Jump to content

Anders

Medlem+
  • Posts

    225
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Anders

  1. Jag skulle hört honom i Berlin i maj men vi fick då reda på att han blivit inlagd på sjukhus. En elev till honom hoppade in som ersättare och det lät väldigt likt Stanko, osäker på namnet så jag avstår från att skriva något. Det verkar som han inte varit allvarligt sjuk förrän i år. Det står litet mer på ECM:s hemsida. Han ska ha beskrivit sin musik som en kombination av slavisk melankoli och blues. ECM har också en kampanj där man kan köpa hans skivor för 10 euro/styck.
  2. De stora faller ifrån. Det har blivit alldeles för mycket på sista tiden, förra veckan Paul Bley och Pierre Boulez.
  3. Förledande texter, bättre än så behöver det väl inte bli!
  4. Några som jag som har hittat som matchar seriöst är som nämnts Tube Amp Doctor i Tyskland. Det verkar dock bara gälla det som som du kallar Premium Matching. Jag tittade för några år sedan i deras katalog och det var inte helt glasklart men fick gott intryck av premiummatchningen. Om man beställer annan matchning så är den nog litet enklare med bara mätning. Nu är det inte så att alla rör måste matchas, i t.ex. försteg kan det vara onödigt och det beror på förstärkarens konstruktion och det är väldigt svårt att veta. Effektrör i push-pull förstärkare bör dock matchas. www.tubeaudiostore.com har en datorbaserad matchning med flera mätpunkter vid hög spänning med egenutvecklad utrustning av Roger Modjeski (som utvecklat Music Reference förstärkarna). Kanske man kan se det som en förenklad variant av kurvtracer. Rören distibueras genom Exotic Audio/Välljud. Upscale Audio i USA säljer också förinbrända rör som är matchade vid hög spänning. Annars kan matchning i annonser betyda vad som helst, som att det är samma fabrikat och modell på rören!
  5. Att prova och särskilt att matcha rör är inte så lätt. Jag har en ganska enkel rörtestare som är mycket användbar när det gäller att kolla konditionen på rören (finns i syd). Man kan se om de passerat bäst-före-datum och ungefär var de befinner sig i förhållande till full effekt samt kolla kortslutning och läckage. Det är en Sencore Mighty Might som jag köpte av en testarentusiast som kollat och kalibrerat den. De flesta rörtestare är mycket gamla och skicket kan variera mycket men ofta behöver de restaureras för att fungera tillförlitligt. Det verkar osannolikt att rören skulle slitas ojämt. Man behöver matchade rör främst i push-pull förstärkare och där arbetar rören i tandem och borde slitas lika mycket. Om de är omatchade ökar distortionen men annars händer inget farligt. Egentligen behöver man bara matchade par men det är praktiskt att köpa kvartetter så man slipper hålla reda på vilka rör som hör ihop. Naturligtvis kan man ha otur så att det ena röret inte är lika hållbart som det andra. Matchning av effektrör är dock en intrikat historia. Helst skall rören vara inbrända typ 100 timmar innan man mäter så att egenskaperna har stabiliserat sig. Det man matchar på effektrör är främst transkonduktans och många mätare klarar inte detta (t.ex. min). Av de som mäter transkonduktans gör de flesta det på ett otillfredsställande sätt, vid alldelses för låg spänning och inte vid de betydligt högre spänningar som används i förstärkaren. Slutligen om man har en testare som mäter hög spänning så är det ändå inte säkert att de är matchade på just de arbetspunkter som används i den egna förstärkaren. Slutligen behöver man ett stor antal rör som utgångspunkt för att ta ut de som matchar bäst. Om man har hundra rör kan man göra 25 kvartetter som är väl matchade. Om man har ett litet antal rör blir det svårt att matcha bra om man inte råkar ha tur. Därför tyckte jag inte matchning var något för mig att ge sig in på utan bättre att överlämna till de tyvärr få aktörer som gör det seriöst.
  6. Går igång på håller jag med om, jag har själv gått igång på det så mycket att jag skaffat slutsteget ATM-2. Men modern? Ja, i den bemärkelsen att den går att köpa nytillverkad men annars är förstärkarna samma som de har varit i decennier. Gäller i alla fall ATM-1 och ATM-2 som i princip är samma som på 90-talet, möjligen ibland med förbättrad komponentkvalitet men samma design och point-to-point wiring utan kretskort. Ett företag utan vurm för ständigt nya modeller och varför om man har något som redan är bra och inte blir bättre genom att trixa med det. Möjligen skulle man kunna önska att de inför motorkontroll till volymen på förförstärkarna, det borde inte inverka menligt på ljudkvaliteten.
