Jump to content

Neve

Medlem
 • Posts

  176
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Neve

 1. Jag provade och lyssnade på kablar under flera år. Jag tyckte nog att kablar var det svåraste att hitta ”rätt” balans på, så när jag lyssnade på Transparent och tyckte allt föll på plats. Överlägset med audiofila substantiv för pengarna gentemot allt annat jag provade i liknande prisklass. Så köpte jag dem rakt av till hela systemet. Har provat lite annat efter men det är bra bekvämt med samma märke i hela systemet. Jag köpte dem från USA på den tiden de var relativt ”billiga”. Jag är sugen att uppgradera, och lyssna på andra märken, men jag kommer att hamna på 6-siffrigt belopp så jag drar mig för det.
 2. @calle_jr, @Strmbrg! Intressant. Detta är ett ämne jag tycker är oerhört intressant, men tyvärr inte lagt ned tillräckligt med tid på att studera. Fysikens lagar kan vi inte rå på, men jag inser att det är oerhört mycket mer komplext än min generalisering.
 3. Word👌. Har numer 107dB/W/m med en 8W förstärkare. Känner att den inte orkar riktigt. Men är övertygad om att det beror mer på konstruktion än effekt. Har börjat läsa/lyssna och rikta in mig på konstruktionstyper nu snarare än effekt.
 4. Om jag inte är helt ute och cyklar är det fysikens lagar som styr hur mycket ljudtryck faller relativt avstånd oavsett källa!? 3dB/fördubbling av avstånd i ett reverberande rum. 6dB i ett icke reverberande. Har själv haft dipoler och håller med om att man upplever att rummet fylls på ett annat sätt.
 5. Ok. Kan hålla med om att just cloufiltren inte gjorde jättemycket hos mig heller. däremot nätkablarna. Men jag hoppas någonstans att ni ändå förstår min poäng. vi tyckte och tänkte och visste bäst. Logiskt hade vi ju rätt. Dumförklarade Anders på hifistället i princip. Gissa vem som skrattade när vi köpte kablarna… Det här blir mitt sista inlägg i denna eviga dans runt kabeldiskussion(hoppas jag) för den leder aldrig någonstans bra. När jag köpte min dac med inbyggt försteg rog jag bort försteget i hopp om färre burkar och fjärrkontroll(volym) via app. Ljudet är i princip identiskt vad jag kan höra. Men efter ett tag känner jag att jag inte känner mig lika engagerad, berörd av musiken. T.o.m min fru som idiotförklarat mig emellanåt genom åren tyckte det lät tråkigt(hon hade ingen aning om att jag ändrat något). Skillnad, ja. Mätbart, tveksamt. När man spelar in musik i studio så spelar vissa in närmickat i hårt dämpade rum. För att sedan lägga på reverberation, rumsklang. Tar man bort all reverberation så låter det gärna dött och kliniskt. Med reverberation upplever man det som att musiken blommar ut och ”lever” mer. Är det mer musikaliskt? Givetvis inte. Upplevs det som mer musikaliskt? Absolut. nej, jag drar inga direkta paralleller.
 6. Lite sent inhopp, men jag skulle vilja citera @bigblue från tidigare i denna tråd. på den tiden dyra strömkablar räknades som ormolja så lånade jag och en god vän hem en electrocompaniet och en Harmonic technology strömkabel småskrattandes och hånleende. Vi visste att det inte skulle bli någon skillnad eftersom det var helt befängt. vi satt bara och stirra på varandra när vi hade kopplat in dem. Strax efter hade vi båda bytt upp samtliga kablar och cloufilter till allt, utom mitt försteg som hade separerat nätdel och lät stumt med de kablar och filter vi provade. Med det sagt, det skadar aldrig att prova. Förutom ekonomiskt förstås😊
 7. För att återgå till ämnet; Svärta = snr, signal to noise ratio är högst mätbart. om de flesta förstår ett ord, så känns det som ett utmärkt ord.
 8. Hjärtliga gratulationer! Både imponerande och vacker spelare. Får för mig att den tillsammans med pass och AVG låter magiskt.
