Jump to content

Amund

Medlem
 • Posts

  141
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by Amund

 1. On 2020-03-08 at 16:12, calm said:

  Grattis!

  Ett utmärkt val!:tongue: 

  Hade det inte blivit Clearaudio för min del som berodde på att jag kom över en bra begagnad så hade det säkert blivit en Kuzma istället!

   

  Nu är det bara full  njutning som gäller!:)

   

  Calm

   

  Tack Calm!

   

  Lite inställningar behövs så jag ska försöka lära mig lite nya saker också, vilket är kul :)

   

 2. Jag har lyssnat runt hos både vänner och handlare sista månaderna utan att kommit till skott.

  Men för ca 2v sedan så tipsade en vän i Schweiz mig om en lokal begagnad Kuzma Stabi.

  Spelaren hade stått i samma system sedan ny och inte fått så mycket speltid genom åren.

   

  Så nu står här en svart Stabi med separat PS. Armen är även den en Kuzma, Stogi Reference med VDH tonarmskabel.

  Monterat sitter en Audio Technica AT-OC9(Första versionen). Allt i mycket fint original skick.

   

  Stort tack för er hjälp och information i tråden! Nu har jag min "ingång":D

   

 3. On 2019-12-22 at 09:23, Adagio said:

  I grundutförande är det en mycket potent spelare. 

  Den tyngre tallriken gav en känsla av mer momentum i ljudet, som att det drevs fram med mindre friktion, ungefär som en tungt lastad bil i lätt nerförsbacke. Numera är en tyngre tallrik standard.

  S-armen är en riktigt trevlig arm, men ganska komplicerad att få till. Den har en lätt romantiskt ton och är nästan feminin i jämförelse med tex Stabi ref.

  Stabi ref är mer maskulin med fokus på takt och stabilitet, betydligt enklare att handha. Inte lika raffinerad men överlag något bättre arm.

  4-point 9” är nästan löjligt bra, med den hör man hur mycket stogi ref faktiskt färgar och beslöjar ljudet. Är neutralitet och precision det man vill ha är 4-point vägen att gå, den låter pickupen spela och göra sitt allra bästa. 4-point är som det bästa av stogi ref och stogi-S kombinerat i en, fast bättre på alla punkter. Någon kanske tycker den är för korrekt om man vant sig vid slängigare armar.

  Underlaget har betydelse för klang, det ska vara ett solitt underlag, det bästa jag hittills provat är faktiskt den dedikerade hyllan i lönn, producerad av Kuzma. Den sticker inte ut på något sätt, den gör bara allt rätt i mina öron. Det finns underlag som låter mer dynamiskt, mer detaljrikt osv men inget har låtit så bra allround som denna platta.

  PSU ref2 transformerar denna spelare från en helt ok spelare till en maskin jag kan leva med resten av mitt liv, jag kommer nog inte byta ut den. Den får en känsla av exakt timing, vilket också bevisas i mina mätningar. Svajet minimeras och komplexa stycken mejslas ut ännu mer detaljerat och avslappnat.

  jag är dock lite sugen på en stabi-R eftersom en kompis har en sådan. I så fall vill jag ha kvar denna iaf. 

  Drömmen är ju en XL men den är lite dyr?. Vem vet? 

   

  Låter som alla uppgraderingar är substantiella.

  När du säger den "tyngre tallriken" är det den som kallas för bla dubbeltallrik på Internet?

   

  Men den vetskapen du har nu, vad skulle första uppgraderingen vara av en Stabi/Stogi S?

   

  9 hours ago, Muffin said:

   

  Såg nu att spelaren har nämnts tidigare i tråden. 

   

  Ja den väljer jag bort då det blir för låst. Jag vill gärna ha det någorlunda uppgraderingsbart.

 4. On 2019-12-19 at 23:12, calm said:

  Jag skulle säga att ASR helt igenom har en och samma grundton av lugn och svärta med instrument och klanger som inte är tillgjorda eller pressade. Musiken flyter harmoniskt genom systemet utan större åthävor eller braskande utbrott, den finns bara där helt naturligt och otvunget precis som när man lyssnar live. När gick jag från en konsert med lyssningströtthet? Inte laidback eftersom detaljerna finns där men pockar inte på, men likt att gå in i ett halvmörkt rum och upptäcka saker vartefter ögonen (öronen) hinner vänja sig. Så slutsatsen är att Mini Basis har samma grundljud, medan Basis Exklusive har ytterligare en nivå av det goda.

  Calm

   

  Igår fick jag tips om en Mini Basis av en hifivän i Norge, En MKII med en ägare ägare sedan ny. Den var så pass billig och jag ska ändå över till grannlandet så jag köpte den. 

  Nu kommer jag ha en möjlighet att ev testa skivspelare hemma utan att behöva låna hem ett riaa. 

