Jump to content

parsifal

Medlem+
 • Posts

  464
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Reputation Activity

 1. Like
  parsifal reacted to Josaa in Josaa’s äventyr i Hifi   
  Nu har jag varit sjuk i 9 dagar och de senaste 2 har det blivit tydligt bättre. Fru och barn är i stugan så nu när jag mår lite bättre har jag tid att lyssna på musik (och utrustning). Imorse när jag vaknade kl 6 av hosta var det bara och stiga upp för att sedan åka in till kontoret i Stockholm där jag inte varit på drygt 2 veckor. Dels för att fixa lite jobbgrejer men och också börja utvärderingen av Ypsilon Phaethon vs Gryphon Diabolo 120 (300 är för stor). 
   
  Min förhoppning var att Diabolo skulle komma nära för ca halva pengarna. Jag lyssnade bara ca 1,5 timme och kan konstatera att de låter ganska olika och har olika karaktärer. Diabolo låter stort (framförallt bredd och höjd) och transparent, mer ösigt och busigare med ett jäkla driv, bra upplösning med mycket detaljer, för mig ganska tydlig transistorkaraktär tonalt. Kanske blir den varmare tonalt om den fått stå på längre samt spelats mer (tror den är ganska lite använd). Djup och ganska tight bas. Mycket engagerande förstärkare som funkar klockrent och är tyst (svart bakgrund).
   
  Ypsilon låter något mindre men mer sammanhållet och djupare och vackert tonalt - röster och instrument låter som de ska låta - det låter naturligt helt enkelt. Dock mer avlägsen ljudbild och mindre ösigt (på pop/rock). Fin organisation och bra sväng där alla musiker spelar ihop. Precis som min Ypsilon Riaa har jag svårt att beskriva hur den låter det blir bara ”naturligt”, lite som single ended-den talar med en röst.
   
  Skillnaden var mindre än vad priset indikerar men Ypsilon låter (och känns) dyrare. Diabolo har bättre funktionalitet (finare volymkontroll, mindre värme, fler funktioner) men är tyvärr även den för stor för racket.
   
  Ypsilons nackdelar är det höga priset, värmen och att ”volym 1” är lite för högt för svag bakgrundsmusik. Det sista går nog att fixa. Ingen var lika bra som Gryphon Essence och jag behöver fundera på användningen efter tjänstgöringen på kontoret. Det är ju uppenbart för bra för en kontorsstereo även om det är kul… det kanske finns andra ännu bättre/lämpligare förstärkare där ute? Jag började läsa om @VoicesInMyHeads tråd som ju ”slutade med Absolare (som INTE kommer passa på mitt kontor).

   
  Väl hemma kopplade jag ihop mitt Shindosystem som fått vila då några av dess kablar varit på kontoret. Bytte även till min EMT Tondose pu och kör rätt in i Shindo MC-trafo. La lite tid på att justera plan och nåltryck. Har nu suttit och lyssnat en stud medans jag skriver. Det som detta system kommer närmast är Gryphon Essence! Dynamiken, renheten och musikaliteten liknar varandra. Essence är givetvis tightare och mer precis men kanske inte vackrare…


   
  Suck…det går kanske inte att få allt ur ett system men om jag sålde allt (utom Brinkmann, Ypsilon riaa och Linn Klimax DSM) och köpte Gryphon Apex och Rockport Lyra och byggde ett optimerat lyssningsrum…men det blir kanske inte lika kul…
   
  Ha en fin söndag!
 2. Like
  parsifal reacted to byZan in Hemma hos Ishoot   
  Jag skulle få på nöten om jag försökte mig på att mjuka upp våra gråskalliga… så jag valde….

   
  dessa för att tonen skulle vara bra oss emellan😉
   
  /byZan 
 3. Like
  parsifal reacted to ishoot in Hemma hos Ishoot   
  Anläggningen är helt nedpackad sedan midsommar, men det görs framsteg i rummet. Snart så  #raktärrakt

 4. Thanks
  parsifal got a reaction from AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Vilken bild!!!! 🫶
 5. Like
  parsifal got a reaction from byZan in Mickes Musikrum   
  Vilken bild!!!! 🫶
 6. Like
  parsifal reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Fördelen med kompatibla hus är ju att det är väldigt kvickt gjort att provsmaka den exklusivare slipningen som Ortofon 2M LVB250 erbjuder! Javisst, den kommer säkert bli än lite bättre med dess riktiga hus, men det här går utmärkt och en hel del av detaljering och finess som jag saknade tidigare kommer genast fram här. Utan att tappa den kropp och mustighet som jag är så förtjust i blir det här en mycket trevlig samvaro känner jag!

