Jump to content

Steelberry

Medlem
 • Posts

  30
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Steelberry

 1. En recension som ovan så ger meningen om ceder och viol mig väldigt lite. Det som däremot ger mig nått är möjligen vad vinet passar till - om jag provar själv och håller med. Med tiden så kanske jag lär mig vilka recensenter som jag kan lita på. Vad gäller hifi så litar jag någorlunda tex på Tomas & Stereo men inte alls på Darko. För mig är trovärdiga recensenter bästa vägledning till nya inköp. Lyssna i butik eller hemma hos beg. säljare ger väldig lite enligt min begränsade erfarenhet.
 2. Jag kan gissa att fönstret i väggen bakom högtalarna "släpper ut" lite bas. Bass traps i hörnen borde göra nytta i detta fall. Jag kan gissa att basen ändå hänger kvar en stund jämfört med mellanregister och diskant. En vattenfallskurva visar ju det; tror inte du visat någon sådan.... Jag som också har en betongbunker fick inte lugn i ljudbilden förrän jag hade 16cm absorbenter på väggen bakom högtalarna. Basen reflexen påverkade även mellanregister som gjorde att flytta huvudet några cm gjorde skillnad. Inte kul.
 3. Colin Stetson, New History Warfare Vol. 2 Låter lite som man kastar ner en saxofon i gapet på en dinosaurie och Max Richter kryper efter för att hämta upp den men kommer på att göra musik under tiden.... Primal urkraft! Och karlen använder cirkulär andningsteknik så det tystnar aldrig. Har man sedan med Laurie Anderson att läsa lite texter så kan det inte gå fel....
 4. Eller kanske en filt lagd ovanpå när man finlyssnar. Jag hade ett träbord i en tidigare set up på samma plats och filt gjorde skillnad.
 5. Det finns ett enda riktigt redigeringsystem för DSD; Sonoma. Men det är väldigt svårjobbat och basalt enligt utsago. Den digitala bearbetning som man gör med i princip all musik idag med PCM går inte. Tascam är ett oerhört basic redigeringsprogram men duger inte till att göra "skivor". Paul M ovan hävdar dock att inspelning i DSD och sedan konvertering till PCM för mix och redigering och sedan konvertering tillbaka till DSD har många fördelar jämfört med en ren PCM process. Dessutom har han nämnt att han har en ny högkvalitativ konverteringsprocess från DSD till PCM på gång.
 6. Du har helt rätt, jag tänkte lite konstigt... Det finns även membran och diafragmatiska absorbenter för bashantering. Diafragmatiska är nån mer verksam variant på membran. En större låda liknande sluten högtalarlåda med olika fack. Vissa tomma, andra fyllda med aktivt kol-pellets. Dom verkar mer bredbandigt i basregistret så dom är mer förlåtande än helmholtz. Men det blir tunga och skrymmande pjäser och det räcker inte med en enda.
 7. Diffusers är nästa steg. Min tanke har varit att få till dämpning först, framförallt i basregistret, och diffusers sedan. Diffusers kommer ju inte så långt ner i frekvens utan att bli väldigt stora, jämfört med absorbenter. Och inte ens absorbenter kommer ner under 80Hz. Men visst är rummet relativt dött i ena änden. För dött för vissa skulle jag tro men ok för mig. Men andra änden, bakom lyssnaren har mer normal rumsakustik, så lite balanserar det. Diffusers i taket är en tanke. Det skulle gå att fästa dem i taket eller kanske slå upp reglar. Inte blir det vackert iallafall... Men först blir det nog på väggen bakom högtalarna. Har jag väl skaffat några diffusers så kan jag experimentera. Wing verkar intressant men jag känner inte till priset - jag är rädd att det ligger utanför min budget.
 8. Det står en tunnare absorbent i fönstret framme till vänster som går ganska högt (ej i bild). Det står en skumgummiabsorbent framför iMac:en på skrivbordet. Den gör faktiskt skillnad nu på steg 6. Jag planerar att klä om alla paneler till att bli samma tyg och färg. Idag är det lite huller om buller. Och sedan skruva fast de översta panelerna i väggen så dom inte måste stå lutade. Jag tappar ca 2x15 cm i bredd idag. Man vinner inga inredningspriset med dessa paneler - men jag kan inte gå tillbaka.
 9. Vad skulle hända vid 10cm jämfört med 5cm? Jag har inte sett kabellyftare i verkliga livet men jag har nog intrycket att dom är närmare 10 än 5cm?! Stort tack för att du delar med dig!
