Jump to content

Daniel

Medlem+
 • Posts

  1 674
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  45

Posts posted by Daniel

 1. 15 minutes ago, Josaa said:

  Påverkas inte antiskating av spårets hastighet också? Dvs högre kraft i yttervarv vilket inte går med ”fallande vikt i tråd” som på Naim Aro.

   

  Jo, självklart! Missade att skriva det. Så du måste justera löpande beroende på musik, och var på skivan du är. ;-)

   

 2. On 2022-06-24 at 21:14, Josaa said:

  Hur ställer ni in antiskating? Anledningen till frågan är att en av skivorna från Berlin hade en hel sida utan spår. När jag satte ned nålen på min ”vobbliga” och noggrant justerade Naim Aro Unipivotarm så drogs armen resolut inåt. Jag har som regel ställd antiskate enligt tillverkarens rekommendation och sedan lyssnat och tittat. Vissa armar har låtit bäst helt utan antiskate (EMT 997 och en gammal Syrinxarm jag hade). 

   

  Jag har provat flera tekniker. Men efter ett längre samtal med Helmut så har jag blandat hans teknik med min egen, vilket kräver en inspelning med en centrerad röst och en med mycket rumsinformation. Ett klassik stycke där man tydligt hör rummet och instrumentens utklingningar. 

   

  Röstens siblianter ska vara symmetriskt formade, dvs klinga ut jämt och inte dra åt antingen vänster eller höger. Om siblianten upplevs klinga ut åt ett håll så får man justera antiskating.

   

  I det andra fallet ska rummet upplevas symmetriskt, alltså ha lika mycket rymd och luft åt vänster som åt höger. Om rummer skevar får man justera. 

   

  Rösten är enklare att höra i vissa system och rummet i andra. 

   

  Eftersom skatingkraften påverkas av hur hög friktionen är i spåret så påverkas detta av nålslipning, VTA, azimuth och nåltryck, samt av hur kraftigt modulerat spåret är. Därför är lyssningstester bättre en enkla mekaniska tekniker. 

 3. 1 hour ago, Josaa said:

  Har slutligen testat positivt efter vistelsen i Berlin och är rejält sjuk fast Ipren hjälper. Sitter och lyssnar på musik vilket är det jag orkar med just nu. Då jag lånat ut en Nordost V2 steömkabel till kontorsanläggning har jag kopplat in en Luna blå till ”front end” apparaterna. Det låter livligare, luddigare men svänger bra! Luna gör bra kablar fast se har en tydligare karaktär än Nordost där främst V2 låter otroligt precist OCH vackert.

   

   

  Jobbigt. Krya på dig!

   

   

 4. 18 hours ago, LISTEN TO MUSIC said:

  Alltid kul med nya förmågor som tar traditionen vidare inom den klassiska musiken.

  Återkom gärna med ditt utlåtande när det gäller i inspelningen och rumsupplevelsen samt om det är mer luft mellan musikerna. 


  Jag kan inte höra om de fått mer luft eller utrymme. Dock låter inspelningen väldigt fint, med bra tonalitet, separation och dynamik. Bra framförande också. Blir mer intressant på stereon än via lurar. 

 5. Har nu provlyssnat via lite bättre hörlurar och en USB-dac på jobbet. Kan inte säga att jag i lurar kan höra hur de sitter på scen, (förutom inne i huvudet 😃) det får bli på stereon ikväll. 

   

  Sibelius 2'a är en favorit. Tycker att den unge Mäkelä gör ett bra jobb med den norska bandet. ;-) Kanske inte i klass med de främsta framföranden jag har hört men riktigt trevligt. Lyssnade faktiskt på Bernstein/New York så sent som igår på kontoret. 

 6. 1 hour ago, Bebop said:

  Klurigt det här med fikonspråk. Rumskänsla är kanske ett bättre uttryck. Vad jag menar är att förnimma känslan av att det är riktiga människor som står på en scen på olika ställen i rummet och att man får lite av den känslan snarare än att det står uppställda på ett led. Jag läste om ett nytt album i nya HiFi News som är inspelad i ”covid-uppställning” med 1,5 meter mellan musikerna både i sid- och djupled som gav en annorlunda känsla djup. Jag har inte hört den ännu så jag har ingen egen mening ännu.


   

   


  håller helt med  

 7. 14 hours ago, Apexorca said:

  Angående djup i ljudbilden så har jag samlat tankarna lite till och utgår från mitt system.

   

  Den del av ljudbilden som har med det @Josaa är inne på trimmar jag för att uppnå. Tex bredden i ljudbilden och att det är luft mellan instrument både i bredd höjd och djup. En annan viktig faktor i ljudbilden för mig är att trycksätta rummet och mätta det med musiken (högtalaren har kanske störst påverkan på det). OM inte systemet kan trycksätta rummet känns det litet tunt och tamt och all annat i ljudbilden blir föga intressant heller tycker jag. 

   

  Roligt diskussion, vilken tvingade mig tänka efter lite, vilket är stimulerande. 😀 Djup är kanske ett resultat av något annat, inte ett mål i sig? Eller är det ett mål, som ger andra positiva effekter avseende att komma närmare upplevd realism? För mig är djupet i sig inte viktigt, alltså inte själva måttet, men högtalarplaceringen måste tillåta instrumenten att få plats. Bredd är alltså viktigt. Och att det finns tillräckligt många "lager" i djupet så att instrumentsektionerna inte blir ihopklämda till en platt canvas. Det handlar nog om att allt i scenen måste få sitt eget rum. En stereobild som är rimlig är lätt att få till, men om man ska nå det där extra med en realistisk scen krävs ofta rätt mycket mer av alla delar i kedjan. Får man till det brukar också resultatet bli att man trycksätter rummet och får en musikscen som upplevs mer holistisk i hela rummet, inte bara en canvas mellan högtalarna. 

 8. 15 hours ago, AlfaGTV said:

   

   

  Åter ett gigantiskt tack till @Daniel och Karl på @Stylus Audio för den stora förmånen att få prova dessa fina pjäser!

   

  Det är bara kul att du provar. Och vill prova. Det är ju det som driver oss framåt mot nirvana. Inte bara inom hifi. 😃

   

  Känn inte att du gör oss besvikna,  😀 som du vet drivs inte vi av försäljning på det viset. Försäljning är ett resultat, inte ett mål i sig. Det viktigaste är alltid det blir bättre, och blir det bättre för dig, så blir det bättre för oss i det långa loppet. 

   

  Som alltid är det ju ens system och preferenser som avgör hur det går. Jag kan förstå att du inte vill ge upp den "pysmysiga" och fylliga återgivningen. Jag är precis likadan, när man har jobbat länge mot ett mål så vill man ofta inte avvika för långt från målbilden genom ett kraftigare sidosteg. 

   

  Jag trodde dock att synergierna skulle göra att 860A v.2 skulle må riktigt bra i ditt system. Men Karan är en värdig motståndare med sina helt egna kvaliteter som jag också uppskattar. 

   

  Du kan ju testa ett Gryphon Apex nästa gång? Du blir det tungt på riktigt! 

   

   

   

 9. 23 hours ago, AlfaGTV said:

   

   

  Moon680Dv2.jpg

   

  Jag har kommit att uppskatta Moon som tillverkare, av flera skäl. De apparater jag levt med har alltid låtit bra, riktigt bra. De är inga maskiner som hoppar på lyssnaren och försöker förföra dig med bling och show. Nej, det här är apparater som låter sina inre kvalitéter komma lyssnaren tillhanda genom att inte ha några (för mig) uppenbara nackdelar. Det är nästan något japanskt över dem, balans och perfektion i de små detaljerna. 

   

  Och det här gäller också för Moon 680D v2 Streaming DAC. Den utför det man ber den om, utan knussel, utan irritationsmoment och med ett framförande som gör att apparaten i sig blir ointressant. Musiken bara finns där, och inte heller drivs man att analysera något speciellt. Det bara funkar, och man kan njuta.

  Har den någon egenskap som blir värd att nämna då? Ja, den erbjuder djup i scenen på ett sätt som jag får svårt att ersätta med några andra apparater i min ägo. Den spelar fullregister och erbjuder en stor och rymlig scen utan överdrifter åt något håll.

   

   

  Kul att du beskriver MOON's styrka precis så. Vi har ibland fått kommentaren att det nästan är en svaghet hos MOON. "De har ingen egen karaktär." eller "De är väldigt neutrala." Vilket i själva verket måste vara en high-end produkts uppgift, att kliva åt sidan och släppa fram så mycket av musiken som möjligt. 

  680D är utan tvekan en av de bästa dac'ar vi har. Och sett till just naturlighet, djup och musikalitet är den utan tvekan unik. Jag vill inte gärna använda klichén att den låter analogt, men det är nog en rimlig beskrivning. 

   

  Nu ser vi fram emot lite tunga lyft som sagt! 🏋🏻‍♀️

 10. 1 hour ago, figge said:

  Så du misstänker att personen är ansluten till något annat forum?🤔

   

  I det här fallet var väl "forumet" en handelsplats, men det är inte omöjligt att hen sprider glädje även i andra miljöer där anonymiteten är en möjlighet.  😉

 11. 7 minutes ago, Josaa said:

  Då har jag haft några spännande dagar/veckor med Gryphon Essence paret drivandes Wilson Duette Mk1 på kontoret. Ljudmässigt är det bästa jag hört. Jag är ju som ni säkert noterat ingen skribent, men jag brukar bli kär i produkter där inget skaver och inget fattas. Det viktigaste är att inget får skava och ibland tar det ett tag innan en produkts svaghet uppenbarar sig och då går det inte att fokusera förbi det. Just detta är själva kärnan i Audiophilia Nevorusa för mig. 

   

  När det gäller Gryphon Essence så har jag ingenting att klaga på: vacker ton, otrolig upplösning, kontroll hela vägen upp och ned. Dynamiskt är den "på" och engagerar och släpper musiken fri. Den känns helt komplett och fantastiskt välbyggd. 50W räcker hela vägen som jag använde den.

   

  Men...det går knappt att jobba när den spelar för man sugs in även på låg nivå. Den har "magi" som gör att musiken berör - direkt och snabbt - vilket gör att det blir svårt att koncentrera sig på annat då man vill njuta av musiken. Dessutom tar det mycket plats och kräver fler (dyra) kablar och genererar en hel del värme. Min uppfattning är att det låter bra i Eco-läge men magin kommer i klass A. Inte optimalt för kontoret med andra ord. När tiden kommer att byta ut Linn-systemet vet jag var jag skall titta efter förstärkare!

   

  Jag kommer som nästa steg utvärdera Ypsilon Phaethon mot Gryphon Diabolo... (tack till Stylus och Perfect Sense).


  EAA32780-D2BC-425A-B0E3-A5E11D38612E.jpe

   

  Tack för det fina omdömet!. Jag minns exakt hur jag upplevde Essence första gången. I stort sätt ordagrant som du beskriver. Allt är bara helt rätt, inget saknas, inte ens effekt, och då har jag stora högtalare och ett gigantiskt rum, sen kommer magin och man blir förförd. 

   

  Att det var lite,,, eller väldigt mycket, over-the-top för ett kontorssystem kände vi nog båda från början, likväl väldigt kul att prova, och att du orkade prova. De väger ju en del.

   

  Jag skulle vilja säga att egenskapen du nämner ovan, att man sugs in i musiken är det absolut viktigaste i 99% av fallen, bara i ett kontorssystem är detta kanske inte helt optimalt. 😂

   

   

   

   

   

   

 12. Vantage Live - det aktiva mästerverket

   

  Jag har följt utvecklingen av Vantage Live sen den först hamnade på skissbordet för några år sedan. Det har varit en minst sagt intressant resa. Från början arbetade YG med en stor tillverkare av streamers och DAC'ar, och resultatet blev efter något år ganska bra, man hade lite problem med värmeutvecklingen i ett slutet kabinett och ljudkvaliteten var som sagt ok, men ok är inte riktigt ok för YG. Så efter intåget av den nya chefsutvecklaren Matthew väcktes helt nya idéer. Och han teamade upp med en annan genialisk eldsjäl, – chefsutvecklaren på Bel Canto. Det visade sig nämligen att båda har haft en dröm att producera en fullt aktiv högtalare, i den absolut högsta nivån, med alla moderna funktioner i ett användarvänligt paket. Så det slog bokstavligen gnistor om dem. Så ganska fort var Vantage Live helt rekonstruerad. Det blev en extern kontrollenhet som ansluts med fiberoptik till högtalarnas förstärkarmoduler och helt nya moduler i botten av högtalaren. 700w per element och ett riktigt vasst riaa-steg samt att den kan hantera de flesta kommersiella digitala format, det är ju trots allt en life-style produkt. 😉

   

  Jag var försiktigt positiv när vi satte oss ner för att lyssna. Det är ju trots allt en klass D förstärkare, och det är ju life-style, så inget för mig. Jo, visst. Jag blev inte bara överraskad, utan nästan chockad över hur otroligt fint det lät. Tonalitet, rymd, värme, djup, lager på lager, flyt, rapphet och en flödande musikalitet med en helvetisk botten. Det gick inte att höra att det var klass D, eller att det var digitalt. Det lät bara otroligt bra och självklart naturligt. Hade jag varken jobbat med hifi, eller gillat mina lådor, så hade jag kunnat leva med detta varje dag och bara njuta av musiken. Så för mig var detta årets överraskning. Jag är fortfarande smått chockad när jag tänker på det. 

   

  _DH18344.thumb.jpg.2b47743b414b9e59784d7b7a5ab4f2fb.jpg

   

  _DH18339.thumb.jpg.a7123d2494f5d61a58d6675a7f11eb2d.jpg

   

  _DH18332.thumb.jpg.438d640f772cc4c4335a35fce4cea449.jpg

   

   

  image.thumb.jpeg.71a60c7fcb199b81fdb98e918f8a4312.jpeg

   

 13. 8 minutes ago, lindome said:

  YG tillsammans med Burmester lät riktigt trevligt.

  Tyvärr hade jag ingen bra bild och därför skrev jag inget i min egna tråd från mässan.

   

  Men va konstiga kablar de hade @Daniel:sunglasses::grin: De måste missat något va???:winking:

   

  Ja, det var mycket märkligt! 😉 Men så blir det ibland, olika partners har olika preferenser. I det här fallet blev det Cardas. Men i YG's eget showroom kör man på Nordost Odin2 

×
×
 • Create New...