Jump to content

Steelberry

Medlem
 • Posts

  40
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Steelberry

 1. Jag noterade nu att 2 skruvar som håller fast mellanregisterhögtalaren (som sitter övers) hade delvis lossnar vid fallet. Dom är nog bara gängade i MDF. Hursom så välte jag högtalaren för att skruva loss elementet - och då skramlar det till inuti. Det låter som nått litet men tungt, typ metall. När elementet är loss så ser jag inget som är löst men det är ju också fullt med stoppningsull. Får jag gissa har vad det nu är trillar ner. PÅ elementet ser jag inget som saknas (men vad vet jag). Plastkanten runt som håller spindeln på plats är sprucken på ett ställe och spindeln (den veckade "pappen") har en lite reva på en cm precis där den fäste vid kanten. Väl tillbakaskruvad låter det precis lite illa som förut. Att skaffa ett nytt högtalarelement och löda fast kanske jag kan göra - men att få fatt på den lösa delen genom att tömma högtalaren på "ull" känns mindre tilltalande. Hur sjutton vet jag hur jag stoppar tillbaka det? Alla element måste ju tas loss. Vågar jag mig på detta? Vad kan gå fel?
 2. Tack alla för alla tips, råd och glada tillrop!
 3. Låter som en tanke! Var kan man beställa sådana komponenter?
 4. Jag får väl ta på mig skulden... det är ju inte kattens fel att jag ställer dit ett katträd av tvivelaktig konstruktion inom vält-avstånd till högtalaren....
 5. Min ena Canton Vento Refererence 7 DC (från ca 2003) golvhögtalare ramlade i golvet igår. Katten lyckades välta katträdet som i sin tur välte högtalaren. Konen på mellanregisterelementet som sitter högst upp fick ett synligt veck i periferin. Lätt att trycka tillbaka dock. Inga andra synliga skador. Högtalaren ramlade sidled så elementen fick ingen direkt träff. Men när jag sedan spelar ett körverk så skorrar det vasst vid vissa frekvenser i mellanregisterelementet. Jag kan bara gissa att spindeln eller nått fått en stötskada. Jag kan inte direkt konstatera om diskant eller basarna skadats - inget som jag hörde vid snabblyssning. Jag vågar inte använda högtalaren mer. Är det meningsfullt att låta något proffs titta på detta? Nypris låg ca 35.000kr men jag köpte den för några år sedan för 13.000kr. För mig är det mycket pengar och jag kommer få svårt att köpa nått likvärdigt för samma belopp - så jag är beredd att lägga ett antal tusenlappar på reparation. Har nu några tips om vem jag kan vända mig till i stor-stockholmsområdet?
 6. Han var helt hopplöst nervös inför spelningen som Richard Branson mer eller mindre tvingade Mike att genomföra. På väg till spelningen skjutsar Richard Mike i sin bil (Bently tror jag). Mike säger till Richard att stanna bilen - han vill inte genomföra konserten. Men Richard övertalar Mike och lovar Mike bilen om han spelar. Sagt och gjort, det blir konsert (videon) och bilen byter ägare. Någon av gitarristernas instrument är helt vansinnigt ostämt och Mike hör att det låter skit och vill helst sjunka genom golvet - men blir helt golvad av applåderna efteråt.
 7. Jo även relativt små gitarrförstärkare kan ju låta riktigt högt, men inte är det rent, balanserat eller utan distorsion. Även om man spelar en "clean sound" så är det inte ett balanserat ljud. Distorsion i sig gör att vi uppfattar det som högre även vid samma dB. Och sedan är det ett instrument (visserligen med 6 strängar) inte en mix med allt möjligt. Kör du hela mixen genom gitarrförstärkaren så hör du hur illa/obalanserat det låter. Så bananer och blåbär är det nog allt och svårt att dra några slutsatser.
 8. Det finns en läsvärd sjävbiografi av Mike, Changeling https://www.adlibris.com/se/bok/changeling-9780753513071
 9. Jag vill slå ett slag för Tredje Mannen och deras album Blå Drömmar men även föregående albumet Cul-De-Sac. Låter som en korsning av Joy Division och Gunnar Wiklund. Brittisk dystopi och Svensk old school melankoli. Jag tycker det funkar alldeles utmärk såhär 40 år senare. Bra texter, sång och komposition. Arr är kanske lite daterat men inte så farligt i mina öron, kanske eftersom jag var med när det begav sig.
