Richard

Admin
 • Content Count

  2 312
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  42

Reputation Activity

 1. Thanks
  Richard got a reaction from AlfaGTV in Uppdatering av forummjukvara   
  Ursäkta sent svar @AlfaGTV. Jo jag är ganska säker på att det är precis som @JWE påpekar ovan. @KSM får ligga i lite så ordnar sig  det hela på ett alldeles utmärkt sätt. 
 2. Like
  Richard reacted to Engelholm Audio in Nyheter på halvfabrikat!   
  AE Speakers, eller Acoustic Elegance, LLC, är hyfsat aktiva på sin facebook sida:
  https://www.facebook.com/aespeakers/
  och har en (av mig) välbesökt hemsida.
  http://aespeakers.com/
   

   
   
  Bra basar, har ett enkelt grundrecept vilket är motverkat av (estetiska) designkrav, tillverkningsprocesser och praktikaliteter. Lockelse av genvägar, till exempel högre Le för ökat BL, eller hög rörlig massa för lägre Fs är inget för AE Speakers... Le på 0.3 mH för en 15 tummare, "trots" ett BL på hela 20.
   
  Olika serier, med sina respektive element-storlekar, ämnar tillfredsställa sluten låda, portad låda, öppen baffel, oändlig baffel, med mera.
   
  Jag har själv AE TD15H hemma och det är nog den bästa bas jag har hört, alla kategorier. Vi har ju en forummedlem till som har ett par TD15H...
  Jag hjälpte en kund med en 3-vägare med TD12H (va det nog) som bas och det spelade otroligt fint det också...men testförutsättningarna var lite annorlunda så jag kunde bara ana kvaliteterna, utan att proklamera några absoluta diton (woaw va fina ord det blev där!).
   
  Flera tyngre märken använder AE:

  ...och senast på Sweetspot är det nån norsk (?) högtalartillverkare med AE's 12 tummare + horn som jag tror är en otroligt sund och vettig konstruktion, givet de designmålen!
   
  På önskelistan är bättre fraktvillkor/priser.
  2400kr i frakt för 2 st 10'or kräver en del överseende...och det är just 2 st TD10S som jag beställt hem alldeles nu i dagarna.
 3. Like
  Richard got a reaction from AlfaGTV in Kompression och Remasters   
  Testade just med en julplatta som ligger utanför j rivers bibliotek Körde analysen i J River efter att ha lagt in den i biblioteket och jämförde  i tagningen på filen och det låg inlagt som metadata på filen. Snyggt!
 4. Like
  Richard reacted to Apexorca in Hört hos Akkelis!   
  Det ryktades om att det kommit en ny nivå High-End mot vad Akkelis brukar ha inne i butiken. Det är altid kul att höra på extrema produkter, så jag tog mig dit och lyssnade koncentrerat en knapp timma. 
   
  Det var kul, så jag tänkte dela med mig av det.
   
  Jag vill nog påstå att alla de gånger jag hört Dan D'Agostino så har det imponerat på mig. De har varje gång lyft högtalarna en nivå till. Jag har hört det flera gånger på för mig bekant högtalare. Vi har ju en importör i Sverige, men i alla fall på Västkusten saknar jag dem i butiker. Enligt mig så tillhör de det absoluta toppskiktet av elektronik. De förbättrar ljudet hos såväl lättdrivna som tröga och på annat sätt kräsna högtalarkonstruktioner. 
   
  Dessa monoblock Progression har fått en konstruktion som gått tillbaka till den gamla goda tiden då FPB serien hos Krell betraktades toppklass. Kraften, den enkla fjäderlätta brutala kraften som bara flödar utan ansträngt ur systemet är påtaglig. Det så kallade släppet är grymt. 500watt i 8Ohm och sedan dubblas detta neråt till 4Ohm osv...
   
  Progression Preamp är så klart en bra matchning.
   
