Jump to content

Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Posts

  3 878
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Everything posted by Engelholm Audio

 1. Näe...dåligt med den typen av information. Jag gissar att "den dubbla" membranarean beror på just dubbla membran och motorsystem, vilket isf borde göra känsligheten likvärdig "större" element. Men BL och Mms är ju okänt så det blir killgissningar när dom är som sämst. En känsla är dock att "effekt är billigt" i många situationer där storlek och vikt spelar roll...vilket isf skulle pruta på känsligheten.
 2. 12"? Ska du göra en liten stativare, @Double A? Svårt att se detaljerna på bilderna...men det ser ju ut som talspole-liknande detaljer i de 4 hörnen, där 2 jobbar för membranet åt ena hållet och de andra 2 jobbar för det andra membranet. Jag tror också att kostnaden kan sticka iväg, men samtidigt ser jag starka argument, så som lägre vikt, mer kompakt format (vilket ger flera olika fördelar) och priset för en 3.5" ska alltså jämföras med en 8" pris och "omkostnader" (större låda, tyngre frakt, kräver mer plats (i bil), etc)...om man ska tro deras marknadsföring.
 3. ...får man kanske lägga på minnet? Stora investeringar in i företaget (bland annat från svenska Deeptech unicorn). Coolt namn som ligger bra i munnen. Hemsidan är (som kan väntas) prydlig, stilren och snygg...men visar tyvärr inte upp supermycket av själva tekniken bakom...trots massa patent som skyddar. Vid första anblicken ser det ut som att de gjort inverterad isobarik, som sedan årtionden har haft ryktet om att cancellera vibrationer. Nästa statement på sidan är att de kan ge mer ljudtryck (främst i basen) och man säger till och med att man mer än kan halvera membrandiamatern. Flirten till bilindustrin är tydlig och logisk, medan vi på mer av dinosari-hifi-sidan kanske inte är lika (lätt) imponerade. https://assets.website-files.com/6007f53a4f491002dd93b886/600fedac543c95067d1451c1_tech_01-transcode.mp4 Bilder och info från: https://www.mayht.com/
 4. Svamp va det ja. Jag repeterar säkert mig själv: svamprisotto är bra grejer.
 5. Samtidigt i kaviar-fabriken: Rör ej . Stör-matchning pågår.
 6. Bra fråga som jag inte vet svaret på, såklart, men uppskattar en mätning på en objektiv kvalitet som det oftast "skryts om" i marknadsföringsmaterial. Således blir det nånting med/mot en tillverkares påstådda dämpade låda (utan att jag menar att saker här är svart/vita, sas). Gissar att fler tänker som jag; lite "arbete" under mellandagarna kräver lite planering.
 7. Nja...Ciklider finns i många vattendrag och flera kontinenter (Afrika, Sydamerika, Mellanamerika...sen är jag lite osäker på hur det är med ciklider i Asien). Din historia påminner lite om Afrikanska ciklider där Malawi-, Viktoria- och Tangangikasjöarna har nån story liknande din (mins inte detaljerna). Där kan man se vissa arter som är endemiska och andra som startat i samma pöl men sedan, på varsitt håll, evolverat till dagens skillda arter med olika beteende och utseende. Akvaristiken är en hobby med intressant teknikutveckling, genom LED belysning och smartare teknik (belysning, vattenkvaliteter/värden, pump/filter), smarta appar, osv...och som vanligt - vet inte om ni känner igen fenomenet - finns det ortodoxa (motsträviga) akvarister som kör low-tech och och old-school.
 8. Hur är ni med svamp? 😉 I år är ett bra svampår och flera sorter finns kvar nu, sent i november. Vad plockar ni och hur äter ni?
 9. Kan rekommendera NCS om du inte redan är medlem! Nordiska Ciklidsällskapet – En förening för dig som gillar ciklider
 10. Snabb bas? Hela Yello's skiva på 25 minuter?
 11. Personlig tillvänjning kanske inte får den media-tid den borde? Kanske är det lite slentrian-mässigt av oss som kollektiv, då just inspelning av högtalare har hög korrelans med mätbara, tekniska och lätt-relaterbara förändringar (T&S parametrar ändras, vilket justerar baslåde-avstämningen). Jag har samma resa fast med oliver! Korriander har jag alltid tyckt om, men blev såld i samband med ceviche och det jag och frun skapat med cevichen som grund.
 12. Har tänkt svara men främst har jag tänkt göra ett litet mät-test. Jag har dock tids- och elementbrist vilket har bromsat progressen.
 13. Ett rackarns välformulerat, välnyanserat och insiktsfullt inlägg!
 14. Epique E180HE-44 ett element som talar till testosteronhalterna i kroppen...men låter man förnuftet kontrollera så är det inte så illa heller! 32 gram rörlig massa är inte vansinnigt mycket och med ett BL på 9.6TM så finns där lite drivande muskler. Inte heller talspolen är "löjligt stor" utan beskedliga 1.6mH - men allt är relativt. Finare bas/mellanregister har bara 0.2mH). 84 dB's känslighet är såklart kostnaden vi tar för slaglängd och lågt Fs men med tålighet på 200 watt RMS så kan man lasta på rätt bra. Parts express rekommenderar 0.3 kubikfot sluten låda vilket borde vara i 10 liters-storleken. Xmax på 14 mm borde kunna ge massor bas från en pyttelåda. En designidé är att gömma basen nedåt, åt sidan eller liknande och med en plate-amp driva basen. Framåt spelar lämpligt och litet bas/mellan + diskant. Ögonen kommer inte tro öronen/ljudet från en sån liten låda. Pris på ca 1300kr känns rimligt. PDF länk
