Jump to content

Simon76

Medlem+
 • Posts

  216
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

Simon76 last won the day on October 7 2021

Simon76 had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Skåne

Recent Profile Visitors

1 016 profile views
 1. Nu är jag inte med riktigt. Livslängden på en dyrare förstärkare borde väl vara betydligt mer än 10 år?
 2. En bra och befogad fråga, som inte är helt lätt att svara kort på. Jag skulle säga att det var flera parametrar som sammanföll. Under förra vintern lärde jag känna Pär på @Engelholm Audio genom att jag anlitade honom för att hjälpa mig med akustiken i mitt lyssnings/vardagsrum. Jag lärde mig då om hans sätt att se på ljud och akustik, och även lite om hans filosofi när det gäller högtalarbyggen. Strax efter akustikbehandlingen av rummet så började jag kolla runt efter högtalare med lite mer tyngd i än vad som finns i mina annars underbara TAD, och jag insåg ganska snabbt att det skulle bli dyrt med de egenskaperna jag ville ha. Då började tankarna om basar att gro. Jag skannade av marknaden efter bra musikbasar som gick att dela lågt, men jag tyckte inte att det fanns så mycket som man kunde tro. Många går inte att dela lägre än 50Hz och nästan inga har dsp. I alla fall inte för vettiga pengar. I samma veva höll Pär precis på att färdigställa sina nya skapelser RAW. Som av en händelse så råkade de vara uppbyggda av just en aktiv 10" bas, driven av ett Hypex Plateamp, samt en fastskruvad top med mellanregister och diskant. Dessa kom han hem till mig med och demade. Både för att lyssna på dem som kompletta högtalare, men även för att testa bara basen ihop med mina TAD, som ett experiment. Resultatet var tillräckligt imponerande för att jag skulle känna mig trygg med att han kunde bygga precis det jag ville ha, i rätt finish och för rätt pris. Dessutom kände han redan till mitt rum och dess egenskaper samt högtalarna som basarna skulle komplettera. Jag skulle vilja påstå att i det här fallet var just det faktum att han inte är en av de "stora drakarna" en av hans stora styrkor.
 3. Så är det ju, du och jag @Bebop har skaffat basar för olika ändamål. I mitt fall saknade jag tyngd och djupbas från mina stativhögtalare, medans du mer ville fylla på i ett större omfång, lite samma som jag tror att även @calle_jr satsat på. Ni båda har ju redan fullregisterhögtalare. I mitt fall handlar det mer om att jag just nu inte har råd att skaffa högtalare med den pondus och styrka som jag vill ha, utan att tappa mina stativhögtalares goda egenskaper. Med separata basar får jag dessutom alla inställningsmöjligheter som en dsp ger. Vilken delning jag fastnar för i slutändan har jag ingen aning om, jag har precis börjat så smått att testa mig fram. Tack! Elementen är nog ca 11".. Hur vi kom fram till just de här elementen minns jag inte exakt, det var en process där vi bollade väldigt många alternativ fram och tillbaka och till sist fastnade vi för dessa. Men större element kräver i regel större lådor och mer effekt. Jag ville ha kompakta lådor. Det första som slår en efter installationen är såklart att jag har fått tillbaka djupbasen som jag saknat lite sen jag köpte mina CE-1. Jag avvaktar nog vidare analyser av ljudet tills jag landar lite i alla inställningsmöjligheter.
 4. @Apexorca, Det är möjligt att det går att förbättra placeringen något, och jag kommer säkert att flytta runt dem lite, men det handlar om decimetrar i så fall. Den inbyggda dsp:n hjälper ju också till, där kan man justera ner eller upp specifika frekvenser där rummet spökar. Där de nu står har vi testat att de fungerar bra, och vore det så känsligt med placeringen så hade det ju varit svårt att ha stora ht med kraftiga baselement. Där kan man ju inte flytta dem alls från resten av elementen, utan måste leva med dem där de står. Just idag så delar jag nedåt på 10Hz och uppåt på 40Hz, 2:a ordningen. Kurvan i programmet ser ut som ett (upp och nervänt) U och har full volym ungefär vid 20-30Hz, sen dalar den på båda hållen. Mina TAD möter upp vid ca 35Hz. Imorgon kommer jag säkert testa en annan delning.. Skoj det här!
 5. Tack! Placeringen kommer få vara ungefär som de står på bilden, finns inte jättemycket att välja på. Jag har även skaffat en Umik-1 och tanken är nu att lära mig REW och sen gå loss på dsp:n för att testa mig fram till det bästa ljudet. Det kan ta ett tag..
 6. Vet inte vilken data ni vill ha men det sitter ett Scan-Speak 28W/4878T00 i varje låda som drivs av Hypex FA-501.
 7. Ett stort tack till Pär, @Engelholm Audio, för en trevlig resa. Det här gjorde du riktigt bra!
 8. Ibland har man tur, de här ek-lådorna har hål som mina kablar verkar passar perfekt i.
 9. Jag har gjort mina första egna kablar, efter att ha inspirerats av @octavia rs. Nu ska jag bara ha nånting att fästa dem i också..
 10. Trodde du byggde alla dina kablar själv?
 11. De är begagnade och med gråa kulor, så jag tror det är keramiska.
 12. Säkert! Fast en sak i taget.. Jag fick hem några Darkz dtc igår och snart så kommer två andra spännande nyheter in i mitt system..
×
×
 • Create New...