Jump to content

Nils

Medlem
  • Posts

    19
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Nils

  1. Bebop, jag klipper av en del av ditt inlägg för att det var så långt och jag tycker att det är onödigt upprepa Jag har svårt att förstå vart du egentligen vill komma med ditt inlägg. Visst är det så att människor har hjärnor och att olika delar i hjärnan har olika funktioner, men på vilket sätt relaterar det till det som diskuteras i tråden? Menar du att dom som kan teknik skulle lyssna på ett annat sätt än dom som inte kan något om teknik? Jag håller på AIK och jag jobbar med saker som kräver ett kritiskt tänkande och beslutsfattande, men när jag bjuder hem en trevlig kvinna på middag så är jag framför allt mat- och vinkunnig (fast det sist får jag jobba en del med ). Kort och gott, jag kan hantera flera roller och jag tror att det är så för dom flesta. Du skriver en del om marknadsföring och vad jag vet så är det ganska vanligt att man använder sig av steriotyper när man jobbar med marknadsföring. När man ska utformar marknadsföringsmaterial för en hjullastare så ser man till att materialet vänder sig till "Kalle" som jobbar som maskinförare. Inte "Kalle" som pappa eller hockeytränare. Helt naturligt tycker jag, men när man träffar en människa av "kött och blod" så är det dumt att begränsa sig till att se honom som maskinförare. När jag är hemma hos någon för att lyssna på musik så spelar det ingen roll vad värden har för yrke utan det är vårt gemensamma intresse som blir den förenande faktorn. Jag ser att du använder ord som "upplevelsefolket" och "teknikfolket" och det får mej att undra om inte du också utgår ifrån en stereotyp när du resonerar kring det som tråden handla om? Ps. Jag såg att du sänt mej ett meddelande. Det var gaska så omfattande så jag har inte hunnit läste det ännu. Återkommer om jag har några kommentarer/frågor om det.
  2. Jag saxar några meningar från ditt inlägg: ”det finns en stor grupp här som inte har ett tekniskt fundament som kriterie för musiklyssning och hifi” ”Men om man inte har det, utan tvärtom betraktar musik som en konstform” Du uttrycker ett väldigt stereotypt synssätt. Sådant synsätt används bl.a. för att underblåsa polariserade diskussioner. Släpp det här stereotypa synsättet. Kom ut ifrån grottan och möt människor som individer i stället för som stereotyper
  3. Det är lite dumt att Stax-lurar kräver en speciell elektrostatförstärkare. Det gör att man blir inlåst om man väljer Stax. Själv har jag valt en mellanmodell av Stax egen förstärkare men vill man testa något annat så finns det några alternativ. Här är ett, eller rättare sagt flera alternativ som jag sneglat på ett tag. Mjolnir har många positiva omdömen, men förstärkarna är dyra. Tänk på att lägga till svensk moms när ni tittar på priserna. http://www.mjolnir-audio.com/products/
  4. Under kvällen har jag gjort mej omaket att göra en ABX-test av filerna. "DireA och DireB. Jag gjorde 10 repetitioner och fick 8 rätt Inte helt 100% men jag tycker ändå att resultatet talar för att jag verkligen hörde skillnad. Jag lyssnade genom hörlurar Stax SR009.
  5. Det är tråkigt att se att vissa har svårt att respektera andras åsikter. Tidigare i tråden har det varit några som antytt att dom vet bättre och har en ”mer utvecklad moral” än andra och därför anser sig ha mer rätt än andra. Nu är en person som går ytterligare ett steg och tangerar gränsen för hot om våld. BTS Skrev: ”De enda slutsatser jag kan dra efter att jag läst igenom tråden är att de som inte kan acceptera forumets auktoriteter borde kastas på gatan för öppen ridå utan vidare krusiduller.” Det är en sekteristisk retorik som används och det är mycket tråkigt att det gått i den riktningen på ett hifi-forum. Hifi är intressant men det är ingen religion. Bättring tack!
  6. Tråkigt att diskussionen har blivit så infekterad. Jag har svårt att förstå varför ens upplevelse skulle bli kränkt bara för att man gör en lyssningstest? Det verkar som att visa tävlar om vem som är först med att sätta på sig ”offerkoftan” Morello’s kommentarer är lite utmanande ibland, men jag kan inte se att dom kan uppfattas som kränkande. Jag tolkar det som att han vill trigga igång lite ”djävlar anamma” för att få människor att göra lyssningstesten. Hur som helst så tycker jag att det är roligt att någon tar sig tid att skapa sådana här tester. Även om man tycker sig ha en realistisk uppfattning om hur det förhåller sig med apparater av det slag som testas här, så är det intressant att få tillfälle att höra med egna öron.
