är kanske det bästa sedan glasnost och perestroika.
 14. Detta är Blomstedt i ett nötskal. Att (95 år fyllda) välja en repertoar med Honegger! Hur många svennar lyssnar på Honegger? Blomstedt är fantastisk.
 15. 2008 insåg åtminstone inte jag att Medvedev var helt igenom en marionett för Putin. Han var kanske egentligen helt tydlig med det redan året innan i sitt berömda tal i München, men det är inte alltid man ska ta ledare på orden. Speciellt inte de som leder en diktatur.
 16. Jag har varit ganska disciplinerad och kommit en bra bit på kanal 2; Jag har dragit en del lärdomar från byggandet av kanal 1 och nu har jag kunnat utföra kanal 2 med betydligt tightare och renare ledningsdragningar. Upptäckte också då att jag missat ansluta pin 1 på THAT1200 (BalUn) till GND för kanal 1. Det förklarar en del angående vissa resultat från de dc-mätningar jag har gjort för kanal 1. Spotmätningarna visar ändå på väldigt bra överensstämmelse och det är väl ett bra betyg på konstruktionen avseende spänningsmatning, kvalitet på komponenter och kanske främst kretslösningens goda symmetri. Jag velade ganska mycket inledningsvis kring hur jag skulle utföra jordningen för att undvika loopar, och det var nog i samband med det som jag glömde pin 1 på THAT.
 17. Är det inte lite märkligt att man gör en mkII med extern nätdel och passar på att försämra den? Skulle vara intressant att se och man utgår från att man mäter med rätt last på den.
 18. På min skärm är det två svarta bilder med ett par diffusa bruna fläckar. Inga associationer
 19. Jag fastnar på Jade Warrior, men det är nog fel. Ser detaljen framför mig, men kan inte få det ur mig. Engelsk folk prog 70-tal.
 20. Det tror jag är möjligt. Jag var där och tafsade men fastnade på Dio Holy Diver. Tror att det är samma präst som råkar illa ut
 21. Skivspelarbygge med minus-k-teknik verkar mest intressant att prioritera Man bör nog integrera en sådan lösning i drivverket för att inte få kopplade system.
×
×
 • Create New...