PKS

Medlem
 • Content Count

  40
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. PKS

  Byggnation av rörförsteg

  Det har skett framsteg under de gångna veckorna. Ingångsväljare och volympot: Strömförsörjning: Totalt kaos: Och ja, den fungerar
 2. Kul att se att din förstärkare presterar så väl! Jättefina mätvärden, speciellt i jämförelse med de andra två
 3. Intressant! Det ser ut som första förstärkaren presterade bäst med en lagom "dämpning". Mittenbilden verkar vara klart överdämpad och den sista verkar vara något underdämpad Kan du ge lite information kring förstärkarna?
 4. Aktiv brusreducering. På vissa sätt helt olikt återkoppling men på andra sätt ganska likt. Likt feedbackloopar använder man superposition för att filtrera. Jag tycker att aktiv brusreducering förstör väldigt mycket och det låter platt och tråkigt med brusreduceringen på (mer påtagligt med mycket brusreducering) men att det tjänar sitt syfte i bullriga situationer. På ett sätt som man kanske också skulle uppleva det om man har kraftig feedback? Jag tror att det är väldig lätt att börja tappa information när man använder dessa typer av loopar. Tanken med feedbackloopen är att den ska ta bort alla störkällor men lämna signalen "intakt", men ett av problemen är att man inte lämnar den intakt. När man använder (iaf negativ) feedback så sänker man förstärkningen i steget (eftersom insignal - minus en nästan lika stark signal = en klart svagare signal) och behöver förstärka mer för att kompensera. I och med att man låter signalen snurra runt i förstärkaren är det också rimligt att tro att det kommer få "speglingar" eller liknande negativa problem. Det är också rimligt att tro att dessa problem är större för högre frekvenser än för låga.
 5. Det ligger nog mycket i det du säger. Transientförloppet borde bli lidande av återkoppling, men det kanske borde sättas i relation till andra faktorer som påverkar signalen, tex brus. En av fördelarna med återkoppling sänkningen brus, distortion ökad linjaritet och på så sätt ge en renare signal. Men är återkoppling bra eller dåligt? Jag tror att det beror på. Vissa förstärkare med mycket återkoppling skulle nog inte prestera speciellt bra utan återkoppling. Vissa kretsar behöver inte återkoppling varav det kanske gör mer skada än nytta (även, precis som du är inne på, de mäter bättre med återkoppling).
 6. PKS

  Byggnation av rörförsteg

  Under den senaste veckan har det börjat komma paket med alla komponenterna. Allt utom rören har kommit... lite skruv ska inhandlas... men annars är allt komplett. Det är lite högt och lågt i bygget men i signalvägen kommer det vara Jensen NOS kodningar (papper i olja), Duelund tinned solid copper AWG26 signalkabel, Alps "Blue beauty" volympot bland annat. AWG26 är smått, riktigt smått. Väldigt pilligt att arbeta med. Med facit i hand borde jag nog ha valt en något grövre kabel, i övrigt känns komponentvalet bra. Strömförsörjningen får lite elektrolyter och övriga kondingar blir Jantzen Standard Z-Cap med något mindre undantag.
 7. Tjusiga kablar även utan strumpa Tex Svalander säljer alla möjliga färger på strumpor för den som är sugen att testa något färgrikt Svalander - kabelstrumpor
 8. PKS

  Byggnation av rörförsteg

  Det blev till att ta fram kniven och lossa limningen mellan gummi och korg. Denna limmades sen tillbaka och centreringen blev bra Nytt Fs på 39 Hz.
 9. PKS

