KSM

Medlem
 • Content Count

  32
 • Joined

 • Last visited


Reputation Activity

 1. Like
  KSM got a reaction from plind in Mickes Musikrum   
  Gå in på MyStations i Radiofunktionen och lägg till URL. Går dock inte att få den som favvo
 2. Like
  KSM got a reaction from calle_jr in Mickes Musikrum   
  Ja jag påstår inte att jag sitter på facit ang USB på något vis, bara mina upplevelser. Har heller inte några särskilt avancerade tekniska lösningar... kör fn Aries femto kopplat till en Mytek Brooklyn Dac (har väl just XMOS förresten) men har upplevt samma karaktär på dacar från tex AVM, Mcintosh, Primare, Mytek Liberty... ganska enkla dacar för all del. Källan har ofta varit just Aries så den kan mycket väl spela roll men även datorer (Mac) och tex BlueSound Node2 ger mig lite av samma känsla. Sen ska man vara klar över att USB-kabeln kan vara en spelare och att jag inte hittat rätt där... ganska stora skillnader mellan tex Chords Silver Plus och AQs Carbon, där Chord är mer robust och samlad medan AQ är väldigt spretig. Kan ju inte påstå att jag letat kabel heller för den delen men det pekar på att hela lösningen ofta är rätt känslig och lättpåverkad eller labil om man så vill. Jag kan inte uppnå så stora skillnader via coax eller AES/EBU med olika kablar, allt från enkla Supra, QED via VdH till Transparent och Jorma ger visserligen lite skillnader men det är mer linjärt och förutsägbart. 
  Det jag hakar upp mig på via USB är inte detaljeringsgraden eller förmågan att låta förträffligt utan oförmågan att låta så naturligt som det gör via AES/EBU, instrument och röster känns verkligare i mina öron. Fast jag har sannolikt inte hittat rätt prylar för att överbevisa mig... 
 3. Like
  KSM reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Det tycker jag att man ska, det tyder bara på ett öppet sinne och att förutsättningar förändras likväl som mjukvara, smak och barometertryck.
  Jag vill också åter trycka på att det inte alls är säkert att vi kan hitta någon koncensus i frågan, det beror säkerligen på tillämpningar i båda ändar.
   
  Personligen tycker jag det är roligt att utforska möjligheterna, både med mjukvaror, interface och metoder. Detta har bl.a. gjort att jag provade en ny Roon-server häromdagen, i form av min gamla AMD E-350. Detta är ett gammalt "low power" moderkort med integrerad processor, fast i det här fallet är det mera low power i form av beräkningskraft än värmeutveckling. … Det är ju en AMD... Oavsett detta så lades DietPi för x86 in på en gammal 2.5" SATA-disk jag hade liggande och maskinen startades upp på denna. Klockrent, inga bekymmer förrän jag skulle uppdatera DietPi… 
   
  Vafalls? Ingen nätverkskontakt? Trodde det var ganska generiska grejer på dessa barebone-kort? Men, jag kan ju pinga min egen router?
  Efter en stund tog jag en titt i min routerkonfiguration och det visar sig att jag explicit nekat denna maskinvara Internetaccess... (För att jag inte kände igen namnet på den vid ett tidigare tillfälle) 
   
  Efter denna lilla fadäs var det snabbt gjort att installera uppdateringar, en desktop-hanterare och även Roon Server. Trots den gamla underspecade hårdvaran och spinndisk och alla nackdelar så upplevde jag inga som helst bekymmer med prestanda. Den fick indexera upp en backupdisk med 2-3000 album på och det gick givetvis sakta men allt annat fungerade klockrent. Så, var jag ville komma med denna lilla dokumentär var att det går utmärkt att ta vilken hårdvara man än har liggande för att prova Roon Server, få saker kommer ge en dålig upplevelse.
  Det gick givetvis att spela upp musik direkt ifrån Core också, analogt. Men den upplevelsen står inte på min rekommendationslista!
   
   
 4. Like
  KSM got a reaction from Ampalang in Mickes Musikrum   
  Hmm, intressant med jorden till Aries... provade tidigare en Olympis Ten kopplad till diverse delar i anläggningen med blandat resultat. Det som stack ut var att koppla den till DAC, det gav definitivt ett lyft... dock inte i nivå med investeringen tyckte jag då. Aries testade jag aldrig, hade ingen kabel som passade. Kanske dags att ge Entreq en ny chans... 
   
