Jump to content

Steelberry

Medlem
  • Posts

    45
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Steelberry

  1. Ja men visst, precis vad jag tänkte mig. Min prisklass också. Nu behöver jag bara hitta skruv. Eftersom "foten" på högtalaren är i plast finns en gängtapp i metall.
  2. Det kan ju låta väldigt motsägelsefullt. Men då min katt faktiskt lyckats välta min 29kg tunga Canton högtalare så funderar jag på hur det kan undvikas igen. Nu var det så att katten välte sitt kattträd som i sin tur välte högtalaren. Kattträdet har åtgärdats men då högtalaren står på en tjock matta så känns den ändå lite vinglig. En oförsiktig rumpa skulle kunna på pjäsen på fall. Jag har för mig ha sett någon form av stativ som monteras under en golvhögtalare, inte för att få höjd utan för att eliminera vibrationer. Men en sidoeffekt var att fötterna stack ut ca 7 cm utanför, vilket ger klart ökad stabilitet. Men jag kan inte hitta något sådant... Alternativt är att jag skruvar fast en plywoodskiva under högtalaren i lämplig storlek. Frågan är vad som händer med vibrationer? Några tankar och tips?
  3. Ja, täcker man hela "halvväggen" ser det ju ut som en del av väggen, inte som nått extra påhäng. Man kan kanske t.o.m få till någon tunn absorbent bakom ribborna tom. Det går ju att göra nått enkelt provisorium i furu innan man går på lite finare trä. Den där plana ytan mellan högtalarna påminner om en TV/bildskärm - och jag har bara dåliga erfarenheter med sådan placering.
  4. Det måste ju påverkat unge Mike att jobba med dessa proffs (och proffs i blivande)
  5. Mycket smakfullt! Jag hade också en sådan telefon, men det var nog för mer än 40 år sedan. Funkade gjorde den också tills jag gjorde om den till att lyssna på radio på, precis som Gaston. Jag vet att akustikpaneler inte är prioriterade och troligen inte accepterade av estetiska kommittén - men skulle det inte gå att få inte en diffuser panel bakom skåpet, i nått stiligt trä som matchar golvet. Min erfarenhet är begränsad men jag skulle inte bli förvånad om det skulle vara ett rejält lyft till systemets prestanda. Även ett enklare "galler" av ribbor som kanske inte riktigt kan kallas diffusor skulle nog ändå ge resultat.
  6. Jag noterade nu att 2 skruvar som håller fast mellanregisterhögtalaren (som sitter övers) hade delvis lossnar vid fallet. Dom är nog bara gängade i MDF. Hursom så välte jag högtalaren för att skruva loss elementet - och då skramlar det till inuti. Det låter som nått litet men tungt, typ metall. När elementet är loss så ser jag inget som är löst men det är ju också fullt med stoppningsull. Får jag gissa har vad det nu är trillar ner. PÅ elementet ser jag inget som saknas (men vad vet jag). Plastkanten runt som håller spindeln på plats är sprucken på ett ställe och spindeln (den veckade "pappen") har en lite reva på en cm precis där den fäste vid kanten. Väl tillbakaskruvad låter det precis lite illa som förut. Att skaffa ett nytt högtalarelement och löda fast kanske jag kan göra - men att få fatt på den lösa delen genom att tömma högtalaren på "ull" känns mindre tilltalande. Hur sjutton vet jag hur jag stoppar tillbaka det? Alla element måste ju tas loss. Vågar jag mig på detta? Vad kan gå fel?
  7. Tack alla för alla tips, råd och glada tillrop!
  8. Låter som en tanke! Var kan man beställa sådana komponenter?
  9. Jag får väl ta på mig skulden... det är ju inte kattens fel att jag ställer dit ett katträd av tvivelaktig konstruktion inom vält-avstånd till högtalaren....