 9. 😊 Självklart, finns det den typ av störningar som en balanserad ”funktion” kan släcka ut kan skillnaden bli stor. Mitt gamla riia hade troligtvis låtit bättre om det varit balanserat. Jag har bara aldrig själv hört skillnaden förutom signalförstärkningen i hifi. Troligtvis för att inte tillräckligt med störningar har funnits vid de tillfällen. Däremot på scen och i studio har det varit natt och dag. Ibland har jag t.o.m fått skicka signalen via en DI och balanserat upp signalen för att bli av med störningar. En starkare signal kan i vissa bara det göra väsentlig skillnad. På min DAC kan jag dämpa utsignalen -6db samt -12db vid behov. I mitt system idag har jag den normalt på -6. Men på vissa produktioner låter det nästan platt och tråkigt i jämförelse med om jag kör odämpat. Öppnar upp, bra dynamik och väldigt tydlig ljudbild. Ett par album har odämpat låtit nästan överstyrt och grötigt, obehagligt men bra på -6(tjatar på auralic att lägga till -3db😁då det hade funkat bättre tror jag över lag)
 10. Tack så mycket @LPL. Ska experimentera lite och se vad som funkar bäst.
 11. Jag tror många automatiskt tror att det är bättre med balanserat än obalanserat då det används professionellt. I teorin är det ingen som helst skillnad i ljud(utom +6db signal, +3db ljud). Givet förutsatt att det inte finns störningar som behöver släckas ut. Det går inte riktigt att jämföra störningar hemma som ens system utsätts för mot t.ex en konsertsal där man plockar ström från ett gäng olika faser, har stora dimmers(kanske börjar försvinna iom led). Väldigt långa kabeldragningar. En kilometer mikrofonkablage. 10-12 kanaler med fantomspänning etc etc. jag har själv aldrig lyckats höra någon vinst med balanserad kabel i ett hifisystem. Garanterat finns behovet i vissa fall. Jag tycker allt att det är gott om värme i ofärgat ljud(live utan förstärkning är väl det närmsta ofärgat!?) kan vara så att vissa tycker om att detaljerna gärna blir tydligare om man tar bort lite av värmen. Men det är ren spekulation från min sida.
 12. Jodå. Och nu när du nämner det så inser jag att jag nog får skicka signalen via 3,5mm direkt till förstärkaren. jag hade för mig att det gick att streama ett gäng olika brus via streamingtjänster, men hittade inget när jag sökte. Eller kanske det går att skicka via usb till DAC!?
 13. Hej igen! har nu införskaffat mik och rew. Är det någon som vet vart jag hittar olika brus?
 14. Ooh! Stabilt. Kul att se en integrerad i den viktklassen. Och jättekul att du går lite utanför den breda vägen till välljud.
 15. Vackert! Är det en spirit V? Är väldigt nyfiken på den. köpte du den i Sverige?
 16. Auralic Aries mini med sbooster säljes. originalförpackning finns 4500kr
 17. Ajaj! Lider med er. Ja, se upp med mögel. Det är inte att leka med
 18. Man kan inte annat än känna lite avundsjuka. Jag är alldeles för polyamorös…
 19. Enormt stort tack till dig @P-pan för detta reportage. Och inte minst de oerhört vackra bilderna. nästa år får man nog se till att närvara på detta event.
 20. Hade deras toppmodell precis innan de fick sitt nuvarande utseende. Pentagon eller hexagonformade. De lät fantastiskt och detaljerat utan tillstymmelse till vasshet. Om jag förstått det rätt så försökte man även lansera 16 2/3 varvs skivspelare i bilar. Chrysler kanske!?
