Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 596
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

Everything posted by Engelholm Audio

 1. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  Elementval är en rätt stor och tidskrävande process. Man behöver ha krav och kontroll på allt från design, filter, låda, baffel, budget, utöver en hel del andra aspekter. Nedan har jag val element som är bra, balanserade, förutsägbara element. Jag tror det e i enlighet med @calle_jr gör här. Rätt hanterade, platsar dessa element i upp till 100’kr högtalare. https://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d2604-830000.pdf https://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/12w-8524g00.pdf https://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/22w-8534g00.pdf
 2. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  Ska man gå all in, brukar bla Scan Speak delge ekvivalens-schema. Se längst ner sida 2 http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/32w-4578t00.pdf Går det pula in i workbench?
 3. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  Jag har en del mätningar exporterade till txt filer. Hojta så får du.
 4. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  Ahh - det ändrar ju innebörden. 👍😃 Delning ”nära” elementets avrullning, oavsett om det e uppåt eller nedåt, gör ju att filter + element delar tidigare. Vanligt e också mellanregisters höjda nivå från tex 2-3 kHz, beroende på baffelstöd, membranartefakter odyl.
 5. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  Här inte med på din tankegång här?
 6. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  Tjusigt och visst är det sällan eller aldrig man sänker basen! 94 db känslighet är också rätt ovanligt om man tittar på 12-tum eller mindre...och värre är att känsligheten inte avser låga frekvenser.
 7. Engelholm Audio

  Svart kubism skakar om.

  De mer extrema elementen idag, uppvisar Qts på 0,10-0,15. Jämfört med Qts 0,6 så är det betydligt mindre självsvängande, egenresonerande element. Parar man det låga Qts't med högt BL (alltså magnetflödesstyrka gånger längden på talspoletråden) närmar man sig ett bra motorsystem. Nu är ju tyvärr "många varv" i talspolen av ondo från perspektivet att Le blir högre, dvs induktansen! Så hittar man högt BL men lågt Le och lågt Qts och anständigt Re...ja då börjar vi närma oss nått i värstingväg. Hela lösningen bygger dock på att man inte simulerar något i standardprogram och jämför mot "traditionella" element-T&S parametrar...Lösningen baseras ju också på DSP för att kompensera nivåförlusten (med transient och följsamhet som vinst).
 8. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  http://www.drkrupp.se/hifi/filter_kopplings_scheman.html#6db
 9. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  Läckert, men visst är bilderna på 2'a ordningens filter?
 10. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter

  That's a mouthful! Det är inget jag har något kakrecept på sådär ur rockärmen, men jag tror att t.ex. LSPCad har en funktion för detta.
 11. Engelholm Audio

  Kompromissen som blev fantastiskt bra!

  Sorry - my bad.
 12. Engelholm Audio

  Kompromissen som blev fantastiskt bra!

  För 99% av alla högtalare ser det illa ut...iaf för ögat! Stegsvar är ju en "liknande" mätning där ögat blir förvånad att vi ens känner igen vilken låt det är: Input: Exempelbilder: Med några få undantag: Mätningar från Stereophile.
 13. Engelholm Audio

  Kompromissen som blev fantastiskt bra!

  I din analogi måste du ju kompletteras med ett annat grytlock där du (med tårna?) filtrerar bort lågfrekvenser för att de två locken tillsammans ska summera till en helhet. Sen ska du jämföra olika branta delningar mot varandra - hur tydligt du hör skillnader i övergången mellan, låt oss säga borstad rostfritt lock mot lackat lock.
 14. Engelholm Audio

  Kompromissen som blev fantastiskt bra!

  Grön och orange, visar på just detta - en flack delning gör att elementen "lämnar över" till det andra över ett brett område. Jag tror att olikheter mellan 2 element, kan bli mindre påtagliga genom flack delning. Men jag gissar...
 15. Engelholm Audio

  Kompromissen som blev fantastiskt bra!