   

  On 2019-12-20 at 17:18, figge said:

  Hej Amund 

  Vet inte riktigt hur jag skall beskriva ljudet från Shiraz modifierad mot en ”vanlig”. Det är nog enklare att du kommer och lyssnar själv i så fall.

   

  Det gör jag gärna framöver, så det kommer jag hålla dig till ?

   

  13 hours ago, Adagio said:

  Jag tycker det viktigaste är att du känner förtroende för den spelare du väljer. Smaken är ju väldigt olika, själv halkade jag in på Kuzma efter några andra bekantskaper...... det var som en helt ny nivå i kvalitet och stabilitet där mina tidigare erfarenheter kan liknas vid  veka leksaker, Kuzma framstod som ett framstod som ett precisionsverktyg inom navigation eller fält-forskning. Robust men ändå förfinat, inget kändes som om det kunde gå sönder.... någonsin. Efter en kärnvapen smäll kan man nog spela en Kuzma. Men som sagt valet är högst personligt och det är du som måste känna vad ditt hjärta och din hjärna väljer, lycka till!

   

  Du pekar på en av dom stora sakerna som gör att jag gärna sneglar åt Kuzma hållet, jag älskar saker som är, och förmedlar kvalité och precision i sin konstruktion. Oavsett om det är en strålkastare, verktyg eller skivspelare :)

   

  Du har väl haft din Stabi S och "hottat" den allt eftersom om jag läst rätt? Har du lust att beskriva vad som du tycker har gett vad under dina uppgraderingar av den?

 5. Idag så fick jag lyssna på Vertere MG-1/SG-1 med dynavector PU och Vertere Phono-1. 

  Eftersom det igen var ett för mig helt okänt system så var det svårt att uttala sig.

  Men det spelade bra och engagerande. Väldigt "snabbt" och dynamiskt där rytm och tajming kom i framkant.

   

  Det mest intressanta, eller kanske irriterande? var när det byttes tonarmskabel, från D-fi till Pulse R. Med Pulse R inkopplad kändes D-fi direkt tråkig, det var markant skillnad där Pulse R öppnade upp och gav både mer kropp och lyster till allt. 

   

  Imorgon hoppas jag hinna åka in till Vinylbutiken och Veteranhifi?

 6. 5 hours ago, figge said:

  Kan verkligen rekommendera NAS, har en Ace Spacedeck med Ace arm och en modifierad personligen av MrT Roksan Shiraz, gick från en Soundsmith Aida. En klar förbättring.

  Den går att uppgradera med Heavy kit, motorstyrning eller med en Anna arm.

   

   

  Tack för tipset!

  Hur är karaktären på Shiraz? Jag har alltid gillat Touraj's filosofi, musiken först!

   

  4 hours ago, calm said:

  Tillhör själv nöjd Clearaudio-ägare både vad gäller drivverk, armar och puppa och så har jag också haft ASR mini Basis och numera ASR Basis Exklusive. Är mycket nöjd med hela combon och fördelen med Clearaudio att de har puppor i alla prislägen. Så även om min ligger över din prisbegränsning så är karaktären ungefär densamma genom serien. Så jag kan verkligen rekommendera dig att testa kombon ASR + Clearaudio, de spelar bra ihop enligt min bestämda uppfattning.

  Kan också rekommendera dig ett besök hos Veteranhifi. Även om butiken inte är så flashig och  ser ut som ett hål i väggen, så är sakkunskapen och servicenivån hos Mirre  outstanding. En "gubbe" som verkligen kan sina saker och fixar allt som rör vinylspelare och det som hör till. Det han inte vet inom gamet är knappast värt att veta.

   

  Calm

   

   

   

  Tack calm!

  Tycker du det är stor skillnad på basis och exklusive? Är det samma grund karaktär?

   

  Mirres butik låter helrätt för mig!

 7. 16 hours ago, Bebop said:

  Jag tror inte du skall låsa in dig för mycket på en tillverkare. En slips framtoning avgörs först när man sätter samman den med kavaj, skjorta, hårfärg mm. Det är helheten som ger resultatet, inte den enskilda spelaren. Till de spelare @Daniel nämnde kan jag lägga till en drös ytterligare, t ex Analog Works, Transrotor, Dr Feickert, Kuzma, Clearaudio, VPI, Technics och fler än så. Visst, de låter lite olika men hur låter den hemma hos dig där du tillför din egen anläggning, rumsakustik, uppställning mm. Och vad tycker du låter bäst? Det betyder ju inget vad jag tycker är bäst hemma hos mig. Alla de uppräknade tillverkarna gör bra skivspelare. Det är nästan så att du kan ta den som är snyggast. Resten kan du ofta fixa med arm- eller pickupval, riaa/SUT, placering osv. Vägen till bättre ljud går inte alltid via nya prylar, i vart fall inte när man nått en någorlunda bra grundnivå dit samtliga uppräknade tillhör. Därefter handlar det mer om att förfina det man valt med pickupval, kablar, högtalarplcering, rumsfix mm som kan ge betydligt mer än att byta enstaka enheter. 

