Jump to content

Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 743
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Everything posted by Engelholm Audio

 1. Jag vågar nog påstå att detta är normalfallet och en klar, klar majoritet av all hifiutveckling. Filosofiskt kan man fundera på om "felen" som örat "hittar", beror på örats förträfflighet, modellens eller mät-teknikens brister, eller bristen på förmågan att definiera vad som objektivt är "rätt". Vad som är "objektivt rätt", springer vi på i alla högtalarmätnings-diskussioner. Hur många gånger har det inte uttalats att "jag tycker inte om högtalare med spikrak frekvensgångVem har sagt att "frekvensrak" är målet? Vad betyder det ens? Mitt-i-veckan-filosofi.
 2. Hej @plind 25 Hz får jag ut i mitt rum! Jag brukar faktiskt också lägga ett subsoniskt filter för att skapa de bästa förutsättningarna för baselement (och förstärkaren)...och även om jag låter det skära HP vid 20-25 Hz så får jag som sagt ut 25 Hz. Tack för glada tillrop!
 3. Värmande ord men jag måste passa vidare mycket av berömmet till SMT vars produkter och kompetens gör det möjligt för mig att lyckas.
 4. Under flera år har detta pirat-projekt pågått och nu är Jack äntligen här; en trevägs, semiaktiv högtalare baserat uteslutande på CELL-elementen från Accuton. Listpris 99'000kr per par (inkl Codafötter och standard high-gloss lack, exempelvis som på bild). Läs mer här: http://engelholmaudio.com/jack.html
 5. Ja det är inga hemligheter eller så, så det är såklart OK att dela, @Bebop Värt att notera, är att det är "perioder" på Z-axeln. Värt att notera, är att peaken (reflexen) strax efter (till höger om) 7.29ms linjen. Om jag inte mins fel, va detta takreflexen som bevisligen hanterades på ett bra sätt.
 6. Jasså - det finns ju redan en Ellipticordiskant. ..men en till signaleras det på hemsidan. Nuvarande modell är ju rätt "stor" så min gissning blir på en mindre diskant, men utsträckning en bra bit uppåt. Nu när jag tänker på det - det vore ju coolt med typ en 2 eller 3 tums domediskant i denna serien!
 7. Kan dom också! Ellipticor är deras senaste, top-of-the-line serie med en (såklart) elliptisk talspole, jämfört med traditionellt sett cirkulärt formade talspolar. Mig veterligen, är Scan Speak unika här - ingen annan har detta. Databladet lovar prestanda en ur en 75 liters portad låda, vilket jag upplever som hanterbart. På köpet får man 95 dB's känslighet, 825 cm2 membranarea som dessutom kan röra sig +- 5 mm. Utöver motorsystem av yppersta kvalitet. Givet priserna på de mindre Ellipticor-elementen, så bör man nog sitta ner när man läser
 8. Revben som grillas på lite lägre temp, ca 150 grader men i ca 3 timmar. Sista 20 min med glacé och lite färsk koriander 🌿 som topping.
 9. ...det va bland annat därför vi valde att få vårt hus uppritat enligt våra önskemål!
 10. Min kommentar var generell och motiveras av min erfarenhet när jag sökte (och till slut byggde) hus samt vad @sprudel skrev: ...och min erfarenhet är att det flesta kataloghus har 3.6 som normalbredd. Ibland är ingångskrav och ingångsramar förhandlingsbara och bör kunna möta liiite motjuck. För att runda av, så tror jag också att förslag #4 är bra med 4.11 m bredd.
 11. Menar du att bredd på lyssningsrummet står i konflikt med basproblem? Och med "lättare" så antar jag att du avser att basabsorbenter är skrymmande, eller? För det är inte svårt att fixa basproblem...Det är ett ganska rättfram kakrecept.
 12. Det blir kanske mer komplicerat, men om man snedställer den extra regeln (med olika vinklar) gissar jag på lägre Q värde för panelabsorbenten - bra eller dåligt är nog svårt att spekulera sig fram till. Jag vill också trycka på BREDD av lyssningsrummet, där högtalarna står...egentligen av samma orsak som extra takhöjd är önskvärt; förstareflexerna från närliggande ytor blir hemska!