  För mig verkar det mest rimligt att köra med basar i öppen baffel till ett par Maggisar. Gissar att det förenklar integrationen - att köra på samma princip! Ett par Dipole15 http://aespeakers.com/shop/dipole/dipole15/ Tillsammans med Hypex FA501 som sköter delning samt EQ/trimning mot rummet.
 16. Engelholm Audio

  Engelholm Audio information åh youtube (Chronicals 1/1 -19)

  Ja då krävs en delning någonstans mellan 800-1400 Hz och det är det inte många vanliga/traditionella (dome) diskanter som fixar.
 17. Jag använder mer åh mer youtube och Facebook (visst e jag nyskapande)! Därför tänkte jag ha en tråd hör på Euphonia för att kunna delge länkar för er som inte är på Facebook eller YT. Kvällen till ära kommer ett nytt klipp.
 18. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Ahh - ja jo det är endast ett fåtal som spelar så djupt. Spelar diskanten djupt så finns ju chans till låg distortion (eller omvänt, att pressa en diskant som inte kan spela 800 Hz till att spela 800 Hz ger dist). Detta är, enligt mig, en bidragande orsak att kunna dela flackt! Det tester jag gjort med 1a ordningens filter pekar på just detta - eller att man helt enkelt inte kan spela så högt. Mm...- 5 nästan -10 dB är kanske lite värre än normalt men kanske en tradeoff att diskanten å andra sidan går djupt. Helt rätt! Det eliptiska är för att få bort/reducera symmetri-resonanser.
 19. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Hej på er och glad 2'a advent! En del utanför detta forumets kärnämnen är DIY...något som emellertid är mig väldigt kärt eftersom jag är sprungen ur den delen av hobbyn själv. Troels kan man väl påstå är DIY med svart bälte, eller något. Klart mer än det vanliga och hans konstruktioner är riktigt genomarbetade ur många perspektiv. Här om dagen lyfte han fram senaste kreationen och jag har svårt att se att det kan bli så mycket "värre" än såhär! Senaste tekniken från Scan Speak, otroligt enkla filter, fullregister... Läs mer här, och skapa en insikt i högtalarkonstruktionens underbara värld. http://www.troelsgravesen.dk/Ellipticor-3.htm
 20. Engelholm Audio

  Kvalitetsbrist eller är jag petig?

  1 mm felplacerat högtalarelement. Eller
 21. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Ja, fast din röda är min gröna med skillnaden att min är filtrerad och din är råmätning (precis som de andra elementen är, i "din" graf) - men det är vi kanske överens om? Förstår vad du menar, men reagerar själv inte på det, eftersom jag upplever att det snarare är en regel att det ser ut såhär; svag avrullning över 10kHz. Undantagen finns såklart och inte sällan är det diskanter med en resonans uppåt 20kHz vilket hjälper till att få upp översta frekvensområdet. I ärlighetens namn ska sägas att jag inte har statistik som stödjer mitt påstående, men en snabb googling på stereophiles mätningar stärker min "känsla/erfarenhet".
 22. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Hur menar du output ner till 800 Hz? Jag tittar på denna mätningen (grön är diskant inkl filter): ...och tänker att filtreringen börjar jobba från ca 6kHz....sen faller det flackt (ca 6dB/oktav, såklart) vilket ger -15dB vid 1kHz och -25 vid 500 Hz. Under 1kHz faller det brantare beroende på diskantens egna tapp, så att säga. Ja det är en intressant slutsats. Jag kan spekulera i att högre ordningsfilter är lättare att, via mätningar, se/gissa vad som är bra/dåligt och korrelationen till subjektiva intryck är hög/stor/bra (så är det för mig, iaf). Med enklare filter, är det svårt att sia om vart hörselgränsen går, för-/nackdelar...t.ex. kan man nog få snarlik mätning/simulering genom olika val av motstånd och (parallell-motstånd) men det är via örat som det måste finetune'as? Jag vet inte - bara spekulerar... Vad får dig att tänka supertweeter? Min åsikt är att jag också finner modellerna väldigt intressanta! Att lyssna vore kul! Jag är i viss mail-kontakt med honom. Jag har inte fört lyssningsdate/möte på tal nån gång...än.
 23. Försenad mellandagsrea! Första paret Engelholm Audio Jokk8 i bra skick (demo på 1 mässa och i 1 butik). 29'900kr inkl Coda feets.
 24. Engelholm Audio

  Gott nytt år.

  Slog min tårta med 25 skott för 149kr. Fortsatt gott nytt 2019 på er!
 25. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Port å slavbas e inte så stor skillnad. 10 å 11 tum skiljer inte mkt i area (vilket e det intressanta tillsammans med linjär slaglängd). 1 eller 2 portar behöver översättas till area för att jämföras. Jag e väl lite avtrubbad... 🤪