Jump to content

Alfa

Medlem
 • Posts

  84
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Alfa

 1. Stereophile A listat.

  Silverfinish

  Perfekt skick och originalkartong finns.

  Bilder kan skickas

  Nypris idag 60.000 SEK

  Pris:18.000 SEK

  Har också matchande försteget K-5xe som också

  kan säljas mot tillägg.

  Finns i norra Stockholm

 2. Är lite nyfiken jag med måste jag säga (fick ju lite förhinder jag med ;) ).

  Var förbi senast han demade hos Audio Concept och då ljöd musiken ur dessa...

  91caef2b.jpg

  som jag hoppas att fler får ta intryck av.

  En mycket välspelande och musikalisk liten "golvare" som jag tycker förtjänar

  rikligt med uppmärksamhet :)

  Tack för bilden P-pan. Besökte också AudioConcept när Georgios demade. Och jag håller helt med dig om att högtalarna förtjänar ordentligt med uppmärksamhet. Historiskt sett är väl Georgios mest känd för sina förstärkarkonstruktioner med nu när han konstruerat högtalare så tycker jag de blivit historiskt bra. ;-)

  /Alfa

 3. Kan tyvärr heller inte besöka Arkenmässan i år.

  Har sett att Georgios Fevgidis ställer ut sina G-Dis produkter i år igen. Tidigare år har han, vad jag tycker, bjudit på mässans bästa ljud. Dessutom alltid trevligt bemötande.

  Någon som besökt honom? Hur låter det i år? Bilder?

  /Alfa

 4. Posted - 2011/09/03 :  19:58:11        

  Är det någon som har erarenheter i ämnet, någon som har tankar, åsikter? Dela!

  Jag har länge funderat på en bra hylla till min kuzma. det finns ju givetvis att köpa, men de dedikerde hyllorna går inte att ställa i våg, vilket för mig är prio nr 1. Har prova div matrial, trä, mdf, glas, granit, mfl men det har aldrig klaffat perfekt, sen provade jag några överblivna akrylglas, dett lät mycket bra. Så jag åkte ned till en producent som arbetar just med akrylglas för att se om det fanns spillbitar i tillräckligt stora bitar. Tyvärr fanns ingen klar i rätt storlek, men en vit 3, cm tjock. Den slog jag till på.

  Nu står den på soundcarepuckar men jag ska låta en mek verkstad fixa till ett mer färdigt, läs snyggt och välbyggt resultat.

  Från början tänkte jag puckar o koner i mässing, sen tänkte jag på att göra konerna i Alu, sen började jag fundera kring rostfritt. Jag vet inte vad som blir bäst, som sagt alla tankar är välkomna.

  Varför inte koner i plexi.

  ;-)

  Alfa

 5. Har utvärderat digitalomvandlande produkter i några omgångar tidigare och blivit riktigt förvånad över hur stora skillnader det kan vara. Ser fram emot att höra dina intryck kring produkter av förmodat "senaste" snitt :mm:

  Min erfarenhet är att DAC:en är mycket viktig, ungefär som pickupen vid vinylspelning.

  Jag har lyssnat på många dacar under senaste åren och min personliga åsikt är att G-Dis Audios, DAC VI tillhör de allra bästa på marknaden när det gäller rent och okonstlat ljud. Avslappnat som om det vore vinyl...

  MVH

  Alfa

 6. Photobucket verkar funka bättre än Pbase för bildlänkning hit.

  Bakom de frostade rutorna spelar G-Dis DAC VI och slutsteget G-Dis P400. Jag streamar via en dator som är modifierad för att vara så tyst som möjligt både elektriskt och akustiskt ;-)

  Det står också ett AW120 och EC4.7 från Electrocompaniet i bänken.

  MVH Alfa

  110602listeningview.jpg

 7. Hej

  Testar lite förstegsteg tillsamans ett NAD slusteg som vi har lånat. I manualen står det:

  Input impedance (Fixed IN) 10kΩ + 200pF

  Input impedance (Variable IN) 100kΩ + 100pF

  Vad betyder egentligen 100pF ? Förstår att via variable inställningen så kan man ställa ingångs impedansen men mellan vilka värden i kΩ är det egentligen möjligt att variera ?

  Har ett 3 Försteg som vill ha + 30k ohm resp + 50 k ohm enligt Stereophile mätningar. Förstår jag det rätt att det inte är några problem ?

  Mvh P

  Hej,

  Tolkar det som att det är slutsteget som har två alternativa ingångar, en fixed och en variable. Isåfall är det ingångskänsligheten på "variable" ingången som är justerbar och normalt ändras inte ingångsimpedansen. Justeringsratten är inget annat än en volymkontroll. Ingångsimpedansen är då på denna apparat fast 100kOhm och ingångskapacitansen är 100pF. Båda värderna är mellan signal och jord. Kapacitancen på 100pF finns där för att bandbreddsbegränsa uppåt och därmed förhindra att högfrekventa (långt utanför det hörbara området) signaler tar sig in på slutstegets ingång.

