Jump to content

LPL

Medlem+
  • Posts

    1 593
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    16

Posts posted by LPL

  1. 13 hours ago, AlfaGTV said:

    Nyfiken på om du föredrog FIR eller NOS? 
    Och, vad gör de båda coax-ingångarna olika?

    Det enkla svaret är att Soulnote inte stödjer NOS för DSD😊

     

    Såg att ”Direct” kopplar förbi kopplings-kondingen jämfört med ”Normal” så det kan säkert låta lite olika? Jag har inget direkt intresse av coax och inte heller någon transport med SPDIF längre så har inte heller lagt tid på att provat det.

  2. 19 hours ago, ishoot said:

    Med version 5.5.x av HQPlayer så har kravet av tung maskin minskat avsevärt.

    Jag har en dual boot med Windows och Ubuntu och kört HQPlayer 5 både som desktop och embedded. Det jag menar är att det är betydligt smidigare att bara köra Roon på den lilla NUCen😊. Det har legat lite på is med HQPlayer, men får nog testa de senaste releaserna framöver.

  3. 5 hours ago, calm said:

    Vissa saker är kanske lite spännande att testa, men kanske för den fullt kunnige och insiktsfulle dömt att misslyckas. Tänkte mig att ett externt lpsu skulle bidra i positiv mening, men det finns ganska förutsagda faktorer som talar emot. 1. Kvalitet på lpsu:et 2. För låg spänning. Båda sammanföll i detta trail and error-test.

    Alla icke förstörande tester ger oftast något. Även om det inte föll väl ut säger det något om vikten av bra strömförsörjningen och inte minst hur det påverkar ljudet. Jag har ingen aning om vad det är för LPS du använde och dess kvalitet, men för låg spänning ger sällan eller aldrig lyckat resultat. Är det underspänning i apparaten blir det knas:)

     

  4. 29 minutes ago, Sammy said:

    Var hos @ishoot och vi gjorde lite jämförelser och jag måste säga att May Dacen blir en helt annan Dac när han kör med HQ player och samplar allt till DSD 512 kanske du gör detta redan? Om inte så rekommenderar jag det varmaste att testa detta då jag tycker det blir löjligt bra med mer upplösning, kontroll och värme vilket gör att det låter mer analogt! Med andra ord så tar HQ player även bort det lite hårda om man bara kör streamern direkt in i May Dacen.

    Jag kör oftast DSD512 från Roon med Innuos Pulsar som Endpoint, mest för att det är smidigt och jag har försökt att hålla mig till ett och samma format när jag jämfört olika saker under längre tid. Jag har dock testat en hel del med HQPlayer och det låter riktigt trevligt. Det låter inte fel med Sense eller Squeezelite heller, alla lite olika.

     

    Det jag inte riktigt gillar med HQPlayer är behovet av en hyfsad kraftfull server och även om jag kör Roon server och HQPlayer embedded kan jag tycka att setupen blir lite yxig. Flyttar jag t.ex. min NUC (Roon Rock) och kopplar in den i andra rummet i routern låter det sämre än när den står i racket och inkopplad direkt i Phoenixen. Kan inte riktigt säga att jag upplever att det låter hårdare utan HQPlayer, men det kanske det gör:). Det blir så mycket som påverkar helheten för streamingen, allt runtikring tycker jag nästan påverkar mer än skillnader mellan olika men likvärdiga DACar.

  5. On 2024-02-05 at 16:31, Sammy said:

    Blir riktigt spännande att få ta del av dina intryck av dacarna.

    Jag hade lovat att återkomma angående mina intryck av Ideon EOS DAC och Soulnote D-1N.

     

    DACarna blev kvar ett bra tag så många skivor jämfördes fram och tillbaka och DACarna fick sitta inkopplade över lite längre tid. Både EOS och D-1N har sina styrkor men som synes på översikten ovan så står May DAC KTE fortfarande för D/A-konverteringen.

     

    Det är lätt att dras med och tycka att nya prylar låter bättre när presentationen är annorlunda och kanske inte lika lätt att uppskatta det man redan har och lyssnat på under lång tid. Efter nyhetens behag var det dock ingen tvekan om vilken DAC jag föredrar och jag blir påmind om hur jäkla bra May DAC KTE är, den sticker inte ut och imponerar kanske inte som andra DACar när man först kopplar in den men ingen annan DAC jag testat gör att jag lika enkelt försvinner in i musiken och slutar att lyssna på olika detaljer. Här kommer nog Aqua La Scala närmast av de DACar jag testat som också råkar vara en R-2R DAC, men det mesta är ju tycke och smak då det rör sig om så pass bra DACar som dessa.

