byZan

Medlem+
 • Content Count

  2 515
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

Reputation Activity

 1. Like
  byZan reacted to Daniel in Apexorca på HIGH END München 2019   
  Tycker ovanstående är klokt. Det finns ingen magisk ingrediens som kan skapa njutning hos alla. Och inga ord som kan övertyga någon att ändra åsikt. Till exempel kommer jag nog aldrig att överge det analoga, oavsett hur mycket jag bombarderas av argument om den digitala teknikens överlägsenhet. Med det sagt kan jag även njuta av ettor och nollor, men inte riktigt lika mycket. ;-) Vi ses i München! 
 2. Like
  byZan reacted to calm in byZan - Nytt i stugan #7   
  Nej blandband är inte i första hand till för lyssning, utan just för att kunna välja artist och bedöma kvalitet på inspelningen. Opus 3 hade som sin huvudartist Eric Bibb som jag tyvärr inte är så förtjust i pga den gengren inte tilltalar mig. Däremot köpte jag  Knut Jörgensen Teach Me Tonight som jag tycker är bra. Sedan måste man veta att Jan-Erik jobbar mycket med få mikrofoner, ofta två i x-konfiguration, vilket innebär ett annorlunda och mer indirekt ljud, jämfört med moderna mångmikrofonstekniker. Gillar man upptagningar som Jazz at The Pawnshop, så gillar man nog inspelningstekniken inte bara för att den är tagen live utan just antalet mickar. Både "mixning i rummet" dvs instrumenplacering utifrån olika styrkeförhållanden emellan och analog mixning, ger en annorlunda liveskänsla som också förstärker den musikaliska dito. Men som alltid skall man självklart gilla musiken, man lyssnar ju inte bara på inspelningen. Annars kan man lika gärna lyssna på racerbilar eller framrusande tåg. 
 3. Like
  byZan got a reaction from lindome in byZan - Nytt i stugan #7   
  Hur tänkte jag när jag nu har påbörjat en resa med R2R?
   
  Allt började för länge sedan då jag skaffade en Teac X20R och en himla massa bra band, kopior på eget inspelade band från kompisar men aldrig ett riktigt masterband införskaffades då, spelade in mycket själv oxå. Banden blev liggande och bandspelaren blev undanskuffad den med när cd’n tog över. Tyvärr så förstördes banden då de inte tålde vindens skiftande temperatur och bandspelaren torkade väl ihop. Tog fram den vid något tillfälle för flera år sedan för att testa, men den ville inte alls gå som tidigare så jag försökte mig på en rengöring och lite annat fix men den ville inte alls prestera som tidigare, så ja la ner projektet att försöka få den i det superskick som den var i när den blev undanskuffad.
  Åren gick och jag lyssnade på många R2R på mässor och även hemma hos kompisar och imponerades visst av vad jag hörde men inte såpass mycket att jag tyckte att det var värt en investering, det som fanns hemma i form av källor presterade såpass bra att jag inte kände att jag behövde någon mer källa för att känna mig nöjd. När R2R sedan blev en hajp och jag blev bättre på att förstå hela grejen om masterband, olika bandspelares prestanda, etc etc så vaknade min nyfikenhet upp och jag började fundera på att kanske ändå? Men nä, dyrt och meckigt, platsbrist och varför ska jag gå på detta oxå, så funderade jag och så blev det. Men så en dag ringde en kompis och frågade om jag var intresserad av att köpa hans R2R och jag tänkte inte många sekunder innan jag sa ja. Om jag nu inte skulle tycka att det skulle vara en bra affär ljudmässigt, brist på plats eller att jag tyckte att det blev för dyrt med band så skulle jag kunna sälja den och kanske inte förlora så mycket pengar. Men tyvärr så ändrade kompisen sig och ville behålla sin maskin vilket gjorde mig mycket besviken och det mest för att jag hade ställt in mig på att bli R2R ägare och börjat googla på bandtyper, var köpa band, vilka kablar ska man ha, planering för plats etc. Men säljaren är den som bestämmer så det var bara att dra igång operation leta upp ett nytt lämpligt objekt för nu skulle jag testa R2R hemma, punkt slut! Det blev några samtal under några timmar en lördag och med goda vänners hjälp och lite fix och trix, swish och transporter så står den nu hos Pac och får sig en grundlig genomgång och byte av allt som ska göra så att jag ska få en R2R som presterar musik som gillas även hemma hos mig.
   
  Så allt gott såhär långt, även om jag är orolig att jag inte kommer att ha några masterband hemma när maskinen anländer, man vill ju provlyssna direkt eller hur?
   