  7. Kritiken mot nya rör var nog störst vid tiden omkring 2007, av gamla rörentusiaster ofta betraktade som "junk" - inte bara vissa rör utan alla. Tongångarna har blivit mycket mera positiva och det finns en del som tyder på ökad kvalitet. Inte bara bättre tillförlitlighet utan också bättre ljudkvalitet. Jag vill gärna tro på en sådan trend eftersom de gamla rören försvinner efterhand. Många populära typer av rör börjar bli svåra att få tag på NOS. Jag har inte sett några tecken och bilder på nytillverkat maskineri förutom teststationer. Det är gamla maskiner från Philips, Mullard och Siemens som har exporterats. Naturligtvis kan sådan utrustning underhållas och uppgraderas men under lång tid verkade den slitas ned och underhållas minimalt. På marknaden för rör till musikinstrument finns också en stark prispress nedåt som omöjliggör kvalitetsrör. Det kan förklara att NOS hade högre kvalitet. Det finns lyckligtvis tecken på att trenden har vänt och ökande kvalitet. Man har börjat tillverka dyrare rör, ibland till liknande priser som NOS. Det finns en viss debatt om detta är samma vara i lyxigare förpackning eller bättre producerade rör. Men en del nya rör har trots allt blivit bra, t.ex. KT120. Detta är faktiskt en ny rörtyp och inte bara en kopia av av gamla konstruktioner, som t.ex. kopior av Mullard ECC83 och EL34 (som får kallas Mullard eftersom man köpt rättigheterna till varumärket). Ännu har jag inte hört något rör som är lika bra som NOS, men å andra sidan har jag bara ett begränsat antal modeller och inte de allra senaste. Även bland NOS kan man få tag på mindre lyckade exemplar men de som är bra har varit bättre än nya.
  8. Moderator Bebop har sagt att det inte är OK (post 147). Jag håller med eftersom det leder till olika villkor för olika marknadsaktörer. Dessutom ogillar jag insmugen reklam och styker för egen del direkt produkter från handlare som försöker kränga dem på forum, detta gäller även om deras produkter skulle råka vara bra.
  9. Bebop, det kan förstås vara otur med just de rören. Men det är också tänkbart att slutstigen driver smårören hårdare än de andra apparaterna. I så fall verkar det bli en bra synkning av byte av smårör och effektrör. Livstiden på rör är rätt variabel. Jag har sett personer som påstår att de haft smårör som gått i decennier utan avbrott. Och att NOS effektrör ofta varar typ 5000 timmar mot 1000 - 2000 timmar för nytillverkade. Jag tror att det kan ligga en hel del i det, men har ingen definitiv uppfattning. Tar rätt lång tid att testa fram och de enda old stock effektrör jag har är EL84. Är personligen tveksam till att ge mig in på NOS KT88 och 6550 eftersom de är mycket dyra, svåra att hitta i bra matchade kvartetter och ändå inte varar i en evighet.
  10. Det är viktigt att skilja på små rör och effektrör när det gäller drift. Små rör som ECC88 och ECC83 drar inte mycket energi och blir inte särkilt varma på tomgång. Sådana kan stå på alltid och jag har för det mesta min förförsärkare på dygnet runt, där handlar det om fyra PCC88/ECC88. Beräknad livsläng är ca fem år. Än så länge har den stått på i två år förutom enstaka avbrott när jag är borta några dagar. Då känns det bättre att släcka ner allt. För effektrör (EL34, 6550, KT120 etc) gäller andra principer. Naturligtvis inte stänga av i ett men att stänga av över natten är en rimlig princip. Jag har aldrig sett några mätningar på slitage och det mesta verkar baserat på erfarenhet. I relation till vad jag har läst verkar det dock rimligt att ett påslag av rören motsvarar några timmars drift i slitage. I alla fall kan det gå åt mycket energi även när förstärkren inte spelar musik. Mina fyra KT120 generar en hel del värme bara av att stå på. Kan vara annorlunda om man har en förstärkare med något slags stand-by/sparläge men detta är ovanligt. Livslängden kan variera mycket mellan olika rör. Har lyckligtvis inte råkat ut för det än men en del nya rör lägger av i stort sett direkt eller efter några veckor. Man får anta att tillverkare och leverantör då ofta inte har testat rören utan säljer allt. Det är många som påstår att gamla rör (NOS) har längre livstid än de som tillverkas nu. Men livstiden påverkas också mycket av förstärkarkonstruktionen, en del konstruktioner driver rören hårt och är känd för att äta rör. Annars är slitage inget farligt vad jag kan minnas. Anodspänning och transkonduktans minskar och röret förlorar i effekt och ljudet blir sämre: plattare och livlösare. Kanske skall försöka följa upp om risken för kortslutning ökar, men kan inte minnas att jag sett varningar för det förutsätt att röret fortfarande är i rimligt skick. Om man köper begagnade rör är det bra att ha en rörtestare. Känner mig mycket lugnare efter att jag skaffade en sådan. Naturligtvis bra att ha också om man köper från någon som inte testar rören omsorgsfullt, vilket det är få som gör. Dock ganska ovanligt att dåliga rör leder till skador på förstärkaren utan mest förtretet att ha köpt fyra rör men inte kunna använda dem när det ena smällt.
