Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 696
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Everything posted by Engelholm Audio

 1. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Visst är det så...men man bör ju ta en titt på hur svårt det är i det tänkta frekvensomfånget - hur många watt lägger du i 2-20kHz området? Tuffare är såklart under 100 Hz, där det lär gå åt tiofalt effekten. Vid aktiv drift så är impedanstopparna ett icke-problem, map delning. Det är vid passiva filter som en "orolig" impedansgång måste hanteras och än värre blir det som här - vid atypiska oroligheter. Jag tror också på ca 3kHz delning, men här börjar vi därmed pusha kraven på mellanregistret! Ang branthet, så är det alltid en balans...jag ser inget egenvärde i högre ordningar, tvärtom...det är ett nödvändigt ont i vissa konstruktioner. Naturligt avrullande är ju alla element, både uppåt och nedåt! Problemet är att såklart att dist och/eller andra kvaliteter (spridning, t.ex) blir lidande. Man kan ju spekulera...men en stor marknad är OEM, där företag går in och beställer egna specar (jag gör det för vissa element, t.ex). Detta görs ofta med ett standardelement som bas (istället för att börja från scratch, vilket marknadsmaterialet kanske ändå säger ) och på detta sättet så skapar ju ett högtalarelementföretag en marknad till sig själv.
 2. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Hejsan! Allting har en början och vi går igång på olika saker. Inget är viktigare än helheten, samtidigt som helheten byggs upp (liten) beståndsdel för beståndsdel. Med nästan 100 byggda högtalarmodeller, märkesprodukter, one-of, kundunika, prototyper, lära-projekt (dvs misslyckanden) så har jag en viss luttrad attityd till såväl färdiga produkter som dess ingående delkomponenter. Med detta vill jag säga att jag håller mig med fötterna på jorden i uttrycken och "ett OK högtalarelement" avser ändå en färdigprodukt för 50' kr. Denna tråden, handlar mer om att delge (vad jag tycker är) kul nyheter, från ett mer grundläggande perspektiv. På komponentbasis. Normalt sett, på Euphonia, så är det färdiga produkter med fullständigt marknadsföringsmaterial, blanka bilder och rent av produkt-videos. Denna tråden lär så att säga öka mångfalden, ur det perspektivet! Nog med förspel! Ps. Jag är osäker om denna hamnar under denna delen, eller "Butiksannonser". Jag gissar nån rättar mig om jag valde fel.
 3. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Att den är under 3 ohm är inget problem i min värld, eftersom den i 9 fall av 10 behöver dämpas och då kan man gått lägga till några ohm. Sen är ju effektkraven <2kHz högst rimliga så inte ens 3 ohm är något större problem för en förstärkare. Din analogi med Martin Logan förstår jag inte...eftersom denna diskant inte sjunker i impedans för höga frekvenser (likt ML gör)? Men visst, allmänt lite låg impedans är det väl i båda fallen. Mitt öga fastnar på den atypiska impedanstoppen vid resonansen(/erna) mellan 500 och 1'000 Hz. Detta blir oftast klöddigt att hantera filtermässigt - om än inte olösbart.
 4. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Äntligen nytt från Scan Speak Bas/mellanregistret är ett kul tillskott som med 5 mm slaglängd och övrigt sansade parametrar (om än litle högt Qts) lär ge riktigt imponerande (bas-) ljud ur en stativhögtalare Frekvenssvaret lämnar lite att önska och man kan tänka sig lite lätt coating vid upphängningen, kanske. 4 ohmaren är nog att föredra för annars blir känsligheten lite väl fjuttig. Tyvärr verkar infästningen vara lika dålig som på de "gamla modellerna" 18w där mm precision krävs för elementhål och skruvhål. Dåligt, faktiskt. Diskanten är säkert bra men jag har en aversion motdylika impedansgångar. @Transient Design observera CMS! 2.2...
 5. Tillfälle att köpa ditt par av Stardust, i detta fall ett förseriepar. Mercedes metallic-grå. I "fel" ljus syns skarv i lacken (rättat i produktions-ex). I övrigt är detta ett helt perfekt och produktionsmässigt par. "Stardust is a concept model which means that its design is sprung from a special interest. Curiosity drives me and in case of Stardust it was the ambition of “lowest coloration from crossover artifacts” that drove the design. Stardust has, quite uniquely for a three way speaker, a first order crossover for high-pass and low-pass, for all drivers. " https://www.facebook.com/Engelholm-Audio-Hifi-Made-in-Sweden-694607437552540/?ref=bookmarks http://www.engelholmaudio.com/stardust.html 11'900kr utan emballage. Frakt hem inom 200 km från Karlskrona ingår.
 6. Engelholm Audio

  Engelholm Audio information åh youtube (Filter, 3 nov 2019)

  Lite ledigt och jag kan ta några steg framåt på en stativare som ska anpassas så att den funkar väggplacerad eller en mer fri, ”hifi-placering”!
 7. Jag använder mer åh mer youtube och Facebook (visst e jag nyskapande)! Därför tänkte jag ha en tråd hör på Euphonia för att kunna delge länkar för er som inte är på Facebook eller YT. Kvällen till ära kommer ett nytt klipp.
 8. Engelholm Audio