   

  Några grundläggande skillnader finns och en bra handlare kan säkert hjälpa dig med att klargöra grundkaraktären. Pickuper är väl så viktiga. Ljukaraktären mellan t ex en Koetsu och en Clearaudio är säkert större än mellan t ex VPI's och Kuzmas skivspelare. Jag hade under många år en Nottingham Spacedeck med deras Spacearm. På den hade jag en Ortofon Kontrapunkt H som spelade bra tillsammans. Jag bytte till en SME 309-arm och det lät betydligt mer odefinierat. Köpte istället en Benz Ruby som jag tyckte var bättre i SME-armen.

   

  Senare köpte jag en Simon Yorke-spelare och det kändes lite dynamikfattigt med Benzen. Bytte till Koetsu Rosewood som blev något helt annat med ett bländande mellanregister och varm fin bas. Jag spelar mest jazz och klassiskt och det är musik som jag tycker Koetsu briljerar på, framför allt mindre sättningar. Nästa byte blev till en Lyra Kleos. Det blev ett helt annat ljud, mer fart och upplevd dynamik. Jag vann på orkestermusiken men förlorade lite på kammarmusiken och i viss mån skivor från Blue Note. Fortfarande bra men annorlunda. Senaste bytet blev till Ortofons Windfeld som har många likheter med Lyra Kleos men med lite mer "glitter" och detaljer, tycker jag. Observera att det är vad jag tycker och resultatet i min arm i min anläggning med min smak. Andra kan få en upplevelse som skiljer sig 180 grader från min med samma pickuper i andra anläggningar. HiFi är i mycket en kombinationssport och bygger på kompromisser och den egna upplevelsen vid summeringen. 

   

  5 hours ago, string said:

  Precis som @Bebop säger så är kombinationen av olika komponenter avgörande för hur slutresultatet blir. 

  Det kan vara en utmaning att hitta en affär / säljare med djupa kunskaper i ämnet och som är villig till hemlån. Eftersom du befinner dig i Stockholmstrakten så är det väl värt med ett besök hos "Veteranhifi", också. Där finns ju också en begagnatmarknad, där Mirre har gått igenom och justerat objekten, som finns till försäljning. Kan tänka mig att man får väldigt mycket skivspelare för pengarna och att de riktigt fina toppmodellerna, även med några år på nacken, är väl så bra som nya spelare.

  Bara några små tips på vägen........

   

  Som ni säger så är det matchning och lyssning som gäller och just där hjälper alla era tips ni kommer med?

   

  Veteranhifi hade jag inte koll på, ska försöka ta mig dit i samma veva som Vinylbutiken.

   

  3 hours ago, shaft said:

  Hej, ja många kloka råd och funderingar ;-) Själv har jag en ganska blygsam rigg i en Rega 3 RB300 och en bättre AudioTechnica. Jag är helnöjd. Mina slantar går snarare till mjukvaran dvs det svarta guldet - mest för att jag tycker det är kul att samla, köpa och leta rara vax. Det mesta köps begagnat, med allt vad det innebär.

   

  Hur är det med Dig? Har du redan en skivsamling att hugga in i eller blir det till att börja köpa nytt eller begagnat? 

   

  Jag har kvar en del skivor sen ungdomen och även en del av farsans. Men jag har länge tänkt på att investera i en skivspelare så jag har köpt på mig en del, när jag stött på något intressant.

  Kan inte kalla mig för samlare och har endast några få "audiofil" skivor. Men tror att det blev 7 olika skivor i november i år i alla fall.

   

  3 hours ago, lindome said:

  Många bra råd har redan skrivits i tråden, det sista från @shaft är en skön infallsvinkel i detta tycker jag! Köpa vinylskivor är roligt, både nya och begagnade. Det kan bli en del missar ibland när man chansar men det är också en del av charmen:cool:

  Ett alternativ är naturligtvis att man endast köper audiofil utgåvor med allt vad det innebär avseende pris och tillgänglighet.

   

  Sedan måste jag slå ett slag för ett riktigt bra RIAA steg. En skivspelar kombo (verk, arm o pickup) för säg 50.000 kr kräver/förtjänar ett bra RIAA. 

  Hittar du en spelare som du gillar så tycker jag att du skall testa ett antal olika RIAA steg. Där tycker jag man kan höra stora skillnader.

   

  Ser fram emot att se din resa framåt och lycka till med dina val:41:

   

  Du har säkert rätt och min grundtanke, som ingen kommenterat hittils, är att lägga större delen av den på ett bra verk och arm med tanken att RIAA och PU går att uppgradera allt eftersom. Vet inte om jag är ute och cyklar där? Som sagt så står ASR Mini Basis och Gold Note PH-10 högt på listan utefter vad jag läst.

