Jump to content

niclaspa

Medlem
  • Posts

    35
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

niclaspa last won the day on February 27 2021

niclaspa had the most liked content!

Profile Information

  • Location
    Stockholm

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Jag har byggt tre par högtalare. En av dem var Troels TQWT. Som sagt, bra byggbeskrivningar med många bilder. Dock blev jag inte så nöjd med ljudet, men jag skulle ändå kunna tänka mig att bygga någon annan av hans konstruktioner.
  2. The Loudspeaker är säkert toppen! Inte så lätt att bygga och kräver två man för att rubba.
  3. Kleinhorns är, namnet till trots, gigantiska och svåra att bygga. Det som gör hornhögtalare stora är basdelen. Om du kan tänka dig en horn endast på mellanregister och diskant så blir det lättare, t ex, Klipsch Cornwall eller Heresy. Troels har bra byggbeskrivningar. Faital-byggena är hyfsat lättdrivna. Eller välj någon variant med en inbyggs Hypex-förstärkare för basen. En rörförstärkare driver lätt mellanregister och diskant.
  4. Upphängningen på Philips-elementen på Carlsson- och Martin Persson-högtalarna är gjorda av veckat papper och brukar med tiden få supersmå hål. Strykning av solution (som man lagar cykeldäck med) löser problemet. Jag har renoverat ett antal med lyckat resultat. Gummiupphängningar som finns t ex på Snell kan renoveras. Hifikit i Stockholm kan hjälpa till med det. Den händige kan göra det själv. Frågan är hur nära originalljudet man kommer. Jag lyssnade på Snell på 80-talet och tyckte att det lät toppen. Jag har också lyssnat på renoverade Snell:ar det här årtusendet och tyckte att det lät bra, men ingen aning om hur nära det var originalet.
  5. Mina förslag var budget. Tannoy och Altec Lansing är en helt annan klass och, förstås, pris. Dessa har potential att låta riktigt, riktigt bra. Quad ESL-57 elektrostater kan vara det bästa som finns om man gillar akustisk musik. De är väldigt svårdrivna, men din Thöress-förstärkare är nog perfekt för uppgiften. Inget för rock och partaj dock. Snell hade en del fina modeller, men alla orginalupphängningar på elementen har vittrat till stoft vid det här laget.
  6. Risken med vintage är att det krävs lite renovering. Ett par Carlsson tidig modell är lätta att få tag på, men behöver nog fixas till innan de spelar fint. Martin Persson MP5 är inte så dumma heller. De har samma Philips baselement som Carlsson och behöver lite omvårdnad innan de spelar som de ska.
  7. Designen är underbart old school! Hoppas att du blir jättenöjd med hur det låter.
  8. Tack! Lite mer bilder från insidan:
  9. Efter att min Corian-plint kommit på plats tog jag mig an nästa projekt - en strömförsörjning till skivspelaren. Den drivs av en Lenco växelströmsmotor direkt från vägguttaget. Istället för växelströmmen som levereras av Fortum kommer den nu härifrån: Apparaten skapar en ren och fin sinusvåg med tongenerator, förstärker den och transformerar upp den till 220 V. Dessutom kan hastigheten ändras elektroniskt genom att ändra frekvensen istället för att mekaniskt flytta drivhjulet mellan olika positioner. Effekten av den nya strömförsörjningen är mer subtil än plintbytet. Upplevelsen av rummet i inspelningen blev tydligt bättre. Jag lyssnade på en gammal mono-skiva igår - Bill Evans Waltz for Debby. Det var en fantastisk tredimensionalitet i ljudet, trots mono.
  10. Ja, det är märkligt att Ortofon fick till det så bra i stereons barndom! Till slut fick jag tillbaka min SPU GM MkII från Ortofon, trots Corona-stängning. Jag snurrade vinyl på en Linn Sondek i 25 år och nötte ner många dyra Linn-pickupper på den. Visst lät det fint, men med min SPU saknar jag inte alla detaljer utan diggar bara musiken och gläds åt den moderata kostnaden av att renovera den.
  11. Högtalare i Corian - det måste se fint ut och väldigt bra för vibrationsdämpning, men tungt! Min skivspelare är rejält tung.
  12. Under vintern har jag undersökt hur olika material i skivspelarplinten påverkar ljudet. Jag byggde tre olika plintar i spånplatta, spånplatta/massiv ek och Corian. Det är fascinerande hur mycket materialet påverkar ljudet. Den helt överlägset bästa plinten är den i Corian: För er som inte känner till Corian citerar jag tillverkarens beskrivning: "Corian® är ett avancerat kompositmaterial, som är baserat på naturliga mineraler, pigment och akryl." Det brukar användas till bänkskivor i kök och badrumsinredningar. Det känns hårt och stenlikt, men tacksamt nog kan man bearbeta det med samma verktyg som man använder till trä. Nackdelen är priset - materialet till skivspelaren landade på 3500 kr. Det är inte jag som kommit på idén att använda Corian till skivspelare. Jag har kopierat designen rakt av från en kommersiell spelare - Solid12 som görs av Peter Reinders på PTP Audio. Precis som min spelare är den gjord av en slaktad Lenco. Jag har köpt lagret och chassidelarna från Peter. Så min verk är en rätt exakt kopia av Solid12. Den fick en mycket positiv recension i Stereophile: https://www.stereophile.com/content/listening-126 och blev en klass A rekommenderad skivspelare: https://www.stereophile.com/content/recommended-components-fall-2020-edition-turntables-tonearms-cartridges-etc Jag håller med - det låter riktigt bra!
  13. Mycket läcker! Men, det brukar ju kunna vara en del problem med en 50 år gammal förstärkare. Bland annat, oxiderade kontakter, smutsiga motståndsbanor i potentiometrarna, kondensatorer som anfrätts av tidens tand, motstånd som drivit i värde. Om du inte blir toppnöjd med ljudet så kan det möjligen fixas med lite kärleksfull renovering. Min erfarenhet är att kondensatorer i signalvägen kan vara värda att byta. Klassiskt är ju att elektrolyter torkar ut med tiden, men även filmkondensatorer kan försämras.
  14. Verkligen snygg och bra skick! Har den blivit renoverad på något sätt eller är den orörd?
  15. Horn kan vara kinkiga som tusan, men när man får till det är det dynamik och live-känsla i kvadrat.
×
×
  • Create New...