  Det ska inte vara något problem för denna förförstärkaren att driva slutstegets 100kOhm när det som du skriver rekommenderas lägst 30k respektive 50k.

  MVH

  Alfa

 8. Hej,

  Det kan kanske vara så att någon av de apparater som kopplades till anläggningen har så kallade Y-kondensatorer. De är normalt på ett par nF och sitter mellan fas till jord och jord till nollan.

  Om en sådan apparat inte jordas ordentligt kan den via Y-kondensatorerna ge en svag stöt eftersom att apparatens jordplan antar halva nätspänningen.

  MVH

  Anders

 9. Under en längre tid (några år) så har jag ett problem där jag ännu inte lyckats få fram vad det kan bero på. Jag använder en strömrenare ifrån Exact Power, EP15A där den i vissa lägen har ett svagt brummande ljud. Då jag har några olika rum med ljudanläggningar så har jag provat att skifta den mellan de olika anläggningarna men samma problem uppkommer.

  När det är plusgrader ute och elanläggningen (bergvärme) i huset inte behöver jobba så hårt så lugnar sig det brummande ljudet och är obefintligt. Men när det som ikväll är något kyligare ute så uppstår detta ljud som ligger och maler i samma frekvens ständigt.

  Hela anläggningen drivs av el från en fas i elsystemet som endast matas ut till ljudanläggningen.

  Hej,

  Baserat på vad du beskriver så skulle brummet kunna bero på att det finns en DC komponent på 230 V matningen in till strömrenaren.

  Den an tas bort med en så kallad DC blockare.

  MVH

  Alfa

 10. Förresten, Alfa du skriver om Foobar 2000 med KS. Jag tankade hem Foobar 2000 och KS Plug In och installerade den. Jag kan se den i komponentlistan men hur bär man sig åt för att aktivera den så man verkligen kör KS?

  Hej,

  Man startar Kernel Streaming i Foobar genom att:

  1. Ladda hem kernel streaming support filerna från foobar2000.org

  2. Packa up (unzippa) dem

  3. Spara foobar filen: foo_out_ks.dll i underbiblioteket "components" i programbiblioteket på C: för foobar

  4. Starta foobar och klicka där fram file/preferences/output

  5. Rutan "Preferences output" öppnas då och där under "device" kan man välja KS: xxx(namn på aktuellt ljudkort)

  Knastret som du fann vara hårdvaruberoende kan också bero på t.ex. roterande hårddisk, snurrande fläktar och nätaggregatet. Jag har själv funnit att dessa tre komponenter har stor inverkan på ljudmässiga resultatet.

  Kör själv min audio dator med SSD hårddisk, avkopplad och kraftigt nedställd fläkt samt medicinskt nätaggregat (har lägre störnivå jämfört med vanliga nätaggregat för datorer)

  Lycka till

  MVH

  Alfa

 11. Loggade precis in för att ropa på hjälp om nästan samma problem: För mig knastrar det spontant under låtarna - inte emellan eller vid låtslut. Jag kör inte Kernel streaming (ännu - då jag inte hittat någon plugin för Foobar eller Winamp som utlovas funka med Windows 7).

  (det är ju märkligt att man tycker det är helt ok med lite knaster från vinylen men blir tokig när det knastrar om digital musik)

  Det som överensstämmer med mina problem är att de började när jag bytte laptop från HP med Vista (för att det då hackade och hängde sig titt och tätt) till Asus Eee PC med Windows 7. Det hackar eller hänger sig dock inte längre gudskelov.

  Jag har varit lite lur på om det är något tok i ljudkortet som upsamplar på något tokigt sätt. Det fins en inställningsfunktion för ljudet som medger ändring av bit och Hz - den är default ställd på 24/96. Dock blev det inte bättre av att ställa om till 16/44. Är dock inte ens säker på om den funktionaliteten är inkopplad eller inte....... :blush

  Det var därför jag hoppades på Kernel Streaming - vilket alltså verkar döfött.

  Hoppas på fler problembeskrivningar så kanske vi kan ringa in problemet.

  Hej,

  Knaster är ju inte roligt.. :-)

  Det kan t.ex. uppstå om det är kontaktproblem i SPDIF kabeln.

  Min erfarenhet är att foobars plug-in för Kernel Streaming fungerar utmärkt i W7 64-bit.

  http://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_ks

  MVH

  Alfa

 12. Tackar för kommentarer. Fråga igen: Är skärmning samma sak som en Faradays bur?

  Bästa,

  Hermes

  Hej,

  Det går säkert att se detta på flera olika sätt.

