string

Medlem
 • Content Count

  132
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

string last won the day on October 12 2018

string had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. string

  Att återskapa ström

  Håller med. För mig är det är det en prioriteringsfråga, där ekonomin är största bromsklossen. Men nu, när de nya pi60s är pröjsade kommer nästa sparmål: strömrening. Anledningen till tråden var mer en fundering på om det fanns andra, lika effektiva burkar, än PS Audios, som bygger på samma princip. Tycker att PS Audios grejor är lite överprisade.
 2. string

  Att återskapa ström

  Jag funderar lite över hur jag ska tackla min smutsiga ström, som kommer ut ur väggen. Hela anläggningen är förvisso kopplad till en enskild propp, som inget annat sitter på. Men detta hjälper förvisso inte, jag hör tydliga skillnader i musikåtergivningen, beroende på när på dygnet jag spelar. Strömfilter och UPS i all ära, men jag tänkte nog sätta ribban lite högre och testa PS Audios Power Plants. Dessa bygger ju upp strömmen på nytt med olika tekniker.Är det någon här på forumet som har erfarenhet av deras PerfectWave resp. DirectStream Power Plants? Finns det andra fabrikat som hanterar strömrening på samma sätt? Min anläggning ligger på runt 600-700 Watt.
 3. Ja, jag kan tänka mig att pi60s kommer att bli ett lyft för min anläggning. I övrigt består den av lite udda, handplockade grejor: Effektsteg: Linnenberg Liszt (handbyggda, tyska). Försteg: MFA Baby Reference V2 (passivt TVC, engelskt). CD/DAC: OPPO UDP-205. Skivspelare: Simply Black Magic V2 (Mirres konstruktion, Veteran-HiFi), med en Clearaudio Stradivari V2-puppa. Effektsteg, försteg och skivspelare har jag skrivit om tidigare här på forumet, så det är bara att söka på resp. namn, så får du massor av information om dem. För de som är nyfikna på anläggningen så tänkte jag ha nån form av "Öppet Hus" i februari, i samband med HighEnd-mässan 2020 här i Stockholm (hoppas den blir av). Förutsatt att mina pi60s har blivit levererade (man vet aldrig med den där "ingenjören", när han får dem klara ).
 4. Japp, bänken blir kvar. Den inhyser hela anläggningen och är perfekt utformad med dörrar, för att hålla borta en liten nyfiken katt. Och med tanke på att det finns en glipa mot bakre väggen, är bänken dessutom försedd med "kompostgaller" - kapade i rätt längd, för att lille missen inte ska trilla ner eller slinka in och börja leka med sladdarna eller tugga på pickupen.
 5. På fredag kommer mina gamla högtalare att få ett nytt hem. Som ersättare blir det ett par pi60s och dessa bör dyka upp i oktober. När dessa sedan är väl inspelade så ska jag sätta igång med akustiken på allvar. Men högtalarbytet till trots, alla synpunkter på förbättringar av rummet mottages tacksamt och kommer, vad det lider, att utvärderas.
 6. Kolla in denna på "Fyndbörsen" för det facila priset 1990 SEK (ett fynd): XTZ Room Analyzer II Pro. Väl investerade pengar - för att fixa akustiken! För egen del är nya högtalare på ingång och därefter ska jag själv ta itu med rumskorrigeringen, med ovan nämnda analyzer.
 7. Det är bara att sätta igång och testa! Vilken tur att högtalarna står på hjul. Tack för alla tips - så långt! Återkommer med utvärdering.
 8. Här följer en bild från sweetspot:
 9. Resan har bara börjat..... får se hur ledsen jag blir
 10. Försökte ladda upp lite bilder, men sajten "forumbilder.com" verkar vara lite under isen, så det får vänta. Rummet mäter 4 x 8, med högtalare på kortsidan. Sweetspot är ganska så exakt i mitten av rummet och bakre väggen har en stor trappa till övervåningen. Därmed "försvinner ljudet upp i huset och jag får inte några större problem med stående vågor mot bakre väggen. I taket, vid främre väggen, hänger en uppfälld ramspänd bioduk som i viss mån fungerar som diffuser. Över resp. högtalare hänger en DIY absorbent, som ganska väl stämmer av efterklangen i rummet. Högtalarnas är placerade helt utefter den självupplevda ljudbilden, där högtalare och rum interagerar. Denna placering är väldigt känslig (golvet är uppmärkt) och det kan röra sig om millimeter för att "magin" ska försvinna. Däremot kan man röra sig ganska fritt i rummet utan någon påtaglig ljudförvrängning. Diskant och mellanregister låter riktigt bra, det övre basregistret låter ganska hyfsat, medan den där riktiga djupbasen låter lite bumlig. Detta är lite av en snabbeskrivning, återkommer när jag fixat bilderna!
 11. Låter som en seriös investering.
 12. Tack @thli72, det där låter som en bra början! Jag ska kolla om det finns något liknande för Android / PC. I första hand vill jag bara checka rummets nuvarande akustik och se om det finns några grova fel som sticker ut och som enkelt kan åtgärdas. Finliret, med noggrann mätning av inhyrd akustiker, blir en senare fråga. Jag vill först lära mig själv (halva nöjet). Dessutom används rummet till så mycket annat än bara lyssning och byter därmed hela tiden skepnad, så därför vill jag inte lägga ner några större summor på akustikanpassning.
 13. Man blir rätt "hemma-blind" vad gäller ljudåtergivningen och tycker för det mesta att ljudbilden är så bra som man kan önska här hemma. Det man inte vet om har man som bekant inte ont av . Inte desto mindre är jag lite nördigt nyfiken på vad ytterligare förbättringar kan föra med sig. Jag inser att det här är ett ofantligt stort område med inga exakta sanningar. Det har skrivits spaltmeter och gjorts doktorsavhandlingar i ämnet - men ändå, som totalt novis måste man börja gräva nånstans och ta det stegvis. Jag kan tänka mig att det till att börja med behövs lite hård- och mjukvara som genererar grafer. Därefter ska man lära sig tolka graferna. Slutligen ska man korrigera rummets tillkortakommande på olika sätt. Så jag tänkte börja lite lugnt och fint med steg 1. Så vad är det för lämpligt program (PC) och mätutrustning som jag ska satsa på om jag vill börja mäta upp mitt rum? Förmodar att det följer med lite lathundar till programmet, annars finns det ju säkert litteratur i ämnet - några förslag?
 14. Musikrevyn i P2 är en guldgruva, om man vill hitta lysningsvärd musik.. Oftast är det ju nya inspelningar som presenteras och nagelfars, i jämförelse med äldre utgåvor. Förutom att utvalda stycken spelas, brukar den duktiga panelen frikostigt dela med sig av sin kunskap runt komposition och kompositör. Idag gick reprisen på Musikrevyn (från i söndags) och först ut var Schubert & Berwald: Chamber Music, med Anima Eterna Brugge, Jos van Immerseel. Panelen gav den en "total-femma" och själv kunde jag inte annat än att hålla med, en helt fantastisk platta. Och givetvis kunde man hitta den som nedladdningsbar fil: https://www.prestomusic.com/classical/products/8607207--schubert-berwald-chamber-music Rekommenderas vart, om man gillar kammarmusik!