 21. för det första; oerhört läckra bilder👍. Och den där low, medium, high funktionen verkar perfekt att ha. Som sagt, vid olika typer av lyssning. Watt är väl egentligen bara arbetseffekten förstärkaren klarar innan signalen får en given % distorsion. Tror man får skilja på antal watt och gainstruktur. Watten är inte alltid i korrelation till gainen i en konstruktion. Om jag förstått rätt så är det spänningen som ligger mot effektförstärkaren som avgör hur hög gain, eller hur hög volym som levereras ut mot lasten(högtalarna). Och strömstyrkan ger kraft/dynamik etc. Vid låg last(färre ohm) måste mer ström till och därför fler watt. Högre watt ger inte per definition bättre ljud. Men en förstärkare som kan lämna högre ström vi samma spänning och last utan för hög distorsion har då högre watt/effekt utan för hög distorsion. men då skulle jag vilja fråga någon mer påläst; enligt ohms lag så ger en viss spänning mot en viss last en given strömstyrka. Vad gör att en ”kraftigare” förstärkare kan ge mer kraft vid samma spänning och last?
 22. Jag skulle vilja börja med att för bara ett par år sedan var jag helt säker på att jag aldrig skulle vandra denna väg, med horn och fleawatt, även om det alltid fascinerat mig så har jag alltid dragits åt låg verkningsgrad och muskelsteg. Kanske är det åldern… Avantgarde är troligen Hifi-forumens absolut mest hatade och älskade högtalare. Så, nu har de varit uppe ett par dagar. Det kommer att ta ganska lång tid innan jag kan utvärdera fullständigt. Tillverkaren säger att de bör spelas 40 timmar innan seriös lyssning. 200 brukar ju vara något slags standard. Sen är det många erfarna Avantgardister som påstår att de släpper riktigt efter först ett par tusen timmar, vilket spontant känns orimligt, men jag har ju tvivlat förr… Dessutom är mitt steg inte bra matchning då det är alldeles för högljutt på tomgång vilket gör ”enkel”, naken musik i princip olyssningsbart pga surr. Dsp/x-over är på 0 etc. Varning! Risk att låta som en försäljare nu Slänger på Trentemöller för att värma upp systemet lite. Jag har många oj och wow genom åren, men inget riktigt haktapp sedan jag hörde Linn’s tyngsta system på tonläget och själv ägde Mirage, perreaux och McGormack. Men där var det. Det berömda haksläppet. Enormt och massivt. Botten jag tidigare gnällt på att den saknats..nu skakar rummet. Men det som slår mig mest, eftersom jag bara lyssnat på AG i butik och jag läst såå många som klagat på hård/vasshet, är hur sammetslent ljudet är, samtidigt som mängden av detaljer är slående. Detaljer jag bara hört en förnimmelse av är nu självklara. Killgissar lite nu men mjukheten är snarare renhet. Har nästan bara lyssnat på elektronisk musik hittills då jag inte kan sluta + att akustisk musik inte funkar lika bra pga surret, tänkte köra lite rock idag. Med Responsen hade jag en fantastisk ljudbild, nu har jag en hel ljudvärld. Hittills är de väldigt grandiosa i ljudet och trots renhet/mjukhet finns oerhört med dynamik när det behövs. Inga blyga violer direkt. De spelar stort, rent och väldigt detaljerat och oerhört luftigt, samt dynamiskt. Lyssnade på ”Grimasch om morgonen” med Vreeswijk efter ca 1 timme. Gitarren fantastisk, men rösten hård, vass och kantig(blir nervös, älskar denna genrer). Lyssnade igen nu imorse efter 10-12 timmar och nu låter även rösten fantastisk(puh). Jag har som sagt en resa innan jag kan utvärdera och landa ordentligt. Innan kände att systemet fick jobba lite för hårt när jag spelade högt. Spelar jag högt nu känns det totalt effortless. En spontan och grov jämförelse mellan dessa och response är att med responsen är musiken hemma i vardagsrummet, och nu är jag framför scenen på konsert. På gott och på ont.
 23. Är det den vita stående ”sagemcom” månne? Har jobbat mycket mot den. Rena skämtet i dagsläget i.m.h.o. De har fått iordning på många barnsjukdomar och den har säkert sina fördelar. Men kompabiliteten och stabiliteten har varit mycket problematisk. Jag kör med den gamla technicolor xtreme vilken jag tycker är den bästa de haft.
×
×
 • Create New...