 15. Absolut - lite sådär lagom halvgalet! Likheterna kan säkert påstås vara större/fler än olikheterna.
 16. Som vanligt finns det en filmreferens för att beskriva det du beskriver, @calle_jr! Lockelsen att "DSP'a skiten ur systemet" kan bli så stor att man glömmer bort att göra grunderna rätt.
 17. Visst är det kul! Rent teknisk (och därmed ljudmässigt) så finns det en aspekt i att komplettera med sub till "mindre" högtalare och det är att det "mindre" högtalarna inte automatiskt blir avlastade (jobbig) djupbas. Att högpassfiltrera signalen till topparna gör att ett litet bas/mellanregister kan spela i sitt linjära område, utan att behöva försöka pumpa massor av luft vid 25 Hz. I Simon76's fall ovan, så är det hyggligt kompetenta högtalare i sig med avseende på bas och max SPL, som då förstärks med sub, inte avlastas medelst sub. Intressant fråga och datapunkterna man tar beslut på är ju inte själva bytet i sig, utan egenskaperna (och skillnaderna) mellan de två huvudhögtalarna och mellan de två rummen man byter från/till.
 18. EnmA 15H kommer ur ett kundprojekt! Med referens till Jokk8 och arbetet med element ur PA världen, så fick jag förtroendet att bygga en rejäl 2-vägskonstruktion med 15" bas/mellanregister på 99 dB's känslighet och ett 1.4" horn med herre-jösses-känslighet. Målet va solklart - skapa en tvåvägare med passivt filter, med ett Engelholm Audio sound, som så bra som möjligt ska stå på egna ben. Sagt och gjort! EnmA 15H levererar direktkoppling till inspelningen, på ett inom hifivärlden, ovanligt sätt. Ögat tror inte örat, eftersom detaljer och 3D är ruggigt bra. På ena bilden ser vi en underbar matchning, med Engelholm Audio Lok ( @Simon76 sub i ett tidigt test/prototype-stadie)! Bildens proportioner lurar ögat, btw. Känsligheten är verklig. Volymratten på Devialet hamna 8-12 dB lägre än för "normala högtalare"...men vill man är det ju bara att fortsätta vrida upp!
 19. De stora företagen är riktigt duktiga på sin sak och jag kan inte annat än buga mig inför den stora, industrialiserade process/tillverkning de har smort upp. Jag har tidigare nämnt att högtalare som "produkt", är en cementerad, stel och ganska fast sak. Visst kan man i vissa fall justera diskantnivån eller trivialt ändra basnivån...men i övrigt är det så att säga cementerat. It is what it is, för att citera Trump. Det är väl här jag känner att jag kan fylla en roll, genom att erbjuda större flexibilitet både under utvecklingstiden men även efter färdig produkt, genom förändringar, uppgraderingar, anpassningar, etc. En bra och intressant fråga.
 20. Gös minsann. Känns som slöseri? Men härligt lyxigt. 🤗
 21. Se nedan... På det sättet är @Simon76 rum tacksamt. En förhållandevis enkel akustikreglering till basen gjorde massor av nytta och inte speciellt stora eller många basproblem finns kvar. När vi testade med modellen RAW så blev det väldigt lätt, väldigt bra ljud utan speciellt mycket placeringsjobb. Samma sak med Lok basarna. Men självklart kan man optimera vidare och flytta lådorna inom de praktiska ramarna. Elementet är 280 mm i (yttre) diameter men mest intressant är Sd (membranarea) som är 363cm2 tillsammans med en slaglängd på nästan 1½ cm Vidare är det ca 55 liters, portad låda avstämd till 25Hz. En stabil låda, stagad och dämpad och med en hel del småtrix som ger det lilla extra... Och här har vi (eller snarare ni) haft olika mål, men som ändå realiserades snarlikt (komplettera med subbar). Elementval utgår från en rad kriterier, så som praktiska krav på storlek/estetik, baffelstorlek, lådvolym/dimensioner, effektkrav, hur den ska integreras till (i detta fallet) stativarna och självklart kommer priset också in i bilden. Med det sagt så är det en hel del "lätta" och objektiva saker klara. Den andra dimensionen är såklart svårare och kräver god kommunikation samt erfarenhet för att kunna svara på önskade ljudupplevlser, ljudmässiga kvaliteter, snärtighet, etc.
 22. Tack själv @Simon76! Resan innehöll de flesta guldkornen som kundunika projekt kan ha och resultatet, Engelholm Audio Lok, driver fram musiken och är ett estetisk självklart tillskott i rummet.
 23. Viss förbereder sig genom att hugga och stapla ved...andra har andra lösningar. Din "investering" ser ju ut som en stjälpt kubikmeter, typ!
 24. Verkar som att Troels server inte kör med HTTPS vilket Euphonia's server (korrekt) inte tycker om. Har gjort ett försök att fixa detta, för just mitt inlägg.
×
×
 • Create New...