 13. ...fortsätter med sin "Coming Soon". Jag är splittrad till fenomenet...främst för att det ställer krav på att leverera på löften innan man är klar. Accuton gjorde ett par missar och så har även SC Acoustics gjort. Icke desto mindre är det fantasieggande och lockande att kolla vad som är på gång. Och på gång är det. En AMT diskant ligger som coming soon. Output till över 30kHz och nätt format - men ändå med rätt OK output en bit ner (delning ca 3.5 kHz) ger ändå rätt OK valmöjligheter när man ska matcha med mellanregister. Och på tal om mellanregister: 132
 14. Tillbehör och "life-hacks" är en viktig och intressant del av matlagningen. Ska se om jag kan bjussa på några. Till grillat - när man ändå grillar - så är baconlindade jalapeños en höjdare: Dela på längden, skrapa bort frön och "det vita". Fyll med naturell färskost (t.ex. Philadelphia). SoS och kanske lite lökpulver. Grilla indirekt i minst 10 minuter - bacon måste såklart bli tillagat, och jalapeñon smakar bäst när den är genomlagad, eller vad man ska säga. Konstigt nog, är det inte alls så starkt som man kan tro. Bort
 15. Tack P-pan. Jag förstår att du säger det med glimten i ögat, men det "hälsosamma" är viktigt för mig och genomsyrar min matlagning. Tittar du igen på bilderna så är det 3 st fisk (utan feta såser), den kalla, klara potatissalladen anser jag hälsosam (massa råa grönsaker; oöjabönor, morötter, jordärtskocka, färska örter, rödlök, med mera). Det är väl oxfiléns klick bea + bacon samt pizzan som kanske inte kvalar in som hälsomat, och främst pizzan - tror jag.
 16. Ett kärt ämne och en kul tråd. Mat berör och är viktigt, kan vara helt rätt men också gå helt fel (diagnoser). Historien med industrialisering, halvfabrikat och prispress (kvalitets-begreppet har mer eller mindre tappats bort - men viss renässans kan skönjas). Mitt matintresse kickades nog igång i och med att dottern föddes. "Vad man stoppar i sig (och henne)" blev aktuellt på ett annat sätt. Jag lockas av nästan alla sorters mat, rustik husman till lång-grillat, storbulk/12 portioners till millimeter-upplagda portioner. Grillad, baconlindad oxfilé med
 17. Jewel har varit med mig sedan läääänge. Här är en mer nyligen gjord inspelning
 18. Läckra nya högtalare och jag hyllade resultatet i Stereophile på Martens' facebook. Jag läste detta också och förstod inte - har jag missat denna aktör under mina snart 20 år i branschen?
 19. Första frågan är ju alltid - vad är Cms. :p Nästa, lite mer seriös, kommentar är att jag uppskattar låddesignen, på 25'an. Läcker, böjd låda men attraktiva dimensioner. Gissar även Jasper30 har samma, fast det framgår inte på bilden (kanske Peter som drar blickarna till sig istället? ).
 20. Absolut men jag har sett icke-funktionella krav som prestanda, TPS, latency, UMI relaterade. Jag påstår att upplevelse, livsstil och liknande torde vara en 3e kategori. Kan nämna att mina 21 år i branschen inte varit i livsstils-relaterade produkter/tjänster, så det är tunn is för mig. Förstår inte riktigt vad du menar?
 21. Lite cyniskt, så är kanske syftes-tänkandet bottnar i icke-så-vackra-mål eftersom grund-funktionalitet kanske inte hamnar på topp-5. Istället är upplevlse, lifsstils-placering, och annat kanske målet med vad produkten ska "ge konsumenten". Hur motiverar man sin arbetskraft/personal i så fall?
 22. Knappast bygg/konstrultionsvärldens fel att "vi" tog in den till "oss". Jag gissar att den passar bra och är relevant för "er". Det är alltså inte en känga till er.
 23. Just exemplet med mjukvarubaserade produkter/tjänster, så har jag lite insikter. Att skapa mjukvara är ett hantverk som tyvärr gick helt fel i början, med allt för kraftiga influenser från bygg/konstruktionsvärlden. Där gemene man inte ser skillnader finns enorma underliggande skillnader, t.ex. om mjukvaran är build-to-order, mjukvarans tänkta lifscykel, arkitekturella beslut om coupled vs decoupled, med mera. Att "testa" mjukvara är mer än en vetenskap och där finns en stark koppling till direkta och in-direkta kostnader. De in-direkta kostnaderna är väldigt svåra att kvantifiera
 24. Icke-hifi som blir till hifi med enkla medel! I detta fallet till mig själv. Men! Med Engelholm Audio kan du som kund skräddarsy lösningar, stora som små, till hifirummet, köket, sommarstugan, eller vart som helst. Som kund ges du möjlighet att styra precis hur många eller få detaljer som du vill. Form, storlek, färg, kvaliteter, material, etc - du bestämmer!
 25. Nej det har jag inte. Jag har några kundprojekt som diskuterar bland annat dessa element men vi har inte riktigt nått beslut än. Vore verkligen kul att bygga nått med dom. Jag tror jag skrev om om Ellipticor tidigare i denna tråden.
×
×
 • Create New...