Jump to content

byZan

Medlem+
 • Content Count

  3 965
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  75

Posts posted by byZan

 1. Nu har jag blivit slappare än slappast sa jag till mig själv för en stund sedan efter att ha kommit hem från stugan, bot och bättring tänkte jag! 

   

  Vad gjorde jag då? Jo jag reste mig upp från fåtöljen och gick fram till vinylspelaren och drog igång den, bläddrade bland skivorna och fann inget som passade för stunden. Blängde snett vänster, där stod Studer’n, drog igång den och gick till hyllorna med band, läste på ryggarna och fann inget där heller som passade för stunden. Jaha en sådan dag idag, tankarna är någon annanstans och då går det inte att ha annat än bakgrundsmusik, så jag stängde ner skivspelare och R2R och satte mig i fåtöljen igen. Letade upp en spellista och drog igång det digitala, enkelt och bekvämt, passar mig ypperligt idag när jag är i detta mood och det låter bra också.

   

  Tankarna är i ”digitalstadiet" och antagligen efter det arbete jag lagt ner i stugan med upprensning i rack, nya installationskunskaper etc Jag vill göra om nätverk och kabeldragningar, uppställning, rensa lite, få de grejer jag har till förfogande att prestera sitt yttersta innan tankar på nys switchar etc kommer på tal. Frågan är bara var jag börjar, hmm, det får bli vid inkommande fiber, nej fixa AppleTV så den går via WiFi först, separera hifi’n från all övrig trafik i nätverket, inte aning vilken ände som är bäst att börja i? Och det värsta med detta är att jag måste in bakom racket och rodda, försöka hitta alla nätverkskablar bland alla andra kablar, puh!

   

  Tror jag börjar med ett schema så jag får en överblick om hur det står till ibland prylar och kabelhärvor, jo jag tror jag börjar så!

  Lite blodad tand har jag fått efter hejarop från kunniga på forumet, bara inte självförtroendet har stigit upp över huvudet!

   

  Nu får du fixa bort alla kartonger och allt vad det nu är, det ser ju ut som ett lager/förråd här hemma! Jo jag ska (har jag tydligen sagt alltför många ggr så hon tror mig inte längre) annonsera ut grejerna om vi inte ska ha ett system till någonstans? Den blicken jag fick var, ajaj!

   

  Som ni förstår så kämpar jag på och funderar vidare……..

   

  /byZan

 2. Min fru säger att jag hör dåligt - men jag tror det beror på vad säger!

   

  Jo min hörsel är sämre eller om det är hjärnan? När många pratar samtidigt så hör jag inte som förr eller om det är hjärnan som inte kan sortera?

  När jag senast gjorde ett hörseltest för ca 1 år sedan så tyckte de att jag hörde bra för min ålder och med flera års bakgrundstester att kontrollera mot. Själv så tycker jag att det mer är dagsformen som avgör och att det är klara skillnader. Syrsor hör jag nog inte och frugan lyssnar jag bara till när jag vill eller måste:winking:

  Frekvensmässigt vet jag inte riktigt men jag tror att det senaste testet visade på en dipp runt 6kHz och som högst i frekvens hörde jag upp till 13-13,5 kHz, sedan skilde det lite på vä/hö också, typ så vill jag minnas.

   

  /byZan  

 3. 4 hours ago, octavia rs said:

  Även om du inte vann nått i ljudet

  Ingen förändring åt något håll vad jag kunde höra direkt vid uppstart, men det kanske går att tweaka till med något?

  4 hours ago, octavia rs said:

  skönt att rensa upp

  Absolut, även om frugan ”inte" såg att det försvunnit både burkar och kablar:winking:

  4 hours ago, octavia rs said:

  förenkla och framförallt få en förståelse hur saker hänger ihop och är/kan kopplas. 

  Nja där är jag tveksam till om jag verkligen gjort framsteg, lite kanske:winking:

   

  /byZan 

 4. Inget rullande av rör, ingen snöskottning och inga skogsarbeten har hunnits med, nä det har varit fullt upp via pm och mail med att få till det digitala i stugan, puh!

  Numera är det förbaskat rent i racket efter att allt flyttats till el-/propp/dataskåpet. Installationen där är inte helt klar än utan bara uppställd för kontroll av funktion, det måste till en hylla och lite snyggare kabeldragning innan det får anses vara godkänt. Inga andra kablar än de gamla ”lakritssnörena” har tillkommit, vet inte ens om det behövs, det får framtiden utvisa. Sedan har jag fått ett schema gjort som visar hela installationen vilket säkert underlättar förståelsen för hur det är gjort (iaf för mig), kommer en bild på schemat när jag namngivit prylarna där. AppleTV körs nu via WiFi vilket fungerar lika bra som kabel vad det verkar, Trots att jag plockat bort en switch så har jag kunnat separera HiFi från övrigt i nätverket vilket känns bra. Om alla åtgärder gjorde något ljudmässigt har jag inte kunnat utvärdera än, det låter som tidigare och får testa när allt är inspelat efter omplaceringarna och att de varit strömlösa under flera timmar:winking: 

   

  Det känns så skönt, så skönt att jag numera kan kalla mig nätverkstekniker t o m, men upp till specialistnivå så som  @AlfaGTV, @Audionet och @octavia rs kommer jag aldrig nå.

