KSM

Medlem
 • Content Count

  55
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja kontaktytan torde på något sätt spela roll men vilken och hur stor... I mitt specifika fall så blev utfallet för icke inbrända och nymonterade WBT-spadar (koppar med guldplätering, ja de har små "kullar") på mina Jorma no2 inte så bra kan man säga. Jormas kablar (även signal i viss mån) tycks exceptionella med avseende på detta även i inbränt tillstånd då jag alltid måste bränna in dem igen under en cykel på ca 3 dygn varje gång de varit lösa. Ljudet under den här tiden är i princip olyssningsbart för mig med tinnitus med ett påträngande och distat övre mellanregister, men även besökare har upplevt det som obehagligt. I fallet med den helt nya kontakten så snackar vi dessutom inte 3 dygn utan 3 veckor innan jag gav upp. En lite förbättring hade börjat skönjas men... Eftersom effekten inte alls blev densamma med Furutechs spadar (koppar med rodiumplätering) så får det mig att fundera om inte WBT (standard på Jorma) har något med "Jorma-problemet" att göra generellt...? Att balansen tippar över åt det ljusare hållet vid all nymontering av kablar har jag uppmärksammat tidigare men Jorma är nog speciellt drabbade. Frågan är varför, kan det vara någon typ av "skin effect" innan någon given signalväg är etablerad mellan de nya ytorna el dyl?
 2. Intressant att du upplever skillnader mellan bananer och spadar... inget jag reflekterat över själv tidigare. Å andra sidan har jag inte gjort någon jämförelse då alla mina högtalarkablar varit terminerade. Första gången jag provat att byta.
 3. Ja koppar har varit mitt huvudval historiskt, de nya WBT-spadarna är just av koppar... problemet är kanske guldpläteringen för att undvika oxidering. Har blivit varse på senare tid att guld kan ge ett ljud som jag inte riktigt kommer överens med. För min del gäller det inte bara signal- och högtalarkontakter utan även el-dito som kan ge en riktigt gnällig färgning. Blir nog till att hålla mig till rodium i fortsättningen om det ska vara pläterat...
 4. Uppdatering: Tröttnade (efter 3 veckor) på att vänta in inspelningen av de nya WBT-kontakterna och bytte till Furutech-spadar (rodium). Redan efter nån dag så är det en behaglig ton, inget som skär sig med min tinnitus. Lite ljusare bara, som det brukar vara vid inspelning. WBT-kontakterna får snällt ligga kvar å skämmas i lådan... Är det bara jag som är så här känslig?
 5. skönt att jag inte är ensam... Nä tillvänjning tror jag inte på eftersom det oftast är samma kabel som jag sätter tillbaka. Innan jag fattade galoppen kunde det till och med hända att jag började placera om högtalarna för att kompensera gnället och att den tonala balansen rubbats... för att sen behöva flytta tillbaka igen.
 6. Har under många år kämpat med tinnitus och att få anläggningen att hålla sig på en god kvalitativ nivå och med en tonalitet som passar mina öron. Inte helt lätt ska jag säga, man vill ju inte ha något som låter helt avrullat och odynamiskt. Mina problem ligger ffa i området kring övergången mellan övre mellanregister och diskant, typ 2-3kHz. Nu till min spaning... jag upplever sedan länge att det lätt tippar över gränsen till irritation när jag nyligen kopplat in en kabel (oavsett vilken utrustning/kabel). En ny-monterad kabel låter skrikigare än en som suttit några dagar även om den var väl inkörd innan. Detta har blivit särskilt tydligt sedan jag skaffade Jorma (no2) för ett antal år sedan. De är helt hopplösa om man råkar koppla ur dem en stund. Det låter ok de första 4 timmarna men sen börjar gnällandet som håller i sig upp till 3-4 dagar innan man är på banan igen. Någon mer som känner av samma problematik? För ett par veckor sedan fick jag dessutom för mig att byta mina WBT-bananer på högtalarkablarna (Jorma no2) till WBT-spadar på förstärkarsidan. Lät ok till att börja med men nu har jag kämpat med konstant "gnäll" i över 2 veckor. Har någon av er erfarenhet av WBT Nextgen och behovet av inspelning av desamma?
 7. KSM

  Mickes Musikrum

  Tack för recensionen, det var intressant och lite annorlunda än vad jag trodde om Röcklinger faktiskt. Undrar om de nyare modellerna (PHA2, Auria) har samma stuk...? TEAD tycks det vara ont om i Svea Rike... ingen ÅF här?
 8. KSM

  Mickes Musikrum

  Lite nyfiken på Röcklinger... hur upplever du den, tex brusnivå, karaktär och ljudbild? Har du tid med en kort-recension?
 9. KSM

  Mickes Musikrum

  Mäh, från Lasses eller... där hann man inte med inte
 10. KSM

  Mickes Musikrum

  Ja i slutänden är det ju verkligheten och öronen som ändå måste fälla avgörandet.
 11. KSM

  Mickes Musikrum

  Så denna beräkning måste modifieras på något sätt beroende på pickupens vikt... uppgiften om effektiv massa som tillverkaren ger är inte konstant? Resonance frequency can be calculated by using the formula f = 1000 : (2 x π x √ (M x C)) where:f - Cartridge resonance frequency in Hzπ - 3.14159265359...C - Cartridge compliance lateral in µm/mNM - Total tonearm system mass which is a sum of Mass of cartridge, Mass of headshell and screws and Effective mass of tone arm (all values in gram).
 12. KSM

  Mickes Musikrum

  Åhå, ja det var ju en komponent jag inte räknat med eller varit särskilt medveten om...
 13. KSM

  Mickes Musikrum

  Tjusig den där svarven! 👍 Har faktiskt funderat på Benz LP-S (eller ev Wood) till min AMG Giro mer än en gång. LP-S är som du säger tung men om man räknar på det borde även min lätta tonarm (9,1g) klara den inom marginalen. Även om din arm är lite tyngre än min, upplever du några nackdelar med vikten? Jag har en AMG Teatro nu som jag tycker är för analytisk... eller jag gillar inte riktigt att det låter identiskt som med min digitala kedja, fast det kan väl anses som en bedrift att lyckas få till en pickup så ”korrekt” kanske...
 14. Stämmer bra Micke, enda skillnaden är att du har en 3-polig matning till Viella med separat jord/skyddsjord. Ser att din burk inte heller har någon ”fyrkant” som markerar dubbelisolering. Jag är ju lite för färsk på forumet för att få posta bilder så jag får försöka beskriva mig fram så länge...
 15. Tack för det Marcus, Ja det är knepigt att förstå vad de gjort. Tänkte ett tag om de hade ett extra jordplan i kortet el dyl men det verkar vara ett vanligt dubbelsidigt kort. Inte heller är den märkt som den ska om den vore ”dubbelisolerad”. Bra att få ta del av andras insikter på området...