Jump to content

VoicesInMyHead

Medlem+
 • Posts

  2 718
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  79

Everything posted by VoicesInMyHead

 1. en lite intressant anekdot som jag inte hade någon aning om men läste idag var att Leonard Bernstein dog innan Zimerman hann spela in alla 5 pianokonserter med WPO, de gjorde bara 3-5 tillsammans medans Zimerman själv dirigerade de två första från bakom sitt piano.
 2. det kan ju ses som övermäktigt att ge sig på dessa enorma samlingar med verk när man inte riktigt vet var man ska börja nånstans, man orkar sällan ta sig från början till slut, och det är kanske heller inte riktigt meningen. jag brukar markera mina favoriter så jag sedan bara kan trycka på hjärtat vid fokus och få en lite enklare lista att välja ifrån. No. 23 "Appasionata" är alltid en bra början dock... jag är dock inte helt såld på piano sonatas, jag kan känna att jag tappar intresset efter ett tag och det blir lite för entonigt att lyssna på. jag är ju som sagt mer lagd åt symfonierna och därför tycker jag nog piano concertos är lite trevligare som ett "mellanting" där pianot får lite uppbackning av fler instrument. det här är en relativt ny och grym inspelning från Zimerman/LSO/Rattle. Förståsigpåare och recensenter tycker ju såklart att han inte överträffar sig själv från 1989 tillsammans med Wiener/Bernstein, men ljudkvalitén är så mycket bättre så här 30 år senare. (börja bakifrån)
 3. det finns ju väldigt mycket Beethoven att upptäcka i olika former, men för mig är symfonierna helt klart fortfarande höjdpunkterna. en modern string quartet cycle som fått väldigt bra omdömen är den ifrån Dover Quartet som nyligen avslutades med sin tredje och sista del nu i oktober.
 4. Nu behöver jag inte uppgradera min DAC längre! Jag upptäckte precis att LampizatOr har städat lite i produktsortimentet och pensionerat inte mindre än 3 klassiska toppmodeller (Big 7 mk3, Golden Gate 3 och Pacific!), vilket gör att det helt plötsligt bara är 2 steg upp från Baltic 3 till allsmäktiga HorizOn! Inte undra på att jag tyckt att det börjat låta bättre här på sista tiden.... Lite jobbigt bara att behöva lägga på en nolla på priset om man vill klättra uppåt på stegen (jag håller ändå Atlantic TRP 3 och Baltic 3 på ungefär samma nivå, mer en smaksak). Men på riktigt så har de senaste rörbytena faktiskt haft förvånansvärt stor effekt dock. Man blir lika förundrad varje gång och det är svårt att förstå att det är samma DAC, fortfarande, igen, gång på gång, så här 2 år senare.
 5. jag tycker tyvärr det ser ut som att de mest förstör de fina fina gamla maskinerna.... twitter feeden verkar fortfarande aktiv med nya inlägg medans hemsidan inte känns som den uppdateras så ofta. kul projekt att hålla på med dock, kanske är restaureringsprojektet i sig viktigare/roligare än att faktiskt påbörja någon slags produktion även om det är målet. en del riktigt tunga maskiner där. man kommer ju dock aldrig få till det riktigt likadant pga dagens arbets- och miljöregler, säkerhetstänk, ingen användning av tveksamma kemikalier eller barnarbete osv.
 6. men jisses... nåväl, med lite tur så kommer din nya streamer och DAC förhoppningsvis vara ordentligt inspelade lagom till sommaren... sånt man får räkna med, man vet ju ofta inte vad man faktiskt "behöver" förens man hör det, det gäller att alltid vara öppen för nya tankar och idéer... du får bredda sweet spot lite och placera två fåtöljer bredvid varandra, tillsammans med skumpan så kan det ju knappt bli mer romantiskt...
 7. Jag börjar ana ett mönster, det är någon som har väldigt bra smak… Absolare Integrated ✅ LampizatOr Baltic ✅ Innuos PhoenixNET ✅ (glömde!) Sablon Evo ✅ Studer A810 ✅ den var iaf väldigt tjusig med sina VU mätare och allt!
 8. Den här såg ju spexig ut... https://www.monoandstereo.com/2022/11/new-lampizator-amberamp-integrated.html
 9. hehe, det skulle man kanske kunna tro... RIAA är snart på väg tillbaka "hem" till västkusten igen, men DAC:en har inte farit någonstans ännu. jag tänkte bara högt och gick kanske händelserna lite i förväg, och det är precis så tråkigt och odramatiskt som det kan verka och inget lurt nånstans, OM jag skulle sälja DAC:en så är det bara för att köpa en precis likadan igen, fast svart... jag kan iaf just nu inte se något annat som jag skulle vara mer intresserad av, men jag är fortfarande inte helt övertygad om att det är värt besväret.
