Jump to content

Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 762
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Everything posted by Engelholm Audio

 1. Ja, men jag finner det lite svårt att hitta alternativ som jag trivs med "under en längre period" (givet att man tittar på innehållsförteckning). Jag gör egna falaflar, genom att blötlägga kikärtor (kallt vatten å in i kylskåpet) i ca 8 timmar. Sen koka på svag värme i 45-60 minuter. Häll av. Låt svalna. Parallellt, mixa ihop smaksättning i matberedare: scharlottenlök, vitlök, persilja, (färsk) koriander, timjan, rosmarin, soya, sesamolja, fetaost, getost, SoP, chili - you name it. Mixa kikärtorna till önskad grovlek. Blanda i ägg och ev nån matsked mjöl (eller fiberhusk om man är
 2. Tack - det var "det dynamiska betéendet hos en driver" som jag for efter.
 3. Jag emot säger inte att filter/element är ett viktigt äktenskap...men vad ser du för mer förändringar (om några) än själva tonkurvan?
 4. Ville kolla så att vi inte hade diskrepans mellan våra simuleringar här. Och Basta! ger faktiskt skillnader med och utan Room Gain. Ok, noterat. En kommentar är att man i Basta! kan bygga i det närmast alla filter...men man har all rätt att ifrågasätta UX/användarvänligheten. Vitux verkar kompetent. Jag antar att det betyder, i ditt exempel, att om du skulle stoppa in ett annat Rdc värde på 15 mH spolen, så skulle vi se en skillnad i simuleringen? I Basta! fixar man detta genom att själv/explicit stoppa dit ett seriekopplat R med rätt värde.
 5. Jag får inte din simulering till att likna min, i Basta!. Har du roomgain valt? Kör du med 60x80 cm baffel? Elementets x,y placering? Enable (box/baffel in free space) valt? I elschemat ovan, vad symboliserar "1st order IIR"? Ett DSP baserat shelf filter? Har du angivit 15mH spolens inre Rdc i Basta! simuleringen? Antar isf att det är 2.41 + 1 ohm i serie?
 6. Troels avslutade förra året med en ganska rejäl konstruktion. http://www.troelsgravesen.dk/The-Loudspeaker-III.htm 3-vägs konstruktion med 15" i basen, 8a i mellan och en horndiskant. Jag upplever Troels som nyanserad, efter ha följt honom några år. Därför blir denna kommentar rätt fräck: Jag e själv nyfiken på att testa Jantzen-kondingarna.
 7. Hemmagjord kycklingkebab va överraskande gott. Grillade urbenade kycklinglår här om dagen. Idag skar jag tunna skivor som fick gå i ugnen med olja och kryddor. Kebabsås på cream fraîches med riven lök, nått sött och önskad ”fjong” (chili, cayennepeppar, etc). Osötat vetebröd. Pommes. Tsatsiki. Sallad.
 8. Intern stagning och avfasad genomföring är små men viktiga detaljer för ett rent och musikaliskt slutresultat. Engelholm Audio. Svenskbyggt. Utan fusk. Flexibelt.
 9. Engelholm Audio Jack har 250 watt DSP som aktivt driver de 3 st CELL-basarna, från din vanliga förstärkare/slutsteg. Detta ger fantastiska möjligheter att få till ljudet i ditt lyssningsrum. Lösningen erbjuder dessutom på 3 st presets, vilket ger dig 3 val endast ett knapptryck bort.
 10. Den sista bilden va väl jävligt onödig, @Apexorca? Jag har precis ätit - men blev hungrig igen. Parmesan är för doping, men av den godkända sorten - i min bok. Det är mkt gott som kommer med just parmesan! Cesarsallads-dressing, på pizza, på pasta, på potatiskakor i ugn, eller (bäst?) till "mer parmesan"? När jag besökte dig och bigblue (för rätt många år sedan), så tror jag det va bigblue som bjussade på mat och då vill jag minnas att det va nån tryffelolja! Den på din bild ovan - vart köps den? "Enkelt" på Maxi, City Gross eller liknande? Eller på mer renommera
 11. Ja Troels använder den kör med 1a ordningens filter till den lite större diskanten. Vertikalt och horisontellt är ett måste när elementet inte är symmetriskt - vilket ju inte detta är beroende på ellipsformen. Samma gäller nära nog alla banddiskanter (som heller (oftas) inte är symmetriska). Ja med detta elementet kan du säkert sänka delningsfrekvensen och kaaaaanske klarar du dig utan sugkrets. Mins jag rätt, att du har en RCL krets som sugkrets? Serie eller parallellt? Tror det finns bättre lösningar - hör av dig om du vill spåna lite idéer.
 12. Klimatbudgetmässigt, så kan man (som individ) nog ha ganska rejäla klass A steg om man byter till vegetariskt en gång i veckan. Blir det några grabbiga kommentarer på detta, tro? Den tekniken heter nog tåg... Frågan är om vi ser det som en rättighet att undersöka exklusiv hifi i Munchen, baserat på flygresor vars miljöpåverkan är stark...och hoppas att detta driver fram mer miljövänlig teknik innan det är för sent? Ps. Jag påstår mig inte vara nått miljöhelgon utan tillför synpunkter.
