Jump to content

Björn-Ola

Medlem+
 • Posts

  530
 • Joined

 • Last visited

 1. Har bytt namn. NuPrime http://www.nuprimeaudio.com/index.php
 2. Jag är inte någon ovan operalyssnare på något sätt och talar inte om opera i allmänhet. Wagner förändrade operan från musiknummer med recitativ till tonsatt teater som jag tycker är mer intressant. Jag gillar verkligen Puccinis operor som är exempel på tonsatt teater. Men jag tycker Nibelungens Ring i långa stycken är otroligt seg utan vad jag upptäckt något intressant musikaliskt innehåll. I enstaka partier bränner det plötsligt till och då är jag med på noterna, så det är inte så att jag ogillar Wagner. Första akten i Walkyrian tycker jag är ett exempel där han lyckas ge handlingen ett laddat musikaliskt innehåll, men jag hittar inget intressant i andra akten.
 3. Eftersom det finns Wagnerkännare här, så kan jag inte låta bli att fråga lite om hans operor. Jag älskar en del av hans musik. Operor som Lohengrin och Mästersångarna är lätta att ta till sig. Han kan ju också sägas vara filmmusikens uppfinnare och jag har flera skivor med instrumentalmusik från Nibelungens ring som jag tycker mycket om. Men jag har svårt för det verket i sin helhet. Jag tycker att första akten av Valkyrian är fantastisk, men tycker att det sedan blir fruktansvärda longörer i de följande två akterna. För att inte tala om Siegfried och Ragnarök. Usch. Är det någon som har lyckats att ta till sig hela detta verk? Är det bara tålamod som krävs?
 4. Sedan tycker jag att de som vill hindra framförande av verk från förr för att de inte speglar vad som idag anses som politiskt korrekt saknar ett historiskt perspektiv. Det är intressant hur människor tänkte förr och vad som då ansågs acceptabelt. Det visar att saker kan förändras med tiden, mycket till det bättre förhoppningsvis. Man behöver inte gå så långt tillbaka i tiden. Hur ska man förhålla sig till mycket av det som gjordes inom den svenska musikrörelsen på 70-talet? Det var då helt okej att framföra sånger som hyllade kommunistisk diktatur. Snarare förväntades det. Men jag kan utan problem lyssna på svensk progg utan att hålla med om vad man i texterna ansåg behövde göras med samhället och demokratin, förutsatt att jag gillar musiken. Förresten var den svenska musikrörelsen en rolig liten pendang till Sovjetstatens uppgång och fall.
 5. En svensk kompositör som anklagats för att ha varit nazist är Kurt Atterberg. Nu tror jag att han snarare var "tyskvänlig", likt många andra svenskar på den tiden. Han hade ju stora framgångar i Tyskland och det påverkade förmodligen hans inställning till Tyskland. Det är lätt att med facit i hand tycka hur folk på den tiden borde ha agerat. Det som förundrar mig är att det finns folk som kan lägga ned en oerhörd massa arbete på att försöka reda ut om han var en uttalad nazist eller inte. Det har gjorts doktorsavhandlingar om detta. Vad är egentligen syftet med det? Vem fan bryr sig när hans musik är så fantastisk. Skulle hans musik bli sämre om man nu skulle ha hittat bevis för att han sympatiserade med nazisterna?
 6. Frank Zappa var en gitarrist som enligt min mening verkar ha haft ett stort inflytande på dagens gitarrister inom metal. Han lät mer som dagens metal-gitarrister än hans samtida kollegor i hårdrocksbanden i början av 70-talet. På den tiden beundrade jag Jan Ackerman. Jag minns en tidningsintervju där Jan slog fast att han ansåg att han själv var världens bäste gitarrist. Ingen falsk blygsamhet där inte. Men han sa också att det bara fanns en gitarrist som kunde mäta sig med honom, och det var Frank Zappa. Själv var jag väldigt imponerad av Zappa som gitarrist på den tiden, tyckte att han spelade skjortan av Blackmore och Page och de andra jag lyssnade på på den tiden. Men utvecklingen av gitarrtekniken gjorde att Zappa skaffade sig en stuntgitarrist. :-)
 7. Hur fungerar en passiv radiator? Man tycker att ljudet borde skickas ut i motfas. Är det någon form av eftersläpning som gör att det funkar?
 8. Jag använder dBpoweramp. http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85264 iTunes funkar naturligtvis, som jag antar att du använde, men garanterar inte bit perfect resultat. Du får lägga in omslag manuellt med iTunes, om du vill ha in dem i metadatan.
 9. Hej Jag säljer min DA-omvandlare som även fungerar som försteg. Den har en analog volymkontroll samt 1 st analog ingång förutom de digitala ingångarna. En av de mest välljudande på marknaden. Nypris c.a 40.000kr Mitt pris 12.000kr http://www.6moons.com/audioreviews/audioaero/prima.html Min är i silverutförande. tel 0703344816
 10. På senare år har jag skaffat ett bärbart ljud som är riktigt bra, så på sommaren blir det mycket lyssning utomhus via hörlur. Min musikkonsumtion går definitivt inte ner under sommaren numera.
 11. Säkert något ovärderligt för musiklyssnandet. Popcornmaskin, glassmaskin,... det tredje paketet... hmmm.... vinkylare?
 12. Efter att vi har konstaterat detta, hur många vågar då erkänna att de inte hör någon skillnad?
 13. Anledningen till att vissa personer inte hör någon skillnad mellan 44 och 96kHz-format är helt enkelt att högre frekvenser kräver snabbare bearbetning av informationen i hjärnan. De som är lite mer trögtänkta hinner helt enkelt inte med att bearbeta all information. Själv undviker jag 96kHz musik eftersom det får min hjärna att koka.
×
×
 • Create New...