 7. Like
  parsifal reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Oj, det blir inte helt enkelt och lite generaliserande. Men för att ge ett exempel så är den här tystnaden som de massigare spelarna erbjuder något som jag tror påverkar min uppfattning mest. Alltså tystnaden när man sänker ned nålen i spåret på en trevlig pressning och musiken bara uppstår, som ur tomma intet. Rega med sin betydligt enklare pickup och nål förmår inte "sålla agnarna från vetet" på samma sätt och verkets begränsade rotationsstabilitet bidrar säkert till den mindre tydliga ljudbild som målas upp.
   
  Men, likväl som jag kan digga med i musiken i bilradion under resa så kan man njuta av Regans återgivning. Den är (troligen) något bandbredssbegränsad när det gäller frekvensextremerna också, iaf får inte jag intrycket av att basen är lika klippfast och stum som på Viella/Bardo och i något mindre mån Kuzma/Clearaudio. Även mellanregister och diskant får en annan transparens med de kostsammare spelarna även om jag lägger ansvaret i första hand på puppan där. Jag misstänker att den (Rega) erbjuder en lätt förstärkning av de rytmdrivande frekvenserna lite högre upp i registren, säg 2-400hz som ger ett skönt gung i återgivningen och smickrar rytmisk musik.
   
  Om det här låter som hård kritik så är det i grund och botten rejält beröm att man man kan både njuta av och på lika villkor jämföra med spelare som kostar mellan 5 och 20 ggr mer. Och den har givetvis fördelar också som att den är oerhört lätt att installera och få massor med musik ur för den som inte har 20 års erfarenhet av skivspelarinställning.
  Man kan till och med tycka att den är snygg som en inredningsdetalj om man gillar sånt.   
 8. Like
  parsifal got a reaction from AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Är det så att du skulle kunna ge dig på ett försök att förklara skillnaderna i vad du hör/ inte hör i ett stycke musik spelat på bägge skivspelarna?
   
  Vet att det är en svår övning men det hade varit intressant att om möjligt försöka konkretisera skillnaderna ännu mer.
   
  Gör den högre upplösningen att det tillkommer ljud som inte den lägre lyckas återge? Eller återger bägge alla ljud fast med olika timbre?
 9. Like
  parsifal reacted to new order in Mästarmötets efterdyningar....   
  Det blev en lista med varierad musik. Med original nätaggregatet och det nya. Skoj att testa.
   
  Men det har varit fördjävligt varmt i Norrbotten under veckan och temperaturen har inte varit under 20+  från 6 på morgonen till 22 på kvällen. Under dagarna har temperaturen sniffat upp mot 30 grader. Jag är fan inte van. Prova att stå i en verkstad med i snitt 25 + grader under arbetsdagen, full utrustning. Man blir mör.
   
  Få se hur karlaaktig nån är under de förutsättningarna? Nä, det är överlevnad som gäller. Och man är så mossig i skallen att det är som en gratis fylla. Fast bara de dåliga delarna.😁
   
  Ok. Jag ska försöka att utvärdera mitt LPS till routern. @Bebopär redan skeptisk. Andra med kanske. Jag bryr mig föga. Det är svårt att definiera förbättringar, eller ens förändringar. 
   
  Vi kan vara kritiska till linjära nätaggregat. Vi kan också vara kritiska till dedikerade lp tvättar. I teorin är de bättre, men hur är det i praktiken? Ingen vet förrän man testat.
  När det gäller LPS så är det nu för min del testat. Om och om igen. Tror inte folk att det blir förbättringar, då får de tro det. Men det finns inte en chans i helvetet att jag kommer att återgå till mina switchade nätbulor.
   
  Och det trots att jag har ersatt dessa bulor med Kina LPS. Men varenda nätaggregat har hittills enligt mitt mätinstrument varit i stort sett spot on. Även det sista. Och ska man vara rädd för Kina nätaggregat så är det inte många laddare som överhuvudtaget skulle vara inkopplade!
   
  Nåväl. Utvärdering pågår och har pågått under kvällen. Nätaggregaten har bara plussat på mina initiala intryck. Enhet efter enhet. Och ja. Även det linjära nätaggregatet till routern (en standard Asus router) har varit till hjälp.
   
