Jump to content

Shamrock

Medlem+
 • Content Count

  348
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Reputation Activity

 1. Haha
  Shamrock got a reaction from calle_jr in Dungeons and Dachshunds   
 2. Like
  Shamrock reacted to JWE in Dungeons and Dachshunds   
  Näääääj inte en sån! En sån här https://en.wikipedia.org/wiki/Retrofitting  
 3. Haha
  Shamrock got a reaction from AlfaGTV in Dungeons and Dachshunds   
 4. Haha
  Shamrock got a reaction from JWE in Dungeons and Dachshunds   
 5. Like
  Shamrock got a reaction from calle_jr in Frank Zappa en gitarrist, eller...?   
  Ett tag sedan sist. En konsert inspelad 25 oktober 1980. Släppt som album 2007. Bra inspelningskvalitet. Det finns flera låtar jag gillar. Här kommer två av dom.
   
  The Torture Never Stops (Tidal)
   
  The Torture Never Stops (Spotify)
   
  Chunga’s Revenge (Tidal)
   
  Chunga’s Revenge (Spotify)
   
  Bra - mycket bra musiker, bl.a. Steve Vai, Tommy Mars, Vinnie Colaiuta. På The Torture... lyser det såväl om Tommy Mars, klaviatur och definitivt Vinnie Colaiuta, trummor. Han har ett underbart anslag och driv i sitt sätt att spela, då ganska ung och okänd. Tommy Mars levererar även han ett grymt solo. Frank gör sina omisskännliga odödliga gitarrsolon. Det är bara att njuta i närmare 24 minuter med The Torture... och närmare 9 minuter med Chunga’s Revenge. Inte nåt du hör på NRJ.
   
  /shamrock
 6. Like
  Shamrock reacted to CMB in Det ständiga sökandet   
  Test av högtalarkabel
  Kört med en Transparent ultra mm2 i några år och varit väldigt nöjd med den. 
   
  Men så ringde telefonen där vederbörande ville byta upp sig ifrån sina gamla Reference mm2 och frågade om jag var intresserad av hans till ett mycket fördelaktigt pris.
  Sagt och gjort och efter en tur i bilen så fick jag idag kopplat in dom och det blev en positiv överraskning ???
   

   
  Har nu suttit hela kvällen och njutit över välljudet. 
  Detta med Hifi är ju ändå en trevlig hobby men kostsam
   
  För intresserade så finns nu mina Transparent ultra på köp och säljsidan 
 7. Haha
  Shamrock got a reaction from Bolstad in Shakti stones - still going?   
  Ett annat syfte kan vara som stöd för nätsladden 
   

   
  /shamrock
 8. Like
  Shamrock got a reaction from tek in Shakti stones - still going?   
  Ett annat syfte kan vara som stöd för nätsladden 
   

   
  /shamrock
 9. Haha
  Shamrock got a reaction from JWE in Shakti stones - still going?   
  Ett annat syfte kan vara som stöd för nätsladden 
   

   
  /shamrock
 10. Like
  Shamrock got a reaction from Apexorca in Shakti stones - still going?   
  Ett annat syfte kan vara som stöd för nätsladden 
   

   
  /shamrock
 11. Like
  Shamrock reacted to calm in Klackarna i taket inför Nyår! Eller är det tvärt om?   
  Jag skall inte trötta er med alla mina referensspelade spår men några tycker jag kräver kommentar som Das Mikrofon från Tacet  som gör utomordentliga inspelningar och på spår 3 på denna skiva med Beethovens Sonat i d-moll så har man fångat en flygel i helfigur. Både vad gäller sträng men också framförallt klangbotten i en inspelning med hjälp av mikrofon från Brüel & Kjear 4003 som klarar upp till 154 dB. Det är naturligtvis inte därför man valt den utan att den låter exceptionellt bra, vilket den här inspelningen visar. Bland de bästa pianopresentationerna som jag hört, bättre en så här blir det knappt. Dynamiken och klangen är otroligt bra och ändå spelar jag den inte på SACD-lagret utan som vanlig CD.
   
  Den andra är en inspelning från Schloss Elmau med Victoria Tolstoy Magic Moments @ Schloss Elmau och låten Althoug You´re Gone. Fantastisk akustik fångar musiken med en sådan känsla och närvaro att jag tycker mig sitta på plats i salen. Brukar inte gilla dragspel men detta blir magiskt.
   
