string

Medlem
 • Content Count

  112
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

string last won the day on October 12 2018

string had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Fullregisterhögtalare skapad av innovatören och geniet Åke Blom. En av hans sista och finaste skapelser. Transientsnabba, faslinjära och med en korrekt vågform, är dessa högtalare helt i en klass för sig. De är i mycket fint skick, helt felfria och finns tillgängliga för provlyssning och avhämtning i Stockholm. Prisidé: 17.000 SEK
 2. string

  Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  Lite nya pärlor från Discogs damp ner i brevlådan: Alla genrer och stilar täckta i denna batch - här ska ingen känna sig diskriminerad
 3. string

  Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  Ropade hem nedanstående gamla godingar från Discogs. Ganska blandad kompott, men alla dessa fanns på min "wantlist" och de är ju, var och en är i sig, mästerverk. Det var nån snubbe, bosatt långt inne i Sibirien, som hade dessa till försäljning, så det var bara att slå till. Framför allt gamla "Mobile Fidelity" är ju annars svåra att få tag på, man är hänvisad till Discogs och oftast finns skivorna på lite avlägsna och "obskyra" platser.
 4. string

  JRiver startar Panel

  Jag ska definitivt testa "Panel", verkar lovande. Kör idag med "Gizmo" och efter sista uppdateringen fungerar den helt problemfritt.
 5. Kände mig deppig, såhär i vintermörkret. Lite nya nedladdningar rådde bot på det. Allt hämtat från: www.hyperion-records.co.uk/
 6. string

  The Windmills of Your Mind

  Så har Michel Legrand gått ur tiden. Han blev 86 år. R.I.P.
 7. string

  The Windmills of Your Mind

  Tack för era svar: Mina funderingar var väl mest hypotetiska - jag inser också att analogt borde räcka för streamad radio. Det enda som stör mig är att man ju har en digital källa, i form av PCn och som därefter måste göras om analogt och därefter digitalt igen. Dvs: PC ---USB--> OPPO--analogt--> Tascam--> digital fil. Tycker det borde finnas ett enklare sätt, utan så många omvandlingssteg. Angående en extern highend ADC att koppla in på Tascams AES-ingång, så skulle det vara kul att testa med de olika formaten (PCM och DSD), för att jämföra med den inbyggda. DACen i Tascam är ju däremot inte av större intresse, eftersom man ändå flyttar de inspelade filerna. Vet inte om ni blir ännu mer förvirrade av detta svar eller om ni förstår mina tankegångar.
 8. string

  The Windmills of Your Mind

  Eftersom DA-3000 har en digital-in (AES/EBU), varför behöver man bry sig om de inbyggda DACarnas tillkortakommande? Kan man inte använda en extern DAC och bara använda DA-3000 som själva inspelningsmediet? Känner att jag missat något - förklara gärna!
 9. string

  The Windmills of Your Mind

  Precis, jag gör på samma sätt - flyttar över filerna till PCn och kör JRiver. Att jag funderande på digital överföring gällde egentligen bara inspelningar av livekonserter från P2, över internet, och slippa ta steget via analogt.
 10. string

  The Windmills of Your Mind

  Jag kanske ska förtydliga att det är via analog input som jag spelar in på min DA-3000, så det är alltså AD-steget i denna som uppvisar skillnader för DSD och PCM. Men detta är väl underförstått. Skulle gärna velat spela in digitalt, men det är min OPPO UDP-205 (Blueray) som min PC är kopplad till, och som agerar DAC (ESS-Sabre chip). OPPOn har tyvärr ingen clock-out, så det går inte att klock-synka mot DA-3000 (och därmed kan vi glömma att spela in digitalt).
 11. string