  Gudskelov finns inga mer nätaggregat att uppgradera. För vanliga nätaggregat är stora. Och jag har inte plats för mer!😁
   
  Jag har under de sista dagarna lyssnat på Dave Grohls storyteller. Per automatik har suget efter grunge ökat. Har åtgärdat det med lite Nirvana och Smashing Pumpkins. Fortfarande fördjävligt bra! Nevermind och Mellancollie and the infinite sadness.🤘✊
 10. Like
  parsifal reacted to Bebop in Från Bebops hifi-horisont   
  Den är befriad från sådana världsliga ting... Det borde vara skottpengar på folk som inte kan njuta av natur och skärgård de utan att dundra på med sina anläggningar.
 11. Haha
  parsifal reacted to Vox in Från Bebops hifi-horisont   
  Dela 50/50. Han har den på sommaren och du på vintern? 
 12. Like
  parsifal reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  "Ja jädrar! Det är riktigt skoj med MM, även i så pass enkel utformning som denna (Ortofon 2M Silver)!

  Nu lägger jag en stor del av ansvaret på Grandinote Celio som spelar som aldrig förr! 
  Jag lyckades ju sabba det genom att koppla ur tonarmskablarna medan det var igång, vilket Max upplyste mig om att det är i stort sett det enda man inte bör göra (utom att slå av och snabbt på igen, vilket dock står i manualen).
  Efter en vecka i Italien så har han fixat problemet och uppgraderat det till senaste versionen vilket enligt upphovsmannen själv betyder "Now the basses are better and it is more transparent."
  Jag utgår ifrån att det inte är aborrarna som är bättre utan basen, men jag går med på både och!  
   
  Jag passade på att höja tonarmsbasen ca 3,5mm också, med nåt så rudimentärt som M4-brickor. Det här gjorde väldigt mycket för renheten i återgivningen trots den enklare nålslipningen på Silver-nålen. Nu svävar St Vincent mellan högtalarna strax framför (hitom) den tänkta linjen mellan frontarna och djupet blev tydligare definierat. Härligt!
   
  Skulle man (jag) kunna leva med en Planar 3 med ett trevligt RIAA i det långa loppet? Ja, jag tror det, som komplement iaf, men  jag tror tyvärr jag är "bortom räddning" när det gäller vinylen och behöver den högre upplösningen och än tydligare ljudbilden som de massiga spelarna erbjuder. Det här är dock ett uppfriskande alternativ som inte alls skäms för sig!
 13. Like
  parsifal reacted to Bebop in Från Bebops hifi-horisont   
  Jag citerar @MatsT från hans tråd: Ibland: "Ibland måste man ta ledigt från HiFi-pyssel. "
   
  Det är nu andra sommaren utan båt. Vår son kom med ett förslag: "Vi köper en ihop och delar 50/50". Sagt och gjort. Han hämtade mig igår 05.00 och for till Stockholm. Vid midnatt var vi hemma igen. Nu blir det andra prioriteringar ett tag...
   
   

 14. Like
  parsifal reacted to Ampalang in Ampalangs snigelresa...   
  Gör du det där utan hjälpmotor blir jag lite impad 👍
  Själv kommer jag än så länge inte mkt längre än milen på min gravelbike jag skaffade i vintras. 
  Fokuserar iofs mest på simningen och där får jag i alla fall plaskat några km i veckan 😃
   
  Tänkte börja logga hur många varv nålen snurrar så det blev en sådan här. 
   

 15. Like
  parsifal reacted to Ampalang in Ampalangs snigelresa...   
  Det där med paket som ska landa snart är ju i dessa tider inte svårt att få äta upp. 🤔
  De landar vilken dag som helst inom några veckor med andra ord. 🤪
   

   
  Både svampen och grönkålen håller på att växa till sig. 😋
   

   
  Svampareller, lök och grönkålsfräs, ugnsbakad färskpotatis och några färskkorvar till det.
   
  En kan ha det sämre. 😃
 16. Haha
  parsifal got a reaction from lindvall in En historia om 12st ljudanläggningar.   
  @AmpalangDet tar mig emot att säga det här men det kommer tyvärr bli en utdragen process… en Klassisk Euphonisk spännande inläggsspecialitet så att säga. Jag har inte gjort det förut men tänkte pröva nu. Se hur långt en kan dra det innan folk börjar hamna på mentalsjukhus.
   
  Men du har iallafall rätt i att Större är Större!

  Det är många som liknar högtalarna vid kylskåp - när de stod i 6st lika stora delar och fyllde upp vardagsrummet så var det dock inte vad som snurrade i min hjärna. Det var mer: När hon kommer in och får se på detta spektakel…då är iallafall kistorna klara - varsin till mig och henne och de två mindre åt hundarna.
   
   
   
 17. Like
  parsifal got a reaction from lindvall in En historia om 12st ljudanläggningar.   
  Större är bättre…eller?
 18. Like
  parsifal reacted to octavia rs in Hemma hos Octavia rs   
  Kan man önska sig mer än detta 
   

 19. Like
  parsifal reacted to PKS in Högtalarbygge - Supravox   
  Tack för era värmande kommentarer 
   
  Simuleringarna i Hornresp ser ut såhär (för en odämpad låda):

   
  En bra beskrivning på svenska av hur programmet används och hur man på ett enkelt sätt kan simulera lite olika lådtyper finns här: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=82495&whichpage=4
  Väldigt roligt och ganska enkelt program att hålla på med. 
   
  Mycket av lågfrekvensen kommer från basportarna baktill på lådan och mätningar i tidigare poster är gjorda ca 0,5-1 m framför elementet. Avståndet till porten är då ca 1,5-2 m varav de blir lite missvisande. Ju närmare elementet man mäter desto mer missvisande blir de. När jag väl hinner fixa basreflexportarna så kommer det göras närfältsmätning där för att ge en mer korrekt mätning. Kommer även göra lite mätningar vid lyssningsposition.
   
 20. Like
  parsifal reacted to byZan in byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg   
  Ketchupeffekten har slagit till!
   
  Nu är paket 2 oxå aviserad som klar och ska skickas så fort de hinner vilket betyder att jag förmodligen inte är hemma då☹️ 
  Men innehållet i paket 1 hinner ju å andra sidan få några timmars speltid vilket är positivt. Det blir ju svårt att lyssna på de ev skillnader som de två prylarna gör för örat om man stoppar in båda samtidigt. Det blir till att klura lite på hur jag ska ta mig an detta STORA projekt😉
   
  Men kul att det äntligen är på G😎
   
  /byZan 
 21. Like
  parsifal reacted to Anders65 in Från kablar till musikalitet   
  En uppdatering från Audiophonics:
  - De har uppdaterat informationen på hemsidan till 99,9% (tyvärr missade de att uppdatera en text, vilket gör att det står kvar 99,999% där).
  - De frågade om hur jag mätt IACS. De fick all nödvändig info för att kunna göra detta själva - vilket de tackade för.
   
  Jag släpper denna punkt från mitt håll 
   
  /Anders
 22. Like
  parsifal reacted to Bebop in Mästarmöte har en vinnare!   
  Intressant. För mig är också känslan av djup viktig. Mindre viktigt tycker jag är om musiken upplevs komma framför, i linje eller ett steg bakom högtalarna. Det är ju bara relaterat till var högtalarna står s a s. Men oavsett var så blir känslan av både bredd och djup viktiga parametrar. Till detta bidrar mina subbar mycket. Utan dem blir det mer platt. En orsak till det, inbillar jag mig, är att jag har mina högtalare rätt långt ut från bakre väggen (drygt 1,5 meter). Det främjar ljudbilden men jag får betala med bas. Men med subbarna löses det och jag får det djup i ljudbilden jag vill ha. Flyttar jag bak högtalarna blir det ordentligt med mer bas, t o m mer än vad jag ställt in subbarna på, men platt ljudbild.
   
  Varje rum och utrustning har sina utmaningar. Sen har vi ju det här med inspelningar och utgåvor och inte minst smak…
 23. Like
  parsifal reacted to Apexorca in Mästarmöte har en vinnare!   
  Angående djup i ljudbilden så har jag samlat tankarna lite till och utgår från mitt system.
   
  Den del av ljudbilden som har med det @Josaa är inne på trimmar jag för att uppnå. Tex bredden i ljudbilden och att det är luft mellan instrument både i bredd höjd och djup. En annan viktig faktor i ljudbilden för mig är att trycksätta rummet och mätta det med musiken (högtalaren har kanske störst påverkan på det). OM inte systemet kan trycksätta rummet känns det litet tunt och tamt och all annat i ljudbilden blir föga intressant heller tycker jag. 
   
