Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 653
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Everything posted by Engelholm Audio

 1. Engelholm Audio

  Bilder och intryck ifrån High End 2019 i Munchen.

  Läckert - åh vad e det får låt/artist?
 2. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Jag e me och har haft det här "i dvala" i huvudet en längre tid. Sedan typ 2005. Här är Basta!'s fader och diskuterar sakerna med ett tillägg från Ingvar: https://www.faktiskt.io/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=5611&start=60
 3. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Jag "hör" vad du säger, men fattar inte. Typiskt rör sig 6 tummare med Mms runt 10 gram och uppåt till säkert 100 gram i några extrema subwoofers. Tittar vi på 10'or så tippar jag baselement börjar kring 50 gram och uppåt till kanske 300gram för de mest extrema. Med 1.2 gram per liter, så blir det en orimlig ekvation för mig.
 4. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Här e ett basbygge med lite mätningar. http://www.troelsgravesen.dk/SBA-741-BASS.htm
 5. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  220 mm antar jag? Jag ska se om jag kan hitta en närfältsmätning på ett baselement och port. Det stämmer väldigt bra med simuleringen för låga frekvenser, säg < 200 Hz.
 6. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Jag rekommenderade 3 st element för några inlägg sedan: Jag antar det är det baselementet som avses, 22w/8534G00!?? Jag använder Basta! ganska mycket och det programmet erbjuder 3 st olika "alignments". Alla har sina formler redovisade i fönstret till höger (icke-graf-fönstret) i rutan för "Info". Nedan är det tre angivna: Öhman Keele Margolis/Small I alla 3 simuleringar har en (ganska liten) port (-diameter) använts: bara 50 mm och därmed 19,6 cm2. Hjälper detta eller önskas något annat?
 7. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Jag tror jag håller med. Och all denna teknik och fix och don - och ändå har folk basresonanser i sina rum med stående vågor som hänger kvar 500-1000ms med signifikant nivå. Sila mygg och svälja "The Meg"? Men tekniken är skitkul och intressant, så jag menar inte döda nått.
 8. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Ja nått sånt, fast impedanstoppen är väl också kraftigt dämpad, jämfört med en "traditionellt" sluten låda? Just att få ner impedanstoppen tänker jag kan vara värt mkt, med tanke på att ett HP filter beter sig icke-önskvärt om impedanstoppen vid fs är hög. Botemedlet heter RCL krets och innebär ofta många mH och ännu fler uF - vilket inte känns bra, ser bra ut i excelarket över behövda komponenter, fysisk storlek på filter, och så vidare.
 9. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Min tröghet i att förstå saker överraskar många. Kanske hänger jag upp mig på "driverns resonansfrekvens" - för du menar drivern + lådans resonansfrekvens, inte sant? Inte driverns Fs, va? Japp - och den första är väl själva poängen medan #2 och #3 är följder? Det jag inte hänger med på är förhållande eller "balanser" mellan impedanstoppar, snygghet, etc. @calle_jr twelve points. Helt rätt. Elementet är ett ansprålslöst Peerless SDS-P830855 som råkade ligga lättast tillgängligt i Basta. Hmm..."matcha", som i att porten ger samma output som elementet "ensamt" i infinite baffle? För du kanväl inte jämföra mot fs vid helmholtz, eftersom drivern knappt rör membranet vid fs. Hurivda detta är bra eller inte, är ju en fråga om "mål". Stoppar man in önskemål om tonkurva för att matcha ett rums förstärkning, etc, så är det nödvändigtvis inte så.
 10. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  REAp är ju kul att leka med och jag tror (!) att det är här man ökar värdet för att nå en "aperiodisk sluten låda"!??
 11. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Väldigt spännande och kul! Tack för all tid och redovisning. Hur menar du avpassas till driverns fs? Jag håller med i stora drag och utan att vilja vara den som e den, så är det ju så att en sluten ger högre output vid (ännu) lägre frekvens. Hur detta upplevs och märks är lite en annan fråga...och typiskt sett så påstår jag att en basreflex just "ger mer bas", subjektivt. Nedan standardsimulering av sluten vs portad visar på högre output ner till ca 35 Hz från basreflexkonstruktionen. Hmm...igen - hur menar du? Varför "är det tricket"?
 12. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Hejsan! Allting har en början och vi går igång på olika saker. Inget är viktigare än helheten, samtidigt som helheten byggs upp (liten) beståndsdel för beståndsdel. Med nästan 100 byggda högtalarmodeller, märkesprodukter, one-of, kundunika, prototyper, lära-projekt (dvs misslyckanden) så har jag en viss luttrad attityd till såväl färdiga produkter som dess ingående delkomponenter. Med detta vill jag säga att jag håller mig med fötterna på jorden i uttrycken och "ett OK högtalarelement" avser ändå en färdigprodukt för 50' kr. Denna tråden, handlar mer om att delge (vad jag tycker är) kul nyheter, från ett mer grundläggande perspektiv. På komponentbasis. Normalt sett, på Euphonia, så är det färdiga produkter med fullständigt marknadsföringsmaterial, blanka bilder och rent av produkt-videos. Denna tråden lär så att säga öka mångfalden, ur det perspektivet! Nog med förspel! Ps. Jag är osäker om denna hamnar under denna delen, eller "Butiksannonser". Jag gissar nån rättar mig om jag valde fel.
 13. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Nja...visst börjar det bli mer erkänt som mätmetod och några mer förstår det väl...men jag ser inga stora ändringar i hur högtalare byggs eller marknadsförs...inte relativt stegsvar eller nån av det kvaliteter man kan (!) utläsa. Tekniskt sett har vi vetat det "länge"...tyvärr (eller vad man ska säga) så är många andra kvaliteter grundläggande och överskuggar "perfekt stegsvar" i viktighet. En högtalare är ju summan av mängder av kompromisser och att jaga perfekt stegsvar på bekostnad av till exempel högtalarelement som tvingas spela utanför sin comfortzone är en minusekvation, enligt mina erfarenheter. Perfekt stegsvar är dessutom en rätt anal sport. Det räcker med att flytta mätmikronen några cm i höjdled så är (mät-) resultatet ett annat.
 14. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Det är såklart en värdefull aspekt att göra objektiva kontrollmätningar. Stegsvar är en bra metod som ger flera olika aspekter i samma mätning, frekvenslinjäritet, fas/tidskoherens och frekvensomfång. Dock är ju 99% av alla moderna högtalare "fula" i sina stegsvarsmätningar vilket gör att det inte når produktbladen.
 15. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Mm...jag har inte tänkt så mkt mer än att diskanten i sig sätter övre gränsfrekvens...att det skulle smyga sig in induktans till den grad att nivån skulle dämpas har jag bortfärdat...och det skulle vara klanteri av högre skolan om så inte var fallet. Baffeln påverkar mindre och mindre, för högre frekvenser (kortare vågländger) 220x1100 mm baffel, @sim med Edge En spännande AMT jag har hemma är Mundorfs AMT19: Som synes, nås ca 20kHz och med några -dB även 40kHz.
 16. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Hur menar du?
 17. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Intressant! C51'an kan nog sägas stödja din önskan, om högre övre frekvens. Genom att lappa diskant/mellanregister, så kan man välja en mindre diskant som fokuserar på (ännu) högre register, jämfört med om diskanten också måste kämpa ner till exempelvis 2.5kHz! Med en C51'a så kan man dela 3-6 kHz vilket ger otroligt mkt lättare villkor för en diskant.
 18. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Hehe - så ömma tår har jag inte...jag var mer frågande (pga mitt flyktiga minne) "skrev inte jag det"? Extreman är det:
 19. Engelholm Audio