  The Windmills of Your Mind

  Tack för omtanken, @Bebop. Nämnda online-butiker, plus några till, var dock redan kollade när min tråd skrevs. Och i sanningens namn, även som nörd måste man ibland besinna sig. Med tanke på inspelningens kvalitet (vid framförandet) var det inte försvarbart att köpa en hel CD-box (där denna inspelning råkade finnas). Då blev jag plötsligt lite snål . Däremot kan jag konstatera att YouTube som källa till musikaliska rariteter faktiskt är något att räkna med – om det nu bara är musiken man är ute efter. Den andra poängen i min tråd var det faktum att ljudet skiljer så mycket vid inspelning, på en digital recorder. I alla fall på min DA-3000. Det verkar som dess D/A-omvandlare inte hänger med riktigt, på DSD-formatet. Ni andra där ute – som sitter med digitala recorders av olika modeller, det kan nog vara värt att göra lite tester och reda ut vilket format som er ”burk” presterar bäst med.
 12. Jag är inte bara ”audiophile”, utan även ”francophile”. Denna passion för Frankrike kan nog tillskrivas det faktum att jag som barn tillbringade många underbara somrar i den lilla sydfranska staden Menton, dit föräldrarna styrde kosan varje år. Kultur, och framför allt musik, har stått högt i kurs i vår familj och förutom mängder av konserter som föräldrarna drog med mig på, så fanns det ett enormt utbud av musik- och underhållningsprogram på TV. Detta var alltså under 70-talet och något liknande fanns inte ännu i svensk TV. Så vi satt alla klistrade vid rutan på lördagkvällarna under sommaren, när de fantastiska franska showerna visades. Långt senare i livet har jag varit trogen de franska artisterna från förr och följt deras öden. Många är ju numera åldrade eller har gått bort, som nu senast; Charles Aznavour. Föräldrarna gillade Charles och den typen av ”singasongwriter” som han representerade, själv hade jag vid slutet av 70-talet börjat få smak för jazz. Min franska idol i den genren var och är fortfarande Michel Legrand. Efter denna lite långa introduktion, kommer här anledningen till att jag skriver. Igår fick jag plötsligt lite ”cravings” för att lyssna på Michel igen och började leta lite på nätet efter hans musik. Jag har redan, sedan tidigare, en underbar CD med allas våran Rigmor (Gustafsson) – ”On My Way To You”, där hon på ett förnämligt sätt, tolkar Michel Legrand: Men vad jag nu letade efter ute på nätet var vinyl / CD , med hans egna framträdanden och det visade sig vara svårt. Det var framför allt en inspelning jag var ute efter, det legendariska framträdandet 1969 (50-års jubileum!), där han själv sitter vid flygeln och framför "Les Moulins de mon cœur" (The Windmills of Your Mind). Jag hittade inspelningen - på YouTube! Denna inspelning finns faktiskt upplagd två gånger, av olika personer. Det är den som visas nedan, som ni ska lyssna på (den andre har en massa drop-outs): Ok, YouTube kan ju inte skryta med någon högupplöst musik. A andra sidan hade ju också Michel's inspelning från 1969 sina tillkortakommanden. Jag testade! Jag spelade in på min Tascam DA-3000, i olika format. Nu inträffade något intressant – de olika formaten lät olika. DSD lät sämre än PCM. Och PCM 16/44.1k lät sämre än 24/192k. Först med 24/192k öppnade musiken upp och lät riktigt bra. Kan det vara så att kretsarna i min Tascam arbetar på ett mera gynnsamt sätt med 24/192k? Denna test har i alla fall inneburit att jag hädanefter, vid inspelning av live i radio kommer att hålla mig till 24/192k. Även om det är ”overkill” och tar mer plats på SSD-disken.
 13. Intressant, det där med pianot. Jag kände också att mixningen lät konstig - men eftersom du frågat Bobo, så vet vi nu att detta var en medveten ljudbild, som önskades för denna produktion. Förövrigt är det ju en härlig platta! Det här med högupplöst kontra CD. Jag vet inte. Jag har själv inte CDn, så jag kan inte jämföra. Om inte någon "glad" ljudtekniker har skruvat alltför mycket på rattarna, vid CDns tillkomst, borde man inte höra någon egentlig skillnad. Men blotta vetskapen att köpa en CD av en inspelning i 96k, när nu högupplöst fil på 96k finns tillgänglig, det gör jag inte. Är man nörd så är man. Sedan har jag på sistone blivit lite bekväm av mig; varför springa på stan efter en CD eller beställa hem (fraktkostnader och väntetid), när man kan få filen till sin dator, nästan omgående.... Ser bara fördelar med detta medium.
 14. Senast nedladdat - ypperlig kvalitet, både performance och ljudmässigt: 96kHz/24-bit FLAC, Decca 4788837 https://www.highresaudio.com/en/album/view/64uoea/accademia-bizantina-ottavio-dantone-haydn-symphonies-78-79-80-81 96kHz/24-bit FLAC, BIS-2100 http://www.eclassical.com/labels/bis/liszt-piano-concertos-2.html 96kHz/24-bit FLAC, Harmonia Mundi, HMC 902183.84 http://www.eclassical.com/harmonia-mundi/beethoven-complete-works-for-violoncello-and-piano.html 96kHz/24-bit FLAC, Chandos CHSA 5134 https://www.chandos.net/products/catalogue/CHAN 5134 96kHz/24-bit FLAC, AAM Records AAM001 https://www.highresaudio.com/de/album/view/ncjja3/academy-of-ancient-music-richard-egarr-birth-of-the-symphony-handel-to-haydn 96kHz/24-bit FLAC, DG 479 0086 https://www.highresaudio.com/de/album/view/dpq6kc/lisa-batiashvili-staatskapelle-dresden-johannes-brahms-clara-schumann 96kHz/24-bit FLAC, BIS 2424 http://www.eclassical.com/conductors/blomstedt-herbert/bis2424.html 96kHz/24-bit FLAC, ECM-records https://www.highresaudio.com/en/album/view/bodwsp/bobo-stenson-trio-contra-la-indecisin
 15. string

  God Jul

  Åh...så tråkigt! Det blir så tomt när våra fyrfota vänner slutligen springer över till de sälla kattmarkerna. Våran Sorro lämnade oss också nu i höstas - vi märkte snart att huset inte klarade sig utan katt. Nu har vi lille Morris.....