byZan

Medlem+
 • Content Count

  2 629
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  30

Reputation Activity

 1. Like
  byZan reacted to P-pan in Bör resen gå vidare till Vimlande berg eller Tidens dal ?   
  Att den danska synergin fanns där var det inget tvivel om, så länge man vill ha en nära nog ultrasnabb återgivning med precisa detaljer.
  02:an är verkligen högupplöst och missar inte en enda detalj som finns med i källmaterialet... åtminstone var det vad jag fick intryck av.
  Trots denna egenskap blev det aldrig vasst eller tippade över åt något håll, snarare tvärt om... grötiga och inte alltför genomtänkta inspelningar höll sig fint på mattan och kunde t.o.m få ett bättre scendjup än vad jag hört från dessa i andra uppställningar
  Demo-rummet hos P.F är väldigt stort sett till volymen så här krävs dessutom lite eftertanke då det gäller högtalarplaceringen.
   

   
  Børresen's 02-modell är ju av ett litet mindre slag så basen kom en aning i skymundan mot vad tyskarna presterade med sina lite större lådvolymer och dessutom lägre db-specade prestanda.
  Tidals Piano går dessutom att "tweaka" en aning på området diskant och bas.
   

   
  Med hjälp av en bygel kan man här välja att spela i antingen två eller 2,5-vägs konfiguration (basområdet).
  Vill man pyssla ytterligare med basåtergivningen så finns det fina pluggar att pula in i basportarna.
  Den lilla vippströmbrytaren kan hjälpa diskanten upp eller ner en aning och allt detta för att underlätta beroende på lyssningsrummets storlek.
  Detta var inget vi laborerade med denna dag utan vi nöjde oss med att till större delen lyssna in oss på "grundkaraktärerna" hos respektive modell.
  Dessutom kan jag starkt misstänka att en bygel eller vippströmbrytare långt ifrån ersätter en subwoofer eller horndiskant...
  Antar att det mer är åt hållet - finlir - för vältränade öron
   
  Den lövtunna och otroligt lätta banddiskanten i 02:an jämfört med motsvarande diamantvarianter hos tyskarna var inte lika påtaglig men tyskarna hade en annan rösthantering som jag gick igång på... en annan sorts klarhet med lite mer kropp.
  Utan att degradera eller hissa någon av de olika modellerna vi lyssnade på så vill jag nog påstå att Tidal's Piano-modell imponerade mest just denna dag... kanske mest för det påkostade utseendet  ...
  Pianolack är såååå snyggt i kombination med blänkande metall  
  Man kan ju få sig serverat ett klart och rent ljud som någonstans på skalan räcker för ens egen smaks skull och där stannade jag vid Tidal.
  Vimberg hade en väldigt lika/samma återgivning som Tidal, konstigt annars kan man ju tycka, men där jag upplevde basen i Tidal som lite lugnare och en aning mer harmonisk, Vimbergs koner på området slår nog lite kortare kanske ?
   

   
  Nu ska man ju som vanligt inte dra några större växlar av en lyssning i ett demo-rum.
  Nä, det är ju naturligtvis en test hemma som gäller.
  Och jag kanske, kanske återkommer på den punkten.
  Man ska ju inte låna hem det man inte har råd att köpa så jag får se om jag p.g.a det  hoppar av eller ej...
  men det skulle vara väldigt intressant att få möjligheten att testa dessa "Pianosar" jämte mina Mbl 116.
   
  För som sagt...
   
   

   

   
  Det blev väldigt dåligt med bilder på Vimberg så ni får väl kika in i HEM-mässtråden som kompensation om ni känner behov av det.
  Specifikationer och annat finns det mer att förkovra sig om via respektive tillverkares hemsida här nedan...
   
  https://borresen-acoustics.com/
   
  http://www.tidal-audio.com/
   
  https://vimberg.de/
   
  Tjöta annars gärna vidare i tråden så försöker jag hänga på...
   