  Dags för en sammanfattande kommentar kring IsoAcoustic Gaia III foten:
   
  Jag var lite skeptisk till att foten skulle göra skillnad över huvudtaget, men vara ändå nyfiken att testa och eftersom det dessutom var helt riskfritt och visserligen ett pris att betala motsvarande Cerapuc, så blev det ett test. Vad den gör rent tekniskt vet jag inte och kanske inte så intressant heller. Men akustiskt har den en effekt som blir hörbar. 
  Främsta egenskapen är att den definierar basen på ett bättre sätt, mer precis och klar och därmed får den en uppklarnande effekt på både på mellanregistret och diskanten. Presentationen blir lite lugnare och mer fokuserad på klanger och djup i ljudbilden. Jag har hört detaljer i för mig kända inspelningar som framstår klarare och tydligare. Sammantaget en positiv knuff i rätt riktning mot harmoni. Jag har därför beslutat att behålla fötterna för vidare test och utvärdering, så får vi se om jag ändrar mig eller om den förstärker det intryck som jag har hittills.
   
  Eftersom jag valt att behålla så ändrar jag också på skruvstiften med en lite längre variant.
   

   
  Originalskruvstiftet som är ca 30 mm ersatt med ett på 40 mm. Därmed kan jag sätta tillbaka Ktêmans original kupolmutter på ovansidan av högtalarens utriggare. Tycker det blev snyggare och eftersom de nya skruvstiften har en insexfattning i toppen så blir de enklare att justera in än originalenskruvstiftet. Känns stabilare och dessutom ligger en packning och dämpar under kupolmuttern.
   
   
   
  Calm                                                                                                                                
 12. Like
  Shamrock reacted to calle_jr in Shakti stones - still going?   
  Jag tycker det är ganska bra grejer.
  Jag har fem stora för trafos och två små för signalkablar.
   

   

   

   
 13. Like
  Shamrock got a reaction from Bebop in Vad lyssnar du på just nu?   
  Lyssnar på en musikrekommendation från @Bebop ”Death and the Maiden” Jag kan bara hålla med vad @Bebop skriver om sitt senaste skivinköp. Fantastisk musik och en mycket bra inspelning. Dock har jag inte lyssnat via nedladdad fil, CD eller vinyl. Utan från min nya favoritsida för strömmande klassisk musik IDAGIO.com 
   
  https://app.idagio.com/albums/death-and-the-maiden-live?utm_source=pcl
   

   
   
  /shamrock
 14. Like
  Shamrock reacted to Bebop in Har alltid varit lite svag för riktiga JBL högtalare!   
  På 70-talet när jag gick in i HiFi-världen så stod det stora slaget mellan AR (Acoustic Research) och JBL. Den diskussion var både livlig och ibland animerad. AR riktade in sig mot främst jazz och klassisk musik med några av deras frontfigurer i marknadsföringen. 
   

   
  JBL vände sig mot den nya musiken pop, rock, soul men även mot studio och anknöt gärna till deras stora PA-system. Det var nästan som om de delat upp marknaden. Oavsett vilken sida man stod på så gjorde JBL intryck genom sin design. Hur häftiga som helst.
   

 15. Like
  Shamrock got a reaction from Sammy in Klackarna i taket inför Nyår! Eller är det tvärt om?   
  Spännande @calm! Även mitt rum är relativt stort c:a 70kvm och har flytande parkett på betong med någon slags papp emellan.
  För att enklare kunna jämföra skillnad i ljud med de dåvarande (cerapuc) och de nya GAIA I gjorde jag en inspelning med min iPhone. Samma låt men olika högtalarfötter. I efterhand visade det sig vara onödigt. Skillnaden i mitt rum var solklart till Gaias fördel. 
   
  /shamrock 
 16. Like
  Shamrock got a reaction from byZan in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Visst har du @calm en likadan kaffemaskin som jag? ECM Synchronika. Kolla sidan 30 i användarmanualen. Där kan du läsa hur du ställer in efter hur många bryggningar du vill att maskinen skall påminna dig om att den skall rengöras. Har du angett t.ex. 80 bryggningar. Då kommer PID att visa CLn. Bra funktion tycker jag. 
   
  /shamrock
 17. Like
  Shamrock got a reaction from calm in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Visst har du @calm en likadan kaffemaskin som jag? ECM Synchronika. Kolla sidan 30 i användarmanualen. Där kan du läsa hur du ställer in efter hur många bryggningar du vill att maskinen skall påminna dig om att den skall rengöras. Har du angett t.ex. 80 bryggningar. Då kommer PID att visa CLn. Bra funktion tycker jag. 
   
