Jump to content

ulfsan

Medlem+
 • Posts

  750
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Posts posted by ulfsan

 1. För mig beror det på kvalitén och hur det kommer att låta. Även enkelheten och tillgängligheten kan ibland tala för Apple. Deras grejer jobbar bra ihop….Sedan är det obehagligt med jätten Gluffgluff som äter upp alla andra världen runt (om dom kan)… Men även pandemin är/var obehaglig och måste ändå hanteras…

   

  Edit: Har kollat lite vidare och förstått att detta inte är ett seriöst alternativ till Roon/Qobuz. Alldeles för låst vid Apple med komplicerade villkor och ofullständig hårdvara…

 2. Hittade detta idag av en slump efter Apples Event igår 7/6:

   

  https://www.pocket-lint.com/sv-se/appar/nyheter/apple/156926-apple-music-bekraftar-forlustfritt-ljud-for-hela-katalogen-med-latar-utan-extra-kostnad
   

  (Pocket-lint) - Apple har bekräftat att hela sin musikkatalog med mer än 75 miljoner låtar kommer att finnas tillgängligt i förlustfritt ljud av hög kvalitet med ALAC (Apple Lossless Audio Codec) upp till 24 bitar vid 192 kHz. Dessutom är förlustfritt ljud tillgängligt utan extra kostnad än en standard Apple Music-prenumeration.

  För att börja lyssna på Lossless Audio kan prenumeranter som använder den senaste versionen av Apple Music slå på den i Inställningar> Musik> Ljudkvalitet. Här kan du välja olika upplösningar för olika anslutningar som mobil, Wi-Fi eller för nedladdning. Apple Musics Lossless-nivå börjar vid CD-kvalitet, som är 16 bit vid 44,1 kHz (kilohertz) och går upp till 24 bit vid 48 kHz och kan spelas in på Apple-enheter. För audiofiler erbjuder Apple Music också Hi-Resolution Lossless hela vägen upp till 24 bitar vid 192 kHz.

   

  Kommer t ex Qobuz att klara denna konkurrens?

   

  / Ulf

   

 3. 1 hour ago, Bebop said:

  Eller snarare KO-BYS om jag är liite petig. U uttalas som Y i franska och Y uttalas som I.


  Bra anmärkt och stämmer naturligtvis 😊- men när franska ord börjar användas på svenska, så…..🤔. Vi får väl se var uttalet så småningom hamnar när ordet börjar brukas lite mer allmänt (i våra kretsar)….

   

  Förtydligar/rättar dessutom mig själv till KO-BUSS (uttalsmässigt)….

   

  (Förresten: säger ni TI-DAL eller TAJ-DELL ?)

 4. 2 hours ago, j_bloom said:

  Ljud & bild recenserar Qobuz i senaste numret och hyllar ljudkvaliteten men klagar på utformningen av appen och hur mycket bandbredd Qobuz kräver för att filerna är stora att streama.

   

  Jag själv föredrar Tidals app i min Iphone men i datorn så föredrar jag Qobuz.

   

  Jag har även märkt att jag på telefonen där jag har sämre wifitäckning i huset ofta får hack i musiken och det är inget som hände med Tidal.

   

  Kopplingen mellan chromecast och Qobuz är också väldigt spretig - rör jag inget så funkar det men ska jag in och byta låt mitt i en skiva så brukar den tappa kontakten.

   

   


  I appens inställning finns fem olika lägen för mobilt nätverk och även fem olika lägen för wifi. Så man kan välja att streama från MP3 320kbps till hi-res 24/192. Om det hackar på det högre värdet så sänker man ett värde; t ex från 24/192 till 24/96 eller till CD 16/44. 
   

  CD (eller MP3 320) kan ju räcka när man är ute och springer eller i kolonistugan t ex…..

 5. Dessutom har varje generation sin musik. Så varför skulle våra barn föredra vår tids musik (på vinyl t ex) framför sin egen generations musik som kommer (eller redan finns fastän jag född 1951 inte märkt det).  
   

  Även vad gäller klassisk musik är man kanske mest nyfiken på vad ens jämnåriga producerar. T ex kan jag gärna klicka på ett album som Esa-Pecka Salonen dirigerar på framför någon äldre dirigent. 
   