  Mina egna erfarenheter är:

  Svarar både ja och nej på din fråga

  En icke jordkopplad skärm skyddar ledarna men kan själv laddas upp av påstrålade störningar. Det finns alltid en något kapacitiv koppling mellan signalkablarna inuti kabeln och skärmen. Om den ojordade skärmen påverkas av störningar utifrån kan detta överföras kapacitivt till signalledarna.

  Om skärmen är jordad så leds störningarn hellre ner i jord än in mot signalledarna. Å andra sidan är då den kapacitiva kopplingen mellan signalledarna och skärmen direktjordad men vi pratar om cirka 20-30pF per meter i en bättre audiokabel. Det är så låg kapacitans att det inte bör påverka signalen.

  Störningar från t.ex. radiosändare kan påverka förstärkarkretsarna och dess motkoppling. De får arbeta med annat än musiksignalen och detta kan skapa interferenser och försämrad exakthet på musiksignalen.

  MVH

  Alfa

 13. X Latch Rubber står det för enligt Wikipedia. Jag har nästan fattat hur det funkar. Rätta mig om jag har fel: Man speglar två signaler och blir det en störning så blir det "obalans" som sedan balanseras ut på slutet. Denna obalans härör från att störningen stör signalerna "åt samma håll" och därmed blir det två speglade signalerna osymmetriska.

  Med denna teori skulle XLR kabeln vara helt okänslig för störningar. Rätt eller fel? Tacksam för kommentarer/svar.

  Men vad är skärmning då? Vissa anser att oskärmad är bättre - vissa tvärtom. Pratar vi om Faradays bur här? - som kancellerar allt elektriskt fält utifrån?

  Jag provade ett par oskärmade XLR kablar en gång och då brummade det i högtalarna vid hög volym (utan att spela musik). Mysterium - XLR kablarna skall ju vara immuna ot störningar?? :?: Fattar ingenting.

  Vore tacksam för kort teknisk utläggning. Mina elektrokunskaper sträcker sig inte så långt; Ohms lag+ Kirchoff lag typ...

  /Hermes

  Hej Hermes,

  Balanserade kablar är okänsligare än obalanserade kablar för yttre påstrålade störningar. Balanserade kablar är alltså inte helt immuna. Man kan se kablar som radioantenner som fångar upp störningar på olika sätt.

  Det finns en rad olika störningar som kan påverka musiksignalen under dess färd från t.ex. en CD spelare til förstärkare. Man behöver betrakta störningarna ut dess ursprung för att förstå hur de kan påverka kabeln. Lite mer information om just detta finns här: http://www.solidlinkaudio.se/sida2.html

  En jordad skärm skyddar signalledarna mot påstrålade störningar men kan samtidig ge kapacitans mellan signalledarna och jord.

  MVH

  Alfa

 14. Jag har ett litet problem, nä förresten det har jag ju egentligen inte.

  Jag skulle vilja ha svar från någon som har lite kunskap i ellära. Det är så i normala

  fall så vill man ju ta reda på vilken pinne fasen ligger på och det kan man ju göra på olika sätt

  bland-annat så mäter man bara med en faspenna i kontakten eller så mäter man i apparat-höljet spänningen.

  Det är inga problem att göra detta så länge jag ansluter anläggningen i ett vanligt vägguttag.

  Nu har jag en skiljetrafo som är matad men separat tre-fas slinga som hela anläggningen är kopplat till

  och ska jag då kolla fasen så går inte detta då jag får utslag på bägge pinnarna eller om jag

  mäter i apparat-höljet så får jag inget utslag alls.

  Detta är i och försäg inget problem för rent ljudmässigt så låter det lika bra hur jag än kopplar.

  Men av ren nyfikenhet så måste jag få reda på hur det kommer sig.

  Jag hoppas på seriösa svar och inga gissningar ;)

  Hej,

  Direkt i ett jordat vägguttag så finns totalt tre anslutningar 0, 230 VAC och säkerhetsjord. I säkringsskåpet är 0:a och säkerhetsjord ihopkopplad.

  På skiljetransformatorn eller isolationstransformatorns utgång återskapas en helt galvaniskt isolerad spänning med en potentialskillnad på 230 VAC mellan polerna. Jordreferensen med den 0:a som finns i säkringsskåpet är bruten.

  Om man betraktar den ena utgångspolen på isolationstransformatorn som 0:a och den andra som 230 VAC så kan de tillsammans åka i potential i förhållande till den verkliga jordreferensen. t.ex. kan den ena anta 50V och den andra 280 V, potentialskillnaden är alltid 230 VAC.

