Jump to content

calle_jr

Admin
 • Content Count

  17 695
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  152

Everything posted by calle_jr

 1. Det pågår ständigt. Både relativ styrka, takt och relativ fas gör att vissa tonsammansättningar i vårt tycke låter bättre än andra. En viss trio eller orkester låter bättre än andra. En viss sal låter bättre än andra. En viss inspelningsledare gör bättre inspelningar än andra. Från mikrofonens synvinkel är varje tidpunkt enbart en sammansatt modulerad ton. Mikrofonen kan inget om FFT. Den hör inte de uppdelade vågformerna. Den hör bara en hastighet åt gången.
 2. Då utgår du från att instrumenten startar vid exakt samma klockslag dvs de styrs inte av fas utan av klocka. Det som spelar roll här är micken. Om inspelningen låter konstigt så låter den konstigt tycker jag. En av de viktigaste egenskaperna för en musiker i en orkester är att lyssna och kunna höra på sin egen och övriga grupper. Absolut fas är ett konstigt begrepp för fas är alltid relativ.
 3. Klangsammansättningen från instrument (och andra ljud) har inte samma vågform i sin positiva (tryckande) som negativa (sugande) fas. Detta spelar säkert ingen roll om hifin är helt linjär (speciellt högtalarna), men ofta är den inte det. Dvs en högtalare kan bete sig olika beroende på var den befinner sig i vågformen. Det finns kanske en möjlighet att det i sådana fall låter bättre om man kan koppla med absolut fas. Detta är samma sak som @Bebop skrev i inlägg #2.
 4. Det är dessa som ska förvalta Euphonia så småningom. Viktigt att vi ser efter dem så de inte hamnar på fel spår.
 5. Svårslaget. Den är inte långt ifrån att utgöra passivt försteg, om man skulle behöva ett sådant. Jag är lite restriktiv och smått reserverad för all typ av formatkonvertering i hemmiljö. Watch out! Nu har det väl ändå gått för långt!
 6. Ja. Skälen till varför inte alla alltid väljer dsp har efterfrågats, och jag ville därför ge några skäl. Se det som avklarat. Ja. Och detta ser både tillverkaren och högtalarkonstruktören. Det finns ju ett samspel där hos flera av de jag har stött på genom åren iaf. Vad jag ville få fram var att en drivers fina egenskaper på pappret kan omintetgöras på en sekund med ett filter. Jag tycker att det är ett skickligt hantverk när nån ser på en driver hur den ska användas utan att sabbas. Jag vet inte. Jag tror att det kan fungera lika
 7. Jag gillar hans inspelning av das wohltemperierte klavier. Åtminstone de 12 första preludierna & fugorna.
 8. Om man tänker sig det dynamiska betéendet hos en driver, dvs på vilket sätt den vibrerar för att skapa önskvärd utstrålning, så ges det av driverns mekaniska, elektriska och magnetiska egenskaper. Filtrets elektriska egenskaper kan likställas med dess magnetiska och mekaniska egenskaper. Så om man kopplar en resistor till en driver är det samma sak som att ändra RMS, en spole kan ändra CMS och en konding kan ändra MMS beroende på hur man kopplar dem och vilka värden de har. Dessa tre i kombination med kraftfaktor och membranarea utgör ju driverns impedansgång, så jag skulle säga
 9. Häpp! Den lilla trafon är väl annars den stora grejen med den puppan.
 10. Skämt åsido... Jag har provat mig fram vidare med lite olika drivers, 2st 15"-are i samma baffel 600x1000. Givetvis måste filtret anpassas för aktuella drivers. Men det blir väldigt tydligt hur mycket filter interagerar med en driver. Det blir svårt att säga hur en driver är utan att veta hur filtret ser ut. Ett filter kan ändra hela driverns karaktär till oigenkännlighet om man så vill. Varför noggrant välja ut drivers på vissa (ofta enskilda) TS-parametrar om man ändå tweakar om alla mekaniska egenskaper med elektriska komponenter? Om man gör det så har det ju
 11. Jag tror det har med FFT fönster, storlek och processing gain att göra. Alltså en helt matematisk finess. Om du ändrar FFT storlek eller typ av fönster så ändras utseendet för de första behållarna. Prova Hanning window och size=65536 i detta fall. Hur ser en skärmdump av den inspelade vågformen ut, alltså med tidsaxeln?
