Jump to content

HQ-Sound

Branschmedlem
 • Content Count

  50
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by HQ-Sound

 1. 18 hours ago, VoicesInMyHead said:

   

  Äsch, jag som tänkte jag skulle klarat mig undan det... :) Jag vill egentligen inte skriva ner någon av dessa då det är tre ytterst potenta DAC:ar, alla med inbyggd streaming (i den konfiguration vi lyssnade) och alla väldigt bra för sig. Nu har det ju gått ett par veckor vilket inte är helt optimalt, men som jag minns det och i jämförelse med varandra så var X1 lite mer "in your face", lite mera "på" liksom, detaljer "all over the place" (ledsen för de engelska uttrycken i brist på bättre vokabulär). Mola Mola, jokern och den klart billigaste av dem ville både jag och min kompis väldigt gärna tycka om, men vi ansåg inte att den rådde på de andra två riktigt, den lät annorlunda och även om jag brukar vara för annorlunda så känns det som att man nog hade behövt lite tid att vänja sig. Kan tyvärr inte riktigt längre beskriva mer i detalj hur den lät, men vi gick hur som helst vidare. Med Discrete kändes det som att allt föll på plats, det var ett helt annat lugn, mer avslappnad, naturlig och harmonisk känsla över den. Matchning är ju dock en viktig aspekt också, om jag minns rätt nu så lyssnade vi med nån liten guldig Accuphase förstärkare och kan det ha varit Marten högtalare(?) samt Audience kablage.

   

  Jag blev själv nästan lite förvånad över hur mycket jag ändå gillade MSB DAC:en. Jag har hört den tidigare och då i jämförelse med MSB modellen över. Discrete fick så mycket pisk av denna så jag blev lite ledsen och hade nästan glömt bort den sen dess. Det finns dock en extra nätdel man kan uppgradera med för att komma närmre storebror i prestanda. Det är ju tyvärr som så att det kommer alltid finnas bättre och dyrare saker, man måste bara hitta sin nivå.

   

  Sen vill jag bara vara extra tydlig, och verkligen från botten av mitt hjärta rekommendera att om du överväger DAC:ar på den här nivån så MÅSTE du lyssna på Brinkmann Nyquist MkII också! :) Återförsäljare av den ska inte vara svårt att hitta.

   

  Var det till lite mer hjälp? Jag kan varmt rekommendera att lyssna och jämföra själv, det är en klart intressant och kul övning.

  Självklart kommer jag att lyssna och jämföra själv så småningom. När det gäller dyrare HiFi anser jag det vara absolut nödvändigt att lyssna hemma i sin egen ljudmiljö. Jag har haft flera fina dyra produkter hemma som inte passar in hos mig i mina öron. Det är inte frågan om att hitta vad som är "bra" utan vad som är bra för mig och mina ljudvisioner. En del tycker om Pass Labs medan andra tycker om Moon, det är väl inte så troligt att samma person tycker om båda lika mycket i så fall är den personen nöjd med i stort sett vad som helst. Det finns mängder av DAC-alternativ och det finns ingen möjjlighet att lyssna på allt så mitt intresse är att dra hjälp av andras intryck för att placer de olika DAC:arna på en slags "relativ ljudskala" som man kan förhålla sig till. Låt säg att jag tycker om Pass Labs ljudpresentation (vilket jag egentligen inte gör men det är en helt annan sak :1952293183_slightlysmilingface:) men inte Moon's ljudpresentation och någon tycker att en viss DAC passar som hand-i-hanske för en som gillar Moon, då kanske jag inte lägger tid och energi på att låna hem just den DAC:en. Hur som helst läser jag gärna flera kommentarer längre fram när du testar någon annan DAC.

 2. 3 hours ago, VoicesInMyHead said:

  "Min kompis och jag kom tyvärr bara till att lyssna på Lumin X1, Mola Mola Tambaqui och MSB Discrete för sedan har det kommit en massa annat emellan och tiden har inte räckt till."

  Du skulle inte kunna tänka dig att skriva lite kort hur olika du upplevde denna skara på tre DAC:ar?

