Jump to content

Dala66

Medlem
  • Posts

    21
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Reputation Activity

  1. Like
    Dala66 reacted to P-pan in Take 5 anno 2023   
    Eftersom "Kroma-rummet" är uppe för diskussion så fyller jag på med ett gäng bilder...
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
    Jag får också sälla mig till skaran som tyckte att det lät väldigt bra i det här rummet... eventets bästa ljud ? ... mjo, kanske.
    Skulle vara det då att rummet med Qualio Audio's IQ högtalare skulle kunna matcha men med en lite annan känsla i återgivningens helhet
    med tanke på bättre basstöd.
     
    Phasemation's riaa tycker jag spelade med mer finess och känsla jämfört med Ypsilon som i sin tur var något mer auktoritär och rakt på...
    en liten smaksak som vanligt  
     
     
  2. Like
    Dala66 reacted to calm in Take 5 anno 2023   
    Högtalarna Kroma som märke är nya för mig, men förstärkeriet är mer bekant liksom Innuos Statement Next Gen som jag har stiftat närmare bekantskap med i mitt system. Från min gamla Zen till denna är det ett lyft. Skall i dagarna få min levererade installerad, men har haft en lånemaskin under några veckor.
    Första lyssningen blev det vinyl, som tyvärr skedde i en sidoposition pga hårt lyssnartryck. Lät trots det riktigt bra. Men eftersom det var första varvet blev det kort. Andra varvet mer i central position nu med Innuos som källa och väldigt bra! Tredje varvet mitt i sweetspot. Väl balanserat och bra upplösning och transparens. Inte ett uns av hårdhet eller kanter. Stativhögtalare är alltid stativhögtalare med de möjliga begränsningar nedåt, men i min värld så är det mellanregistret och ett välbalanserat avslut uppåt som konstituerar det musikaliska innehållet.
    Fick en kort pratstund med representanten på plats och lite tips om hur min installation skall kunna slutföras till Playback:en. Den sista biten till ljuv musik återstår ännu, men löser sig.
    Ett av de bästa rummen IMO.
     
    Calm 
     
  3. Like
    Dala66 reacted to calm in Take 5 anno 2023   
    Återgår till det första rummet jag landade i och som jag återvände till ett antal ggr.
    En hel del fokuserade på högtalarvalet men för mig också de andra delarna, inte minst de olika signalkällorna. Innuos t.ex. där jag är starkt jävig.
    Calm
  4. Like
    Dala66 reacted to VoicesInMyHead in Take 5 anno 2023   
    Det är spännande hur olika uppfattning man kan ha och hur upplevelsen kan skilja sig så otroligt mycket åt, nog för att det kan vara stor skillnad på var i rummet man befinner sig, att högtalarna var helt nya och oinspelade, att de växlade mellan olika RIAA och streaming och vad man nu kan hitta för undanflykter för att det låter olika under dagen, men att det låter så illa så att det blir “fysiskt obehagligt” verkar ju inget vidare. Jag brukar tänka på mässor att det ofta finns all anledning att gå runt minst två varv just pga att musiken som spelas kanske inte alltid är vad man själv uppskattar eller att man får en dålig plats osv. Sen är ju mässa alltid mässa, man bör kanske inte dra för stora växlar åt vare sig det ena eller andra hållet.
     
    För egen del var min upplevelse av Kroma rummet att vi kom till slottet och möttes av vänner som redan hunnit gå runt i de olika rummen och jag fick berättat för mig att i just Kroma rummet lät det minsann riktigt bra vilket kändes lovande. Vi började dock längst upp för att jobba oss nedåt, överst i det lilla rummet med Knispel förstärkaren lät det väldigt trevligt och behagligt i en minimalistisk uppsättning med endast rullbandare till förstärkaren. Vi fick t.om höra hela “Tin Pan Alley” utan att förstärkaren började ryka! Bara en sådan sak… 
     
    Det var mycket folk när vi väl kom till Kroma rummet så jag fick först stå lite vid sidan och sedan längst bak, men man behövde ju som vanligt sätta sig ner någorlunda i mitten för att det skulle låta bra på riktigt. Jag var då mest glad över att det just var Kroma Leonore som faktiskt stod där och spelade, de hade anlänt till Bromma i sista sekunden dagen innan! Det streamades från Innuos Statement till Ypsilon DAC:en vid tillfället. Jag tyckte det lät helt okej. Sen kan man alltid diskutera om det är högtalarna, kablarna, skivspelaren, DAC:en eller förstärkaren osv som gör att det låter si eller så.
     