  11. Då kommer Air Tight upp på min lista över möjliga nya pick-uper. Har redan en av deras förstärkare och är mycket nöjd med den.
  12. Titta och läs i länken: Arkiveringsbekymmer som är större än det vanliga
  13. Skall bli intressant att läsa om dina intryck av Air-Tight, Kleos också men det är mycket mer skrivet om den.
  14. Mycket tråkig nyhet. Titeln på sista skivan antyder att han var väl medveten om att det var sista dansen. De flesta album där han är med lyfter ett steg eller två genom hans basspel. Men det är många album det handlar om och mycket för oss att lyssna på.
  15. Jamen det är inte så varmt än. Jag väntar med byte tills svetten lackar och värmeslaget närmar sig.
  16. Voice-o-Graphen från 1947 är läcker - nostalgi av hög klass (se länken i Mats inlägg). Kanske blir bra ljud också? Definitivt annorlunda.
  17. Record Store Day Sweden blir 26 april 2014. Försäljning av vinyl förstås men också spelningar och evenemang i en del affärer. Man kan hitta i länken nedan. Record Store Day
  18. Varför köpa sånt? När Musical Fidelity V90-DAC för $299 är class A+ i Stereophiles lista.
  19. Inspelningstekniker har alltid använt en massa tricks för att manipulera ljudet, förbättra det skulle väl de säga men det blir tyvärr ofta tvärtom. Det är knappast möjligt att göra en modern inspelning utan olika tricks. Nästan alla använder många mikrofoner vilket innebär att instrumenten mixas elektroniskt och inte akustiskt. Det har fördelar eftersom det kan vara svårt att få rätt balans med två mikrofoner och fungera bra om det är rätt gjort. Om det är dåligt gjort kan man förlora rumsklangen och musikerna låter inte lika samspelta. Sedan kan varje sådant multichannel track manipuleras, t.ex. kan sångarens falska toner rättas till genom digital programvara! Bandbrus kan tas bort varsamt eller så kraftfullt att de naturliga övertonerna i musiken också hyvlas av. Mastringen är till för att få rätt volym och tonbalans på hela inspelningen. Det kan göras bra och många menar att en viss kompression i de flesta fall ger bättre ljud. Jag tror på detta när det är stora skillnader i dynamik. Om man skall höra de svaga partierna i en Mahler symfoni så blir det väldigt högt i de starka partierna. Det fungerar i en koncertsal men hur fungerar det hemma i ett litet rum? Här kan man också se att det finns stora variationer mellan olika gengrer med olika normer för klassiskt/jazz, rock och pop. Förvisso har komprimeringen urartat i vissa genrer. Det svåra tricket som lyssnare är att försöka hitta en uppspelningskedja som både är transparent men samtidigt tolerant mot dåliga inspelningar. Tolerant betyder här att man hör att inspelningen är långt från perfekt utan att det skär i öronen och man kan koncentrera sig på det musikaliska innehåll som ändå finns där. Här kan det vara stor skillnad på olika högtalare och förstärkare (och kombinationer av sådana). Det är viktigare att testa med dåliga skivor än med bra skivor!
  20. Från Kickstarter, här kan man se att det är FLAC som standard och inte heller bara 24/196 utan allt från CD-kvalitet. Inget att oroa sig för vad jag kan se, den faktiska ljudkvaliteten återstår dock att höra. Om det finns så mycket transparens i inspelningarna att det är lönt att ha dem i högre format. "Is PonyMusic a new audio format? What about PonyMusic quality? No. We want to be very clear that PonoMusic is not a new audio file format or standard. It is an end-to-end ecosystem for music lovers to get access to and enjoy their favorite music in the highest resolution possible for that song or album. The music in the PonoMusic.com Store is sold and downloaded in industry standard audio file formats. The PonoMusic.com Store uses FLAC (Free Lossless Audio Codec) audio format as its standard, for compatibility, although the PonoPlayer can play most popular high-resolution music formats from other sources. PonoMusic has a quality spectrum, ranging from really good to really great, depending on the quality of the available master recordings: • CD lossless quality recordings: 1411 kbps (44.1 kHz/16 bit) FLAC files • High-resolution recordings: 2304 kbps (48 kHz/24 bit) FLAC files • Higher-resolution recordings: 4608 kbps (96 kHz/24 bit) FLAC files • Ultra-high resolution recordings: 9216 kbps (192 kHz/24 bit) FLAC files"
  21. ulfsan, det där är felaktiga spekulationer. Du resonerar som det vore Apple som lanserar spelaren. Läs på Pono-sidan så ser du att det är en öppen spelare. Jag tror inte att Pono blir något tekniskt genombrott utan bara en bra spelare för priset. Det som jag tycker är intressant och där den skiljer sig från vanliga kommersiella produkter är att den är en del av ett projekt som kan bidra till att lyfta kvaliteten på inspelningarna. Jag tror inte heller att ljudkvaliteten på media kommer att öka med någon automatik i takt med den tekniska utvecklingen. Det har alltid funnits bra och dåliga inspelningar, mixningar och mastringar. De bästa inspelningarna är inte bättre nu än de var på 60-talet. Loudness war har snarare inneburit en sjunkande genomsnittlig ljudkvalitet.