     

    Jag hade tänkt att skriva lite mer ingående om DACarna men då det är högst personligt vilken presentation man föredrar nöjer jag mig med att konstatera att både EOS och D-1N är bra DACar och båda skulle säkerligen passa fint i många anläggningar lite beroende på de egna preferenserna.

     

    Jag ska dock beskriva mina intryck kortfattat nedan.

     

    Ideon EOS DAC

    Utförande: Gedigen låda och riktigt minimalistisk design som jag gillar. Displayen är rätt cool men ett stort minus att den inte går att släcka eller ens att justera ljusstyrkan, enligt utsaga så ska det komma i en uppdaterad version.

     

    Lyssning: Det första som slår en är basen, det är tydligt att basen och rytmen prioriteras, det låter ”punchigt” jag har t.ex. aldrig hört baskaggen framträda så tydligt tidigare med andra DACar. Det är med andra ord mer energi i botten och jag upplever den både som kontrollerad och lite rund på samma gång. De översta registerna klingar klart och förhållandevis ljust. Överlag låter det riktigt bra men det känns inte som den bästa matchningen i min anläggning, det blir lite för mycket bas och botten samtidigt som det klingar lite för ljust i toppen i mina öron. Med det sagt så kan det nog bli en perfekt matchning i en anläggning som mår gott av extra energi i botten och en klar klang i de övre registerna.

     

    Soulnote D-1N

    Utförande: Första intrycket var det riktigt tunna plåtsvepet som utgör sidor och lock, det exemplar jag testade hade en blank svart lack som inte föll mig i smaken. I övrigt är det ett fint bygge och positivt med den centralt placerade foten/spiksen i centrum på trafon. Jag som mest spelar DSD kan störa mig på reläet som ljudligt klickar till i lådan varje gång jag startar musiken, något som jag inte noterat i samma utsträckning på andra DACar som jag testat. Sedan har jag aldrig förstått varför man sätter strömbrytaren på frontpanelen och drar 230V genom hela apparaten, vem använder en strömbrytare på en DAC? Jag saknade faktiskt en display, även om jag vanligtvis har den släckt på min DAC. Nu är detta bara mina personliga hang ups och har säkert ingen större betydelse för de flesta😊

     

    Lyssning: Jag dras lätt med i ljudet och gillar direkt det jag hör, den har alla klassiska hifi-parametrar som dynamik, upplösning, separation och svärta. Det är balanserat från basen till toppen med naturlig tonalitet och det finns ett djup i basen men inte riktigt den energi som jag hört med andra DACar. Soulnote lutar åt det lättare luftigare ljudet mer än åt det kraftiga varma ljudet. Det jag tycker mest karaktäriserar D-1N är betoningen på detaljerna, det låter utsträckt och upplöst men aldrig direkt hårt, dock upplever jag att vissa sämre inspelningar låter lite skränigare än jag är van. D-1N har en stor och bred ljudbild och kommer nästan upp i samma nivå som May DAC KTE.

     

    För den som vill fördjupa sig upptäckte jag att alla tre DACarna rätt nyligen recenserats i HomeCinemaMagazine även om det inte direkt finns någon jämförelse dem emellan.

     

    Ideon EOS DAC

    https://allhomecinema.com/review-ideon-audio-eos-dac-d-a-converter/?id=100485345053

     

    Soulnote D-1N

    https://allhomecinema.com/review-soulnote-d-1n-d-a-converter/?id=98515311955

     

    Holo Audio May DAC KTE

    https://allhomecinema.com/review-holoaudio-may-kte-dac-a-sonic-masterpiece/?id=101176734485

     

  6. Förutom att testa DACar har jag under längre tid testat om det går att få ännu bättre ljud ur min streamingsetup genom optimeringar i nätverket. Jag har bland annat testat English Electric och iFi Audio’s LAN isolatorer, EE1 respektive iSilencer och vad dom tillför på olika ställen i mitt nätverk.

     

    På bilden syns testobjekten förutom en iSilencer som jag skickade till @octavia rs Även lite cable management som är nog så viktigt skymtar på bilden där signalkablarna vilar på sin egna hylla😊

     

    image.png.ff849fb232201ae29433a0ae97610dbb.png

     

    Sammanfattningsvis kan jag rekommendera att testa vad det kan ge, även om det lät riktigt bra innan så låter det ännu lite bättre nu.
    Vilka LAN isolatorer man väljer att testa och var i nätverket de gör mest nytta överlåter jag till var och en att avgöra.