  Jag stack ju ut hakan i din tråd för nån månad sedan och påstod att AES/EBU var bättre än USB hos mig. Har sedan dess gjort om min utvärdering igen med en långtest under senaste månaden och kommit fram till motsatt resultat   ... USB vinner faktiskt!!! 
  Den tidigare utvärderingen gjordes på samma utrustning och samma kablar för ca ett år sedan... den enda skillnaden är egentligen bara firmware i Aries som ju uppdaterats ett antal ggr sedan dess. Självaste mrWang rekommenderade också AES/EBU för bästa ljud i mina tidigare (flera år sedan) mail-växlingar med honom. Numera ser jag dock bara rekommendationer till stöd för USB som bästa förmedlare, så något har hänt.
  - Jag kan inte dra några andra slutsatser än att mjukvarans utveckling uppenbarligen spelar en avgörande roll för USB-formatets välljud...
   
  Ibland får man lov att ändra sig 
 5. Like
  KSM reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Så sant, och jag njöt verkligen av soundtracket när jag sedan spelade det! Och ja, filmen är en toppklass-rulle i mina ögon.
   
  Jag har idag pillat en del och skruvat lite här o där (o lödat lite också) Ibland sker det lite framsteg, både organisatoriskt och ljudmässigt!
  För ett tag sedan skaffade jag en "riktig" strömlist, enkel men rejäl, stjärnjord och bra uttag.
  Men, jag har ju problem med DC på nätet här, så jag var ju tvungen att endera skaffa en kabel med DC-filter inbyggt eller kompletter med ett själv. Jag konstaterade att det nog faktiskt skulle gå att få in ett i denna Nordost Quantum QB8! Sagt och gjort, jag byggde ett liknande det förra, men anpassat för utrymmet som fanns att tillgå i strömlisten. Det gick utmärkt att få det på plats utan att störa varken stjärnjordning eller strömförsörjning så det blev riktigt bra. 
  Jag tycker ofta att det låter bättre när man pillat själv så mitt breda leende just nu tillskriver jag delvis "feelgood" men jag tycker faktiskt det städade upp ljudbilden en hel del också. 
   
  Vad som definitivt gjorde skillnad var tillägget av en Entreq-lådda till! Jag ville ha möjlighet att jorda både analogt och digitalt samtidigt utan inbördes påverkan. Så jag tjatade till mig ett bra pris av Lasse på en demobox, en Olympus Ten med en Apollo USB.
  Denna anslöts till HDD-USB uttaget på Aries. Hade för övrigt @Dynamik Harry på besök vid inkopplingen och vi bara tittade på varann och garvade! Det är tamesjutton helt besynnerligt vad dessa lådor gör? 
   
  Provade också att koppla denna till ett ledigt USB på min SOtM sMS-200 och den gjorde precis samma sak som på Aries G1, men i något mindre omfattning. (Eller så är det inte lika lätt att uppfatta skillander med den enklare DAC som användes i det scenariot)
   
  Kort sagt, ett par rejäla framsteg! Njuter nu av blandad musik, allt från Maria Callas till Tom Waits och tycker det låter ordentligt bra!


 6. Like
  KSM got a reaction from calle_jr in Sylomer, SD-kuddar ellet vad...   
  Inga problem Calle_jr, har haft mitt slutsteg på service så jag har ändå inte haft möjlighet att seriöst gräva ner mig i ärendet ännu. 
  Har dock fastnat för 2 skivor (tot 57kg) och använder 8st SD-kuddar (12-28kg/4st) tillsvidare.
  Stort tack för beräkningen, nu återstår att få tag på Sylomer... 
 7. Like
  KSM reacted to calle_jr in Sylomer, SD-kuddar ellet vad...   
  Kommer inte ihåg exakt, men ca 75kg tror jag.
  Hur som helst, man anpassar storleken på Sylodyn och väger in en formfaktor.
  Om du är intresserad kan jag beräkna lämplig dimension om du tar reda på vad AMG Giro väger totalt. När jag säger "lämplig" så är det vad jag tycker. Inte säkert att du tycker likadant.
  Jag tycker inte man ska gå på Christian Berners rekommendationer eftersom de räknar på att maximera avisolering. I vårt fall (när det handlar om välljud) så är det även andra faktorer som spelar in.
   