    Något senare efter lite vätskepaus och samtal på nedervåningen så kände min vän sig färdig för dagen men jag stannade kvar, jag hamnade på något märkligt sätt återigen i Kroma rummet och här blev jag kvar till stängning och missade t.om några av rummen för att jag inte kunde slita mig! Bengt gick nu loss på vinylen (med Ypsilon RIAA), jag hade en bra position i mitten och det lät fantastiskt bra skiva efter skiva och olika musikstilar. Reggae plattan spelades faktiskt IGEN på begäran. Jag satt så pass länge i rummet att jag hörde kommentarer från folk runt omkring som var allt från “det bästa rummet” till “det låter fantastiskt” och “jag har aldrig hört den här skivan på det här sättet”, “jag hör saker jag inte hört förut”, “det är ju så här det ska låta” osv. Min uppfattning var att vi alla som dröjde oss kvar i rummet tyckte det lät riktigt riktigt bra.
     
    Nu är jag kanske lite färgad då Kroma ÄR “mitt” märke, jag är såld på dem sedan tidigare, men av en anledning som jag ser det. Ironiskt nog så skrev jag även till @Perfect sense igår att jag tyckte att Kroma hade fått en välförtjänt “revansch” för besvikelsen från 2022 i det mindre rummet. DET imponerade inte alls på mig och jag kände inte igen högtalaren som jag gillar så mycket och som jag är van vid att bli förförd av varje dag. Leonore som vi fick fick höra i år ser jag faktiskt som en potentiell framtida uppgradering för egen del. Hade det inte varit för att jag har lite annat att stå i för tillfället så hade jag nog i denna stund suttit och räknat på hur jag skulle finansiera dem.
     
    Nåväl, lite olika intryck som sagt.
     
    Annars så tycker jag att Take 5 överlag är en väldigt trevlig tillställning som bara blir bättre och bättre för varje år, det har blivit ett högst välkommet event och lite av en tradition varje höst.
  5. Like
    Dala66 reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    jo, så är det väl med de flesta kablar, jag kommer säkerligen in i en vinyl period så småningom där den får bekänna lite mer färg, just nu känns det bara skönt att ha allting uppkopplat igen. Valet av Esprit Beta var ändå med lite begränsad budget i åtanke och förväntningarna kanske är satta därefter också, men det kändes ändå bättre att satsa på något som jag ändå har lite tilltro till än att bara köpa det absolut billigaste för prisets skull. Av det lilla jag lyssnat så verkar den inte göra bort sig på något sätt.
  6. Like
    Dala66 got a reaction from Perfect sense in En hifinörds bekännelse   
    Hoppas Esprit faller dig i smaken! 
  7. Like
    Dala66 got a reaction from Perfect sense in En hifinörds bekännelse   
    Toppen att den fungerade! 😉
    Erfarenheten jag har är att Esprit behöver inspelningstid, under en mellan period har mina varit relativt detaljerade men sedan har allt fallit på plats. 
    Hoppas du blir lika nöjd som jag! 😊
  8. Like
    Dala66 reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    jag är övertygad om att den kommer göra jobbet förträffligt. jag har inte jämfört den med något ännu utan bara lyssnat på en skiva och konstaterat att det fungerade och lät bra. 
  9. Like
    Dala66 reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    Jag tänkte att jag skulle spara det som jag på förhand själv tycker verkade vara det mest spännande paketet till sist, dels så är det lite mer pill med det, men jag är också lite mer angelägen om att höra eventuella skillnader då det snabbt kan ta ljudet åt både rätt och fel håll enligt min erfarenhet, så det får bli imorgon det då jag kan testa lite mer i lugn och ro. Jag gillar ju dock kablar som bekant, så vi öppnar ett sådant paket först!
     