  Youtube favoriter

  En otrolig sånginsats och med en charmigt (bitvis) dålig engelska.
 9. Det är väldigt likt hur jag ser på och relaterar till mätningar. Jag får ofta en känsla att detta missuppfattas i diskussioner ”mätningar vs lyssning”.
 10. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  För Cms ligger ju en klassiker bra till, Scan Speak 18w/8545 https://www.hifikit.se/media/attachment/file/1/8/18w-8545-01.pdf Cms på 2.3! 🤩
 11. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  När man tror att året är slut, så kommer ett sista projekt från Troels! Äkta 93 dB's känslighet och en fin konstruktion med 2a ordningens filter och fin tonkurva. ...och impedans över 5 Ohm: Nån rörfantast med smak för old school i ny modern tappning som blir sugen?
 12. Mellandagsrea och tillfälle att köpa ditt par av Stardust! Begränsat till 2 par. Färg enligt bild (Mercedes metallic-grå) https://www.facebook.com/Engelholm-Audio-Hifi-Made-in-Sweden-694607437552540/?ref=bookmarks Pris, 14'900 kr Sålt.
 13. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  93 dB är ungefär vad man kan få till i basen för 15 tum och mindre. För att få balans behöver man ofta dämpa mellanregister (och såklart diskant) så att det lirar med basnivån. Alternativet är såklart aktiv bas men då finns det pannor, näsor och annat- som rynkas! Sen har vi inom branschen massor av glädje-siffror på känslighet vilket ju (tyvärr) är ett annat alternativ.
 14. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Troels verkar inte vila...eller är det som vila för honom, att pula ihop nya modeller! Karln är imponerande! Senaste kvartalet innebär 4-5 projekt, alla seriöst och rejält utförda. Vi börjar med denna: http://www.troelsgravesen.dk/Ekta-25.htm Spännande på många sätt och Troels - som jag - har börjat mer och mer med enklare filter. Nästa projekt är med samma bas/mellan, men som stativare och aktiv - till råge på allt! http://www.troelsgravesen.dk/Ekta-2D.htm Med Hypex FA122 så lär man kunna få till rätt bra fart på ljudet och basen lär kunna imponera bland annat tack vare att man kan skära bort djupbasen som ändå bara mättar och belastar elementet. Kul är också möjligheten att kunna testa olika filterbrantheter, med väldigt snarlika tonkurvor. Notera stegsvaren där en högtalare som bäst, ger en triangelformad återgivning, likt den till vänster. Ytterligare en, är med Seas-element, där jag själv är rätt svag i mina erfarenheter (med endast en modell, med 8 tums bas/mellan + banddiskant). http://www.troelsgravesen.dk/CNO-GRANDE.htm Här är det 4 tummaren som är huvudattraktionen! ...och jag rekommenderar att läsa igenom denna: http://www.troelsgravesen.dk/W12CY003.htm eller om du är lat, titta här:
 15. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Ligger membranet på glid? Cms är trevligt men renderar ju högre Vas och därmed större lådor. Med högre Cms kommer en risk för "känslighet" för över/undertryck och ljudläckage från inne i lådan, och ut genom elementet. Men det finns något tilltalande i ett högt Cms att motorsystemet kan "styra" själv. Hmm...har jag frågat det och varför?
 16. En riktigt intressant tråd (tack @Bebop och andra som bidrar) och ämnet väl värt att stretcha de grå uppe i knoppen, såhär i mellandagar och som reflektion på året som gått såväl som framåtblickande för 2020. Branschen lider ju av brist på både signifikanta framsteg och dito utveckling, där dessutom miljön är sådan att objektiva förbättringar lätt grumlas av omständigheter; allt från aktuella rummet (akustikproblem) till placeringskrav (tänk Carlsson/ortofoniskt) och inte att förglömma - en traditionalistisk syn på "hur det ska vara" från kunderna (passiva högtalare är ett exempel). Vi ser också hur illa den digitala domänen hanterats av bransch och industri...där man (såklart) är sugen på nya affärsmodeller, tex "subscription based" eller att komma med nya (och ibland proprietära) format varje år för att motivera uppgraderingar. Jag har på sista tiden bantat ner runt-ikring-prylarna i Engelholm Audio: annonsering, marknadsmaterial, tester i tidningar, med mera är nere på ett minimum...och inte sällan får jag frågor från hugade spekulanter: "finns det mer information, tester, eller så kring EA modell X?". (Självklart svarar jag på specifika frågor eller pratar fritt om modellen i fråga, för den intresserade...men för mig, med flera modeller topptestade i nationell och internationell press, så är det ju inte så att jag slutat bygga bra högtalare...jag vet hur man gör, jag släpper inget jag inte är nöjd med...men väljer att helt enkelt inte lägga pengar på annonser och tidningstester). En annan intressant aspekt är hur hifiägare å ena sidan erkänner sig som otekniska, som att inte bryr som om tekniken, alltid "lyssnar själv" men ändå kan redogöra för hela den tekniska storyn kring sina apparater. Likt finare restauranger, där kypare/servitör ingående berättar hur vinet (/druvorna) vuxit upp, jordmån, klimat, vad kossan heter, dess stamträd och favoritmusik när hon idisslar så brukar fin-hifi sällan bara sättas på. Det är en story som ska berättas. Materialval. Referenser för att relatera. Jag mins ett hemdemo hos mig där 3 signalkablar och 3 strömkablar skulle demas. Säljaren ställer sig framför mig, med de tre kablarna på golvet. De billigare pekas på med foten. Den dyrare tas upp och berättas mer om. När jag vid lyssningstestet (efter förspelet, såklart) säger att jag inte hör nån skillnad så ska det testas igen och den andra säljaren kryper närmre och spelar luftbasgitarr bredvid mig med förklaringen att rytmiken är bättre nu. Kan säga att jag fick en viss kräk-smak i munnen. Ovan tre "exempel" lämnar mig med tankar att hifi är mer än bara hifi (som i kvalitet och återgivning) och "så jag kan lyssna och njuta på musik". Lägger man in de kommersiella krafterna och svårigheten att via R&D nå framgång, så blir det klart viktigare och attraktivare att via story, materialval och marknadsföring positionera sig. En annan aspekt är att vi har en del rätt framstående, skickliga, underhållande, egna och duktiga säljare i Sverige! Relaterat till trådens ämne, så finns det mycket intressant att diskutera, men det blir svårt utan att klampa på tår eller i praktiken hänga ut personer - vilket inte är min önskan.
 17. Engelholm Audio

