Jump to content

Daniel

Medlem+
 • Posts

  1 603
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  42

Everything posted by Daniel

 1. Nice. Själv laddar jag inför München, vatten och bröd. Sen blir det sparris, flytande bröd och gris som lagats länge. Man längtar lite nu, det var länge sedan. Björn in action 2019! Två glada (Slags?)kämpar lyssnar på Daft Punk kanske? På den här nätta stereon. Här är ju jag med fint sällskap. (Hur kunde de släppa in mig där?) Sorry för off topic! Lovar bifoga lite matbilder i nästa reportage.
 2. 3mm är mycket i VTA sammanhang. Jag förstår att det lät knäppt. :-)
 3. Det stämmer bra det. Idag delar Series V, Series V och 309 samma fina lager. Det är dock inte ett knivlager utan kullager. Knivlager finner man på gamla SME armar. De nya tonarmskablarna (+) är helt omgjorda. Nu är konstruktionen "twisted pair" alltså plus och minus för respektive kanal individuellt isolerade. sen ligger det ytterligare en skärm över dessa två par, det är den skärmen man kommer åt via de medföljande kablarna. Den vanliga jorden går rakt igenom som en egen ledare. Via jord-pinnen i DIN-kontakten till bygeln som är fast monterad. PÅ Model 12 vill man även gjorda chassit, det gör man då via de medföljande trådarna som ansluter skärmen. Detta för att komma åt alla varianter av spelare och armkombinationer som finns. Målet är att det blir tyst, varken mer eller mindre så att säga. Om de medföljande kablarna inte gör någon nytta så ska (behöver) man inte använda dem.
 4. Ja, Delos var nog först, sen kom Kleos och "ersatte" Helikon. Men....det ryktas fortfarande om en ersättare till Skala. :-) Det hade varit kul tycker jag.
 5. Grattis @Bebop, och tack för förtroendet i SME.
 6. Ja, det påverkar, man kan även kolla om skruven som håller transformatorn har lossnat.
 7. Jag kan givetvis vara väldigt förvirrad, men jag är rätt säker på att Delos var först ut med "the new angle" Sen kom Kleos. Jag blir osäker eftersom jag har stor respekt för din förmåga att minnas och presentera fakta. :-) Jag har nämligen ett svagt minne av att ha pratat om just detta med Jonathan Carr i Vegas, men det var ju ett tag sedan. :-)
 8. Det är väl inte ok för de riktigt insatta att gilla den lite mer poppiga Symfoni nr.3, men jag skiter i det och njuter till fullo av tredje satsen. Sentimental och vacker så det förslår i denna variant av den 94 årige virtuosen Herbert Blomstedt. https://open.qobuz.com/track/154967595
 9. Precis så. Jag har haft mina kolstål i många år. Inte en rostfläck och vassa som tusan, slipar på sten 1 - 2 ggr/år och med ett keramiskt bryne, eller ett utslitet diamantstål resten av tiden.
 10. Delos var generation 5 i Lyras historia, med en rad ganska stora innovationer. Så det var inte en ersättning för någon annan utan en start för de som komma skulle. Prismässigt ersatte den både Dorian och Argo.
 11. För et stund sedan hörde @figge av sig från sin episka resa i alperna. De hade provat en Riesling från 1971, och den gick att köpa med sig i små eleganta presentförpackningar på 20 cl. Han undrade om han skulle köpa med en till mig. Och eftersom Figge tyckte det var en fantastisk vinupplevelse så kändes det som en självklarhet. Figge har ju bra koll på köket och allt därtill. Smaken var precis som Figge sa, något annorlunda och väldigt spännande. Den första noten var lite som en bra sherry, lite nötig, lagrad med tydlig fatkaraktär, men den avslutades inte smakmässigt så, utan var frisk, ren och honungslen på slutet, som en mustig riesling. Mycket kul! Tack för upplevelsen Figge!
 12. I det här fallet fixade Brinkmann detta utan kostnad. Men det brukar vara förknippat med en kostnad när det är äldre produkter.
 13. 🙏 Vi är glada att kunna hjälpa till. Helmut står alltid bakom sina produkter till 100%. Han drivs av passion. Spela på, man upptäcker mer och mer med tiden. Tex att en Brinkmann är mindre känslig för tjocklek på skivor. En gammal 90 grammare kan vakna till liv och låta fantastiskt.
 14. Ja, och kabeln. :-) Håller med.- "Lasta ned" är bra!
 15. Du har rätt, det är begreppen, Vi upplever samma sak. Jag tror inte jag har skrivit ökad last, men jag har säker blandat något begrepp. Jag brukar försöka hålla koll på just detta, eftersom jag blir förvirrad själv, inte av ljudet, man av orden. Lägre Ohmtal = mer kärna, mindre soundtage, luft och skimmer (diskant) Högre Ohmtal = mindre kärna(bas), större soundstage, mer luft och skimmer.
 16. Håller med! Vilken uppfattning tänker du på? Om det är en liten/stor skillnad eller om det finns ett rätt/fel? :-) Eller kanske hur vi upplever skillnaderna? Håller med!
 17. Ja, det är helt korrekt beskrivet. Det är framförallt diskant som förändras elektriskt, men även det som beskrivs som tajt bas. Jag säger hellre att det blir en bättre kärna i anslag vid lägre resistans, eftersom det även påverkar anslag i högre register än bas. Hel ljudbilden "vattnas ur" vid för högra siffror. Men samtidigt växer soundstagen och i viss mån klangrikedom, så att hitta det bästa läget (kompromissen) är vad man letar efter. Eftersom det inte bara är elektriskt utan elektromekaniskt påverkar det hur pickupen uppför sig i spåret. Så man kan komma att behöva justera geometrin efter man justerat last. Energi i diskant är ju en bra sak, men vasshet är dåligt. Och det är där det blir lite mer komplicerat. Och det krävs finjustering för att få bort vasshet utan att döda energi. Har man tillexempel en vasshet i systemet så kan det ju bero på en massa olika saker, kablar, vibrationer, rumsresonanser/reflexer mm. Så bra att veta om man har koll på det innan man börjar. Annars riskerar man att kasta ut barnet med badvattnet. Mycket av nerven, inspelningsrummet och musikaliteten bor i de övre registren, och utan den energin blir det ofta livlöst tycker jag. Musik ska beröra och väcka känslor.
 18. Hmmm, Nej det har jag inte. Det absolut bästa riaa-steget för att lära sig vad som händer är i mitt tycke Aesthetix Rhea (Det är väldigt bra på att låta bra också :-), där man kan ställa lasten från fjärren. Då kommer effekten direkt. Vilket gör livet betydligt enklare. På Aesthetix Io måste man öppna locket och flytta jumpers. Också enklare än att behöva beställa motstånd förstås., men fjärr är trevligt!. Vilket riaa kör du när du upplever detta? Kan det bero på kretsen kanske?
×
×
 • Create New...