    Eftersom jag köpte Röcklinger RIAA't lite oplanerat så behövde jag ju helt plötsligt fler kablar igen. Jag funderade länge på om jag skulle bygga mina egna, kanske leta upp nån begagnad Chord kabel till billigt pris, beställa en Audioquest med returrätt eller köpa Vertere Redline igen, lägga lite mer pengar för att köpa ytterligare en Sablon Audio Evo eller hur jag skulle göra. Jag tycker ju att det är lite kul att prova något nytt och jag var tidigare lite nyfiken på Esprit, nu blev det på en ingångsnivå istället för några av modellerna lite högre upp i hierarkin som jag kanske egentligen hade tänkt tidigare, men billiga/prisvärda kablar ska inte heller underskattas och det var precis vad jag var ute efter just nu.
     
    Standardlängden hos Esprit är 0.6m och jag insåg nog inte riktigt förens jag packade upp dem riktigt hur kort det faktiskt är! Det funkar så som grejerna står just nu, men jag kan ju definitivt se att jag kommer ångra en vacker dag att jag varit dumsnål och köpt för korta kablar. Eller så får det bli ett tillfälle att uppgradera där och då helt enkelt. Nåväl, imorgon ska jag lyssna lite på dem iaf. Esprit Beta XLR.
     

  10. Like
    Dala66 got a reaction from Perfect sense in En hifinörds bekännelse   
    Ser fram mot den aftonen, låter som ett perfekt event att kicka igång intresset för Kroma hos fler audiofiler! 
    När @Perfect sensefår in fler modeller för visning måste intresset öka, annars ger jag upp hoppet om Sveriges hifi vänner, hehe! 
     
  11. Like
    Dala66 got a reaction from VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    Blir nostalgisk när jag hör det här, var på fiskesemester i Norge slutet åttiotalet, ingen lax infångades men det jag minns är Temple of Love dånandes i bilen, att jag inte blev hörselskadad! 
  12. Like
    Dala66 reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    Jag har sett Sisters of Mercy ett par gånger tidigare och hade väl egentligen inga större förväntningar då vi alla blir äldre och slitna med åren och de ändå hade sin "storhetstid" för sisådär 35 år sedan. Deras spelningar historiskt sett har ofta bjudit på så mycket rök att man knappt kunnat urskilja några personer på scen, det har man dock tonat ner rejält på den här turnén.
     
    Sisters of Mercy har väl också alltid haft en lite kantad relation till skivindustrin och har egentligen bara släppt 3 riktiga fullängdare, men det sägs att de alltid fortsatt skriva musik och att det finns låtmaterial för att fylla ett antal album om man skulle vilja, vilket man dock inte riktigt vill eller har för avsikt att göra vad det verkar. På ett sätt kan jag ha förståelse för det då det i regel sätts otroliga förväntningar på band som gör comeback efter så många år och det är alltid svårt att leva upp till dessa.
     
    Saken är dock den att när de spelar live så framför de faktiskt de här nya låtarna, ganska många av dem dessutom. Uppskattningsvis så består HALVA setlistan av nya vs gamla låtar och det kan man ju tycka vad man vill om, men på ett sätt ganska modigt. Jag kom på mig själv med att nästan stå och försöka föreställa mig att det var ett nytt och okänt band jag såg för första gången på en liten klubbspelning innan de släppt några skivor. De nya låtarna funkar förvånansvärt bra, men det blir ju såklart inte samma jubel och entusiasm som till de gamla hitsen.
     
    För mig var höjdpunkten att de klämde in "Giving Ground" som egentligen är en Sisterhood låt (invecklad historia om ett band som splittrades och inte riktigt kom överens, där den andra halvan så småningom kom att bli mer kända som The Mission).
     
