JWE

Medlem+
 • Content Count

  628
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Reputation Activity

 1. Thanks
  JWE reacted to zood in En visit hos Akkelis   
  Sista bilden och jag tackar för alla glada tillrop i denna tråd. 
  Ni ser ju själva hur hornen bara kallar på en...blir ju själv sugen på ett återbesök inom kort...va fan...:-)
   
   

 2. Haha
  JWE got a reaction from AlfaGTV in Amatörens Bröde   
  Gissar att boxen har problem med avkodningen för MQA-kodek. 
  Har också för mig att Android som operativsystem har sina begränsningar när det kommer till sampling rates.

  Har du kunskap om flashning kan du alltid pröva köra en ren Kodi distribution t.ex. LibreELEC, där har du också möjlighet att använda Tidal. Bör funka på A5X Max då RK3328 är supportat av LibreELEC.
  Om inte kunskap finns, finns det annars program och en drös med wiki-sidor till hjälp, nästan så enkelt som ett tryck - klart.

  Boxarna ser onekligen prisvärda ut, men hade som sagt kört något annat än Android. (Google.. Brrr.. *foliehattssmiley*)
   

 3. Like
  JWE reacted to VoicesInMyHead in Lumin U1 Mini - ny "burk" till stereon   
  jo, jag vet att du kan köpa musik från Qobuz, men det jag skrev var att Lumins integration innebär streaming. Jag kan ha fel, det är möjligt att de lagt in stöd för att köpa och ladda ner filer, men jag har väldigt svårt att se varför de skulle göra det med all extra komplexitet det innebär.
   
   
  Man kan ju tycka vad man vill om streaming som koncept, men det lär inte försvinna och CD köpandet lär inte bli vad det en gång var. Att musikbranchen är korrupt och rutten är inget nytt, det var den långt innan streaming ens var påtänkt. Man kan som användare eller skivbolag/artist självklart välja att stå utanför och inte använda sig av dessa tjänster, men då kanske man får vara beredd på en del extra pyssel eller att det inte alltid blir som man vill, som vanligt när man väljer att inte göra som den stora massan.
   
  Saker och ting förändras i samhället, verksamheter behöver konstant förändras för att hänga med, så även musikbranschen och alla som verkar inom den...
 4. Like
  JWE reacted to MatsT in Musikhörna och experimentverkstad   
  Bygget är hop-snörat och jag har ägnat en del tid åt att köra igång. Mer om detta i nästa post men här är en dagsfärsk bild från arbetsbänken.
   

   
 5. Like
  JWE got a reaction from musicus in Vad lyssnar du på just nu?   
  Väldigt duktig pianist! Kvalitén på inspelningarna bland Philips klassiska skivor håller jag mycket högt, det gör honom inte sämre heller.
 6. Like
  JWE reacted to PKS in Byggnation av rörförsteg   
  Det har skett framsteg under de gångna veckorna. 
  Ingångsväljare och volympot:

   
  Strömförsörjning:

   
  Totalt kaos:

   
  Och ja, den fungerar  

   
   
   
 7. Like
  JWE reacted to VoicesInMyHead in Figges ljudlåda   
  Akta! det ser ut som det är på väg att rinna ut...
 8. Haha
  JWE reacted to bigblue in Tar resan slut.....   
  Vilken makalös samling du lyckats få till. 
  Fick mig att tänka på "the ultimate walk in closet" som Carlsberg hade i sin ölreklam.
  Fast det du har är ännu bättre!!!