 2. Like
  byZan reacted to Apexorca in Mästarmöte har en vinnare!   
  Spiros var nyfiken på mitt system. Så varför inte umgås lite, dricka kaffe, snacka HiFi och musik, men ffa lyssna på musik. Gemensamma intressen i rullband och Lyrec är kul. Spiros har en likadan Lyrec Frida som jag har, eller om det är tvärt om. Det var faktiskt just en spelning med Spiros Frida hemma hos JR som imponerade på mig. På lite krokiga vägar ledda detta fram till att jag själv har en Frida.
  Spiros åkte upp till mig från Skåne och tog JR med sig på vägen. Min gode vän bigblue tillhör mina inventarier så han är också med. 
  (bigblue,, JR, Spiros)

   
  Det var en bra blandning av HiFi-snack och bra med tid för att spela musik. Spiros och JR är ju rör-gubbar med förkärlek för lättdrivna högtalare i hornkategorin. Därför bytte jag till Gryphon eftersom jag tror de skulle uppfatta detta ljud bättre än Krellarna. 
   
  Spiros hade med ett Openreel band. Jag har inte lyssnat på dessa innan så det var en trevlig upplevelse. Det var riktigt bra ljud och jazzigt med en edge. Inte den vanliga och på det sättet förutsägbara jazzen utan lite mer fri och somliga skulle betrakta den som lite svårare jazz. Jag gillade det dock skarpt.
   
   

   

   
  Mycket exklusiv box med fina spolar och en hel del extra material i små häften. Allt seriöst och snyggt gjort.
   
  Spiros har en stor kärlek till bashorn och han fick genast ideer om hur jag kunde utnyttja källarutrymmet och bygga om så jag fick stora extra bashorn i mitt system.
  Det hade säkert blivit riktigt bra och stort basljud av detta projekt men det känns som för stor påverkan i vårt hus för detta.
   
  Som vanligt imponeras jag av alla kunskaper HiFi-kompisar besitter. 
   
   
 3. Like
  byZan got a reaction from P-pan in Bör resen gå vidare till Vimlande berg eller Tidens dal ?   
  Tidal kanske?
   
  Jag gillar också bilderna
   
  /byZan
 4. Like
  byZan reacted to P-pan in Bör resen gå vidare till Vimlande berg eller Tidens dal ?   
  Myslördag behöver ju inte alltid innebära pizza, chips och godis.
  Man kan ju koppla av med en god lyssningsstund också.
   

   

   
  I takt med att det börjar skymma framträder toner man aldrig tidigare hört.
  Ljudkaraktärer iklär sig nya skepnader och myset förvandlas snart till blodigt allvar...
   

   
   
 5. Like
  byZan reacted to Audionet in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  @byZan kul att det smakade! Jag är väldigt glad för blandningen. Gillar den jordiga och rustika kaffesmak som Robusta bönorna tillför. Blir lite mindre syra och sötma. Upplever att kaffesmaken hänger kvar längre. 
 6. Like
  byZan got a reaction from AlfaGTV in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  9gr/25sek för en enkel - perfecto
  17gr/30sek för en dubbel - nästintill lika men kan nog slå på något gram eller två för att kanske få den "al dente”.
   
  Kul när man får till det och jäkligt gott också
   
  /byZan
 7. Like
  byZan got a reaction from Audionet in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Ingen aning, kanske en hobby vid sidan om jazzen eller tvärtom?
   
  Men espresson blev god och hade en smak som jag gillar, ett tips och gåva från @Audionet som slog väl in, tack
   
  /byZan
 8. Like
  byZan got a reaction from AlfaGTV in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  9gr/25sek för en enkel - perfecto
  17gr/30sek för en dubbel - nästintill lika men kan nog slå på något gram eller två för att kanske få den "al dente”.
   
  Kul när man får till det och jäkligt gott också
   
  /byZan
 9. Like
  byZan reacted to Apexorca in Vad lyssnar du på just nu?   
  Maceo Parker firar sitt 75e år i lovet med denna platta. Han kanske inte behöver någon närmare presentation... eller så behöver han det? Så bra att det fick bli en egen bild (med iPhonen iofs) på omslaget. Det förtjänar denna platta.
   