  Jag har hört YG Acoustics - Hailey 1.2 hos Akkelis flera gånger men inte imponerats helt. Massa goda egenskaper med fin upplösning och kontroll, men de har låtit för ljust och tunt och för mig har jag inte gripits tag av musiken. Jag har hört YG i andra system som låtit riktigt bra dock. 
  Senast jag hörde YG Acoustics - Hailey 1.2 hos Akkelis var med Krell FPB 350MC och då var det annat ljud i skällan. De passade YG jätte bra enligt min smak. De lossnade och spelade mer dynamisk stort med mer värme än jag tidigare hade hört. Otroligt bra kontroll i hela registret och mellanregistret silkeslent och naturlig klang och upplöst. Tycker fortfarande at jag skulle vilja ha mer storlek i basen även om den är upplöst och finns där så är det roligare om den griper tag mer i mig, fyller ut rummet mer. Jag skulle säg att det är neutralt åt det kalla hållet ändå. 
  Med denna d'Agostino rigg blir allt ett snäpp till. Mer värme, otrolig upplösning och kontroll, otroligt spelglatt, men jag vill fortfarande ha mer och större effekt av högtalarna i basen. (Jag är kräsen där). Detta är dock inget man kan last elektroniken för. Högtalarna gör nog det jobb de kan med tanke på baselementets storlek. 
  Jag vill betona att de är strålande bra och man blir berörd av musiken och imponerad. Att jag önskar mer bas är bara en smaksak och jag skulle njuta varje sekund av detta system om jag hade det själv. Ett i all mening verkligt High-End system som spelar musik i absoluta toppklass. 
   
  Jag tror faktiskt YG är lite kräsna för att verkligen blomma ut, men när de får rätt elektronik så presterar de otroligt bra. Men man får nog matcha det väl som sagt. Detta var en sådan matchning.
   
   
  Bilder...
   
  Snyggt system, som sattes upp strax innan jag kom. Man kan nog trimma lite till för att få ut allt ur det.

   
   

   

   

   
  Lite samma känsla som ett ur från Schwitz. Lite coolt tycker jag nog det är.
   

   

   
   
   
   
   
  Bra fjärr.
   

   
   
  Nätdel underst.
   
   

   
   
  Tackar Akkelis för denna upplevelse som kommer leva kvar i minnet. 
   
 5. Like
  Richard got a reaction from calle_jr in Arne och Timo var förbi en sväng...   
  Väldigt tjusigt.
  Ja, 300B ska ju verkligen vara rörens Rolls.. Har egentligen aldrig lyssnat ordentligt och kunnat jämföra förutom på mässor och i affärer. Vore skoj att få grotta ner sig ordentligt i det hela...
 6. Haha
  Richard got a reaction from calle_jr in Vad lyssnar du på just nu?   
  Lyssnar inte på nåt. Yngste sonen och en kompis till honom skulle prompt se på nån skitfilm. 
   
 7. Thanks
  Richard got a reaction from bfjohansson in Vad är grejen med roon?   
  Jag är benägen att hålla med Bebop i detta. Jag hade licens för Roon i ett eller ett par år samtidigt som jag använde J River. Hamnade hela tiden tillbaka till J River främst för att den visade precis som jag taggade mina filer. Roon, upplevde jag, hittade på en hel eget med en förskräcklig massa subgengres. Tror absolut att detta går att ordna om man lägger ner lite energi och får väl erkänna att jag var lite lat i frågan. Det är IOFS jäkligt coolt med databasen som byggs med ex.vis alla inblandade på en platta och man kan komma vidare för att se vart dessa är involverade på andra plattor man har. 
  Jag hamnade iaf tillbaka till J River men det hela är inte hugget i sten. 

  Jag gjorde inga ljudliga jämförelser så i den frågan passar jag tills vidare. 
 8. Like
  Richard got a reaction from AlfaGTV in Motorstyrning till skivspelaren, behövs det????   
  Detta var ju spännande!!
  Just gjort 3 mätningar där samtliga visar att det går lite för sakta. Runt 33,25. 
   
  Fantastiskt projekt @Peo!! Du är makalös. 
 9. Like
  Richard got a reaction from AlfaGTV in Motorstyrning till skivspelaren, behövs det????   
  Detta var ju spännande!!
  Just gjort 3 mätningar där samtliga visar att det går lite för sakta. Runt 33,25. 
   
  Fantastiskt projekt @Peo!! Du är makalös. 
 10. Like
  Richard reacted to Peo in Peo's prylar   
  Tack.
   