  Apropå band så har jag nog i första hand alltid tänkt att ha band med klassisk musik för avlyssning via R2R i andra hand jazz och i tredje hand pop och jag tror att den tanken fortfarande är aktuell. Iofs så har jag hört andra genrer låta minst lika bra men jag njuter oftast av klassisk musik och berörs mycket av den, vet inte om det är helheten, historien bakom verk, kompositör eller vad det är som gör det, men njutbart tidiga mornar och sena kvällar när jag sitter själv i sweetspot och får gåshud och även en tår kan rulla ner på kinden, då mår jag nog som allra bäst. Så jag fokuserar nog på skaffa band med klassisk musik i första hand, jazz i andra hand och pop i tredje hand, klart jag vill ha massor av olika band men turordningen är önskad såsom skrivet.
   
  Så spänningen stiger för var dag som går och jag längtar verkligen till den dag jag får se om jag gjort ett bra val och om mina funderingar blir verklighet? Ni kommer säkert få svar och jag kommer säkert att skriva spaltmeter om ägandet av en R2R framgent.
   
  /byZan
 4. Haha
  byZan got a reaction from AlfaGTV in En hifinörds bekännelse   
  Jo jag kör Roon och i Lumin har jag bara ställt in det som behövs för att kunna lyssna.
  Vivaldi’n och deras appar är inställda på samma vis som Lumin, m a o så är det Roon gäller fullt ut för mig oxå och jag tycker att det fungerar riktigt bra.
   
  @AlfaGTV kom inte med något nu som ställer till det i min fullt fungerade datalösning
   
  /byZan
 5. Like
  byZan reacted to rikard in En hifinörds bekännelse   
  Det är ju väldigt lätt hänt att man hypar och talar väldigt entusiastiskt om grejer som man själv redan fastnat för och använder dagligen, jag tycker dock i all min partiska objektivitet att Lumin förtjänar mer uppmärksamhet och erkännande än vad de kanske hittills fått i Sverige. Jag kan inte annat än varmt rekommendera att testa dem och de har en modell för alla plånböcker och system...  Till skillnad från byZan så anser jag mig ju vara ganska bevandrad vad det gäller det här med datorer osv, men jag har ändå inställningen att jag inte vill att musikspelandet ska vara krångligt och beroende av en massa parametrar som kan strula osv, så vi har ändå samma mål med det hela. Lumin lever upp till den här enkelheten att det bara funkar.
   
  Det ska sägas att Auralic har en sjystare display än vad Lumin har, för min del så är det dock ointressant då jag stänger av displayen helt och har prylarna i ett skåp, men jag kan se hur man till en början kan attraheras av den displayen.
   
   
  För min del så kommer jag ju garanterat landa med T2, det är den modell jag önskar fanns i somras när jag köpte min D2, så det har egentligen mest bara varit en väntan på att den skulle komma. Jag kan inte riktigt se hur den inte skulle leva upp till mina förväntningar eller göra nånting sämre än vad min D2 gör idag så att jag skulle bli besviken på något sätt.
 6. Like
  byZan reacted to P-pan in Mickes Musikrum   
  Så länge det kommer musik ur högtalarna ska man vara nöjd... 
 7. Like
  byZan reacted to rikard in En hifinörds bekännelse   
  The Next Generation
   
  Det här är en kartong som tyvärr kommer LÄMNA mig i dagarna, i och med hela mitt nerskalningsprojekt med förstärkaren, så blev jag ju också mer och mer attraherad av en kombinerad streamer och DAC lösning. Där det tidigare varit ganska hårt förknippat med två produkter så känner jag att begreppet streamer och DAC är nånting som börjar kännas mer och mer naturligt att ha i en och samma låda, det känns även som att det är mer och mer DAC:ar som kommer förberedda för nätverksanslutning på ett eller annat sätt. Med CD-spelare så pratades det ganska sällan om externa DAC:ar vad jag vet, och kanske är tiden nu mogen också för streamer+DAC att bli ett på riktigt.
   
  Så var drar man egentligen gränsen mellan vad som är streamer med inbyggd DAC och för vad som är DAC med inbyggd streaming? Egentligen är det ju funktionsmässigt mer eller mindre samma sak, men positionerat på olika sätt. I vissa fall kanske det är ganska uppenbart var man lagt fokus, men i mer avancerade lösningar där både DAC och streaming är av lika hög kvalitet och inte bara en liten minidator instoppad för att lösa det där med nätverket så blir gränsen suddig och otydlig. På D/A omvandlingssidan så räcker det ju inte heller bara att använda ett erkänt bra DAC chip och så är det klart, utan det handlar lika mycket om implementation av detta som allt annat.
   
  I somras när jag bestämde mig för att byta ut min streaminglösning så hade jag ganska snabbt ögonen på Lumin vars produkter jag studerat på håll tidigare, det jag kände då var dock att de modeller som fanns på marknaden hade hunnit få några år på nacken, DAC chipen som användes var redan drygt 7-8 år gamla, DSD uppspelning var begränsad och överlag så började de kännas lite daterade osv. Dessutom hade instegsmodellen precis kommit i en uppdaterad version (Lumin D2), så det kändes inte bara lite utan ganska mycket som att en uppdatering av hela startfältet var på gång. Däremot ska sägas att Lumin har varit fantastiskt bra på att förse sina produkter med mjukvaru uppdateringar under åren med ny funktionalitet för alla sina modeller.
   
  Hur som helst så kom det först en helt ny toppmodell, Lumin X1, vilken kanske skulle kunna vara intressant att jämföra med MSB's Discrete modell med streaming modul för ungefär samma pengar? Jag befinner mig dock inte riktigt där uppe ännu, utan jag var egentligen mest sugen på en uppfräschning av mellanmodellen T1 som jag känner kan vara en rimlig nivå för mig och där jag prismässigt känner att jag vill hålla mig. Med en stark övertygelse om att en T2 var på gång så valde jag att ta klivet in i Lumin världen med instegsmodellen så länge.
   
  Denna lilla D2 har dock överträffat alla mina förväntningar och jag har inte varit annat än supernöjd med den, för pengarna så är det verkligen en kanonbra streaming produkt som inte lämnar mycket i övrigt att önska. Allt ifrån installation, funktion till ljudkvalitet och stabilitet är av riktigt hög kvalitet. Det är tveksamt om det kan bli mycket enklare vilket jag uppskattar och Lumin's support och närvaro på diverse engelskspråkiga forum är dessutom oslagbar.
   
  På måndag sägs det att T2 kommer till Sverige, det återstår fortfarande att se om den kommer vara värdig namnet som på något sätt förpliktar, men det tror jag den kommer göra, den ersätter precis som Marcus skrev ovan dessutom inte bara T1 utan även A1 som varit steget ovanför och mest känd för sin varma och "analoga" presentation, vilket låter lovande. Med tanke på de uppgraderingar som gjorts så blir det trångt på fältet, det är nästan så man undrar hur de ska klämma in en uppdatering av den återstående S1 modellen för att inte kannibalisera för mycket på X1. Hur som helst så känner jag mig väldigt taggad att testa denna efterlängtade T2 i veckan som kommer!
   
  To be continued...
   
 8. Like
  byZan reacted to P-pan in P-Pans Musikhörna   
  Skulle TAD ge det där "ljuset i tunneln" eller var jag på väg att möta tåget i densamma ?
  Om inte annat så skulle investeringen vara av en dignitet jag knappast skulle klara utan finansiell hjälp och det är ju ett
  "tungt tåg" i sig bara det
  Oavsett kostnaden så var jag nog på rätt väg sett till vad jag fick mig serverat ur högtalarna...
   
  i en snårig skog började ljuset så sakta träda fram
   

   
  TAD's modeller D1000MK2 & M2500MK2 gör en inte ledsen på något sätt.
  Basåtergivningen är lite av ett signum i min värld och hela övriga registret spelar fantastiskt "tajmat" och den totala ljudbilden är
  väldigt bra på att återge rumsinformation... det mesta faller helt enkelt på plats där jag "tror" mig vilja ha det.
   
   
   
  TAD D1000MK2

   
  Den här kombinationen drar ju på sig ett par burkar x-tra mot vad jag tänkt mig från början.
  Här finns ju redan avspelningsmöjligheter av både cd och sacd, dac och förstegsfunktion (volymkontroll).
  Det flesta varianter av digitala in/utgångar finns också på plats men jag behöver ju inte så många av dessa då jag bara vill kunna spela cd.
  Men det måste ju också till ett separat riaa-steg för att kunna spela lakritspizzor.
   

   
  Här blev det lite krångligt att bestämma sig för vad jag ville ha ?
  Hjälpen till beslut kom från nära håll...
  jag blev återigen räddad av dtc-mannen, för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på
  Han lånade mig sin Aavik U-300:a och sida vid sida kunde jämförelsen ta sin början...
   
 9. Like
  byZan reacted to calm in byZan - Nytt i stugan #7   
  Visst finns det band på marknaden att köpa och en gemensam nämnare är att den gamla sanningen att pris och kvalitet hänger ihop. Svårigheten är att veta vad det är man köper och av vem. Man kan normalt sätt inte provlyssna i förväg och det finns egentligen inte några garantier för att det är "äkta vara" i den mening att både inspelningskvaliteten och den musikaliska presentationen häger ihop. Men när det väl gör det så faller allt på plats. Nackhåren reser sig och hakan ramlar ned. Av alla medier som sett dagens ljus så är nog bandmediet det som känns mest sant mot originalet av dem alla och det genuint analoga. Sedan finns det naturligtvis det som kommer ganska nära och där seglar DSD upp som en dark horse i mitt tycke av det jag själv hört.
  Jag vill naturligtvis gratulera till att du som det verkar faktiskt kommit över en bra maskin och som uppenbarligen hamnat i rätta händer för en kanske nödvändig uppdatering och kanske uppgradering. Sen börjar det roliga, dvs att leta goda inspelningar av förhoppningsvis nyupptäckt musik av kanske genrer som man inte trängt så djupt in i tidigare och här finns naturligtvis möjligheter att vidga sina vyer. Jag har knappt börjat och har väl 10-15 goda inspelningar, men de är gemensamt av god kvalitet och jakten fortsätter. För egen del kan jag förutom jazz tänka mig att samla lite barockmusik och opera som en inriktning. Inspelningar i autentiska miljöer och med autentiska röster och instrument lockar mig kanske mer än annat.
  Skall bli kul att följa din resa! Grattis!
   
  Calm
 10. Like
  byZan got a reaction from lindome in byZan - Nytt i stugan #7   
  Hur tänkte jag när jag nu har påbörjat en resa med R2R?
   
  Allt började för länge sedan då jag skaffade en Teac X20R och en himla massa bra band, kopior på eget inspelade band från kompisar men aldrig ett riktigt masterband införskaffades då, spelade in mycket själv oxå. Banden blev liggande och bandspelaren blev undanskuffad den med när cd’n tog över. Tyvärr så förstördes banden då de inte tålde vindens skiftande temperatur och bandspelaren torkade väl ihop. Tog fram den vid något tillfälle för flera år sedan för att testa, men den ville inte alls gå som tidigare så jag försökte mig på en rengöring och lite annat fix men den ville inte alls prestera som tidigare, så ja la ner projektet att försöka få den i det superskick som den var i när den blev undanskuffad.
  Åren gick och jag lyssnade på många R2R på mässor och även hemma hos kompisar och imponerades visst av vad jag hörde men inte såpass mycket att jag tyckte att det var värt en investering, det som fanns hemma i form av källor presterade såpass bra att jag inte kände att jag behövde någon mer källa för att känna mig nöjd. När R2R sedan blev en hajp och jag blev bättre på att förstå hela grejen om masterband, olika bandspelares prestanda, etc etc så vaknade min nyfikenhet upp och jag började fundera på att kanske ändå? Men nä, dyrt och meckigt, platsbrist och varför ska jag gå på detta oxå, så funderade jag och så blev det. Men så en dag ringde en kompis och frågade om jag var intresserad av att köpa hans R2R och jag tänkte inte många sekunder innan jag sa ja. Om jag nu inte skulle tycka att det skulle vara en bra affär ljudmässigt, brist på plats eller att jag tyckte att det blev för dyrt med band så skulle jag kunna sälja den och kanske inte förlora så mycket pengar. Men tyvärr så ändrade kompisen sig och ville behålla sin maskin vilket gjorde mig mycket besviken och det mest för att jag hade ställt in mig på att bli R2R ägare och börjat googla på bandtyper, var köpa band, vilka kablar ska man ha, planering för plats etc. Men säljaren är den som bestämmer så det var bara att dra igång operation leta upp ett nytt lämpligt objekt för nu skulle jag testa R2R hemma, punkt slut! Det blev några samtal under några timmar en lördag och med goda vänners hjälp och lite fix och trix, swish och transporter så står den nu hos Pac och får sig en grundlig genomgång och byte av allt som ska göra så att jag ska få en R2R som presterar musik som gillas även hemma hos mig.
   
  Så allt gott såhär långt, även om jag är orolig att jag inte kommer att ha några masterband hemma när maskinen anländer, man vill ju provlyssna direkt eller hur?
   
  Apropå band så har jag nog i första hand alltid tänkt att ha band med klassisk musik för avlyssning via R2R i andra hand jazz och i tredje hand pop och jag tror att den tanken fortfarande är aktuell. Iofs så har jag hört andra genrer låta minst lika bra men jag njuter oftast av klassisk musik och berörs mycket av den, vet inte om det är helheten, historien bakom verk, kompositör eller vad det är som gör det, men njutbart tidiga mornar och sena kvällar när jag sitter själv i sweetspot och får gåshud och även en tår kan rulla ner på kinden, då mår jag nog som allra bäst. Så jag fokuserar nog på skaffa band med klassisk musik i första hand, jazz i andra hand och pop i tredje hand, klart jag vill ha massor av olika band men turordningen är önskad såsom skrivet.
   
  Så spänningen stiger för var dag som går och jag längtar verkligen till den dag jag får se om jag gjort ett bra val och om mina funderingar blir verklighet? Ni kommer säkert få svar och jag kommer säkert att skriva spaltmeter om ägandet av en R2R framgent.
   
  /byZan
 11. Like
  byZan got a reaction from lindome in byZan - Nytt i stugan #7   
  Hur tänkte jag när jag nu har påbörjat en resa med R2R?
   
