Jump to content

calle_jr

Admin
 • Content Count

  17 388
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  148

Everything posted by calle_jr

 1. Precis. Jag har en Adept Response aR6 kopplad med NO Valhalla direkt på Klangmodul. Jag har även en QB8, men den sitter på aR6 för motorstyrning, cd-spelare och liknande sekundärt. Har även testat NO Thor utan att få det att lira. Jag funderar på att flytta tillbaka QB8 före aR6, och koppla riaa och försteg endast till QB8 och slutstegen till aR6, @Peo-style.
 2. Hmm, har du ett exempel? Det finns inget enklare än att hitta fantastisk klassisk musik på vinyl om man har mindre än 2000 LP.
 3. Jag tycker ofta att det snarare är för att slippa höra tillkortakommanden i en del transistorkonstruktioner som man väljer rör. Alltså hur förstärkaren betér sig klangmässigt för olika "situationer".
 4. CD-spelare och andra digitala musikspelare Många spelare har en diskläsare eller så kallad transport och digital till analog omvandlare (DAC) samt klocka integrerat i samma låda. Men det förekommer mängder av varianter med separat transport och dac, separat klocka och framför allt är det snart vanligare med strömmad musik där transporten ersätts med en dator och mjukvara eller strömmare. En del spelar enbart cd eller sacd, medan andra spelar allt från brända filer till hdcd, bluray, dvd audio och andra highres-format samt surround. Utöver detta finns det en rad olika standarde
 5. Digitala och analoga signaler Det som karakteriserar en analog signal är att den är kontinuerlig och avbildar något med en analogi. Variationen i det som avbildas har i varje ögonblick en avbild i proportion till det som avbildas. Analogin mellan avbildningen och det som avbildas åstadkoms med någon sorts transducer, dvs en apparat som omvandlar ett energislag till ett annat. En transducer kan omvandla mekanisk, magnetisk, elektrisk, termisk, kemisk eller akustisk energi. Analogin blir då att tex en kraft eller rörelse motsvarar en viss mängd magnetism, spänning, temperatur, ljusmängd,
 6. Digital audio Digital audio är ett omfattande ämne. Syftet med denna tråd är inte att gå igenom hela ämnet, utan snarare dyka ner i vissa avsnitt som har mer intresse för vad de flesta på Euphonia kommer i kontakt med, dvs att lyssna på inspelad musik i hemmiljö. Det behövs ingen utförlig artikel för att lägga en cd i släden och trycka på play, men många av oss är noga med högkvalitativ återgivning och i strävan efter bra ljud hamnar man stundtals i kvasivetenskapliga resonemang som kan låta mer som voodoo än bondförnuft för en glad amatör. Därför kan det väl vara bra att gå igenom
 7. När man klistrar in länken till ett inlägg får man valet att bädda in (default) eller att "display as link instead". Den länken kan man kopiera och använda godtyckligt i texteditorn. Tex såhär: här är länken till inlägget.
 8. Jag menade under förutsättning att man skruvar av locket och tittar. Vi är lata av naturen, men nån måtta får det väl vara Man gör det en gång och sätter sedan en klisterlapp "F" vid nätbrunnen.
 9. Det sitter normalt en säkring intill nätbrunnen. Den säkringen bör vara fas i resp apparat. Om man utgår från det så är sedan nätlister, strömrenare, nätkablar och anslutning till central enkla att kontrollera.
 10. Jag är ingen Mozart-fan, men just denna är kanske hans bättre. Han skrev den när han var 17 år Inspelningen med Marriner och St. Martin in the Fields är det bra bett i. Men det är en smaksak och både Colin Davis/LSO/Philips och Bruno Walter/Columbia är bra. Man får luska i utgåvor både vad gäller dirigent, orkester, inspelningsplats och etikett.
 11. Precis. Och det är därför man inte kan utgå från hur en apparat betér sig för sig själv. Ja, men se ovan.
 12. Definitivt. Så länge man vet vad man ska mäta och hur man ska utvärdera. I många fall tycker jag man ser att man mäter alldeles för schablonmässiga egenskaper, exvis magnituden av rena toner, och sedan drar slutsatser utifrån det. Om slutsatsen är "ingen skillnad" förlänger läsaren det till att det inte är någon skillnad. I andra fall mäter man något extremt specifikt, tex hastighet eller temperatur, där innebörden för ljudåtergivning är ytterst svår att se. De flesta standarder baseras på elsäkerhet eller hygienmässiga krav. Ljudåtergivning är något annat.