 9. Like
  JWE reacted to musicus in Vad lyssnar du på just nu?   
  Inspirererad av förra inlägget!  
   

   
  Bild lånat från nätet, mitt ex #3257
   
  mvh
 10. Like
  JWE got a reaction from musicus in Vad lyssnar du på just nu?   
  Väldigt duktig pianist! Kvalitén på inspelningarna bland Philips klassiska skivor håller jag mycket högt, det gör honom inte sämre heller.
 11. Haha
  JWE reacted to byZan in byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275   
  Bortser från det sista
   
  "Kan själv" började nog tidigt hos mig och för att ta ett exempel av flera så undrar jag hur många ggr jag inte tittat i medföljande manual utan trott att jag kan själv. I bland så har det lyckats och ibland misslyckats. När man lyckats så är självförtroendet på topp och i det andra fallet så erkände jag tidigare aldrig att jag gjort fel inför andra. Men med åren så tycker jag att det dumt att inte berätta om det. Jag kanske kan få någon att ta lärdom mycket tidigare i livet än vad jag gjort. 
   
  /byZan
 12. Like
  JWE reacted to octavia rs in byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275   
  Jag kan bara hålla med er @byZan och @JWE att de där kan själv kommer ställa till det med tiden....  
 13. Like
  JWE reacted to musicus in Vad lyssnar du på just nu?   
  Claudio Arrau er vel den pianist jag värderar högst inom klassisk musik  
   
  mvh
 14. Haha
  JWE got a reaction from octavia rs in byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275   
  Typiskt män, mitt egna ”kan-själv” kommer  garanterat leda till problem när jag blir gubbe! 
 15. Like
  JWE got a reaction from musicus in Vad lyssnar du på just nu?   
  En Chilenare, en fransman och en japan befann sig på ett bord.
   
  Årets, av mig, utsedda sommaröl blev 1664. 
   

 16. Like
  JWE reacted to YYZ in Vad lyssnar du på just nu?   
  Kate Bush - The Kick Inside (Skivomslaget för Canada)
  Vinyl


  Jag har även med skivomslaget gjort för UK.

 17. Like
  JWE reacted to Amatören in Amatörens Bröde   
  Efter en tids användning, en kväll och en del av en natt, så kan jag konstatera att G30 håller vad den lovar.

  För en gångs skull en fjärr med vettiga och distinkta knappar. Bra känsla! Sen det här med gyro...tar lite tid att vänja sig vid så man inte ser ut som en hjälplöst viftande dåre som håller på att drunkna! 
  En väl investerad 100-lapp!
   
  Men det var mer i paketet så...
  Fortsättning följer...
 18. Like
  JWE reacted to figge in Figges ljudlåda   
  Nyservad och nyladdad, sen är frågan om cyklisten är redo.😂
   

 19. Like
  JWE reacted to figge in Figges ljudlåda   
  Laddar med en burgare.
   

 20. Like
  JWE reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Hade en liten konversation med en forumkollega som fick mig att fundera på om jag spridit förvirring, snarare än förklaringar när det gäller mina små favoritleksaker, de ljudbryggor som oftast går under smeknamnet "Pajer", alltså en försvenskning av det engelska namnet Raspberry Pi (hallonpaj).
  Det här blir missvisande, för det som avses är oftast någon form av Single Board Computer, eller SBC. Det finns ett flertal tillverkare som gör dessa. oftast kreditkortsstora, smådatorer som alltså i princip innehåller alla komponenter som krävs för att erhålla en persondatorliknande förmåga.
   