   
  Det är inte så många riaa-steg som klarar +60dB utan att använda stepup och att göra det med en brusnivå motsvarande ett lågbrusigt MM-riaa är utan tvekan en bedrift. 
   

   
  För mig är det ingen tvekan. 
   
  Det stämmer. Marten var generalagent när detta utspelade sig, men verkar ha släppt eller eventuellt tappat agenturen.
  Nu är det alltså fritt fram att göra affär direkt med Whest igen och James Henriot är en mycket sympatisk herre att ha att göra med.
  När jag köpte mitt första Whest-riaa fans det heller ingen distributör i Sverige, inga problem svarade han, jag skickar ett till dig för provlyssning. Några dagar senare dök det upp ett paket och i paketet låg förutom riaa-steget en "pre paid" fraktsedel tillbaka till England. När vi senare gjorde upp affären frågade jag honom om varför han t.o.m. bjöd på returfrakten, och fick svaret: "No problem, no one has ever used it".
 11. Like
  Richard got a reaction from Engelholm Audio in Engelholm Audio information åh youtube (Chronicals 1/1 -19)   
  Super Pär!!
  Ska bli spännande att få se mer .
 12. Like
  Richard reacted to Bebop in Concord Jazz - en protest mot "jazz goes fusion"   
  Detta är en historia som inte borde vara möjlig… Det började så här:
  I Concord, California, en med amerikanska mått mätt, småstad (ca 120,000 invånare) öster om San Francisco bodde och levde en framgångsrik bilhandlare.
   

   
  Hans huvudmärken var Lincoln och Mercury ur Fords fordonsflotta. Firman hette Jefferson Motors som ägdes och drevs av den framgångsrike och  karismatiske Carl Jefferson  (f.1919 –  d.1995) intill sin död.
   

   
  Precis som de flesta av oss hade han också ett privatliv och Carls stora passion var musik och framför allt då jazz av det som inte så sällan i nedsättande termer benämns som det lättare slaget, swing eller mainstream.
   
  Kulturens och jazzens flagga vajade lågt i Concord vilket inte Jeff ville acceptera. Jazzen som spelades i radion var inte riktigt hans fåra. 1969 arrangerade han därför en jazzfestival som han helt enkelt kallade för Concord Jazz Festival och bjöd in musiker som spelade den jazz han tyckte om. Festivalen fick snabbt framgång vilket ledde till att Carl även startade ett litet skivbolag som fick det festivalpassande namnet Concord Jazz.
   

   
  Detta var 1972. Han bjöd in några av sina favoritmusiker i ett ömsesidigt risktagande för att se om det kunder bära. Vid den tiden var det inte så svårt att ragga musiker av den typ Carl gillade. För att förstå det måste vi göra en liten makroanalys.
   
  Följ med på en framgångsaga som trotsade tidens trender mot allt mer elektrifierad jazz och därJohn Coltranes efterföljare tog de bästa platserna på jazzscenerna runtom i världen.
 13. Like
  Richard reacted to jaxho in Uppdatering av forummjukvara   
  Tack, det där var "ägge borte katta" (kärnpunkten på norrländska). Jag slog in hela mejladressen (som jag gör på vissa andra sidor) när jag borde ha stannat efter namnet.
   
  Vänligen jaxho
   
 14. Like
  Richard reacted to Engelholm Audio in Engelholm Audio information åh youtube (Chronicals 1/1 -19)   
  Jag använder mer åh mer youtube och Facebook (visst e jag nyskapande)! Därför tänkte jag ha en tråd hör på Euphonia för att kunna delge länkar för er som inte är på Facebook eller YT. 
   
  Kvällen till ära kommer ett nytt klipp. 
   
   
 15. Like
  Richard reacted to GurraG in Din rumsakustik vs dina högtalare   
  Det var väldigt länge sedan jag skrev här men känner mig inspirerad av den här tråden. Efter ett antal förändringar sedan sist så ser det nu ut så här:

   
   
  Och bakåt... Skivsamling/diffusor. Primärt skivsamling!

   
  Lite vidvinkligare...