 3. Nu när det plötsligt blivit aktuellt med en ny DAC skulle det vara intressant att få höra lite om dina intryck ifrån lite olika DACar som du kommit i kontakt med. Vad jag förstår var du rätt nyligen ute med en kompis som medlyssnare. Det skulle vara värdefullt att får höra lite om dina intryck även om de är ifrån andra miljöer än hemmet och under kortare tid. Har du någonsin lyssnat till Denafrips DAC? Jag har för mig att en recensent skrev att Denafrips påminde honom mycket om LampizatOr men med lägre brus. Ska bli intressant att få höra om din resa mot en ny DAC.

 4. 3 hours ago, byZan said:

  Förra fredagen var ingen bra dag för elektroniken, det lät lite annorlunda, platt och återhållsamt, tråkigt helt enkelt och jag undrade vad som hänt under natten? Jag var tvungen att kolla runt, bl. a. kabelanslutningar och testa lite olika inspelningar via både Tidal och rippade skivor, allt lät klart sämre än dagen innan och jag kan inte förstå varför? Även om jag varit med om det många gånger tidigare. Lördag morgon - nu var vi tillbaka till välljud igen och jag kan inte förstå varför? Även om jag har varit med om det många gånger tidigare. Tänkte att det kanske beror på strömmen som kan fluktuera lite? Men min P20 visade inga konstigheter vare sig fredag eller lördag, inkommande ström såg ut som vanligt och strömmen ut var densamma visade mätarna iaf. Så något händer under inbränningstiden av elektroniken, något som säkert uppfattas individuellt olika beroende på vilken elektronik, högtalare, märke etc. Men lördagens morgon gjorde så att jag inte behövde oroa mig för att det var något fel, så det är bara låta allt ha sin gilla gång.

   

  Sedan bar det iväg ut till stugan och sen lördag em bestod i att bli servad med kaffe och någon paj som svärdottern gjort, lite lekande med barnbarn och sedan en underbar middag från grillen ute på altanen. Senare på kvällen så blev det lite musiklyssnande på ganska moderat volym då barnen skulle sova, jag njöt och somnade till tonerna som ljöd så fint, musik är för mig det enda som kan få mig koppla av helt och fullt ut. 

   

  Veckan som gick bestod av lite åkande fram och tillbaka mellan ställena och lite konstellationer av barn och barnbarn dök upp för att få umgås lite bättre än vad som kunnat gjorts de senaste månaderna. Så musiken fick stå tillbaka helt eller i princip så blev det inget lyssnande alls. Ny vecka där det var tänkt att lyssna och kanske t o m testa de andra formaten men det har kommit lite annat emellan som måste fixas också, en del som blivit sann i den tänkta pensionärsresan. Nu slutar jag skriva för kaffesuget tog fart och jag måste få i mig en andra kopp nymald kaffe innan abstinensen blir för stor och innan jag ska prata i telefonen en stund med hifi-kompisar.

   

  Ha en trevlig helg, det ska vi ha!

   

  /byZan

   

  För er med ett öppet sinne kan finna spännande teorier här om effekter som påstås påverka variation i ljudkvalitet dag från dag och en produkt som motverkar.

  https://www.lessloss.com/page.html?id=90&s=1

  https://www.lessloss.com/blackbody-p-200.html

  https://6moons.com/audioreview_articles/lessloss14/

   

  Något för en pensionär som redan har allt?

   

  image.png

 5. Ppan visar bilder på de nya förstärkarna från Krell och nu pratas det om DAgostino. Då blir jag nyfiken och undrar om det finns några likheter ljudmässigt idag på nya Krell och DAgostino, någon som har en uppfattning?

 6. On ‎2020‎-‎02‎-‎13 at 07:24, AlfaGTV said:

  Rotel Michi är tydligen tillbaka som varumärke! Vem har inte dreglat över deras gamla prestigeserie med sin lackade röda träsidor?

   

  4D73F3AD-E0FC-44CE-8EDC-562A674E3176.jpeg

  Återkomsten av en "legend", åtminstone till namnet. Var den inkopplad eller torrdemo? Skulle vara intressant att läsa om någon fick lyssningsintryck.