  Just nu hittade jag detta album på Qobuz: 

  Q68os89.png


   

   

  Edit: Ursäkta, trodde jag skrev i tråden ”Just nu lyssnar jag på” 🙃

 6. Har du systemet kopplat till centralantenn TV på något sätt; d v s tittar du på TV (ev via proj) via gammaldags antenn och inte den nyare lösningen via internet (fiber)? I så fall spelar det ingen roll om man tycker att antennkopplingen ligger långt bort och inte borde störa ljudet. Den spänningspotential som blir mellan jord i ljudsystemet och centralantennens jord skapar brum (”smittar”) hur långtifrån som helst via andra sladdar när man väl av någon anledning kopplar ihop systemet. Då gör ett sådant där enkelt Hamafilter jag visar på ovan underverk. Sätts in i antennuttaget i väggen och sedan in med TV-antensladden i filtret.... 

   

  Inte så mycket att fundera på varför, tycker jag.  Olika lägen kan uppstå av olika skäl. Nu t ex i nuvarande boende behöver jag inget filter, men i förra lägenheten var det helt nödvändigt. Ända handlar det om ComHems ”tre hål i väggen” på båda ställena.


  / Ulf 

 7. 24 minutes ago, byZan said:

  Känner mig lite träffad, kanske obefogat? Men om det är så så har jag inga problem med att personer inte tycker som jag. Hoppas att min tråd är lite åt det trevligare hållet och får fortsätta att leva vidare så som jag önskar få  berätta om vardagen och mina år på jorden, med eller utan hifi.

   


  Din tråd är en sådan tråd som liknar en blogg, det stämmer... men jag följer den gärna, så känn dig inte ”träffad” 😉. Den funkar precis så som jag tycker känns bra. Jag läser när jag vill och går in med kommentarer ibland. Men den stora fördelen är att det är just i den tråden dina tankar kommer. Dessutom naturligtvis när du gör inlägg i andras trådar. Så ska det väl vara, menar jag! 
   

  Det som kan bli jobbigt är när minsta tanke man har leder till EN NY tråd - det var vad jag ville få fram. Och det handlar inte om att jag tycker yttrandefriheten ska begränsas. Men ibland kan det vara bra att fundera själv....

   

   

   

   

 8. Tankar i udda banor kan ju vara intressanta. Flera användare har startat egna trådar som nästan utvecklats till bloggar om allt möjligt. Och det är väl OK och ibland riktigt trevligt. När man förstått hur en sådan tråd utvecklats är det upp till en själv att avgöra om man vill följa den tråden/”bloggen”. 
   

  Men detta är ju ett hifi/musikforum och där vill jag helst läsa trådar som avhandlar detta och är intressanta för mig. Kan ibland rent av göra inlägg. Dock undviker jag t ex helt forumet Nostalgi & Off topic. 
   

  Mitt tips är att man startar trådar med udda tankar i forumet Nostalgi & Off topic eller håller sig i en egen tråd med alla udda tankar i stället för att starta massor av nya trådar som kanske inte går att förstå meningen med, alltid... Ironi och dubbeltydigheter kan leda till missförstånd och dålig stämning. Läsaren är ju nyfiken och tar för givet att en ny tråd innebär att något nytt, viktigt finns att förmedla eller fråga om. Då blir ju ambitionen av sakkunnig att lämna korrekta och utförliga svar och det blir inte kul om detta inte finns beredskap att ta till sig från trådskrivaren. Man seglar kanske i stället iväg i metadiskussioner.
   

  .....mina tankar efter att försökt följa denna och vissa andra trådar...

   

  / Ulf 

 9. Håller med @Bebop helt och hållet och har även jag en DAC som inte har funktionen att göra sista stegets uppackning i MQA och därmed inte utnyttjar MQA fullt ut. För mig är det då inte så konstigt att uppspelning från Qobuz låter ännu bättre, eftersom dessa filer skickas native fullt ut, ibland ända upp till 192/24 . (Ändå har jag tidigare tyckt att Tidals MQA-filer låter väldigt bra genom Roon.)

   

  Vad som blir intressant är, som @AlfaGTV tänker, hur du @byZantycker det spelas upp. Du har ju väldigt fina grejer och full MQA-avkodning från Tidal och kan jämföra det med högupplöst, native uppspelning från Qubuz. Om t o m du kan tycka att Qobuz är att föredra och låter bättre (åtminstone inte sämre) än Tidal, så verkar ju hela MQA-köret vara en stor bluff!!

   

  För mig (och bl a @Bebop) blir Qubus det självskrivna valet mellan Tidal och Qobuz, men det är ju kanske inte lika självklart för dig @byZanoch andra med fin utrustning för full MQA-uppackning....

 10. 8 minutes ago, byZan said:

   

  Sedan såg jag i en annan tråd där @Bebop skrev om Bach’s violin consertos - Shunske Sato, så jag sökte den och då stod det på båda versionerna flack 16/44 men när jag öppnade och tryckte på den lilla blåa ploppen så stod det 176,4/24 varför inte när man ser de två versionerna i första läget?

