Jump to content

LPL

Medlem+
 • Posts

  1 342
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by LPL

 1. Låter som ett klokt beslut Kan du kommentera valet av guldpläterade Schuko och IEC och endast 3x16AWG? Tänker att de flesta nog väljer uttag och brunnar av rodium och vanligvis är strömkablar för HiFi grövre än 1,5kvmm😊
 2. Det kan jag tänka mig, med en hel Linn-anläggning måste det bli en del stampa takten i sann Linn-anda😊
 3. Rain Dogs? Det var länge sedan jag lyssnade på Linn Kaber, men inget som föll mig i smaken jämfört med andra högtalare.
 4. Jag ser det som ett steg åt fel håll och ligger kvar på 1.8 fortfarande Får väl börja att se mig om efter alternativa lösningar då jag också är skeptisk varthän Roon är på väg, vad blir nästa steg?
 5. Det var riktigt illa, får verkligen hoppas att det åtgärdas. Ligger kvar på 1.8 än så länge just för att höra om alla "irritationsmoment" först Bra att supporten för 1.8 är kvar tills vidare, men jag antar att den nog blir EOS rätt snart?
 6. Är det någon som gjort en lyssningstest mellan Roon 1.8 och 2.0 ännu?
 7. Håller helt klart med vad gäller Hifi-kontakter. RCA-kontakter är väl ett typiskt exempel på en kontakt där utförandet kan variera i det oändliga. Värre tycker jag det ändå är med strömkontakter, Schuko och IEC och även slutmontering av kablage och apparater. Så fort det rör sig om hifi så är det många gånger som kontakterna inte håller måttet och det är svårt att veta om monteringen är korrekt utförd utan att öppna kontakter och apparater och kontrollera eller i värsta fall göra om och göra det ordentligt. Sedan finns det givetvis undantag men jag blir inte förvånad om det blir problem som lätt hade kunnat undvikas. Ett par exempel som jag själv stött på för inte allt för länge sedan. Vad gäller kablage till hifi väljer jag att se det som övrig ”utrustning” som högtalare, förstärkare signalkällor, strömmen, nätverk, rack o.s.v. Det finns alltid en länk som är svagast vilken jag tycker, om möjligt, bör åtgärdas först om man väljer att göra något. Jag försöker följa den principen även om det ibland blir lite andra saker som prioriteras av mer praktiska skäl😊 När jag rätt nyligen testat försteg och slutsteg så testade jag samtidigt att byta strömkablage, signalkablar och högtalarkablar för att se vad som gör vad i ekvationen vilket jag tycker var väldigt givande.
 8. Intressant test Kan det även bli en test mellan XP20 Preamp och XA60.8 Monoblock? Eller tror du att det blir samma resultat?
 9. Det framgår inte om det blir en ny kabel från gruppcentralen eller om det blir en ny kabel direkt från mätarskåpet? Som @calle_jr skriver så är förimpedansen väldigt viktig om man vill hålla nere störningarna. Kan man koppla direkt från mätarskåpet så håller man nere förimpedansen och man minskar betydligt påverkan från störande förbrukare i hushållet. Personligen skulle jag prioritera högst att koppla direkt från mätarskåpet, sedan att använda så grov kabel som bara är möjligt och fundera på om jag ska ha skärmad kabel eller inte. I sista hand fundera på vilken fas jag väljer. Angående vilken fas som är "bäst" är nog omöjligt att svara på, men jag kör inte på L3😊. + Kontinuerliga förbrukare behöver inte vara så illa. jag har t.ex. kyl, frys och en cirkulationspump på HiFi-fasen. Då de aldrig har stuckit ut då jag har mätt så valde jag dem före andra skitigare förbrukare i huset. + Hellre då att undvika grupper där du har TV-apparater, PC o.s.v. + Dimmers brukar man prata om, men lysrör kan störa riktigt illa så jag valde att plocka bort båda badrummen från HiFi-fasen så behöver jag inte fundera på om någon lämnat lyset på. + Grupper med förbrukare utomhus kan även vara värt att undvika då de kan ha problem med läckströmmar till skyddsjorden p.g.a. all fukt. + o.s.v.
 10. Finite elemente gör fina rack Antalet fötter skvallrar om hur många rack jag planerar. Monoblocken kommer fortsatt att stå på var sitt fristående rack och utöver det vill jag ha tre rack med tre hyllplan vardera för att rymma alla apparater. Samtidigt vill jag ha låga rack som inte påverkar ljudbilden mer än nödvändigt och sist men inte minst ska konstruktionen vara så bra som möjligt på att hantera vibrationer i alla led där även fötterna spelar in.
 11. Konverterar till DSD 256 i Roon och kör DACen i NOS-läge.
 12. Kul, jag testade just Altair G1 och SOtM sMS-200Ultra för drygt ett år sedan, bägge via DACen i Altair G1. Då gillade jag ljudet aningens bättre med sMS-200Ultra men tyckte att DACen i Auralicen var trevlig, men som du skriver, inte så stora skillnader. Det har hänt en del sedan dess så det är väl inte helt säkert att jag skulle tycka likadant idag, men jag skulle nog svårt att byta ut min May DAC KTE.
 13. Som du antydde i början av tråden så finns det många "sanningar" när det kommer till nätkablar, filter o.s.v. men ytterst få bevis på att det egentligen är på det ena eller andra sättet. Därför tycker i alla fall jag att det är väldigt kul och intressant att du tittar närmare på detta område Det kanske är tråkigt med nätstörningar, filter och strömkablar men ett väldigt viktigt område om man vill skapa bra förutsättningar för övriga apparater att presentera en så bra musikupplevelse som möjligt.