    Allt som allt så var det en trevlig kväll och jag tyckte nog det var bättre än jag hade väntat mig.
     
     
  13. Like
    Dala66 reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    hehe, äsch, det är så mycket som ska stämma med köp av högtalare, elektronik kan man alltid gömma i lite i hyllan, men högtalare måste passa in på ett annat sätt och gillar man inte utseendet på högtalarna så kanske man inte vill sitta och blunda varje gång man lyssnar på musik. som tur är så finns det en högtalare för alla där ute! 
  14. Like
    Dala66 got a reaction from VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    Ser fram mot den aftonen, låter som ett perfekt event att kicka igång intresset för Kroma hos fler audiofiler! 
    När @Perfect sensefår in fler modeller för visning måste intresset öka, annars ger jag upp hoppet om Sveriges hifi vänner, hehe! 
     
  15. Like
    Dala66 reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    jag ser framför mig en medelhavsafton i Brommas somriga solnedgång tillsammans med Kroma, Pilium och Esprit samtidigt som det bjuds på sangrias, souvlaki och crème brûlée och kanske lite nyanserat italienskt vin på det som Torqueo Audio tar med sig!
     
    helt brilliant koncept för alla sinnen om du frågar mig, jag borde ju jobba med events! 
     
    vi får kämpa på lite med rekryteringen till Kromas fan-club bara....
  16. Like
    Dala66 got a reaction from VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
    Är så nyfiken hur nya Xtreme serien låter, längtar tills de dyker upp i Bromma! 
    Har haft mina Mimi ca 2½ år och är galet nöjd, de har vuxit i takt med att elektronik/kablar bytts ut. 
    Vi som är Kroma frälsta får sammanstråla hos Marcus när Xtreme dyker upp! 
     
  17. Like
    Dala66 got a reaction from Perfect sense in En hifinörds bekännelse   
    Är så nyfiken hur nya Xtreme serien låter, längtar tills de dyker upp i Bromma! 
    Har haft mina Mimi ca 2½ år och är galet nöjd, de har vuxit i takt med att elektronik/kablar bytts ut. 
    Vi som är Kroma frälsta får sammanstråla hos Marcus när Xtreme dyker upp! 
     
  18. Like
    Dala66 got a reaction from shifts in Vad lyssnar du på just nu?   
    Lyssnar på Christian Kjellvanders nya About love and loving again, 
    härligt höra en svensk artist som går sin egen väg, stämniningsfullt så här i vinter tider!
  19. Like
    Dala66 got a reaction from AlfaGTV in Röster som förför (rösten skall vara huvudinstrumentet)   
    Håller med, det här var en galet bra röst, gav verkligen ståpäls!! 
  20. Like
    Dala66 got a reaction from VoicesInMyHead in Vad lyssnar du på just nu?   
    Lyssnar på Christian Kjellvanders nya About love and loving again, 
    härligt höra en svensk artist som går sin egen väg, stämniningsfullt så här i vinter tider!
  21. Like
    Dala66 got a reaction from juha in To stream or not to stream, that´s the question!   
    Intressant läsa om din utvärdering av switchar, införskaffade en EE för drygt en vecka sedan. 
     
    Var mer en slump att den hamnade här, hade hemma ett knippe kablar för utvärdering men de föll ej i smaken. 
    Vid tillbaka lämnadet diskuterade  vi om EE, läst en del positiva omdömen på nätet. 
     
    Köpte den på vinst eller förlust med en Chord Shawline kabel, fick ett bra pris och tänkte är jag inte nöjd så får någon annan bli ägare! 
     
    Hade inga större förväntningar, kopplade in den till min Lumin T2 och lyssnade igenom några favoriter och det som slog var att det var ett annat lugn och bättre tajming, inga dramatiska skillnader men till det bättre i mina öron! 
     
    Jämför jag effekten av de testade kablarna och EE så hade den en större inverkan och till ett betydligt rimligare pris! 
     
    EE blir kvar, kul med saker man inte har några förväntningar på och de visar sig vara riktigt trevliga! 
     