  Raspberry Pi är definitivt den mest kända i våra sammanhang. Raspberry Pi har sålts i ett flertal modeller genom åren från den ursprungliga via 2, 3 och idag är det 4 som gäller. De som vi oftast nyttjar har en tilläggsbeteckning, "B", vilket betyder att kortet är något större och utrustat med fler anslutningar. Jag har personligen en förkärlek för den gamla version 2B för att den  saknar Bluetooth och WLAN vilket innebär mindre radiofrekvenser i nära anslutning till mina kära ljudsignaler. Den har dock en egenhet, och det är att USB och Ethernet delar buss (kommunikationsväg) vilket tydligen kan orsaka dropouts och andra störningar då man matar en DAC via dess USB-portar. Jag har aldrig upplevt detta så jag hävdar att detta är en populär myt som har en tendens att överleva via forumposter och kollektivets "vetskap". Nästa generation som kom, 3:an, delar den egenskapen, med reservation för den allra sista varianten 3B+ som har en intern USB-implementation som ger den gigabit ethernet. Däremot har 3:orna både Bluetooth och WLAN ombord vilket givetvis kan avaktiveras i mjukvaran, men även ger möjlighet att ansluta dem utan kablar. 
  Relativt nyligen kom Pi 4B, vilket är en rejält snabb dator, klart konkurrenskraftig med din ultrabärbara laptop, med mera minne, gigabit ethernet på egen buss, WLAN och en del andra egenskaper. Tyvärr har den en annan egenskap, nämligen värmeutveckling. Det gör den mindre lämpad för kvalitativ omvandling till ljudsignal i form av SPDIF eller analogt, eftersom det påhängskort man vill nyttja, täcker processorn och därmed gör det svårt att kyla den samtidigt.
  Dessa påhängskort kallas med ett samlingsbegrepp för HAT (Hardware Attached on Top) och finns i massor av olika varianter med olika syften. I våra sammanhang handlar det oftast om att få en oförvanskad ljudsignal återskapad från de paket som skickas över nätverket. Denna signal byggs av Pi-datorn och levereras via I2S till det påhängskort vi valt (eller omvandlas till USB Audio och skjuts ut via USB-portarna direkt från pajen.). 

  En bild lättar upp teorin! Från vänster;
  1. Raspberry Pi 2B med en ES9023 HAT DAC. Alltså Ethernet (och ström) in och analog utsignal.
  2. Raspberry Pi 3B+ med en Digi+ HAT. Ethernet in och SPDIF ut.
  3. NanoPi Neo 2, en otroligt liten SBC med syfte att ta Ethernet-data och omvandla till USB Audio 2.0. USB adaptern låter den anslutas direkt i rumpan på den DAC du vill.
   
  Jag har en Raspberry Pi 4B också som används på samma sätt som NanoPi, dvs den omvandlar från Ethernet till USB Audio 2.0, men den är på besök hos en annan forumkollega.
  Men det är inte stopp där, jag har också en Asus Tinkerboard, ytterligare ett alternativ till Raspberry Pi, där det är relativt enkelt att få tillgång till SPDIF direkt. Den har jag resolut anslutit en RCA chassihona på dess chassi och plockar ibland ut SPDIF och in i någon lämplig DAC. Ytterligare ett exempel på en enkortsdator med påhäng är den Allo USBridge som jag tidigare hade i min ägo, numera hos @Ampalang där Allo skapat en liknande enkortsdator som Pi, men med t.ex. en annan lösning för att separera USB från Ethernet. På denna Sparky har man sedan skapat ett dedikerat USB Audio interface i form av en HAT.
  HAT'arna bygger på att enkortsdatorn har en kontakt som kallas GPIO (General Purpose In/Out) där pinnarna är kompatibla med syftet. Dessutom behövs stöd för de flesta påhängskort i mjukvaran (drivrutiner).
   
  De flesta av dessa erbjuder någon form av analogt ljud ut redan från början, men det är knappast tjänligt för våra syfte, mera för röståtergivning och kommunikation. Asus håller faktiskt ganska hög nivå på sitt hörlursuttag.
   
  När man väl valt dator och eventuellt påhängskort, så skall man dessutom välja ett operativsystem? Det är ingen måtta på valen här...  
  Jag har provat ett flertal olika Linuxbaserade distributioner för dessa men det jag tycker fungerar bäst är Dietpi som finns till alla de jag hittills nämnt. Det är nämligen så att man måste "bygga" ett Linux-operativ specifikt för hårdvarans egenskaper (lite som drivrutiner) och här har någon gjort det till dig redan! På Dietpi-sidan kan du dessutom se vilka andra hårdvaralternativ det finns och vad de har för egenskaper.
   
  Frågor o funderingar? Kör på! Via PM eller här i tråden, som ni behagar!
   