 12. Du kan självklart låna min Peoamp för att undvika riaa-steg. Spela in --> exportera fft till xls --> subtrahera 10 log (fi/fi-1) Det är intressant att se mätningar direkt på pickuper.
 13. Dessa båda har snurrat ovanligt mycket här ett par veckor; Laura Veirs - My Echo Bella Union - BELLA1059V Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters Clean Slate - 19439774432
 14. Jag tror du skulle gilla Graham Bond och Julie Driscoll/Brian Auger/Trinity. Med tanke på vad jag tror du uppskattar, föreslår Saint-Saëns och/eller Khatchaturian. Med största sannolikhet; om förstautgåvan är senare än 1985 och det inte står annat på den så är det en digital master.
 15. Ja, det är linjärt utan riaa-kodning. Men det är exponentiellt i tidsaxeln. Vid 0 sek startar en 800Hz-ton som sveper genom registret för att avslutas vid 50kHz vid 28sek. Kan matematiskt beskrivas som f(t)= 800 x 1,159t. Använder du FFT-funktionen i Audacity? Välj "Analyze", "Plot Spectrum...", "Export..." Obs! Ett exponentiellt brus som detta innebär att man har graverat med samma mängd energi per oktav. Spektraltätheten måste därför öka när frekvensen ökar, och för att visa det representativt måste frekvensgången justeras med 3dB/okta
 16. Frågan är om det inte blev ännu bättre! Röd linje är min föregående krets som är avbildad i diagrammet. Grön linje är ovanstående sallen-key. Jag justerade motstånden i första steget något till 4,7 och 47k.
 17. Klokt! Ett subsoniskt filter helt enkelt. Ska försöka få till det. Det måste nog ligga väldigt lågt i frekvens om jag inte ska sabba lågpasshyllan. Japp. Precis. Detta är den ena anledningen. Den andra är att tweaka frekvensgången så att övergången till mellanbas blir ganska utsträckt. En tredje anledning är basens kvalitet. Dipoler låter ju annorlunda än kabinett, och olika membranstorlekar låter också annorlunda. Så det blir lite experimentverkstad.
 18. Det måste finnas en nivåjustering. Det är en central funktion för systemet. Snyggt. Jag kan inte säga vilken nivå som blir rätt i förhållande till huvudsystemet, men jag kan gissa på mellan 20-50%, eller -6 till -15dB.
 19. Japaner har givetvis förskönat dessa små fula beräkningsmonster i silversocklar och döpt dem till Shirokuma Ja, jag har inte tänkt så långt. Endast att jag inte vill tillverka dussintals pcb pga ändringar efterhand. Men det finns ju fina lugs och turret boards. Och plywood.
 20. Jag förstår det som att den har kapacitet för 110dB. Men mitt filter ska ju vara designat för 18dB. Därför valde jag 18dB, men då blir ju output för lågt. Därav förstod jag det som att råförstärkningen (tex ncore) ska inkluderas i kretsen. Perfekt! Jag kan tunea baserat på det. Finns det någon bra op-amp för en darrig lödare med tjocka fingrar? Tänkte inte använda pcb.
 21. Exakt vad jag behövde få reda på! Jag testade ju med NE5532 men den har alldeles för låg AOL (open loop gain). Och val av GBP (gain bandwidth product) har jag ingen aning om. Nu klarnar det nog snart Nej, jag har utgått från en analog IIR (samma bild som tidigare inlägg): Detta används enbart för att ge en integrering upp till dipolpeaken. Den andra delen med Llp och Clp används för att ge en flack filtrering högre upp. Men det borde jag lika gärna kunna göra med ett och samma 2a ordn analoga IIR som du säger.
 22. Jag tror det, men ska kolla på nästa sak du skrev om det går att få till bättre på annat sätt. Ok! Hmm, inte säker på att du ser att de används högre upp i frekvens. Eller så ser du det och menar att jag kan göra en liknande funktion med 2a ordn lp ihop med hyllan. Det är en parasit för Llp.
 23. Ja. Tack! Men vilken opamp ska jag välja? Detta ger exakt samma output som med det digitala IIR-filtret, så jag behöver inte plåga er med samma diagram.
 24. Vet inte riktigt. Jag får god överensstämmelse med följande, där jag valt så låga R1 och R2 som möjligt med rimligt C; Men vilken förstärkare ska jag prova med för 18dB gain?
×
×
 • Create New...