byZan

Medlem+
 • Content Count

  2 992
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  45

Posts posted by byZan


 1. Bra förklarat @Bebop och gillar taxin och att man gudbevars är samma person hela resan!  Men beror det inte på hur taxin kör också? Om jag inte missförstår nu så undrar jag om det t ex tjuter om däcken eller motorn varvas eller man måste använda blinkers, vindrutetorkare e t c kommer inte de ljuden med i upplevelsen när man åker med?

   

  Jag förstår inte allt det tekniska ändå och vet inte om jag måste veta det eller om jag borde lära mig allt för att få ut allt som går att "kräma" ut rent tekniskt? För ibland kan jag tycka att 16/44,1 låter väl så bra och t o m bättre i vissa fall, den versionen kan beröra mig mer ibland, varför? Varför hör jag skillnaderna när jag samplar upp eller ner, ibland till det bättre och ibland till det sämre? Så egentligen så skulle jag anteckna alla låtar jag spelar och testa i vilket format som låter bäst, men då tycker jag att det gått för långt eller rättare sagt så skulle jag aldrig orka göra det. Skulle vara perfekt om jag hittar en frekvens som jag generellt använder men vet också att jag föredrar vissa inspelningar på en annan frekvens en den generella, m a o så har jag för många inställningar att laborera med och i o m det skapas osäkerhet om vilket som egentligen är den bästa, kan faktiskt skilja sig från dag till dag beroende på massor av andra parametrar. 

  Jag kanske må vara korkad när det gäller att förstå tekniken men jag hör ju skillnader och undrar varför jag inte skulle kunna nöja mig med att bara lyssna? Detta funderar jag på just nu och känner att det skulle kunna bli ett evighetsprojekt om jag inte sätter ner foten och beslutar mig för att bara köra streamingen så som var tänkt från början (leta ny musik och bra inspelningar), i övrigt köra analoga källor för att njuta av den musik jag gillar? Jag får fundera vidare och se vart denna trevliga tråd kan ge mig i mina framtida beslut:tongue: (f*n vad jag velar ibland):blush:

   

  /byZan

   


 2. Precis som trådtiteln är skriven så tänkte jag också fast på svenska;)

   

  Hade precis som du tänkt att ha det som en tjänst för att hitta ny musik och som bakgrundsmusik när jag satt och jobbade m a o inte för finlyssning. Men med den teknikutvecklingen som följde så insåg jag att det faktiskt blev bättre och bättre varvid jag sedermera satsade på Roon/Tidal och tyckte att det blev klart bättre och användarvänligare, men inte så bra ljudmässigt som de analoga källorna jag har. Men så hade jag också glömt att byta vissa kablar som nu f ö testas och som visar att min digitala del i systemet har nått nya höjder och helt klart närmat sig de analoga, men jag är klart skeptisk till om det någonsin kommer att nå dit?

  Nu börjar det skrivas om Tidal vs Qobuz och de har jag inte jämfört själv och inte hört skillnad på heller. Men det jag upplevt precis som med CD/LP/band så är det att det skiftar kvalitetsmässigt mellan inspelningar och där hänger jag inte med alls eller om det ens går att hitta i streamingtjänsterna, jag hör bara att det kan vara allt från små till stora skillnader. Så summan av detta är att jag fortsättningsvis kommer att köpa musik på LP/band/cd om det är en inspelning jag vill ha eller hittat på Tidal.

   

  Ursäkta om jag kladdade ner tråden med mina erfarenheter, tankar och funderingar.

   

  /byZan

   

   


 3. Det blev skillnader även om jag tyckte de var små och att det var både positivt och negativt eller kanske bara lite annorlunda. Så jag tror jag ska testa lite fler digitalkablar av andra märken för att se och höra om jag kan optimera det ytterligare? En sak är jag säker på och det är att jag inte kommer att sätta tillbaka "lakrits snörena" iaf.

  Nu har jag lite annat som pockar på framöver så detta med kablar får stå tillbaka lite, men nu vet jag vad jag vill och ska inte glömma bort att gå vidare med kablarna denna gång;)

   

  /byZan 


 4. När jag verkligen LYSSNAR så vill jag inte sitta och läsa samtidigt, full fokus på musiken är det då. Men om jag bara lyssnar så är det okej att läsa samtidigt och då tycker jag att Roon/Tidal har ett helt okej gränssnitt för egen del. Vill jag läsa mer om en artist etc så finns t ex google att tillgå!

   

  /byZan

   


 5. Den eviga frågan om vad man tycker fungerar bäst! Under alla år så har jag sorterat på olika vis och vet inte om jag tycker något av dessa kan sägas att det är bättre eller sämre?