  10. Min ena Canton Vento Refererence 7 DC (från ca 2003) golvhögtalare ramlade i golvet igår. Katten lyckades välta katträdet som i sin tur välte högtalaren. Konen på mellanregisterelementet som sitter högst upp fick ett synligt veck i periferin. Lätt att trycka tillbaka dock. Inga andra synliga skador. Högtalaren ramlade sidled så elementen fick ingen direkt träff. Men när jag sedan spelar ett körverk så skorrar det vasst vid vissa frekvenser i mellanregisterelementet. Jag kan bara gissa att spindeln eller nått fått en stötskada. Jag kan inte direkt konstatera om diskant eller basarna skadats - inget som jag hörde vid snabblyssning. Jag vågar inte använda högtalaren mer. Är det meningsfullt att låta något proffs titta på detta? Nypris låg ca 35.000kr men jag köpte den för några år sedan för 13.000kr. För mig är det mycket pengar och jag kommer få svårt att köpa nått likvärdigt för samma belopp - så jag är beredd att lägga ett antal tusenlappar på reparation. Har nu några tips om vem jag kan vända mig till i stor-stockholmsområdet?
  11. Han var helt hopplöst nervös inför spelningen som Richard Branson mer eller mindre tvingade Mike att genomföra. På väg till spelningen skjutsar Richard Mike i sin bil (Bently tror jag). Mike säger till Richard att stanna bilen - han vill inte genomföra konserten. Men Richard övertalar Mike och lovar Mike bilen om han spelar. Sagt och gjort, det blir konsert (videon) och bilen byter ägare. Någon av gitarristernas instrument är helt vansinnigt ostämt och Mike hör att det låter skit och vill helst sjunka genom golvet - men blir helt golvad av applåderna efteråt.
  12. Jo även relativt små gitarrförstärkare kan ju låta riktigt högt, men inte är det rent, balanserat eller utan distorsion. Även om man spelar en "clean sound" så är det inte ett balanserat ljud. Distorsion i sig gör att vi uppfattar det som högre även vid samma dB. Och sedan är det ett instrument (visserligen med 6 strängar) inte en mix med allt möjligt. Kör du hela mixen genom gitarrförstärkaren så hör du hur illa/obalanserat det låter. Så bananer och blåbär är det nog allt och svårt att dra några slutsatser.
  13. Det finns en läsvärd sjävbiografi av Mike, Changeling https://www.adlibris.com/se/bok/changeling-9780753513071
  14. Jag vill slå ett slag för Tredje Mannen och deras album Blå Drömmar men även föregående albumet Cul-De-Sac. Låter som en korsning av Joy Division och Gunnar Wiklund. Brittisk dystopi och Svensk old school melankoli. Jag tycker det funkar alldeles utmärk såhär 40 år senare. Bra texter, sång och komposition. Arr är kanske lite daterat men inte så farligt i mina öron, kanske eftersom jag var med när det begav sig.
  15. Platinum har en särskild plats i mitt hjärta. Använde den för att testa basen i mitt veckade bashorn jag byggde tidigt 80-tal. Inte säker på att det var rätt val... Ett av Oldfields topp album faktiskt IMHO, men det känns lite bortglömt, i övergången mellan symfonisk instrumentalrock till pop. När jag på gamla dar uppgraderat mitt system tycker jag dock att mixen inte är helt optimal, nått jag inte hört tidigare på mer enkla anläggningar, men det kan ju vara att jag fortfarande inte har topp notch. Jag har Platinum både på vinyl och CD och på båda heter låt 6 Sally. Men tydligen byttes Sally mot Into Wonderland (som verkar som en helt omskriven version av Sally) efter första pressen - men omslagen uppdaterades inte förrän många år senare. Här är Sally:
  16. En recension som ovan så ger meningen om ceder och viol mig väldigt lite. Det som däremot ger mig nått är möjligen vad vinet passar till - om jag provar själv och håller med. Med tiden så kanske jag lär mig vilka recensenter som jag kan lita på. Vad gäller hifi så litar jag någorlunda tex på Tomas & Stereo men inte alls på Darko. För mig är trovärdiga recensenter bästa vägledning till nya inköp. Lyssna i butik eller hemma hos beg. säljare ger väldig lite enligt min begränsade erfarenhet.
  17. Jag kan gissa att fönstret i väggen bakom högtalarna "släpper ut" lite bas. Bass traps i hörnen borde göra nytta i detta fall. Jag kan gissa att basen ändå hänger kvar en stund jämfört med mellanregister och diskant. En vattenfallskurva visar ju det; tror inte du visat någon sådan.... Jag som också har en betongbunker fick inte lugn i ljudbilden förrän jag hade 16cm absorbenter på väggen bakom högtalarna. Basen reflexen påverkade även mellanregister som gjorde att flytta huvudet några cm gjorde skillnad. Inte kul.
