Jump to content

string

Medlem+
 • Posts

  226
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

string last won the day on October 24 2020

string had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nedanstående klipp är perfekt om man vill testa lite lågfrekventa tongångar:
 2. PS Audio PerfectWave Power Plant 5 borde vara välbekant på detta forum. Säljer mitt ex av denna strömregenerator då jag tänkte prioritera lite annat. Den är i perfekt skick och pedantiskt skött. Medföljer även en Supra Lorad 2.5 CS-EU 1.5M strömkabel. Pris: 17.500 kr För mer info: https://www.psaudio.com/products/p5-power-plant/
 3. Har inte testat annat än 0dB. Räcker och blir över! Jag ska dubbelchecka med Lasse K om det verkligen är så att 0dB verkligen inte är någon förstärkning. I så fall skulle den uppföra sig som min gamla passiva MFA. AC/DC-klumpen jobbar liniärt. Den kommer i och för sig från Kina, vilket inte behöver betyda något, rent kvalitetsmässigt (min högpresterande DAC, Gustard X-16, är också kines). Det är arbetsförhållande och diktatur som får det att vända sig i magen. Och jag som köpare bidrar ju i högsta grad med köp därifrån.... Skickar med några blad från provkörningen på mitt ex (något som HA alltid gör på alla burkar, trevligt!):
 4. Här kommer en uppdaterad info samt lite ögongodis från min nyinköpta PRE TWO. Jag brukar ha för vana (kanske av nyfikenhet) att ta "hatten" av, för att få en inblick i hur bygget är utformat och vilka komponenter som använts: Kretskortet är bestyckat med ett slott för instickskort, antingen PEQ eller infrabasmodul. Sistnämnda kan jag nog vara utan, då skaffar jag hellre ett par externa basstöd. PEQ däremot kan vara intressant i framtiden. Till vänster på fotot skymtar också en ställbar gain (med switch) 0/+6/+12dB). Här ser vi input-kortet med 6 st ingångar. Bestyckat med: - Lysdiod som visar vald ingång - Omkopplare för lysdiod av/på (via trycknapp på undersidan av chassiet) Volymkort PRE TWO - 4-polig potentiometer som parallellkopplas till stereo för minimal kanalobalans. - Potentiometer med plastbana (för förhindra framtida "skrapljud") - Inbyggd On/Off-switch i volympotten Baksidan bjuder inte på några större överraskningar, en trigger-utgång samt en valbar hembio pass through på ingång nummer 6 (med switch). REC-out är alltid trevligt, saknade det på mitt gamla försteg. Omdömmet då? Tja - svårt att säga, eftersom jag samtidigt bytte ut allt kablage i anläggningen till deras ULC-kabel. Men jag upplevde djupare bas och renare diskant. Basen kan nog tillskrivas försteget, mitt gamla passiva MFA hade lite problem där. Diskanten är nog kablarnas förtjänst, tack vara den ultralåga kapacitansen. Nackdelar då? Hade kanske önskat att volympotten hade haft lite mer distinkta lägen. Det är lätt att nudda ratten och dra upp ljudet oavsiktligt. Vissa klagar på att det inte finns någon remote - för min del är det inget större problem, jag är van att "springa". Mitt gamla passiva försteg hade ju ingen heller.
 5. För en transformator i en TVC-applikation är det högst osannolikt att kärnans mättnad ställer till problem. Detta problem är däremot reelt för högspänningstransformatorer. Inte desto mindre har MFAs grundare och utvecklaren, Jonathan Billington, experimenterat med olika typer av materialsammansättning för kärnan, för att just minimera mättnaden över tid. Den modellen av MFA som jag hade var utrustad med den senaste typen av transformator, där man just hade framställt kärnan med olika legeringar för att minimera mättnaden. Så tydligen ansåg Jonathan att detta kunde vara ett problem, värt att försöka eleminera.
 6. Styling Det verkar som trenden, att hårt styla sina prodkter för att sticka ut i mängden, även har nått hifi-branchen. När jag tittade i Hifinews för ett tag sedan hittade jag bl.a. detta monster: Mission 776&777 combo Nu vet jag att smacken är väldigt individuell. Men jag går i alla fall inte igång på det här utseendet. Otaliga andra exempel, med kurviga och utfrästa chassin finns, men jag fastnade för denna, som exempel på när alla hämningar släpper. Jag gillar hellre när funktionaliteten får styra över utseendet. Dessutom, hur mycket har inte chassit kostat denna pryl, till ingen nytta för ljudet. Då hade det säkert varit bättre att satsa på lite bättre komponenter och lite slätare låda. Ett fyraårigt experiment är över På tal om släta och minimalistiska lådor, mitt passiva försteg från MFA kunde ju verkligen leva upp till detta: omkopplare och volymratt - det räckte. Nu har den i alla fall hittat ett nytt hem uppe i Kiruna. Hajpen runt passiva försteg har varit ganska stor, kanske inte hos oss, men däremot runt om i Europa. Kändes att det var läge att avyttra den medan hajpen höll i sig. Music First Audio - Baby Reference V2 Pre Amplifier De här 4 åren, med min MFA, har varit roliga och lärorika. Jag har läst allt vad jag kunnat komma över om TVC-tekniken och det har