Jump to content

niclaspa

Medlem
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

niclaspa last won the day on April 6

niclaspa had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Oj, oj. Impedanskurvan för ryslig. Som sagt, det kräver en förstärkare som kan leverera ström i alla laster. Normalt skulle jag säga att rörförstärkare och hornhögtalare är en bra kombination, men i det här fallet krävs i så fall en rörförstärkare med låg utgångsimpedans. I Stereophile-artikeln beskriver Art Dudley hur han försöker använda en Shindo Haut-Brion, vilken saknar motkoppling och därmed inte har särskilt låg utgångsimpedans. Det blev ju inte så lyckat heller.
 2. Det ska bli spännande att se vad du packar upp från pallen!
 3. Jacs idé om en power soak tycker jag verkligen verkar dum. En problematisk egenskap hos rörförstärkare och i synnerhet single-end-förstärkare är att utgångsimpedansen är hög. De får svårare att driva de komplexa laster som en högtalare utgör. Om man sätter två motstånd som Jac föreslår så blir utgångsimpedansen ännu högre.
 4. Det finns ingen allmänt vedertagen uppfattning om hur många watt man behöver. Jac de Walle som skrivit innehållet i länken jag gav företräder en uppfattning. Jag lutar åt hans håll och tror att bästa matchningen är lagom många watt när det gäller rörförstärkare. Men, topparna i musiken kan vara rätt mycket högre än medelvärdet. Dina Klipschare ger 105 dB ut med 1 watt in. Om du vill spela riktigt högt - 90 dB i medelvärde så går det i snitt åt 0,03 W. Jag skulle tro att om du har en förstärkare på 2-3 W bör du ha marginal att klara topparna.
 5. Jag läste den här artikeln om matchning av förstärkare och högtalare: https://jacmusic.com/techcorner/ARTICLES/English/whats-in-a-watt/whats-in-a-watt.html Jag tänker att det kan vara relevant för dina Klipschar.
 6. Min SPU var slut och jag skickade den till Ortofon för renovering. För att ha något att spela på köpte jag den här: Shure SC35 är en DJ-pickup (japp!) med konisk nål. Den spelas med hälsosamma 4-5 grams nåltryck. Vill man scratcha går det fint. Inget av det där lockar väl hifi-high-end-konsumenten, men mitt intresse av denna pickup initierades av denna positiva recension i Streophile: https://www.stereophile.com/content/gramophone-dreams-3-shure-sc35c Det låter förvånansvärt bra! Den delar karaktäristika med SPUn: fylligt, mulligt och musikaliskt ljud.
 7. Tack! MC-förstärkaren låter mycket bra! Förstärkningen kan justeras med R2, R3 och R4. Jag har cirka 30 ggrs förstärkning. C6 och C7 påverkar ljudet mycket. Originalet hade elektrolytkodensatorer där. Jag har provat med olika plastfilmskondensatorer. 22 uF räcker fint utan att basen tappas. Ja, Wayne är generös att dela med sig!
 8. Jag hörde Klipschhornen på High-end-mässan förra året. Trots att de hade dyra förstärkare, kablar och signalkälla lät det rätt kass. Denna upplevelse till trots, skulle jag gärna köpa ett par Klipschhorn om jag hade ett lyssningsrum som kunde ta dem. Horn är känsliga som attan för rätt förstärkeri och bra signalkälla. Om du har möjlighet så låna hem ett antal högkvalitativa rörförstärkare och testa dig igenom den. Ta med olika topologier, t ex, single-end, push-pull, OTL, triod, pentod. Jag tror att det kan bli hur bra som helst om du träffar rätt.
 9. Aj då - det låter jobbigt med din fallolycka. Med Klipschhornens höga känslighet är det nog inte så viktigt med många watt. Snarare bra watt och god drivförmåga. Om du har en vänligt sinnad hifi-handlare i närheten kanske du kan få låna hem några olika förstärkare och prova?
 10. Klipschhorn - så coolt. Om jag hade ett lyssningsrum med användbara hörn så skulle jag skaffa ett par. Du skriver att de låter illa, men ge inte upp! Min erfarenhet av horn är att de kan vara väldigt kinkiga med vilken förstärkare man använder. Mina hornhögtalare lät rätt kass, trots att jag provade fem olika förstärkare (både rör och halvledare), men till slut hittade jag rätt och nu låter de helt fantastiska. Kolla in här: https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/13351-niclas-vardagsrum/ Det är inte helt intuitivt att hornhögtalare ska vara så kän
 11. Som nybliven medlem har jag roats av att läsa gamla trådar. Medlemmarna här har hittat på en hel del kul under åren, men Amatörens högtalare tar priset! När det gäller högtalare har storleken betydelse. Man kan absolut ha en fin musikupplevelse med små högtalare. Jag har levt större delen av mitt hifiliv med sådana. Dock upplever man sig ha en miniatyrensemble besatt av smurfar framför sig. Större högtalare ger en mer realistisk upplevelse av storleken. Med Amatörens grejer skulle jag tro att man når minst fullstorlek! Jag misstänker att live-känslan är enastående!
 12. Tack för era vänliga kommentarer! Symaskinen är helt riktigt en sångare, men har en passiv roll i sammanhanget. Jag är helt nernördad i den klassiska musiken och har samlat på LP-skivor sedan späd ålder. Jag försöker hålla storleken på samlingen under viss kontroll, men detta till trots ligger den för närvarande på runt 2000 skivor. Det händer också att jag spelar lite jazz. Vänner som har hälsat på har tagit med sig pop och rock och jag kan konstatera att min anläggning även kan rocka riktigt fett! Jag tycker att rörförstärkare kan låta mycket bra och d
 13. Som nybliven medlem har jag roats av att läsa om medlemmarnas system. Jag tänkte dela med mig av mitt. Jag har hållit på med hifi och musiklyssning sedan tidiga tonåren. Under ett antal år tog familj och arbete upp en stor del av tiden och hifi-pulandet gick på sparlåga, men när min yngsta dotter hade fyllt tre kände jag att jag fick lite mer tid över till mig själv. Jag fick då idén att jag skulle bygga hela anläggningen själv. Efter sju års knåpande och ett antal högtalare och förstärkare senare så ser det ut i så här i vardagsrummet: Här är källan:
×
×
 • Create New...