Jump to content

Metnoc

Medlem
 • Posts

  3
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Metnoc

 1. 18 hours ago, VoicesInMyHead said:

   

  absolut, men Aqua DAC:en kanske ändå presterar bättre med en annan anslutning? det var lite det jag menade att alla DAC:ar är olika och det man kanske egentligen testar är mer vilken anslutning ens DAC föredrar än vilken kabel eller anslutning som i sig är bäst. om en streamer är anpassad för Coax och en DAC för USB (eller tvärtom för den delen) så blir det ju en miss-match, därför måste man alltid se till sin egna anläggning och vad man har för grejer när man läser om andras erfarenheter och försöker applicera dem hemma. jag tror också det är svårt att säga att det ena alltid är bättre än det andra av just denna anledning, olika prylar kommer ge olika resultat beroende på hur de är byggda.

   

  det som hänt under senare tid däremot är ju att USB seglat upp som ett allt mer populärt alternativ, från början kanske för att det var smidigt men numera även för att det faktiskt är bra, men för att det ska bli bra så krävs det att tillverkaren lägger ner lite tid på det. jag tycker dCS är ett så väldigt bra exempel som jag även dragit tidigare, de lyckades inte enbart med mjukvara att få upp USB anslutningen till en tillräckligt hög nivå så de valde att INTE enabla den trots att folk skrek efter detta, vilket jag kan respektera dem för.

   

  "After months of software development and testing we have had to change course on the roadmap for our Network Bridge. Although we had promising results early in our development cycle our engineering team could not get the USB audio output function to meet our performance standards. As a result we have decided that we cannot release a feature which we know is compromised." -- The dCS Team

   

   

  ja, kanske är det så, jag har inte någon jätte erfarenhet av vinylsidan men den lilla resa jag ändå gjort med några byten har ändå inneburit rätt stora skillnader och förbättringar tycker jag. så nog finns det utrymme även för att ta vinylspelandet till högre nivåer, men man kanske utgår från en bättre nivå. problemet med streaming är ju litegrann också att det det krävs inte så mycket alls för att få ljud från en dator, men sen kan man ta det ganska många steg därifrån.

  Aqua har släppt någon uppdatering av sitt usb-kort har jag förstått det som, sägs låta bättre.

  USB har säkert blivit bättre, men en del av mina vänner brukar kalla mig för "konservativ" och det ligger något i det. För jag föredrar ofta äldre eller mer beprövade lösningar över "det senaste". Till exempel vinyl över digitalt, rör över transistorer och coax över usb, kanske av anledningen att de saker jag föredrar har funnits längre och därför har det funnits mer tid att optimera dem, det är i varje fall ett av flera möjliga perspektiv. USB kanske har blivit bättre, fint så. Men coax har funnits längre och låter bra hos mig, så jag sitter nöjd.

   

  Det finns oerhörda förbättringar man kan göra inom vinyl, jag har bara tagit några kliv inom det men fler lär det bli. Men redan på en förhållandevis enkel nivå så lyckas vinyl fånga mer av essensen av musiken än digitalt gör även på en riktigt hög nivå. Men släpper det nu, är ett tröttsamt samtalsämne som dryftas i över 30 år. :smilingeyes:

 2. 12 hours ago, VoicesInMyHead said:

  tack för input och dina erfarenheter @Metnoc, och välkommen till Euphonia! :smile:

   

  som du säger så är det mycket tycke och smak såklart, och jag vill återigen bara poängtera att en standard USB anslutning i sig inte per automatik är speciellt bra i grunden, däremot KAN det låta väldigt bra men det krävs insatser från både DAC och streamer tillverkare samt bra kablar där emellan. Det är ju därför viktigt att man tittar till sina egna grejer, vilken anslutning är den bästa till just min DAC, var har man lagt fokus på implementeringen osv? Aqua förordar väl egentligen sitt egna Aqua LinQ sätt att överföra mellan streamer och DAC t.ex? den här diskussionen uppstod nog av att jag var lite bekymrad över att det testades på annat håll med USB anslutningar på 10 år gamla produkter när det gjorts stora framsteg med USB bara de senaste åren.