  Byggnation av rörförsteg

  En av dem blev iaf bra. På den andra verkar talspolen ha hamnat lite på sniskan och det skrapar lite när man trycker på konen (vilket sällan är ett gott tecken). Det som är lite speciellt med just det elementet är att korgen är lite sned och det hela kanske reder upp sig om den monteras i låda (önsketänk). Om inte blir det till att ta fram kniven igen... Upphängningen var tidigare av någon form av behandlat tyg. Nu är det av gummi. Det är en annan typ av upphängning och elementen kommer troligen inte vara lika bra fullregister som tidigare. Jag tror att de kommer förlora lite känslighet samt att det kanske blir lite ojämnare frekvenskurva i övre mellanregistret/nedre diskant där konuppbrytningarna har väldigt stor betydelse för ljudbilden. Kanske också lite lägre Fs på grund av den ökade massan (gummiupphängningen är mycket tyngre än tydupphängningen) men det beror mycket på hur styvt gummit är vs. tygupphängning.
 10. PKS

  Byggnation av rörförsteg

  Delar beställdes i helgen. Transformatorn kommer vecka 19 och övriga komponenter kommer förhoppningsvis inom den närmsta tiden. Tills att leveranserna börjar komma kommer förförstärkarprojektet ligga i träda. I väntan på att de dyker upp tänkte jag passa på och starta igång ett annat projekt som länge har legat i lådan i väntan på delar, nämligen omkantning av ett par Coral Flat-8A. Kanterna på dessa har med tiden hårdnat och egenresonansen ligger nu ca en oktav för högt. Original är det inte gummi utan en textilupphängning, men en sådan är inte helt lätt att få tag på. Om någon nu tycker att det är synd att på detta hediska sätt vanära ett par element på detta sätt kan jag glädja denna person med att whizzern på dessa är bortskurna sedan tidigare och att kalotten i mitten är lite bucklig. Jag har även ett par Coral Flat 8II och de har inte detta problem utan mäter fint (fs ca 55 Hz). Det är generellt högre byggkvalitet på Flat 8II, snyggare korg (tror även att korgen är kraftigare), snyggare magnet, annan främre tätningsring mm.
 11. PKS

  Från linjesignal till musikalitet

  Denna har jag också varit sugen på ett tag. Finns en del fina recensioner på nätet. För den som inte gillar flertrådat har Duelund även lite kul alternativ i silver, från 2,5x0,25 mm till 6x0,3 mm tjocklek på ledarna.
 12. PKS

  Från linjesignal till musikalitet

  Kul att ditt förstärkarprojekt har blivit lyckat Intressant med högtalarkabeltest, jag är själ lite skeptisk till hur stora skillnader det egentligen kan göra. Men bra att gå in med öppet sinne!
 13. PKS

  Byggnation av rörförsteg

  Den boken är bra. Jag har skummat igenom den och ska läsa igen vid tillfälle. Bygget går framåt och saker har börjat trilla in. Toppen blir av 2 mm aluminum, 500x200 mm. Botten kommer täckas av ett stålnät för att undvika nyfikna fingrar i framtiden. Nätkontakten är från Furutech och försedd med ett filter för att minska störningar. Längs ner till höger kan även RCA-kontakterna skymtas. Det blir tre ingångar och en utgång. En "ram" av ek ska byggas för att det hela ska bli en låda.
 14. PKS

  Byggnation av rörförsteg

  Tycker du att man även borde sätta ett högohmigt motstånd parallellt för att ladda ur PSU-kondensatorerna vid avstängning?
 15. PKS

  Byggnation av rörförsteg

  Bygget har tagit en liten annan rutt. I och med att kostnaderna skenade lite så har jag bestämt att jag ska bygga en lite mer avancerad krets. Detta eskalerar kostnaderna något men jag kände om man ändå har gått över budget så kan man lika gärna missa grovt. Lundahltrafo + choke var iaf billigare än vad jag hade budgeterat vilket var ett plus eftersom det är projektet största budgetpost. Iaf, det nya är att det blir en katodföljare (fritt översatt från engelskans Cathode follower). Huvudanledningen till detta är att sänka utångsimpendansen och göra steget lite starkare = inte vara så kräsen när det kommer till slutstegsmatchning. Rör är beställda, 4 st ECC86.