Jump to content

Josaa

Medlem+
 • Posts

  517
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  29

Everything posted by Josaa

 1. F-n! Jag titta på ELO tidigare men den var grön på min skärm! Respekt!
 2. Visuellt tänkte jag på Avalon med Roxy Music men dennör fel. Jag har provat allt jag kommer med ”fart” och ”snabb” dvs Rush, REO Speedwagon, Rocket Man (Elton), Jennifer Rush, Taylor Swift, Flash and the Pan, etc. Pain hade en låt som hette ”Full Speed Ahead”. Görna fler ledtrådar!
 3. Jag har också den i olika versioner som också har olika färg och låtar. Den nedre är min ”sönderspelade”.
 4. Rätt! Snyggt-jag hade en känsla av att den inte var för svår. Min första egna skiva-tyckte den var svinbra! Kan alla låtar
 5. Jag fick associationer till: immagination, ”in the heat of the night” men ser att det är fel
 6. Bra skrivet. Det enda jag inte håller med om är att högtalarna är mest avgörande vilket inte är förvånande med tanke på min Linn-bakgrund. Högtalaren och dess matchning till rummet har onekligen störst påverkan på ljudet men inte mest avgörande. Jag tycker det är klokt att börja med fundamentet i en anläggning om man vill ha bra balans. Bra rum, bra ström, bra bänk etc.. Sedan välja vilken källa som är viktigast i ens musiklyssnande. I vinylbaserade system blir skivspelare/arm/puppa samt placering och justering av densamma helt avgörande. En vinylrigg i toppklass kommer aldrig vara billig. I digitala system upplever jag att skillnaden mellan ”bra och bäst” idag är mindre och samma kanske gäller även för rullbandare? Har begränsad erfarenhet men levde en period med min fars Revox G36a som jag då tyckte lät fantastiskt även om den inte var dyr. Sedan kommer högtalare som måste fungera i rummet de skall spela samt ha en karaktär man gillar eller helst älskar. Högtalarvalet styr sedan vilken förstärkning som är passar. En dålig förstärkare är som att ha för mycket salt eller socker i en annars god rätt. Huruvida kabelval är en del av fundamentet eller en del av att hålla balansen vet jag inte. Kablar behövs dock och de har en påverkan. Det centrala är att bevara eller förstärka ett systems balans. De flesta av oss har säkert erfarit hur en kabel rättar upp balansen i ett system-”skillnaden” kanske inte var så stor men fundamental. Jag har aldrig ångrat en uppgradering av en signalkälla men har ångrat många högtalarköp. Man kan bygga välbalanserade och musikaliska system genom att börja på andra ställen (tex med en 300b förstärkare eller att bli kär i en speciell högtalare) men jag uppfattar att det är svårare. Enkla system är lättare att balansera men den ultimata potentialen är mindre.
 7. Det är också en högtalare som kan få dig att ”hoppa till” på mellanvolym. Jag är också positivt överraskad av hur tydligt och klart de låter på låg volym. Mycket nöjd så långt!
 8. Jag funderar på vad det är riktning i kontorssytemet. Kanske är det att det är internationellt: USA, UK, Danmark, Schweiz, Tyskland och Svensk bänk. Det jag lärt mig under de veckor jag haft Carmelsystemet är: - Hög upplösning i en högtalare är alltid bra. En hög upplösning är central för upplevelsen av ”rymd”. Även om Carmel inte är ”fullregister” så återskapas rummet bra tycker jag. Jag har dock tidigare haft system med hög upplösning men som har känts oorganiserade-tror då att skivspelare hade hög upplösning som resten av systemet inte kunde hantera. - Neutralitet i klang gör att man lättare försvinner in i musiken. Dock hoppar man över kassa skivor. Jag tror jag tidigare har fördragit ”varma” system som gör att det mesta låter bra. På mitt Linnsystem låter det mesta bra-även i Linn/Naim/Harbeth-systemet. - Brinkmann Edison mk2 är en grym grammofonförstärkare! Alla instrument får sin egen plats och rymd men det hela hänger ihop. Musiken blir intressant och det är svårt att slita sig. Även Phasemation var bra (för pengarna) men har inte samma kropp, öppenhet och spelglädje.
