Jump to content

LPL

Medlem+
 • Posts

  968
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by LPL

 1. Jag tror de flesta konstruktörer har sin grundfilosofi vad som funkar och vad man vill undvika. Sedan varierar nog tillvägagångssättet en hel del hur man går till väga beroende på vad det är för något som ska konstrueras. Jag gissar oxå men tror det går betydligt mer vetenskapligt till vid framtagandet av en pickup än en strömkabel där det främst handlar om att famla sig fram till man hittar något som fungerar Har man väl hittat något som fungerar håller man fast vid det och gör bara smärre justeringar. Jag tycker just Nordost och Ansuz's kablar är intressanta exempel. Nordost har helt klart ett vinnande koncept i sin kabeluppbyggnad som ser likadan ut förutom att vissa kablar är platta. Det som främst skiljer är antalet ledare blir fler och grovleken på ledarna ökar när man kommer upp i nivå. Vad jag förstår så ville Børresen hitta en kabelkonstruktion för Ansuz som lät bättre än allt annat han provade. Det resulterade i att han anser att materialet är mindre viktigt medans uppbyggnaden och impedansen är kritisk och i alla fall Ansuz nätkablar som jag tittat närmare på har en rätt udda uppbyggnad.
 2. Enklare att låna en bild... https://6moons.com/audioreviews2/firstwatt2/1.html
 3. Lånade hem ett First Watt F7 mest på skoj. På papperet är det en galen ide att driva mina 4-vägs högtalare (4 Ohm, 89 dB) med detta enkla lilla slutsteg. Hur lät det då? Kan inte säga annat än att jag blev lite överraskad över hur bra det lät. Jag har tidigare kopplat in en klen intergrade förstärkare och det blev riktigt pannkaka jämfört med mina nuvarande slutsteg som krämar ut 500 W i 4 Ohm med bra punch i botten. First Watt har sidor som jag verkligen gillar och jag upplever inte att det saknas såå jättemycket p.g.a. effekten som jag trodde det skulle göra. Jag tycker att detta var intressant och kvaliteten på Watten är verkligen viktigare än antalet.
 4. Det är en bra strategi, ju längre "testen" pågår desto bättre
 5. Skulle kanske kunna vara jämt skägg mellan dessa, men jag vet inte riktigt vad det är för högtalarkablar och jag antar att du avser nätkablarna
 6. Instämmer med @byZan, det ska bli kul att höra vad du tycker när du petar in mer elektronik i signalkedjan. Nu ska väl förstegsdelen i TAD D1000mk2 redan vara riktigt bra, men ett bra separat försteg är sällan fel. Tittar man bara på bilderna gick det ju fort att minska det andra hålet
 7. Alternativet är att konvertera till vattenburen golvvärme Det går väl under kategorin större projekt men kan verkligen rekommendera det, otroligt skönt med varma golv och att slippa elementen.
 8. Elementskydd är ganska vanliga så det ska inte vara något problem med vattenburna element även om du inte kan trycka in dämpmaterial.
 9. Håller med. Då det pratas om stora förstärkare och slutsteg relateras det ofta till hur många watt som förstärkaren klarar av att lämna. Att öka effekten gör man enkelt genom att skruva på spänning och ström. Det pratas inte lika ofta om förstärkares förmåga att bromsa upp högtalarelementen och dess impulssvar. I min värld är dessa parametrar viktigare än produkten av spänning och ström.
 10. Det lurigaste är annars de apparater där minus är inpetad på mittstiftet Nu är det desto bättre inte så vanligt, men mindre kul om man råkar vända polariteten.
 11. Man börjar ju undra kanske en ledtråd
 12. Riktigt intressant och kul, det kanske får bli en NEO2 att experimentera med Det får en att fundera då det går att få till det riktigt bra för småpengar i kontrast till att "dyrare alltid är bättre" när det kommer till hifi. Lätt att man missar guldkornen om ingen delar med sig om liknande erfarenheter.
 13. Som vanligt har det mesta sina för och nackdelar och det finns fallgropar även här. Sedan beror det hur man definierar "närheten" Sämst lär det bli om man har separerat prylarna och kopplar in dem i olika eluttag och får till en jordslinga eller suger in skräp den vägen. Å andra sidan ska man kanske inte ställa servern på Riia-steget Vi har nog alla märkt att det finns många vägar att gå från digitalt lagrat media till musik i högtalarna. Sedan beror det rätt mycket på om man som du och jag har separerat server och streamer eller kopplar servern direkt i DACen. Ännu mer flexibelt blir det med 3-4 separata PSUer men inte så kul med en massa extra nätkablar att hantera.
