Jump to content

Amund

Medlem
 • Posts

  141
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Amund

 1. Tack Calm! Lite inställningar behövs så jag ska försöka lära mig lite nya saker också, vilket är kul
 2. Jag har lyssnat runt hos både vänner och handlare sista månaderna utan att kommit till skott. Men för ca 2v sedan så tipsade en vän i Schweiz mig om en lokal begagnad Kuzma Stabi. Spelaren hade stått i samma system sedan ny och inte fått så mycket speltid genom åren. Så nu står här en svart Stabi med separat PS. Armen är även den en Kuzma, Stogi Reference med VDH tonarmskabel. Monterat sitter en Audio Technica AT-OC9(Första versionen). Allt i mycket fint original skick. Stort tack för er hjälp och information i tråden! Nu har jag min "ingång"
 3. Låter som alla uppgraderingar är substantiella. När du säger den "tyngre tallriken" är det den som kallas för bla dubbeltallrik på Internet? Men den vetskapen du har nu, vad skulle första uppgraderingen vara av en Stabi/Stogi S? Ja den väljer jag bort då det blir för låst. Jag vill gärna ha det någorlunda uppgraderingsbart.
 4. Igår fick jag tips om en Mini Basis av en hifivän i Norge, En MKII med en ägare ägare sedan ny. Den var så pass billig och jag ska ändå över till grannlandet så jag köpte den. Nu kommer jag ha en möjlighet att ev testa skivspelare hemma utan att behöva låna hem ett riaa. Det gör jag gärna framöver, så det kommer jag hålla dig till ? Du pekar på en av dom stora sakerna som gör att jag gärna sneglar åt Kuzma hållet, jag älskar saker som är, och förmedlar kvalité och precision i sin konstruktion. Oavsett om det är en strålkastare, verktyg eller skivspelare Du har väl haft din Stabi S och "hottat" den allt eftersom om jag läst rätt? Har du lust att beskriva vad som du tycker har gett vad under dina uppgraderingar av den?
 5. Idag så fick jag lyssna på Vertere MG-1/SG-1 med dynavector PU och Vertere Phono-1. Eftersom det igen var ett för mig helt okänt system så var det svårt att uttala sig. Men det spelade bra och engagerande. Väldigt "snabbt" och dynamiskt där rytm och tajming kom i framkant. Det mest intressanta, eller kanske irriterande? var när det byttes tonarmskabel, från D-fi till Pulse R. Med Pulse R inkopplad kändes D-fi direkt tråkig, det var markant skillnad där Pulse R öppnade upp och gav både mer kropp och lyster till allt. Imorgon hoppas jag hinna åka in till Vinylbutiken och Veteranhifi?
 6. Tack för tipset! Hur är karaktären på Shiraz? Jag har alltid gillat Touraj's filosofi, musiken först! Tack calm! Tycker du det är stor skillnad på basis och exklusive? Är det samma grund karaktär? Mirres butik låter helrätt för mig!
 7. Som ni säger så är det matchning och lyssning som gäller och just där hjälper alla era tips ni kommer med? Veteranhifi hade jag inte koll på, ska försöka ta mig dit i samma veva som Vinylbutiken. Jag har kvar en del skivor sen ungdomen och även en del av farsans. Men jag har länge tänkt på att investera i en skivspelare så jag har köpt på mig en del, när jag stött på något intressant. Kan inte kalla mig för samlare och har endast några få "audiofil" skivor. Men tror att det blev 7 olika skivor i november i år i alla fall. Du har säkert rätt och min grundtanke, som ingen kommenterat hittils, är att lägga större delen av den på ett bra verk och arm med tanken att RIAA och PU går att uppgradera allt eftersom. Vet inte om jag är ute och cyklar där? Som sagt så står ASR Mini Basis och Gold Note PH-10 högt på listan utefter vad jag läst. Jag uppskattar att ni skriver! Personliga åsikter är alltid det, men det är ju professionella recensenters också. Jag snappar upp lite här och där och får lite bättre förståelse allt eftersom. Det är även kul att skriva av mig lite i sökandet?
 8. Jag också väldigt nöjd med mina gamla Krellar, Inget annat har fått mina högtalare att blomma ut som Krell FPB. Roligt att jag inte är ensam om att tycka att dessa inte är förlegade reliker ? Jag använder mig av en liknade lösning som dig sedan några år tillbaka. Har provat en del olika fötter och hos mig och mitt lite fladdriga golv har SD fötter gett bäst resultat. https://drive.google.com/file/d/1RQhOqqkQAL90RoVgi3bBrdzDCdO5XN6A/view?usp=drivesdk https://drive.google.com/file/d/1RPhEITQj-6MbOgnhz7LRfXZKoAt9JlJH/view?usp=drivesdk Edit: Ligger en bild i länken, Jag lyckades bara inte få den så dom visas i inlägget utan att klicka på dem?