 8. Like
  KSM got a reaction from Apexorca in Sylomer, SD-kuddar ellet vad...   
  Ok, då förstår jag upplägget... verkar rimligt. Brinkmann och AMG är ju rätt närbesläktade, kanske skulle prova något liknande som ytterligare alternativ. (Använder också Nero Assoluto)
  Tack för info Apexorca. 
 9. Like
  KSM reacted to Bebop in Sylomer, SD-kuddar ellet vad...   
  Jag hade sten skiva i mitt tidiga rack och det dämpade jag med Bitumen inköpt på Biltema. Jag satt den i mitten på undersidan med ca 15 cm fritt på alla sidor (total täckning ca 70 %).  Det blev näst intill helt dött. Min granitplatta vägde 40 kg och skivspelaren ca 15 kg @calle_jr räknade ut att jag behövde 4 bitar mintgrön sylomer 25×25x50 mm. Det blev mycket bra. Hellre något under- än överdämpat.
 10. Like
  KSM reacted to Apexorca in Sylomer, SD-kuddar ellet vad...   
  Under den stenskiva (Nero Assoluto) som ståt närmast under min Brinkmann Balance har jag 5st HRS Nimbus. En under lagret/tyngdpunkten på spelaren och 4 st en bit in från respektive hörn. Det dämpar stenens klang. 
  Därunder har jag ytterligare sten av Diabas som dämpas. Kommer inte ihåg excakt men det är ca 115kg totalt inkl skivpelaren. För varje sten jag lassade på blev det bättre och till slut kunde hela familjen hoppa jämfota bredvid utan att något märktes på på ljudet.
  Jag brukar testa med "knacktestet". Det är praktiskt och jag tycker det funkar ganska bra. Släpp ner nålen på en vinylplatta som inte snurrar och höj upp till normal lyssningsvolym. Knacka med knogarna/fingrarna närmast under  under det som du anser vara understa delen plattformen för din skivspelare. Tex på racket. Låter det i högtalarna har du mer jobb att göra.
   
  Så här ser det ut där hela vinylriggen vilar på fjädrar.
   
   
  Anpassade Sylodyn genom att skära ut de dimensioner som jag fick hjälp att räkna ut.
   

   

   

   

   

   
  Jag tycker det funkar bra. Effekten är god. Det dämpar inte bort dynamik. Det låter piggt och snärtigt och är inte känsligt för vibrationer utifrån. 
  Utan dessa underst blir det aningen hårdare ljud på ett negativt sätt. Men det krävdes att jag byggde på med ca 80 kg sten för att det skulle bli så.
  Mycket vikt är bra under skivspelare tycker jag generellt. 
   
  Hoppas detta kan inspirera till lite ideer som passar din rigg.
 11. Like
  KSM got a reaction from Perfect sense in Sylomer, SD-kuddar ellet vad...   
  Har också kommit fram till att vikten på racket och underlaget spelar stor roll. DAC och streamer mår tex mycket bättre med en granitskiva under, hård koppling till stenen och mjukare under stenen. Störst skillnad verkar det dock bli med lite lättare prylar. Exempelvis tycker jag att slutsteget på 45kg mår bättre av rätt fötter istället för en tung sten.
 12. Like
  KSM got a reaction from AlfaGTV in Sylomer, SD-kuddar ellet vad...   
  Tack för svar,
   
  Så calle_jr och Adhoc,  mao så kör jag redan med Sylodyn i form av SD-kuddar :-)
  Har funderat lite på vad som är bästa avvägningen, för mjukt gör ju att det blir lite av en balansakt att få svarven i våg och för hårt ger kanske för hög resonansfrekvens. 
  Har nu satt 4st (avser max 28 kg enl datablad) under 1 platta (tot 35 kg inkl Giro) och 8st under 2 plattor (tot 58 kg)... men kuddarna är ju avsedda för högtalare primärt som ev kräver en stummare koppling, så jag är inte säker på om det är tillräckligt ”svajigt”. Nåväl då funderar jag inte ytterligare kring Sylodyn eller SD-kuddar. Får fortsätta att testa. Tack så länge.
   
  Taxmannen, tack för det... ska se vad jag kan göra ang ev presentation. 
 13. Like
  KSM got a reaction from Perfect sense in Sylomer, SD-kuddar ellet vad...   
  Hej,
   
  Mitt absolut första inlägg på detta forum...
  Håller på att trixa med olika underlag till min AMG Giro och testar fn 1 alt 2 granitskivor (á ca 23 kg stycket) med urgamla SD-kuddar under. Hittills upplever jag nog att dubbla skivor ger något bättre resultat. En enkel skiva ger någon form av ”instabilitet” som jag inte kan sätta fingret på, kanske för att resonansen i skivan är tydligare då? Under hela härligheten har jag ett Solid Tech Hybrid.
   
  - Hur som helst så har jag uppmärksammat att fler av er använder Sylomer för dylika konfigurationer... har någon av er jämfört med SD-kuddar?
   
  Med vänlig hälsning,
  /Stefan