 14. Angående strömförsörjning skulle jag föreslå en HDPLEX 300W Linear Power Supply som ett alternativ, flexiblare än de flesta till vettigt pris. Kanske man inte får de sista procenten i välljud om den ska driva DAC eller Endpoint, men skönt med bara en burk och en nätkabel. https://hdplex.com/hdplex-fanless-300w-linear-power-supply-for-pc-audio-and-ce-device.html
 15. @Simon76 det blev riktigt fint med ek och inte minst fötterna så att de kommer upp en bit från golvet Det skulle vara kul att höra lite mer om hur du upplever förbättringen. @Engelholm Audio det skulle vara intressant med lite data på Lok eller är det något som stannar mellan dig och kunden
 16. Denna video var en rätt intressant genomgång av Jay Luong's subjektiva omdömen om en rad linjära PSUer Best Audiophile Linear Power Supplies https://audiobacon.net/best-audiophile-power-supplies/
 17. Det är jobbigt med kompromissandet😊 Även om man är rätt säker på vad man söker så tycker i alla fall jag att det inte alls är så enkelt alla gånger när man väl sitter där och utvärderar produkter. Blir allting bara till det bättre är det ju enkelt men oftast så får man offra något på vägen. Det är väl även en risk, om man har bråttom, att man inte inser vad man tappat förrän man börjar sakna det. Kul att läsa hur du resonerat
 18. Alltid kul när man känner att förbättringar ger påtagligt och önskat resultat Jag har rört om en hel del i anläggningen, men jag är ganska försiktig av mig och vill gärna veta vad som gör vad😊 Det blir därför rätt mycket testande fram och tillbaka innan jag bestämmer mig för att något verkligen blivit till det bättre och som jag långsiktigt vill ha det. Ljudmässigt går det inte riktigt att jämföra med hur det lät för ett år sedan.
 19. Det är Tellurium Q Ultra Black II som jag har haft på besök tidigare och som jag tycker är en riktigt trevlig högtalarkabel. Vill prova något annat slutsteg och lite fler kablar för att få en klarare bild hur förstegen presterar med lite olika förutsättningar. Jag har inte provat Nordosts Heimdall 2 högtalarkabel tidigare, mest för att jag har lite förutfattade meningar att det skulle bli för "analytiskt" ljud till mina Audio Physic. Heimdall 2 är som förväntat inte direkt avrundade i toppen men jag tycker det låter balanserat över alla register och basåtergivningen sticker verkligen ut.
 20. Jag tänker i samma banor, mycket av de förändringar jag gjort och provat leder lätt till ökad ”klarhet” vilket inte riktigt är det jag främst eftersträvar. Det är en ständig utmaning att hitta den balans jag vill ha mellan klarhet, upplösning och det mer analoga naturliga ljudet. Det är ganska enkelt att öka klarheten och få ljudet mer framåtlutat men betydligt svårare att balansera helheten på en lagom nivå där den stora delen av musiksamlingen låter riktigt bra. Det får gärna vara upplöst och klart ljud så länge det låter naturligt och inte på bekostnad av känslan i musiken.
 21. Kul att du får in en R2R i stallet Ska bli intressant att följa vad du kommer fram till för slutsatser.
 22. Då iFi Nova skickats till @octavia rs var jag nästan tvungen att hitta några andra kablar att testa
 23. Det beror på vad du har för SFP-moduler, singlemode eller multimode. Det blir problem om det inte är samma typ då det är helt olika ljusledare. Det går (oftast) att se på färgen på kabeln om det är singlemode eller multimode och det bör t.ex. stå på SFP-modulen typ 9/125 μm om de är avsedda för singlemode. Lite övriga begrepp som kan vara bra att känna till Simplex och Duplex: En eller två kablar Kontakttyp: LC (Little Connector) OS1 och OS2: OS2 har mindre dämpning än OS1 och därmed bättre prestanda, OS2 även för utomhusbruk. OM 1, 2, 3, 4: Gäller bara multimode och är olika egenskaper på kabeln. UPC eller APC + Varje gång en kontakt sätts på en fiberkabel förloras lite ljus (dämpning). + En del av det förlorade ljuset blir till reflexer som speglas tillbaka mot sändaren (ORL = Optical Return Loss) och stör ljuset på väg i andra riktningen, datatrafiken alltså. + För att minska dessa reflexer slipas änden av glasfibern. Ju bättre slipning desto mindre dämpning. + APC-slipade kontakter har något bättre ORL-värden än de vanligare UPC-slipade donen, i gengäld är de något dyrare. + Gäller det Ethernet, välj UPC. Gäller det kabelTV, välj APC.
×
×
 • Create New...