 21. Like
  JWE reacted to Apexorca in Marten Parker, en helt ny högtalare.   
  Tre gånger Parker. Premiär!
   

   
   
   
  Duo, Trio och Quintet ser dagens ljus.
   
  Marten har jobbat intensivt senaste året på en ny modellserie som heter Parker.
  Det är en två-vägare på stativ och två stycken golvare som är två och en halv-vägshögtalare.
  Allt är nytt och de menar att de tagit Martens högtalarteknik till en ny nivå. Målet har varit att nå upp till deras "akustiskt fasriktiga teknik" med första ordningens filter, cellelementen som lirar från samma akustiska plan i en konstruktion som inte blir så in i hoppsan kostsamma. Tre helt nya modeller måste ha satt bröderna på hårda prov när det dessutom nyutvecklat allt i högtalaren. De rullar inte tummarna hos Marten precis.
   
  Det var naturligtvis tänkt att tre bröder Olofsson skulle till München High-End med  tre bröder Marten Parker, men Corona-pandemin satte stopp för detta.
  Marten hade ju redan utvecklingen i full gång och högtalarna blev ju klara i tid så någon form av premiär fick det ju bli. Marten själva och nära samarbetspartners blev bjudna att fira in denna nya Parker-serie i deras högkvarter. Naturligtvis med de viktiga sociala avstånden i åtanke. Vi var få personer och vi lyckades med det påkallade avståndet. Lokalerna tillåter detta.
  Det var så klart rikligt med Champagne, snacks och mat när Marten bjuder. Trevligt, gästvänligt och uppsluppet som alltid hos bröderna.
   


   
   

   
   
   
   
   
 22. Like
  JWE reacted to musicus in Musicus stereo...   
  mvh
 23. Like
  JWE reacted to musicus in Musicus stereo...   
  Botaniserer litt i cd samlingen, det er det fine med nye avspillings maskiner (Accuphase DP-430) er at man hører en annorlunda och bättre presentation mot förr...en av mina första skivor (1993) från då jag började lyssna på jazz på riktigt...den holder even idag!  
   

   
  mvh
   
   
   
   
 24. Like
  JWE reacted to calm in To stream or not to stream, that´s the question!   
  Mycket av de tankar som @Bebopoch @byZan för fram ligger naturligtvis i en fråga om generationstänk. Vi som levt ett tag har naturligtvis sett förändringarna och kanske som vår föräldrageneration förfasats av den samhälls och tekniska utvecklingen som skett sedan vi  var barn. Men jag tror ändå på att vissa grundläggande behov av mänskliga kontakter via t.ex. musik ändå är allmängiltiga och lika över tiden. De tar sig kanske olika uttryck och de man inte vet om saknar man inte. Är man stöpt under den digitala eran så saknade man inte vinylen förrän man på något sätt fick smak på detta genom att lyssna och förstå skillnaden. Går jag idag i en butik för kondenserad musik så handlar den idag om till 70-80% om LP och inte om CD som får överleva i ett hörn i butiken och säljs ut till vrakpriser. Genom att gå mot trender så kan man alltid fynda och just detta att välja en egen väg och hålla sig till denna blir i långa loppet aldrig fel. Valfrihet är nog mestadels av godo. Så ser jag också på streamingen, en rätt av många på smörgåsbordet.
   
  Sedan kan man förfasas av den digitala utvecklingens möjligheter att kartlägga människor i minsta detalj där integritet är en icke-fråga i vissa totalitära stater, med medborgarkontroll och ansiktsigenkänning och medborgarpoäng. George Orwells "1984" har redan överträffats flera gånger om. Man saknar inte friheten förrän den gått förlorad och då är det för sent att vrida tillbaka. Jag sätter en ära att ibland vara otillgänglig och bara lyssna på tystnaden i skogen eller kanske bara slippa att översköljas av musik i alla olika sammanhang.
   
  Calm
   
   
 25. Like
  JWE reacted to figge in Figges ljudlåda   
  Middagen står på lut.