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Det ser ut som Ellipticor's åttatums-element, överst! Ett element jag hyllar i min tråd: Nyheter på halvfabrikat. Läcker design och goa ingredienser!
 20. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Ja det är sandwhich och alltså inte ett rent keramiskt membran. Jag är osäker på talspole-infästningen i membranet. Elementen sitter monterade...men kan kolla när tillfälle ges.
 21. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Just det - kul du hittade dem! Visste jag inte...men ligger väl i linje å e logiskt tillsammans med LV. Svårt att bedöma...men kan det va större modellen bas/mellan? Bör ge bra känslighet och andra fina kvaliteter. Prislapp? Bara elementen e ju en ansenlig slant.
 22. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  I Accutons CELL serie finns diskant, mellan och bas. Det jag saknar, är ett bas/mellanregister. För en kort tid, fanns ett C168 som verkade utomjordigt...och när jag beställde 8 st för en "Solo M on extacy" så blev det tyvärr stopp och modellen verkar aldrig ha realiserats. Nedan är dock basar, av modell AS168. 168 mm diameter och rejäl slaglängd. Jag har ett gäng (6 st) på lån av DoubleA och det spelar riktigt fint...men ännu inte homogen med mellan/diskant. Mer filterplockande behövs - men detta är lite av en drömhögtalare! AS250 är som modellbeteckningen antyder 250 mm diameter och med ett Sd på 382 cm2 så inser man att det är en effektiv lösning...samt +- 9 mm slaglängd. "What's enough" är en svår och individuell fråga...men jag vågar påstå att väldigt många skulle klara sig väldigt bra med en AS250 per kanal. 60-75 liter portad låda, så är man i hamn...eller ~35 liter sluten med antingen Hypex plateamp/eq/dsp eller en nogsam lösning med inräknat rumsstöd för nedersta oktaven (20-40Hz). Å kör vi sluten så kan vi köra två stycken i 70 liter...parallellkopplade så får vi ~90 dB's känslighet i basen!
 23. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Kända genom Golden Age Music (Sverige-pionjärer?), Marten, Karma, Mig själv och DoubleA och många flera - tyska Accuton är knappast okända! De senare högtalarelementen går mot mer och mer avancerade och dyrare lösningar, som till exempel Cell tekniken. Här nedan är C51'an - ett element som bryggar gapet mellan diskant och mellanregister. Nedan är C168'a, ett rent mellanregister med hög känslighet På tal om effektivitet: Voice coil inductance Le 0.06mH Force factor Bl 11.66N/A Notera impedanskurvans svaga stigning mot högre frekvenser.
 24. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Ja jo - och jag refererar väl också till Sf? Jag har för mig det var en passiv radioator, aka slavbas.
 25. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Det har du rätt i. Redan runt 70-80 Hz syns nån artefakt och sen igen 250 och igen vid 1kHz. 250 och 1kHz går ju som sagt att blunda för, genom att dela tillräckligt lågt. 80 Hz'aren är ju mer "spännande". Absolut! Balansakt är ledordet... Har du nån känsla (eller vetskap) i "likformigt konutslag" kontra frekvens? Jag känner (japp, känslo-styrd högtalardesign) att problem minskar med lägre frekvens, dvs lägre derivata.