även blivit en del egna artiklar, här och i andra forum. Att mäta upp en TVC i en testbänk fungerar väldigt bra, speciellt som man kan anpassa ingångssignalen så att mätresultaten blir så snygga och jämna som möjligt. Verkligheten ser däremot annorlunda ut och det slutgiltiga (väl)-ljudet är helt avhängigt drivstegen på de inkopplade källornas utgångar. Eureka! Tillbaka in i fållan... Med ett aktivt försteg slipper man de problem som uppstår hos ett nedlastat drivsteg. Dessutom, de inbyggda transformatorerna i en TVC, hur tidsbeständiga är de, t.ex. vad gäller kärnans mättnad över tid. Så till en bråkdel av priset för en MFA blir det nu istället en HA: Samma minimalistiska trend som MFA. Och "nästan" strömlös, räcker med 15V in. Kommer samtidigt att byta allt kablage i riggen, till deras ULC-kablar. Lite mer presentation av "PRE TWO" kommer senare, när jag fått den och efter lite provlyssning. Fortsättning följer.....
 7. Försöker hitta guldkornen i hans digra produktioner. Cantate Domino börjar bli lite uttjatad och nog finns det andra mästerverk att fördjupa sig i. Både klassiskt och jazz är av intresse för mig och det är väl just den genren som Bertil har spelat in mest av. Han är ju numera knuten till Ictus Musikproduktion och jag har ingen anning om hur dessa moderna produktioner är gjorda. Använder han sig fortfarande av dubbla mikrofoner och låter rumsakustiken göra resten? Problemet med utbudet på Ictus är att man inte har några samler från varje CD att provlyssna och det är ju också så mycket i framförandet som måste stämma. Så att köpa från dem känns lite vanskligt. Kom gärna med tips och förslag. Stort tack!
 8. Music First Audio Baby Reference V2 är en prisbelönt passivt försteg. Principen bygger på en s.k. TVC, en ”Transformer Volume Controller” som använder en transformator, som tappar signalen, via dess olika lindningar till en stegad attenuator, ett ”klick” för varje lindning. Den använder en volymomkopplare med 31 lägen från 0 dB till 54 dB dämpning i steg om 2 dB och är bestyckad med den nydesignade RX63-transformatorn där dämpningsenheten använder en ny kombination av kärnmaterial. Denna transformatorbaserad lösning liknar väldigt mycket ett aktivt försteg i sin uppförande, då den har tillräcklig spänningsförstärkning för att styra praktiskt taget alla inkopplade slutsteg, även med längre anslutna kablar. Men till skillnad från ett aktivt försteg, som med sin elektronik alltid sätter sin signatur på ljudet, så är en passiv TVC helt transparant. Ingen flaskhals bildas i ljudkedjan och därmed klarar denna typ av försteg högupplösta ljudsignaler utan några begränsningar. Dessutom:: det ligger i transformatorteknikens natur att du får en galvanisk separation mellan källa och förstärkare, alltså som ett nätfilter. Välkommen till en provlyssning. Ingångar: 2 x XLR, 4 x RCA Utgångar: 1 x XLR, 1 x RCA Mått: 97mm (h) x 250mm (b) x 275mm (d) Vikt = 3,5 kg Prisidé: 19000kr (Nypris ca: 73000kr) Lite ögongodis:
 9. Rolling Stones trummis Charlie Watts är död. Rolling Stones trummis, Charlie Watts, är död. Han blev 80 år gammal. För bara några veckor sedan kom beskedet att han inte skulle vara med på bandets turné eftersom han återhämtade sig från ett medicinskt ingrepp. Det var hans läkare som avrådde honom från att delta i turné. – Jag jobbar hårt på att återhämta mig helt, men har i dag accepterat råden jag fått från experterna om att detta kommer att ta tid, sa han då. Tillsammans med resten av bandmedlemmarna, Mick Jagger, Keith Richards och Ronnie Wood, har bandet haft över 40 turnéer och anses vara bland de mest framgångsrika rockbanden någonsin. Mick Jagger gick igenom en hjärtoperation 2019 och var tillbaka på scen två månader senare.
 10. Säljer boken The Audiophile’s Guide från PS Audio. Fick nämligen dubbla ex. Länk: https://www.psaudio.com/products/the-audiophiles-guide/ Pris: 300 kr
 11. Jo, jag brukar också ta hjälp av Engelska HiFi News, när jag letar nya, spännande inspelningar.
 12. För er som köper färdiga musikfiler och jag tillhör definitivt en av dem - den här videon gör mig lite bekymrad.
 13. Hur förvarar ni era kaffebönor? Det finns tydligen olika skolor - men förvaring i frys och dessutom så lite kontakt med luft & ljus som möjligt, känns ganska vettigt. Jag brukar göra följande: Köper ca 1 kilo kaffe åt gången. Delar i 4 lika delar och fryser in resp. 250g i var sin plastpåse (där luften sugits ut, efter bästa förmåga). De sista 250g hamnar i en kaffeburk, av märket Airscape, se länk och YouTube-klipp. https://www.cremashop.eu/en/products/planetary-design/airscape-classic-charcoal/4857
 14. Keep it simple! Om man nu råkar ha både vattenkokare och mjölkskummare i sin ägo och vill göra sig en schysst espresso - ja då införskaffar man en flair. Otroligt enkel hantering och alltid suveränt god espresso eller cappuccino - eftersom jag hela tiden har full kontroll på processen.
×
×
 • Create New...