 7. 57 minutes ago, Hans-Tommy said:

  Tyckte båda uppställngarna var bra, både Passlabs-DCS och moonriveraudio -DCS kopplat till Focal högtalare. Synd bara att de inte visade upp Passlabs nya integrerade, Int-25

   

  tommy

  DCS komponenternas pris i MOONRIVER uppkoppling är väl lite oproportionerliga höga för ett realistiskt sammansatt system.

 8. On ‎2020‎-‎02‎-‎09 at 16:32, DrKlang said:

  Några intryck:

   

  Ett av de rum jag uppskattade mest var MBL-Valvet-EmmLabs-Metronome från Audio Concept. Ljudet lyfte och var levande trots att allt inte var det dyraste och största. Jag undrar hur mycket Luna-kablarna bidrog med. Det var en skog av Luna kablar bakom racket. Krispigt, högt, levande och balanserat.

   

  Mest sofistikerad av nog rummet med Verity, Boulder, CAD och Vertere. Diskanten var vackraste av alla rum, och det förvånade mig. Den nya Verity verkar vara lite annorlunda och jag fick känslan av att den faktiskt inte är lika all-round som tidigare modeller. Jag skulle föredra den för akustisk musik, jag tror inte den gör sig lika bra med hårdrock. Varje komponent var vacker och med modern design, Boulder och Vertere i synnerhet. Jag vet inte om CAD gjorde att ljudet blev så rent eller om det var nya Boulder som fick upp klarheten.

   

  PL Audio med Focal, DCS, Siltech kablar och Pass förstärkare lät underbart och var nog det mest separerade ljudet och det som var mest medryckande. Musikurvalet var bra också. Jag njöt stort i det rummet. Jag tror det var förra året dom hade en liknande uppsättning men då tycket jag att det lät för kallt och utmejslat i det större systemet och föredrog det mindre systemet. I år var det stora systemet överlägset. Det lät mera naturligt.

   

  Audio Note hade ett otroligt dynamiskt system och imponerade med sin osannolika energi. Men tyvärr tycket jag inte riktigt om ljudet denna gång. Jag har hört Audio Note låta bättre.

   

  Old School kör sin egen stil och behövs i en annars ganska likriktad bransch. Han var den ende som spelade på rullbandspelare, jag hade förväntat mig några fler. Det fanns också en kasettbandspelare, något man inte ser så ofta längre. Kul och annorlunda, men jag blev inte frälst av högtalarna. Rörförstärkarna skulle jag gärna höra i ett annat sammanhang. Italienska bakelser som var så eleganta.

   

  Fasico var en nyhet för mig och jag blev positivt överraskad. Helsvenskt och bra ljud, inte illa. Baffelhögtalare som klarar det mesta verkar det. 

   

  Spectral, Metronome, Bayz, m.m. Imponerande ljud, och "gem"-högtalarna lät bättre och större än jag hade trott. Audio Concepts stora rum drar alltid mycket uppmärksamhet för dom presenterar ofta nyheter med ett stort format. Spectral, stora Metronome transporter etc är imponerande. Det lät stort, mustigt, medryckande och dynamiskt. Men jag saknade en naturlighet som hördes i Valvet rummet och i Verityrummet.

   

  HifiKonsult visade nya svenska högtalare från QLN. Rent ljud som var högupplöst. Intressant högtalare, men med kringutrustningen lät det alltför "forward" för mig. Jag tänkte hornhögtalare. Det kan också ha varit graden av inspelning för jag gillade det bättre på söndagen.

   

  Slutligen ett tack till alla utställare. 

   

   

   

  Kombinationen Valvet - MBL verkar ju inte uppenbar då Valvet inte har så många Watt under huven och MBL har låg känslighet. Jag antar att det var MBL högtalare och Velvet förstärkare. Fick du intryck av att det spelade utan ansträngning eller känsla av att mera effekt skulle gjort nytta? Ingen som har bilder från det rummet?

