Jump to content

Neve

Medlem
 • Posts

  176
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Neve last won the day on October 9 2021

Neve had the most liked content!

Recent Profile Visitors

678 profile views
 1. Jag provade och lyssnade på kablar under flera år. Jag tyckte nog att kablar var det svåraste att hitta ”rätt” balans på, så när jag lyssnade på Transparent och tyckte allt föll på plats. Överlägset med audiofila substantiv för pengarna gentemot allt annat jag provade i liknande prisklass. Så köpte jag dem rakt av till hela systemet. Har provat lite annat efter men det är bra bekvämt med samma märke i hela systemet. Jag köpte dem från USA på den tiden de var relativt ”billiga”. Jag är sugen att uppgradera, och lyssna på andra märken, men jag kommer att hamna på 6-siffrigt belopp så jag drar mig för det.
 2. @calle_jr, @Strmbrg! Intressant. Detta är ett ämne jag tycker är oerhört intressant, men tyvärr inte lagt ned tillräckligt med tid på att studera. Fysikens lagar kan vi inte rå på, men jag inser att det är oerhört mycket mer komplext än min generalisering.
 3. Word👌. Har numer 107dB/W/m med en 8W förstärkare. Känner att den inte orkar riktigt. Men är övertygad om att det beror mer på konstruktion än effekt. Har börjat läsa/lyssna och rikta in mig på konstruktionstyper nu snarare än effekt.
 4. Om jag inte är helt ute och cyklar är det fysikens lagar som styr hur mycket ljudtryck faller relativt avstånd oavsett källa!? 3dB/fördubbling av avstånd i ett reverberande rum. 6dB i ett icke reverberande. Har själv haft dipoler och håller med om att man upplever att rummet fylls på ett annat sätt.
 5. Ok. Kan hålla med om att just cloufiltren inte gjorde jättemycket hos mig heller. däremot nätkablarna. Men jag hoppas någonstans att ni ändå förstår min poäng. vi tyckte och tänkte och visste bäst. Logiskt hade vi ju rätt. Dumförklarade Anders på hifistället i princip. Gissa vem som skrattade när vi köpte kablarna… Det här blir mitt sista inlägg i denna eviga dans runt kabeldiskussion(hoppas jag) för den leder aldrig någonstans bra. När jag köpte min dac med inbyggt försteg rog jag bort försteget i hopp om färre burkar och fjärrkontroll(volym) via app. Ljudet är i princip identiskt vad jag kan höra. Men efter ett tag känner jag att jag inte känner mig lika engagerad, berörd av musiken. T.o.m min fru som idiotförklarat mig emellanåt genom åren tyckte det lät tråkigt(hon hade ingen aning om att jag ändrat något). Skillnad, ja. Mätbart, tveksamt. När man spelar in musik i studio så spelar vissa in närmickat i hårt dämpade rum. För att sedan lägga på reverberation, rumsklang. Tar man bort all reverberation så låter det gärna dött och kliniskt. Med reverberation upplever man det som att musiken blommar ut och ”lever” mer. Är det mer musikaliskt? Givetvis inte. Upplevs det som mer musikaliskt? Absolut. nej, jag drar inga direkta paralleller.
 6. Lite sent inhopp, men jag skulle vilja citera @bigblue från tidigare i denna tråd. på den tiden dyra strömkablar räknades som ormolja så lånade jag och en god vän hem en electrocompaniet och en Harmonic technology strömkabel småskrattandes och hånleende. Vi visste att det inte skulle bli någon skillnad eftersom det var helt befängt. vi satt bara och stirra på varandra när vi hade kopplat in dem. Strax efter hade vi båda bytt upp samtliga kablar och cloufilter till allt, utom mitt försteg som hade separerat nätdel och lät stumt med de kablar och filter vi provade. Med det sagt, det skadar aldrig att prova. Förutom ekonomiskt förstås😊
 7. För att återgå till ämnet; Svärta = snr, signal to noise ratio är högst mätbart. om de flesta förstår ett ord, så känns det som ett utmärkt ord.
 8. Hjärtliga gratulationer! Både imponerande och vacker spelare. Får för mig att den tillsammans med pass och AVG låter magiskt.
 9. 😊 Självklart, finns det den typ av störningar som en balanserad ”funktion” kan släcka ut kan skillnaden bli stor. Mitt gamla riia hade troligtvis låtit bättre om det varit balanserat. Jag har bara aldrig själv hört skillnaden förutom signalförstärkningen i hifi. Troligtvis för att inte tillräckligt med störningar har funnits vid de tillfällen. Däremot på scen och i studio har det varit natt och dag. Ibland har jag t.o.m fått skicka signalen via en DI och balanserat upp signalen för att bli av med störningar. En starkare signal kan i vissa bara det göra väsentlig skillnad. På min DAC kan jag dämpa utsignalen -6db samt -12db vid behov. I mitt system idag har jag den normalt på -6. Men på vissa produktioner låter det nästan platt och tråkigt i jämförelse med om jag kör odämpat. Öppnar upp, bra dynamik och väldigt tydlig ljudbild. Ett par album har odämpat låtit nästan överstyrt och grötigt, obehagligt men bra på -6(tjatar på auralic att lägga till -3db😁då det hade funkat bättre tror jag över lag)
 10. Tack så mycket @LPL. Ska experimentera lite och se vad som funkar bäst.
 11. Jag tror många automatiskt tror att det är bättre med balanserat än obalanserat då det används professionellt. I teorin är det ingen som helst skillnad i ljud(utom +6db signal, +3db ljud). Givet förutsatt att det inte finns störningar som behöver släckas ut. Det går inte riktigt att jämföra störningar hemma som ens system utsätts för mot t.ex en konsertsal där man plockar ström från ett gäng olika faser, har stora dimmers(kanske börjar försvinna iom led). Väldigt långa kabeldragningar. En kilometer mikrofonkablage. 10-12 kanaler med fantomspänning etc etc. jag har själv aldrig lyckats höra någon vinst med balanserad kabel i ett hifisystem. Garanterat finns behovet i vissa fall. Jag tycker allt att det är gott om värme i ofärgat ljud(live utan förstärkning är väl det närmsta ofärgat!?) kan vara så att vissa tycker om att detaljerna gärna blir tydligare om man tar bort lite av värmen. Men det är ren spekulation från min sida.
 12. Jodå. Och nu när du nämner det så inser jag att jag nog får skicka signalen via 3,5mm direkt till förstärkaren. jag hade för mig att det gick att streama ett gäng olika brus via streamingtjänster, men hittade inget när jag sökte. Eller kanske det går att skicka via usb till DAC!?
 13. Hej igen! har nu införskaffat mik och rew. Är det någon som vet vart jag hittar olika brus?
 14. Ooh! Stabilt. Kul att se en integrerad i den viktklassen. Och jättekul att du går lite utanför den breda vägen till välljud.
 15. Vackert! Är det en spirit V? Är väldigt nyfiken på den. köpte du den i Sverige?
×
×
 • Create New...