 9. Jag vet, det spårade ur…Började med att kom över ett par billiga Linn Kan mk1 med orginalstativ och billigaste Naim 90-serie. De högtalarna var inte tillräckligt bra och den skivspelare jag föll för ”passade inte in”. De beggade Wilson Duette jag provade var mycket trevliga med stort fylligt ljud (kändes verkligen fullregister) men de lät klart bäst en bit ut i rummet, deras storlek plus externa filter tar mycket plats. Vidare så lät de klart bäst med de dyra Nordost Odin kablarna. Bra ljud men för utrymmeskrävande och priset med kablarna (även om de var mycket rabatterade) blev väl saftigt för så gamla högtalare. Testade ju även olika förstärkare: blev golvad av Gryphon Essence! Helt otroligt naturligt ljud med full kontroll hela vägen men för mycket värme och plats. Kanske nåt för hemmet när Linnsystemet skall bytas ut… Testade LFD som lät bra men kändes dyr för det man fick i byggkvalitet och i jämförelse med Gryphon så var skillnaden stor. Ypsilon Phaethon var den integrerade som lät bäst. Ypsilon ljudet bara känns rätt. Fullständigt naturligt och lättflytande. Jag jämförde den med Gryphon Diabolo 120 som pockade på min uppmärksamhet med sin ösiga spelstil men som inte riktigt hade Ypsilons förnäma naturlighet. Ypsilon har också en fantastik byggkvalitet. YG Carmel 2 hade jag hört hos @Daniel när jag testade Brinkmann Balance mot Taurus. De imponerade så med sin upplösning och fullvuxna spelstil. De har också en sån där byggkvalitet som jag är en ”sucker” för-känns som en dyr schweizisk klocka. De spelade också vackert ihop med de Gryphon Essence som var verksamma då. Så tröttnade på att testa och fick möjlighet på en affär med Diabolo 300 och lätt beggade Carmels så slog jag till. För mig är det bra med ett bra testsystem i Stockholm city då jag håller på med lite utvecklingsprojekt och gillar tex kabeltester. Detta system kommer nog utgöra del av framtida utveckling av hemma systemet...
 10. Har även testat prototyp riior till framtida förstärkarprojekt. Praktiskt med att använda kontoret efter kontorstid.
 11. Nu har jag investerat i kontorssytemet. Det blev till sist YG Carmel 2 och Gryphon Diabolo! Har även fått tillbaka min Brinkmann Edison som nu är Mk2 och har nya rör. Detta är bra! Jag kommer skriva mer in hur det låter senare men jag kan säga att jag redan lärt mig mycket!
 12. Jag håller med dig @Apexorca i det du skriver ovan. Från att ha vandrat Linn-spåret i flera decennier har senaste årens breddning till flera system berikat mitt hifi-liv. Jag tror att hög grad av ”Neutralitet” i en anläggning över tid skaver minst men kanske inte alltid är så roligt. Det är jobbigt när ett system bara låter bra med vissa speciella inspelningar och stora delar av skivsamlingen låter mindre bra. Det som är hobbyn för mig är att ha kul, lära mig saker och utveckla anläggningen/arna mot att leverera allt högre grad av musikalisk tillfredställelse. Särskilt kul blir det när man plötsligt ”träffar rätt” med en högtalarplacering, en VTA-justering, en högtalar/förstärkare kombination, etc. Jag håller också med @Daniel om att fundamentet behöver vara på plats: för mig gäller det ström, rum, bänk och (kanske) kablar. Som Nelson Pass sa: ”We are in the entertainment business”…att bråka om olika uppfattningar är inte underhållande…
 13. Undvik den med mikro coh vattenkokare
 14. Jag har mätt störningar och belastning på olika faser 3 gånger och alla gångerna har fas 3 varit bäst för hifi..
 15. Jag funderade på att lägga upp en skiva med en musikklass som hade konsert i Smyrnakyrkan och som nån entusiast pressade kanske 100 vinyler av på 70-talet…hade dock förlagt den någonstans på vinden i ladan ….🤓
×
×
 • Create New...