 10. japp, så till vida att jag inte har någon brådska eller panik med att sälja, men om en köpare dyker upp så varför inte tänkte jag...
 11. samma här, men kanske allra bäst att göra det idag tillsammans med alla andra som också just fick panik?
 12. nu får vi hålla oss inomhus och lyssna på musik medans de funderar på hur de ska skotta och ploga så att alla blir nöjda.
 13. eller hur, det är ju inte för inte som jag ändå spånar på detta, och så kan jag ju få rätt färg samtidigt också. jaja, vi får se. sen kan man ju också fråga sig varför alla andra modeller fick en boost i versions nummer men inte Baltic 3.... så om jag krånglar med allt detta så kommer det väl en Baltic 4 lagom tills jag får min upphottade 3:a.
 14. mm, sant. det känns bara lite synd att börja riva i din anläggning nu när du precis ställt upp allting så fint.
 15. man tänker ju alltid att det skulle vara kul att jämföra olika produkter, men man inser också att olika produkter är byggda på olika sätt och man kanske anpassat sitt system på ett sätt som funkar för den ena men inte den andra. i helgen skulle det faktiskt gjorts en liknande jämförelse här hemma. först fick vi inte kontakt med den andra DAC:en över huvudtaget förens det slog mig att min USB kabel inte har VBUS ansluten eftersom det är något som LampizatOr inte behöver, och sen när vi provade med en annan USB kabel så var det ju ett annat USB kort i den anda DAC:en som behövde andra drivrutiner till Windows. då tröttnade vi och la ner den övningen vilket var bra då jag inte skulle vilja "smutsa ner" min högst anpassade och optimerade server med främmande drivrutiner. USB fungerar bra när man har sin DAC som är anpassad för det och har konfigurerat allt därefter, men det kan helt klart innebära en del meck när man ska växla mellan olika prylar. Dessutom har jag ju USB re-clockern i form av Innuos Phoenix i kedjan. Sen ska ju sägas att Windows är betydligt känsligare för detta än en streamer som till 99.9% alltid är Linux baserad med generiska drivrutiner som bara funkar. jag försökte google lite vad det sitter för USB interface i SW1X men hittade inget mer än att det tydligen inte är standard utan tillval, så redan där känns det ju lite som att min anläggning inte är anpassad för SW1X riktigt tyvärr. med lite tid, kraft och vilja så kan man såklart få det att funka dock.
 16. ja men absolut, du får ta med dig SW1X (får man kalla den "swixen" ?) under armen och komma ut nån dag...
 17. jag är ALLTID redo... fast nu saknar jag ju denna VITALA uppgradering då måste ju sägas.
 18. varför de inte har uppgraderingsmöjlighet menar du? det har de för alla modeller utan just Baltic 3 där de hävdar att det är för trångt i lådan vilket innebär för mycket jobb att riva ut allt. transformatorn är tydligen för stor så den får inte plats så som Baltic 3 är byggd idag. Allting går ju, det är nog mest en fråga om tid och pengar där de valt att prioritera de andra modellerna till en början. LampizatOr är ett ganska litet företag och blir ganska snabbt satt under press vid för hög orderingång osv.
 19. mmm, det kloka beslutet är väl alltid att vänta såklart. men det "roliga" är ju att göra något åt saken. jag har aldrig haft en och samma DAC så här länge som jag haft min nuvarande så det kliar väl lite i fingrarna av den anledningen, samtidigt som jag fortsätter att imponeras av den och den fortsätter växa, så sent som bara häromdan och jag känner ju inte att det är någon svag länk i kedjan på något sätt. och man kanske inte alltid kan ha det bästa och senaste som sagt. det finns en del att läsa om uppgraderingen, en del fokus på ström (som jag ju gillar). i vanliga fall brukar ju Lampisar alltid vara uppgraderingsbara på alla möjliga olika sätt, men just Baltic 3 modellen har det lite för trångt i lådan vilket försvårar det hela så bara nyproducerade modeller får uppgraderingen som det är just nu, detta kanske kan ändras framöver. ENGINE ELEVEN was released on Sept 01 2022 and it is a result of team collaboration in VERY intensive R&D. key highlights of this board are: much more elaborate power supply, requiring six transformer windings to work. very tricky signal and clock isolation and ground separation (5 grounds versus one) new in this price segment - CURRENT conversion DAC type, versus previous voltage type - that results in very analog and