 16. Like
  Richard got a reaction from P-pan in "Smaka" på den du...   
  Tack P-pan, för detta trevliga reportage och snygga bilder. Som alltid 
 17. Like
  Richard got a reaction from P-pan in "Smaka" på den du...   
  Tack P-pan, för detta trevliga reportage och snygga bilder. Som alltid 
 18. Like
  Richard got a reaction from P-pan in "Smaka" på den du...   
  Tack P-pan, för detta trevliga reportage och snygga bilder. Som alltid 
 19. Haha
  Richard reacted to Bebop in Anslutning av hifi till internet   
  @calle_jr har inte kommit längre än till vinyl och lössnus... 
 20. Like
  Richard reacted to string in Högupplöst nedladdningsbar musik, tips & "Svarta listan"   
  Startar denna tråd i hopp om att vi ska kunna utbyta tips på njutbar musik. Meningen är att hitta guldkornen från olika hemsidor, där högupplösta filer kan köpas. En länk och en bild, mer behövs inte. Sen ligger det i betraktarens öron om man själv vill tanka ner. Detta öppnar ju också upp för ny musik/kompositörer, som man annars aldrig skulle lyssnat på.
   
  I den här tråden ska vi dessutom varna för produktioner som är riktiga "stolpskott" typ denna: http://www.hdtracks.com/bridge-over-troubled-water-236370
   
  Vi får se om denna tråd blir en succé eller den tynar bort........
 21. Like
  Richard reacted to CMB in Din rumsakustik vs dina högtalare   
  Svårt att möblera detta vardagsrummet då hela väggen bakom består av fönster. Brukar ställa ett par sofci bakom soffan i fönstret vid finlyssning. Bakom högtalare står basabsorbeter i hörnen samt plexivingar som gör underverk. 
   

   

 22. Like
  Richard reacted to SMT in Din rumsakustik vs dina högtalare   
  Kan bara instämma med Gurkans närmast övernaturliga förmåga  att framför sig se hur  wingarna ska vinklas för bästa tredimensionella och fokuserade ljudbild
  Vi andra dödliga får använda två medhjälpare som synkront vrider vingarna sakta tills optimal koppling sker till högtalaren  
  Detta beror på vingarnas (för diffusorer ) unikt jämna  närfälts polär diagram  diffusor.com//PDF/polar-v-ving-90-grader.pdf    som ska anpassas till högtalarens mer riktade power respons
  Ett undantag  är omni högtalare typ MBL och Muraudio som ”aktiverar” vingarna perfekt   En rad av wingar som  täcker alla första vägg reflexerna  är ett annat undantag  då då psycho akustiskt kopplar till varandra och medför en jämn "wing effekt" oavsett högtalarans power respons (inom rimliga gränser :- )
  Gurkans  fantastiska hörsel  har också varit en stor tillgång vid tester av nya produkter genom åren  
 23. Like
  Richard reacted to tek in Din rumsakustik vs dina högtalare   
  Eftersom många lägger ut bilder på sina lyssningsrum får väl jag göra detsamma... 

  Jag har inga mer akustiklösningar mer än mattor, möbler osv. Siegfried Linkwitz brukar ange att det inte ska behövas. Jag har dock tänkt montera diffusorer i hörnen vid sidan om fönstret. Jag har inte läst på vilka diffusorer som jag borde satsa på. Rummet mäter ungefär 3,6 x 6,5m2. 
   
  Den uppmärksamme ser att jag matar en del av anläggningen med ett labbagg.
   
 24. Haha
  Richard reacted to Engelholm Audio in Allmänt lack   
  -Vi kan komma mellan 0800-1800. Va hemma då. 
  -Ok
  -Är det nån portkod?
  -Ja, koden e mellan 0000-9999
 25. Like
  Richard got a reaction from calle_jr in Uppdatering av forummjukvara   
  Euphonia låg nere en stund i eftermiddags. Det var en databasserver hos vår leverantör som krånglade. Det hela är nu (uppenbarligen :-)) åtgärdat. Man var tydligen tvungna att rekonstruera från backuper och  möjligen kan få poster i skarven gått förlorade. Om jag förstår det rätt så låg servern nere i ett par timmar. 
  I morgon ska internetleverantören göra planerad service på ett antal servrar, det är osäkert om vi blir påverkade men om så är fallet kommer euphonia ligga nere ytterligare ngn timme.