  När jag står där med en skiva jag skulle vilja ha så har det mer än en gång att jag redan har den. Så ingen 100% koll alls egentligen.

  Men ett excel-ark eller typ discogs så man kan ha den i telefonen verkar väl vettigt kan jag tycka, men bävar för jobbet att lägga in alla. Men vem vet, tid finns alltid, det är bara en fråga om prioritering.

  Nu står cd-skivorna i Svenskt-pop/rock-jazz-klassiskt och allt i bokstavsordning på artist/band och kompositör.

  Vinyl står alla i bokstavsordning men klassiskt för sig.

  Band i bokstavsordning rakt av.

   

  /byZan

   


 6. I helgen ska jag koppla tillbaka mina TaraLabs och höra på ev skillnader dessa emellan. Att de medskickade från dCS får stryka på foten är helt klart!

   

  Om det nu visar sig att det är skillnader på testade kablar vs TaraLabs så undrar jag ju hur andra märken skulle låta i förhållande till dessa? Kanske bara en fråga om matchning? Men jag kan ju inte testa allt som finns, hur ska jag veta vad som är de bästa för mig? Ingen aning men får nog ta en funderare innan jag bestämmer mig och titta i plånboken oxå är jag rädd för.

   

  @AlfaGTV, såg i ett tidigare inlägg att du litade på mitt omdöme och det tackar man ju för, men själv är jag ofta väldigt tveksam om jag hör allt eller om jag bara inbillar mig. Men med många lyssningar via olika system och rum i ryggsäcken så vill jag ändå tro på mina öron och att de får mig att välja för mig det rätta, även om det kan ta lång tid att nå dit.

   

  /byZan 


 7. 2 minutes ago, calm said:

  Nya nätkablar är väl det troligaste mht till tänger för krimphylsor!?:39::tongue:

  Fluke-instrumentet i poleposition också!:cool:

   

  Du missade inga lektioner i skolan du;)

   

  3 minutes ago, A/Wing. said:

  Spännande det här får man följa alltid lär man sig något :D

   

  Ja, du och jag får sitta på läktaren och heja på;)

   

  /byZan


 8. 31 minutes ago, A/Wing. said:

  Kapar denna tråd med enfråga jag har ju något som kallas för l-link kabel mellan Aries och Vegan 

  gör det någon skillnad att leta upp något bättre.?

   

  Kapa på du! Själv har jag i princip ingen aning men tror att du snart får svar av våra gemensamma "digitala robotar” här på forumet;)

   

  /byZan


 9. Nu har det gått en vecka sedan jag kopplade in de lånade digitalkablarna och de ska få sitta kvar (spelas dygnet runt via Tidal genom dac, upsampler, ingen annan elektronik är påslagen förutom då jag lyssnar förstås;)) i någon vecka till innan jag kopplar tillbaka till mina TaraLabs för att höra om de ev. skillnader som kablarna har? Att det är skillnad mot de medskickade råder det inget tvivel om och då till det bättre, såklart! Men det kanske finns en baksida eller merjobb? Jag hör nu liksom tidigare när jag tycker att det är en dålig/tråkig inspelning, men nu är det så mycket tydligare och då måste jag kanske börja leta (merjobb) ”bra” eller de ”bästa" inspelningarna för att kunna njuta fullt ut? Nja, det är trotsallt musiken som är det viktigaste för mig.

   

  Ska iaf bli roligt att få ett facit på denna test, återkommer.

   

  /byZan


 10. I det rummet har jag suttit och lyssnat i ett antal gånger och alltid något nytt att lyssna på. Det har alltid låtit bra men också annorlunda. Tror dock nu att @A/Wing. har funnit det ljud som suktats efter och tillika att det nu låter bättre än någonsin, måste ta en långväga tur framgent för att lyssna av och träffas.

   

  Ser fram emot både bilder och intryck:tongue:

   

  Allt gott!:)

   

  /byZan


 11. 2 hours ago, AlfaGTV said:

  Min teori är att "digitala" kablar är byggda för att fungera bäst (~minst påverkan på signal) inom ett bandbreddsområde som skiljer sig från de analoga. 

  Jag utgår ifrån att impedansen (110Ohm) mäts på samma sätt för båda kabeltyper.

   

  Jo så tror nog jag också att det är tänkt och mäts.

   

  2 hours ago, AlfaGTV said:

  Rent krasst har jag aldrig varit med om att en "analog" XLR misslyckats med att överföra SPDIF-signalen över det gränssnitt som kallas AES/EBU, alltså digital överföring.

  Jag är för övrigt benägen att betrakta all signalöverföring mellan apparater som analog, det är bara det att signalen växlar mellan ingen nivå och full nivå.