   

   

  Jag uppskattar att ni skriver! Personliga åsikter är alltid det, men det är ju professionella recensenters också. Jag snappar upp lite här och där och får lite bättre förståelse allt eftersom.

  Det är även kul att skriva av mig lite i sökandet?

 8. On 2019-11-05 at 20:01, Apexorca said:

  Nu när jag har landat i ett svårt beslut och skall ha Krell FBP 350MC (modified) och Krell KCR-HR (modified) att spela med så tänkte jag reda upp lite i den alltför långdragna oordningen. Det blev långdraget men det skulle blivit ett kort test.

   

  Krell FBP blir mycket varma och jag tänker till att börja med ha dem framför racket. Som HiFi-nerd tycker jag dessutom det ser coolt ut med slutstegen på golvet. Men det ser ännu coolare ut om de har sitt egna hyllplan. Dessutom kan man ju städa golvet under lättare och man kan testa med olika fötter för att se vad som låter bäst. 

  Jag har grunnat på detta lite. Skall jag fortsätta med SolidTech? De italienska Bassocontinuo-hyllplanen med läder är mycket fräcka. De ser dock lite klena ut för Krell (blink blink). I bakhuvudet finns en riktigt cool specialbyggd lösning som Anders på HiFi-Stället låtit bygga får många år sedan. Jag har alltid tyckt att det ser snygga, fräcka och coola ut. Dessutom är de svintunga och det passar också med min filosofi. Det förstärker intrycket av anläggningen. Jag ringde och undrade om man kunde beställa ett par. Svaret var nej. Jag fick köpa de som Anders hade. Stort tack för det. Så många gånger har de varit med på HiFi-Ställets demonstrationer och det är nästan en ära få använda dem till mina slutsteg. Tänk så många fina prylar som stått på dessa. Nästan så man blir lite nostalgisk... Nja, inte skall jag överdriva, men jag tycker de är grymt coola. Lite vulgo på ett stiligt sätt. 

   

   

  Här kommer lite bilder.

   

  _49U4781.jpg.9890e810cb9a468b3e59d3b71c150875.jpg_49U4775.jpg.c6a884d6acb0203cd4115b4de8bb309c.jpg_49U4782.jpg.89f968ec8878aaa7f30f27f4c3b4d9b6.jpg_49U4786.jpg.eddc8efc31ff10aa5ea767924f91b1bf.jpg_49U4788.jpg.4c5d15829290817e705857d794e1e15d.jpg_49U4791.jpg.18931d7abb56455b84aedbb4d061af37.jpg

   

  --------------------------------------------------

   

  Krell KCR-HR skall in i racket på något vis. Hembioförstärkaren skall jag försöka hitta en smart lösning för så att jag kan använda mina The Sf till fronthögtalare utan trubbel. En plan var att köpa ett par vägghängda Sf Olympica som är otroligt snygga, men det känns onödigt ändå. 

  Nu lutar det nog åt att ha en RCA-XLR adapter, köra min Arcam bioförstärkare från Pre-out på frontarna och byta kablar bakom Krell FBP350MC mär jag kör hembio. Det blir ju lätt gjort när de står framme. 

  En ny RCA kabel på 3 m bör räcka för ändamålet. Adaptrar har jag sedan tidigare när jag testade olika RIAA-steg.

   

  Krell KCR-HR skall visst ha en ingång (S4) som tar signalen rakt genom försteget och ut i slutstegen men denna lösning körde jag på Krell 202 och det var några gånger då familjemedlemmar nästan misslyckades med fjärrkontroller och olika ingångar så att allt kunde gå åt fanders. Så det vill jag undvika och då är kabelbytet mer riskfritt.

   

  --------------------------------------------------

   

   

   

  Jag också väldigt nöjd med mina gamla Krellar, Inget annat har fått mina högtalare att blomma ut som Krell FPB. Roligt att jag inte är ensam om att tycka att dessa inte är förlegade reliker ?

   

  Jag använder mig av en liknade lösning som dig sedan några år tillbaka. Har provat en del olika fötter och hos mig och mitt lite fladdriga golv har SD fötter gett bäst resultat. 

   

  https://drive.google.com/file/d/1RQhOqqkQAL90RoVgi3bBrdzDCdO5XN6A/view?usp=drivesdk

   

  https://drive.google.com/file/d/1RPhEITQj-6MbOgnhz7LRfXZKoAt9JlJH/view?usp=drivesdk

   

  Edit: Ligger en bild i länken, Jag lyckades bara inte få den så dom visas i inlägget utan att klicka på dem?

 9. 6 hours ago, Daniel said:

  En duktig handlare kan hjälpa dig utifrån hur du skulle vilja att det ska låta. Olika spelare/filosofier/konstruktioner ger dig helt olika ljud.

   

   

  Grovt förenklat:

  Rega är pigga och rappa.