  7. Det är ett tag sedan installerade Roon, men om jag minns rätt så ska man installera serverversionen om man vill konfigurera den så att den startas samtidigt som man startar datorn.
  8. Nu lyssnade jag inte blint och då är det lätt att man förstorar upp små skillnader, så jag ska nog vara lite försiktig med att dra slutsatser av testen.
  9. Jo, så kan man se det. Fast jag tycker att skilnaden var lite större än vad jag förväntade mej, beaktat den beskrivning du lämnat tidigare i tråden. Var tror du att den största skillnaden ligger. I ADCn eller i DAC?
  10. Jag har inte fått något PM. Har du sänt ut svaret?
  11. Jag har testat några konsthuvudsinpelningar men jag tycket att det blir för omständligt och dyrt att köpa särskilda inspelningar för hörlurslyssning. Jag har faktiskt aldrig hört talas om att det skulle finnas lurar som är särskilt annpassade för kosthuvudsinpelningar? Jag i tror inte att Stax tillverkar några sådana idag i alla fall.
  12. Det blir kostsamt, men ska man ligga på top så kostar det
  13. Jag har testat med lite enkla lyssningstester. Med risk för att det blivit "överhörning" mellan inläggen så säger jag ändå, precis som shifts här ovan, att nr 2 lät bäst. Nr 1 och 3 har lite vassare ljud i symbaler/tamburiner och elbasen i början av låten var lite mindre distinkt än i nr 2.
  14. Apexorca, Jag har med stort intresse läst dina tester av hörlurar. Focal-lurarna måste jag test när jag får tillfälle. På din beskrivning så låter det som ett intressant alternativ För något år sedan testade jag HIFIMAN HE 1000 och jämförde den med Sennheiser HD800s i en butik. Då tyckte jag att Hifiman låg ett par snäpp över HD800s. HD800s lät lite tillbakadraget och tråkigt, fast Hifiman hade å andra sidan lite för kraftig basåtergivning. Det kan påverkas av formen på ens huvud och på formen av ytteröronen så någon annan kan uppleva ljudet annorlunda. Hur som helst så blev det inget köp den gången. Jag hade sedan tidigare ett par Sennheiser HD800 hemma (alltså gamla modellen) och jag tyckte att skillnaden mellan dom jag testade och HD800 som jag hade hemma var för liten för att motivera ett köp. Efter en tids funderande över saken så bestämde jag mej för att beställa ett par Stax SR009 samt en passande hörlursförstärkare utan att först ha haft möjligheten att lyssna på prylarna. När jag första gången satte på mej Stax SR009 blev jag besviken. Dom hade ett ljud som jag upplevde som väldigt ”inne i huvudet”. Just då tyckte jag att mina gamla Sennheiser HD800 hade en betydligt större och bättre ljudbild. Efter att ha använt SR009 några dagar så ändrade jag uppfattning. Stax SR009 har ett mycket klart och detaljerat ljud som jag trivs med väldigt bra med. Det är möjligt att HD800 faktiskt har en bättre ljudbild än SR009, men man måste ge lurlyssnandet lite tid så att man hinner vänja sig vid lyssningsformen. Det tog ganska lång tid innan jag kunde lyssna på ”närmickad” akustisk musik med SR009. Den sorten av musik blev för ”närgången” för att var behaglig för min del, men idag använder jag SR009 till det mesta i musikväg.
  15. Det som du kallar analogt från början till slut är sällan analogt från början till slut Dom flesta vinylskivor som graveras idag, graveras utifrån en digital master. Redan i mitten på 70-talet började man använda digital teknik för att buffra signalen vid gravering vilket innebar att man först gjorde en AD-omvandling av signalen som man lagrade en kort stund för att sedan DA-omvandla. Som sagt, det har man gjort sedan mitten på 70-talet och det utan att någon lagt märke till det Edit: Insåg just nu att Morello redan har skrivit om den digitala buffringen och hans beskrivning är mer detaljerad än min.