  En nutida gigant som saxofonist. Soul, funk, rock och andra modernare musikgenrer har han berikat med sitt bländande spel. Förutom med sitt eget band har han lirat med vår egen gigant Nils Landgrensom har spelat med honom på 90-talet, Prince hängde han med länge, James Brown också länge, Red Hot Cilli Peppers, Keith Richard, Hans Theessink är bara några få av alla de världsartister som efterfrågat hans hjälp.
   
  Denna platta är jättebra. Maceo och WDR Big Band får det att svänga bra . Ett bra funkit drag som t.o.m lindome skulle vara nöjd med. Enstaka partier är lugnare och jazziga tex spår 2 sida 2 Love Won't Let me Wait där Macao sjunger fint. Gissa om hans medmusikanter kan spela bra också??? 
  Maceo spelar med ett stort band och det är bla mycket blås som river i kroppen och backslicken är ofrånkomlig.. Trumslagaren har en framträdande roll i inspelningen. Själv tutar han en hel del i altsaxen och sjunger galant. Inspelningen är av yppersta klass för att vara modern. Oavnligt bra dynamik. Tekniskt snyggt gjord men ack... skall jag klaga på detta nu igen? Jag saknar lite ensambelkänsla, allt låter för bra. Jag får inte till scenen och akustiken. Det är så klanderfritt att jag inte känner igen mig. Studioinspelningars dilemma. Jag vill ha lite inspelningsakustik och 2 microfoner vilket det nog inte är här. Men detta är ju perfekt demo musikinspelning. Det låter skitbra men på viss bekostnad av musiken. 
   
   
   
   
   
   
 10. Like
  byZan reacted to shifts in Ditt senaste skivinköp...., del 2.   
  Har varit på semester med min flickvän i Portugal de senaste tio dagarna eller så och börjar närma oss slutetappen. Kom till Lissabon i går och letade upp ett ölställe som serverade något annat än Super Bock och Sagres: Duque Brewpub. Väl sittandes utanför på gatan med min roligare öl hörde jag fantastisk musik ur högtalarna från stället bredvid. Ser att det är en skivbutik och ramlar genast in och köper den fantastiska plattan.
   
  Tveklöst det bästa sättet att upptäcka musik på!

 11. Like
  byZan got a reaction from lindome in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Det var ettag sedan jag skrev här…..
  Jag kämpar på med min espressomaskin och kvarn och utnyttjas som barista-butler för tillverkning av cappuccino på helgerna till min fru, hon gillar det hon får även om jag snart ger upp för att jag ständigt misslyckas med latte-art, men hon gillar abstrakt konst säger hon, älskvärt!
  Att det är skillnad på olika sorters bönor, tid, värme, malningsgrad etc har inte undgått mig och har nog varit en del i att jag tyckt att det har varit svårt. Men nu har jag släppt mina höga krav på mig själv och serverar det som det är och blir, har någon synpunkter på konkreta förbättringsåtgärder så tar jag till mig de, annars kör jag på och gillar att försöka få till det där perfekta skottet, skottet som bara blir till utan att jag funderar så mycket, det skottet kommer mer ofta numera men ändå ack så sällan. Men det är skillnad på Coca-Cola och Pepsi, vin och vin, öl och öl så vad spelar det för roll vad andra tycker, roligt om man kan tillfredsställa någons smak, visst, men inget krav, det känns bra nu så jag fortsätter att lära mig och serverar som det blir.
   
  Frukost kl 04.30 i morse med te och smörgås och nu blir det en andra espresso för dagen med nya bönor, hörs!
   
   
   
  /byZan

 12. Like
  byZan got a reaction from lindome in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Det var ettag sedan jag skrev här…..
  Jag kämpar på med min espressomaskin och kvarn och utnyttjas som barista-butler för tillverkning av cappuccino på helgerna till min fru, hon gillar det hon får även om jag snart ger upp för att jag ständigt misslyckas med latte-art, men hon gillar abstrakt konst säger hon, älskvärt!
  Att det är skillnad på olika sorters bönor, tid, värme, malningsgrad etc har inte undgått mig och har nog varit en del i att jag tyckt att det har varit svårt. Men nu har jag släppt mina höga krav på mig själv och serverar det som det är och blir, har någon synpunkter på konkreta förbättringsåtgärder så tar jag till mig de, annars kör jag på och gillar att försöka få till det där perfekta skottet, skottet som bara blir till utan att jag funderar så mycket, det skottet kommer mer ofta numera men ändå ack så sällan. Men det är skillnad på Coca-Cola och Pepsi, vin och vin, öl och öl så vad spelar det för roll vad andra tycker, roligt om man kan tillfredsställa någons smak, visst, men inget krav, det känns bra nu så jag fortsätter att lära mig och serverar som det blir.
   