  22. Jag gjorde ett litet lyssningstest igår. BIS har lagt ut snitt från samma inspelning i mp3/320, CD-kvalitet och 24/44 alt. 24/88. En kort sammanfattning av intrycken. Spåren på mp3 lät i vissa partier ganska bra men gick ofta över i olika suddigheter och otydlig frasering. Antagligen beroende på att effekten av kompression ständigt varierar beroende på musikens komplexitet som ständigt varierar och hur stor informationstäthet som behövs för att återge musiken. CD-kvalitet lät mera korrekt och ingen tvekan om vad som spelades. De högre kvaliteterna gav en naturligare instumentton och större ljudbild och mer luft. Jag upplevde musiken lyfte och mer engagerande medan CD visserligen lät korrekt men litet plattare. Jag har haft liknande intryck av att lyssna på album i olika format men där finns en uppenbar svårighet i att det handlar om olika framföranden och olika mastringar. Det här räcker för mig. Slutsatserna gäller för mina öron och min anläggning. Det är mitt kriterium eftersom jag ägnar mig åt det här för att få en musikalisk upplevelse och den kan inte mätinstumenten mäta. Från den här utgångspunken är det också oproblematiskt att säga att vinyl låter bättre än CD (även om det inte gäller alla skivor). Andra kan tycka att det är viktigare vilket som mäter bäst. I det här fallet använde jag en rätt high-end hörlursanläggning och kan f.n.bara spela upp CD och vinyl på min högtalaranläggning. Det är lättare att höra skillnaderna på en bra anläggning men jag kommer ihåg att jag för många år sedan gjorde ett test med 16/44 på min M-Audio portabla spelare och mycket bra lurar. Även där var det en viss skillnad jämfört med mp3 men den spelaren har så begränsad lagring så att det inte var något praktiskt alternativ. Kanske det som bidrog till att jag beställde en Pono. En Pono är säkert inget alternativ till en större anläggning, jag tänker mig att mest använda den vid resor när jag inte har tillgång till musik på annat sätt. Jag gillar heller inte slölyssnande och zappande.
  23. Du har också rätt Calle, det finns och har funnits många dumma påhitt med CD, mest påhitt från skivbolagen. Lyckligtvis har kopieringsskyddet försvunnit och jewelcasen är inte lika vanliga längre. Formatet 16/41 får vi nog dras med länge, antingen som silverdisk eller som fil.
  24. CD kan låta bra om inspelning och mastring är bra. Ingen anledning att kriga mot CDn. Det finns andra format som är bättre (high-res och vinyl) och att föredra men även här är förutsättningen att produktionen är bra. För lång tid framöver kommer CD-formatet att vara det högsta tillgängliga formatet för väldigt mycket musik. Jag tycker att det viktigaste och grundförutsättningen är att ha en bra utrustning för att spela CD, medan de andra formaten ger ett plus. Om man har väldigt mycket vinyl av hög kvalitet så skulle man kunna ha det som sitt standardformat, men jag har inte en sådan samling och i vilket fall som helst blir det stora luckor med all musik som inte finns på vinyl. Om man inte vill missa den så blir det ändå CD. Om man har musiken som utgånspunkt. Det går förstås ocskå att köpa utifrån formatet, t.ex. bara 24/96 och högre eller bara vinyl. Men det passar inte mig. Om CDn försvinner så kommer den antagligen inte att ersättas av high-res utan av mp3. Det är bra att det kommer intiativ som Pono men formatet är ingen välsignelse i sig, vilket det kan verka när Neil Young pratar om det. Allt annat lika är det bättre med high-res men high-res uppspelat på en dålig anläggning är inte bättre än CD på en bra anläggning, tvärtom låter det sämre! Pono är dock ett initiativ som har en potential att flytta fram positionerna för high-res genom att det bygger på stöd från både musiker och konsumenter. Hur det går vet vi inte, men det kan nå en mycket bredare grupp än audiofilerna, som är en mycket liten nisch.
×
×
  • Create New...