 9. Tack! Jag ska försöka ta mig till Vinylbutiken på Torsdag, hoppas kunna bilda mig en en uppfattning. Grovt förenklat låter det då som jag söker något av en kombination av Tom Fletcher och Linn, eller allra helst alla 3? Alltid svårt att sätta ord på ljud, men jag uppskattar musikaliskt driv och tajming, värme och dynamik framför analytiskt och sterilt. Men jag vill inte heller offra detaljer, skärpa och kontraster. Tack för tipset.
 10. Idag blev det en sväng till VinylCenter. Där var det en väldigt trevlig herre som demade Stabi S/Stogi S med en Benz Ace. Och för att få någon typ av referens om hur det kan låta när man kliver upp ett par steg så lyssnade vi även på Oracle Delphi med tillhörande Oracle/SME 345 och en Hana M. Det jag lärde mig idag ät att det här är svårt, för att inte tala om nästintill omöjligt. Visst lät Delphi markant bättre, men vad det berodde på blir ju en rena gissningar? Hur stor skillnad hade det varit om Hana M var monterad på Stogi, etc. Hur skulle det låta hemma hos mig med högtalare som har en helt annan filosofi bakom konstruktionen? Just nu känns det som det bästa jag kan göra är att leta upp ett så bra pris som möjligt på en "valfri spelare" på begagnatmarknaden och hoppas på det bästa. Passar det inte så får man bara sälja vidare och börja om på nytt? Men för att avsluta det här inlägget på en positiv not. Vilket otroligt hantverk och smycke Oracle Delphi är, klocknörden i mig såg många likheter
 11. Vox, Jag glömde att jag inte svarat, beklagar. Jag har sett annonsen, säkert en jättefin spelare, dock så tilltalar den inte mig riktigt.
 12. Tack för tipset! Förstår att det är egna uppfattningar, det är det alltid, men det uppskattas! Jag ska börja med att åka till Vinylcenter som YYX tipsade om då jag såg att dom även har Kuzma Stabi/Stogi för demo. Ska höra om det finns möjlighet att höra dem samma system. Synd att dom har stängt på måndagar
 13. Ja Vertere DG-1 är ju ett någorlunda färdigt koncept, men med lite arm och pickup möjligheter om jag vill ändra tror jag. Rega har jag inget förhållande till alls, dom "känns" inte så tilltalande. Kvalité är viktigt så tackar för dina personliga tankar om den delen! Mofi hade jag inte en aning om, men det blir istället för låst när man inte ens kan byta pickup. Hon har fått många chanser här hemma, men vi connectar inte Riia tänkte jag kanske kunde vara en sådan del som jag kunde uppgradera i framtiden då det är förhållandevis enkelt att prova hemma? Som utgångspunkt hade jag tänkt att prova ASR Mini Basis och Gold Note PH-10. Av det jag har läst så verkar dessa kunna vara en bra utgångspunkt för mig. Kul att du nämner Feickert, Kuzma mfl, dessa är verkligen spelare som tilltalar mig estetiskt! Tror att Perfect Sense har en Blackbird med arm hemma. Akkilies såg jag hade en Feickert men utan arm, och då är jag direkt vilsen då jag har för lite kunskap. Begagnat står det en Gert Pedersen Orbe/309 kombination i Norge för vad som verkar vara vettiga 24k? Men hur tycker du att Dr Feickert, Kuzma och Michell Gyrodec och Orbe låter sinsemellan? Jag gissar att dom har någon typ av "grundton" i sina spelare?