 9. Någon som hört om prisbild i Sverige?

   

  08 / 12 / 19

  Gryphon Essence Preamplifier & Stereo / Mono Amplifiers

  Gryphon Essence Preamplifier& Stereo / Mono Amplifiers
  The year 2020 celebrates Gryphon Audio Designs' 35 years of exploration and innovation in audio components. Without a doubt they have single-handed been the leader in Scandinavia design and engineering within high-end audio. Gryphon's Essence line of amplification possesses great power and control, with an eye on signal purity and ease of use. Gryphon Audio Designs' Essence Preamplifier (€12,800) and Stereo / Mono Amplifier (€16,800) are the result of decades in research and development. All models feature Symmetrical AC power polarity for the two-channel versions to improve transient response, soundstage depth and ambience retrieval. The Essence Stereo Amplifier produces an ultra-wide frequency bandwidth from 0.5Hz to 350kHz and is conservatively rated at 50W @ 8 Ohms Class A (100W @ 4 and 190W @ 2 Ohms) and upward of 200W @ 2 Ohms in Monoblock configuration.

  Constant high power reserves are available at all times, as the Essence simply does not “see” the speaker, so its reactive load cannot degrade amplifier performance. Unlike other high-power amplifiers, Gryphon's no-compromise, pure Class A topology allows the Essence to offer extreme power reserves on demand, combined with refinement and delicacy in musical presentation. The Essence Stereo employs 20 transistors per channel, while the Essence Monoblock features 40 of these devices per unit. These transistors can be called upon to deliver massive amounts of momentary peak power without overload.

  Based on thorough analysis of typical listening situations, Gryphon Green Bias (green for substantially reduced environmental impact) reduces the AC power use. Green Bias offers true, pure Class A with considerably lower power consumption. Any combination of Gryphon preamplifier and power amplifier with Green Bias control allows the user to select the amount of Class A required to run his speakers fully in Class A at any given time.

  Gryphon Audio Designs Essence Preamplifier has a variety of analog inputs, both unbalanced RCA and balanced XLR, plus there are both a DAC and phono modules to further expand the preamplifier's capability. The DAC module adds four digital inputs (USB, balanced AES/EBU, TosLink optical and BNC S/PDIF). USB can process PCM up to 32-bit/384 kHz as well as DSD (on Windows OS up to DSD512, on Mac OS up to DSD128, on Linux OS up to DSD128 DoP); via BNC S/PDIF and AES/EBU digital inputs up to192 kHz/32-bit PCM and via TosLink up to 96kHz/24-bit PCM. The MM/MC phono stage is a true dual-mono design for enhanced channel separation, capable of extracting every musical detail for ultimate realism.

 10. "Man använder ingen metall i kabinetten då man anser att detta har en negativ påverkan på klangen. Istället så är skruvarna till elementen exempelvis av termoplast"

  Har man tagit bort all metall i högtalarelementen? Där torde ju vara betydligt mera metall än i några små skruvar.

 11. Hur många hundra vinylspelare fanns egentligen på plats? Hittade den här 70 min långa videon som vandrar igenom stora delar av mässan.

  Ni som har anlag för åksjuka får ta det försiktigt. Blir förvånad av att se hur mycket produkter som endast är på torrdisplay. Antalet lyssningsrum ser ut att vara mindre och färre än vad jag förställt mig. Videon ger ju en liten annorlunda inblick men Apexorca rapportering ger mig mer. Tack än en gång!

   

 12. 6 hours ago, - Marten - said:

  Hej, det är en prototyp på en ”strömlist” som kommer att kunna fås med filter/DC-fälla också. Det kommer att vara tre grupper om 3x2 uttag eller 3x4 som är helt separerade så att grupperna inte påverkar varandra. Den är uppbyggt av 2 st 10mm alu-plattor med ett urfräst massivt POM (delrin) block för maximal resonans dämpning. Komponentval kommer att vara av maximal kvalitet för ändamålet. Den kommer att säljas under Jorma namnet och kommer att vara klar för leverans senare under året.