  Tackar er alla tre för ert engagemang och för den tid ni lagt ner på en ”dummie” som jag, ovärderligt:satisfied:

   

  Nu ska det städas upp i hemmet oxå, det blir plättlätt med mina nya kunskaper, eller har jag överskattat mig själv nu?

   

  /byZan

   

 5. Ingen båt och tur är väl det i detta vinterväder, men en brasa, en öl, en fru som rumsterar om i köket och musik via min NAS som jag inbillar mig just nu låter bättre än från Tidal, hmm, kanske ölen som spelar mig ett spratt? Men bortskämt mysigt har jag det iaf i stugan vilket känns lyxigt.

  I morgon ska jag kanske rulla lite rör eller skotta snö och ta hand om lite träd och elda, jag tror nog på att det blir………inget av detta då vi har lite annat att göra tydligen, städa och torka golv, fy vad tråkigt, men nödvändigt för att hålla skiten ifrån sig.

  Nu kom jag på en annan grej som jag diskuterat med andra idag! Försöka rensa bort lite digitala prylar från racket och gömma undan det, ja kanske kan det bli en uppgift god som någon av de övriga, jag har m a o att göra!

   

  /byZan

 6. 1 hour ago, LPL said:

  Håller med om att det är en tråkig och konstig inställning till denna hobby om man idiotförklarar någon som hävdar att denna uppnått något som ger en ljudmässig förbättring. Sedan kan man vara mer eller mindre skeptisk och diskutera olika saker, men nyfikenheten borde ändå göra att man ger det ett ärligt försök kan jag tycka.

  Så tänker jag också!

  Det bästa som finns är att få göra en hemma-hos där värden presenterar sitt system och varför det blivit som det är. Det är ju genom hans öron man får det berättat och kanske inte alls som man hör själv vilket inte är ovanligt. Men det kan låta överjävligt bra ändå och annorlunda mot ens egna ljudideal. Jag tjatar vidare om att hemma-hos är det bästa att göra om man vill lära sig olika kombon och dess ljudsignum, plus att man får känna personen och hans syn på hobbyn. 

   

  /byZan

   

   

 7. 1 hour ago, calm said:

  Skall man börja i någon ända så är det sannolikt EE-switchen som givit mest effekt i förhållande till insatt kapital. En "no brainer kan jag tycka" och något man kan rekommendera i vart fall som test.

  Jag kanske hamnar där när jag får tummen ur:thumbsup:

   

  Tror mer på att det händer när pandemin är över och någon eller några av mina ”servicekillar" kan komma till mig:winking:

   

  /byZan

 8. 17 hours ago, calm said:

  Det kräver lite borrning genom en vägg för att testa, så just nu har jag inte hunnit. Vill ta en parameter i taget så att jag inte tweakar bort mig och inte vet vad som ger vad i testet. Men det kommer så snart jag avslutat mitt pågående projekt. Då sätter finslipningen in på allvar.

  Det var ju jag som skulle testa switschar/kablar efter det att jag skalat ner antal burkar och nu är du nästan klar? Du skulle ju bara ha någon enklare digitallösning för att kolla om du kunde hitta lite ny musik? Det digitala verkar ha tagit ett fast grepp om dig och ljudmässigt så verkar det ju ha blivit en riktig fullträff där t o m vinyl och band får kämpa om en förstaplats? Kul att du lyckats så bra och längtar till en session i sweetspot samt ta del av dina erfarenheter efter allt testande.

  Själv har jag knappt påbörjat efterforskning av vad jag ev skulle vilja ha och göra det för att ytterligare försöka få det än bättre. Det kommer ju nytt var och vareviga dag och när ska man slå till? Är allt nytt bättre? Är det kanske bättre att låta det vara som det är idag och bara vara nöjd? Fundera är jag bra på men att komma till skott verkar det vara sämre med, men men……. en vacker dag dag kanske?

   

  Grattis till att det verkar ha blivit bättre än du kanske trodde ifrån början!

   

  PS ”Bäcken” hälsar, pratade med honom igår DS

   

  /byZan

 9. 2 hours ago, shifts said:

  Ja, det var ju fånigt enkelt.

  Ja, och?:winking:

  2 hours ago, shifts said:

  Har här svurit sedan innan jul, men inte orkat leka nätverkstekniker på dagisnivå

  Vad gör vi då?:think:

  2 hours ago, shifts said:

  och guldstjärna till octavia rs.

  Precis, vilka bra kompisar vi har här på forumet:satisfied:

   

  Tack grabbar att ni tog över konsultationen så jag slapp och kunde skotta snö ist:winking:

   

  Bra att det löste sig @shifts:smile:

   

  /byZan

 10. 5 minutes ago, shifts said:

  Vänder mig nu till forumets expertis för hjälp med felsökandet. 