  Nottingham analogue/analogue works/Pear audio/Fletcher (de bygger i stort på samma filosofi från Tom Fletcher)  låter stort och majestätiskt

  Linn LP12 (beroende på konfiguration) har ett bra driv och en härlig mellanbas.

   

  osv osv.

   

  Så om du har en idé om åt vilket håll du vill ha det, så kan en erfaren vinylhandlare, eller alla människor här på forumet peka dig i en rimlig riktning. 

   

  :-) 

   

   

  Tack!

  Jag ska försöka ta mig till Vinylbutiken på Torsdag, hoppas kunna bilda mig en en uppfattning.

   

  Grovt förenklat låter det då som jag söker något av en kombination av Tom Fletcher och Linn, eller allra helst alla 3?

  Alltid svårt att sätta ord på ljud, men jag uppskattar musikaliskt driv och tajming, värme och dynamik framför analytiskt och sterilt. Men jag vill inte heller offra detaljer, skärpa och kontraster.

   

   

  5 hours ago, Hans-Tommy said:

  Hej

  Jag har en technics 1200 som jag är väldigt nöjd med, robust , enkel att hantera, välgjord. Om du köper en sådan har jag en bra pickup med original pickupskal som jag kan sälja för halva nypriset. Pickupen är Dynavector XX2. Jag köpte grejerna på Audioconcept . Jag tror de har Technics alla modeller så att du kan lyssna på dem där

  hälsar Tommy 

   

  Tack för tipset.

 10. Idag blev det en sväng till VinylCenter.

  Där var det en väldigt trevlig herre som demade Stabi S/Stogi S med en Benz Ace.

  Och för att få någon typ av referens om hur det kan låta när man kliver upp ett par steg så lyssnade vi även på Oracle Delphi med tillhörande Oracle/SME 345 och en Hana M.

   

  Det jag lärde mig idag ät att det här är svårt, för att inte tala om nästintill omöjligt. 

  Visst lät Delphi markant bättre, men vad det berodde på blir ju en rena gissningar?

  Hur stor skillnad hade det varit om Hana M var monterad på Stogi, etc.

  Hur skulle det låta hemma hos mig med högtalare som har en helt annan filosofi bakom konstruktionen?

   

  Just nu känns det som det bästa jag kan göra är att leta upp ett så bra pris som möjligt på en "valfri spelare" på begagnatmarknaden och hoppas på det bästa. Passar det inte så får man bara sälja vidare och börja om på nytt?

   

  Men för att avsluta det här inlägget på en positiv not. Vilket otroligt hantverk och smycke Oracle Delphi är, klocknörden i mig såg många likheter:tongue:

 11. On 2019-12-13 at 19:20, Vox said:

  Jag har en Nordic Concept Artist med original tonarm till salu på hifitorget. 

   

  Vox, Jag glömde att jag inte svarat, beklagar.

   

  Jag har sett annonsen, säkert en jättefin spelare, dock så tilltalar den inte mig riktigt.

 12. 22 hours ago, YYZ said:

   

  Tack för tipset!

   

  19 hours ago, AlfaGTV said:

  Jag har själv ägt Gyrodec och Orbe SE och de båda har varit riktigt uppskattade hemma. En god vän har Stabi S med Stogi S men den tonarmen tycker jag är svår att ställa in, gillar hur den låter dock. En annan god vän har Dr Feickert Woodpecker med en Jelco-arm och den gillar jag också. 

  Jag dristar mig till att beskriva hur JAG uppfattar verken, vilket naturligtvis är färgat av de pickuper och RIAA som brukats vid lyssningen.

  Dr Feickert tycker jag är den mest sakliga av dem, utan att spela känslokallt. Rapp och drivig med bra rytm. (Akkelis har en med en ganska speciell arm, som ägdes av en medlem här). Stabi S tycker jag är en otrolig spelare som konkurrerar med spelare klart över dess prisklass och i mina öron är den mera själfull än Dr Feickert. Svarar fint på uppgraderingar också.

  Michell Gyrodec är ju bara ikonisk med sina mässingsfärgade vikter men den kan jag uppleva som lite tunn i vissa sammanhang, men jag har dock inte lyssnat till den med några avancerade armar, bara en Rega RB-700. Orbe SE däremot tycker jag har spelglädje, finess driv och en svärta som jag personligen tilltalas av.

   

  Förstår att det är egna uppfattningar, det är det alltid, men det uppskattas!

   

  Jag ska börja med att åka till Vinylcenter som YYX tipsade om då jag såg att dom även har Kuzma Stabi/Stogi för demo. Ska höra om det finns möjlighet att höra dem samma system.

  Synd att dom har stängt på måndagar:dry:

 13. 4 hours ago, Ranefjord said:

  Det kan nog vara ganska skönt med ett färdigt koncept. Jag gillar det i alla fall. Rega's spelare är exempel på detta. Allt från Rega, enkla inställningar, och det fungerar. Jag är dock skeptisk till Regas kvalitetssäkring så Rega går bort för egen del. Spelar själv med en P9a.