  God Jul

  God jul!
 18. Engelholm Audio

  Ny koncepthögtalare, Engelholm Audio Stardust

  Mer information strömmar också genom min Facebook-sida: https://www.facebook.com/Engelholm-Audio-Hifi-Made-in-Sweden-694607437552540/
 19. Nu släpper jag koncept-högtalaren Stardust! Denna modell syftar till att visa mer av lättflytande och musikaliska kvaliteter och har därför blivit en studie i första ordningens filter. Hör och häpna, första ordningens filter till alla register, högpass och lågpass. Ganska unikt för en 3-vägare! Pris: 24'900kr (och ett förserie-par finns för blygsamma 19'900) inkl Coda fötter. Uppskattat marknadspris, ca 60'000kr. Namnet är dubbelbottnat, där ena delen helt enkelt är metalliclacken som ju ger en stardustkänsla! Hör av er för en lyssningssession! http://www.engelholmaudio.com/stardust.html
 20. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Sb fortsätter produktnyheterna och på nån mässa här om veckan/månaden så lanserades dessa godbitar. Rutmönstret drar såklart ögonen till sig men bortsett från ett coolt namn (Advanced TeXtreme® cone) ges ingen vidare information varken i text eller mätningar. Men parametrarna verkar fina, bra slaglängd, låg rörlig massa, liten talapole...det höga Vas’et lär väl betyda mjuk upphängning vilket har sina sidor. Med huvudräkning gissar jag portad låda på 15 liter...kanske lite större. Slank golvare kanske, för en enkelhetens musikanläggning med dragning åt finsmakare?!!
 21. Engelholm Audio

  Mästarmöte har en vinnare!

  Förnuftigt, @calm.
 22. Engelholm Audio

  Ny koncepthögtalare, Engelholm Audio Stardust

  Ni gör såklart rätt i att kommentera och jag hoppas att jag inte sänder några andra signaler än att bjuda in till dialog och informationsutbyte. 130 komponenter. Pust. Där får ju att mängden silverlödtenn som går åt, en inverkan på fraktvikten/priset för slutprodukten! Kombinationen 1a ordningens filter, fina frekvenssvar, bra output i tidsdomänen - dessa tre tillsammans är extremt tuffa att nå. Underförstått måste ju även elementen också spela inom sina comfort-zones vilket blir nån fjärde aspekt i balansakten. Ni på @- Marten - har ju uppenbarligen lyckats (enligt de Stereophilemätningar jag sett) och så även Vandersteen...även om jag i sistnämnda kanske inte är superimpad av andra orsaker. Ca 20 komponenter får jag det till i Stardust. Aha se där! Sen är det inte explicit huruvida delningen avser "akustiskt" eller "elektroniskt". Skillnaden kan enkelt sägas vara att akustiskt avser summan av både filter och element, där ju elementet självt kan rulla av med "en ordning" och filtret med sin.
 23. Engelholm Audio

  Ny koncepthögtalare, Engelholm Audio Stardust

  Hittade ingen information om Parsifal...men Sarastro II verkar inte vara första odningen.
 24. Engelholm Audio

  Ny koncepthögtalare, Engelholm Audio Stardust

  Det trodde jag faktiskt inte (och inte av ljudliga själv)?!? Under julledigheten så tänkte jag bjuda på lite demodag här i Karlskrona. Inbjudan informeras senare!
 25. Engelholm Audio

  Ny koncepthögtalare, Engelholm Audio Stardust

  Jo det tror jag absolut - och jag hoppas att jag varken skriver eller insinuerar något annat?