  /shamrock
 18. Like
  Shamrock reacted to calm in Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….   
  Svaret blir nog tyvärr alldeles för sällan för min del och blev påmind att göra det nu i veckan då jag besökte en espressobar vid stängningsdags. De kör uppenbarligen dagligen. Jag borde i vart fall köra veckovis eftersom jag dricker minst tre espresso om dagen. Storservice har jag inte gjort hittills.
   
  Calm
   
   
 19. Like
  Shamrock reacted to Bebop in Ditt senaste skivinköp...., del 2.   
  2016 läste jag en artikel i Grammophone om en ny violinist som skakat om lite bland reaktionära företrädare för den klassiska musiken. Hon heter Patricia Kopatchinskaja med rötter i Moldavien.

   
  Hon är inte som alla de "andra" inom gemet. I huvudsak försöker både dirigenter och solister förverkliga kompositörernas intentioner. I många fall har det inneburit att modernare tolkningar idag inte låter som de gamla klassiska inspelningarna av den enkla anledningen att man vet mer idag om kompositörernas innersta tankar via forskning och nya källor som dykt upp. Sedan har vi de som tar musiken ett steg längre som lägger till egna tolkningar. Patricia tillhör denna kategori. Det stökar om lite i de "fina" salongerna.
   
  Grammophone skrev lyriskt om både henne och det då (2016) nysläppta albumet med Schuberts "DerTot und das Mädchen" som är ett av Schubert mest populära stycken skrivet för stråkkvartett 1824. Den hamnade på min inköpslista då men det är först nu jag köpt den (pcm 24/192). Här har Patricia Kopatchinskaja gjort ett eget arrangemang av de 4 satserna för stråkorkester och smugit in både äldre och nyare verk i småsatser mellan Schuberts, vilket ger en fantastisk stämning och helhet.
   
  Det här är bland de bästa klassiska albumen jag köpt på år och dag. Om ni är det minsta intresserad av klassisk musik är detta ett måste. Ljudet är fantastiskt. Det här är ett klipp från ett av favoritbolagen Alpha. Finns även på CD.
   

   
 20. Like
  Shamrock reacted to calm in Klackarna i taket inför Nyår! Eller är det tvärt om?   
  Med utgångspunkt från tips på detta forum, lite mun till mun-reklam och ett test så blev det till att låna hem en uppsättning nya fötter för test. Det enda som enligt mitt sätt att se fungerar är att lyssna på effekten och förutsättningslöst testa. Något jag alltid brukar tillämpa. Gärna med lite negativa förväntningar och vilja att backa vid tveksamhet, så blev det kanske inte så överraskande dessa som jag tog hem:
   

   
  IsoAcoustic Gaia II. Tack @Peo, @Shamrock med flera för tipset.  Det kostar inget att testa och med löfte att få lämna tillbaka, helt riskfritt. Om man tittar på specen om  vikt så ligger Ktêman på 55 kg medan maxgräns för Gaia II på  120lb= 54.43108kg. Jag är övertygad att det saknar betydelse om man går obetydligt över gränsen. Nästa modell blir Gaia I upp till 220lb= 99.79031kg vilket verkar lite overkill. De är också högre än II:an och blir då för höga. I vart fall är det intressant att testa och som sagt uteblir effekten så går de åter.
   
  Calm
 21. Like
  Shamrock reacted to calle_jr in Vägen från mätning av distorsion till musikalitet   
  En annan grej relaterat till detta är att många som trots allt anger lite data på något sätt förväntar sig att vi har direktkontakt med deras hjärna 
  Det är inte ovanligt att man tex ser:
  THD < 0,01%
   
  Åh, det måste väl vara bra? 
  Antagligen menar de till att börja med THD+N eftersom det är enklare att mäta. Men vad är det för input? vad är det för gain? vad är det för frekvensomfång och vilken bandbredd? Är signalen filtrerad vid mätning? är värdet A-vägt?
  Uppgiften är helt meningslös om inte detta anges.
   
  Jag vet inte om det beror på skicklig lobbyism eller om detta har varit ett verkligt problem i USA, men detta slarv / nonchalans / vilseledning har fått Federal Trade Commission (FTC) att tvinga fram regler för förstärkare som marknadsförs i reklam och anger dessa i FTC Amplifier Rule Title 16 Part 432.
   
   
 22. Like
  Shamrock reacted to Bebop in Vägen från mätning av distorsion till musikalitet   
  Det brukar börja som om en "innovation" från utvecklingsavdelningen som har tryck på sig från ledningen att komma med nyheter för överlevnad. Men sen tar produktchefer och kommunikatörer över och försöker klä det i "marknadsdress" och där blir det inte alltid så rätt. Ibland sätter sig utvecklingsavdelningen emot använt språk och då kompromissas det. Samtidigt handlar det naturligtvis om att possitionerar sig på en marknad och sälja. Det är inte alldeles enkelt.
   