 10. Här finns det en https://amcoustics.com/tools/amroc?l=635&w=365&h=250&re=EBU listening room Jag har dock inte använt den i någon större utsträckning utan lyssnat mig fram. Spelar lite basig musik och går runt i rummet, så hittar jag lätt noder. Det ligger en ca 140cm från väggen bakom högtalarna tex. Det gäller att ha koll på noder mellan golv och tak också. Så när man går runt så gäller det att lyssna i rätt höjd. Avståndet mellan tak och golv är ju i princip alltid det kortaste. Och det är rätt svårt att göra nått åt. 20 cm absorbenter i taket som hänger 10cm ner från taket är inte realistiskt. Så man får anpassa sig efter vad rummet ger.
 11. Som Sprudel säger, jag tänker att reflexen blir inte så stor för de lägre frekvenserna då dom går rakt igenom rutan. Vad gäller ström så har jag Supra grenuttag och sladdar, men inte till försteget. Har dock inte jordat uttag i väggen. Jag skulle kunna installera en kabel till elcentralen med egen säkring men jag måste anlita elektriker, så det får vänta lite.
 12. Rummet är 6,35m x 3,8m (vardagsrummet). Betong i tak, vägg och golv. Fönster nästan hela väggen 3m bakom lyssnaren. Skulle tro att fönstren släpper ut basen rätt bra. Mellanregister och diskant reflektioner är inte helt påtagliga men en tjockare gardin är tanken att skaffa. Diffusorer går inte att ställa upp bakom lyssnaren tyvärr. Helt opraktiskt. Lyssningsposition 3,4m från väggen bakom högtalarna, så nästan helt i mitten av rummet. Vilken borde vara en dålig position för bas men det är i princip så bra det går. Det finns 3 dörrhål var av ett ända upp till taket, samt fönstren som gör att basen inte byggs upp så mycket skulle jag tro. Hur laddar jag upp en bild?
 13. Intressant. Jag ska lyssna efter det - har inte tänkt på det. Men jag skulle tro att jag inte är där ännu. Nått att se fram emot. Men det känns också som att det börjar bli noga med inspelningen. Redan för steg 5 är det inte alla som levererar. Akustisk inspelning är oftast bättre.
 14. Jag flyttade runt högtalarna i rummet en del i början, rensade allt för att få yta och insåg - wow, sound stage är inte bara massa snack. Avståndet till väggen bakom högtalarna har jag ökat i några steg, men det kräver sin möblering. Jag har 180 cm från baffel till bakre vägg nu. Toe-in är också nått jag justerat. Mina gamla högtalare stod nästan helt rakt fram och fick bra djup med det. Men mina Canton är riktade nästan 45 grader in för max djup. Rakt fram eller bara lite lät inte alls bra. Jag sitter ganska nära. Jag ska prova lite mer rakt fram igen nu när sista panelerna kom på plats.
 15. Prylar: Supra grenuttag och sladdar till effektsteg. Qobuz i en Macbook Pro 2010. Ska byta hårddisken mot SSD i helgen. Går på knäna. SoundID Reference, room correction MOTU M4 ljudkort. 4 in 4 ut. Gjort för musikproduktion vilket jag sysslar med som hobby. Kostar kanske 2500kr. Finns billigare men är bara steget över. iFi reclocker micro USB 3 Audioquest USB kabel, Carbon Supra EFF-ISL RCA Dynavox rör-försteg TPR-1 Audioquest Yukon RCA XTZ Edge A300 i monoblock läge. Tror det är marknadens billigaste monoblock. Supra Annorum XL biwire 4m Canton Reference 7, gamla serien från 2005 eller så. Ena mellanregistret har släppt lite från gummiringen. Bilder kommer senare....