 10. Platinum har en särskild plats i mitt hjärta. Använde den för att testa basen i mitt veckade bashorn jag byggde tidigt 80-tal. Inte säker på att det var rätt val... Ett av Oldfields topp album faktiskt IMHO, men det känns lite bortglömt, i övergången mellan symfonisk instrumentalrock till pop. När jag på gamla dar uppgraderat mitt system tycker jag dock att mixen inte är helt optimal, nått jag inte hört tidigare på mer enkla anläggningar, men det kan ju vara att jag fortfarande inte har topp notch. Jag har Platinum både på vinyl och CD och på båda heter låt 6 Sally. Men tydligen byttes Sally mot Into Wonderland (som verkar som en helt omskriven version av Sally) efter första pressen - men omslagen uppdaterades inte förrän många år senare. Här är Sally:
 11. En recension som ovan så ger meningen om ceder och viol mig väldigt lite. Det som däremot ger mig nått är möjligen vad vinet passar till - om jag provar själv och håller med. Med tiden så kanske jag lär mig vilka recensenter som jag kan lita på. Vad gäller hifi så litar jag någorlunda tex på Tomas & Stereo men inte alls på Darko. För mig är trovärdiga recensenter bästa vägledning till nya inköp. Lyssna i butik eller hemma hos beg. säljare ger väldig lite enligt min begränsade erfarenhet.
 12. Jag kan gissa att fönstret i väggen bakom högtalarna "släpper ut" lite bas. Bass traps i hörnen borde göra nytta i detta fall. Jag kan gissa att basen ändå hänger kvar en stund jämfört med mellanregister och diskant. En vattenfallskurva visar ju det; tror inte du visat någon sådan.... Jag som också har en betongbunker fick inte lugn i ljudbilden förrän jag hade 16cm absorbenter på väggen bakom högtalarna. Basen reflexen påverkade även mellanregister som gjorde att flytta huvudet några cm gjorde skillnad. Inte kul.
 13. Colin Stetson, New History Warfare Vol. 2 Låter lite som man kastar ner en saxofon i gapet på en dinosaurie och Max Richter kryper efter för att hämta upp den men kommer på att göra musik under tiden.... Primal urkraft! Och karlen använder cirkulär andningsteknik så det tystnar aldrig. Har man sedan med Laurie Anderson att läsa lite texter så kan det inte gå fel....
 14. Eller kanske en filt lagd ovanpå när man finlyssnar. Jag hade ett träbord i en tidigare set up på samma plats och filt gjorde skillnad.
 15. Det finns ett enda riktigt redigeringsystem för DSD; Sonoma. Men det är väldigt svårjobbat och basalt enligt utsago. Den digitala bearbetning som man gör med i princip all musik idag med PCM går inte. Tascam är ett oerhört basic redigeringsprogram men duger inte till att göra "skivor". Paul M ovan hävdar dock att inspelning i DSD och sedan konvertering till PCM för mix och redigering och sedan konvertering tillbaka till DSD har många fördelar jämfört med en ren PCM process. Dessutom har han nämnt att han har en ny högkvalitativ konverteringsprocess från DSD till PCM på gång.
 16. Du har helt rätt, jag tänkte lite konstigt... Det finns även membran och diafragmatiska absorbenter för bashantering. Diafragmatiska är nån mer verksam variant på membran. En större låda liknande sluten högtalarlåda med olika fack. Vissa tomma, andra fyllda med aktivt kol-pellets. Dom verkar mer bredbandigt i basregistret så dom är mer förlåtande än helmholtz. Men det blir tunga och skrymmande pjäser och det räcker inte med en enda.
 17. Diffusers är nästa steg. Min tanke har varit att få till dämpning först, framförallt i basregistret, och diffusers sedan. Diffusers kommer ju inte så långt ner i frekvens utan att bli väldigt stora, jämfört med absorbenter. Och inte ens absorbenter kommer ner under 80Hz. Men visst är rummet relativt dött i ena änden. För dött för vissa skulle jag tro men ok för mig. Men andra änden, bakom lyssnaren har mer normal rumsakustik, så lite balanserar det. Diffusers i taket är en tanke. Det skulle gå att fästa dem i taket eller kanske slå upp reglar. Inte blir det vackert iallafall... Men först blir det nog på väggen bakom högtalarna. Har jag väl skaffat några diffusers så kan jag experimentera. Wing verkar intressant men jag känner inte till priset - jag är rädd att det ligger utanför min budget.