  Allt började för länge sedan då jag skaffade en Teac X20R och en himla massa bra band, kopior på eget inspelade band från kompisar men aldrig ett riktigt masterband införskaffades då, spelade in mycket själv oxå. Banden blev liggande och bandspelaren blev undanskuffad den med när cd’n tog över. Tyvärr så förstördes banden då de inte tålde vindens skiftande temperatur och bandspelaren torkade väl ihop. Tog fram den vid något tillfälle för flera år sedan för att testa, men den ville inte alls gå som tidigare så jag försökte mig på en rengöring och lite annat fix men den ville inte alls prestera som tidigare, så ja la ner projektet att försöka få den i det superskick som den var i när den blev undanskuffad.
  Åren gick och jag lyssnade på många R2R på mässor och även hemma hos kompisar och imponerades visst av vad jag hörde men inte såpass mycket att jag tyckte att det var värt en investering, det som fanns hemma i form av källor presterade såpass bra att jag inte kände att jag behövde någon mer källa för att känna mig nöjd. När R2R sedan blev en hajp och jag blev bättre på att förstå hela grejen om masterband, olika bandspelares prestanda, etc etc så vaknade min nyfikenhet upp och jag började fundera på att kanske ändå? Men nä, dyrt och meckigt, platsbrist och varför ska jag gå på detta oxå, så funderade jag och så blev det. Men så en dag ringde en kompis och frågade om jag var intresserad av att köpa hans R2R och jag tänkte inte många sekunder innan jag sa ja. Om jag nu inte skulle tycka att det skulle vara en bra affär ljudmässigt, brist på plats eller att jag tyckte att det blev för dyrt med band så skulle jag kunna sälja den och kanske inte förlora så mycket pengar. Men tyvärr så ändrade kompisen sig och ville behålla sin maskin vilket gjorde mig mycket besviken och det mest för att jag hade ställt in mig på att bli R2R ägare och börjat googla på bandtyper, var köpa band, vilka kablar ska man ha, planering för plats etc. Men säljaren är den som bestämmer så det var bara att dra igång operation leta upp ett nytt lämpligt objekt för nu skulle jag testa R2R hemma, punkt slut! Det blev några samtal under några timmar en lördag och med goda vänners hjälp och lite fix och trix, swish och transporter så står den nu hos Pac och får sig en grundlig genomgång och byte av allt som ska göra så att jag ska få en R2R som presterar musik som gillas även hemma hos mig.
   
  Så allt gott såhär långt, även om jag är orolig att jag inte kommer att ha några masterband hemma när maskinen anländer, man vill ju provlyssna direkt eller hur?
   
  Apropå band så har jag nog i första hand alltid tänkt att ha band med klassisk musik för avlyssning via R2R i andra hand jazz och i tredje hand pop och jag tror att den tanken fortfarande är aktuell. Iofs så har jag hört andra genrer låta minst lika bra men jag njuter oftast av klassisk musik och berörs mycket av den, vet inte om det är helheten, historien bakom verk, kompositör eller vad det är som gör det, men njutbart tidiga mornar och sena kvällar när jag sitter själv i sweetspot och får gåshud och även en tår kan rulla ner på kinden, då mår jag nog som allra bäst. Så jag fokuserar nog på skaffa band med klassisk musik i första hand, jazz i andra hand och pop i tredje hand, klart jag vill ha massor av olika band men turordningen är önskad såsom skrivet.
   
  Så spänningen stiger för var dag som går och jag längtar verkligen till den dag jag får se om jag gjort ett bra val och om mina funderingar blir verklighet? Ni kommer säkert få svar och jag kommer säkert att skriva spaltmeter om ägandet av en R2R framgent.
   
  /byZan
 12. Like
  byZan got a reaction from lindome in byZan - Nytt i stugan #7   
  Hur tänkte jag när jag nu har påbörjat en resa med R2R?
   
  Allt började för länge sedan då jag skaffade en Teac X20R och en himla massa bra band, kopior på eget inspelade band från kompisar men aldrig ett riktigt masterband införskaffades då, spelade in mycket själv oxå. Banden blev liggande och bandspelaren blev undanskuffad den med när cd’n tog över. Tyvärr så förstördes banden då de inte tålde vindens skiftande temperatur och bandspelaren torkade väl ihop. Tog fram den vid något tillfälle för flera år sedan för att testa, men den ville inte alls gå som tidigare så jag försökte mig på en rengöring och lite annat fix men den ville inte alls prestera som tidigare, så ja la ner projektet att försöka få den i det superskick som den var i när den blev undanskuffad.
  Åren gick och jag lyssnade på många R2R på mässor och även hemma hos kompisar och imponerades visst av vad jag hörde men inte såpass mycket att jag tyckte att det var värt en investering, det som fanns hemma i form av källor presterade såpass bra att jag inte kände att jag behövde någon mer källa för att känna mig nöjd. När R2R sedan blev en hajp och jag blev bättre på att förstå hela grejen om masterband, olika bandspelares prestanda, etc etc så vaknade min nyfikenhet upp och jag började fundera på att kanske ändå? Men nä, dyrt och meckigt, platsbrist och varför ska jag gå på detta oxå, så funderade jag och så blev det. Men så en dag ringde en kompis och frågade om jag var intresserad av att köpa hans R2R och jag tänkte inte många sekunder innan jag sa ja. Om jag nu inte skulle tycka att det skulle vara en bra affär ljudmässigt, brist på plats eller att jag tyckte att det blev för dyrt med band så skulle jag kunna sälja den och kanske inte förlora så mycket pengar. Men tyvärr så ändrade kompisen sig och ville behålla sin maskin vilket gjorde mig mycket besviken och det mest för att jag hade ställt in mig på att bli R2R ägare och börjat googla på bandtyper, var köpa band, vilka kablar ska man ha, planering för plats etc. Men säljaren är den som bestämmer så det var bara att dra igång operation leta upp ett nytt lämpligt objekt för nu skulle jag testa R2R hemma, punkt slut! Det blev några samtal under några timmar en lördag och med goda vänners hjälp och lite fix och trix, swish och transporter så står den nu hos Pac och får sig en grundlig genomgång och byte av allt som ska göra så att jag ska få en R2R som presterar musik som gillas även hemma hos mig.
   