 16. Det finns flera trådar här på forumet som beskriver författarens och dennes systems utveckling. Många intressanta läsningar och mycket att lära sig av. Mitt egna system tämligen blygsamt i detta sammanhang och min resa har hittills varit ganska kort så jag känner inte riktigt att jag har så mycket att dela med mig av. Men det jag vill skriva om här är min erfarenhet av sound stage. OK, jag vet ett engelskspråkigt uttryck men jag har inte nått bättre på svenska. Vi pratar om hörupplevelsen av att ljudet låter realistiskt i tre dimensioner: höger-vänster, fram-bak. Jag skulle vilja beskriva en anläggnings förmågan att producera sound stage i flera steg: 1. Mono. Tänk köksradion. Ljudet kommer ifrån en bestämd plats i rummet. OK, ekar det mycket kan det vara svårt. 2. Svennebanan-stereo. Två högtalare placerade i rummet där det råkade finnas plats för en högtalare, ibland tom på olika höjd. Rummet fylls av ljud men lite mer obestämt var ifrån. 3. Basal stereo. Högtalarna och lyssningsplatsen är en liksidig triangel eller nästan. Man får nu en en-dimensionell stereobild där ljud kan placera sig från höger, mitt till vänster. Kanske ingen större precision men ändå. Som en scen med ridån neddragen och musikerna placeras längs scenkanten. 4. Fantom center. Nu börjar det hända grejer. Det som är i mitten börjar få en känsla av realism. Som om ridån dragits isär lite. De musiker som står i mitten backar lite bakåt in på scengolvet, bakom högtalarna. Allt på sidorna är fortfarande placerat längs scenkanten. För detta krävs enligt min erfarenhet att ytan mellan lyssningsplatsen och högtalarna är tämligen fri och att högtalarna är ungefär i öronhöjd i en ungefär liksidig triangel. 5. Sound stage. Nu kommer även sidopanorerade ljud bakom högtalarna och mitten är tydligt och rejält bakom högtalarna. Desto mer sidopanorerade ljudet är ju längre fram upplevs ljudet komma ifrån, lite som formet av ett V. För detta krävs att alla komponenter i anläggningen har lite kvalitet. Det duger inte med kompaktanläggningen från Expert för 1800kr 1984. Framförallt högtalarna. Men heller inte sladdar för 20.000 är nödvändiga. Det som är enligt min erfarenhet nödvändigt, men här kan jag ha fel det har sagts mig finnas undantag: utrymmet mellan och bakom högtalarna måste vara ganska fritt. Lite saker på golvet kanske men att ställa högtalarna nära väggen bakom gör att sound stage blir väldigt grund. Fyll utrymmet med massor av rack upp i öronnivå så blir det heller knappt något djup i ljudbilden. Då menar jag att ljudet verkar då komma från högtalarna eller på linjen mellan dem. Med ett lyckat sound stage är det som att högtalarna försvann. Ljudet verkar komma från en plats bakom högtalarna. Med enklare komponenter blir sound stage mer som en triangel i djupet. Med bättre så blir det mer som ett brett U. 6. Holografisk sound stage. Med lite bättre komponenter så framträder tydligare nivåer av djup. Man kan börja höra att flöjterna sitter bakom altfiolerna tex. Det är här nånstans jag befinner mig. För att ta mig hit så krävdes 8 akustikpaneler totalt. Jag hade 4st vid steg 5. Reflexer från sidorna måste hanteras i mitt rum som är 3,8m brett med betongväggar. Likaså väggen bakom högtalarna måste dämpa framförallt basen. Men även kablar gjorde sitt till samt en rör-förförstärkare samt mono-block slutsteg. Hela förstärkarpaketet kostar ca 15.000kr nypris så det är ändå i juniorklassen. Men tack vare paneler och kablar i rimlig kvalitet samt givetvis placering och möblering i rummet kom jag hit på halvannat år. Jag ser fram emot att få mer precision i djupet. Precision i sidled upplever jag väldigt bra redan så ännu bättre kan jag inte hoppas på men troligen där också. Bättre DAC är helt nödvändigt för mitt nuvarande är verkligen i budgetklassen. Bättre dator/streamer är också planerat. Samt diffusorer (quadratic diffusers). Det lutar mot hemmabygge precis som hälften av absorbenterna. Jag är nyfiken på om ni har liknande eller andra tankar och erfarenheter av sound stage. Dessutom är jag nyfiken på steg 7? Vad händer med ljudbilden då och vad krävs för att komma dit? För jag kan ju knappast vara vid slutstationen... Jag trodde många år att steg 3 var slutstation. Men oj så fel jag hade.
 17. Håller helt med. Långtidslyssning, dagar, veckor gör att man lär sig känna ljudbildens egenheter på ett annat sätt än korttidstester. När jag ändrar i min set-up brukar det ta några veckor minst innan ljudet satt sig i öronen. När jag gjorde en större ommöblering tog det minst 6 veckor innan jag hittat hem. Men jag osäker på om det är så lätt att dra tvärsäkra, jämförande slutsatser, 4 veckor med en högtalarkabel och sedan 4 veckor med en annan. Men efter en sådan period borde man vara väl rustad för en mer jämförande korttidstest.