  16. Jag instämmer med Morello här ovan. Pris är en mycket dålig indikator på hur en apparat presterar. Jag köpte nyligen en ny mobiltelefon av modell iPhone 7. Den kostade ca 8.000 kr och det kan man tycka är mycket pengar, men den har en beräkningskapacitet som motsvarar den kapacitet som en stationär dator hade runt 2005-2008. Den har ett lagringsutrymme på 128 GB och det är precis lika stort som lagringsutrymmet på min laptop som jag köpte för ca 2-3 år sedan. Min laptop kostande ca 18.000 kr. Prestandan på elektronikprodukter baserade på digital teknik ökar kontinuerligt med stora steg samtidigt som priserna sjunkit. Med produkter som baserar sig på analogteknik och mekanik så är det precis på motsatt sätt. Sådana prylar har i stället ökat i pris (i synnerhet mekaniska prylar.). Det blir helt enkelt väldigt knasigt att utgå från pris när man jämför produkter som är uppbyggda med så pass skilda teknologier som det handlar om i det här fallet.
  17. Dom stora bolagen använder ofta någon välkänd person med en titel som tex. ”Senior Chef Designer” i sin marknadsföring som dom knyter ihop med någon fiffig text som marknadsavdelningen tagit fram. Sådana knep har gjort att dom flesta konstruktörer idag påstår att dom lägger ner en väsentlig del av sin tid på lyssningstester. Det ligger helt enkelt i tiden att påstå sådana saker. Några frågor: Hur lyssningstestar en högtalartillverkare sin konstruktion innan han har tillverkat ett högtalarelement? Hur lyssningstester en konstruktör av förstärkare innan han konstruerat ett nätaggregat? Man ska samtidigt komma ihåg att ingenjörer är väldigt nyfikna på hur deras konstruktioner presterar så att tro att dom aldrig lyssnar på sina skapelser blir knasigt.
  18. När jag fick syn på den här tråden så handlade den om förstärkaren Devialet. Då tänkte jag skriva ett inlägg men jag hade dåligt med tid just då. Nästa gång jag titta i tråden så handlade diskussionen om olika tekniska lösningar som används i förstärkare. Lite senare så handlade det om olika metoder för att marknadsföra hifi-prylar. Det rör på sig i dom här diskussionerna Jag ser nu att trådskaparen vill att fortsatta diskussioner förs i en annan tråd så om mitt inlägg inte passar in så förslår jag att någon administratör flyttar det till en ny tråd Jag ser att många som är aktiva här vill att tillverkare eller försäljare talar om för dem hur tex. en förstärkare återger ljudet. Det är så pass tydligt så det ger en känsla av att många av er behöver en auktoritär person som talar om för er vad ni ska tycka för att ni ska känna er till freds med hur en viss apparat återger ljudet. Nu tror jag egentligen inte att det är riktigt så illa som det ser ut. Jag gissar att många av er ”spetsar till” er uppfattning för att få till en polariserad diskussion – ”Vi mot dom”. Jag har stor respekt för tillverkare/försäljare som inte försöker pådyvla mej som potentiell köpare sin egen uppfattning om hur en viss apparat eller system återger ljudet utan nöjer sig med att beskriva dom tekniska detaljerna (antal watt, distorsion och tex. värmeutveckling) och låter mej som konsumenten själv avgöra om jag gillar ljudet som återges. Eftersom jag litar på mina öron så anser jag att jag själv kan avgöra hur en apparat återger ljudet
  19. Det här är mitt första inlägg. Jag bliv nyfiken på hur dessa pluggar fungerar och eftersom beskrivningen på företagets websida är ”lite diffus” så ställer jag min fråga i den här tråden. Följande beskrivning är kopierad från deras websida och översatt till engelska med hjälp av Google translate. Dom flesta tillverkare av ”pluggar” av det här slaget brukar hävda att man måste plugga alla öppna ingångar för att få önskad effekt men tillverkaren av e-pluggs påstår att det ska räcka med att plugga en ingång för att få hörbar förändring. Märklig kan man tycka. ”Open inputs or unused sockets on audio or video devices act like antennas and can interfere with interference that can adversely affect the sound. My self-produced EPLUGGS counteract the spurious radiation generated by, for example, ELECTROSMOG, WLAN, DECT, radio, television or mobile phone frequencies (EMI and RFI). EPLUGGS are equipped with crystals (similar to a record player's needle) and minerals. Through the mass connection, the vibrations of the crystals can spread in the devices and ensure a clear sound improvement, compared to conventional termination plugs. Experience their music in warm analogue tones and immerse yourself in the harmonious world of the artist. With a pair of EPLUGGS is already a clear sound enhancement audible. Of course, it is advantageous to close all open sockets on the Hifi devices. The EPLUGGS is available in various versions. From the simple conclusion to the HIGH END version.” Länk till källa https://translate.google.se/translate?hl=en&sl=de&u=http://www.epluggs.de/&prev=search
×
×
  • Create New...