    Jag har otvetydigt kommit fram till att denna konfiguration låter bäst i mina öron här hemma.

     

    image.png.ee72bc1c93631fa81cf7c8deea86ae6d.png

     

     

  7. 5 hours ago, Ivery said:

    Körde tidigare via wifi för att undvika störningar från nätverket, men har i andra sammanhang föredragit kabel.

     

    Var kanske inte inne på att ta ett så stort kliv utan antingen köra vanlig nätverkssladd eller en enklare omvandlare till fiber

    Ja det är inte helt enkelt att veta vad som blir bäst i nätverket utan att lyssna och så lyssna ännu mer😊

  8. 1 hour ago, calm said:

    Men MPS-8:ns inställningar och hanteringar är inte helt självklara, även om den efter lite läsande och pillande fungerar enkelt och bra. Men när man inte använder alla funktioner jämnt så tappar man kunskap och då är den plötsligt inte lika självklar längre.

    En anledning lika god som andra. Jag gillar också Innuos och mkt nöjd hur min Pulsar presterar, var mest nyfiken om det gick att säga något om ljudmässiga skillnader.

     

    1 hour ago, calm said:

    Var inne på att att eventuellt mata P-Linken med externt LPSU men vet inte om jag kan hitta ett  bra som jag testa på prov.

    Det finns många alternativ, men för att testa i vilken utsträckning det påverkar och om det värt att undersöka vidare funkar det nog med godtycklig LPS till att börja med om andan faller på.

  9. On 2024-03-12 at 10:14, calm said:

    Därför blev klivet från Innuos Zen MK 3 till Innuos Statement nextgen planerat och helt naturligt.

    Riktigt imponerande digital setup du har införskaffat:thumbsup:

     

    Du har inte övervägt eller t.o.m. provat någon av Playback Designs streaminglösningar, tänker på vad som låg bakom beslutet att välja en mixad lösning med Playback Designs och Innuos i stället för att gå all in på Playback Designs?

     

    18 hours ago, calm said:

    Om man bara tittar på de digitala ingångarna så kommer jag enbart att köra den optiska länken P-Link så är den given. Skall bli spännande att testa en annan USB-kabel till anslutning än den Ansuz som jag har.

    Du har inte testat eller funderar på att testa en extern PSU till USB-X4?

    Vem vet, skulle kanske kunna ge mer att avlasta USB-Porten Innuosen än att byta inkommande USB-kabel:)

  10. Då hände det, en större förändring av det grafiska gränssnittet i Roon!


    Roon 2.0.30 are live!

     

    Hello Everyone,

    Improvements to Roon’s handling of playlists have been widely requested by our user community for years, and our recent customer survey confirmed the desire for major steps forward in this area. Today, we’re taking the first steps toward significantly improving and expanding Roon’s playlist capabilities. We’re aware that playlists are just as important as albums for many users and with today’s release we’re taking the first major steps to ensure that Roon provides a first-class treatment of playlists. While the current changes are significant, we have a number of enhancements planned for future releases which will transform Roon into the leading solution for those who count playlists as one of their avenues to musical enjoyment. As we’ve stated before, we are entering a new phase of Roon’s evolution with a strong re-focus on the needs of our core customers. This initial update of playlists is just the first step down that path. For us to ensure that we are making the right choices we encourage you, our loyal customers, to continue to provide feedback on our efforts. We’re listening and are working hard to ensure that Roon continues to evolve so that it provides a daily dose of joy to all of our customers.

     

    Introducing 2-way playlist sync

    One of the playlist requests we see most often is for the ability to carry the fruits of Roon’s discovery superpowers back to TIDAL, Qobuz, and KKBOX lists. As always, you can add tracks to a list in a streaming service app, such as adding Qobuz tracks to a Qobuz list, and see those additions appear in Roon. But starting today, you can make changes in Roon, and they’ll be relayed back to streaming service playlists. Now you can also add tracks to streaming lists from your local library or other streaming services. Roon will compare those tracks with available content on the service and then update the playlist in your streaming account. We’ve expanded two-way sync with functionality that flexes Roon’s deep knowledge of your music and metadata to create an incredibly agile and powerful playlist tool. With these new features users can now copy an entire playlist to a streaming service and Roon will attempt to match all the tracks, tell you how many songs were found, and then create the list on the streaming service - all with a single click.