 13. Nej, såklart. Det var slarvigt formulerat av mig. Högtalaren är ansluten till en krets som bör vara signaljordad. Jag syftade på att i Octavias fall är det inte så lätt att se om så är fallet. Bra poäng. Jag vill minnas att @Peo gjorde ett exempel för att minimera potentialskillnad i ett helt system. Ja! Om man betraktar minuspolen i en single end-krets som en dräneringsledning så borde man koppla alla signaljordar till en plint och koppla plinten till skyddsjord. Single end har väl inget annat sätt att hantera comm
 14. Kan inte annat än hålla med, men många system är inte så renodlade som @octavia rs illustration. Pickup, sut, riaa, högtalare, sub mm finns ofta också i kretsen. Hur vet man tex att högtalaren är signaljordad när enda anslutningen till jord är chassit i en digitalkälla? Octavia vet såklart, men om man frågade mig skulle jag inte svära på det. Ville poängtera att man behöver prova sig fram genom att kolla upp det, mäta och/eller lyssna. För att klydda till diskussionen... Vad är det som säger att helheten blir bäst när potentialskillnaden
 15. Detta är inte "mitt område", men en kontaktyta rör sig alltid på grund av bla temperaturrörelser och vibrationer. I kombination med oxidation blir kontaktytorna med tiden utsatta för gnagrost (fretting corrosion), vilket avsevärt höjer kontaktresistansen. Olika kombinationer av material är olika bra på att motstå gnagrost, och det är ingen slump att man har valt rodium.
 16. Grattis till en jättefin spelare från en frände. Ser gärna lite fler bilder. Ser att det funkar ju även för ögat när man har en pausbild på TVn.
 17. Det finns en klar fördel om man kan söka rätt på råmaterialet själv i att man vet vad man köper. De tillverkarna brukar ha kompletta specar. Om man sedan vill betala en faktor 100 för mystik och att kablarna blir snygga... Om det enbart handlar om hopmontering och konfektionering krävs ingen omfattande dimensionering och testning, men jag vet inte var gränsen går mellan hopmontering och ny konstruktion.
 18. Ja. Om det vore nyinstallation idag utan tvekan. Bara för att Men det är inte helt enkelt att installera en ny 5G10 i mitt tomrör. Jag valde ju också 5-ledare fast det såklart hade räckt med 3. Det är faktiskt inte så dumt att ha en enkelt tillgänglig fas utifall Klangmodulsäkringen skulle lösa ut och man inte har någon i reserv hemma.
 19. Coolt! Men man skulle nog behöva sänka efterklangen 0.5 sek om man skulle spelare elektroakustiskt i det rummet. Har du varit där?
 20. Jag betvivlar inte detta, men är det inte märkligt? Hur vet du att det finns störningar? Kan det vara så att folieskärmen inte är effektiv? Ps. Smart att skärma tomröret isf kabeln!
 21. Ja, det går att översätta alla klasser och variabler manuellt. Men jag tycker inte det är önskvärt av flera skäl. Dels är det riskabelt att välja samma eller olika begrepp på olika ställen, dels är det mesta mer begripligt för de flesta på engelska, dels blir det strul vid uppdateringar, och dels är support och manualer på engelska. Tex om man söker hjälp för en funktion måste man såklart använda den benämning som är default. Om jag skriver "default" så förstår nog fler exakt vad jag menar än om jag skriver "standard". Jag tycker det kan finnas en vits med att översätta "Porta
 22. En klok forummedlem sa för många år sedan att "musik skapas i hjärnan, inte i en apparat". Man kan bli berörd av ljudet i en iPhone. Jag drar samma parallell när tex en dirigent trallar delar av en sats för att förklara hur han vill det ska spelas - det låter fördjävligt men musikerna förstår. Så i viss mån är hifi effektsökeri, det går att ta till sig musik utan att ens höra ljud. Men det finns såklart en ytterligare mening med hifi. När klangerna i sig får nackhåren att resa sig.
×
×
 • Create New...