 13. Kompisarna på andra sidan (stora) bron utökar Ellipticor-familjen med en liten delikatess: D2404/552000. Tekniken bakom är den elliptiska talspolen utöver seriöst menad konstruktion i alla andra detaljer. En mätning säger kanske inte mer än 1000 ord, men väcker mer än 1000 känslor kanske? Anmärkningsvärt här är output ned till ca 700 Hz vilket sällan skådas från 4.6 cm2 membran! En svag resonans kan skönjas vid ca 2.4kHz...och den syns lättast i impedansgången men även i frekvensmätningen. Lite överraskande, måste jag säga. Måste ändå erkänna mig star-struck, s
 14. Troels fortsätter jobbet i sin verkstad och denna gången med (främst) element från vår granne i väst, Norska SEAS. http://www.troelsgravesen.dk/CNO-4/CNO4_1_600.jpg 2½ vägare känns inte helt rättvist, eftersom 6, 8 och 12" hjälps åt i basen...med 12"'aren aktivt driven från Hypex (precis som i mina Jack, för övrigt). Bortsett från att råvarorna är av högsta karat så kan också nämnas första ordningens filter samt att 2½-vägsprincipen eliminerar seriekondingen till mellanregistret. En liten kul filtergrej är RL länken till diskanten. Den hittar vi inte i textboken men är ett
 15. Hejsan! Såhär blev det i mitt rum! En rejäl satsning på välljud och estetik samt ett fungerande vardagsrum (tv-tittande på andra ledden, 90 grader vridet alltså). Angreppssättet är lite metodiskt och egentligen rätt kul. Först lyssnar man - som du nu gjort - och bildar en uppfattning. Sen mäter man och bildar en vy av den objektiva delen av rumsakustiken. Därefter följer en dialog om önskat mål och möjliga vägar framåt; antingen allt på en gång, eller uppdelat i några steg.
 16. Låter toppen och inte olikt en fisksoppa vi gör. Går ju variera till tusen. Vi kör ofta med hela, skinnfria tomater som vi klipper sönder (när allt är i konservburken). Timjan å dill kör vi. Tärnad potatis är enkelt sätt att dryga ut. Linser (färdiga ur tetrapack) e bonus om man vill få mer krämighet (mixa med stavmixer), öka proteinhalten, chans att minska fisk/kött, osv. Bekvämt och bra med allt-i-ett...mindre disk, mer socialt, bättre miljö. Life-hack för oss e att frysa in ev sista slattar av grädde. Funkar bra att ta fram till soppor såhär. ”Mousserande v
 17. Självklart erbjuds lyssning under Corona-säkrade förhållande. I Karlskrona och i ett andra steg hemma hos dig.
 18. Jag vågar nog påstå att detta är normalfallet och en klar, klar majoritet av all hifiutveckling. Filosofiskt kan man fundera på om "felen" som örat "hittar", beror på örats förträfflighet, modellens eller mät-teknikens brister, eller bristen på förmågan att definiera vad som objektivt är "rätt". Vad som är "objektivt rätt", springer vi på i alla högtalarmätnings-diskussioner. Hur många gånger har det inte uttalats att "jag tycker inte om högtalare med spikrak frekvensgångVem har sagt att "frekvensrak" är målet? Vad betyder det ens? Mitt-i-veckan-filosofi.
 19. Hej @plind 25 Hz får jag ut i mitt rum! Jag brukar faktiskt också lägga ett subsoniskt filter för att skapa de bästa förutsättningarna för baselement (och förstärkaren)...och även om jag låter det skära HP vid 20-25 Hz så får jag som sagt ut 25 Hz. Tack för glada tillrop!
 20. Värmande ord men jag måste passa vidare mycket av berömmet till SMT vars produkter och kompetens gör det möjligt för mig att lyckas.
 21. Under flera år har detta pirat-projekt pågått och nu är Jack äntligen här; en trevägs, semiaktiv högtalare baserat uteslutande på CELL-elementen från Accuton. Listpris 99'000kr per par (inkl Codafötter och standard high-gloss lack, exempelvis som på bild). Läs mer här: http://engelholmaudio.com/jack.html
 22. Ja det är inga hemligheter eller så, så det är såklart OK att dela, @Bebop Värt att notera, är att det är "perioder" på Z-axeln. Värt att notera, är att peaken (reflexen) strax efter (till höger om) 7.29ms linjen. Om jag inte mins fel, va detta takreflexen som bevisligen hanterades på ett bra sätt.
 23. Jasså - det finns ju redan en Ellipticordiskant. ..men en till signaleras det på hemsidan. Nuvarande modell är ju rätt "stor" så min gissning blir på en mindre diskant, men utsträckning en bra bit uppåt. Nu när jag tänker på det - det vore ju coolt med typ en 2 eller 3 tums domediskant i denna serien!
×
×
 • Create New...