Jump to content

calle_jr

Admin
 • Posts

  19 193
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  194

calle_jr last won the day on August 17

calle_jr had the most liked content!

2 Followers

About calle_jr

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.discogs.com/user/Calle_jr
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Malmö

Recent Profile Visitors

58 229 profile views
 1. Fasgången är inte helt linjär. Den följer med magnituden. Input är ju inte linjär, så det ligger liksom i karakteristiken för rullband, i likhet med riaa. Det enda som inte följer av karakteristiken för input är lp- och hp-filter som i princip är sub- och supersoniska. Ska fixa en plott med fasgång men är på tjänsteresa.
 2. Lite mätresultat då. Jag har simulerat varje delkrets (streckade linjer) så som den är mätt, och mätningarna (heldragna linjer med punkter) är utförda med syntetiska spotfrekvenser med konstant amplitud. Jag tycker att det ser bra ut. Observera att summan av dessa delkretsar inte kan sägas utgöra hela kretsen, som ju ska motsvara inversen av tonhuvudets karakteristik plus förstärkning. Eftersom varje delkrets har avvikande källimpedans och belastningsimpedans jämfört med hela kretsen kopplad mellan ett tonhuvud och ett försteg så kan de inte summeras. Observera också att vi rör oss med 75dB amplitud i registret. För mig är det en mätmässig utmaning när amplituderna varierar en faktor 5000 samtidigt som våglängderna varierar en faktor 1000. I det läget är det en stor fördel att kunna använda konstanta spotfrekvenser. Peo har mätt upp Lundahl LL9226 belastad med 47kohm//100pF, och den håller sig inom +/-0,3dB 33Hz-50kHz (-1,6dB @ 20Hz). Vi ska prova koppla den mellan dac och preamp, så att signalen blir flytande och galvaniskt skild precis som ett tonhuvud. Det dämpar också signalen 20:1 så att jag kan styra ut signalen från DACen betydligt mer. Jag har fortfarande lite problem med mätning av X4/X5 som sitter på kort #4, och jag har byggt ett nytt kort; Jag har kompletterat kretsen mellan dessa med ett lågfrekvensfilter för att eliminera dc även där. Jag hade 221k och 33nF hemma och surplus, så då får jag HP-filter -3dB vid 22Hz. Såhär; Det blir avsevärt mycket mer metodiskt att kunna ta sig fram såhär jämfört med att arbeta med hela kretsen samtidigt. Det är nog en bit kvar innan vi kan spela musik, men kanske inte alltför avlägset.
 3. Ähum, du @P-pan, vilken genre var det nu som du var kass på? Hur är det tex med ragga chiptune eller psychobilly?
 4. Debutalbum i måttlig upplaga som original. Vem hade trott att de skulle bli så högt ansedda worldwide 1986? De hamnar alltid på topplaceringar med Black Sabbath, Saint Vitus, Sleep, Electric Wizard.
 5. Helt rätt @P-pan! Candlemass första album från 1986, Epicus Doomicus Metallicus.
 6. Jag visste inte hur lätt eller svårt detta skulle bli, så jag kan avslöja att jag har vridit hela konvolutet 90 grader moturs.
 7. Det är på rätt planhalva (dock inte geografiskt), men inte det jag söker.
 8. Ok, vi håller oss kvar i Europa, och vad är då detta för band och album?
 9. Jag är tyvärr inte insatt i den aktuella spelaren, men tror att det är en dc-motor. Varvtalet styrs ju av matningsspänningen och den kan lätt variera med belastningen. Det är inte enkelt att göra en så extremt stabil matning att det inte påverkar motorns gång.
 10. Det finns inget konstigt med det. För en skivspelare är de mekaniska delarna direkt kopplade till de magnetiska och elektriska kretsarna. Om man tänker efter ska en skivspelare mekaniskt kunna separera en hel orkester inkl alla detaljer och transienter i tid och rum. Det är just drivningen som är allra viktigast eftersom det är referensen för all avläsning. Avläsningen för en pickup sker på mikrometernivå och ändringar i mikrosekundhäradet hörs direkt och kan påverka återgivningen fundamentalt. Så drivverkets precision kan bara inte bli för bra.
 11. Då var det alltså David Carlson i en Barco-monitor vi såg på första bilden. Jag var helt ute och cyklade Hur som helst ett mycket bra livealbum, som säkert håller än idag. Ska spelas.
 12. Jag har inte brytt mig så mycket om de dipparna eftersom det är så låg nivå. De är nere i brusområdet och syns som du säger inte i nyttosignalen. Om jag gissar lite vilt så skulle jag tänka mig någon slags utsläckningsfenomen i bruset, tex modulerat skivbrus. Det kan alltså också vara något mekaniskt (motorvibrationer?), men det förstärks som synes inte av signal. Det skulle också kunna vara lastbilar som kör förbi Alfas hus, men det är lite för högfrekvent för det. Det som redovisats är hygiennivå för att man ska få en orientering om vad som testats. När @AlfaGTV har postat den sista riggen ska vi börja titta på några mätresultat som är mer intressanta kopplat till vad vi hör.
 13. Jag har inte den, men man ser den ibland när man är ute och letar i skivbackar.
 14. Man behöver vila ögonen på dessa en stund för att få en kontext och se att samtliga riggar ligger väl över hygiennivå. Det är så att säga inget fel på någon av dem. Mer än såhär brukar man inte redovisa*), och då är det inte konstigt att man knappast kan urskilja några skillnader i återgivning kopplat till mätprotokoll. *) Vi har avsiktligt undvikit att redovisa svaj, fladder, hastighetsavvikelser och sådant, eftersom man dels i viss mån kan hänföra detta till rena inställningsparametrar, dels vill vi hålla nere antalet diagram så att det blir mindre rörigt.
×
×
 • Create New...