   

   

   

  En av versionen ÄR verkligen högupplöst. Det är därför det finns två... Felet är att Roon inte hunnit få in rätta värden på upplösningarna på alla Qobuz filer. Det är fel skrivet, men det spelar rätt :smile:.. Man tror det ska ta ett par veckor att detta ska rätta till sig, har jag läst. Felet finns på massor av album ännu så länge.

   

  (tillfälligt har jag skapat en Tag som heter Högupplöst som jag lägger till på dessa så länge...)

 11. Väldigt nöjd med Qobuz. Låter klart (som ”någon” brukar efterlysa), enkelt och luftigt.. Känns hygieniskt rätt att bli av med MQA, som man hänvisades till i Tidal. Quobuz skickade ett erbjudande om att gratis använda Soundiiz fram till 30/4, vilket jag just gjort för att konvertera favoriter (”Mitt bibliotek”) från Tidal till Qobuz. Funkade snabbt och, vad jag uppfattar, problemfritt... Jag fick därefter en massa dubletter av albumen (en Tidal och en Qobuz). Började först deleta tidalversionerna, men kom sedan på den självklara lösningen; nämligen att avaktivera Tidal bland Tjänster i Inställningar i Roon. Så nu kör jag en ren Qubuzlösning i Roon. Väldigt nöjd! Ska säga upp Tidal och köpa ett års Qobuz Studio i stället. Behöver inte Sublime, eftersom jag bara streamar. Sparar då 40:-/mån (199:-/mån för Tidal och 159:- för Qobuz). 


  Häpp! 😀😀

 12. Jag har försökt logga ut från Qobuz, starta om Roon och sedan logga in/koppla in Qobuz igen i Roon för att rätt uppgifter om spelat album ska visas i Roon. Jag har ju Tidal samtidigt som Qobuz nu en månad... Roon verkar inte klara ut detta riktigt. För att hitta high-res-album får jag gå in i native Qubuz på iPad och kolla. Sedan kan jag söka detta album i Roon. Det dyker då upp i två versioner, men Qubuz-versionen visas då med Tidal-data vad gäller upplösningen. Detta kan jag strunta i och när den spelas upp är det högupplöst och låter djäkligt bra😀😀😀:B89AB331-7824-4A8F-94A0-A9177BEBBB62.thumb.png.a6cfd18f4c498973f0088b83e13e3e12.png

   

   

 13. 1 hour ago, LasseJ said:

   jag gillar att Qobuz ersätter upphovsmännen/kvinnorna bättre 

   

  Tydligen är detta en missuppfattning. Det är inte streamingtjänsterna som ersätter artisterna utan (precis som tidigare) skivbolagen. Skivbolagen tecknar avtal/kontrakt med artisterna och där ingår vilken ersättning de får. När sedan skivbolagen har en klump med artister och deras alster, så skickas denna klump till streamingbolagen (ungefär samma till Tidal, Qobuz m fl) mot en ersättning avtalat i detta led. Att det sedan blir mer betalt per nerladdad spelning på Qobuz beror på att de har färre lyssnare än Tidal och Tidal i sin tur har färre lyssnare än Spotify. Färre lyssnare per alster (som kostar en viss del av klumpsumman till skivbolaget) ger ett högre belopp per nerladdning enligt enkel matematik. Klumpsumma delat med få lyssnare ger ett stort belopp och klumpsumma delat med massor av lyssnare ger ett mindre belopp per nerladdning.

   

  Så har jag lärt mig genom någon länk här på forumet nyligen....

   

  Edit: Om man köper filer (downloads) blir det rimligen en bättre ersättning till artisterna. Ovanstående resonemang gäller själva streamingen man får göra till viss fast månadskostnad.

 14. Jag vill tacka Roon (med möjligheten att på skärmen löpande följa signalvägen från internet till DAC) och Auralic Vega (med sin display som visar vilken kvalitet som slutligen spelas upp) för att det snabbt gick att upptäcka att allt inte stod rätt till. Det låter nämligen väldigt bra även om CD-ljudet, så det är nog stor chans att man annars inte sett anledning att klaga eller fundera på ljudkvaliteten. 

   

  Men rätt ska ju vara rätt och om man ska prenumerera på en tjänst (och ska betala för den) som ska leverera high-res musik, så ska den ju göra det. BASTA!

   

  Men som @ishoot skriver,  kanske vi är lite väl tidigt ute som användare....  Hoppas det löser sig. Ni som skrivit till Qobuz kan väl berätta vad de svarar och meddela när problemet är löst...

   

  / Ulf

   

   

   

   

   

   

×
×
 • Create New...