  Frukost kl 04.30 i morse med te och smörgås och nu blir det en andra espresso för dagen med nya bönor, hörs!
   
   
   
  /byZan

 13. Like
  byZan reacted to Vox in DN idag   
  När min systerson för ett antal år sedan för första gången såg en vinylskiva utbrast han.  
  ”Whow, vad häftigt! Det går att spela båda sidorna!”
  Sånt uppvaknande kan det bli för de som är uppväxta under cd-åldern. 
 14. Like
  byZan reacted to Apexorca in byZan - Nytt i stugan #7   
  Det slår mig att jag för ca 5 år sedan förundrade mig över att det var så få TAD-system på Euphonia eftersom de är så bra. Jag var runt en hel del och lyssnade både i butik några gånger, på mässor och "hemma hos" på riktiga TAD-värstingsystem och jag var mycket nära att själv bli TAD-ägare. 
  Nu är det full fart om TAD på Euphonia. Det är kul. Ffa högtalarna är verkligen bland det bästa man kan ha tycker jag.
 15. Like
  byZan reacted to HQ-Sound in byZan - Nytt i stugan #7   
  Jag var där också. Rummet var verkligen litet, mindre än man kan tro av bilderna. Jörgen satt inklämd på vänstersidan. Håller med om att det var bra ljud efter de akustiska förhållandena. En av pusselbitarna till att det till slut blev CE-1 för min del.
 16. Like
  byZan reacted to calm in Ditt senaste skivinköp...., del 2.   
  The Who Live at Leeds tillhör en av mina absoluta rock-favoriter och förra året släpptes ett album med samma rockkänsla. The Who Live at  The
   
  Fillmor East 1968. Inspelningar som tydligen, om man får tro covertexten, legat i arkiv och som nu remastrats till ett trippelalbum. 
   

   
  För en gammal Who-fan en nödvändig investering. Rå och rak rock med kanske en av rockvärldens verkliga legendarer på trummor Keith Moon, den "lätt" galne som gör att bandet blir utslängda från hotellet när han röjer runt. Musiken innehåller en del låtar som jag inte hört förut och en två LP-sidor lång version av My Generation.
  Ljudmässigt en del övrigt att önska men autentisk så det förslår och ibland riktigt plågsamt dissat ljud. Men detta är rockhistoria som också beskrivs i en tre sidor lång baksidestext av Andy Niell.
   
  Calm
 17. Like
  byZan reacted to Kilgore in byZan - Nytt i stugan #7   
  Jag har hört TAD M1000 i butik, och det är nog den bästa klass-D förstärkare jag hört. Den är även bättre än flera dyrare klass A/B-stärkare.
   
  Jag har inte jämfört sida vid sida med M2500Mk2, men då TAD gjort uppgraderingar och förbättringar i konstruktionen i M1000 jämfört med M2500Mk2, så låter den enligt handlaren tom bättre än storebror. Dessa uppgraderingar kommer säkert att komma in i nyproducerade M2500Mk2 eller kanske blir det en Mk3.
   
  Så oavsett om du hört M2500Mk2 eller inte, så lyssna på M1000, den är minst lika bra och billigare. Till CE1 behöver du inte den extra effekten som storebror ger om du inte ska spela extremt högt.
   
 18. Like
  byZan got a reaction from calm in byZan - Nytt i stugan #7   
  Precis och därför drog jag till med ett slott med massor av rum med olika system för optimera för var genrer, då är det bara att välja och vraka beroende på dagsformen man har. Får man besök så kan man ju sätta den personen i det rum som passar bäst och förhoppningsvis är man själv i samma " mood" så man kan vara lite social oxå
   
   
  Nä jag känner mig verkligen lyckligt lottad och är ganska nöjd med hur jag har det i sweetspot framför båda systemen
   
  /byZan
 19. Like
  byZan reacted to calm in Kan nätdoktorn komma? En resa i ström och spänning.   
  Testade att dela Sylomer-plattorna med elektrisk sticksåg med fintandat metallblad. Lite större precision.
   