  Så allt gott såhär långt, även om jag är orolig att jag inte kommer att ha några masterband hemma när maskinen anländer, man vill ju provlyssna direkt eller hur?
   
  Apropå band så har jag nog i första hand alltid tänkt att ha band med klassisk musik för avlyssning via R2R i andra hand jazz och i tredje hand pop och jag tror att den tanken fortfarande är aktuell. Iofs så har jag hört andra genrer låta minst lika bra men jag njuter oftast av klassisk musik och berörs mycket av den, vet inte om det är helheten, historien bakom verk, kompositör eller vad det är som gör det, men njutbart tidiga mornar och sena kvällar när jag sitter själv i sweetspot och får gåshud och även en tår kan rulla ner på kinden, då mår jag nog som allra bäst. Så jag fokuserar nog på skaffa band med klassisk musik i första hand, jazz i andra hand och pop i tredje hand, klart jag vill ha massor av olika band men turordningen är önskad såsom skrivet.
   
  Så spänningen stiger för var dag som går och jag längtar verkligen till den dag jag får se om jag gjort ett bra val och om mina funderingar blir verklighet? Ni kommer säkert få svar och jag kommer säkert att skriva spaltmeter om ägandet av en R2R framgent.
   
  /byZan
 13. Haha
  byZan reacted to Taxmannen in byZan - Nytt i stugan #7   
  Ha, jag visste det 
 14. Like
  byZan reacted to Daniel in byZan - Nytt i stugan #7   
  Jag blir ständigt påmind om varför jag har så mycket LP hemma! Det är så  enkelt och funktionellt. Och en smula tidlöst. 
 15. Like
  byZan got a reaction from plind in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Nu har jag och @calm varit på barista kurs och blivit lite berikade men vän med mjölkkannan blev ingen av oss idag för att göra lite latte-art som inte ser abstrakt ut. Men träning ger nog färdighet så än har jag/vi inte givit upp. Vi konstaterade också att våra smaksinnen inte är speciellt kompatibla vilket iofs inte är ett måste för att utvärdera vad man gillar eller inte gillar. Kursen var inte en höjdare när det gäller upplägg kan jag tycka men så pass bra att jag fick lite tips som ska testas när jag ger mig på maskinen nästa gång. Den som tror att detta med espresso etc skulle vara lätt är ute på hal is om personen ifråga inte är en naturbegåvning (vilket jag trodde att jag var men som så många gånger tidigare fick man bekänna att självförtroende är en sak och verklighet en helt annan. Men för en espresso eller cappuccino för vardaglig bruk så kommer det att duga, ska bara hitta rätt bönor och öva lite så tror jag det blir bra i slutändan.
   
  /byZan
 16. Like
  byZan reacted to calm in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Ja det var med en viss förväntan som jag och @byZan äntrade kursen igår. Majjen var en yngre förmåga med mer praktisk än teoretisk kunskap vilket kanske inte gjorde något då behållningen var att kunna öva en del praktiskt. Den teoretiska inputsen bestod mest av lite film från en odlare och lite powerpoints om olika metoder för preparering av kaffebönorna inför rostning som i detta fall sker i Sverige. Så tre moment, teori, tillagning av espresso och mjölkskummning. Den kanske största insikten var att de riktigt professionella har mycket fokus på vägning av både kaffemängd men speciellt även vattenmängd som var lite nytt för mig. Proportionerna 20 gram kaffe till 40 gram vatten var tydligen lite legio i sammanhanget och demostrationsapparaten hade inbyggd våg i bryggarens galler på vilket koppen placerades. Så tiden blev därmed lite som den blev. Vi fick testa lite olika varianter av över-  och underdosering av kaffet och smakskillnader. Lite olika bönor men inte olika malningsgrader. Bryggtemperaturen hölls också konstant kring 90-graders strecket. Jag själv kör fortfarande på 93-grader vilket verkar bra vid mörkare rostingar som jag gillar. Så kom vi till själva mjölkskummningen som är i sig inte så så svår och mera lite med känslan i händerna. Först skummning i ytan och därefter nedåt i kannan tills handen känns brännhet då är det klart för det som egentligen är svårt, själv hällandet. Testade själv utan större framgång i latte art grenen, men nu har väl tekniken blivit klarare så då är det själva tränandet som skall till. I vart fall så blev det mjölkskummade kaffet riktigt gott.
   