  Det finns en annan typ av isolationstransformatorer som använder så kallad 115X koppling. Dessa använder ett mittuttag på isolationstransformatorns sekundärlindning som ny skyddsjord med jordfelsbrytare som kan bryta utgången om det går ström tillbaka genom mittpunkten.

  Utan isolationstransformator:

  Nätransformatorn i en apparat har normalt en primärlindning lindad runt en järnkärna som är skruvad i chassit (Jord). Om den polen av lindningen som är närmast järnkärnan är den som är ansluten till 230 VAC brukar man kunna detektera detta med t.ex. en phasen penna. Det kan betraktas som att apparaten har högre läckström mot jord i ena läget och lägre i det andra.

  Med skiljetrafo innan:

  De matande 230 volten är helt flytande, isolerade med en hög isolationsresistans mot elnätet. Om lindningen i apparatens transformator har något högre läckström mot jord i ena polen pga att lindningen ligger närmare jord där så hålls spänningen ner i den enden av lindningen och den andra antar 230 VAC.

  MVH

  Alfa

  MVH

  Alfa

 15. Tack alla för svar och tips

  Det kommer inget ljud ifrån högtalarna enbart ifrån slutsteget samt strömfiltret jag har.

  Nu till helgen blir det till att felsöka och jag hoppas att jag kommer till en lösning. Det är så tråkigt när anläggningen står helt avstängd.

  Jag är väldigt sugen att skaffa egen fas till min anläggningen men det får bli när jag bor i en egen boning :).

  Ännu en gång tack

  Hej,

  Isåfall kan det vara en DC komponent på nätspänningen som gör att transformatorerna i sig brummar. Eventuellt kan det hjälpa med en separat fas från proppskåpet eller en så kallad DC fälla.

  Lycka till!

  MVH

  Alfa

 16. Det är med stor tacksamhet jag noterar mitt handikapp att jag inte hör någon skillnad mellan FLAC och WAV. Bl a sparar jag diskutrymme och jag får bättre katalogisering. Jag har kört A/B lyssning med ett helt gäng hemma och ingen har lyckats höra några skillnader. Jag säger inte att ni har fel men jag tillåter mig tvivla.

  Hej,

  Tvivel är bra tycker jag. Det är väl en av de största drivkrafterna bakom stora upptäckter. Låter som någon filosof sagt det...

  Om jag förstått rätt så behöver FLAC filerna packas upp i realtid under uppspelning. Kanske är det det som ligger bakom att jag hör skillnad här hemma hos mig. Kanske är det beroende av datorprestanda eller medialspelarens prestanda men vem vet?

  MVH

  Alfa

 17. René i Schweiz liksom min kompis Torkel menar att FLAC låter sämre än WAV och i sista numret av tyska STEREO (8/2010, s. 56) kan man läsa

  Det gällde även för jämförelsen WAV/FLAC där FLAC alltid lät en aning artificiellare. Detta stämmer överens med upplevelser vid andra jämförelser.

  Jag vet inte vad som menas med att WAV inte stöder metadata. Vid rippning hittar den skivorna och ger de olika låtarna korrekta titlar och ofta hittas också skivomslag - detta är väl metadata :?:

  Jag skall nu börja rippa min CD-samling och som det ser ut nu så blir det WAV.

  //Eliot

  Hej,

  Kör själv WAV, tycker allt annat låter sämre :app: . Man kan spara skivkonvolutets framsida döpt till "cover" tillsammans med låtfilerna i skivans bibliotek. Då kan mediaspelaren visa det på skärmen när man spelar skivan. Det fungerar likadant i Squeezeserver.

  MVH

  Alfa

 18. Om man har problem med avbrott under uppspelning från dator kan det vara värt att fundera på inställningar i datorn.

  Här är några exempel när man har Windows 7:

  * Antivirus program - schemalägg aktiviteterna så att de inträffar när du inte spelar musik. Kan rekommendera Microsofts nya gratis antivirus "Microsoft Security Essential". Datorn blev snabbare med den. :)

  * Prioritera program - Ställ om så att mediaspelaren som spelar upp musiken är högre prioritetat än normal

  * Energialternativ - Ställ om datorn så att den står i "High performance"

  * Kontrollera vilka program som ligger under autostart - Ta bort sådana som inte är relaterade till musikuppspelning

  * Ladda in en plugin som ASIO, Wasapi eller KS plugin till mediaspelaren. Det gör att datorn prioriterar att spela musik.

  Kan rekommendera den här USB drivern från Behringer. Fungerar med de flesta USB DACar

  http://www.behringer.com/EN/Support/U-Control-Downloads.aspx

  * Nätverket - kontrollera om det går att ställ in i routern så att mediastreaming prioriteras. Om man kör trådlöst kan det kanske behövas extra mycket Mbit kapacitet och kraftigare antenner.

  MVH

  Alfa

×
×
 • Create New...