   
  Efter att testat lite olika hårdhetsgrader blev den hårdaste som valdes, vilket motsvarar 400 kg.
   
   
   

   

   
  Då blev P10:an mer mobil och kan flyttas lätt vid förändringar av kablage och städning. Så slutresultatet blev tre Cerapuc under apparaten och sedan granitskivan och under den fyra Sylomer-kuddar som vilar på ca 38 mm MDF limmad 2x 19 mm och underst fyra hjul med gummibanor.
   
  Calm
 20. Like
  byZan reacted to octavia rs in byZan - Nytt i stugan #7   
  Det skrevs en liten artikel om det i Hifi & Musik när studion valde TAD.
   

 21. Like
  byZan reacted to calm in byZan - Nytt i stugan #7   
  Instämmer i din beskrivning av CE-1. Jag kanske uttryckte mig oklart vad gäller karaktären som mer hifi-mässig som för mig representerar mer en högtalare som är avsedd  för lyssning i normala hifisammanhang och i min värld är motsatsen till monitorljud som handlar mer om kontrolllyssning vid inspelning. Kanske en musikalisk high-end högtalare är mer adekvat beskrivning. Alltså mer tonalt balanserad. 
   
  Calm
 22. Like
  byZan reacted to calm in byZan - Nytt i stugan #7   
  Utifrån data är det naturligtvis så, men min minnesbild eller snarare hörselminnen från München, Gbg och Stockholmsmässorna var att det under Andrew Jones tid och senare har CE-1 drivits med lägre förstärkareffekter än R1. I Stockholm första gången kördes R1 med combo från Mark Levinson försteg som jag tyvärr inte kommer ihåg men slutsteg 33H som nominellt ger 300w i 4ohm och sedan året efter med TAD M600 som ger 600 w i 4 ohm. Kombinerat med ett masterband från en studioinspelning gav de en av de bästa dynamiska återgivningarna jag sannolikt hört. Otrolig kraft i musik och sång, men då var volymen rejäl och högt uppskruvad.! Minns inte just förstärkarkombinationen på CE-1 som de demades i München 2015, då de om jag minns rätt var relativt nya. Men på hösten 2016 demade Jörgen på Göteborgsmässan med ett par CE-1 med  TAD M2500 med nominellt 500W visserligen i ett betydligt mindre rum, men med riktigt bra och luftigt men tight återgivning och med lätthet utan uns av ansträngning, därav möjligen min slutsats om att de var mer lättdrivna än R1. De har dock enligt min uppfattning lite annorlunda ljudkaraktär i diskanthanteringen framförallt. Andrew Jones intention med R1 var vad han berättade att skapa en neutral i det närmaste studioanpassad högtalare med en intention att skildra precis det som spelades in i studion. Varken mer eller mindre. Då blir de med den avsikten mer monitorlika, medan vad jag uppfattar att CE-1 är mer åt den hifi-mässiga lyssningen vilket hörs med en mjukare tuning. Det var som vi diskuterade jag och byZan att hans hemmasystemet med TAD R1 med combon ARC/Krell blir lite mer lyssning på tå, medan Absolaren blir mer relaxad och avspänd och släpper fram mjukheten på ett annat sätt. Genom att skillnaderna  blir så tydliga kan mjukheten kanske upplevas som större än vad den egentligen är, men kräver en viss tillvänjning i kontrast till den andra återgivningskaraktären.
  Jag har dock inte hört Absolaren med CE-1, men med annan förstärkarcombo i annat sammanhang också då med upplevd lite mjukare framtoning.
   