   

  Ett intressant val är Mofi Ultra Deck. Detta är också ett färdigt koncept från pickup, till arm, verk, samt riaasteg. De ser väldigt välbyggda ut och skulle säkert låta utmärkt med din i övrigt mycket fina utrustning. Finns en hel del att läsa på nätet.

   

   

  Ja Vertere DG-1 är ju ett någorlunda färdigt koncept, men med lite arm och pickup möjligheter om jag vill ändra tror jag.

   

  Rega har jag inget förhållande till alls, dom "känns" inte så tilltalande. Kvalité är viktigt så tackar för dina personliga tankar om den delen!

   

  Mofi hade jag inte en aning om, men det blir istället för låst när man inte ens kan byta pickup.

   

   

   

  2 hours ago, AlfaGTV said:

  Ge henne en ärlig chans vetja? Jag har ivrigt dissat henne förr, men faktiskt sett en stor artist dölja sig bakom ytan. Fortfarande inget jag spelar dagligen, men hon har all min respekt som artist.

   

  När det gäller val av svarv så tycker jag personligen att du kan få mycket, mycket bra återgivning nånstans mitt i ditt budgetspann om man tittar enbart på spelare+arm+puppa. Du verkar vara inne på nåt som ger det digitala en match och är relativt underhållsfritt. Kolla på Akkelis, de har (hade?) en beg Dr Feickert som jag tror "fits like a glööööv" som nån sa. Tror för övrigt den bott hos en medlem på detta forum! 

   

  Jag skulle personligen undvika fjädrade spelare med dina uttalade önskemål, möjligen en Orbe/Gyro då dessa är lätta att sätta upp och kräver förhållandevis lite underhåll. Kuzma, Dr Feickert, tveklöst. Jag är personligen betydligt svalare till Technics SL-1200/1210 då de oftast misslyckas att engagera mig nån längre stund.

   

  RIAA-steget är väldigt viktigt för att få lågt brus, rejäl dynamik och minskat knäpp/knaster enligt egen erfarenhet och lägger du 10Tkr till på detta kan du välja en puppa för 15Tkr mindre! :) Äh, kanske inte, men du fattar nog vad jag menar!

   

   

   

  Hon har fått många chanser här hemma, men vi connectar inte:D

   

  Riia tänkte jag kanske kunde vara en sådan del som jag kunde uppgradera i framtiden då det är förhållandevis enkelt att prova hemma?

  Som utgångspunkt hade jag tänkt att prova ASR Mini Basis och Gold Note PH-10. Av det jag har läst så verkar dessa kunna vara en bra utgångspunkt för mig.

   

  Kul att du nämner Feickert, Kuzma mfl, dessa är verkligen spelare som tilltalar mig estetiskt!

  Tror att Perfect Sense har en Blackbird med arm hemma.

  Akkilies såg jag hade en Feickert men utan arm, och då är jag direkt vilsen då jag har för lite kunskap.

   

  Begagnat står det en Gert Pedersen Orbe/309 kombination i Norge för vad som verkar vara vettiga 24k?

   

  Men hur tycker du att Dr Feickert, Kuzma och Michell Gyrodec och Orbe låter sinsemellan?

  Jag gissar att dom har någon typ av "grundton" i sina spelare?

   

 14. 11 hours ago, bigblue said:

  Berätta gärna lite mer vad du har för utrustning som skivspelaren ska samsas med, så tror jag att du kan få mer "precisa" tips. 

  Och man får en bättre känsla av vad du har för preferenser och hur du prioriterar olika parametrar. 

  Är det stompa och spelglädje som är överst på listan, eller föredrar du mer en stor ljudbild? 

  Man kan oftast inte få allt (utan att äventyra ekonomin) men med rätt ingångsvärden kan man i alla fall komma nära. 

   

  Jag skulle vilja lyfta fram Technics spelare. Äger ingen själv (kör Brinkmann Bardo) men blir alltid glad när jag hört dem i diverse anläggningar. 

  De finns i alla prisklasser du nämner - och lite till. 

  Börja och kika på deras nya 1500C där jag vill minnas att PU ingår.

  https://www.ljudochbild.se/test/hi-fi-2/technics-sl-1500c/

  Har fått mycket bra kritik i olika tester.

   

  I andra änden av din budget har de SL-1200G som med en bra PU närmar sig 50 k. 

  Oavsett vilken du väljer har du här en rejäl, pålitlig maskin som inte behöver fixas med varje lördag morgon för att släppa ifrån sig välljud.

  Technics är något jag tänkt lite på, men då som något tillfälligt. Kanske förutfattat av mig?

 15. Många bra kommentarer, tack!

   

  I det större systemet så lyssnar jag via MBL 101E, Krell och dCS.

