calle_jr

Admin
 • Content Count

  17 004
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  141

calle_jr last won the day on May 11

calle_jr had the most liked content!

2 Followers

About calle_jr

 • Birthday 1964-06-27

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.discogs.com/user/Calle_jr
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Malmö

Recent Profile Visitors

53 385 profile views
 1. calle_jr

  Från speglingseffekt till musikalitet

  Väldigt intressant detta. Jag skulle intuitivt inte vara så bekymrad för riktningsfelen inom rimliga gränsen. Men som jag ser det innebär fasvridningar i registret att den sammansatta audiosignalen "moduleras om" så som vi hör den. Dvs instrumentklanger ändrar sin frekvenssammansättning. Det skulle vara intressant att reda ut när detta börjar bli hörbart. Känns rimligt att det ligger i det härad som @Anders65 antagit.
 2. calle_jr

  En visit hos Akkelis

  Chord är på gränsen till vulgära, men denna lilla elektronikpulpet är läcker. Toppklass på fotot
 3. calle_jr

  Figges ljudlåda

  En typisk grillsmiley.
 4. calle_jr

  Lär känna ditt försteg

  Då blir hela schemat exkl nätdel såhär: Och en simulering ger följande:
 5. calle_jr

  Lär känna ditt försteg

  Jag tycker att han har ett helhetstänk där rör eller transistorer kommer in som en del. Alltså i det sammanhang och det val av lösning han föredrar för en viss byggdel så föredrar han rör/transistor. För likriktning tex väljer han hellre en lösning med transistorer, medan andra delar av nätdelen fungerar bättre med rör pga högre spänningar vilket uppfattas som mer kraftfullt.
 6. calle_jr

  Musikhörna och experimentverkstad

  Detta är ju inte av den arten som undanbedes Det ser ut som en Khozmo
 7. calle_jr

  Bristell & Hansson

  Fantastisk story! Nästan varje mening innehåller ett eget ämne värt att utveckla. Konceptet att försöka integrera rummet i stället för att reglera är spännande. Att inte betrakta rummet som åtskilt utan som en förlängning av högtalarna.
 8. calle_jr

  Från speglingseffekt till musikalitet

  Vad jag menar är att bara för att man inte kan detektera en skillnad är det inte säkert att man inte hör en skillnad. Det är skillnad på utvärdering/tester och lyssning. Som exempel kan man mycket lätt detektera en kontaminering i vatten. Med en chili con carne är det inte lika enkelt. För musik har man inte ens en sann referens. Jag vete tusan om jag håller med dig om testet. Riktningsverkan tycker inte jag är så viktigt. Jag är dåligt insatt, men borde det inte vara bättre att testa grupplöptid?
 9. calle_jr

  Från speglingseffekt till musikalitet

  5µs är säkert ett bra riktmärke. Musik och ljud är ju en komplex komposition av toner, så jag tycker inte man kan vara säker på att gränsen för vad man hör är samma som gränsen för vad man kan detektera. Man kan ju tex inte detektera filmrutor förrän det är väldigt låg framerate Ögonen fyller själv i, precis som öronen. Men upplevelsen är en annan femma...
 10. calle_jr

  Figges ljudlåda

  Ja kanske det, men det är ju också en form av utmattning. Vad jag menar är att du har nog stora förutsättningar att få en bättre högtalare nu än så som Rienzi spelade mot slutet. Såna här smygande saker är inte så enkla att upptäcka.
 11. calle_jr

  Figges ljudlåda

  Dina tidigare basar bör väl ha varit lite halvkassa en tid. Det verkar ju vara en utmattningsskada. Skönt att det löste sig såhär bra.
 12. calle_jr

  Lär känna ditt försteg

  Ja Kaskad ska det vara. Känner på mig att jag kommer glömma det igen. Det finns fler fel. Återkommer... Edit: Fixat! Edit2: Fixat igen.
 13. calle_jr

  Lär känna ditt försteg

  Pust. Med ovärderlig hjälp från @Peo och @MatsT har jag satt ihop ett komplett blockdiagram: Schema för riaa- och linjesteg, se några inlägg ner. Nu gäller det att hitta mina fel
 14. calle_jr

  Lär känna ditt försteg

  Det var ju lite nimmare Omfattar den kretsen hela nätdelen förutom nättrafos? Jag fick googla PSRR (power supply rejection ratio) och förstår det som att det beskriver nätdelens förmåga att undertrycka rippel. Här beskrivet för en LDO (Low Drop-Out regulator): Dvs nätdelens förmåga att tvätta det smutsiga nätet. Det är väl främst reguleringen som ger dropout-spänning? Jag är lite förvånad att det är så lite förluster som 10% i en rörnätdel (365VAC --> 330VDC). Men det kanske beror på hur "immun" mot smutsig nätspänning man vill göra reguleringen. Är brusande komponenter något att bry sig om i en nätdel?
 15. calle_jr

  Lär känna ditt försteg

  Hehe Ja, i vid bemärkelse är väl positiv/negativ feedback en felkorrektion. @Peo har tidigare skickat denna till mig. @Erik Andersson Edison, halvledar-psu från 1987: