Jump to content

Anders65

Branschmedlem
 • Posts

  871
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  21

Everything posted by Anders65

 1. Skulle vara intressant att få dina intryck på Regals Integrerade förstärkare Den går inte att köpa då det är en prototyp. Men vem vet. Jag kanske gör en produkt av den så småningom. Det kommer säkert dröja något år om projektet blir av, men det finns tankar både mot en riktigt seriös DAC och integrerad förstärkare av bättre klass (med många av koncepten som finns i prototypen).
 2. Utifrån mitt perspektiv så har jag byggt upp en kunskapsbank kring hur materialegenskaper, mätningar och simuleringsresultat hänger ihop med det jag hör när jag lyssnar på kablar. Det är en erfarenhet som jag använder för att kunna konstruera kablar för minimal påverkan på ljudsignalen. Det betyder även att jag tidigare använde reverse engineering för att få fram vilka material och geometrier andras konstruktioner använder. Detta är dock inget jag gör idag, utan det var till för att se vilken nivå andra ligger på utan att ta isär produkterna när jag började med kabelprojekten. Lyssning efter små skillnader kan vara svårt. Min hörsel är till exempel känslig för om jag är mentalt trött eller stressad. Om jag sätter mig att lyssna då hör jag nästan direkt att det inte är någon idé alls. Jag har blivit väldigt känslig för detta vilket jag tror kan bero på två saker. Jag lever för stressigt liv eller så har jag tränat upp förmågan att höra små skillnader. Vissa kvällar är det bara att göra något annat För mig tar det tid att lyssna-in en förändring. Efter ett tag växer känslan gradvis fram och den kan, trots en liten justering, göra att när jag byter tillbaka till den kabel jag har som lyssningsreferens så trivs jag inte alls med den gamla. Så var det ofta vid tidiga lyssningstester med högtalarkabeln. Kimber 12TC som jag lyssnat otroligt mycket på och gillade var min referens. Men när jag lyssnat på min ett tag hörde jag vad som fattades och vad som inte var bra när jag gick tillbaka till Kimber. Det jag vill säga är att det tar tid, att det är bra att ha en referens som bör ligga ungefär i nivå med testobjektet (funkar inte om den är mycket sämre) och som man känner extremt väl och att en positiv upplevelse när man testar en ny kabel kan bli uppenbar vid skifte åt ena eller andra hållet. Håller även med @MatsT . Glöm prislappen då den kan ge bias. Det är ett bra exempel på bias som kan påverka upplevelsen. Men utan bias är en positivare musikupplevelse bättre. Det finns inte så mycket underlag från externa tester med högtalarkabeln än, men om jag tittar på kommentarer på signalkablar med Zero-teknologi så pekar alla i samma riktning när det gäller musikupplevelsen. Och det oavsett i vilket system kabeln används. Med det vill jag säga att om man strävar efter att påverka ljudet så lite som möjligt så blir det inte alls samma behov av matchning som om att varje kabel har sin egen karaktär. Men det också så att har man lite färgning i ljudet av en komponent så kan det vara så att en neutral kabel inte är rätt, eftersom man kanske behöver kompensera bort/motverka egenskaper med en mindre neutral kabel. Sen är det mycket mera komplext att göra en riktigt bra högtalarkabel, så Zero-teknologi är där bara en av flera andra tekniker som tillsammans bidrar till upplevelsen.
 3. Jag kan förstå den tanken men även hålla med. Vi är så uppkopplade hela tiden och att äga helheten själv utan externa beroenden (mer än strömmen) kan mycket väl bidra till avkopplingen som musiken ger - eller för den skull även njutningen av välljud i sig. Väldigt intressanta tankar och kommentarer som ges här i tråden!
 4. Ska se om jag kan förklara min tanke lite bättre. Säg att vi ser våra fysiska musikskivor som en samling. En samling musik som vi köpt och i många fall har olika minnen kopplade till. När jag väljer en skiva vill jag uppleva musiken eller bara njuta av någon jag känner för just då. Jag tar en skiva och vill lyssna helt enkelt. Det blir i min tanke inte helt samma sak som att söka fram eller välja ur en spellista. Teknisk sätt är det kanske ingen skillnad men det är inte det planet jag pratar om här. Om jag har en myntsamling vill jag plocka fram den och titta och se de riktiga mynten. För mig blir det inte alls samma sak att de dem på bilder på nätet. Tanken är att ser om det finns ett sätt att från att jag har valt skivan till att lyssna på just den inspelningen med bara ett eller två enkla steg utan att använda en CD transport utan istället använda annan teknik som i stor sätt är gemensam med streaming. Detta eftersom jag vill ha streaming med, om inte annat för att hitta ny musik. När jag valt en skiva vill jag lyssna på just den inspelningen. Då borde det spela mindre roll att det inte är just det exemplaret av skivan som jag köpt som spelas - kanske..
 5. Intressant! Ska läsa på lite kring APIt. Kanske kommer det upp idéer längs den vägen
 6. Mycket relevant synpunkt. Tackar :-)
 7. Tänkte provtrycke en udda tanke... Säg att man har många cd/sacd skivor o inte orkar hålla på med spellistor, söka, rippa osv. Man vill ta fram den skiva man vill spela helt enkelt. Antag detta.. En 2D-läsare med wifi som scannar av steckkoden på skivfodralet och då direkt söker upp albumet på en onlinetjänst och som sedan låter ex roon spela det. Streamat om det finns annars rippat (om det finns) från disk lokalt eller i molnet. Läsaren är en slags fjärrkontroll med 2D scanner, nästa/föregående låt och play/stop. Inget mera. Jag har ingen aning om det skulle vara tekniskt möjligt. En förutsättning är att det går att mappa streckkoden till ett album som går att söka på i ex roon. Eller så använder man google assistant för att söka upp albumet... Men en annorlunda idé är det i alla fall :-)
 8. Även om streaminglösningar och väl integrerade smarta hemlösningar nog kommer att dominera marknaden i framtiden så funderar jag på om CD kanske har ett värde som till vissa delar kan jämföras med vinyl. Jag tänkter inte ljudmässigt utan på "proceduren" kring att välja ett album i lugn o ro bland de man har köpt av olika skäl och faktiskt gillar. Man kommer ifrån informationsöverflödet som för många blir allt jobbigare att hantera. Och då inte minst när man kommer upp i "mogen" ålder. Vi glädjs inte alltid av att ha tillgång till allt. Det var så jag tänkte när jag skrev att om jag skulle försöka göra en CD transport så vill jag ta fasta på enkelheten o proceduren kring att välja ut och spela en skiva. Antalet olika inställningar hos apparaten minimeras. Eller är det så att den typen av behov kommer att lösas med bara vinyl?
 9. Hej! Det kommer finns möjlighet till guldpläterade kontaktdon. Det finns mycket åtsikter och olika erfarenheter kring rhodium vs guld. Min erfarenhet med de kontakter jag använder är att jag inte kan höra skillnad när jag bara byter mellan pläteringarna. Tekniskt sätt så är guld en bättre ledare men rhodium hårdare o tåligare. Jag har inte sett några negativa korrosions eller ljudmässiga effekt av att ha olika material på de olika kontaktytor. Men samtidigt är det förstås ingen nackdel att ha samma material på båda kontaktytorna. Jo, jag har fått frågor om jumpers, och jag kommer att se vad jag kan göra där. Blir jumpers med zero-teknologi.
 10. Om jag skulle göra en CD-transport skulle jag vilja designa den lite åt hållet som en finare vinylspelare. Det skulle finns likheter i handhavandet. Extremt enkel och avskalad, Några få knappar men antagligen ingen fjärr. Bästa möjliga kvalitet i konstruktion och material. Men en föutsättning är att det finns färdig elektronik & firmware mm för styrning avläsning av CDn.
 11. Kan tänka mig att leverantören vill låsa i kunder till att köpa en hela serien av dess produkter. Inte heller ovanligt att utvecklare "fastnar" i sina enga lösningar o inte ser interoperabilitet som lika viktigt.
 12. Det är en trist inställning att låsa via gränsnitten. Bättre att få sina kunder att välja märket för de egenskaper man värdesätter. Men det finns såna "kvarlevor" på andra områden. Tänker på kommunikqtionsprotokoll inom industriella tilllämpningar. ABB, Siemens o många fler.
 13. Remdrift från ett företag som heter BMC Audio
 14. Bilden ovan är från JMF Audio från Frankrike
 15. Vi ska till Europa för att hitta tillverkaren. Ser ut som om det skulle kunna vara elektronik mm från Oppo, men är lite osäker.
 16. Detta känns riktigt seriöst... Gissa tillverkaren..
 17. En ny trend kanske... inboxing En milstolpe äntligen klar. Högtalarkablar skickas för första "riktiga" test nästa vecka. Otroligt spännande förstås.
 18. Undra om det finns en bra CD-mekanik med laser mm som tillverkas numera? Det mesta är smäckig plast...
 19. Det blir nog väldigt svårt att göra något bättre (eller ens lika bra) som det som finns. Den digitala domänen är inte heller min starkaste sida.
 20. Intressant. Jag har inte så mycket erfarenhet kring CD transports, men en av utmaningarna kan jag tänka mig vara att hitta en riktigt bra CD-mekanism - som tillverkas idag. Man skulle haft en CNC-fräs... Vad tror du skulle vara viktigast eller störst utmaning?
 21. Det är ju inte så ofta jag startar en ny musikalitetstråd. Men jag kände att det jag funderar på som en bakgrundsprocess inte platsar i någon av de andra musikalitets-trådarna. Men vi får se vart denna tråd tar vägen. Från "idé" kan ju vara vad som helst. Mitt senaste stora projekt var högtalarkablarna. Och denna tråd handlar om vad som skulle kunna bli nästa stora projekt. Jag har självklart massor kvar att utveckla inom kablar. Det är ett löpande arbete som kommer att fortgå över lång tid. Mycket handlar om förbättringar på olika plan. Både finjusteringar för optimera de grundkonstruktioner jag har, men även produktionstekniska förbättringar. Viss breddning i sortimentet kommer säkert. Sen gör jag en hel del inom utvecklingen av Regal som företag, men sånt vill jag inte skriva om. Det projekt som fortfarande kräver en god portion av nytänk är tonarmskabeln. Men just nu går detta på lågfart i väntan på att Franc ska landa i det han gör nu på sitt håll. Jag skulle vilja så småningom ta mig an en lite större utmaning igen i ett projekt på kanske upp till max 2 år. Ett projekt som kan tuffa på i bakgrunden i lugnt takt när tid och idéer uppstår. Det jag inte ger mig på är högtalare, akustik, streamers eller andra funktioner i den rent digitala världen (förutom nödvändig mjukvara för inbyggda system eller någon Android/IOS-app för fjärrstyrning). Så frågan är vad denna utmaning skulle kunna bestå i? Jag har sedan några månader funderat på att göra en DAC. Har just nu huvudet fullt av massa idéer som jag skulle vilja testa och bygga in i en sådan. Men sen skulle jag vilja göra något mera kring de förstärkar-teknologier jag utvecklat tidigare i det projektet. Problemet med det har dock varit att lösningen blir så komplex och väldigt dyr att tillverka. Om jag inte lyckas hitta en enklare lösning förstås. Eller kanske finns det utmaningar inom kablar eller något annat som jag inte berört än? Det vore jättekul och intressant med idéer kring detta! /Anders
 22. Ibland kan man undra varför vissa egenskaper i kablar har sån betydelse. Under projektet med tonarmskabeln har jag jagat picofarad med blåslampa. Testat massa lösningar o låtit 3D-printa små plastdetaljer. Bara för att testa idéer. Även om den kabeln till stora delar är väldigt speciell så funderar jag förstås på om det går att ärva koncept till mer "vanliga" signalkablar. Då i första hand skivspelarkabeln. Så jag började testa för att se om det går att få ner lastkapacitansen en bit till. Kravet är drivet för tonarmskabeln, men jag tyckte det vore intressant att se om det går att ta ett steg till på skivspelarkabeln. Inte för att jag inte är nöjd med den, men jag är som jag är... ser jag en intressant idé vill jag testa o se vad som händer helt enkelt. Både mätmässigt o ljudmässigt. Efter några halvbra försök dök lösningen för skivspelarkabeln upp. Blev en silverkabel med zero teknologi o lastkapacitans strax under 25pF/m - inklusive RCA-kontaktdon i båda ändar. Det betyder att kabelns lastkapacitans är <20pF/m. Jag kan tycka att när man kommer ner på dessa nivåer kan det väl inte spela någon roll ljudmässigt. Men konstigt nog spelar det roll. Kanske inte jättemycket, men det påverkar helt klart. Jag försöker att jobba så systematiskt jag kan med kablar. Från idé - bygga - mäta - lyssna. Mäter det inte som jag vill lyssnar jag inte. Då bygger jag annorlunda o kör ett varv till. Det är som att plocka bort bit efter bit som inte ska vara där. Tills jag inte tror det går att komma längre med de medel jag har.
 23. Uppmätta värden är 31pF/m kabel och 37pF/m inklusive DIN-kontakt och RCA-kontakt. Samma värden med rak eller vinklad DIN-kontakt. Skicka gärna meddelande här vid intresse :-) Mvh Anders
 24. Hej, Jag håller på att ta fram en ny version av phonokablarna som bygger på samma teknik jag kommer använda i tonarmskablarna. Blir silvertråd och givetvis mycket låg kapacitans. Det innebär att jag har två skivspelarkablar av nuvarande version till salu till ett mycket bra pris förstås. Dessa har testats mot flera betydligt dyrare alternativ med mycket goda resultat. Båda kablarna är 1,25m. Dessa har mycket låg kapacitans på ~31pF/m. - En med vinklad DIN + RCA samt jordtråd - En med rak DIN + RCA samt jordtråd /Anders
 25. Geometrierna har en direkt koppling till magnetfälten som omger kabeln. Min insikt är att geometrierna har en ganska avgörande roll för hela kabelns egenskaper då man med olika goemetrier kan manipulera hur magnetfälten ser ut (orsaken till att jag använder fältsimulatorer när jag tittar på olika geometrier). Detta eftersom fälten från de olika ledarna i kabeln påverkar varandra. Det gör att man med denna teknik både kan påverka kabelns ljud/ström-egenskaper, dess utstrålning men även känslighet avseende påstrålande elektromagnetiska fält. Det är även centralt att inse att elektriska fält och magnetiska fält är två fundamentalt olika saker och hanteras på helt olika sätt. Instämmer med att dessa parametrar har långt större betydelse än de sista decialerna i kopparns renhet - som exempel.
×
×
 • Create New...