  I vardagsrummet, som egentligen bara var tänkt som något väldigt enkelt, spelar ett par Blumenhofer Big Fun 17 med Naim 202/200 och Squeezebox med Spotify som primära källa. Men egna samlingen spelas via Roon här också. Som ni ser, väldigt olika tankegångar bakom produkterna :)

   

  Med musik smaken så så märker jag själv hur det skiljer sig beroende var jag lyssnar. Lyssnar jag i mitt dedikerade rum så tenderar det att spelas mer musik som verkligen behöver ett bra system för att uppskattas.

  Lyssnar på det mesta förutom metal och dagens pop al'a Lady Gaga:dry:

   

  I vardagsrummet spelar jag gärna bra musik, men som lider av dåliga inspelningar. Blumenhofer/Naim är så förlåtande men samtidigt engagerande och kul!

   

  Om jag ska lägga in önskemål i ljud så vill jag hellre ha lite "romans och sötma", som du skriver P-pan, än analytiskt. Mer laidback.

  Men jag är lite känslig för när det blir grötigt, speciellt i toppen av registret vill jag ha "luft och krispighet".

   

   

   

   

   

 16. Ja du har rätt i att spannet är stort, det är dels för att jag inte vet hur högt upp i pris jag behöver gå innan det blir mer sidosteg än steg upp i ljudkvalité?

   

  Och jag tar tacksamt emot dina tankar om att den bör kunna mäta sig med digitaldelen. För en hel del år sedan så provade jag en Roksan Radius 5 hemma, och med den blev det precis som du säger.

   

  Men här kommer jag också in på lite av mitt dilemma..

  Vinyl kommer inte bli en del av huvudsystemet på minst ett par år då frun i huset inte vill ha det systemet i vardagsrummet, det är för stort helt enkelt.

  Men då står jag lite och tänker, ska jag köpa ett bättre verk, som kan uppgraderas med både bättre arm, pickup och Riia i framtiden. Eller ska jag lägga mig på en lägre nivå och byta ut allt när dagen kommer för att spela vinyl i den större anläggningen??

   

  DG-1 är absolut intressant, dock är det en av få spelare jag verkligen har svårt för designen.

   

 17. Jag har tänkt ta steget och köpa en Vinylrigg och behöver hjälp ?

   

  Vet inte riktigt hur jag ska ta mig vidare nu när jag bestämt mig.

  Det är ju inte riktigt lika enkelt som att köpa ett försteg eller cd, med tanke på alla variabler med verk, arm, PU etc.

   

  Tanken är att den ska spela i vardagsrummet, i anläggningen jag har där till att börja med av olika anledningar. Men det vore också roligt om den i framtiden kunde inkorporeras i huvudanläggningen.

   

   

  Det stora problemet som jag ser det nu, att få lyssna och höra olika spelare i känd miljö. Att lyssna på 5 olika spelare med olika armar, pickuper och Riia, spelandes på olika system i övrigt, känns som det inte kommer hjälpa mig att hitta rätt?

   

  Om jag ser till nytt så vet jag att Perfect Sense är behjälplig med hemlån, men han har inte så mycket i den prisklassen  jag ser till, och att låna hem något som inte är aktuellt för ett köp blir inte rätt

   

   

  Om jag ser till begagnatmarknaden så finns det olika versioner av Linns LP12, Nottingham Spacedeck, Michell GyroDec/Orbe, Dr Feickert, Kuzma mfl. Många av dessa ryms i min tänkte budget på ca 10-50k och många passar in estetiskt.

   

  Jag vill ha en skivspelare som ställs in rätt och sen inte behöver tweakas och ställas in på nytt varje vecka?

   

  Hur skulle ni råda mig att gå vidare?

  Om det blir begagnat, vad ska jag se efter och vad bör jag gå förbi?

   

  /Amund

   

   

 18. Grattis till dom fina monoblocken!

   

  En sak som "Rob" skriver känner jag igen mig i, men kan inte förstå orsaken.

  Skillnaden mellan att ha dom kopplade på 13a säkring kontra 16a, skillnaden var påtaglig hos mig.

   

  Jag sitter ljudmässigt nöjd med mina, men din tråd har inspirerat mig lite :)

  Creato Audio i Holland har specialiserat sig på service och uppgraderingar av bla. Krell, och drivs av en tidigare designer hos Goldmund.

  Har hört många som är jättenöjda med hans arbete, till exempel en som uppgraderade sina MRA.

   

  Ett citat från vår diskussion om ev uppgradering:

  The FPB is our number one favorite Krell amplifier series, such a solid electronic circuitry so well engineered, they have never bettered themselves.