  Angående just bara djupet från där du sitter till bakom högtalarna så kom jag på att jag fick en demo på HiFi Consult då det var HiFi Consult på den gamla goda tiden och då Olle Mårtenson var HiFi'ns svenska nestor. Detta var nog på slutet av 90-talet och jag suktade efter tex krell FPB som en fullständigt omöjlig dröm. Dock hade jag redan en Krell KAV300i jag köpt i Stavanger då jag jobbade där. Jag hade med den till Olle för att Olle tyckte jag skulle kika lite på en integrerad Bladelius. De demades side by side. En skillnad som definitivt fällde avgörandet då var att Bladelius lät en bit bakom högtalarna och bortåt medans Krell KAV300i lät mest mellanhögtalarna men också lite mot mig och en bit bakom men inte lika långt bakom som Bladelius. Tänk er en ellips med högtalarna i centrum. Ljudet sträcker sig lite framåt mot mig och lite bakom högtalarna. Jag kommer ihåg att vi diskuterade detta, jag och Olle, och jag gillad det mycket bättre med en mer framfusig stil. Jag upplevde mig mer involverad i musiken än att jag var en åhörare. Olle sa: Du får välja mellan att se den söta sångerskan eller att ha henne i knät. Jag valde att ha henne i knät, självklart. Jag tror faktiskt att det var där och då som mitt ideal på ljudbild formades. Jag har nog valt prylar som involverar mig nära i perspektivet framför att komma en bit bort. Jag gillar bredd och höjd och luft mellan instrument och att de alltså skall vara rätt nära mig i djupet. Dock får det gärna vara perspektiv i djupet, men eftersom det börjar närmare där jag sitter blir det inte lika långt bakom högtalarna heller. Det är nog så att jag tänkt på djupet i ljudbilden på ett annat sätt. Jag gillar när musiken kliver fram och tar tag i mig eftersom jag blir mer berörd och involverad av det och har kanske omedvetet vald efter detta och då inte fått det största djupet bakom högtalarna. Alltså en prioritering. Jag får fundera vidare på detta. Märkte att det finns en del intressanta stenar att lyfta på kring denna HiFi-effekt. 
   
  Det är säkert så att det går att trimma perspektivet med högtalarplacering hos mig,  men jag tror jag valt produkter som flyttar fram musiken i ljudbilden. Tex Nordost. Jag är ganska säker på att detta kabelsystem lyfter fram ljudet mer än en del andra märken. Krell tillhör också den kategorin. Vad gäller mina högtalare så har de en extra högtalare (som är som en stativhögtalare med två element) som spelar bakåt ( ger dipoleffekt). När man slår av den blir det tydligt en plattare ljudbild och slår man på den blir det ett mycket större musikaliskt rum där det är så i en orkester, men det beror så klart också på inspelningen.  För att dipolhögtalarna där bak skall kunna utnyttjas som bäst (om jag nu skulle vilja öka djupet) så skulle högtalarna behöva någon meter till luft bakom sig. Men när jag flyttat runt högtalarna då jag trimmade in dem i rätt härad från start tappade jag attack då de kom ut mer i mitt rum, men attacken kanske kommer tillbaka om jag flyttar ännu mer ut dem. Jag vet inte om det kan vara så eller om jag ens kan testa det. Det blir krångel både med kabellängder och att högtalarna väger 307 kg styck. Eftersom rummet dessutom skulle bli värdelöst för det mesta av annan social aktivitet gör att denna övning ger ett visst motstånd att ta tag i. Vilket resultat i återgivningen det än skulle ge så måste högtalarna tillbaka igen... 
   
   
   
   
   
 24. Like
  parsifal got a reaction from AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Låt säga att du haft en equalizer och du i andra omgången hade höjt basen och gjort samma analys - hade det då synts tydligt här i detta diagrammet?( Försöker bara bena ut för mig själv så jag förstår vad mätningen visar)
   
  Det känns lite som att man inte hittat nycklarna till vad det är man ska mäta för att se skillnaderna i ljud. För att dra det till det extrema så är det som att presentera två olika måltider med samma kaloriinnehåll, proteiner och kolhydrater och säga att de är likadana för att mätningarna visar det, trotts att den ena är en linsgryta med ris och den andra oxfile med potatisgratäng…
   
   
   
 25. Like
  parsifal reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
  Tänk om Gryphon och Aavik skulle få en baby tillsammans...  det är nämligen precis vad de verkar ha fått då Gryphons grundare och designer Flemming Rasmussen ju sedan en tid tillbaka jobbar tillsammans med Michael Börresen på Aavik och deras paraplyorganisation Audio Group Denmark. Nu börjar det synas lite tycker jag.
   
  En ren Class A historia och lite av ett monster.
   

  Bild lånad från Mono and Stereo
   

  Bild lånad från Stereophile
   
×
×
 • Create New...