Jump to content

e-robban

Medlem
  • Posts

    19
  • Joined

  • Last visited

Contact Methods

  • Website URL
    http://
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Location
    Umeå
  1. Räknar med att många av er redan har koll på denna grupp, konstigt vore annars så är i audiofila sammanhang. Om inte så tycker jag ni ska kolla in senaste given "Snakes & Arrows", otroligt välspelad och välproducerad riffrock, perfekt avvägd mellan teknik och känsla, stämningsfull och filosofisk...allt finns där. en skiva som man bara vill höra om och om igen.
  2. det här är verkligen ljudnördshumor på högsta nivå! jag dör...! nånting säger mig att killen är ensamstående...hm "älskling, jag tänkte ta och hänga upp mina vr-2 i taket, vad säger du?"
  3. boxen + dac eller ett lite värre ljudkort + dac var några alternativ jag övervägde men i dagsläget skulle det bli mycket dyrare än att laga den cd som jag för övrigt är väldigt nöjd med. det går säkert att få superljud med en dator men det verkar som riktigt seriösa försök kräver mycket pengar och stor kunskap om ljudteknik och dator DIY och jag har ingetdera ;( tack för svaren iaf!
  4. CD-spelaren har rest iväg på reparation och renovering, så den har minsann inte gjort sitt än, vägrar ge upp om den gamla rackaren! dessutom kändes det som det skulle bli det billigaste och ljudmässigt bästa alternativet. datorn tänker jag köra film, mp3 och internetradio på, så ett hyffsat 2.1 system (förslag?). på finstereon undviker jag alla komprimerade format så det ska bli kul att börja lyssna lite sånt igen där kvaliteten inte märks på samma sätt (edit. glömde bort att squeezebox går att ha i annat rum än datorn)
  5. Behöver lite råd... Min cdspelare krånglar och jag måste göra något åt detta, frågan är vad...har dessutom tänkt köpa ny dator och funderar på att optimera den som ljudkälla och koppla till stereon istället för att laga/köpa ny spelare. Första frågan alltså, vad anser ni om detta, vad kan jag förvänta mig för ljudkvalitet jmf med min nuvarande spelare? Ni som använder datorn för seriös hifilyssning, hur har ni gjort och vad använder ni för ljudkort, externa dacar etc?
  6. Det här ämnet grubblar jag mycket på...och för att ytterligare skruva till det hela så kommer tankar av detta slag krypande när man sitter och lyssnar just som en motreaktion på att man kommer på sig själv med att "tekniklyssna". man reflekterar över ATT man reflekterar över ljudet istället för att koncentrera sig på musiken, vilket tar en längre bort från detta "ideal". Jag kommer nog aldrig kunna lyssna på musik som jag gjorde när jag hade en kompakt phillipsstereo och inte såg några möjligheter att förbättra ljudet. men även då orienterade man sig mot skivor med bättre ljud, men då gick man mer på helhetsintryck än analyser i detalj. i denna mening stod nog musiken mer i fokus då för det var egentligen det enda man kunde reflektera över (+ att man var tonåring med mycket annat i skallen). på den tiden satt man dock aldrig bänkad framför stereon som man gör nu och glor på den som om den vore en tv (vilket känns absurt men skänker mer estetisering åt upplevelsen än vad som i förnuftighetens namn borde vara rimligt), så i någon mening är musiken viktigare än någonsin, eller kanske lyssnandet. sedan varierar graden av engagemang beroende på skiva, om det är en riktig favorit så rycks man lättare med än om man lyssnar på något "i studie syfte", typ, vilket man allt oftare gör nu jämfört med förr. har kommit i kontakt med en hel del audiofila inspelningar men imponatoreffekten kan aldrig konkurrera ut betydelsen av att jag tycker musiken är bra för att skivan ska vara intressant någon längre stund. just nu är jag dock så pass nöjd med ljudet att jag inte ser några direkta "problem" som kräver omedelbara uppgraderingar eller byten och jag tänker tillåta mig att låta bli att pilla så mycket med tekniken och istället lägga pengarna på mer musik, samt att lyssna på de skivor jag har.