sophisticated sound proprietary software managing the conversion process and setup new, zero-relay design with software controlled routing of inputs four input receiver chip serving all inputs without the need to choose and configure - USB, S/PDIF, TOSLINK, AESEBU - its all there. In retrofit situation we use your inputs 1:1 whatever they were. DSD512x now is a standard without compromise (or switching) perfect muting of all artifacts of switching DC-coupled analog chip-to-tube interface, that opens a whole new window on what is happening in the bass. sen är de ju ganska bra på att framhäva allt nytt som det bästa någonsin, även den tidigare uppgraderingen som kom förra vintern var det bästa ljudet de någonsin hade producerat osv, så man får ju läsa in lite marknadsföring och säljsnack i det hela, och som vanligt läsa mellan raderna. hur mycket av förändringarna berodde på komponentbrist, var de kanske tvungna att göra om saker och ting? och hur stor ljudmässig förbättring kan det vara? kanske en hel del, kanske kommer det fortfarande bero på vilka rör man bestyckar den med i vilken omgivning osv. en fördel skulle vara att jag skulle kunna matcha den utseendemässigt bättre med min nuvarande förstärkare, jag skulle välja den med svart front och orange LED belysning istället.
 20. för att komma tillbaka på rätt spår igen så tänkte jag att jag skulle skriva nånting om hur fantastiskt mycket jag älskar min DAC, men sen tänkte jag att jag har tjatat tillräckligt mycket om det och att jag inte orkar och att jag kanske borde skriva att jag funderar på att sälja den istället? jag provade att stoppa i den där Bendix likriktaren förra veckan, jag insåg direkt att den var ganska annorlunda, men det lät lite konstigt, och jag hade redan meckat lite för mycket med servern och behövde hitta tillbaka till nån slags utgångspunkt igen. nåväl, igår blev jag påmind om den igen och provade ännu en gång och lät den få gå varm hela kvällen och under natten, nu lät det betydligt bättre, fortfarande väldigt annorlunda och ganska stor skillnad mot den Brimar likriktare som den ersatte, som ganska nyligen hade ersatt en annan stor favorit. jag började fundera lite på hur ett rör kan göra så stor skillnad och kom fram till att det inte gör det utan att det snarare är helheten och kombinationen av allt. allt ifrån kabeln från väggen till strömdistributör, mera kablar, säkringar och inte minst de övriga rören är en del av det hela. jag har tidigare hört beskrivas hur t.ex en likriktare håller tillbaka eller maskerat förändringen av andra rör i Lampin. min teori är helt enkelt att när allt allt annat är top-notch så ges det utrymme för olika komponenter att briljera, man kanske kan jämföra det med svagaste länken i kedjan, bara det att man kanske inte alltid riktigt vet vilken den är. nåväl, min DAC är grym. trots det funderar jag på att sälja den... och köpa en likadan igen!! ena stunden känns det som det smartaste jag någonsin kommit på medans andra stunder så kan jag känna att vad håller jag på med, varför ska jag krångla med det när det redan låter så bra? gå och vänta 3 månader på en ny? ska jag bara spela band under den tiden? hur stor skillnad kan det egentligen vara på en "lite uppdaterad engine"? man kanske inte kan ha varje liten uppgradering eller alltid det senaste? jaja, ibland funderar jag lite för mycket helt enkelt... det låter grymt iaf!
 21. jag ska inte bli för off-topic men jag hoppas alla som använder Roon känner till den fantastiska inbyggda möjligheten att sondera mellan olika verk? det gäller ju inte bara klassisk musik utan funkar även för t.ex covers av låtar, men till klassiskt så blir det lite extra bra tycker jag. Klicka på siffran för tillgängliga verk. Först får man upp lite information om kompositionen i sig osv, men scrollar man ner till listan av samtliga verk så kan man sedan t.ex sortera efter popularitet eller release datum om man är sugen på något nytt, eller filtrera på orkestrar eller dirigenter eller vad man nu vill. ifrån denna lista är det sedan bara att börja spela olika stycken och om man lyssnar på t.ex Beethovens 5:a eller 3:a som båda börjar på väldigt utmärkande sätt så kan man genom att bara höra ett par sekunder på varje ganska enkelt urskilja vilken presentation man tror att man föredrar, eller höra vilken ljudmässig skillnad det är på olika inspelningar.
×
×
 • Create New...