Jump to content

Sammy

Medlem+
  • Posts

    966
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    15

Posts posted by Sammy

  1. 1 hour ago, Fatii said:

    Det har även jobbats lite med symaskinen väl? En filt över nya tv’n. 👍

    Nja det blev inte riktigt som jag tänkte mig med utseendet, så jag får nog göra en ny lösning på filten över tv´n som ser lite mer sober ut!

  2. IMG-2195.jpg

     

    Genom åren har jag testat en mängd olika kablar, men en som jag återkommit till gång på gång är Transparent. Den känns som en gammal trygg vän som man vet var man har och som alltid är pålitlig. Nyligen köpte jag Kimber signal-kablar och även om de är väldigt fina kablar, stötte jag på det eviga dilemmat inom hifi-världen: synergi mellan komponenter. Tyvärr visade det sig att Kimber, trots sina fantastiska egenskaper, inte riktigt funkade i min anläggning.

     

    När jag först kopplade in Kimber-kabeln märkte jag genast en ökning i detaljer mer snärt och mer microdetaljer i inspelningen. Men efter att ha lyssnat på några låtar började något kännas fel. En känsla av olust och brist på harmoni med musiken och musikerna smög sig på. Det kändes som om något blev framlyft på ett onaturligt sätt vilket gjorde att det inte lär naturligt, lite som min första CD-spelare från Siba som, trots alla detaljer, erbjöd ett kallt och oengagerande ljud.

     

    Efter att ha lånat en Reidar signalkabel började allt falla på plats. Det fick mig att fundera på att göra ett test med en pålitlig vän, Transparent. Så jag kontaktade @zood och bad honom ta med sin Transparent Ultra MM2. Vi kopplade den till DAC och försteg och efter att ha jämfört med Kimber-kabeln, var vi båda överens om att Transparent passade mycket bättre i min anläggning. Det var som om musiken plötsligt fick en otrolig närvaro och lyfte fram det bästa med min Aqua La Scala DAC - dess livliga och analoga ljud.

     

    Förra veckan besökte jag Per på Hifi Puls och lånade den senaste versionen av Transparent Ultra generation 6 här kände man igen det trygga ljudet fast det kändes som den gamla vännen hade skaffat en ny frisyr och kostym som är mer tightare och skräddad än den gamla lite pösigare kostymen. Jag kände igen den trygga klangen, men den hade fått en modernare touch. Ljudet har svärtan som Transparent alltid har levererat, men här känns det att röster och instrument tar ett steg fram i rummet har mer 3-D mer fart och umpff i mellan basen. Borta är som några har sagt innan att man kunde uppleva att dom äldre transparent inte var lika snabbfotade i basen. Både jag och @zood konstatera hur mycket en enda kabel kan göra för att få rätt harmoni i ljudet fast vi vet att kablar gör skillnad.

     

    Det fick mig att fundera över hur många som håller fast vid fel kabel i sina system utan att våga prova andra märken och modeller. Många kanske byter ut elektroniken eller högtalarna istället för att utforska olika kabelalternativ. Det är bara att inse och vara öppen för att nya möjligheter är avgörande för att uppnå den bästa ljudupplevelsen.

     

    Jag kommer att testa några andra märken till så får vi se var det landar!

     

     

     

  3. Det var trevligt med besöket @zood, även om jag ännu inte har fått allt helt på plats, till exempel att få igång skivspelaren och hitta rätt kablar. Men det var verkligen trevligt att vi kunde göra det bästa av besöket, särskilt med tanke på den begränsade tid vi hade för lyssning! Sedan är det alltid trevligt med utbyte av tankar och ljudideal som man berörs av. Jag har haft väldigt lite tid av att njuta av HiFin här hemma. Min sambo är mitt uppe i den sista fasen av sin kandidatuppsats och behöver ostörd tid här hemma.

     

    Men när hon blir färdig så räkna med att jag kommer att bjuda in för lyssning @Apexorca @lindome med flera som är intresserade. 

     

     

  4. Ja Viborg är ett intressant märke. Trodde själv också att det var danskt märke men vad jag förstår så är det ett kinesiskt märke, det stämmer att man kan köpa dem från Audiophonics men jag köpte mina från en svensk leverantör.

     

    När det gäller kvalitén så är dom väldigt fina men Furutech har fortfarande liiiite bättre kvalitet på sina dyraste när det gäller detaljkvalité på hölje och goods medan Viborg har Smartare tänk och lösningar på sina kontakter. Själva kontakterna jag köpt har kontaktledarna helt i solid silver.