   

  ett annat exempel är den nya Aurender N30SA/N20 streamern som jag tycker verkar intressant, där ser det dock ut som att deras fokus varit mer på Coax och AES än på USB vilket inte skulle vara en bra matchning med min DAC där man prioriterat USB.

   

  jag testade senast USB vs Coax med min LampizatOr Amber 3 DAC som jag hade innan den jag har nu, samt en betydligt enklare anslutning i min dåvarande Lumin streamer och enklare kablar. I mina nya DAC så har Lampi dels gått från att använda det idag ganska bespottade Amanero till JLSounds USB kort och jag har en helt annan nivå på USB i min server än vad som satt i Lumin. Klockor och strömförsörjning inte minst har tagit dessa till nya nivåer, men även den nya USB kabeln från Sablon Audio var minst sagt ett rejält(!) lyft. I testet med min tidigare setup så var det lite hugget som stucket, man fick anstränga sig för att identifiera små skillnader, idag skulle jag tro att samma jämförelse skulle ge en betydligt tydligare skillnad. men det är fortfarande svårt att generalisera för det är så många parametrar som spelar in och det är otroligt svårt att jämföra mellan olika system då allting påverkar.

   

  även om jag har en hyfsad USB anslutning idag så är jag just nu ändå nyfiken på att prova en lite annan approach för att se om det kan gå att kräma ut ytterligare lite mer. jag har valt USB i dagsläget, men det betyder som sagt var inte att det är det bästa för alla, men det finns potential med USB om det görs rätt och tyvärr så är det väl lite kostsamt att få till det.

   

  sen angående CD, vinyl, streaming, R2R, kassettband osv så tycker jag inte det ena behöver utesluta det andra. för mig är CD helt ointressant idag, men jag spelar gärna vinyl. för tillfället så är min vinylrigg inte längre inkopplad vilket är synd, jag är övertygad om att jag kommer återvända till vinyl så småningom men just nu är mitt fokus på det digitala.

   

  Det sitter ett JLSounds USB-kort i min streamer och den är i övrigt välbyggd (nätdel, klockor osv), enda "off the shelf" den har är en Raspberry pie, allt annat är byggt av Pink Faun själva.

   

  Det ena behöver inte utesluta det andra men ibland så tröttnar jag på streaming då det kräver så mycket för att låta bra, vinyl trots alla dess begränsningar låter relativt bra redan med förhållandevis enkla grejer.

 3. Halkar ibland in på den här spännande tråden och såg att det skrivits om usb-kablar på sista tiden. Inte minst såg jag åsikten att usb låter bättre än coax, min erfarenhet är att det är tvärtom, hehe. Det är en smaksak förstås, men har testat det här några gånger de senaste tre åren, alltid med samma resultat. 

   

  Har en roon-endpoint från Pink Faun (inte den som är med i testet nedan), den har usb, coax och aes/ebu utgångar. För några dagar sen testade vi usb vs coax till min Aqua la scala mk2 dac och Audio-GD finaste dac med inbyggd strömregenerator. Hade tyvärr inte jämförbara usb och coax-kablar, men skillnaderna står sig oavsett kabel i min erfarenhet. Till båda dacarna fick vi samma skillnader mellan usb och coax. Två av oss som lyssnade föredrog usb och två coax:

  USB: rappare transientsvar men ljudbilden blir både fyrkantig och tappar i djup.

  Coax: inte lika snabbt, lägger på något "romantiskt" men mer följsamt och mer realistisk ljudbild.

   

  Jag menar att om man bara lyssnar en liten stund så kan man tro att usb är bättre för att det låter rappare men i längden så är ljudbilden för fyrkantig för att det ska låta involverande, det är min erfarenhet över tid i min egen anläggning.

