Jump to content

Metnoc

Medlem
 • Posts

  3
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Like
  Metnoc reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
  jag gjorde ett litet test nu på morgonen då jag var lite sugen på att stöka om lite, jag fick för mig att det kanske skulle vara en bättre lösning att göra mig av med nätverkskortet (JCAT NET XE) som jag använder och bara förlita mig på Innuos PhoenixNET switchen som jag har framför servern, dvs att använda standardporten för nätverk på moderkortet. Det är inte så att det låter dåligt den vägen, men skillnaden var tyvärr större än jag hade förväntat mig. Det räcker med andra ord inte att bara ha PhoenixNET!  Jag har sedan tidigare också varit inne på att göra tvärtom, behålla kortet i servern men göra mig av med PhoenixNET, där föredrog jag tyvärr också att ha PhoenixNET i kedjan. 1+1=3 med andra ord. Allting som har med nätverket att göra får stanna.
   

   
  det kanske verkar som jag håller på med tokigheter, men för mig uppstår tankar emellanåt om att disponera om, flytta runt, bolla lite med pengar till olika platser i anläggningen osv. på ett sätt är det ju inte fel att återigen testa och bekräfta för sig själv att de investeringar man trots allt gjort fortfarande fyller en funktion. även om det grusar idéerna och planerna som man kanske hade.
   
  det kan dock vara intressant att göra samma test med USB, för där är skillnaden att signalen går ut ifrån servern och om man då gör omklockning m.m i en extern låda så behöver eventuella störningar inte påverka på samma sätt. nackdelen är dock att det kräver en USB kabel till så tillsammans så skenar kostnaden iväg en del och det är väl det som är frågan, om det är värt den mellanskillnaden.
   
  finns bara ett sätt att ta reda på det... 
 2. Like
  Metnoc got a reaction from VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
  Halkar ibland in på den här spännande tråden och såg att det skrivits om usb-kablar på sista tiden. Inte minst såg jag åsikten att usb låter bättre än coax, min erfarenhet är att det är tvärtom, hehe. Det är en smaksak förstås, men har testat det här några gånger de senaste tre åren, alltid med samma resultat. 
   
  Har en roon-endpoint från Pink Faun (inte den som är med i testet nedan), den har usb, coax och aes/ebu utgångar. För några dagar sen testade vi usb vs coax till min Aqua la scala mk2 dac och Audio-GD finaste dac med inbyggd strömregenerator. Hade tyvärr inte jämförbara usb och coax-kablar, men skillnaderna står sig oavsett kabel i min erfarenhet. Till båda dacarna fick vi samma skillnader mellan usb och coax. Två av oss som lyssnade föredrog usb och två coax:
  USB: rappare transientsvar men ljudbilden blir både fyrkantig och tappar i djup.
  Coax: inte lika snabbt, lägger på något "romantiskt" men mer följsamt och mer realistisk ljudbild.
   
  Jag menar att om man bara lyssnar en liten stund så kan man tro att usb är bättre för att det låter rappare men i längden så är ljudbilden för fyrkantig för att det ska låta involverande, det är min erfarenhet över tid i min egen anläggning.
   
  Har själv provat det här med ett antal olika usb-kablar och coax-kablar hemma hos mig, har fått samma resultat så att jag helt enkelt slutat prova och valt coax. USB låter "fyrkantigt" i mina öron till i varje fall min dac men även Audio-gd dacen. Aes/ebu låter mer tight än coax men coax mer följsamt. Man kan säga att coax spelar mest likt vinylens klassiska följsamma ljud av coax, usb och aes/ebu. Det är min erfarenhet, intressant nog ligger de i linje med, Christian Puunter som har testat det mesta över lång tid, citaten nedan är från sida 2 av 3 i recensionen.
  https://www.hifi-advice.com/blog/review/digital-reviews/music-server-reviews/pink-faun-2-16x-1-3/
   
  "Coming from the broadcast world, I’ve done my share of comparisons between SPDIF and AES/EBU using a great variety of cables. In each of my past experiments, my personal take has been that AES/EBU tends to sound very precise yet slightly over-controlled. SPDIF over coax, by comparison, always sounded fuller and more relaxed, regardless of the cables that were used."
   
  Min kommentar: skulle kunna ha skrivit det själv.
   
  "Between the two, my brain tells me that AES probably yields a more accurate result, but still, I find SPDIF to be emotionally more appealing."
   
  Min kommentar: Håller med, coax låter mer involverande även om jag hör att det kanske inte är helt "korrekt".
   
  "I2S is a lot more accurate than SPDIF, in fact, it is very close in tightness and articulation to USB, but, you guessed it, with all the musicality retained. Granted, SPDIF is a little smoother still and therefore arguably slightly more romantic. If we’re honest, the extra romance might well be the result of coloration of some sort, so the question becomes a personal one: do you want the most accurate sound or a romanticized version of it. For me, in any event, I2S is clearly the way to go as it has all the precision, speed, and articulation of the USB card (and that my brain craves) while somehow sounding deeper, wider and richer and avoiding the dimensionally flatter and more matter-of-fact sound of the USB output." 
   
  Min kommentar: Har tyvärr inte fått I2S att fungera på min streamer trots den ska vara anpassad till min dac, men håller med om att USB låter "dimensonally flat and matter-of-fact sound", dvs att det låter "fyrkantigt".
   