     

    Vi har testat olika modeller av Viborgs kontakter och det är rätt så förvånande med de stora ljudliga skillnaderna på vilken legering man väljer.

    Du kan höra av dig till mig på PM och du skulle vilja köpa något i Viborgs utbud och inte har lust att beställa från Audiophonics så kan jag kolla med min svenska kontakt.

  5. Trevligt att läsa om DAC tester :OK:

     

    Var hos @ishoot och vi gjorde lite jämförelser och jag måste säga att May Dacen blir en helt annan Dac när han kör med HQ player och samplar allt till DSD 512 kanske du gör detta redan? Om inte så rekommenderar jag det varmaste att testa detta då jag tycker det blir löjligt bra med mer upplösning, kontroll och värme vilket gör att det låter mer analogt! Med andra ord så tar HQ player även bort det lite hårda om man bara kör streamern direkt in i May Dacen.

     

    Jag hade med min Aqua La Scala dac och när @ishoot körde May Dac utan HQ Player så lutade det till fördel till La Scala men när vi körde med HQ Player till May Dac så tycker jag det var fördel till May Dacen.

  6. Ja, testet skulle ha fått några dagar på sig. I manualen anges att den bör stå på i ett dygn efter transport. När det kommer till ljudkvaliteten, märkte jag att denna DAC spelar bas med imponerande djup, det kändes som om det fanns en eller till och med två oktaver mer djup i basen jämfört med Nagra DAC.

     

    Jag upplevde också att basen, speciellt mellanbas och bas, var mycket välkontrollerad. Dessutom upplevde jag att denna DAC verkligen ger en djup svärta i ljudbilden.

    Men precis som Zood nämnde, verkade det som att allt inte var helt på plats. Det lät lite oinspelat i toppregistret, lite tunt och skarpt, liknande ljudet när jag installerade mina Mullard-rör – det blir initialt skarpt och hårt, men efter cirka 200 timmar blommar Mullard-rören ut och spelar väldigt vackert.

     

    Hade tidigare Baltic 3 hemma på lån, och där skulle jag säga att det minsta man kunde säga om Baltic 3 att det skulle låta tunnt i toppen, där av tror jag  att det kan ha berott på att Horizon inte var helt inspelad. Dessutom använde vi RCA-utgången, så det kan också vara så att Horizon inte hade spelats med RCA-utgången tidigare, och beroende på DAC:ens uppbyggnad kan RCA-delarna ha varit helt oinspelade. Innan vi var tvungna att avbryta testet märkte vi redan att ljudet började bli något varmare, men tyvärr hann det inte blomma ut och fullt utvecklas.

     

    Men som Zood nämnde så har Eitan trimmat in sin anläggning och Nagra DAC-en gör ett otroligt bra jobb i Eitans anläggning.

  7. 13 hours ago, PKS said:

    Väldigt fina högtalare. Imponerande storlek, så pass så att man undrar lite hur de kom i stugan till att börja med! :)

    Ja verkligen dom får ju ens egna högtalare se ut som stativare i jämförelse. :knocked:

  8. 18 hours ago, hrk said:

    vad som då ljudmässigt förändrades till det bättre?

    Oj vet inte var jag ska börja! Mindre reflektioner/distorsion från väggar och ytor i Eitans lyssningsrum, en hel del bättre fokus, separation, kropp, kontroll, djup, nyanseringar i instrument och röster, man kunde höra mer in i inspelningen och ambience av lokalen där inspelningen var gjord. 

  9. 18 hours ago, hrk said:

    Det skulle vara intressant med en redogörelse för dom "akustiska fixen" som verkar ha gjort stor skillnad i detta fallet och vad som då ljudmässigt förändrades till det bättre?

    Det var ingen exotiskt jag hade med mig, men det fick ned efterklangen väsentligt hos Eitan! Hade med mig några P-70 ljudabsorbenter https://bullerbekamparen.se/akustikskiva-p70-ljudabsorbent-vagg.html två bakom högtalarna och en vid bakväggen hade nog även behövt en till på andra sidan av bakvägg men Eitan ska förbi Bullerbekämparen under nästa vecka. Det gäller ju hitta rätt balans att man inte dämpar för lite eller för mycket.

×
×
  • Create New...