   

 19. 20 hours ago, praz said:

  Vi går ju mot jultider, så här är ett förslag ytterligare;

   

  Bach Juloratorium, finns säkert i många inspelningar, själv lyssnar jag på en vinylinspelning 1973 på  Das Alte Werk - Harnoncourt- Concentus musicus Wien- Wiener Sängerknaben

   

  Tack för tips!:thumbsup:

 20. Om vi skippar blindtest och bara accepterar att vi upplever saker olika.. ingen behöver bli överbevisad om något.

   

  Rydberg:

  Ja det är ju där jag är i mitt system med mina kablar, jag tycker mig uppleva en liten skillnad men så liten att jag är öppen för att det är inbillning. Men med den lånade kabeln så är det inte längre en subtil skillnad. 

   

  Anledningen att jag skrev och frågade här var att jag inte upplevt den här typen av skillnad förut, kablar av olika slag har hos mig gett olika förändringar i ton, klang etc, dom har aldrig förändrat ljudbilden så mycket och istället åstadkommit förändringar jag annars bara upplevt vid förändringar i uppställningen av högtalare i rummet. Men vem vet jag kanske har något fel i mitt system och det är därför det blir så märkbart? 

   

  Men efter att ha lyssnat ett gäng timmar så är jag dock tveksam till om jag tycker det är bättre.

  Jag kanske lurar mig själv och bara inbillar mig att jag upplevt en tredimensionell ljudbild tidigare och att det är det här som faktiskt är 3d? Å andra sidan så spelar jag inte i ett akustiskt perfekt rum och har en ganska obalanserad basåtergivning och kanske inte då kan få 3d i mitt system?

   

  Saken är den att jag har suttit nöjd med själva ljudbilden och bara jobbat på att fixa basåtergivningen. 

   

  Men tack för svaren, och för att jag fått skriva av mig om en sådan upplevelse som jag inte varit med om tidigare, även om jag tydligen har svårt att skriva så jag gör mig förstådd :D

   

 21. Adagio,

  Jag tror vi menar samma sak när vi pratar om 3D.

  Inget system är perfekt, av olika anledningar, så även mitt. Men det som överraskade mig var att det var möjligt för mitt system i mitt rum, att öka/ändra presentationen så mycket. Och det är även det som gör mig så förundrad att jag kunde få den här skillnaden men med sämre skärpa, eller mindre tydlig placering av instrument med en nätkabel.

   

  Klang och ljud är inte förändrad i samma utsträckning som perspektiv, därför nämnde jag det inte.

   

  Tidigare så var placeringen av instrument och röster utmejslad både i sidled och djup, nu är den placeringen inte lika knivskarp men jag har fått "rum" bakom röster och instrument, därav min jämförelse med bio i 3D.

   

  Nu verkar det dock på svarsfrekvensen i tråden som medlemmarna på euphonia tror att jag försöker skapa dålig stämning med en kabeldebatt, då det faktiskt är raka motsatsen, jag skriver här för här är folk normalt sett öppna för saker dom inte förstår men hör, samt sitter på en god del erfarenhet..

 22. Jag är av olika skäl tyvärr inte lika aktiv på forumet längre, men idag måste jag höra med er andra hur ni upplevt nätkablar i era system.

   

  Lite bakgrund;

  Här hemma så har jag en egen grupp med 3st 16a säkringar där två st är till varsitt slutsteg och det tredje till försteg, d/a, etc. Då spisen är 3fas så har jag inte någon dedikerad fas till stereon men jag har i alla fall sorterat ut så att inget annat än stereon och spisen ligger på uttaget till försteg mm. Jag har ingen filtrering utan allt är kopplat direkt till uttag med DH Labs Power Plus nätkablar terminerade med Furutech FI-11 (cu), förrutom slutstegen som har fasta kablar men med samma kontakter.

   

  Igår så fick jag med mig en Vertere nätkabel hem men kände inte att jag var avslappnad nog för att börja testa kablar. Så idag bestämde jag mig för att koppla in den på d/a omvandlaren med ett öppet sinne (även om jag nog egentligen inte hade ett så öppet sinne..), och jag blev idag mäkta förvånad, så förvånad att jag kände mig tvungen att ta fram faspennan och kolla igenom allt, koppla tillbaka min egen kabel, och så tillbaka till Vertere igen.

   

  Saken är den att skillnaden är så pass stor att jag började undra om något var fel, och jag kan inte bestämma mig om det blev bättre eller sämre, för annorlunda blev det helt klart. Och för en gångs skull är det lätt att beskriva den största skillnaden med ord.

  Skillnaden kan jämföras med att gå på bio och se en film i 3D, du får en 3D effekt men tappar samtidigt kontrast och skärpa, och det är precis det som hänt här. 3D känslan blev markant bättre, bättre än vad jag någonsin upplevt tidigare i systemet, men jag tappade fokus och skärpa i ljudbilden.

   

   

  Jag var skeptisk till nätkablar och jag ska erkänna att skillnaden jag upplevt med mina DH Labs tidigare kan vara inbillning, om inte annat så markant mindre än det jag nu upplevt.

   

  Det blev ett lite långt inlägg men jag är väldigt nyfiken på om någon annan känner igen sig?

   

  /Amund

×
×
 • Create New...