 18. Jag har lyssnat på många, många tester av kompressorer, EQ, synthar etc på Youtube. Egentligen rätt snarlikt: att höra nyansskillnader. Enligt min erfarenhet fungerar rena blindtest rätt dåligt. Bättre är: nu spelar vi A, nu spelar vi B, nu spelar vi C, nu spelar vi B igen. Alltså att man vet när man byter och till vilken. Givetvis vet man inte vilken A, B resp. C är. Då har man en chans att hitta likheter och skillnader. Hörselminnet är ganska kort så att lyssna 3 minuter och sedan byta gör det svårare IMHO att verkligen jämföra. Det finns ju så otroligt många parametrar att lyssna efter och jämföra, så rätt snabba byten (10-30sekunder) gör det lättare att orientera sig. Dessa snabba byten av kablar blir förstås väldigt svårt att lösa praktiskt. Att spela in ljudet och klippa ihop resultatet är en lösning. Alla får ju samma "degradering" av inspelningen. Kanske inte funkar i alla situationer eller kanske inte alls i detta sammanhang. Rena bildtest där man inte vet när och till vad man byter blir mer en test av lyssnaren än av testobjektet. För mycket press och psykologi. Det är snarare då inbillningen börjar bli en faktor. Känslorna är helt enkelt viktiga när vi lyssnar. Det just det som man bortser vid fullständiga blindtester och det är där man går bort sig, enligt mig. Hela övningen med att lyssna på musik är en helt och hållet subjektiv och känsloladdad aktivitet. Att helt bortse från det och enbart använda blindtester och mätinstrument är fel väg IMHO. Jag har tränat min förmåga till kritiskt lyssnade i många år. Jag måste kunna lita på mina öron. Alternativet är nästan paranoiskt. Blindtester och mätningar är givetvis bra komplement och verkligen inte oviktiga - men med en öppet sinne och ödmjuk inställning så måste min subjektiva upplevelse komma först. Så tänker jag...
 19. Jag skaffade en rör-förförstärkare nyligen och fick då ett problem. Mina slutsteg har auto power men rörförsteget har det inte. Det verkar finnas olika skolor men att låta elektronik stå kontinuerligt på säger många inte är ett problem, det "sliter" inte på kretsar. Om man bortser från energikonsumtion, vilket man kanske inte bör göra i dessa dagar. Men rör? Kortar man inte livslängden där? Jag har flera gånger glömt stänga av rör-steget när jag går och lägger mig vilket ger 7h drifttid i onödan? Eller? Hur resonerar ni? Vad har ni för erfarenheter?
 20. Tanken har slagit mig också. För jag har resonerat som att en bra USB kabel minskar överföringsfelen (för ljudöverföring via USB har ju ingen felhantering) och så tänkte jag "hur mycket fel kan det vara?". Alla vet ju hur det låter med digitalt glitch. Det är ju inget som smyger fram. Byter man ut ett maxvärde mot ett min värde blir det en rejäl knäpp. Ett enda sample. Så överföringsfelen borde rimligen ligga på en låt nivå. När jag uppgraderade till Supras 350kr kabel blev det en tydlig förbättring. Då mellan en störande iMac och ett budget-ljudkort. Så det kändes som logiskt att det fanns potential att förbättra överföringen. Och när jag uppgraderade till lite bättre ljudkort (fortfarande budget-nivå) blev heller skillnaden inte lika tydlig, men fortfarande där. Så min tanke blev då att behovet att bra USB kabel minskade med kvaliteten på det som sitter i vardera ände. Men när jag läser era upplevelser som är på en helt annan nivå pris/kvalitetsmässigt då tror jag inte det resonemanget håller. Sedan kan man spekulera i jitter men då borde ju mottagaren av hög kvalitet kunna fixa till det ... I slutändan har jag nog ingen aning om varför olika USB-kablar låter olika. Det är liksom utanför min kompetens (jag är ju bara systemare). Jag kan bara konstatera vad mina öron hör.
 21. Mitt Liv med Eva Dahlgren från plattan Ung och Stolt från 1987. Mästerligt inspelad av Lennart Östlund. Enkelt arr med piano och mellotron (den bandbaserade samplern från slutet 60-tal). Texten och framförandet griper tag i hjärtat där jag befinner mig i livet.
 22. Det var den filmen jag tänkte på när jag gjorde mitt inlägg ovan. Jag förstår nog inte allt och den är kanske inte helt uttömmande för ämnet musiköverföring av hög kvalitet. Men jag har tidigare mest tänkt på elektricitet som en vattenslang. In med en vattendroppe (elektron) i ena änden och ut med en i andra. Helt fel mao.
 23. Kanske långsökt och irrelevant men mineralhaltig sten i betongen och kanske armeringsjärn? Generellt så är väl tweaken att lyfta kablar från golvet ganska ovanlig så om det överhuvudtaget ger nåt så är det rimligen väldigt liten effekt, kanske kan bara uppfattas med de mest högupplösta systemen. Hade det varit en stor skillnad hade fler gjort det tänker jag....
 24. Nu har jag själv en organiserad kabelsallad men om man betänker att energiöverföringen mest sker i fältet runt kabeln, inte inuti kabeln så känns det inte längre helt ologiskt att en "fritt" hängande kabel med likformig omgivning kan eventuellt ha en fördel mot en kabel som har luft på halva och parkett/matta/sten på andra halvan. Min kunskap om elektriska fält och enegiöverföring är på gymnasie och Youtube-nivå så jag kan vara helt ute och cykla. Men å andra sidan verkar en vanlig universitetsfysikkurs inte inbringa en slutgiltig kunskap i området ljudöverföring-på-hög-nivå heller.
 25. Som rubriken säger. 0,8 eller 1m
×
×
 • Create New...