calle_jr

Admin
 • Content Count

  16 865
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  135

Everything posted by calle_jr

 1. calle_jr

  Mickes Musikrum

  Ok. UPnP är som TCP specialanpassat för media då alltså?
 2. calle_jr

  Mickes Musikrum

  Ok, fel av mig då. Jag trodde det inbegrep transport, eller egentligen ett komplett protokoll för dataöverföring mellan två enheter. Man kanske inte ska vara så paranoid som jag, men nätverk är totalt obegripligt. Nu blev jag paranoid
 3. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Såhär borde det se ut vid spänningsdrift. Kanske du utifrån detta kan komplettera med din lösning ?
 4. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Absolut. Men kretsen borde anpassas för att bättre representera förstärkaren. Helt rätt. Det är den resistiva delen av utstrålningen som utgör SPL=20 log (Bl i / pref SD), där pref=20µPa och SD=membranarea. SPL beräknas normalt vid 2.83 Vrms om man använder spänningskälla, alternativt 1W. Jag vet inte hur man ska göra här, men antingen spelar det ingen roll hur man gör eller så kan man normalisera. Det borde väl gå att kombinera spännings- och strömkälla så att total effekt motsvarar 1W? Haft lite ont om tid. Återkommer ikväll.
 5. calle_jr

  Mickes Musikrum

  Sovrumsriggen Är UPnP verkligen förenligt med hifi? Det går kanske att få koll på vad som sker med filerna i landskapet, men jag tycker det verkar svårt.
 6. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Jag tycker att det vore intressant att simulera, för att illustrera olika kombinationer av drivning. Det behöver ju inte vara exakt dina högtalare. Som bekant är denna mätning bara en standardmätning för att se att förstärkaren är linjär för en resistiv last. Det återspeglar inte hur den betér sig med en verklig last. Det går ju att ställa upp en överföringsfunktion som kan användas för olika högtalare och olika laster. Borde inte bli alltför besvärligt om man idealiserar. Det är mödosamt, men @tek är duktig på det om man ritar upp kretsen.
 7. calle_jr

  Mickes Musikrum

  Jag ska respektera Alfas önskemål, men eftersom du hoppade in @Ranefjord... Det är precis vad jag skrivit i inlägg #634, 642 och 644. Kruxet är att det tyvärr inte handlar om semantik. Semantiken är bara använd som sköld för andra syften. Dessutom felaktigt.
 8. calle_jr

  Mickes Musikrum

  De flesta här känner till det du påstår, men det innebär inte att det är fakta. Det du har fått berättat för dig är som jag ser det ren vilseledelse för att pådyvla åsikter med andra syften. Det är som sagt därför jag undrar varför det är så viktigt att särskilja just kablar.
 9. calle_jr

  Mickes Musikrum

  Det förstår jag inte. Det är som att påstå att gul inte är en kulör. Låter inte delningsfilterna i @AlfaGTVs inlägg #635 olika? Varför är det så viktigt att särskilja på nomenklaturen för just kablar?
 10. calle_jr

  Mickes Musikrum

  Det gäller ju all elektronik och högtalare. Hifi som låter kallas buller, brus eller brum. Så när vi undrar hur något "låter" är det alltid underförstått hur en viss komponent eller högtalare återger en audiosignal.
 11. calle_jr

  Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  Analogue Productions remastrade utgåva 45rpm är mycket bra.
 12. calle_jr

  Ovanligt lyckade nyispelningar

  Shikisha - Pretty Vacant
 13. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Ja, inte bara det Med dynamiska element blir dämpningen inte optimal förrän den utförs både nivå- och frekvensanpassad Däremot kan man förenkla och kompromissa för att inte göra kretsen för komplicerad, och den längst dragna förenklingen är väl att kunna justera ett värde på dämpfaktor. Men rent teoretiskt vore det i särklass bästa en drivning som styrs i förhållande till högtalarelementens acceleration. Finns det lite TS-parametrar etc för dina högtalare?
 14. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Ja! Inga problem. Linkwitz m.fl har ju gjort detta. Men som jag förstår @Anders65 baseras hans lösning i grunden på spänningsdrift, men med feedbackloop baserad på strömdrift. Varför inte göra tvärtom? Om man väl har dämpat en signal (oavsett om den är elektrisk, mekanisk eller akustisk) så kan man inte återskapa den. Man bör väl därför hellre låta grundkonstruktionen vara odämpad (strömdrift), men dämpa eller shunta med feedback.
 15. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Det är en sak jag inte förstår och det beror på att jag inte är elkunnig, så jag behöver se samband. Elteknik är inte intuitivt för mig. Jag ser inte skillnaden mellan fintrimning och villabrand genom att läsa en text. Hur som helst, vi vet att spänningsdrift för högtalare skapar betydligt mer distorsion än strömdrift, även för små signalnivåer. Men vi behöver något som dämpar framförallt nära fs och för transienter. Jag förstår inte hur PCF kan minska denna distorsion förutom möjligen på marginalen. Så varför då inte utgå från ren strömdrift och använda feedback med spänningsdrift i stället? PVF alltså?
 16. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Vad är kopplingen mellan dämpfaktor och PCF?
 17. calle_jr

  Vad lyssnar du på just nu?