     

    Making playlists first class

    We’ve redesigned Roon’s sidebar to give playlists greater prominence and provide instant access to your recently updated playlists. You can sort playlists in that list like any other part of your collection or toggle the playlist sidebar off in Settings if playlists aren’t your thing. Further enhancements include the ability to create folders in the playlist browser for powerful, flexible management of your collection. Power users can now create all the genre, mood, artist, era, theme (or any other) folders they’d like and Roon will present them cleanly and coherently.

     

    Improved playlist browsing

    Playlist creation and browsing are now more intuitive by allowing quick navigation to streaming lists and “read-only” rotations imported from watched folders or your iTunes library. We’ve also added powerful filtering functionality so you can always find the playlist you’re looking for - even when you can’t remember exactly where it lives! We’ve also expanded access to family playlists. If multiple listeners in your household make playlists, Roon’s new playlist folder functionality will automatically make them available to everyone. No more searching for a favorite playlist in a different profile. We’re excited to bring this new functionality to you as part of our commitment to ensuring that we always provide the best possible experience for our loyal customers. We look forward to your feedback on these changes and will continue providing tools that help you get the most satisfaction from your music collection in Roon.

     

    As always, thank you for reading and for your continued support.
    The Team at Roon Labs

     

     

    Build Numbers

    Application Version
    Roon / RoonServer 2.0 (build 1382) production
    Roon iOS/Android 2.0 (build 1378) production
  11. 2 hours ago, VoicesInMyHead said:

    "Hur som helst, jag har nu haft Shunyata Omega inkopplad i anläggningen sedan förra veckan och bekantat mig lite med den, det är ju inget snack om att det är en bra USB kabel och jag förstår ju varför den varit en stor favorit hos många under en längre tid. Det är ju alltid svårt att beskriva i ord vad man hör, men i jämförelse med den nya Sablon Evo så tycker jag att Sablon i min anläggning kommer ut med mer energi, den är mer levande med bättre och mer naturliga texturer, den attackerar hårdare och friskare. en något roligare och mer livfull kabel helt enkelt där Omegan blir lite tillbakalutad och "försiktig" i jämförelse."

    Toppen:thumbsup:

     

    Utan att ha lyssnat på Sablon så verkar det troligt att den attackerar hårdare och friskare än Omegan. Jag skulle inte heller beskriva Omegan som framåtlutad utan mer sofistikerad och lite lätt avslappnad. Jag tycker det är en ständig balansgång i min setup och även det jag hör på andra ställen med ”lagom” transparens, klarhet och energi i de övre registerna, blir det för mkt av den varan tappar jag fokus på musiken eller att det helt enkelt inte låter bra i mina öron.

     

    1 hour ago, VoicesInMyHead said:

    Sen att priset på Sablon är medvetet aggressivt satt och mindre än en tredjedel av Omega är ju positivt, men att det inte finns någon lokal återförsäljare innebär också att det inte är för alla då en del såklart föredrar att handla lokalt med alla fördelar det innebär.

    Tyvärr tar det emot att beställa en lite dyrare kabel på vinst och förlust, Jag tycker att jag har provat rätt många kablar av olika typer men majoriteten av kablarna har ändå sållats bort, även dem som många tycker är riktigt bra kablar. Prislappen på Omegan är dock svår att bortse ifrån även om jag upplever att det är en riktigt bra kabel, sedan har den några år på nacken.

  12. On 2024-02-27 at 09:25, VoicesInMyHead said:

    Jag har använt en del olika USB kablar genom åren, t.ex Chord Sarum, Curios, Phasure Lush ^2, Ansuz Diamond, Sablon Audio 2020 osv men den som stått i en helt egen nivå är Sablon Audio Evo vilken jag även gjorde direkt jämförelse med Shunyata Omega under en veckas tid.

    Testar Shunyata Omega nu och har inte så mkt att klaga på i min setup, nu har jag inte lyssnat på Sablon Audio Evo. På vilket sätt upplever du att den är i en helt egen nivå?

  13. 11 hours ago, Bebop said:

    Jag är hifi-fostrad på 70-talet och då pratade man mycket om källan som det viktigaste.

    Det var samma snack när jag uppgraderade min Dual till en Linn på 80-talet, högtalare och förstärkare var inte så viktigt.

     

    11 hours ago, Bebop said:

    När man bytte handlade det om att hela tiden försöka identifiera den svagaste länken i kedjan s a s.