  7. Hade en electronica-fas för ett tag sen o(nu jazz-fas) och gjorde några trevliga bekantskaper, kolla in Friedman and Liebzeit, Four Tet, Pole (särskilt skivan "3"). Har du inte hört Mats Morgan Band som det tipsas om i andra tipstrådar så är det värt att kollas upp (jag gillar de senare skivorna bäst). Fujiya & Miyagi är ett annat förslag. alla dessa gör bra inspelningar men med helt olika karaktär (har nog aldrig hört electronica med dåligt ljud).
  8. Nu är du så snäll k-man och berättar hur den låter! annars ska du få smaka på den obarmhärtiga sTYRkan hos den som väntat för länge på något gott (bra initiativ, med detta och alla trevliga musiktips börjar jag gilla detta forum mer och mer).
  9. Instämmer i Mats Morgan band - tipset, grymt bra i alla fall senare grejor som "thanks for flying with us" (känns inte lika "plojjigt" som en del gammalt de gjort). Då är vi förstås en bit ifrån jazz i den form man generellt förknippar med denna typ av musik, mer electro-psykadelisk sådan. Morgans bror Jimmy Ågren (band) gör också riktigt schysst musik, senaste "close enough for jazz" är en härlig mix av deltablues, jazz och rock (ny skiva på g, tror jag).
  10. Jag antar att det på detta forum är riskfritt med en bekännelse: Ja jag börjar gilla jazz, ok. börjar sakta men säkert slussas in i musikformen via jazzrockfusion som Mike Stern, Bobby Previte (ja jag läser H&M)och Camel samt några hårdare band som är där och sniffar. Har väldigt dålig koll, toppen på toppen av isberget är en underdrift men skulle ändå vilja tipsa om ett band med lite modernare sound (vad det nu betyder i jazzvärlden) men med lite småelektroniska inslag: Sonic Mechatronic Arkhestra. härligt vräkigt emellanåt! Hittar du något själv oLjud så får du gärna tipsa tillbaks...men säg inget till mina kompisar
  11. när jag pratade om receivers så syftade jag på flerkanalsförstärkare för hemmabio, lite slarvigt av mig kanske.
  12. Instämmer helt med att du borde satsa på begagnat, mycket mer ljud för pengarna. hifimagasinet.com är bra, oftast mer realistiska priser än Blocket. Betala högst 2/3 av nypriset beroende på ålder men det går att få mycket bra grejor för halva priset eller mindre. Jag förstår dock att det kan vara svårt i början av hifikarriären att veta vad man ska ha, men spana efter märken som Rotel, NAD, Harman Kardon, Advance Acoustics (heter ibland XTZ), Marantz mfl (andra kan nog ge fler tips) som är välkända och respekterade (förstärkare/receivers) märken i din prisklass och som ofta syns på 2:ahandsmarknaden. Vill man absolut köpa något nytt så är högtalare är lite mer opraktiskt att köpa beggat eftersom de är krångligare att frakta, svårt att ersätta orginalkartonger och väger mer = dyrare eller man måste ha tillgång till bil. Eftersom jag själv byggt upp en anläggning under studenttiden var det vettigast för mig att satsa på få men så bra komponenter som möjligt = 2-kanal, dessutom prioriterar jag musik före film.
  13. kabeln dök upp idag och visade sig bara ha 2 spadar per kabel i förstärkaränden (inte 4 som jag trodde), säljaren och jag hade missförstått varann lite...tur i alla fall då jag slapp köra dubbelt
  14. det är spadar terminerat på förstärkarsidan och jag hoppas kunna klämma fast dubbla uppsättningar på terminalerna (har inte fått hem kabeln än). bra eller *nus?
  15. Om man nu mot all förmodan bestämt sig för att prova en bi-wire setup, hur göra? koppla dubbla spadar på terminalerna (har bara en uppsättning på stärk) eller tvinna ihop 2 separata kablar till 1 på förstärkarsidan (double till single biwire). Vilket ger bäst kontaktyta? och visst kan man koppla dubbla spadar /terminal utan att något blir fel?
×
×
  • Create New...