  Calm
 17. Like
  byZan got a reaction from plind in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Nu har jag och @calm varit på barista kurs och blivit lite berikade men vän med mjölkkannan blev ingen av oss idag för att göra lite latte-art som inte ser abstrakt ut. Men träning ger nog färdighet så än har jag/vi inte givit upp. Vi konstaterade också att våra smaksinnen inte är speciellt kompatibla vilket iofs inte är ett måste för att utvärdera vad man gillar eller inte gillar. Kursen var inte en höjdare när det gäller upplägg kan jag tycka men så pass bra att jag fick lite tips som ska testas när jag ger mig på maskinen nästa gång. Den som tror att detta med espresso etc skulle vara lätt är ute på hal is om personen ifråga inte är en naturbegåvning (vilket jag trodde att jag var men som så många gånger tidigare fick man bekänna att självförtroende är en sak och verklighet en helt annan. Men för en espresso eller cappuccino för vardaglig bruk så kommer det att duga, ska bara hitta rätt bönor och öva lite så tror jag det blir bra i slutändan.
   
  /byZan
 18. Like
  byZan reacted to P-pan in P-Pans Musikhörna   
  Med en sådan i huset skulle man ju antagligen kunna känna sig hemmasTADd... ja.
   

 19. Like
  byZan reacted to Terminator in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Inget som testat kaffe från Åre Kafferosteri? Jag besöker deras café på Åre Torg någon gång per år och får alltid espresso av hög klass. Den jag drack där precis före årsskiftet rankar jag som den bästa jag druckit, någonsin. Nu är jag ingen expert men jag har lärt mig att uppskatta välsmakande kaffe. Det var etiopiska bönor som en av delägarna själv tyckte hade blivit 2018 års bästa espressorostning - det berättade han efter mitt beröm så det var m a o nästan ett blindtest från min sida utan alltför mycket yttre påverkan.  
 20. Like
  byZan got a reaction from Taxmannen in byZan - Nytt i stugan #7   
  Ja det ska bli väldigt spännande att följa hur det blir och ni kan följa arbetet med detta i denna tråd som jag tror många kommer tycka är värd att följa.
  Hoppas att utföraren håller tungan rätt i munnen nu bland alla pinnar och pinaler så det blir blir bra, själv litar jag fullt ut på att det kommer att bli ett kanonjobb som utföres.
   
  /byZan
 21. Like
  byZan got a reaction from Taxmannen in byZan - Nytt i stugan #7   
  Ja det ska bli väldigt spännande att följa hur det blir och ni kan följa arbetet med detta i denna tråd som jag tror många kommer tycka är värd att följa.
  Hoppas att utföraren håller tungan rätt i munnen nu bland alla pinnar och pinaler så det blir blir bra, själv litar jag fullt ut på att det kommer att bli ett kanonjobb som utföres.
   
  /byZan
 22. Like
  byZan reacted to Peo in Peo's prylar   
  Jag avrundar med del 5.
  Sist i kedjan, men inte minst.
   
  Sen första gången jag hörde dem, jag tror det var 2016, har de funnits där i mitt undermedvetna. 
  Det sa bara klick, eller hur det nu var Kungen uttryckte sig.
  Jag talar inte om Silvia, utan Sabrina, Wilson Sabrina.

  Sedan dess har jag aldrig missat ett tillfälle till en ny provlyssning. Det har varit omväxlade mäss- och butiksbesök och ofta har det låtit riktigt bra, nästan så bra som jag upplevde det första gången, men ibland har det bara varit tråkigt, platt och allmänt omusikaliskt. På en mässa går man kanske tillbaka efter några timmar med förhoppning om att problemet är fixat, men nej, det låter fortfarande lika illa. 
  Tydligen är högtalarna känsliga för antingen rummet eller elektroniken.
  Jag har för vana att dokumentera lyssningar som kan ha något värde för framtiden, mest för att kunna gå tillbaka om/när minnet sviker mig.
  Vid en sammanställning av de lyssningstillfällen jag haft med Sabrina visade det sig att i samtliga fall som jag inte har gillat ljudet, har de drivits med elektronik från en och samma tillverkare. Rummens storlek och form har varierat i hög grad, från 10-12 m2 till >50 m2  och det har inte spelat någon roll. Jag tror därför att det beror på elektroniken. Rätt eller fel tänkt? 
  Jag är kanske lite för snabb med att dra slutsatser, men samtidigt tycker jag att mina anteckningar talar sitt tydliga språk.
  I bland kan det bra att vara en dokumentationsnörd, men samtidigt är det lätt att dra felaktiga slutsatser om de är baserade på för lite information. 8 lyssningar är kanske lite för lite för att döma.
  Det fanns alltså bara en lösning, lyssna hemma.
   