    Att jag inte kan förstå hur en switch kan göra skillnad är en helt annan sak... 
  22. Like
    Dala66 got a reaction from calm in To stream or not to stream, that´s the question!   
    Intressant läsa om din utvärdering av switchar, införskaffade en EE för drygt en vecka sedan. 
     
    Var mer en slump att den hamnade här, hade hemma ett knippe kablar för utvärdering men de föll ej i smaken. 
    Vid tillbaka lämnadet diskuterade  vi om EE, läst en del positiva omdömen på nätet. 
     
    Köpte den på vinst eller förlust med en Chord Shawline kabel, fick ett bra pris och tänkte är jag inte nöjd så får någon annan bli ägare! 
     
    Hade inga större förväntningar, kopplade in den till min Lumin T2 och lyssnade igenom några favoriter och det som slog var att det var ett annat lugn och bättre tajming, inga dramatiska skillnader men till det bättre i mina öron! 
     
    Jämför jag effekten av de testade kablarna och EE så hade den en större inverkan och till ett betydligt rimligare pris! 
     
    EE blir kvar, kul med saker man inte har några förväntningar på och de visar sig vara riktigt trevliga! 
     
    Att jag inte kan förstå hur en switch kan göra skillnad är en helt annan sak... 
  23. Like
    Dala66 got a reaction from Perfect sense in To stream or not to stream, that´s the question!   
    Intressant läsa om din utvärdering av switchar, införskaffade en EE för drygt en vecka sedan. 
     
    Var mer en slump att den hamnade här, hade hemma ett knippe kablar för utvärdering men de föll ej i smaken. 
    Vid tillbaka lämnadet diskuterade  vi om EE, läst en del positiva omdömen på nätet. 
     
    Köpte den på vinst eller förlust med en Chord Shawline kabel, fick ett bra pris och tänkte är jag inte nöjd så får någon annan bli ägare! 
     
    Hade inga större förväntningar, kopplade in den till min Lumin T2 och lyssnade igenom några favoriter och det som slog var att det var ett annat lugn och bättre tajming, inga dramatiska skillnader men till det bättre i mina öron! 
     
    Jämför jag effekten av de testade kablarna och EE så hade den en större inverkan och till ett betydligt rimligare pris! 
     
    EE blir kvar, kul med saker man inte har några förväntningar på och de visar sig vara riktigt trevliga! 
     
    Att jag inte kan förstå hur en switch kan göra skillnad är en helt annan sak... 
  24. Thanks
    Dala66 reacted to Perfect sense in En hifinörds bekännelse   
    Man måste ha något att göra i höst också
     
    / Marcus, www.perfect-sense.se
  25. Like
    Dala66 got a reaction from Bebop in En hifinörds bekännelse   
    Ja, jag ska inte heller klaga egentligen, vet vad jag gav mig in på beträffande stativ högtalare då jag slagit ner en i unga år, därav min nojighet! 
     
    Men de här Mimi har gett mig en sådan glädje lyssna på musik så de här träkonerna är en piss i Mississippi! Tidigare var det mer söka små effekter, ett pling där en symbal där... 
    Det är svårt sätta ord hur de spelar men det är avslappnat, naturligt och fritt från hårdhet så tänker inte det är högtalare man lyssnar till, ja du vet ju själv efter förra sommarens utvärdering  
     
    Det enda som gnager är att de är värda en bättre förstärkare...tror nog jag kan få hjälp på den punkten av den eminente försäljaren av Kroma! 
     
    Beträffande bas fick jag göra smärre justeringar igår kväll, hade blivit lite för mycket av det goda i mitt lilla rum nu när de är ordentligt inspelade. 
    Kan tycka Mimi trotsar fysikaliska lagar beträffande bas så kan bara ana med vilken pondus Thais kan spela!! 
     
    Mycket fina högtalare och hoppas inte det blivit allt för mycket märken i golvet, vore synd om bytet påskyndas pga det!! 
×
×
  • Create New...