   

  Vill passa på att tacka alla som kom och besökte oss och gjorde mässan till en succé för oss. Vi fick mycket fin kritik på alla nya modellerna och speciellt roligt var det med kommentarerna från besökarna på Oscar-serien som är lite mer plånboksvänlig (59000:- resp 96000:-)

   

  Vill också rikta ett stort tack till Apex som gör ett lysande reportage, med fina kommentarer, och som även jag uppskattar mycket då jag bara hann med att lyssna i 2-3 rum förutom våra egna.

   

  mvh

   

  Leif

  Marten / Jorma

  Hej Leif,

  Det hade varit intressant att få höra lite om dina tankar kring Oscar-serien. Prismässigt ligger ju Oscar Trio när Django. Heritage Miles 5 ligger ju även den i närheten. Hur skiljer sig ljudkaraktärerna sig åt? Vad har dina främsta designmål varit med Oscar?

   

  Mvh

   

  Instämmer med övriga och tackar Apexorca för ett utmärkt reportage.

 13. 2 minutes ago, calm said:

  Här kommer lite bilder på det system som jag gillade med CE-1. Det är plåtat på Göteborgsmässan i september 2016.DSCF3526.jpg.fb92a54a4037b8b9d14e357341f778e4.jpg

   

  DSCF3527.jpg.5686dfa515b5f56a56e401af3abfafbd.jpg

   

  Om jag minns rätt så var rummet ganska litet, ett normalt hotellrum i korridoren tv en trappa upp på mässan. Systemet spelade mjukt och harmoniskt men med rapp dynamik och upplösning. Inte ett uns av hårdhet. 

   

  Calm

  Jag var där också. Rummet var verkligen litet, mindre än man kan tro av bilderna. Jörgen satt inklämd på vänstersidan. Håller med om att det var bra ljud efter de akustiska förhållandena. En av pusselbitarna till att det till slut blev CE-1 för min del.

 14. 4 minutes ago, calm said:

  Hittade några kort från München-mässan i maj 2015 med CE-1 så som de demades då med sannolikt samma slutsteg som i Sthlm med R-1

   

  DSCF1634.jpg.7514778dff5a130fe45e867a14279501.jpgDSCF1635.jpg.bc63ba3c8f6ebcea3c058424952df01e.jpgDSCF1636.jpg.6252e4cb76e2f2e5cf4fd3fb0f1e9075.jpgDSCF1637.jpg.898ed846e2ed756367d3acc72c153102.jpg

   

  Calm

   

   

  Intressant, jag ser att på de två översta hyllplanen till höger står en komplett rig med AudioAlchemy. Det var ju ett sammarbete med AJ efter han lämnat TAD. AudioAlchemy blev ju sedan uppköpta av ELAC och AJ. Den enda högtalaren i TADs sortiment som man kan ha kört med AA på mässan är ju rimligtvis CE-1. Den kombon skulle varit intressant att höra. Prisnivån är ju dramatiskt lägre.

 15. 1 hour ago, Kilgore said:

   

  Jag har hört TAD M1000 i butik, och det är nog den bästa klass-D förstärkare jag hört. Den är även bättre än flera dyrare klass A/B-stärkare.

   

  Jag har inte jämfört sida vid sida med M2500Mk2, men då TAD gjort uppgraderingar och förbättringar i konstruktionen i M1000 jämfört med M2500Mk2, så låter den enligt handlaren tom bättre än storebror. Dessa uppgraderingar kommer säkert att komma in i nyproducerade M2500Mk2 eller kanske blir det en Mk3.

   

  Så oavsett om du hört M2500Mk2 eller inte, så lyssna på M1000, den är minst lika bra och billigare. Till CE1 behöver du inte den extra effekten som storebror ger om du inte ska spela extremt högt.

   

  Om inte jag kommer ihåg fel så är effektspecen den samma för båda, 500 W i 4 ohm. Har man sparat in på mindre nätdel och enklare chassikonstruktion?

