Jump to content

Volfram

Medlem
 • Posts

  41
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Location
  Göteborg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Intressant. Låter som en bra idé att reglera vilka material som får användas. Typ en stabilare plast. Sen undrar jag hur stort problemet är i förhållande till andra produktgrupper. Typ kablar eller liknande som också använder PVC
 2. Glädjande att se du valt en förstärkare utan inbyggd streamer/dac. Har själv ägt en nait xs och tycker den är väldigt prisvärd begagnad. Är din streamer roon ready så är det enkelt att komma igång med den biten. Jag tror du får mycket mer ljud för pengarna genom att addera en enkel server, typ intel NUC och bättre strömförsörjning än den som ingår, med roon än att lägga likvärdiga pengar på kablar. Sen har jag inget emot bra kablar men dom som inte har hör hur mycket ljudkvalitet det finns att hämta genom att optimera sin streamer/NAA/server/nätverk kan inte sätta det i perspektiv till vad kablar. För att inte tala om högtalareplacering och rumsakustik.
 3. Vad är det för högtalare du gillar? Jag håller inte med @figge och @lindome av flera anledningar. Om inte ditt rum har samma förutsättningar som det du hörde högtalarna i kan man inte resonera så. Rummet, inklusive högtalarplacering, har enorm påverkan på slutresultatet. Att hitta något som låter bra i mina öron är självklart roligt. Men att det ska passa i mitt rum och min budget är för mig en del av det roliga. Annars får man ju kompromissa på andra delar i anläggningen och del blir obalans och sämre resultat.
 4. @triomio Jag vet inte. Det är en ungefärlig rekomendation
 5. Jag förstår fortfarande inte vad du vill åstadkomma med att byta system. Alla högtalare har en signatur som du säger. Gillar du inte den du har idag? Precis, mer bang for the buck. Den digitala utveckling springer fram, här sparar man inte så mycket på att köpa begagnat. Men en 3år gammal förstärkare är fortfarande aktuell och kan köpas för halva nypris begegnad. Därför tycker jag att man gör rätt i att skilja på dom funktionerna i två komponenter. Så kan man byta den digitala(server/streamer/dac) oberoende av den analoga(förstärkare) delen.
 6. Hej, jag gillar att uppgradera den svagaste länken då kedjan aldrig är starkare än... Din stereo är väldigt ny, därför undrar jag varför du vill byta? Vet du varför är det lättare att ge råd till dig. Jag instämmer med @Perfect sense Om jag skulle köpa en ny stereo för 100k att lyssna digitalt på hade jag gjort följande: 1. Lyssnat på högtalare av olika fabrikat och storlek för att hitta vilket sound som passar min estetiska smak, storlek på rum och musiksmak. 2. Rådfrågat handlaren vilken förstärkare som kan vara lämplig och sedan köpt en liknande, utan inbyggd streamer/dac, begagnad. 3. Resten av budgeten hade jag lagt på en bra server/streamer/dac som uppfyller mina behov. Jag har blivit rekommenderad en budgetfördelning på: Högtalare 45%, Stärkare 20%, server/streamer/dac 20%, Kablage 10% Min nuvarande fördelning är: Högtalare 30%, Stärkare 25%, server/streamer/dac 35%, Kablage 10% men då har jag byggt högtalarna själv och köpt förstärkare, DAC och kablar begagnat.
 7. Jag vet inte. Du har ett stort rum med små högtalare i. Spontant hade jag sagt nej vid musiklyssning. Ditt rum är stort och högtalarna små. Jag hade valt större högtalare istället
 8. Jag hade vinklat in dom lite. Inte mer än att du fortfarande ser högtalarväggarna närmast tv'n. Lyssnade på ett par LSX idag i butik. Upplevde inte att dom är så kinkiga hur man vinklar dom.
 9. Jag har ingen erfarenhet av LSX men en del med DSP. Min rekommendation är att du placerar högtalarna där dom låter bäst, utan att applicera DSP. En tum-regel som funkat för mig är förhållandet 0,6:1:1,6 till kringliggande ytor. Exempelvis om baselement är 0,6m från marken, placera högtalaren så att elementet är 1m från bakväggen och 1,6 m från sidoväggen. Referens: http://www.cardas.com/room_setup_horizontal_and_square.php När jag gör en EQ brukar jag lyssna på sinussvep och anpassa EQ'n så att ljudstyrkan är jämn över hela registret.