   

  Det är just det! Misslyckas det aldrig aldrig så kan man ju använda ”analoga” kablar likväl, eller missar jag något nu?

   

  2 hours ago, octavia rs said:

  En analog xlr håller oftast en impedans runt 40-70ohm har jag för mig medans digital xlr är tänkt att hålla 110ohms impedans men den får variera mellan 88-132ohm.

   

  Jag trodde att det var ganska exakta ohm tal för att kunna sälja kablarna som analoga XLR/RCA eller digitala, men där kanske jag är ute och cyklar?

   

  2 hours ago, octavia rs said:

  Så korta sträckor kan en "analog" xlr nog fungera med digitala signaler utan att du märker någon skillnad men längre sträckor kommer impedansen ställa till det.

  Däremot använda en digital XLR till analoga signaler de går bra.

   

  Vad är korta sträckor?

   

  2 hours ago, octavia rs said:

   

  Såhär skriver man om Beldens ena aes kabel.

  "Our recommended cable for most balanced audio applications is Belden 1800F, a highly flexible AES/EBU cable suitable for both digital and analog applications."

   

  Den ska jag googla på.

   

  /byZan


 12.  

  Med risk för att det kan bli en kabeldiskussion så vill jag ändå ha svar på mina funderingar och hörsägner.

  Jag håller på att testa lite själv och kommer säkert att få ett svar på de ev hörbara skillnaderna när jag är klar, men önskar under testtiden ha svar på de funderingar jag har.

   

  Kan man använda analoga XLR 110 ohm’s kablar istället för digitala dito?

  Är det hörbart stora skillnader eller är det bara risken för att få in störningar som ökar med analoga kablar?

  Jo jag har läst på nätet om skillnaderna men ingenstans hittar jag någon som redovisar de hörbara skillnaderna, någon som kan länka till en sådan test/rapport?

  Jag har också hört att "förr i tiden" så gjordes det inte lika stor skillnad på vilken kabel man använde, de var ”samma" kablar men kallades bara digital eller analog, kan det ha varit så? 

  Är det övrig utrustning som blivit så bra/känslig att man måste ha sk. digitala kablar?

   

  Nyfiken på detta då jag som ni förstår testar och försöker få ut det mesta och bästa ur min Vivaldi. 

   

  /byZan


 13. 23 hours ago, Apexorca said:

  Nu när jag har landat i ett svårt beslut och skall ha Krell FBP 350MC (modified) och Krell KCR-HR (modified) att spela med

   

  Varför var det ett så svårt beslut? Var det bara så att det var små skillnader hit eller dit som skilde elektroniken åt och du velade om vilket du tyckte var det bästa eller var beslutet grunnat på  något annat? Ser nu att du redan skrivit lite om intrycken som avgjorde:thumbsup: Sorry för upprepad fråga:blush:

  Själv är jag väldigt nyfiken på hur det låter nu mot tidigare, Gbg med omnejd lockar m a o igen;)

  Ska bli kul att se och höra hur du får ihop det till slut, ser jäkligt grymt ut iaf.

   

  /byZan


 14. Jag söker just ett par små aktiva högtalare förutsättningarna är följande;

   

  - Ett par högtalare för endast lite bakgrundsmusik, alltså ej för fin-lyssning.

  - Jag vill ha ett ljud som är åt det varmare hållet och organiskt och det är det viktigaste.

  - Nätverksuttag i källaren finns och behöver vad jag förstår bara en endpoint för att få musiken från min Nucleus dit och sedan ett par aktiva högtalare för att få till det önskade?

  - Små.....typ ca från höften skjutet, 20cm i höjd, 15cm i djup och 15cm i bredd - 

  - Vägghängda

   

  Som ni förstår har jag aldrig egentligen lyssnat på liknande högtalare och definitivt aldrig jämfört. Så om någon här på forumet har lyssnat och jämfört på denna typ av högtalare så mottages tacksamt förslag med intryck här i tråden.

   

  /byZan

   


 15. I kväll har jag testat och lyssnat lite mer och ler fortfarande åt min fadäs, allt detta är roligt och roligare saker ska ni få läsa om längre fram i tråden, jag lovar!

  Men just nu och några veckor framåt så ska jag utvärdera det ”nya" ljudet och testa lite kablar, det är fullt upp med det vill jag lova.

   

  /byZan


 16. 10 hours ago, calm said:

  Lycka till och jag kommer mer än gärna och lyssnar igen!

   

  Tack och tack för dina uppmuntrande ord i all denna soppa som självförvållat har hamnat i.

  Återkommer om ett nytt lyssningstillfälle när jag fått allt att lira som önskat.

   

  /byZan