 16. On ‎2019‎-‎03‎-‎08 at 15:39, calm said:

  Utifrån data är det naturligtvis så, men min minnesbild eller snarare hörselminnen från München, Gbg och Stockholmsmässorna var att det under Andrew Jones tid och senare har CE-1 drivits med lägre förstärkareffekter än R1. I Stockholm första gången kördes R1 med combo från Mark Levinson försteg som jag tyvärr inte kommer ihåg men slutsteg 33H som nominellt ger 300w i 4ohm och sedan året efter med TAD M600 som ger 600 w i 4 ohm. Kombinerat med ett masterband från en studioinspelning gav de en av de bästa dynamiska återgivningarna jag sannolikt hört. Otrolig kraft i musik och sång, men då var volymen rejäl och högt uppskruvad.! Minns inte just förstärkarkombinationen på CE-1 som de demades i München 2015, då de om jag minns rätt var relativt nya. Men på hösten 2016 demade Jörgen på Göteborgsmässan med ett par CE-1 med  TAD M2500 med nominellt 500W visserligen i ett betydligt mindre rum, men med riktigt bra och luftigt men tight återgivning och med lätthet utan uns av ansträngning, därav möjligen min slutsats om att de var mer lättdrivna än R1. De har dock enligt min uppfattning lite annorlunda ljudkaraktär i diskanthanteringen framförallt. Andrew Jones intention med R1 var vad han berättade att skapa en neutral i det närmaste studioanpassad högtalare med en intention att skildra precis det som spelades in i studion. Varken mer eller mindre. Då blir de med den avsikten mer monitorlika, medan vad jag uppfattar att CE-1 är mer åt den hifi-mässiga lyssningen vilket hörs med en mjukare tuning. Det var som vi diskuterade jag och byZan att hans hemmasystemet med TAD R1 med combon ARC/Krell blir lite mer lyssning på tå, medan Absolaren blir mer relaxad och avspänd och släpper fram mjukheten på ett annat sätt. Genom att skillnaderna  blir så tydliga kan mjukheten kanske upplevas som större än vad den egentligen är, men kräver en viss tillvänjning i kontrast till den andra återgivningskaraktären.

  Jag har dock inte hört Absolaren med CE-1, men med annan förstärkarcombo i annat sammanhang också då med upplevd lite mjukare framtoning.

   

  Calm

  Eftersom jag själv har TAD CE-1 hemma sedan ett par år känner jag dem rätt väl, jag har även hört dem på lite olika mässor och i olika butiker. TAD R1 har jag hört på lite olika mässor och i butik. TAD ME-1 har jag hört i butik parallellt med CE-1. Däremot har jag aldrig hört TAD CR1.

  Min uppfattning är att CE-1 är de som skiljer sig lite från de övriga. Lite mera musikalitet. Inte lika monitorlika som tex. ME-1. Lite mera avslappnade, inte så precisa och utskurna i stereobilden som ME-1. Lite mindre HiFi och mera realistisk musik, inte fullt så analytiska. Smått fantastiska basresurser för en stativare, men det har kommit till priset av bl.a. 85 dB känslighet.

  Den stora gemensamma nämnaren för TAD är att de är ”rumsvänliga”. Är det någon som hört TAD låta dåligt på någon mässa eller i något rum? Många andra högtalarfabrikat tycker jag kan låta förträffliga om de får precis rätt förutsättningar men om något är lite ”off” med matchning av elektronik, uppställning eller rum så kan det låta förfärligt. Testade rätt mycket olika högtalare hemma innan det till slut blev TAD.

  Nu är jag på jakt efter nytt förstärkeri som ni kunnat läsa om i en annan tråd. Det har kommit och gått en del utrustning men tyvärr inget som passat ihop riktigt bra. Nu har jag stora förhoppningar till en Grandinote Shinai. På papperet så är Shinai kanske för klen med sina knappt 30 W (23 W i 4 ohm enl. mätning av tyska AUDIO) i klass A. Men jag har hört fantastiska resultat med andra högtalare så jag måste prova. Polska High Fidelity lät den driva Harbeth M40.1 (85 dB) utan problem. Den ser inte så tjusig ut men låter desto bättre. Tyska AUDIO håller den för en av de bästa förstärkare de testat. Väldigt snabb och klar utan hårdhet.

  Är det någon som hört nya TAD M1000? Hur skiljer den sig från M2500 MkII?