   

  Har själv provat det här med ett antal olika usb-kablar och coax-kablar hemma hos mig, har fått samma resultat så att jag helt enkelt slutat prova och valt coax. USB låter "fyrkantigt" i mina öron till i varje fall min dac men även Audio-gd dacen. Aes/ebu låter mer tight än coax men coax mer följsamt. Man kan säga att coax spelar mest likt vinylens klassiska följsamma ljud av coax, usb och aes/ebu. Det är min erfarenhet, intressant nog ligger de i linje med, Christian Puunter som har testat det mesta över lång tid, citaten nedan är från sida 2 av 3 i recensionen.

  https://www.hifi-advice.com/blog/review/digital-reviews/music-server-reviews/pink-faun-2-16x-1-3/

   

  "Coming from the broadcast world, I’ve done my share of comparisons between SPDIF and AES/EBU using a great variety of cables. In each of my past experiments, my personal take has been that AES/EBU tends to sound very precise yet slightly over-controlled. SPDIF over coax, by comparison, always sounded fuller and more relaxed, regardless of the cables that were used."

   

  Min kommentar: skulle kunna ha skrivit det själv.

   

  "Between the two, my brain tells me that AES probably yields a more accurate result, but still, I find SPDIF to be emotionally more appealing."

   

  Min kommentar: Håller med, coax låter mer involverande även om jag hör att det kanske inte är helt "korrekt".

   

  "I2S is a lot more accurate than SPDIF, in fact, it is very close in tightness and articulation to USB, but, you guessed it, with all the musicality retained. Granted, SPDIF is a little smoother still and therefore arguably slightly more romantic. If we’re honest, the extra romance might well be the result of coloration of some sort, so the question becomes a personal one: do you want the most accurate sound or a romanticized version of it. For me, in any event, I2S is clearly the way to go as it has all the precision, speed, and articulation of the USB card (and that my brain craves) while somehow sounding deeper, wider and richer and avoiding the dimensionally flatter and more matter-of-fact sound of the USB output." 

   

  Min kommentar: Har tyvärr inte fått I2S att fungera på min streamer trots den ska vara anpassad till min dac, men håller med om att USB låter "dimensonally flat and matter-of-fact sound", dvs att det låter "fyrkantigt".

   

  Det här är min erfarenhet, vidare så tror jag fortsatt det är svårt för en streamer att matcha "flytet" en riktigt bra cd-transport ger. Har vid flera tillfällen lyssnat på den eminenta CEC TL-5, oj så musiken flödar fram. Min streamer låter kanske rappare men TL-5 mer likt vinyl, vilket är bra, i mina öron. För vinyl mosar fortfarande både cd och streaming rent ljudmässigt på mer eller mindre alla sätt. 

   

  Hifi handlar väldigt mycket om tycke och smak, i mina öron så är en bra vinylspelare den ideala källan för att musiken återges på ett kontinuerligt sätt, vilket den gör både rent tekniskt och ljudmässigt. Jag upplever att digitalt låter lite upphackat, rent tekniskt är det också sant, det är så musiken transporteras i små paket. TL-5 trevligare än min streamer, coax trevligare än USB. Så man kan urskilja en preferens här, jag föredrar en musikåtergivning där jag upplever att musiken flödar fram som i en oavbruten ström. En bra vinylspelare fixar det då den bygger på en analog signal, den behöver inte låta såsigt heller. Har en Roksan skivspelare som är kända för att spela med mycket energi.

  För mig så har jag landat i att jag sannolikt aldrig kommer att riktigt njuta av digitalmusik, sen kommer gränserna att flyttas framåt. Men det som låter bäst i det digitala i min erfarenhet är CD men CD har inga styrkor över Vinyl, så då landar jag i att fokus för mig är vinyl och streaming är för att det är praktiskt och låter okej, i en stund. Sen vill jag byta. Tidigare provade jag då någon ny komponent i digitalkedjan men det gör det bara bättre men inte bra. Fick för några dagar sen låna en fin hifi-swtich av en bekant, lät det bättre och trevligare, javisst. Men riktigt bra - nej.

   

  Började med att skriva om usb kontra coax och så blev det ett lite bredare inlägg, men för att förstå mina erfarenheter av usb kontra coax behöver man denna bakgrundsinformationen. 

   

  Med vinyl så lyssnar jag på musik med streaming på ljudet (för det stör mig så jag "måste" åtgärda det) men coax gör att det låter något mer uthärdligt. ;) 

×
×
 • Create New...