 14. Technics är något jag tänkt lite på, men då som något tillfälligt. Kanske förutfattat av mig?
 15. Många bra kommentarer, tack! I det större systemet så lyssnar jag via MBL 101E, Krell och dCS. I vardagsrummet, som egentligen bara var tänkt som något väldigt enkelt, spelar ett par Blumenhofer Big Fun 17 med Naim 202/200 och Squeezebox med Spotify som primära källa. Men egna samlingen spelas via Roon här också. Som ni ser, väldigt olika tankegångar bakom produkterna Med musik smaken så så märker jag själv hur det skiljer sig beroende var jag lyssnar. Lyssnar jag i mitt dedikerade rum så tenderar det att spelas mer musik som verkligen behöver ett bra system för att uppskattas. Lyssnar på det mesta förutom metal och dagens pop al'a Lady Gaga I vardagsrummet spelar jag gärna bra musik, men som lider av dåliga inspelningar. Blumenhofer/Naim är så förlåtande men samtidigt engagerande och kul! Om jag ska lägga in önskemål i ljud så vill jag hellre ha lite "romans och sötma", som du skriver P-pan, än analytiskt. Mer laidback. Men jag är lite känslig för när det blir grötigt, speciellt i toppen av registret vill jag ha "luft och krispighet".
 16. Ja du har rätt i att spannet är stort, det är dels för att jag inte vet hur högt upp i pris jag behöver gå innan det blir mer sidosteg än steg upp i ljudkvalité? Och jag tar tacksamt emot dina tankar om att den bör kunna mäta sig med digitaldelen. För en hel del år sedan så provade jag en Roksan Radius 5 hemma, och med den blev det precis som du säger. Men här kommer jag också in på lite av mitt dilemma.. Vinyl kommer inte bli en del av huvudsystemet på minst ett par år då frun i huset inte vill ha det systemet i vardagsrummet, det är för stort helt enkelt. Men då står jag lite och tänker, ska jag köpa ett bättre verk, som kan uppgraderas med både bättre arm, pickup och Riia i framtiden. Eller ska jag lägga mig på en lägre nivå och byta ut allt när dagen kommer för att spela vinyl i den större anläggningen?? DG-1 är absolut intressant, dock är det en av få spelare jag verkligen har svårt för designen.
 17. Jag har tänkt ta steget och köpa en Vinylrigg och behöver hjälp ? Vet inte riktigt hur jag ska ta mig vidare nu när jag bestämt mig. Det är ju inte riktigt lika enkelt som att köpa ett försteg eller cd, med tanke på alla variabler med verk, arm, PU etc. Tanken är att den ska spela i vardagsrummet, i anläggningen jag har där till att börja med av olika anledningar. Men det vore också roligt om den i framtiden kunde inkorporeras i huvudanläggningen. Det stora problemet som jag ser det nu, att få lyssna och höra olika spelare i känd miljö. Att lyssna på 5 olika spelare med olika armar, pickuper och Riia, spelandes på olika system i övrigt, känns som det inte kommer hjälpa mig att hitta rätt? Om jag ser till nytt så vet jag att Perfect Sense är behjälplig med hemlån, men han har inte så mycket i den prisklassen jag ser till, och att låna hem något som inte är aktuellt för ett köp blir inte rätt Om jag ser till begagnatmarknaden så finns det olika versioner av Linns LP12, Nottingham Spacedeck, Michell GyroDec/Orbe, Dr Feickert, Kuzma mfl. Många av dessa ryms i min tänkte budget på ca 10-50k och många passar in estetiskt. Jag vill ha en skivspelare som ställs in rätt och sen inte behöver tweakas och ställas in på nytt varje vecka? Hur skulle ni råda mig att gå vidare? Om det blir begagnat, vad ska jag se efter och vad bör jag gå förbi? /Amund
 18. Jag tänkte ge mig in i vinylvärden och letar en lämplig spelare, komplett med arm, gärna även med PU. Budget upp till ~50k, beroende på. Hör av dig om du har något du tror kan passa?
 19. Grattis till dom fina monoblocken! En sak som "Rob" skriver känner jag igen mig i, men kan inte förstå orsaken. Skillnaden mellan att ha dom kopplade på 13a säkring kontra 16a, skillnaden var påtaglig hos mig. Jag sitter ljudmässigt nöjd med mina, men din tråd har inspirerat mig lite Creato Audio i Holland har specialiserat sig på service och uppgraderingar av bla. Krell, och drivs av en tidigare designer hos Goldmund. Har hört många som är jättenöjda med hans arbete, till exempel en som uppgraderade sina MRA. Ett citat från vår diskussion om ev uppgradering: The FPB is our number one favorite Krell amplifier series, such a solid electronic circuitry so well engineered, they have never bettered themselves.