 14. Bara en tanke angående Y-kondensatorer och HiFi så brukar de skippas med förklaringen att inte dra ner störningarna i den "känsliga" jorden Skyddsjord och signaljord ligger vanligtvis ihopkopplade eller med en viss resistans men huruvida ledningsburna störningar och kapacitiv koppling till skyddsjorden påverkar själva signalen har jag inte kollat närmare på. Frågan är väl vad som gör mest nytta i slutändan.
 15. Är det så ovanligt? Tycker nog att det är rätt många kablar som har tvinnade ledare, men kanske inte hårt tvinnade och jorden är nog oftast tvinnad tillsammans med L och N. En annan idé är flätad kabel med grov skyddsjord för att hålla nere resistansen på jorden. @octavia rs, jag och vill minnas att även @calle_jr byggt och testat denna kabel.
 16. Jag har också mätt på ett par Schaffnerfilter som snabbt åkte tillbaka till lådan. 23 kHz och 47 kHz brukar dyka upp för mig oxå, men kommer inte riktigt ihåg var de kommer ifrån, undrar om det inte min lilla NAD var delaktig i de störningarna som används i samma rum som oscilloskopet. Det ser riktigt fint ut, man blir lite nyfiken hur filtret ser ut
 17. Det är precis likadant för min del, rent krasst finns det otroligt mycket musik som jag tycker är helt ointressant och inte ger mig någonting. Det blir lätt att jag kommer tillbaka till grupper och album som jag verkligen gillar. Sedan har Spotify, Qobuz m.fl. gjort det betydligt enklare att upptäcka ny musik som jag nog aldrig annars skulle ha fastnat för, men då är det oftare i lurarna, på jobbet eller i bilen då jag pysslar med annat som jag fastnar för något
 18. Dead Can Dance - Spleen and Ideal. Alltid lika bra
 19. Jag valde det första alternativet med 10 mm2 direkt från mätarskåpet. Det blev en klar förbättring av förimpdansen, sänkte THD och minskade störningarna från huset där även förläggningen spelade in. Däremot kommer det klart största tillskottet av störningar från distributionsnätet (i alla fall hos mig) och där är det svårt att få gehör hos elbolagen😊 Batterier är definitivt ett intressant alternativ, men man får väl ändå säga att det genom åren har varit rätt sällsynt med batteridrift? Den såg trevlig ut, bra med färdigt interface så man slipper bygga själv, speciellt då det är 230V. Har du någon prislapp? Uppdelning som vissa tillverkare har är annars just <Strömsnåla apparater> / <Strömkrävande apparater> eller <Med ”filter”> / <Utan ”filter”>.
 20. Haha, jag delar verkligen din uppfattning angående strömkablar Nä, där får man gilla läget eller generera en ny ren sinus. Ska du mäta på elnätet är det kanske inte fel att komplettera strömproben med en differentialprob. Mest givande tycker jag nog det är att mäta med ett HP-filter om man vill få ut något vettigt runt de störkällor man kan påverka.
 21. Alla störningar oavsett vart dom kommer i från tycker jag är intressant att ta i beaktande. Sedan vad och om det går att påverka är en annan sak. Med låg förimpedans och "städning" i gruppcentralen upplever jag inte direkt hushållselen som något problem längre. Däremot upplever jag tyvärr att det är skakigt i elnätet och fluktuerar över tid. + THD-V + THD-I + ”Superharmonics” + EMI
 22. Kan inte tänka mig att enkla energimätare har TRMS. Då jag har provat att mäta ström och spänning som @octavia rs beskriver så är det lite knepigt att få stabila värden. Mer avgörande för mätresultatet skulle jag säga är att vara noggrann med att få fram bra medelvärden och gärna att ström och spänning kan avläsas parallellt.
 23. Jaha, då har man ställt till det för sig😊 Nu har jag fötter så jag klarar mig, men inga rack att använda dem till, det hade nog varit enklare att hitta rätt fötter till racken Det som är bra är att jag måste fokusera ännu mer på att införskaffa några bra rack som uppfyller mina krav. Det är tyvärr inte helt enkelt, så det finns risk att det kommer att dröja innan det blir någon uppdatering på den fronten.
 24. Hahaha, det var därför jag valde att skriva "strömrenare" vilket är en rätt vanlig benämning, men säger inte så mycket om själva funktionen. Det kan väl i princip vara allt från ett grenuttag utan filter, bara en enkel varistor, mer avancerade passiva och aktiva filter till en regenererare. Det är kanske mest intressant där tillverkare har ett helhetstänk med filterverkan i "strömrenare" och kablage. Det är tydligt att det är så om man mäter lite, det räcker att slå på slutstegen och se vad som händer Personligen tycker jag man kan bortse från det i resonemanget då separation mellan kablarna förhoppningsvis är bland det första som man tar hand om i sin anläggning.
 25. En viktig aspekt som jag ser det när det kommer till strömmatning är apparaterna som du är inne på, vilka filter som sitter i nätdelen eller avsaknaden av dessa. Kanske ännu viktigare är strömrenare, grenuttag o.s.v. Min erfarenhet är i alla fall att samspelet mellan eventuell strömrenare, grenuttag och strömkablar är ett viktigt område. Om man lägger jordning som ett eget kapitel så kanske skärmning för in- och utstrålning och hur det påverkar nätkabelns egenskaper i övrig kan vara ett område att titta närmare på. Jag tror att många har någon uppfattning om skärmning på just strömkablar.
×
×
 • Create New...