 17. 1 hour ago, Bebop said:

  Det säger inte hela sanningen. Fasvridning och impedanskurvans utseende påverkar också. Såvitt jag förstått är Absolaren ingen liten förstärkare. Den pytsar väl ut 150 - 200 watt och förmodligen betydligt mer dynamiskt. Det är ingen liten förstärkare men naturligtvis inte lika kraftfull som Krell. 

   

  Visst är det så men Andrew har ju liknande filosofi på de olika modellerna

  Capture.JPG.0a679d645029a0ccea15a258400b8630.JPG

   

  Capture1.JPG.664c68397f8e76d6f76c070ef5ee11a8.JPG

   

  Capture3.JPG.57badf20ef920c7038c209e1884cc5a2.JPG

   

  Hittar inga kurvor för just R1 och CE-1, men tror inte de avviker alltför mycket från ovanstående modeller.

 18. 18 hours ago, calm said:

  Jag var igår och hälsade på @byZan för att hinna lyssna på Absolaren när den passerade stan på väg ut till stugan.

   

  P1130110.jpg.09425a892514c3e9bfc06faf08299e77.jpg

   

  Jämfört med Passion-modellen som jag hade hemma på test, så var detta Signature-modellen. Skillnaden ligger i både NOS-rör, internkablage från Ehcole och kondensatorkvalitet i form av Duelunde Cast. Redan vid spelningens inledning med Bobo Stensons Natt, hördes en klar skillnad genom att upplösningen var påtaglig men mjukare i sin framtoning än Passions-modellen. Jämför man dessutom med @Byzans "ordinarie" ARC/Krell-system så var skillnaden ännu tydligare, med olika ljudmässiga signaturer. Mjukare med Absolaren, men mer punch och kraft i ARC/Krell som jag gillar i kombination med ByZans vinylrigg. Här fick Absolaren en mer "vinylliknande" ton även på den digitala delen. Detta underströks också när vi testade dent senaste förvärvet i form av bandaren Studer B67.

  P1130109.jpg.b32afd8689ad8abb7b42f04f56f07bf4.jpg

   

  Vi körde spår med Steely Dan och Gaucho som lät mycket bra och som jag hört ett antal ggr och också i min egen anläggning. 

   

  P1130112.jpg.67ed983db4d8602fa935831b84c31b0d.jpg

   

  Om man skulle jämföra de olika uppsättningarna så är de relaterade också till effekten i de olika förstärkarkombinationerna. TAD:s Ref 01 spelar bättre ut med ARC/Krell, men blir mer harmonisk med Absolaren. I fråga om rock/pop skulle jag föredra ARC/Krell genom framför allt dynamiken, men i de finstämda detaljerna skulle jag föredra Absolaren bl.a. i pianomusik som dock kräver mycket kropp och kraft i mellanregisterområdet, som kanske gör att Absolaren vill ha ett par mer lättdrivna högtalare som säkert de mindre TAD.arna utgör.  

  Skulle man vilja ha både och skulle säkert ett par hybrid-slutsteg som tydligen är på gång från Absolare bli optimalt.

   

  Men det känns mer som en lyxbetonad diskussion, eftersom ribban ligger mycket högt i båda fallen.

   

  Calm

  "kanske gör att Absolaren vill ha ett par mer lättdrivna högtalare som säkert de mindre TAD.arna utgör."

  På papperet är det ju tvärt om. TAD CE-1 är på 85 dB känslighet medan R1 är på 90 dB. R1 borde vara avsevärt lättare att driva.

 19. 18 minutes ago, byZan said:

   

  Jag började hobbyn med vara på 2:an för länge sedan och med åren närmat mig 1:an, om hög menas med att man inte är på din nivå @calle_jrisf är jag fortfarande på 2:an och är lika glad oavsett:)

   

  /byZan

  Om byZan vill räkna sig till kategorierna "begränsad budget" hur många miljoner ska man lagt på sin hifi för att räknas till "hög budget"? Några numeriska riktlinjer bör hjälpa för att svaren ska bli mera tolkningsbara. -"One man's floor is another man's ceiling"

×
×
 • Create New...