  Kul att du frågar oss:winking:

  Sådant här skämtar man inte om:blackeye:

   

  Hoppas och tror stenhårt på att någon här kan hjälpa dig att lösa problemet. Om problem uppstår hos mig så har jag lärt mig ctrl-alt-delete eller dra ur strömkablarna, funkar inte det så ropar jag på hjälp och har aldrig blivit hjälplös vilket visar på kunskap och hjälpsamhet från medlemmarna här på Euphonia:satisfied:

   

  Nu ska jag inte störa i tråden men följa den då man kanske kan lära sig något mer.

  Lycka till och med hopp om att du snart är igång igen!

   

  /byZan

   

   

 11. 2 hours ago, Bebop said:

  Jag hävdar dock att det finns grundläggande objektiva parametrar som inte handlar så mycket om tycke och smak. Om man har fullregisterhögtalare och baspeakar på 8-15 dB kring 45-50 Hz (vilket inte är så ovanligt utan åtgärd) och dippar på 5-6 dB på ett eller flera ställen i mellanregistren så låter det inte bra för någon.

  Hade absolut kunnat fått med detta i mina funderingar men tänkte nog att vissa saker är mer eller mindre sanna och detta tror jag är en av sanningarna. Bra att du kompletterade:smile:

   

  /byZan

 12. 4 minutes ago, Strmbrg said:

  En rimlig och gängse möblering, mattor, tavlor, bokfyllda bokhyllor, gardiner och diverse annat brukar ge goda grundförutsättningar för en god akustik.

  Det är väl så de flesta gör för att försöka hitta det man tror eller tycker är bäst av det som finns att tillgå i hemmet?

  6 minutes ago, Strmbrg said:

  Hyfsat bredbandig dämpning och dito diffusion.

  Det är väl sådant man försöker köpa sig för att ytterligare ev kunna förbättra akustiken för ljudåtergivningen?

  Sedan läser man kanske på diverse forum om hur andra gjort/gör och testar vidare och då säkert med blandade resultat?

  Sedan blir det en akustiker som får komma hem för mätning av rummet och man får svart på vitt hur rummet låter och därefter säkert förslag på åtgärder för att få det allra bäst?

   

  Nu lite filosofiskt tänk från en som tror att han är nöjd, men som inte riktigt vet och kanske inte heller måste veta, utan bara funderar;

   

  Det finns ju olika syn bland akustiker om hur det ska låta och olika sätt att tänka om hur man ska få det rätt och bäst och då undrar jag som amatör vilken väg är den rätta? Vet akustikern hur jag hör? Vet akustikern hur jag vill att det ska låta? Vet akustikern hur det kommer att låta efter det att åtgärder gjorts?

  Jag tycker att dessa frågor är svåra att få svar på utan att ha testat allt i sitt eget rum, men det är väl nästan ogörligt och tänk så mycket det skulle kosta. Hur många har lyssnat i allt från ett helt kalt rum, heldämpat rum, dämpat med diffusion med de ljudförmedlare man har? Ingen eller i vart fall väldigt få tror jag? Men ändå så skrivs det att detta eller detta är det rätta, hur vet de det om man nu inte tillhör de få som har hört skillnaderna irl i mitt rum och genom mina öron?

  Jag skulle kunnat bli tokigare i frågor gällande akustik om jag lyssnat på allt och alla! Jag har lyssnat, upplevt skillnader, fått rummet uppmätt, testat några olika varianter på akustikbehandling, förstår svårigheterna, inser att vi alla har olika förutsättningar och tror att det inte finns några fler rätt eller fel hos någon annan än hos mig. Lyssna och skapa en egen referens i eget rum och ta med det vid lyssning hos andra och bedöm skillnader och likheter som du sedan kan testa i det egna rummet med saker du redan har i hemmet som kan påverka akustiken. Finnar man att det gjorde skillnad åt något håll så kan man utveckla egna akusik främjande saker eller köpa färdiga sådana. Jag kan såklart skriva mer om detta, fler exempel o s v men detta var i stora drag en fundering och rätt eller fel, tokigt eller bra tänk, givande eller svammel. inte en aning men glad att få kunna ventilera tankarna utan risk att bli fängslad, förgiftad eller halshuggen, eller?

   

  Blir man nöjd efter detta? Är det så det låter i verkligheten genom ens öron eller kanske allas öron?

  Jag tror detta är så komplext och individuellt och att det därmed inte finns några rätt eller fel. 

   

  /byZan

 13. 1 hour ago, calm said:

  Det finns ju också två  kusiner till audiofilen, nämligen diskofilen och teknofilen.

  Då kan vi enas om att vi ”alla" är besläktade med audiofilen på något vis och att @Apexorca har fått svar på sin fråga/fundering, eller?

  Själv har jag nog en del i alla typer av benämningar, mer eller mindre iaf, så audiofil blir en bra sammanfattning av mitt nörderi och som jag ser det så kan jag vara stolt över att ha en titel/benämning på ”sjukdomen":winking:

   

  /byZan

×
×
 • Create New...