 10. Jag hjälper en en vän med förslag på stereo i 15- till 25K-klassen. Hans rum är medelstort (4x6m). All musik kommer spelas från digitala källor, tv, spotify osv. Så jag gjorde lite förslag Det slog mig att en Raspberry Pi med DAC HAT inte går att koppla till TV-ljudet på ett enkelt sätt. (eller har jag missat något?) Enklast är kanske att använda en DAC med optisk ingång. Så jag gjorde ett förslag med en Mojo DAC och ett Nord stereo-slutsteg. Är det en bra lösning eller är volymkontrollen i Mojon en flaskhals? Har även aktiva högtalare som förslag Dynaudio har optisk digital ingång medans Elac endast har airplay. Hur har dom tänkt sig man ska koppla in en TV egentligen?
 11. Innan jag slog till på en Roon-licens va jag tveksam till att lägga så mycket pengar på mjukvara. Jag är väldigt nöjd efter att ha använt programmet i två år nu. Främst för att gränssnittet känns premium, möjligheten att EQ-justera och dess hantering av metadata. Jag har ett relativt kvadratiskt rum och med lite EQ under 200Hz kan jag lyssna på musiken och inte rummet. Sen har jag all min musik lagrad som WAV vilket medför begränsad lagring av metadata. Detta är inte ett problem i Roon då programmet sparar metadatan separat, oavsett vilket format man har på musiken. Jag använder en NUC med fläktlöst chassi kopplad till en Rasberry Pi med Allo digione signature NAA HAT. Allt strömförsörjs av en HDPLEX 200W LPSU med kablar från Ghent. Nypris för allt detta inklusive Roon va 20K. Men också en del jobb att montera, installera och felsöka om något inte funkar. Om jag inte hade uppskattat EQ'n så mycket hade jag varit öppen för en lösning med servern kopplad, utan NAA, direkt till DAC'en. Jag tycker själv det är svår att få perspektiv på hur mycket pengar det är värt att lägga på elektronik innan DAC'en. Speciellt om man inte köper en färdig lösning utan bygger själv.
 12. Fick svar från ESV: Hej, Om man bedömmer att man har den kunskapen och vet vad man gör så är det OK för eget bruk. Du tar själv ansvaret att den är säker. Läs får elsäkerhetspocket. Råd till dig som gör enklare elarbete hemma. https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/publikationer/broschyrer/elsakerhetspocket/ Med vänlig hälsning Elsäkerhetsverket Som ett första steg kommer jag göra en AC-kabel till min befintliga supra grenkontakt. Vill se hur kabeln ser ut och hur den låter innan jag väljer att gå vidare med fördelningsblocket.
 13. Frågan är nu ställd till ESV
 14. Jag undrar om man som icke elektriker får snickra ihop en sånhär? Inspirerad av http://www.custom-hifi-cables.co.uk/home/mainscables/powerblack-distribution-block Först tänkte jag göra liknande Audiophonics egna modell https://www.audiophonics.fr/en/power-distributor-and-sector-filters/audiophonics-mpc6-v2-power-distributor-6-ports-aluminum-furutech-black-p-11582.html Där sammankopplas alla ledare av respektive sort till en sammanlänkare Jag gillar inte att den har så stor massa så jag ritade upp ett förslag med endast crimp-rör Men efter att ha läst tråden https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12976-kan-nätdoktorn-komma-en-resa-i-ström-och-spänning/ så slog det mig att bättre är en lösning baserat på hur en elektriker kopplar. Efter det ritade jag upp ett förslag med sammanlänkare från Wago. Ledarna från väggen är kopplar till en Wago med 3x kanaler som sedan leder vidare till 2st Wago med 5x kanaler. På så sätt delar jag upp 1 kabel till 8 som kan användas till koponenter i stereon. Just nu använder jag endast 5 men det kommer bli fler med tiden. Kabeln jag tänkt använda är Belden 83803 I en konfiguration baserad på VH Audios DIY AC Mains Power Cables https://www.venhaus1.com/diymains.html Oklart vilken variant jag väljer. Tror jag väljer kontakter från Elecaudio. Rimligt pris i förhållande till resten. Och spänningsavlastare av lämlig dimension. Någon som har erfarenhet att dela med sig av inom området?
×
×
 • Create New...