 20. Om vi skippar blindtest och bara accepterar att vi upplever saker olika.. ingen behöver bli överbevisad om något. Rydberg: Ja det är ju där jag är i mitt system med mina kablar, jag tycker mig uppleva en liten skillnad men så liten att jag är öppen för att det är inbillning. Men med den lånade kabeln så är det inte längre en subtil skillnad. Anledningen att jag skrev och frågade här var att jag inte upplevt den här typen av skillnad förut, kablar av olika slag har hos mig gett olika förändringar i ton, klang etc, dom har aldrig förändrat ljudbilden så mycket och istället åstadkommit förändringar jag annars bara upplevt vid förändringar i uppställningen av högtalare i rummet. Men vem vet jag kanske har något fel i mitt system och det är därför det blir så märkbart? Men efter att ha lyssnat ett gäng timmar så är jag dock tveksam till om jag tycker det är bättre. Jag kanske lurar mig själv och bara inbillar mig att jag upplevt en tredimensionell ljudbild tidigare och att det är det här som faktiskt är 3d? Å andra sidan så spelar jag inte i ett akustiskt perfekt rum och har en ganska obalanserad basåtergivning och kanske inte då kan få 3d i mitt system? Saken är den att jag har suttit nöjd med själva ljudbilden och bara jobbat på att fixa basåtergivningen. Men tack för svaren, och för att jag fått skriva av mig om en sådan upplevelse som jag inte varit med om tidigare, även om jag tydligen har svårt att skriva så jag gör mig förstådd
 21. Adagio, Jag tror vi menar samma sak när vi pratar om 3D. Inget system är perfekt, av olika anledningar, så även mitt. Men det som överraskade mig var att det var möjligt för mitt system i mitt rum, att öka/ändra presentationen så mycket. Och det är även det som gör mig så förundrad att jag kunde få den här skillnaden men med sämre skärpa, eller mindre tydlig placering av instrument med en nätkabel. Klang och ljud är inte förändrad i samma utsträckning som perspektiv, därför nämnde jag det inte. Tidigare så var placeringen av instrument och röster utmejslad både i sidled och djup, nu är den placeringen inte lika knivskarp men jag har fått "rum" bakom röster och instrument, därav min jämförelse med bio i 3D. Nu verkar det dock på svarsfrekvensen i tråden som medlemmarna på euphonia tror att jag försöker skapa dålig stämning med en kabeldebatt, då det faktiskt är raka motsatsen, jag skriver här för här är folk normalt sett öppna för saker dom inte förstår men hör, samt sitter på en god del erfarenhet..
 22. Vilken bra ide! Lägger du in dessa tips också då eller finns det fler Euphonia spellistor?
 23. Jag är av olika skäl tyvärr inte lika aktiv på forumet längre, men idag måste jag höra med er andra hur ni upplevt nätkablar i era system. Lite bakgrund; Här hemma så har jag en egen grupp med 3st 16a säkringar där två st är till varsitt slutsteg och det tredje till försteg, d/a, etc. Då spisen är 3fas så har jag inte någon dedikerad fas till stereon men jag har i alla fall sorterat ut så att inget annat än stereon och spisen ligger på uttaget till försteg mm. Jag har ingen filtrering utan allt är kopplat direkt till uttag med DH Labs Power Plus nätkablar terminerade med Furutech FI-11 (cu), förrutom slutstegen som har fasta kablar men med samma kontakter. Igår så fick jag med mig en Vertere nätkabel hem men kände inte att jag var avslappnad nog för att börja testa kablar. Så idag bestämde jag mig för att koppla in den på d/a omvandlaren med ett öppet sinne (även om jag nog egentligen inte hade ett så öppet sinne..), och jag blev idag mäkta förvånad, så förvånad att jag kände mig tvungen att ta fram faspennan och kolla igenom allt, koppla tillbaka min egen kabel, och så tillbaka till Vertere igen. Saken är den att skillnaden är så pass stor att jag började undra om något var fel, och jag kan inte bestämma mig om det blev bättre eller sämre, för annorlunda blev det helt klart. Och för en gångs skull är det lätt att beskriva den största skillnaden med ord. Skillnaden kan jämföras med att gå på bio och se en film i 3D, du får en 3D effekt men tappar samtidigt kontrast och skärpa, och det är precis det som hänt här. 3D känslan blev markant bättre, bättre än vad jag någonsin upplevt tidigare i systemet, men jag tappade fokus och skärpa i ljudbilden. Jag var skeptisk till nätkablar och jag ska erkänna att skillnaden jag upplevt med mina DH Labs tidigare kan vara inbillning, om inte annat så markant mindre än det jag nu upplevt. Det blev ett lite långt inlägg men jag är väldigt nyfiken på om någon annan känner igen sig? /Amund
 24. Härligt med så detaljerade svar, stort tack! Nu har jag lite att gå igenom /Amund
×
×
 • Create New...