  Precis nyutgivet tredje album i en svit av klarinettisten Michael Collins. Mycket fint urval av klassiska kompositioner av allt från Debussy, Ravel och Saint-Saëns till Mendelssohn, Schumann och Brahms.
 18. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Jag har spelat det albumet sedan dess, på cd. Och det kom på LP för några år sedan. Fantastisk musik, och Bourdeaux spelade ofta mycket intressant, inte sällan obskyr, musik. Inte direkt mainstream Jag gillade det skarpt.
 19. calle_jr

  Musikhörna och experimentverkstad

  Ibland är det en fördel att kunna använda försteget som en mätförstärkare har jag märkt. Exvis för pickup- eller rullbandspelarinställningar och liknande övningar. Jag skulle t.o.m önska mig lite högre förstärkning på en sådan ingång.
 20. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  En av de kanske svåraste sådana jag känner till är Zbigniew Preisner ‎- Veronicas Dubbelliv. Fantastisk musik, men kräver ett mycket fintrimmat system. @ulfsan, det var faktiskt Bordeaux som spelade den för många år sedan. Den har kommit på LP efter det.
 21. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Alla sätt är bra utom de dåliga Jag skulle välja välinspelad musik som är lätt att utvärdera, dvs som jag tror jag vet hur den ska klinga. Jag skulle ha svårt att utvärdera allt på all musik, och skulle välja att fokusera på olika saker med väl valda spår av tex; Fritz Reiner/CSO, Boris Giltburg, Paul Lewis, Katie Melua, Don Henley, Radka Toneff, Count Basie, Quincy Jones, Ron Tutt, Jim Keltner, Boris Blank, Stevie Ray Vaughan, Sonny Rollins, John Lennon, Frank Zappa... I en första runda går det inte komma undan att man lyssnar efter påtagliga fel avseende klangbalans, dynamik, brus och distorsion. Om det finns grava fel som yttrar sig i livlöshet, tunnhet, sibilanter, bristfällig definition, tydlighet, intimitet, attack, utklingning, briljans, homogenitet, separation osv, så kommer man aldrig släppa dem. När man fått ordning på det så finns det nog inte så många varianter kvar och man kan koncentrera sig på vad som låter bäst ur ett helhetsperspektiv, tex orkesterverk, piano, sång. Men det är detta som tar längst tid. I detta skedet är det viktigt för mig att välja musik som jag är svag för och har en längre relation till.
 22. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Det tar sig. Obegripligt.
 23. Om jag använder Scan-Speak 22W/8534G00 som exempel, så kommer SPL se ut såhär: Ps. Jag har inte satt tal på y-axeln eftersom det är ointressant för jämförelsen. Jag förenklade SPL som 20 log |Z|
 24. Om man utgår från de styrande elektriska och mekaniska komponenterna i en driver så kan impedansgången jämföras för spänningsdrift kontra strömdrift. I högtalarartikeln gick vi igenom hur Newtons rörelseekvationer, Ohms lag och kraften på en ledare i ett magnefält (F=Bli) samverkar, där kraftfaktorn Bl utgör kopplingen mellan den elektriska och mekaniska domänen. De styrande komponenterna är talspolens DC-resistans RE och induktans LE, driverns rörliga massa MMS, komplians CMS och dämpning RMS samt kraftfaktorn Bl. Och det som styr en drivers ljudtrycksnivå (SPL) i piston range är driverns acceleration. Vid spänningsdrift blir kopplingen mellan spänning och acceleration (dvs impedansen): Vid strömdrift blir kopplingen mellan ström och acceleration: Som synes är membranets acceleration vid strömdrift varken beroende av talspolens DC-resistans eller induktans. Och det är mindre påverkat av kraftfaktorn Bl. Man får en mycket mer direkt koppling mellan driverns mekaniska egenskaper och strömmatningen. Det får ju dock effekten vid strömmatning att drivern följer det mekaniska beteendet mer till punkt och pricka, dvs kraftiga utböjningar nära resonansfrekvensen och oscilleringar för transienter. Det har inte den inbyggda ”elektriska dämpningen” som vid spänningsmatning. Såvida man inte dämpar eller styr drivern på annat sätt... *) s=σ+jω är Laplace variabel för transformering av en funktion från tids- till frekvensdomänen. Reell del representeras av σ och imaginär del av ω. När den reella delen är noll så är s=jω. Vinkelfrekvensen ω=2πf och j2=-1.
 25. calle_jr

  Musikhörna och experimentverkstad

  Det är anmärkningsvärt hur olinjära dynamiska högtalare är på alla håll och kanter. Ett gäng danskar på DTU mätte nyligen upp förskjutningen för 25st 5" drivers med avseende på kraftfaktor, komplians och talspolens induktans: Alla dimensionerar i allmänhet baserat på småsignal, men om tex Bl i praktiken varierar en faktor 2 så stämmer ju ingenting. Samma danskar har återupptagit studier med kombinerad spännings- och strömdrift. Här är resp simuleringsmodell som de använt: