Daniel

Medlem+
 • Content Count

  688
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Daniel

 1. Daniel

  Vad lyssnar du på just nu?

  En av mina favoriter gör en del på den plattan Jose Gonzales (Junip) Mycket bra soundtrack.
 2. Daniel

  Hemma hos Daniel

  Håller med. Det funkar oftast bra. Ibland tappar jag kontakten med ROON från min Iphone. Med paddan funkar det bättre. Annars har jag ju mina Nakamichi som backup. :-)
 3. Daniel

  Hemma hos Daniel

  Jepp. Ja, använder just den låten till att kolla vad i huset som behöver skruvas fast eller fogas. :-) Annars finns det några spår han gjort som är bra. Brukar rulla Joni Mitchells "A case of you" med James Blake, Prince och Joni Mitchell. Bara för att påminna mig om vilket geni Prince var.
 4. Daniel

  Hemma hos Daniel

  Roligt att ni kom förbi @byZan och @pärr. Angående vinyl så har det varit min främsta passion sedan jag som student byggde om en billig Ariston mitt under den brinnande CD-revolutionen. :-) För mig är en LP det ultimata formatet, fysiskt, vackert, enkelt (relativt sett) och framförallt välljudande. Streaming är praktiskt när allt flyter, men jag har startat om datorer så många gånger i mitt yrkesverksamma liv, att jag vill ha något mer pålitligt hemma. Rullband låter givetvis bättre, men jag är lite för mycket av en musikallätare för att det ska vara ekonomiskt försvarbart. En bra skivspelare med en Lyra Atlas och ett 70 kg riaa-steg kommer tillräckligt nära tycker jag. :-) Att det blev Aesthetix för mig handlar om att de förmedlar den nerv jag söker. Jag vill hellre bli engagerad i musiken än imponerad av ljudeffekter, även om jag spelade James Blake för frekvensunderhållningssyfte. Sen vill jag att inspelningen låter som den var tänkt. Jag söker inte efter "1" ljud ideal, snarare efter det som producenten var ute efter. Inspelningen måste få komma ut ur systemet så att säga, oavsett om den är kall, varm, eller något annat. Sen är Jim White på Aesthetix en av de smartaste, trevligaste och mest ödmjuka personer man kan hitta i den här branschen. Som sagt, trevligt att mötet äntligen blev av.
 5. Daniel

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Erfarenhet är nog den viktigaste komponenten i allt skapande.
 6. Daniel

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Jag gillar att du reflekterar så mycket över tingens tillstånd. :-) Om man håller på med något tillräckligt länge och med stor passion blir man oundvikligen i slutändan filosofisk. Vilket gör livet lite mer spännande i mina ögon. Just högtalare är ju av naturen en kompromisskonstruktion, där man måste välja väg som konstruktör. Under åren har jag pratat med flera av de "stora" konstruktörerna. Alla mäter och alla lyssnar. Frågan är hur fördelningen ser ut, och hur stor vikt man lägger vid varje moment. Och i slutändan, som med alla saker som närmar sig det subjektiva och konstnärliga, är det först när skapelsen möter betraktaren som magi kan uppstå. Vissa gillar Claude Monet, andra gillar Marcel Duchamp. P.S. Ett grymt fint reportage. Känner igen flera av dina iakttagelser. Även om jag bara han med en bråkdel av vad du lyckades med. Fast du har färre möten än jag. :-)
 7. Daniel

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Det var ändå mycket med 2-3 rum. :-) Vi hann, förutom våra egna vänner bara lyssna hos er, och någon till. Det lät jättefint hos er, även med den minsta som ni spelade på när vi var där. Trevligt att ses igen Leif.
 8. Daniel

  Tar resan slut.....

  För mig är den sista vattendelaren alltid om jag bara tycker det låter bra, eller om jag blir sittande och lyssnar klart på musiken. Det har hänt med CD, Streaming, filer, band och vinyl, ja även kassettband ;-). Oftast blir jag sittande när det är analogt, men det har hänt att digitalt har fått mig att lägga ner fjärrkontrollen eller paddan. ;-) DSD är det digitala format som jag tycker låter mest följsamt och naturligt. Rätt gjort är det nog nästan lika bra som det bästa analoga, förutom knaster, krånglet, kostnaden och tiden som det analoga kräver, och som jag inte kan leva utan.
 9. SME väljer Stylus audio för sin distribution i Sverige, Danmark, Norge och Finland SME bygger de finaste skivspelarna och tonarmarna i världen. Anledningen är att de är de enda som kan. Alla andra sätter ihop produkter baserat på delar som andra har tillverkat åt dem. Det duger inte för SME. Deras krav på perfektion går bortom allt annat vi har sett. Varenda skruv är tillverkad med toleranser som andra skulle vara stolta att deras lager håller. Så när en produkt är färdig och monterat så har den en så hög mekanisk integritet att den upplevs som att den är fräst ur ett enda stycke. Det är nästan poetisk att ta på en SME-produkt. Men den verkliga poesin uppenbarar sig när man sänker ner nålen i spåret. Då inser man varför de bygger så kompromisslöst som de gör. Läs mer här!
 10. Daniel

  SME väljer Stylus audio!

  Tack @Bebop, @Kjellpo och @Apexorca roligt att höra alla positiva kommentarer och tankar om SME.
 11. Daniel

  SME väljer Stylus audio!

  @byZan En brittisk spelare utan boogiefaktor skulle inte överleva brittisk journalistik. Tyskar har råd att vara lite mer nyktra. Det jag har hört av nya Model 20/3 och Synergy, är mycket lovande. Men som allt annat så handlar det om tycke och smak. Linn är väl det tydligaste märket avseende sökandet efter en karaktär, Clearaudio har ju helt klart ett husljud de också, tillsammans med de flesta andra. Det viktiga är att de är bra. ;-)
 12. Daniel

  SME väljer Stylus audio!

  Tack Calm. Håller verkligen med. Ett av mina starkaste ljudminnen är från en SME 30 för många år sedan. Idag finns det fler märken som klarar av att nå upp dit. Men det är något alldeles speciellt med en SME tycker jag.
 13. Daniel

  SME väljer Stylus audio!

  Tack för det. Ja, det var nästan med en nigning vi antog uppdraget. Det är ett otroligt fint företag, med ett härligt team bakom spakarna. Jag ska försöka få upp lite bilder i reportageform från vårt besök inom några veckor. De tillverkar till och med gummifötterna till motorstyrningskabinetten själva. De provade ett antal andra, men de hade för dåliga toleranser. ;-) De har även tagit över produktionen av alla tonarmslager själva för at kunna göra dem ännu bättre. Att de sen heter Scale Model Equipment Company värmer mitt gamla modellbyggarhjärta.
 14. Daniel

  SME väljer Stylus audio!

  Haha, nej, alla har väl 2 grammofoner?
 15. Daniel

  byZan - Nytt i stugan #7

  Om du är nyfiken kan jag mäta upp dina 6550. Har dessvärre ingen utrustning som fixar 6H30.
 16. Daniel

  byZan - Nytt i stugan #7

  Ett svart 6550 låter inte så bra. Det kan ha hänt något. 6H30 kan däremot se väldigt mörka ut, utan att vara slut. Men better safe than sorry. De är ju rimligt billiga jämfört med NOS. :-)
 17. Daniel

  byZan - Nytt i stugan #7

  Gergiev är lite av en favorit. Såg honom på Berwaldhallen senast. Det var jättebra. Gillar även Karajans Nötknäppare på Decca.
 18. Daniel

  byZan - Nytt i stugan #7

  6550 kan behöva bytas efter 2000-3000, beroende på hur hårt de går. Men 6H30P brukar hålla upp emot 6000 timmar. Om de börjar spraka och knäppa är det oftast enklast att fixa genom en ordentlig rengöring av socklar och pinnarna. Det är inte ett tecken på att de är slut. CRC Oxide Clean och Contact cleaner gör jobbet. Köp även sådana där små mellanrumsborstar till tänderna, de finns i alla sockelstorlekar. :-) Båda rörtyperna är nyproduktion (om du inte har turen at hitta NOS 6550 till ett vettigt pris) Så välj bara några som är matchade. "Premium quality" är oftast bara struntprat, de kommer från samma fabrik byggda av samma verktyg och delar. Rören till Absolaren kan du däremot hitta riktigt härliga gamla rör från tiden då rörkvalitet var något annat en de stansade foliebitar som finns idag. :-) Och för att vara nyproduktion är 6H30 riktigt dugliga. Det är därför så många använder dem.
 19. Daniel

  Hört hos Akkelis!

  Helt klart så! Det är snarare felmatchningar man ska undvika. Lyssnade på Nagras lilla integrerade med 300B i södra England i förra veckan. Och hur härlig den är så skulle jag kanske inte köra med den. ;-)
 20. Daniel

  Hört hos Akkelis!

  Håller helt med. :-)
 21. Daniel

  Hört hos Akkelis!

  Haha, frugan får alltid skulden i hifi-världen. P.S. Jag kan få Hailey att sjunga för mindre pengar. Men en bra förstärkare är alltid en bra förstärkare, och visst är d'Agostino coola. ;-)
 22. Daniel

  Hört hos Akkelis!

  Nja, Det är en rörhybrid med ett bipolärt utgångssteg och ett rör(6SN7) i första "gain stage". Men med mycket bra ork och musikaliskt driv. Fördelen är väl driftkostnad och att det inte värmer upp hela postnummerområdet. :-)
 23. Daniel

  Hört hos Akkelis!

  Stora rörförstärkare är kul. Eller rättare sagt, stora förstärkare är kul. Om de är välgjorda. Det är svårt att lura fysiken. Mina Wilson Alexia var nere på 1.9 Ω och vände. Men det var inget som ställde till problem, förutom en gång, en sen natt, när det ena slutsteget behövde kyla ner sig och vila lite. :-)
 24. Daniel

  Hört hos Akkelis!

  Kul att det blev bra med d'Agostino. Eftersom jag levt och ställt upp ett antal YG vid det här laget så kan jag säga att högtalarnas neutralitet och lojalitet mot inkommande signal är något som är ett signum för alla YG. Vilket man också tydligt ser i Devialet SAM-mätningarna, men som också hörs. Förstärkarnas karaktär blir tydlig, men lika viktigt är signalkällan och allt annat runt omkring. Det spelglada du nämner ovan tror jag har att göra med att de är så otroligt bra i både tids- och frekvensdomänen. Det som de själva beskriver som sin största och viktigaste innovation, DUALCOHERENT. Det kan låta som marknadsmumbojumbo, men är i själva verket en egenutvecklad mjukvara som används vid konstruktion av delningsfilter. Men som du säger, de kräver lite effekt. Jag skulle inte koppla upp dem mot en liten integrerad rörhäck med EL34 Däremot vet jag att ARC REF 210 och VTL MB-450 funkar vansinnigt bra!