  Det här är min erfarenhet, vidare så tror jag fortsatt det är svårt för en streamer att matcha "flytet" en riktigt bra cd-transport ger. Har vid flera tillfällen lyssnat på den eminenta CEC TL-5, oj så musiken flödar fram. Min streamer låter kanske rappare men TL-5 mer likt vinyl, vilket är bra, i mina öron. För vinyl mosar fortfarande både cd och streaming rent ljudmässigt på mer eller mindre alla sätt. 
   
  Hifi handlar väldigt mycket om tycke och smak, i mina öron så är en bra vinylspelare den ideala källan för att musiken återges på ett kontinuerligt sätt, vilket den gör både rent tekniskt och ljudmässigt. Jag upplever att digitalt låter lite upphackat, rent tekniskt är det också sant, det är så musiken transporteras i små paket. TL-5 trevligare än min streamer, coax trevligare än USB. Så man kan urskilja en preferens här, jag föredrar en musikåtergivning där jag upplever att musiken flödar fram som i en oavbruten ström. En bra vinylspelare fixar det då den bygger på en analog signal, den behöver inte låta såsigt heller. Har en Roksan skivspelare som är kända för att spela med mycket energi.
  För mig så har jag landat i att jag sannolikt aldrig kommer att riktigt njuta av digitalmusik, sen kommer gränserna att flyttas framåt. Men det som låter bäst i det digitala i min erfarenhet är CD men CD har inga styrkor över Vinyl, så då landar jag i att fokus för mig är vinyl och streaming är för att det är praktiskt och låter okej, i en stund. Sen vill jag byta. Tidigare provade jag då någon ny komponent i digitalkedjan men det gör det bara bättre men inte bra. Fick för några dagar sen låna en fin hifi-swtich av en bekant, lät det bättre och trevligare, javisst. Men riktigt bra - nej.
   
  Började med att skriva om usb kontra coax och så blev det ett lite bredare inlägg, men för att förstå mina erfarenheter av usb kontra coax behöver man denna bakgrundsinformationen. 
   
  Med vinyl så lyssnar jag på musik med streaming på ljudet (för det stör mig så jag "måste" åtgärda det) men coax gör att det låter något mer uthärdligt.  
 3. Like
  Metnoc reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
  Bredvid Ypsilon så har det alltid funnits en annan tillverkare som också tilltalat mig väldigt mycket, vilka om möjligt kändes ännu mera "utom räckhåll" dock. Med sitt lite karaktäristiska utseende som verkligen sticker ut på alla sätt så har de ALLTID imponerat vid de tillfällen jag haft förmånen att få lyssna till deras produkter.
   
  Ibland känner jag nästan att jag kanske studerat @Perfect sense produktlista lite för väl, men att gått ifrån att jag knappt kände till ett enda märke han representerade så har jag genom åren lärt mig uppskatta många av dem och bygga ett förtroende för dessa produkter. Extra kul kände jag för ett tag sedan när jag blev väldigt nyfiken på en tillverkare som han sedan kort därefter tog in utan att jag ens pratat med honom om det. Det måste ändå tyda på exceptionellt bra smak från någons sida... 
   
  Nu är det ju dock inte denna tillverkare (Pilium) som det här ska handla om utan en annan gammal favorit, nämligen Absolare! Jag minns faktiskt inte första gången jag hörde dem, om det var på HEM mässan tillsammans med Kaiser högtalarna eller om det var hos just @Perfect sense vid något annat tillfälle, hur som helst så har de alltid känts som någon ouppnåelig dröm mer än att jag tänkt att "en sådan ska jag ha någon dag".
   

   
  Egentligen så ställer en Absolare förstärkare till det ganska rejält för mig, den är nämligen så stor så den får inte plats!!! Jag blir tvungen att frångå mina principer om att ha saker och ting dolda, men det räcker inte bara med det utan den får ju inte plats på bänken ens, den hänger i luften! Jag behöver dessutom dra ut bänken en bra bit från väggen för att kablarna ska få plats. 67 cm djup ÄR inget bra format på en förstärkare.
   
  Allt ifrån utseendet i sig till den synliga och långt ifrån optimala placeringen har såklart behövts lyftas med inrednings ansvarige här hemma. Jag ska väl inte citera allt som sades då detta är ett publikt och anständigt forum, men jag tog hur som helst till världens bästa trick - jag började spela musik... 
   
  Helt plötsligt så var det inte längre bara jag som stod där med ett stort flin, hon utbrast direkt och jag citerar...
   
  - "jag hör ju hur BRA det låter!"
   
  och lite senare...
   
  - "det känns som det är LIVE, som att musikerna verkligen står där framför oss i rummet!"
   
  Det behövdes inte sägas så mycket mer efter det. 
   
  Det är väl lite så jag känner också. Ypsilon Phaethon var fantastisk, inget snack om den saken och det var ett väldigt svårt beslut att göra mig av med den, men jag vet att den har fått komma till ett nytt fint hem till någon som uppskattar den. Men hur bra Ypsilon Phaethon än må vara, så är Absolare Integrated Signature v2 i en annan klass. Rent pengamässigt så skiljer det också en hel del ska sägas, det är helt enkelt inte två produkter som utvärderas eller ställs mot varandra.
   
  Nu ska jag fortsätta att njuta av musiken här... 
×
×
 • Create New...