  18. Colin Stetson, New History Warfare Vol. 2 Låter lite som man kastar ner en saxofon i gapet på en dinosaurie och Max Richter kryper efter för att hämta upp den men kommer på att göra musik under tiden.... Primal urkraft! Och karlen använder cirkulär andningsteknik så det tystnar aldrig. Har man sedan med Laurie Anderson att läsa lite texter så kan det inte gå fel....
  19. Eller kanske en filt lagd ovanpå när man finlyssnar. Jag hade ett träbord i en tidigare set up på samma plats och filt gjorde skillnad.
  20. Det finns ett enda riktigt redigeringsystem för DSD; Sonoma. Men det är väldigt svårjobbat och basalt enligt utsago. Den digitala bearbetning som man gör med i princip all musik idag med PCM går inte. Tascam är ett oerhört basic redigeringsprogram men duger inte till att göra "skivor". Paul M ovan hävdar dock att inspelning i DSD och sedan konvertering till PCM för mix och redigering och sedan konvertering tillbaka till DSD har många fördelar jämfört med en ren PCM process. Dessutom har han nämnt att han har en ny högkvalitativ konverteringsprocess från DSD till PCM på gång.
  21. Du har helt rätt, jag tänkte lite konstigt... Det finns även membran och diafragmatiska absorbenter för bashantering. Diafragmatiska är nån mer verksam variant på membran. En större låda liknande sluten högtalarlåda med olika fack. Vissa tomma, andra fyllda med aktivt kol-pellets. Dom verkar mer bredbandigt i basregistret så dom är mer förlåtande än helmholtz. Men det blir tunga och skrymmande pjäser och det räcker inte med en enda.
  22. Diffusers är nästa steg. Min tanke har varit att få till dämpning först, framförallt i basregistret, och diffusers sedan. Diffusers kommer ju inte så långt ner i frekvens utan att bli väldigt stora, jämfört med absorbenter. Och inte ens absorbenter kommer ner under 80Hz. Men visst är rummet relativt dött i ena änden. För dött för vissa skulle jag tro men ok för mig. Men andra änden, bakom lyssnaren har mer normal rumsakustik, så lite balanserar det. Diffusers i taket är en tanke. Det skulle gå att fästa dem i taket eller kanske slå upp reglar. Inte blir det vackert iallafall... Men först blir det nog på väggen bakom högtalarna. Har jag väl skaffat några diffusers så kan jag experimentera. Wing verkar intressant men jag känner inte till priset - jag är rädd att det ligger utanför min budget.
  23. Det står en tunnare absorbent i fönstret framme till vänster som går ganska högt (ej i bild). Det står en skumgummiabsorbent framför iMac:en på skrivbordet. Den gör faktiskt skillnad nu på steg 6. Jag planerar att klä om alla paneler till att bli samma tyg och färg. Idag är det lite huller om buller. Och sedan skruva fast de översta panelerna i väggen så dom inte måste stå lutade. Jag tappar ca 2x15 cm i bredd idag. Man vinner inga inredningspriset med dessa paneler - men jag kan inte gå tillbaka.
  24. Vad skulle hända vid 10cm jämfört med 5cm? Jag har inte sett kabellyftare i verkliga livet men jag har nog intrycket att dom är närmare 10 än 5cm?! Stort tack för att du delar med dig!
  25. Här finns det en https://amcoustics.com/tools/amroc?l=635&w=365&h=250&re=EBU listening room Jag har dock inte använt den i någon större utsträckning utan lyssnat mig fram. Spelar lite basig musik och går runt i rummet, så hittar jag lätt noder. Det ligger en ca 140cm från väggen bakom högtalarna tex. Det gäller att ha koll på noder mellan golv och tak också. Så när man går runt så gäller det att lyssna i rätt höjd. Avståndet mellan tak och golv är ju i princip alltid det kortaste. Och det är rätt svårt att göra nått åt. 20 cm absorbenter i taket som hänger 10cm ner från taket är inte realistiskt. Så man får anpassa sig efter vad rummet ger.
×
×
  • Create New...