  På 70-talet fram till 1981 gav Svenska HiFi-institutet ut sin årliga HiFi-handbok som listade tillgängliga produkter längs hela kedjan med tillverkarens respektive uppmätta värden på ett antal parameterar. De hade också artiklar som gick lite på djupet och förklarade samband på en rimlig nivå. Skribenterna hade dessutom högt anseende. Allt var säkert inte perfekt med dagens ögon men det var ändå ett försök med ambition att höja konsumenters medvetande om vad det det hela handlar om. Jag tycker det var en årlig höjdpunkt. Här ett par exempel: (röda staplar är uppmätta värden enligt IEC vid nämnd distorsion).
   

   

   
  Idag tycks ingen "orka" ta till sig fakta, ett A4-blad är jobbigt att läsa osv. Det som inte kan redas ut och sägas i en rubrik blir inte läst... 
 23. Like
  Shamrock reacted to Peo in Vägen från mätning av distorsion till musikalitet   
  Jag är ytterst tveksam till att man någonsin kommer hitta en korrelation mellan mätdata och lyssningsintryck. Den ena faktorn är (eller borde åtminstone vara) en exakt och hård parameter, medan den andra är en mjuk och baserad på personligt tyckande. 
   
  Det har passerat en hel bukett av "viktiga" parametrar under de år som jag har hållit på med hifi och det kommer säkert nya. Vilken/vilka det är som skapar dessa hajper är jag osäker på, men min misstanke ligger starkt åt marknadsföringshållet. 
  Under sent 70-tal var det mycket snack om DIM och så kom det ett gäng med Matti Otala i spetsen som drev frågan om TIM, men i dag ser man aldrig några värden på dessa parametrar i databladen.
  Varför?
  Har problemet upphört i moderna konstruktioner, eller har man tröttnat/gett upp och lagt fokus på något nytt "problembarn" istället?

  Ibland har jag varit övertygad om vissa parametrars viktighet, men med tiden har jag konstaterat att även prylar med relativt dåliga mätvärden faktiskt kan låta alldeles förträffligt.
  En förstärkare med en frekvensgång på DC-200kHz låter inte nödvändigtvis bättre än en med 30-16kHz och att 0,01% THD skulle låta sämre än 0,001% har jag heller inga belägg för längre.
  Någonstans går ju gränsen för när en parameter är hörbar och tillverkare/marknadsförare frotterar sig med siffror/värden på en nivå som kanske inte ens är relevant.
  Jag tror inte att någon hör ett svaj på 0,01% hos en skivspelare, men ändå används värden nere på 0,00001% som ett viktigt försäljningsargument till varför jag ska välja en viss produkt.
  När jag nu ändå är inne på siffror vill jag kommentera tillförlitligheten i tillverkarnas mätvärden.
  Ett mätvärde har ingen relevans om mätmetoden inte är definierad. Allt för ofta saknas nödvändig information om vilken mätmetod och vilka övriga förutsättningar som ligger till grund för de siffror som presenteras i hifi-prylarnas specifikationer. Denna brist gör att man inte kan väga flera apparaters mätvärde mot varandra.
  Hur har man gått tillväga när man kom fram till 0,00001% svaj hos skivspelaren ovan? 
  Är det en slumpmässigt vald skivspelare från produktionslinan eller är det ett specialtrimmat exemplar som användes? Det kan säkert göra stor skillnad.
  Spelade man en skiva under mätningen eller snurrade tallriken obelastad? Det kan säkert göra stor skillnad.
  Anslöts skivspelaren till ett "vanligt" vägguttag eller var det en perfekt matning utan frekvensavvikelser, med en überstabil spänning helt utan övertoner och transienter o.s.v.? Det kan säkert göra stor skillnad.
  Har testen gjorts i ett RFI-fritt mätlabb (en faradays bur) eller i en "vanlig" hemmiljö full av eterburna störningar?  Det kan säkert göra stor skillnad.
  Jag behöver nog inte fortsätta, ni förstår säkert vad jag menar och samma frågeställning gäller för alla apparater, inte minst förstärkare.
  Det finns tyvärr ingen standardmätmetod som alla måste följa, så de flesta mäter på sitt lilla vis och därför bör man inte dra alltför för stora växlar på tillverkarnas mätresultat.
  Jag tvivlar starkt på att det är enskild parameter som avgör om en produkt låter bra eller inte, det är nog snarare en kombination och troligtvis ingår även någon parameter som vi inte har lärt oss att mäta ännu.
  Även om vi är medvetna om parameterns existens är jag långt ifrån övertygad att vi mäter den på rätt sätt eller med tillräckligt hög precision.
   
 24. Like
  Shamrock reacted to Bebop in Hör du vad du hör eller är det bara som du tror?   
  Inte känsligt men jag vill inte dra tråden åt ett annat håll än det som var mitt syfte. Det finns många teorier och teorem som kan ifrågasättas både utifrån filosofisk, allmängiltighet i alla miljöer och sammanhang och det görs också, inte minst inom beteendevetenskap. Även etik finns på agendan. Hypoteser används heller inte som absoluta sanningar med allmängiltighet på samma sätt som naturvetenskap utan snarare som verktyg/hypoteser som kan testas för att hitta rätt för det man är ute efter och för den population som studeras. Den kan finnas andra hypoteser som också passar in eller än bättre. Jag nämnde  Dunning-Kruger effekten som ett exempel på en hypotes, som accepterades som vetenskapligt belagd kring 2000 på något universitet och används frekvent inom kommunikationsbranschen. Hurvida det är kvasi eller inte är en diskussion som jag inte tänker ta upp. Kollade på Wikipedia och den debatten tas lämpligen med Cornell University
   
  Bara för att exemplifiera begreppet "hypotes", finns det en ganska använd sådan som heter Paretoprincipen som innebär att 20% av orsakerna står för 80% av verkan. Det stämmer så klart inte alltid men förbluffande ofta i ett antal sammanhang i någorlunda stora populationer. 
   
  Mitt syfte med denna tråd är enbart att belysa lite om hur man faktisk arbetar idag inom kommunikation, marknadsföring och affärsutvecklin baserat på mitt eget arbetsliv både här och andra sidan pölen. Likaså hur den under åren har utvecklats att bli mer sofistikerad med hjälp av och allt mer inflytande av både psykologi, sociologi, ekonomisk teori, samt inte minst förändrade distributionsmöjligheter där även lögnen ser ut att bli accepterad (eller alternativ sanning sanning som Trumps pressekreterare uttryckte det). Ett annat bekymmer, tycker jag, är att så mycket info står utan kritisk granskning i den nya mediala värden. Vi står inte opåverkade av detta. Min enkla tanke var att det kanske kunde vara intressant att belysa från "en från branschen". För en del kanske det kan ge lite funderingar och reflektioner kring en annan verklighet än det rent tekniska som påverkar vår hobby. 
   
  För att minska risken för att jag skall uppfattas anklagande mot mina forumvänner använder jag mig själv som exempel i all ödmjukhet och i all välmening. Vi är i allmänhet rätt "oskyddat villebråd" för marknadsföring och kommunikation. Redan har vi fått en del goda exempel på hur en del av er resonerar i era inköpsprocesser och exempel på hur det kan gå fel, vilket är intressant
   
  Om de teorier och hypoteser som branschen använder borde kallas något annat är en diskussion för något annat forum. Oavsett vad så fungerar de högst påtagligt och skapar både arbetstillfällen och välstånd längs hela kedjan och förhoppningsvis nöjda konsumenter. 
   
   
 25. Like
  Shamrock reacted to calle_jr in Hör du vad du hör eller är det bara som du tror?   
  Mycket bra!
  Tack.
  Själva frågeställningen i trådtiteln gnager i mig eftersom den antyder att om vi inte hör en slags sanning så är vi lurade av marknadsföring.
   
  Men för det första: Vad är sanningen? Redan sanningen är personlig, individuell, den är inte universell. Om jag ändrar mina preferenser till någon annans "äkta" sanning, så är ju även detta en avdrift från sanningen, likväl som marknaspåverkan ger en avdrift.
   
  För det andra: Jag tycker inte att mekanismer som styr utöver min personliga hörselsanning enbart är marknadspåverkan. Jag styrs av input som jag får till mig genom litteratur, artiklar, vänner, experiment mm. Mycket av det har ingen strikt koppling till min hörselsanning. Svårt att avgöra vad som är höna och ägg, men det finns garanterat en avdrift, dvs alla val kan inte grundas i min hörselsanning.
   
  Själva sanningen, vad vi hör, är alltså inte deterministisk. Den kan inte stå för sig själv. Inte ens Beranek kunde definiera sanningen med annat än statistik och medelvärden. Det finns de som tror att det finns en definierad sanning, men de är lika goda hedonister som vi andra tycker jag.
   
   
  Utan tvekan. Det faktum att sanningen i sig är grumlig ökar möjligheterna för bullshit.
×
×
 • Create New...