  Mitt problem var länge att få en möjlighet att lyssna på dem i hemmiljö. Det är inte så många butiker som har Sabrina hemma och att få till en provlyssning på hemmaplan verkade helt omöjligt. Bor man i en avkrok av Sverige, får man väl kanske räkna med det.
  Jag köper ju inte en bil utan att provköra den först och jag köper definitivt inte några högtalare utan att lyssna på dem i min anläggning först. Jag har testat tillräckligt många högtalare i mitt liv för att veta att alla inte passar här och om jag är kritisk i det här momentet behöver jag inte byta ut mina befintliga prylar så de matchar högtalarna, eller bygga om bostaden. 
   
  Till slut kom äntligen tillfället att få provlyssna ett par Sabrina hemma, i min anläggning, och jag var inte sen att haka på. Det tog inte många minuter att konstatera att de trivdes riktigt bra ihop med min elektronik och att de inte vantrivdes i mitt lilla rum. Placeringen var väldigt grovt inställd vid provlyssningen, men det lät ändå lika bra som jag hade hoppats på (drömt om).
  Resultatet blev att det idag ingår ett par Sabrina i min anläggning.
   
  Wilson Sabrina är en 3-vägs högtalare men en 8" bas, en 5 3/4" mellanregister och en 1" diskant.
  Impedansen är 4 ohm och känsligheten är 87 dB @ 1W @ 1m.
  Stolek (HxBxD) 96,48 (+ spikes) x 30,48 x 38,55 cm
   
  Det är alltså en relativt liten högtalare, rent fysiskt, men den spelar som en stor. De verkar kräva en hel del effekt, men jag har så det räcker till och de levererar ett ljud som passar mitt ljudideal och mina behov perfekt. Det går att spela väldigt tyst och det går att spela ohälsosamt högt utan några tillkortakommanden.
  De vinner över mina gamla högtalare på alla parametrar, utom två. Spendors diskant är bättre och Spendor D9 går djupare i basen.
  Jag vill definitivt inte påstå att Wilson's diskant är dålig, absolut inte, bara att jag tycker Spendor's diskant är snäppet bättre. Den absolut lägsta basen offrar jag gärna för den snabba och nyanserade basen som Sabrina levererar.

  Mina högtalare är lackerade i nyansen Galaxy Gray med svarta fronter.

  Den stora frågan är front på, eller front av?

  Det lutar nog åt front på. (Spendor D9 i bakgrunden)
   
  Jag behövde få upp högtalarna 25-30 mm för att soffbordet inte skulle påverka för mycket. Tjockleken på en hockeypuck var perfekt, men jag gillade inte att ha den lösningen. Originalspiksen  var inte tillräckligt långa, så det fick bli en hemsnickrad variant tillverkade i rostfritt stål. Högtalarna väger 50 kg så jag ville ha lite stöddigare doningar än bara en spetsad skruv och det krävdes en bricka under för att de inte skulle sjunka ner till grannen.

   
  Så, nu har jag dokumenterat de mest avgörande händelserna under den gångna perioden. Min hifi-resa fortsätter förhoppningsvis med oförändrad entusiasm och rätt vad det är så kanske jag dyker upp igen med en ny uppdatering av min tråd.
   
  Tack för alla kommentarer och alla . 
  Ha en god fortsättning på 2019.
   
  /PEO
   
   
   
 23. Like
  byZan got a reaction from Taxmannen in byZan - Nytt i stugan #7   
  Ja det ska bli väldigt spännande att följa hur det blir och ni kan följa arbetet med detta i denna tråd som jag tror många kommer tycka är värd att följa.
  Hoppas att utföraren håller tungan rätt i munnen nu bland alla pinnar och pinaler så det blir blir bra, själv litar jag fullt ut på att det kommer att bli ett kanonjobb som utföres.
   
  /byZan
 24. Like
  byZan got a reaction from Taxmannen in High End Mässan 2019 Stockholm 16-17 februari   
  Det gick med en himla fart att få er att bestämma mat
  Nu är det bara Taxmannen som inte verkar vara lika hungriga som oss andra
   
  /byZan
 25. Like
  byZan reacted to bfjohansson in Kvalitetsbrist eller är jag petig?   
  Just det här var en jäkligt onödig jämförelse och helt obegriplig i detta sammanhang.