  Calm
 23. Like
  byZan reacted to HQ-Sound in byZan - Nytt i stugan #7   
  Eftersom jag själv har TAD CE-1 hemma sedan ett par år känner jag dem rätt väl, jag har även hört dem på lite olika mässor och i olika butiker. TAD R1 har jag hört på lite olika mässor och i butik. TAD ME-1 har jag hört i butik parallellt med CE-1. Däremot har jag aldrig hört TAD CR1.
  Min uppfattning är att CE-1 är de som skiljer sig lite från de övriga. Lite mera musikalitet. Inte lika monitorlika som tex. ME-1. Lite mera avslappnade, inte så precisa och utskurna i stereobilden som ME-1. Lite mindre HiFi och mera realistisk musik, inte fullt så analytiska. Smått fantastiska basresurser för en stativare, men det har kommit till priset av bl.a. 85 dB känslighet.
  Den stora gemensamma nämnaren för TAD är att de är ”rumsvänliga”. Är det någon som hört TAD låta dåligt på någon mässa eller i något rum? Många andra högtalarfabrikat tycker jag kan låta förträffliga om de får precis rätt förutsättningar men om något är lite ”off” med matchning av elektronik, uppställning eller rum så kan det låta förfärligt. Testade rätt mycket olika högtalare hemma innan det till slut blev TAD.
  Nu är jag på jakt efter nytt förstärkeri som ni kunnat läsa om i en annan tråd. Det har kommit och gått en del utrustning men tyvärr inget som passat ihop riktigt bra. Nu har jag stora förhoppningar till en Grandinote Shinai. På papperet så är Shinai kanske för klen med sina knappt 30 W (23 W i 4 ohm enl. mätning av tyska AUDIO) i klass A. Men jag har hört fantastiska resultat med andra högtalare så jag måste prova. Polska High Fidelity lät den driva Harbeth M40.1 (85 dB) utan problem. Den ser inte så tjusig ut men låter desto bättre. Tyska AUDIO håller den för en av de bästa förstärkare de testat. Väldigt snabb och klar utan hårdhet.
  Är det någon som hört nya TAD M1000? Hur skiljer den sig från M2500 MkII?
 24. Like
  byZan reacted to AlfaGTV in Ditt senaste skivinköp...., del 2.   
  Köpte tre plattor med Eivor på konserten i fredags också, på vinyl. Har bara spelat Live-plattan och jag måste säg det är riktigt bra ljud på den, positivt överraskad. 

   

   

   
  Fick även Live-plattan signerad!
   
 25. Like
  byZan reacted to rikard in En hifinörds bekännelse   
  Det är lördag, jag är ensam hemma, inga andra förpliktelser eller bestyr inplanerade. En hel dag att helt ostört bara lyssna och njuta av musik helt enkelt, vad mer kan man önska sig?
   
  Det är bara ett problem.
   
  Det låter förj***igt!!
   
  Det är inte njutbart någonstans och foten vägrar stampa takten av välbefinnande. Jag lyssnar på musik jag inte brukar lyssna på, jag lyssnar på det jag alltid lyssnar på, jag flyttar runt på högtalare, jag tänker att jag sitter för högt och sjunker ner i min lyssningsstol, jag funderar på att kasta ut både det ena och andra från balkongen, funderar på vad jag gjort för förändringar på sista tiden och börjar fett ångra både det ena och andra.
   
  Jag har tänkt mycket på högtalare på sista tiden då det trots allt vore kul att ta saker och ting till "nästa" nivå. Nu känner jag helt plötsligt att det börjar bli akut, så här kan man ju inte ha det, har det alltid varit så här hemskt? Har resten av min anläggning blivit FÖR bra av alla uppgraderingar?! Högtalarna klarar inte mer helt enkelt, det låter som musiken försöker pressa sig ut genom dem, burkigt och boxigt och fruktansvärt.
   
  På mina högtalare så finns det reglage för att justera bas och diskant i 3 lägen. Mer, neutral och mindre av respektive. Tro det eller ej, men HELT av sig själva så har de hamnat i FEL positioner. Nu minns jag tyvärr inte hur de hade hamnat, men det var helt fel i alla fall. För efter lite switchande så låter det sådär bra som det brukar göra igen. Puuuuhhhh.....
   
  Vilken dag! Full av ånger, lidande och begynnande depression. Men en erfarenhet rikare.
   
  När man som jag har relativt begränsade möjligheter till positionering så är de här högtalarna guld värda, det kommer inte bli lätt att ersätta dem.