 18. Det står en tunnare absorbent i fönstret framme till vänster som går ganska högt (ej i bild). Det står en skumgummiabsorbent framför iMac:en på skrivbordet. Den gör faktiskt skillnad nu på steg 6. Jag planerar att klä om alla paneler till att bli samma tyg och färg. Idag är det lite huller om buller. Och sedan skruva fast de översta panelerna i väggen så dom inte måste stå lutade. Jag tappar ca 2x15 cm i bredd idag. Man vinner inga inredningspriset med dessa paneler - men jag kan inte gå tillbaka.
 19. Vad skulle hända vid 10cm jämfört med 5cm? Jag har inte sett kabellyftare i verkliga livet men jag har nog intrycket att dom är närmare 10 än 5cm?! Stort tack för att du delar med dig!
 20. Här finns det en https://amcoustics.com/tools/amroc?l=635&w=365&h=250&re=EBU listening room Jag har dock inte använt den i någon större utsträckning utan lyssnat mig fram. Spelar lite basig musik och går runt i rummet, så hittar jag lätt noder. Det ligger en ca 140cm från väggen bakom högtalarna tex. Det gäller att ha koll på noder mellan golv och tak också. Så när man går runt så gäller det att lyssna i rätt höjd. Avståndet mellan tak och golv är ju i princip alltid det kortaste. Och det är rätt svårt att göra nått åt. 20 cm absorbenter i taket som hänger 10cm ner från taket är inte realistiskt. Så man får anpassa sig efter vad rummet ger.
 21. Som Sprudel säger, jag tänker att reflexen blir inte så stor för de lägre frekvenserna då dom går rakt igenom rutan. Vad gäller ström så har jag Supra grenuttag och sladdar, men inte till försteget. Har dock inte jordat uttag i väggen. Jag skulle kunna installera en kabel till elcentralen med egen säkring men jag måste anlita elektriker, så det får vänta lite.
 22. Rummet är 6,35m x 3,8m (vardagsrummet). Betong i tak, vägg och golv. Fönster nästan hela väggen 3m bakom lyssnaren. Skulle tro att fönstren släpper ut basen rätt bra. Mellanregister och diskant reflektioner är inte helt påtagliga men en tjockare gardin är tanken att skaffa. Diffusorer går inte att ställa upp bakom lyssnaren tyvärr. Helt opraktiskt. Lyssningsposition 3,4m från väggen bakom högtalarna, så nästan helt i mitten av rummet. Vilken borde vara en dålig position för bas men det är i princip så bra det går. Det finns 3 dörrhål var av ett ända upp till taket, samt fönstren som gör att basen inte byggs upp så mycket skulle jag tro. Hur laddar jag upp en bild?
 23. Intressant. Jag ska lyssna efter det - har inte tänkt på det. Men jag skulle tro att jag inte är där ännu. Nått att se fram emot. Men det känns också som att det börjar bli noga med inspelningen. Redan för steg 5 är det inte alla som levererar. Akustisk inspelning är oftast bättre.
 24. Jag flyttade runt högtalarna i rummet en del i början, rensade allt för att få yta och insåg - wow, sound stage är inte bara massa snack. Avståndet till väggen bakom högtalarna har jag ökat i några steg, men det kräver sin möblering. Jag har 180 cm från baffel till bakre vägg nu. Toe-in är också nått jag justerat. Mina gamla högtalare stod nästan helt rakt fram och fick bra djup med det. Men mina Canton är riktade nästan 45 grader in för max djup. Rakt fram eller bara lite lät inte alls bra. Jag sitter ganska nära. Jag ska prova lite mer rakt fram igen nu när sista panelerna kom på plats.
 25. Prylar: Supra grenuttag och sladdar till effektsteg. Qobuz i en Macbook Pro 2010. Ska byta hårddisken mot SSD i helgen. Går på knäna. SoundID Reference, room correction MOTU M4 ljudkort. 4 in 4 ut. Gjort för musikproduktion vilket jag sysslar med som hobby. Kostar kanske 2500kr. Finns billigare men är bara steget över. iFi reclocker micro USB 3 Audioquest USB kabel, Carbon Supra EFF-ISL RCA Dynavox rör-försteg TPR-1 Audioquest Yukon RCA XTZ Edge A300 i monoblock läge. Tror det är marknadens billigaste monoblock. Supra Annorum XL biwire 4m Canton Reference 7, gamla serien från 2005 eller så. Ena mellanregistret har släppt lite från gummiringen. Bilder kommer senare....
×
×
 • Create New...