     

    Jag lever fortfarande med den strategin med tillägget att försöka optimera allt till en helhet.

    Håller helt klart med om att helheten är viktigare än de enskilda delarna och att det alltid finns en länk som är svagast.

     

    Försteg verkar dock ibland prioriteras ner idag då den bara ska ”justera volymen” eller skippas helt om man bara har en källa. Det finns alltid undantag med riktigt bra inbyggda förförstärkare i DACar o.s.v. men jag värderar vikten av försteget rätt högt i helheten i min setup när det kommer till den totala ljudupplevelsen. Med det sagt ska man ju inte tro att allting låter bra bara man kopplar in ett fint försteg, men det är ju det fina med denna hobby att man själv kan prova sig fram till vad man själv gillar och tycker är viktigt.

  14. 5 hours ago, lindvall said:

    Spektakulär hifikvinna! Försteg och sub viktigast alltså?!

    Verkligen😊

     

    Det är hennes syn på det hela och det lär bero en smula på vilka övriga förutsättningar man har. Det brukar även kommenteras att det inte finns några rätt eller fel inom denna hobby, själv kan jag tycka att det ibland finns bättre och inte fullt lika bra sätt att göra saker på men det är ju upp till var och en att själv bedöma😊

     

    Personligen delar jag uppfattningen att försteget är väldigt viktigt. Jag har kört rätt mkt med subwoofers men har av olika anledningar inte några nu, men blev lite sugen igen när jag testade REL S/510 för ett par år sedan.

     

  15. 30 minutes ago, zood said:

    Detta kanske blir svar på din fråga :grinsmilingeyes:

    Haha, jag kan garantera att du kommer att få en trevlig upplevelse när nu kopplar in den. En riktigt bra DAC men du har kanske redan lyssnat hemma hos @Sammy.

  16. 15 hours ago, Bebop said:

    Handlaren säger att det är Samsung som är problemet, att de inte använder hela hdmiARC-standarden. De har aldrig haft problem med smart-TV från t ex Sony, Sharp eller Panasonic. Om det är så borde det vara mer känt, kan jag tycka.

    Tror det kan stämma, jag fick inte TV-ljudet att fungera med min Samsung via HDMI till receivern, provade olika kablar o.s.v.

     

    Jag kör som @Muffin vilket fungerar utmärkt.

     

    HDMI-kablar från boxar, DVD och spelkonsoler och optiskt från TVn till receivern.

    Sedan Logitech Harmony Companion och Hub, som styr alla prylar i vardagsrummet.

  17. Risha | David Eugene Edwards & Alexander Hacke

     

    pTQajya.png

     

    Intressant samarbete mellan Edwards (16 Horsepower, Woven Hand) och Hacke (Einstürzende Neubauten) som tidigare sammanstrålade i Crime & the City Solution.

     

    David Eugene Edwards recorded all vocals, guitars and string instruments; Alexander Hacke played keyboards, bass, drums and electronics. Together they created an astonishing and hypnotical soundscape and atmosphere…

  18. 7 minutes ago, Sammy said:

    Hur som helst, så hittade jag den här i lådorna och nu får den röra på sig lite under sina ålderdomsdagar.

    Vill minnas att MC 20 Super inte är såå pjåkig. Körde en sådan utan skal på min Forsell Air för många år sedan:)

  19. 3 minutes ago, Sammy said:

    Men tur i oturen är att det är en SoundSmith så då kostar det bara 20% av nypriset att skicka in den för retipning.

    Ja, det är ju lite plåster på såren men riktigt surt ändå. Påminner mig om att kolla upp om drulleförsäkring innan jag får för mig att köpa någon dyrare pickup.

  20. 19 minutes ago, HansW said:

    Det har varit min inställning sedan jag började intressera mig för hifi. Min erfarenhet angående nätverk och streaming är dock den motsatta, ju fler prylar man stoppar in desto bättre.

    Delar den uppfattningen och att varje kabel, nätdel o.s.v. från tjänstefördelaren påverkar ljudet liksom skärmning, isolation, jordning.

    Man får som vanligt använda öronen för att lyssna vad som blir bättre och sämre:). Sedan är det givetvis upp till var och en om man vill lägga tid på detta, men min uppfattning är också som du skriver ovan att det finns lika mycket att vinna på att optimera nätverket som att t.ex. byta streamer och oftast till en lägre kostnad.

×
×
  • Create New...